Dodaj do ulubionych

E8- angielski

24.05.23, 16:49
Kontynuujac juz poprzednie watki- jak tam u Was?
U nas dzis corka usmiechnieta, radosna, choc tez i zmeczona. Cieszy sie, ze juz 2/3 egzaminow za nia i poki co jest zadowolona (choc oczywiscie nie oznacza to, ze wszystko ma dobrze i zdala spiewajaco na 100% wink )
Jutro juz luz, bo 1) nie spodziewamy sie 100% (corka dysleksja i obnizone zdolnosci fonemowe), 2) mimo punktu 1 i tak pisala w okolicy 70%. Mam nadzieje, ze juz dzis bede lepiej spac
Obserwuj wątek
    • dni_minione Re: E8- angielski 24.05.23, 16:53
      Mój dobrze przygotowany, ale niepokoję się listeningiem. Na próbnej podobno marnie było słychać, pewnie kwestia sprzętu. Oferowałam szkole mojego Sonosa, ale chcieli. To by była porażka, żeby z powodu słabego sprzętu szanse nie były równe sad
      • dni_minione Re: E8- angielski 24.05.23, 16:53
        *ale nie chcieli
      • princy-mincy Re: E8- angielski 24.05.23, 17:06
        Podobno u nas w sali gimnastycznej tez slabo slychac. Moja pisze w osobnej sali, gdzie naglosnienie jest lepsze
        • slonko1335 Re: E8- angielski 24.05.23, 17:11
          To jest duży plus dla dysow. Dużo osób narzeka na dźwięk w dużej sali.
      • rosie Re: E8- angielski 24.05.23, 21:49
        U nas też jakość dźwięku w sali ginastycznej jest słaba. Jak wylosuje dobre miejsce pod względem akustycznym to będzie dobrze, inaczej punkty polecą.
        • princy-mincy Re: E8- angielski 25.05.23, 08:43
          Slyszalam, ze ten odsluch na wlasciwym egzaminie jest lepiej nagrany niz na probne a i lektor wolniej czyta.
          Zobaczymy, czy tak bedzie.
          Swoja droga problem co roku ten sam a szkoly jakos nie sa zainteresowane, by wszystkie dzieci mialy te same szanse na dobry odsluch
          • memphis90 Re: E8- angielski 25.05.23, 10:53
            Dla mnie to w ogóle paranoja. Nie wiem jak to zrobić, ale powinny być słuchawki dla każdego i możliwość odsłuchu w dowolnym momencie, nie na gwizdek. I przerwa/możliwość pauzy po każdym tekście, żeby na spokojnie przeczytać odpowiedzi i dopasować. Córka mówi, że u nich na próbnych słuchowisko leci ciurkiem, ona się zastanawia nad odpowiedzią, a tu już pół kolejnego tekstu przeleciało...
            • dni_minione Re: E8- angielski 25.05.23, 12:26
              Tam powinny być między nagraniami takie dłuższe pauzy, dzięki którym nie trzeba włączać i wyłączać.
      • no_name33 Re: E8- angielski 25.05.23, 11:40
        Już po...ufff...
        Zadowolony pobiegł z kolegą na kebaba.

