enty.enty 01.06.23, 21:27 Dzisiaj w Pizza Hut zapłaciłam za taki keczup-saszetkę 2,49 zł... To oni nie dorzucają keczupu gratis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nika_1985 Re: Normalka? 01.06.23, 21:35 Madre mia..kieeeeedys dodatki były za free,ale już dawno chyba za darmo umarło,ale nie chodzę teraz to nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Normalka? 01.06.23, 21:50 A czy w takim razie w Polsce mozna sobie przynosic do takich miejsc swoje wlasne przyprawy I dodatki?🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Normalka? 02.06.23, 01:21 A jak idziesz do restauracji to możesz sobie wziąć swoje napoje? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Normalka? 02.06.23, 02:32 jest jednak roznica miedzy przyprawami a napojami. Czasem mam w restauracji swoje przyprawy, ale oczywiscie obsluga nie moze zobaczyc, ze mam te swoje dodatki (czasem restauracje nie maja przypraw, ktore lubie) Odpowiedz Link Zgłoś
andallthat_jazz Re: Normalka? 02.06.23, 07:30 Yyyy a jak obsluga zobaczy, to ci wyrwie te przyprawy, czy wyrzuci cie z lokalu, wezwie policje? Dla obslugi wazne jest, aby w lokalu nie spozywac rzeczy, ktore dany lokal oferuje lub ich zamiennikow. Czyli zadna wlasna walowa i napoje (chyba, ze dla dziecka). To czy przyniesiesz sobie worek lubczyku, czy butle maggi obslugi nie interesuje, bo nie wplywa na obroty lokalu. Nie wiem po co sie ukrywac. Owszem widok nie czesty, ale bywa i zaden normalny kelner nie ma z tym najmniejszego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Normalka? 02.06.23, 14:25 Wyrzuci z lokalu albo zabierze potrawy, i nie kelner, tylko najczesciej manager Chodzi o kwestie prawne, bo gdyby sie cos stalo (jakies problemy zdrowotne) to osoba, ktora przyniosla swoje przyprawy, mimo to moglaby podac do sadu restauracje I walczyc o odszkodowanie Odpowiedz Link Zgłoś
andallthat_jazz Re: Normalka? 02.06.23, 14:44 Jednak Ameryka to stan umyslu. 🙄😂 W unii obowiazuje teraz podawanie kodow z zawartosci karty ze wzgledu na alergeny. Jak przed laty pracowalam w restauracji kodow nie bylo, wszystko opieralo sie o rozmowy z gosciem. Nigdy w przypadku zapytan o skladnik potrawy ze wzgledu na alergie nie dawalam odpowiedzi z dudy. (Nie ze wzgledu na ew. proces, ale ze wzgledu na dobro klienta). Nie wiedzialam, szlam do kuchni zapytac, byla odpowiedz niejednoznaczna, odradzalam potrawe. Tyle o bezpieczenstwie gosci. Przyprawy swoje moga wnosic i doprawiac do skutku. Procesow i zgonow z tego tytulu brak. 😅😉 A kody skutecznie kryja tylki gastronomii, bardzo to poparlam (bo lepsze niz bawienie sie w lekarza/dietetyka) przez kelnera, czy kucharza. Przyprawy w Europie mozesz miec swoje, ale w zyciu procesu tu nie wygrasz jak sie swoimi przyprawami zatrujesz (przeciez moglabys jako gosc komus do zupy wlac cichaczem cyjanek). W Ameryce moze byc, skoro saduja sie o goraca kawe. 😂🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Normalka? 02.06.23, 14:59 To jest skomplikowane Niektore przyprawy moga miec interakcje z niektorymi lekami, Pamietaj tez ze Ameryka to kraj wolnych ludzi, a Europie to wiekami hulal feudalizm Wiec w Europie kelner ma postawe wobec klientow jak kmiec wobec chlopstwa Nie chce odswiezac traumatycznych wspomnien, powiem tylko tyle, w Polsce obsluga natychmiast dawala mi do zrozumienia kto tam rzadzi 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Normalka? 02.06.23, 18:48 >Pamietaj tez ze Ameryka to kraj >wolnych ludzi, …. Co bardzo zaskoczyło wszystkich amerykańskich niewolników. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Normalka? 02.06.23, 18:54 Straszne musiało być to miejsce, z którego udało ci się uciec do USA. Skąd pochodzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Normalka? 02.06.23, 19:36 Straszne musiało być to miejsce, z którego udało ci się uciec do USA“ Chyba tylko w twojej wyobrazni Jestem z okolic Rzeszowa Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Normalka? 02.06.23, 19:40 jackowo.deluxe napisała: > Wiec w Europie kelner ma postawe wobec klientow jak kmiec wobec chlopstwa Yyyyyy, ale kmieć to przeciez synonim chlopa 🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Normalka? 02.06.23, 19:45 Przecietny kmiec myslal ze awansowal spolecznie i bardzo pogardzal chlopami Niektore synonimy bardzo wykrzywiaja prawde historyczna Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Normalka? 02.06.23, 23:39 Ona jest tak wykształcona, że pojęcia nie ma, że „ty kmiotku” to obraza, nie komplement. Odpowiedz Link Zgłoś
andallthat_jazz Re: Normalka? 02.06.23, 19:46 Nie, to nie jest skomplikowane. Jak ktos mysli to nie uzywa przypraw, ktore moga mu zaszkodzic. Jak ktos sie koniecznie chce zabic w restauracji, to zaden menager, kelner, czy kucharz mu w tym nie przeszkodzi (bo niby jak?) Ale tez zaden dzeciol nie wygra procesu, bo sie zatrul wlasnym "doprawianiem". Dla mnie to definicja wolnosci a nie amerykanski zamordyzm, ktory opisujesz i w ktory nie do konca chce mi sie wierzyc (wiem naiwna jestem). Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Normalka? 02.06.23, 22:04 No ale ja przeciez tez uwazam ze z tymi przyprawami w Ameryce to lekka przesada Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Normalka? 02.06.23, 07:37 > A jak idziesz do restauracji to możesz sobie wziąć swoje napoje? bardzo niedawno widzialam w greckiej restauracji w NYC, jak para przyniosla ze soba wino - wlascicielka podala im kieliszki alkohol w menu mieli. podobno to dosc czeste. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Normalka? 02.06.23, 07:39 No i płaci sie wtedy „korkowe”. W Polsce tez jest to praktykowane. Odpowiedz Link Zgłoś