Myślałam, że w weekend będzie luz, ale nie...
        Edziennik aż czerwony od sprawdzianów.
        Do tego preze rację, zadania,
        Byle do 10.06 i można odpiąć wrotki.
    • slonko1335 Re: E8- angielski 24.05.23, 17:05
      Syn jak zwykle pełen luz a do angielskiego podchodzi najbardziej obojetnie. Ani się nie boi ani nie ma parcia na wynik.
    • aguar Re: E8- angielski 24.05.23, 17:36
      Mój ze spokojem, chociaż gra o pełną stawkę. Wciąż kaszle, a i ja zaczynam być chora sad
    • mama-ola Re: E8- angielski 24.05.23, 18:01
      Najgorsze za nami, więc angol pełen luz. Ale obiecał jeszcze jeden arkusz dziś machnąć dla wprawy.
      A ja przeglądałam dziś arkusz egzaminacyjny do klasy dwujęzycznej w LO. No to jest przepaść między poziomami.
    • unikotka Re: E8- angielski 24.05.23, 20:05
      Moja już czuje się po egzaminie. Popołudnie spędziła na zabawie z koleżanką. Zważywszy na 98 proc. z próbnego, nie czepiam się, tylko oddycham 😉
    • ophelia78 Re: E8- angielski 24.05.23, 20:10
      Schodzi napięcie. Ale jak to powiedział kolega z klasy Mlodego: zeby się za bardzo nie rozluźnić i nie zignorować wroga smile
      Wiec stwierdził że zaraz machnie jeszcze jeden mail. A ja powtarzam jak katarynka: nadmienić- rozwinąć- nadmienić- rozwinąć... I wsadzić ze 2-3 sophisticated przymiotniki typu "awesome" czy "fabulous" zamiast "nice" I "interesting" I będzie dobrze.
    • no_name33 Re: E8- angielski 24.05.23, 20:17
      My już luz. Z próbnych miał zawsze 100%. Od 6 roku życia ma prywatne lekcje, ostatnio z panią rozwiązywali arkusze maturalne, także jutro na luzie.
      Gorzej dzisiejszą matma. Nawet nie chciał sprawdzić odpowiedzi do arkuszauncertain
      • ophelia78 Re: E8- angielski 24.05.23, 20:52
        Moj tez nie chciał....
    • sandy_cheeks Re: E8- angielski 24.05.23, 20:24
      Po dzisiejszym matematycznym zgrzycie ma totalny ignor na jakakolwiek naukę. Siedzi i nagina w jakaś japonską nawalankę, ale przynajmniej po angielsku 😂
    • ludborka Re: E8- angielski 24.05.23, 20:55
      Angielski to już pełen luz, wczoraj po polskim pojechała się zapisać do liceum, nasz trud skończon. Byle nie zaspać!
    • slonko1335 Re: E8- angielski 25.05.23, 10:20
      U nas ta sama śpiewka co ostatnie dwa dni-prościzna.
      • princy-mincy Re: E8- angielski 25.05.23, 10:21
        Juz wyszedl?
        • slonko1335 Re: E8- angielski 25.05.23, 10:27
          niestety....
      • veronia Re: E8- angielski 25.05.23, 10:40
        U nas to samo: angielski banał. Szacujemy 100% matma, 95% angielski, z polskiego nie spodziewam się cudu - jak będzie 60 % będzie dobrze.
        • slonko1335 Re: E8- angielski 25.05.23, 10:47
          ja się cudu nie spodziewam ani z polskiego ani anglika, dobrze, że ta matma poszłasmile Fajnie, że już po, szkoda, że jeszcze trzeba walczyć w szkole i że wyniki dopiero w lipcu.
      • princy-mincy Re: E8- angielski 25.05.23, 11:03
        Moja juz w domu, mowi, ze byl o wiele latwiejszy niz probne.
        Ciesze sie, ze jestesmy juz po.
    • rosie Re: E8- angielski 25.05.23, 10:54
      A jak to jest z wynikami? Dyrektor dostaje je 3 lipca, zaświadczenia są 6 lipca. Kiedy poznajemy wyniki?
      • veronia Re: E8- angielski 25.05.23, 10:54
        Pojawiają się w systemie. 3 lipca.
        • ave-55 Re: E8- angielski 25.05.23, 12:07
          A te zaświadczenia 6 lipca odbiera się papierowo ze szkoły czy one są w systemie do wydrukowania?
          • slonko1335 Re: E8- angielski 25.05.23, 12:10
            papierowo
      • ophelia78 Re: E8- angielski 25.05.23, 15:11
        Szkola powinna Wam dać kody do systemu ZIU.
        3 lipca można sprawdzić wyniki. Od 6 07 odbierasz papierowe w szkole
    • dni_minione Re: E8- angielski 25.05.23, 11:07
      Podobno jeszcze prostsze niż matematyka.
    • laurielle Re: E8- angielski 25.05.23, 11:18
      Co zaznaczyly Wasze dzieci w pytaniu o temat rozmowy, kupowanie ciuchow czy konkurs muzyczny? Mowa byla o jednym i drugim (jak sie ubrac na ten konkurs i czy kupic cos ekstra na te okolicznosc), wiec prawdziwe odpowiedzi sa dwie i syn nie ma pewnosci, ktora jest prawidlowa.
      • dni_minione Re: E8- angielski 25.05.23, 11:47
        Mój mówi, że konkurs.
        • annaboleyn Re: E8- angielski 25.05.23, 12:05
          Konkurs smile
    • annaboleyn Re: E8- angielski 25.05.23, 11:30
      Zadowolenie i ulga smile Sprawdzone z najlepszą z angielskiego dziewczynką w szkole - ponoć zero błędów. Oczywiscie pytanie, jak poszła część pisemna, ale na próbnych szła bardzo dobrze, może i tu nie będzie fakapu.
      Wczoraj posmrodziłam dydatkycznie za wczesniejsze wyjscie z matmy, uswiadomiłam, że byłoby pewnie100%, a nie obliczone przez nas 92%, gdyby nie to nieszczęsne "napisane - wychodzę". Poskutkowało (pewnie krótkoterminowo) - angielski wysiedziany do końca i bdb, bo w trakcie sprawdzania arkusza znalazła się literówka i można było poprawić smile
      Jezu, jaka jestem zmęczona wink
      I jak dobrze, że już za nami wink
      • annaboleyn Re: E8- angielski 25.05.23, 11:32
        Właśnie przez korytarz ze świstem przeleciały trzy książki, na oko - repetytoria wink Chciałam ryknąć, ale nie mogę przestać się śmiać big_grin big_grin big_grin
    • mama-ola Re: E8- angielski 25.05.23, 11:41
      Mój syn nawet komentować nie chciał, zero przeżywania. Łatwe - powiedział i poszedł do swoich ważnych spraw, czyli na dwór do kolegi.
      A matmę wczoraj przeżywał. Odpalił wieczorem arkusz z neta i mi tłumaczył: to zrobiłem tak, a to tak, tu najpierw obliczyłem to, a potem to... Widać było, że przeżywa.

Ech! Koniec maratonu. Jak dobrze! Ledwo do mnie dociera, że to koniec. Mąż już się bierze za rezerwację wakacji ojciec + syn smile Właśnie mnie pytają, czy syn potrzebny do potwierdzania w szkole? Chyba nie? Ja zostaję w lipcu na miejscu, to pojadę potwierdzić do szkoły. Czy źle myślę i uczeń musi być?
      • slonko1335 Re: E8- angielski 25.05.23, 11:45
        chyba nie ale u nas w tym roku zmienili rekrutację z tylko elektronicznej na także papierową więc doczytaj jak to u Was wygląda i czy do czegoś nie będzie potrzebny. Z tego co pamiętam jak donosiłam dokumenty córki po rekrutacji to potrzebne było zdjęcie do legitymacji i wybór języka, więc ogarnijcie to przed wyjazdem.
      • memphis90 Re: E8- angielski 25.05.23, 11:46
        Nie, do potwierdzenia nie musi być.
    • aguar Re: E8- angielski 25.05.23, 12:19
      Też dostałam właśnie potwierdzenie, że angielski był łatwy i dobrze poszło. Teraz zabieram się za zmuszenie młodego do wyboru/przeanalizowania wreszcie szkół/klas i wypełnienia wniosku. Nie ma już wymówek.
      Zastanawiam się, czy namawiać syna jeszcze w ogóle do próbowania dostać się do klasy z IB. Ma małe szanse, bo nie jest laureatem, ani finalistą i nawet nie ma wolontariatu. Niby, co mu szkodzi, ale musiałby zdawać dodatkowy egzamin z kompetencji językowych (oprócz tego, który zdaje do "zwykłej" szkoły dwujęzycznej) i pewnie nie będzie mu się chciało. Z trzeciej strony mógłby w tej szkole zaznaczyć inny interesujący go profil, do którego raczej powinien mieć dość punktów, jako jedną z opcji rezerwowych. Z czwartej strony ta szkoła nie jest bardzo blisko, ale i nie bardzo daleko. Nie wiem, czy podejmować temat, czy odpuścić.
      • dni_minione Re: E8- angielski 25.05.23, 12:24
        Jakby co, to na wolo jeszcze jest trochę czasu. Mój teraz szybko robi (już 1/3 za nim) i ma dostarczyć papier do szkoły najpóźniej 23 czerwca, ale doniesiemy chyba około 15 czerwca.
        • slonko1335 Re: E8- angielski 25.05.23, 12:29
          a nie wpisują u Was tego w szkole w świadectwo?
          • dni_minione Re: E8- angielski 25.05.23, 12:44
            A, dobra, do 19 czerwca, bo wtedy jest rada pedagogiczna. Pomyłeczka, bo 23 to już świadectwa.
        • princy-mincy Re: E8- angielski 25.05.23, 15:04
          to chyba zalezy od szkoly, u nas tzreba doniesc do 31 maja zasw o wolontariacie by miec te 3 punkty
      • arwena_111 Re: E8- angielski 25.05.23, 13:15
        A do klasy IB nie ma egzaminów z języka?
        Jak mój syn szedł do liceum - obowiązywał poziom C1
        • aguar Re: E8- angielski 25.05.23, 16:32
          Jest egzamin z kompetencji językowych, inny od tego do klas dwujęzycznych.
          • arwena_111 Re: E8- angielski 25.05.23, 17:22
            Czyli obniżyli wymagania. Jak były 3 letnie licea - to był normalny egzamin językowy. I jak pisałam na poziomie mniej więcej C1
            • aguar Re: E8- angielski 25.05.23, 17:53
              A czym się różni egzamin z kompetencji językowych od normalnego egzaminu językowego? Bo nie ogarniam tego.
              • bruy-ere Re: E8- angielski 25.05.23, 18:16
                Egzamin z kompetencji językowych nie dotyczy konkretnego języka, lecz sprawdza predyspozycje do nauki języków. Należy wykazać się umiejętnościami dotyczącymi pisowni, budowania zdań czy wyczuciem zasad słowotwórstwa.
                Mój młody zdawał takowy i mówił, że był tam język norweski (???) Podejrzewam, że trzeba było wychwycić jakieś prawidłowości językowe. W każdym razie zdał bdb.
                • szeptucha.z.malucha Re: E8- angielski 25.05.23, 18:21
                  Opisujesz test predyspozycji językowych, kompetencji jest z konkretnego języka. Natomiast nie mam pojęcia jaka jest różnica między egzaminem z języka a egzaminem kompeyencji.
                  • bruy-ere Re: E8- angielski 25.05.23, 18:30
                    szeptucha.z.malucha napisała:

> Opisujesz test predyspozycji językowych, kompetencji jest z konkretnego języka.
                    > Natomiast nie mam pojęcia jaka jest różnica między egzaminem z języka a egzami
                    > nem kompeyencji.

Kurczę, to już nie wiem. Młody zdawał do klasy 2-języcznej angielskiej, ale angielskiego ni w ząb na tym egzaminie nie było.
    • super-mikunia Re: E8- angielski 25.05.23, 17:36
      Stówka nie pyknie -1 punkt, to pewne, no jeszcze pytanie, ja oceni mejla. Jakkolwiek nie zobaczy 100% więc ekscytacji już do 3 nie ma 😉 Dzisiaj tak dziecko przemęczone, ze nie poszedł do szkoły angielskiego na zajęcia 🥴 Szwenda się z kolegami, szukają matkom prezentu na jutro 😉
      • slonko1335 Re: E8- angielski 25.05.23, 18:41
        Mój po sprawdzeniu odpowoedzi sam nie wierzy, że może być tak dobrze. Oby to potwierdził egzaminator.
    • kotejka Re: E8- angielski 25.05.23, 18:21
      Największy stres to ja mam co roku jako przewodnicząca komisji czy płyta odpali jak należy i nie będzie się ciela
      🤣🤣
      • szeptucha.z.malucha Re: E8- angielski 25.05.23, 18:22
        A zdarzyło się zacięcie?
        • kotejka Re: E8- angielski 25.05.23, 18:24
          szeptucha.z.malucha napisała:

> A zdarzyło się zacięcie?

Tak, raz miałam wadliwa
          Strasznie upierdliwe procedury, zatrzymanie egzaminu, wpisy do protokołu itd
          • kotejka Re: E8- angielski 25.05.23, 18:26
            Jeszcze może być opcja że prąd odetną, odtwarzacz.zrobi ścieżki losowo itd różne rze zy się dzieją mimo starannego przygotowania
            Jak lektor mówi - czas przeznaczony na tę część egzaminu minął to robię uff 🤣
            • szeptucha.z.malucha Re: E8- angielski 25.05.23, 18:30
              No to uff.Do następnego roku😂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka