Dodaj do ulubionych

Reinkarnacja

26.06.23, 18:13
Czy ematka wierzy? Dlaczego tak albo nie? A moze zna swoje poprzednie wcielenia?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:20
      ??? upał jest ale może bez przesady
      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:27
        triss_merigold6 napisała:

> ??? upał jest ale może bez przesady

A wpis w zwiazku z reinkarnacja?
        • triss_merigold6 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:28
          Znaczy, że idea reinkarnacji to kocopaly.
          • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:34
            Teraz kumam.
        • malgosiagosia Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:28
          jammer1974 napisała:

> triss_merigold6 napisała:
          >
          > > ??? upał jest ale może bez przesady
          >
          > A wpis w zwiazku z reinkarnacja?

Obejrzyj to. Mozna sie zdziwic.
          • malgosiagosia Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:42
            malgosiagosia napisała:

> jammer1974 napisała:
            >
            > > triss_merigold6 napisała:
            > >
            > > > ??? upał jest ale może bez przesady
            > >
            > > A wpis w zwiazku z reinkarnacja?
            >
            > Obejrzyj to. Mozna sie zdziwic.

www.youtube.com/watch?v=6sTdEiB_ReY
      • borsuczyca.klusek Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:23
        Luv yu Triss 🥰
      • taje Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:26
        No jak, to odrodzić się jako niedźwiedź polarny albo pingwin, to nie taka zła opcja przy obecnych temperaturach.
        • snakelilith Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:33
          Ja preferowałam odrodzić się jako długa, tłusta anakonda, ale ze względu na kurczący się las deszczowy chyba zdecyduję się na mniej wymagającą kobrę, tudzież jeszcze bardziej tolerującego suszę grzechotnika. big_grin
          • taje Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:38
            A mnie się ta żaba dziś spodobała: twitter.com/Rainmaker1973/status/1673374477369982978?s=20
          • borsuczyca.klusek Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:38
            A polska żmija to co pies? 🙄
        • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:38
          taje napisała:

> No jak, to odrodzić się jako niedźwiedź polarny albo pingwin, to nie taka zła o
          > pcja przy obecnych temperaturach.

Ponoc mozna wybierac. Wiec jeszcze wszystko jest mozliwe.
        • alex_vause35 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 15:34
          Tym niedźwiadkom i pingwinom też coraz bardziej w zadek przygrzewa, więc nie.
      • m_incubo Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:19
        W samo sedno.
    • stephanie.plum Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:22
      ale w co dokładnie?
      w "wędrówkę dusz"? na jakich zasadach?
      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:32
        stephanie.plum napisała:

> ale w co dokładnie?
        > w "wędrówkę dusz"? na jakich zasadach?

Tak. Wedrowanie od jednego wcielenia do drugiego. Z oczekiwaniem na wcielenie w zaswiatach.
        Wspolczesnie fizyka kwantowa nie pozostawia zadnych zludzen ze tak po prawdzie to swiat nas otaczajacy jest wlasnie zludzeniem. Ze wyglada inaczej niz to co dociera do naszego mozgu przez galki oczne.
        W swietle tego rozne "dziwne" theorie zaczynaja nabierac sensu. W tym reinkarnacja. Zycie wiecznie duszy.
        • triss_merigold6 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:38
          Najpierw trzeba wierzyć w duszę.
          Jak to się mówi, nie była mi dana łaska wiatry, nie mam tego modułu w mózgu, który pozwala wierzyć w byty nadprzyrodzone i antropomofizowac abstrakcje. Dzieci na szczęście mają identycznie.
          • panna.nasturcja Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:44
            Otóż to. Nie ma duszy, nie ma wędrówki i żadnych smętów o życiu wiecznym.
            Czysty realizm.
            • taniarada Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:47
              "Otóż to. Nie ma duszy, nie ma wędrówki i żadnych smętów o życiu wiecznym.
              Czysty realizm .Zależy co kto wierzy . Niewierzący nie muszą .
            • asia_i_p Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:00
              Oj dana dana, nie ma szatana, a świat realny jest poznawalny . . .
              • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:24
                A nie..?
              • panna.nasturcja Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:25
                A nie jest?
                Szatana, owszem, nie ma.
                Ja wiem, że ludzie przez wieki w różne cuda wierzyli, ale że w naszych czasach…
              • lilia.z.doliny Re: Reinkarnacja 27.06.23, 07:35
                Oj dana dana, nie ma szatana
                Jeden z moich psów ma zakończenie mikrochipa 666
                suspicious
                • snajper55 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:41
                  lilia.z.doliny napisała:

> Oj dana dana, nie ma szatana
                  > Jeden z moich psów ma zakończenie mikrochipa 666

I ma na imię Szatan?

S.
        • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:23
          >Wspolczesnie fizyka kwantowa nie >pozostawia zadnych zludzen ze tak po >prawdzie to swiat nas otaczajacy jest wlasnie >zludzeniem. Ze wyglada inaczej niz to co >dociera do naszego mozgu przez galki oczne.
          Szczerze wątpię, by fizycy kwantowi mówili akurat cos takiego… Różne aspekty odbieramy różnymi zmysłami, co więcej - są zwierzęta, które maja zmysły odbierające większe spektrum lub bodźce dla nas zupełnie nieznane. Nie znaczy to jednak, ze „świat wyglada inaczej”, bo świat odbierany innym zmysłem wcale nie będzie bardziej prawdziwy, a nasze postrzeganie również nie robi się od tego błędne.

Przejście od postrzegania zmysłowego do wędrówki wiecznych dusz jako faktu rzekomo stwierdzonego przez naukowców to grube nadużycie.
          • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:34
            > Przejście od postrzegania zmysłowego do wędrówki wiecznych dusz jako faktu rzek
            > omo stwierdzonego przez naukowców to grube nadużycie.

Tak z ciekawosci. W ktorym momencie kto i gdzie napisal ze wedrowanie dusz jest potwierdzona naukowo?

W przypadkowo f.kwantowej raczej mowa bardziej o postrzeganiu pozazmyslowym. Bo atomow i protonow chyba trudno ogarnac zmyslami.
            • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:26
              Powołujesz się na fizykę kwantową, żeby uprawdopodobnić teorię o wędrówce wiecznych dusz jako „sensowną”…

jammer1974 Re: Reinkarnacja
              W swietle tego rozne "dziwne" theorie zaczynaja nabierac sensu. W tym reinkarnacja. Zycie wiecznie duszy.
              • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:37
                Zle interpretujesz moja wypowiedz.

Ani ja ani nikt inny w zadnych miejscu swiata nie probuje udowodnic istnienia reinkarnacji.
                Nawet gdyby ktokolwiek chcial to nie moze. Bo najzwyczajniej w swiecie nie mamy narazie takich narzedzi.

Osiagniecia fizyki kwantowej jedynie podwazaja nasz dotychczasowy poglad na wiele spraw. Otwieraja nowe spojrzenie. My dopiero zaczynamy nasza przygode z wiedza o swiecie. Co tu mowic o efekcie koncowym czyli udowodnieniu takiej czy innej teorii. Jeszcze daleka droga.
                • arthwen Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:35
                  > Osiagniecia fizyki kwantowej jedynie podwazaja nasz dotychczasowy poglad na wiele spraw.

Może twój...
                  • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:43
                    arthwen napisał(a):

> Może twój...

Tak. Moj. To oczywiste. Narazie poruszany sie w przestrzeni domyslow.
                    Wiekszosc i tak w to nie wnika. Kto by mial czas na takie rzeczy.
                    Jeszcze czlowiek narazi sie na smiesznosc w oczach tych ktorzy tez sie tym nie Interesuja. Ryzyko duze a zysk znikomy.

• kura17 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 07:30
                  > Osiagniecia fizyki kwantowej jedynie podwazaja nasz dotychczasowy poglad
                  > na wiele spraw.

a mozesz napisac, ktore to osiagniecia i w jaki sposob podwazaja?
                  jakies konkretne przyklady?
                  • borsuczyca.klusek Re: Reinkarnacja 27.06.23, 08:10
                    kura17 napisała:

> > Osiagniecia fizyki kwantowej jedynie podwazaja nasz dotychczasowy poglad
                    > > na wiele spraw.
                    >
                    > a mozesz napisac, ktore to osiagniecia i w jaki sposob podwazaja?
                    > jakies konkretne przyklady?
                    >
                    >
                    >

Oho przyszła kura i popsuła zabawę 🙄😉
                    • szeptucha.z.malucha Re: Reinkarnacja 27.06.23, 08:13
                      Bo miało być czucie i wiara a przyszła ta ze szkiełkiem i okiem😁
                    • kura17 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 08:21
                      > Oho przyszła kura i popsuła zabawę 🙄😉

no przyszlyscie do mnie do roborty i dzika impreze z bezecenstwami organizujecie! tongue_out
                      • borsuczyca.klusek Re: Reinkarnacja 27.06.23, 08:37
                        kura17 napisała:

> > Oho przyszła kura i popsuła zabawę 🙄😉
                        >
                        > no przyszlyscie do mnie do roborty i dzika impreze z bezecenstwami organizujeci
                        > e! tongue_out
                        >

Na razie to w miarę grzecznie było, dopiero teraz przyszła dramatika i zacznie się rozpiździel 🙄

• dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 08:54
                          borsuczyca.klusek napisała:

> Na razie to w miarę grzecznie było, dopiero teraz przyszła dramatika i zacznie
                          > się rozpiździel 🙄

Bez przesady, rozpiździel zaczął się i zakończył wraz z moim cytatem z wyborczej - ematka będzie spokojnie udawać, że go nie widzi tongue_out
                          • borsuczyca.klusek Re: Reinkarnacja 27.06.23, 08:56
                            Ematka ma cię pewnie w większości wygaszoną 🤭
                            • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:04

> Ematka ma cię pewnie w większości wygaszoną 🤭

Albo udaje, że ma mnie wygaszoną. Tak czy inaczej rozpiździelu nie będzie, nawet jeśli ematka znowu się myli tongue_out
                • koraleznasturcji Re: Reinkarnacja 27.06.23, 08:20
                  jammer1974 napisała:

> Osiagniecia fizyki kwantowej jedynie podwazaja nasz dotychczasowy poglad na wie
                  > le spraw. Otwieraja nowe spojrzenie.

Podobnie jak większość odkryć w dziedzinie szeroko rozumianych nauk przyrodniczych.

Jak słusznie zwrócono uwagę Kura17, zjawiska kwantowe są poznawalne - stąd o nich wiemy. Nie ma w nich żadnej magii, dźwięku tybeńskich dzwonów i zapachu indyjskich kadzideł. To matematyka i eksperyment. Większość fizyków, także tych oglądających na co dzień kwantowe cuda, światopogląd ma materialistyczny. Nie znam żadnego przypadku naukowca nawracającego się jakąkolwiek religię po zobaczeniu protonu.

To chyba Richard Feynman kiedyś powiedział - fizyka kwantowa ma tylko tyle wspólnego z ruchami new age, że dla osoby, która nie rozumie fizyki kwantowej, i jedno i drugie, na pierwszy rzut oka, wydaje się dziwne.

• dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 08:28
                    koraleznasturcji napisała:

> Nie ma w nich żadnej magii, dźwięku tybeńskich dzwonów i zapachu indy
                    > jskich kadzideł. To matematyka i eksperyment. Większość fizyków, także tych ogl
                    > ądających na co dzień kwantowe cuda, światopogląd ma materialistyczny.

Hehe

wyborcza.pl/magazyn/7,124059,29258559,fizyka-jest-dzis-o-wiele-blizej-uznania-istnienia-boga-jako.html
                    Dokonane bowiem w XX i XXI wieku przełomowe odkrycia, zwłaszcza dotyczące względnej natury czasu i przestrzeni, kosmologii Wielkiego Wybuchu oraz kwantowej nieoznaczoności, znacznie nadwątliły (niektórzy twierdzą: całkowicie zakwestionowały) status materializmu i ateizmu jako oczywistego paradygmatu nauk przyrodniczych, który obowiązywał w wieku XIX. Fizycy deklarują dziś, i to wcale nie rzadko, przekonania podobne do platońskich, dopuszczając istnienie duchowych, niematerialnych aspektów rzeczywistości. Rzecz jasna takie przekonania nie są tożsame z wiarą w istnienie Boga, ale bez wątpienia są jawnie sprzeczne ze światopoglądem stricte materialistycznym.
                  • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 08:42
                    Oh. Zapomnialam. Niektore ematki sa takie niewiarygodnir madre ze nie ma niczego czego by nie ogarnely swoim przeswiatlym swiatlym umyslem. Pytan nie musza stawiac bo znaja na wszystkie odpowiedz.
                    A nawet cytacik potrafia przytoczyc.
                    Ah i oh.
                    • kura17 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:18
                      dlaczego mnie obrazasz? (znowu). nie boisz sie, ze w przyszlym zyciu spadniesz na nizszy poziom?
                      • malgosiagosia Re: Reinkarnacja 27.06.23, 21:54
                        kura17 napisała:

> dlaczego mnie obrazasz? (znowu). nie boisz sie, ze w przyszlym zyciu spadniesz
                        > na nizszy poziom?
                        >
                        To jest niemozliwe. smile
                      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 22:05
                        kura17 napisała:

> dlaczego mnie obrazasz? (znowu). nie boisz sie, ze w przyszlym zyciu spadniesz
                        > na nizszy poziom?

Nie obrazam Cie. Ale gdybym Cie faktycznie obrazala to chyba bylabym gotowa na takie ryzyko😂
            • kura17 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 07:36
              > W przypadkowo f.kwantowej raczej mowa bardziej o postrzeganiu pozazmyslowym.
              > Bo atomow i protonow chyba trudno ogarnac zmyslami.

?? jakimi/ktorymi zmyslami sie nie da?
              od lat zawodowo zajmuje sie badaniem struktury protonu - spokojnie do ogarniecia.
              atomy to nawet juz w sumie zobaczyc mozna, to tez robi sie u mnie w pracy (nie ja).

zarowno fizyka atomowa, jak i fizyka czastek elementarnych sa od dawna praktykowanymi naukami, zajmuje sie nimi mnostwo ludzi, przeprowadza i interpretuje doswiadczenia, ciagle uczy czegos nowego - nie rozumiem, co w takiej sytuacji oznacza "trudno ogarnac zmyslami"?
              • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 08:25
                Alez kuro ty ogarniasz wszystko. Jestes taka ogarnieta.
                • kura17 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 08:27
                  > Alez kuro ty ogarniasz wszystko. Jestes taka ogarnieta.

a jakies argumenty/odpowiedzi na moje pytania, zamiast przytykow osobistych?
                  i prosze zacytuj, gdzie napisalam, ze ogarniam wszystko?
                  a jesli nie potrafisz, to przepros (jesli masz honor).
                  • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 08:47
                    Nie mam zadnych argumentow. Jestes taka madra ze gdzie mnie szaraczkowi do rozmowy z Toba.

Ja zadaje pytania. Bo wiem ze nic nie wiem. I pewnie mi to zostanie. Mam nadzieje.

Ale wy sobie mozecie spokojnie miedzy soba podyskutowac. Watek otwarty.
                    • kura17 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:22
                      > Nie mam zadnych argumentow. Jestes taka madra ze gdzie mnie szaraczkowi do
                      > rozmowy z Toba.

dlaczego mnie obrazasz? (znowu?)

> Ja zadaje pytania. Bo wiem ze nic nie wiem.

napisalas: " Osiagniecia fizyki kwantowej jedynie podwazaja nasz dotychczasowy poglad
                      > > na wiele spraw." - wiec chcialam sie dowiedziec, co dokladnie mialas na mysli, ktore to osiagniecia sa?
                      chcialaby wiedziec, o czym rozmawiamy.
                      mozesz odpowiedziec?

oczywistym jest, ze mnostwa rzeczy nie ogarniamy - grawitacji, ciemnej energii, czastek rozmawiajacych na odleglosc z predkoscia wieksza od swiatla - ale akurat atomy i protony, czy inne czastki elementarne, sa badane od dawna i calkiem sporo o nich wiemy - wiec pisanie, ze "nie ogarniamy" uwazam za naciagane. dlaczego nie moge przedstawic swojego zdania na ten temat bez bycia obrazana przez Ciebie? dlatego, ze rozni sie od Twojego?
                      • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:47
                        Kura, ale ona przecież ogólnie ma rację. Dlaczego prezentujesz złą wolę czepiając się szczegółów (bo rzeczywiście, o budowie atomu coś tam wiemy i nie ma tam nic mistycznego) zamiast odnieść się do ogólnej myśli, albo nie odnosić się, jeśli nie masz nic do powiedzenia?
                        • kura17 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 11:24
                          w czym "ogolnie ma racje"? chce wiedziec, o czym konkretnie rozmawiamy. czy o tym, ze skoro nauki scisle "nie ogarniaja pewnych rzeczy", to znaczy ze w zasadzie wszystko jest mozliwe i jest to (rowniez) "argumentem" na mozliwosc reinkarnacji?

to sa slowa autorki, bez skrotow i wyrywania z kontektu:

"Tak. Wedrowanie od jednego wcielenia do drugiego. Z oczekiwaniem na wcielenie w zaswiatach.
                          Wspolczesnie fizyka kwantowa nie pozostawia zadnych zludzen ze tak po prawdzie to swiat nas otaczajacy jest wlasnie zludzeniem. Ze wyglada inaczej niz to co dociera do naszego mozgu przez galki oczne.
                          W swietle tego rozne "dziwne" theorie zaczynaja nabierac sensu. W tym reinkarnacja. Zycie wiecznie duszy."
                          • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 11:44
                            kura17 napisała:

> w czym "ogolnie ma racje"? chce wiedziec, o czym konkretnie rozmawiamy.

Bo nie wiesz, absolutnie big_grin
                            To znaczy ja dopuszczam, że nie palisz głupa tylko naprawdę nie ogarniasz o czym mowa, bo ostatni raz przerabiałaś mechanikę kwantową na studiach i niewiele pamiętasz. Ale to trochę obciach, mimo wszystko.

Niektóre interpretacje mechaniki kwantowej dopuszczają, że fala prawdopodobieństwa istnieje naprawdę, a nie jest tylko konstruktem matematycznym (czyli że nasz świat jest wirtualny, nierzeczywisty tak jak gra komputerowa) oraz dopuszczają, że świadomość jest czymś w rodzaju osobnego zjawiska fizycznego, bo rzekoma ma decydować o załamaniu funkcji falowej. Oczywiście interpretacje mechaniki kwantowej są interpretacjami filozoficznymi, a nie fizycznymi (stricte naukowymi), więc możesz o nich nie wiedzieć. Ale jeśli przyjmiemy taką interpretację, to nawet reinkarnacja jest możliwa, nie mówiąc o istnieniu Boga wink
                            • kura17 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 12:09
                              autorka nie wspomina nic o falach prawdopodobienstwa, czy filozoficznych interpretacjach mechaniki kwantowej - pisze o nieogarnianiu atomow i protonow oraz o docieraniu przez galki oczne - a gdy ja zapytalam, co ma na mysli, nie odpowiedziala. poza tym o teoriach/rozwazaniach pisze z niezachwiana pewnoscia "Wspolczesnie fizyka kwantowa nie pozostawia zadnych zludzen ze tak po prawdzie to swiat nas otaczajacy jest wlasnie zludzeniem." trudno mi z czyms takim dyskutowac.
                              • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 12:15
                                kura17 napisała:

> autorka nie wspomina nic o falach prawdopodobienstwa, czy filozoficznych interp
                                > retacjach mechaniki kwantowej - pisze o nieogarnianiu atomow i protonow oraz o
                                > docieraniu przez galki oczne - a gdy ja zapytalam, co ma na mysli, nie odpowied
                                > ziala.

Jako laik wypowiada się nieskładnie i nieprecyzyjnie, ale ktoś, kto zna mechanikę kwantową powinien w lot załapać o co chodzi. No chyba że o mechanice kwantowej nie ma większego pojęcia lub ma złą wolę i robi sobie fejm na forum, na którym dobrze widziane są XIX wieczne poglądy na fizykę i naukę w ogóle smile
                                • kura17 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 12:26
                                  wyrazila sie bardzo precyzyjnie: "Wspolczesnie fizyka kwantowa nie pozostawia zadnych zludzen ze tak po prawdzie to swiat nas otaczajacy jest wlasnie zludzeniem."

dobrze wiesz, ze w dyskucjach/interpretacjach filozoficznych wazne sa najdrobniejsze szczegoly, inaczej wszystko mozna znaczyc nic i nic moze znaczyc wszystko.
                                  • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 12:29
                                    Rżniesz głupa smile
                                    Cytowałam już tu dwa razy artykuł z wyborczej, możesz się odnieść do bardzo precyzyjnego ujęcia sprawy, ale wolisz znęcać się nad laską, która tylko coś liznęła.
                                    • kura17 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 12:53
                                      haha, naprawde uwazasz, ze mam ochote dyskutowac z osobami, ktore sie w ponizszy sposob o mnie wyrazaja? smile

"To tylko zwykła ciemnota, przebrana w piórka "światopoglądu naukowego" rodem z XIX wieku. Ignorancja, głupota, brak ambicji by czegoś się dowiedzieć, mimo że wiedza jest praktycznie za darmo w internetach. Nic strasznego w braku wiedzy i ambicji, gorzej, jeśli głupcy uważają się za oświeconych"
                                      • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:00
                                        kura17 napisała:

> haha, naprawde uwazasz, ze mam ochote dyskutowac z osobami, ktore sie w ponizsz
                                        > y sposob o mnie wyrazaja? smile

Specjalnie dla ciebie to napisałam, żeby ci dać pretekst, aby z godnością uciec z wątku big_grin
                                        • kura17 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:07
                                          przeciez autorka byla pierwsza, juz dawno, nie pochlebiaj sobie smile
                                          • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:11
                                            kura17 napisała:

> przeciez autorka byla pierwsza, juz dawno, nie pochlebiaj sobie smile

Tak czy inaczej jesteś wygrana, agresywna ciemnota cię atakuje, możesz włazić na krzyż i płakać o opresji tongue_out
                            • koraleznasturcji Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:11
                              dramatika napisał(a):

> Oczywiście interpretacje mechaniki kw
                              > antowej są interpretacjami filozoficznymi, a nie fizycznymi (stricte naukowymi)
                              > , więc możesz o nich nie wiedzieć. Ale jeśli przyjmiemy taką interpretację, to
                              > nawet reinkarnacja jest możliwa, nie mówiąc o istnieniu Boga wink

Czyli, innymi słowy, fizyka kwantowa, podobnie jak "newtonowska", ani nie udowadnia, ani nie wyklucza istnienia Boga/reinkarnacji/czajniczka Russella.

Na czym polega zatem wyjątkowość odkryć w dziedzinie fizyki kwantowej, że to one, bardziej niż jakiekolwiek inne odkrycia z przeszłości, miałyby dać nam do myślenia w kwestii istnienia światów duchowych?
                              • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:19

> Na czym polega zatem wyjątkowość odkryć w dziedzinie fizyki kwantowej, że to on
                                > e, bardziej niż jakiekolwiek inne odkrycia z przeszłości, miałyby dać nam do my
                                > ślenia w kwestii istnienia światów duchowych?

Bo intuicyjna interpretacja mechaniki kwantowej wskazuje na szczególną rolę świadomości ("duszy") w procesach kwantowych. Oczywiście to tylko intuicja i jedna z interpretacji, ale reszta interpretacji, które z nią konkurują, są nie mniej zwariowane (np hipoteza wieloświata).
                                Generalnie aby wytłumaczyć fizykę kwantową trzeba przyjąć albo wiarę w świadomość ludzką jako centralne i najistotniejsze zjawisko fizyczne (obrzydliwy antropocentryzm!), albo wiarę w rzeczy typu tworzenie się zylionów wszechświatów w każdym ułamku sekundy. Tak w skrócie wink
                                • koraleznasturcji Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:26
                                  To samo można powiedzieć o fizyce klasycznej - jedna z jej interpretacji (naiwna i niezbyt szeroko reprezentowana, ale prawieczna świadomość doprowadzająca do kolapsu funkcji falowej też nie należy do hipotez, o których najczęściej można przeczytać w czasopismach naukowych) zakłada konieczność istnienia Boga jako tego, kto wprawił pierwsze ciało w ruch.
                                  • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:33

> To samo można powiedzieć o fizyce klasycznej

Nie. Fizyka klasyczna (do której zaliczam też obie teorie względności) może sobie istnieć bez Boga i bez konieczności wymyślania przy tym pierdyliarda wszechświatów. Mozna spokojnie przyjąć wersję, że wszechświat jest wieczny i nie musiał być stworzony (nawet w wersji z wielkim wybuchem, po prostu po wymarciu wszechświata następuje kolejny wybuch i tak bez końca i bez poczatku, jest nawet taka hipoteza). Aby filozoficznie wytłumaczyć mechanikę kwantową, musisz albo przyjąć skrajny antropocentryzm, albo inne, równie szalone koncepcje.
                                    • malgosiagosia Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:35
                                      dramatika napisał(a):

Aby filozoficznie wytłumaczyć mechanikę kwantową, musisz albo przy
                                      > jąć skrajny antropocentryzm, albo inne, równie szalone koncepcje.

www.youtube.com/watch?v=6sTdEiB_ReY

o fizyce i filozofii.
                                    • koraleznasturcji Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:38
                                      Fizyka kwantowa też spokojnie może się obyć bez Boga/reinkarnacji/czajniczka Russella. Owszem, istnieja interpretacje wymagające istnienia jakiejś wyższej świadomości, ale dokładnie tak samo jest w przypadku fizyki klasycznej (np. Bóg jako pierwsze źródło ruchu w argumentacji św. Tomasza).
                                      • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:53

> Owszem, istnieja interpretacje wymagające istnienia jakiejś wyższej świ
                                        > adomości

Nie ma takich interpretacji fizyki kwantowej, które wymagałyby istnienia "wyżej świadomości". Jest interpretacja, że to człowiek załamuje funkcję falową swoją myślą i intencją, czyli że to człowiek niejako materializuje świat, który w zasadzie nie istnieje bez człowieka. Istnienie Boga (lub jakiejkolwiek koncepcji religijnej) jest tylko jedną z możliwych interpretacji tej interpretacji.
                                        Alternatywą jest wieloświat lub koncepcja superdeterminizmu, obie tak samo odjechane. Po prostu rzeczy, które dzieją się na poziomie kwantowym nie da się wytłumaczyć w niekontrowersyjny i jednoczesnie materialistyczny (ateistyczny) sposób. Dlatego materialista Stephen Hawking naturalnie był zwolennikiem hipotezy wieloświata, ale nie dlatego, że miał taką fantazję, tylko po prostu nie ma innej alternatywy, chyba ze się uzna świadomość ludzką jako zjawisko fizyczne (aka że człowiek ma "duszę" wink przy załozeniu, że chce się być odrobinę logicznym.
                                        • koraleznasturcji Re: Reinkarnacja 27.06.23, 14:36
                                          dramatika napisał(a):

> Nie ma takich interpretacji fizyki kwantowej, które wymagałyby istnienia "wyżej
                                          > świadomości".

Ależ oczywiście, że jest. Zakłada, że to (jakkolwiek rozumiany) absolut jest obserwatorem sprawiającym, że świat istnieje.

>Istnienie Boga (lub jakiejkolwiek koncepcji
                                          > religijnej) jest tylko jedną z możliwych interpretacji tej interpretacji.
                                          > Alternatywą jest wieloświat lub koncepcja superdeterminizmu, obie tak samo odje
                                          > chane.

Tak rozumianych alternatyw jest milion pięćset sto dziewięćset. A czy są one "odjechane"? A to już zależy, co pod tym pojęciem rozumiesz. Fakt, że jakaś taka sobie byle jaka grawitacja sprawiła, że przez miliardy lat wielka skalna bryła, nazywana przez nas Ziemią, krąży wokół płonącej gazowej kuli też jest "odjechany".

Po prostu rzeczy, które dzieją się na poziomie kwantowym nie da się wytł
                                          > umaczyć w niekontrowersyjny i jednoczesnie materialistyczny (ateistyczny) sposó
                                          > b.

Oczywiście, że się da. Przede wszystkim dlatego, że fizyka kwantowa jest opisem wszechświata, a nie filozoficznym postulatem.

Dualizm korpuskarno-falowy, dokładnie tak samo jak grawitację i prawa termodynamiki, można filozoficznie interpretować, jeżeli ma się taką potrzebę. Ale nie jest to konieczne fizyce do działania.

Dlatego materialista Stephen Hawking naturalnie był zwolennikiem hipotezy wi
                                          > eloświata, ale nie dlatego, że miał taką fantazję, tylko po prostu nie ma innej
                                          > alternatywy, chyba ze się uzna świadomość ludzką jako zjawisko fizyczne (aka ż
                                          > e człowiek ma "duszę" wink przy załozeniu, że chce się być odrobinę logicznym.

Chyba nie rozumiem. Stawiasz tezę, że jedyną alternatywą dla uznania istnienia świadomości homo sapiens jako samodzielnego bytu jest hipoteza wielu światów? Przecież to oczywista nieprawda, na co najlepszym dowodem jest fakt, że wiara w ontyczną podmiotowość umysłu ludzkiego jest dosyć niszowa, a pośród naukowców zajmujących się fizyką kwantową nie wszyscy przychylają się do hipotezy istnienia wielu swiatów (nawet jeżeli większość dopuszcza ją jako jedno z możliwych rozwiązań).
                                          • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 14:59

> Ależ oczywiście, że jest. Zakłada, że to (jakkolwiek rozumiany) absolut jest ob
                                            > serwatorem sprawiającym, że świat istnieje.

Ogarnij podstawy. To nie absolut dokonuje pomiaru i to nie absolut załamuje funkcję smile

> Chyba nie rozumiem. Stawiasz tezę, że jedyną alternatywą dla uznania istnienia
                                            > świadomości homo sapiens jako samodzielnego bytu jest hipoteza wielu światów?

Jedyną trzymającą się kupy. Jest jeszcze kilka innych, niszowych koncepcji, w które wierzą tylko ich twórcy wink

> pośród naukowców z
                                            > ajmujących się fizyką kwantową nie wszyscy przychylają się do hipotezy istnieni
                                            > a wielu swiatów

Większość (zdecydowana większość) fizyków nie przyjmuje żadnej interpretacji fizyki kwantowej i po prostu o tym nie myśli. To nie przeszkadza w pracy fizyka. Zapoznaj się z cytatem "zamknij się i licz" - tę postawę przyjmuje większość fizyków tongue_out
                      • memphis90 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 14:47
                        Ale jak nie rozumiemy...?
                        https://i.pinimg.com/564x/85/b3/c3/85b3c3cbec52c8394cd44bdddeb86bdf.jpg
        • eriu Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:17
          A gdzie można przeczytać to o czym piszesz odnośnie fizyki kwantowej w przystępny sposób?
          • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:23
            Poszukam.
            • eriu Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:36
              Dzięki Dziewczyny!
          • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:28
            Proponuje zacząć od Hawkinga
            Krótka historia czasu
            Jeszcze krótsza historia czasu
            Krótkie odpowiedzi na wielkie pytania
            Wszechświat w skorupce orzecha

Niemniej jednak Hawking nie zaminował się reinkarnacją i wędrówką dusz.
            • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:39
              memphis90 napisała:
              > Niemniej jednak Hawking nie zaminował się reinkarnacją i wędrówką dusz.

Tak jak zreszta setkami innych spraw.
              • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 22:17
                Tak, przepisów na gofry i analizy czynności godowych trzmieli parkowych również tam nie ma. Niemniej jednak zajmował się fizyką kwantową, podzielił się również osobistymi refleksjami nt religii.
                • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 22:23
                  Reinkarnacja to nie religia.
                  O reinkarnacji nic nie mowil. Tak mi sie zdaje.
                  • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 22:42
                    Reinkarnacja jest jednym z wierzeń…
                    • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:08
                      memphis90 napisała:

> Reinkarnacja jest jednym z wierzeń…

Nie jest religia.
                      • memphis90 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:34
                        Zasadniczo ja nigdzie nie napisałam, ze reinkarnacja jest religią, a jedynie, ze Hawking dzielił się refleksjami nt religii w kontekście swoich badań. Natomiast wiara w reinkarnację jest częścią niektórych religii, głównie hinduizmu.
          • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:58
            eriu napisała:

> A gdzie można przeczytać to o czym piszesz odnośnie fizyki kwantowej w przystęp
            > ny sposób?

Mam. To w sumie obecnie moja ulubiona kosmitka. Babka odlot.
            Wystukaj sobie
            Dr Danuta Adamska Rutkowska.
            Jest fizyczka na emeryturze i juz jej nie zalezy na ewentualnym ostracyzmie swiata naukowego.
            • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 22:20
              To jest akurat chemiczka…
              • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 22:28
                memphis90 napisała:

> To jest akurat chemiczka…

Chemiczka, fizyczka kwantowa, matematyczka. Inzynier, zapewne mgr a potem doktor.
                Czy cos z tego odbiera jej wiarygodnosc? Chyba wrecz przeciwnie.
                • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 22:41
                  No nie, jednak nie.
                  „absolwentka Wydziału Chemii Politechniki Warszawskiej i specjalistka w dziedzinie inżynierii chemicznej i procesowej. zasłużona pracownica naukowa Instytutu Chemii Przemysłowej w Warszawie

>Inzynier, zapewne mgr
                  A ten mgr to skąd, skoro jest po polibudzie…?

>Czy cos z tego odbiera jej >wiarygodnosc?
                  Tak, na przykład wydawanie ksiazek w Studiu Astropsychologicznym.
                  Uczestniczenie w projektach „podnoszenia kundalini” czyli „ aktywizacji biopola”. Prowadzenie szkoleń z zakresu „widzenia zdalnego”
                  Mam mówić dalej…?
                  • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 22:54
                    Lek homeopatyczny to nie placebo
                    lecz biofizyczna metoda przywracania zdrowia.
                    Danuta Adamska-Rutkowska
                    • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 22:56
                      Odkrycia te mają niebagatelne znaczenie, ponieważ przyczyniły się do rozwoju radioniki, czyli medycznej techniki diagnostycznej i leczniczej, wykorzystującej informację zakodowaną w falach widma elektromagnetycznego, których dane można wykorzystać nie tylko w bezpośrednim kontakcie chorego z aparatem leczniczym, ale również zdalnie z wykorzystaniem czynnika naprowadzającego (np. fotografii chorego)
                      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:08
                        Jesli czegos nie rozumiesz to lepiej sobie tym glowy nie zawracaj.
                        • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:15
                          Mam sobie nie zawracać głowy leczeniem pacjentów przez fotografię i homeopatią..? Ponieważ tego „nie rozumiem”? Jak mam rozumieć cos, co nie istnieje…?
                      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:10
                        A tak z ciekawosci to na jakim poziomie jest twoje wyksztalcenie fizycznie chemiczno matematyczne?
                        • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:52
                          jammer1974 napisała:

> A tak z ciekawosci to na jakim poziomie jest twoje wyksztalcenie fizycznie chem
                          > iczno matematyczne?

A tak z ciekawości to na jakim poziomie jest twoje wykształcenie fizyczno-cheniczno-matematyczne?
                          • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 00:02
                            wredna_dziewucha_ze_wsi napisała:

> A tak z ciekawości to na jakim poziomie jest twoje wykształcenie fizyczno-cheni
                            > czno-matematyczne?

Na zadnym. Nie jestem z wyksztalcenia ani fizykiem ani chemikiem ani matematykiem. W swoich dziedzinach nawet doktoratu nie mam. Dlatego staram sie nie osmieszac dyskredytujac tych ktorzy maja i sie znaja bardziej niz ja.

• memphis90 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:38
                              Ale pani nie jest z wykształcenia fizykiem kwantowym ani matematykiem, jest chemikiem zajmującym się modelowaniem matematycznym dla potrzeb chemii w przemysle. Doktorat z chemii nie czyni z człowieka specjalisty w zakresie homeopatii, radiestezji czy biopola organizmu, albowiem nauka wypowiada nt tych rewelacji negatywnie.
                              • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:43
                                memphis90 napisała:

> Ale pani nie jest z wykształcenia fizykiem kwantowym ani matematykiem

A astrofizyk może być?

wyborcza.pl/magazyn/7,124059,29258559,fizyka-jest-dzis-o-wiele-blizej-uznania-istnienia-boga-jako.html
                                • memphis90 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:47
                                  „93% of the members of the National Academy of Sciences, one of the most prestigious scientific organizations in the U.S., don’t believe in God”
                              • wapaha Re: Reinkarnacja 27.06.23, 19:07
                                memphis90 napisała:

> Ale pani nie jest z wykształcenia fizykiem kwantowym ani matematykiem, jest che
                                > mikiem zajmującym się modelowaniem matematycznym dla potrzeb chemii w przemysle
                                > . Doktorat z chemii nie czyni z człowieka specjalisty w zakresie homeopatii, r
                                > adiestezji czy biopola organizmu, albowiem nauka wypowiada nt tych rewelacji ne
                                > gatywnie.
                                >

Memphis -to autorytet na zasadzie prof Zielińskiego który wypowiadał się nt genetyki i wirusa covid, wpływu szczepiknek na zmiany DNA-a był.prof botaniki i pracę hab bodajże pisał o szyszkach. Krynicę mądrości powoływały się na jego autorytet -antycovid i antyszczepionkowy
                    • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:06
                      Jesli tak starannie szukasz wiedzy o otaczajacym Cie swiecie jak starannie wybralas opis pomijajac wszystko z nazwa fizyka kwantowa itp. to sukcesow w jej zdobyciu sie nie spodziewam..

• memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:11
                        Wyręcz mnie w takim razie i wklej te dane, które mówią, ze pani zajmowała się zawodowo fizyką kwantową i ze była fizykiem…
                        • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:14
                          Jakie jest twoje wyksztalcenie?
                          • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:18
                            Magisterka z homeopatii stosowanej.
                            Inżynierka z czyszczenia biopola po poprzednich partnerach.
                            Doktorat z radioniki.
                            Instruktor certyfikowany leczenia kryształowymi czaszkami i grania na patelni.
                            • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:24
                              memphis90 napisała:

> Magisterka z homeopatii stosowanej.
                              > Inżynierka z czyszczenia biopola po poprzednich partnerach.
                              > Doktorat z radioniki.

Brzydki i zlosliwy wpis. Tylko o tobie mowi.

• memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:34
                                A Twoje wpisy, odpytujące mnie z wykształcenia konkretnie z zakresu fizyki i matematyki, ażeby w jakiś dziwny sposób zdyskredytować mnie, kiedy podważam artykuły pani wychwalającej homeopatię, czyszczenie biopola poprzez kundalini i zdalne leczenie chorych poprzez ich zdjęcia…? Zadajesz głupie pytania, to dostajesz stosowne odpowiedzi…
                                • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:56
                                  Opis tej pani, kim jest, jej wyksztacenia, zawodowej kariery ktora zaczela zreszta jeszcze na studiach, jej tytulow, naukowych, ksiazek i zainteresowan jest powszechnie dostepny.
                                  Bardzo staralas sie podwazyc jej kompetencje naukowe. Wiec probowalam dowiedziec ze jakie masz podstawy aby robic to wiarygodnie nie narazajac sie na smiesznosc.

Nikt Cie do niczego nie zmusza. Nikt nie probuje ci niczego narzucic. Wpis o niej nawet nie byl do Ciebie.
                                  • memphis90 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:42
                                    >Opis tej pani, jest powszechnie >dostepny.
                                    No tak, wkleiłam go.

>Wiec probowalam dowiedziec ze jakie >masz podstawy aby robic to >wiarygodnie nie narazajac sie na >smiesznosc.
                                    Mam takie wykształcenie, ze spokojnie mogę podważyć rojenia o skuteczności homeopatii czy leczeniu na odległość poprzez zdjęcia.
                                    • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 12:52

> Mam takie wykształcenie, ze spokojnie mogę podważyć rojenia o skuteczności home
                                      > opatii czy leczeniu na odległość poprzez zdjęcia.

Juz pokazalas jakie masz.
                                      • memphis90 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 14:52
                                        >Juz pokazalas jakie masz.
                                        Rzetelne. Oparte na EBM, nie na XIX wiecznych rojeniach o zdalnym wpływie na widmo fal EM poprzez fotografię.

Nadal nie wkleiłaś tych informacji o tytułach naukowych tudzież publikacjach naukowych z zakresu fizyki kwantowej...?
                                        • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 15:15
                                          Osmieszylas sie juz dosc.
                                          • memphis90 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 15:47
                                            Podobnie jak Kura. Odbieram to jako nobilitację...
                                            • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 15:51
                                              memphis90 napisała:

> Odbieram to jako nobilitację...

Wiem. Zastepuje ci to tez wiedze i wyksztalcenie. Nobilitacja to nawet sie ladnie z habilitacja rymuje.
                    • mava1 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 15:16
                      >Lek homeopatyczny to nie placebo

akurat mój bliski znajomy bardzo narzekał, kiedy zabronio w PL sprzedaży leków homeopatycznych. Jakieś takie w granulkach, specjalnie sie nie znam bo ja nie zażywam leków w ogole.
                      On z nich korzystał, z tego co pamietam, to przy infekcjach, grypie, i mówił, że wystarczyła krótka kuracja i "jak ręką odjął".
                      • arthwen Re: Reinkarnacja 27.06.23, 18:54
                        To najwyraźniej temu znajomemu cukier (w tych kulkach) szkodzi mocno, również na głowę, bo nie ma żadnego zakazu sprzedaży.
                  • arthwen Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:38
                    memphis90 napisała:

> A ten mgr to skąd, skoro jest po polibudzie…?

Ee, ja tez po Polibudzie, normalnie wszyscy absolwenci mojego kiedrunki mają mgr inż.
                    To są przecież normalne studia magisterskie, inżyniera masz w bonusie tongue_out - tzn teraz jak podzielili na dwustopniowe, to niekoniecznie, ale pani kończyła raczej dawno.
                    • panna.nasturcja Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:48
                      Dawno był najpierw inżynier i tak się kończyło. Jak ktoś studiował jeszcze dwa lata to miał i magistra.
                      • arthwen Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:58
                        To pierwszy stopień był, ale normalnie można było magisterskie robić przecież. Mój ojciec też po polibudzie, na oko to ciut młodszy od pani, ale chyba nie aż tak dużo, też ma mgr inż.
                        Za moich czasów to się już nawet na większości kierunków nie dało samego inż. zrobić, bo studia były jednostopniowe, skończyłaś, to miałaś mgr inż, a jak nie, to nico wink
                        • panna.nasturcja Re: Reinkarnacja 27.06.23, 12:57
                          Wiem, ale po wojnie sporo osób robił tylko pierwszy stopień czyli inżyniera i szło do pracy, bo trzeba było zarabiać na chleb. Znałam sporo takich osób. Część z nich robiła po wielu latach studia magisterskie pięcioletnie na UW potem, na innym kompletnie kierunku niż pierwotny.
                          Jeśli czytywałaś Chmielewską to to jest jej sytuacja, ona była inżynierem, na magisterskie nie poszła.
                          • mava1 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 15:25
                            >Wiem, ale po wojnie sporo osób robił tylko pierwszy stopień czyli inżyniera i szło do >pracy,

pani skończyła studia jakoś w 1966 r więc to nie było "po wojnie".
                            I raczej nie musiała "iść do roboty" bo pochodzi z inteligenckiej rodziny, gdzie studia były normą a nie zakładaniem fraka w 3 pokoleniu, po studiach wieczorowych czy zaocznych (obie opcje mozliwe tylko jesli pracowałeś)
                            • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 15:39
                              To prawda. Mowila w ktoryms z wywiadow ze miala isc na medycyne ale nauka ja bardziej pociagala i ostatecznie na medycyne poszla jej siostra. Do pracy isc nie musiala. Po prostu w trakcie studiow possibly kogos zdolnego do jakiegos projektu naukowego i jej to propaganda. Zgodzila sie pod warunkiem ze bedzie mogla dalej bez problemow konczyc studia. tak tez sie stalo.
                      • memphis90 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:44
                        A to mój błąd… Myślałam, ze inzynier to taki mgr po kierunku technicznym… ze są równorzędne.
            • senin1 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:56
              A wczesniej byl The Turning Point, Fritjof Capra.

Wprawdzie nie tyle o reinkarnacji co o fizyce kwantowej i co moze z tego wynikac = ale to bylo ponad 40 lat temu (ksiazka znaczy sie, wydana rowniez po polsku)
    • szeptucha.z.malucha Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:27
      Tak, wierzę za każdym razem, gdy jakaś ematka rodzi się na nowo pod kolejnym nickiem.
      • stephanie.plum Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:34
        o, i to rozumiem!
      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:34
        Mialam na mysli cos glebszego. Mniej z internetem zwiazanego.
        • jednoraz0w0 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:00
          Może my wszyscy jesteśmy nickami a tak naprawdę to nasz los jest zdeterminowany przez jakichś kosmicznych Wojtków, którzy tez mają 12 lat.
          • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:23
            Kto wie. Calkiem prawdopodobne.
          • taniarada Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:35
            jednoraz0w0 napisał(a):

> Może my wszyscy jesteśmy nickami a tak naprawdę to nasz los jest zdeterminowany
            > przez jakichś kosmicznych Wojtków, którzy tez mają 12 lat.
            Bardziej Wojciech jest doskonały niż Wojtek .
            • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:41
              Wlasnie.
          • borsuczyca.klusek Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:24
            Wszyscy jesteśmy Simami 🙄
        • princesswhitewolf Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:09
          >Mialam na mysli cos glebszego. Mniej z internetem zwiazanego.

Sadzisz ze to wlasciwe forum na tego typu rozwazania? Ja nie sadze.
          • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:27
            Zgadzam sie z Toba.
    • milva24 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:36
      Tak, wierzę w reinkarnację. Przecież te pierwiastki z których jesteśmy zbudowani były tu już wcześniej i były częścią innych istot czy roślin. Kiedy umrzemy wrócą do obiegu.
      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:40
        Logiczne. Sedno natury.
        • asia.sthm Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:54
          jammer1974 napisała:

> Logiczne. Sedno natury.

Otóż to. Nic bardziej logicznego niż reinkarnacja nie istnieje. Wszystko się odradza, eięc i nasza nieśmiertelna dusza też, nowego ciała tylko potrzebuje i dalej już samo idzie. I tak na wieki wieków w kółko.
          • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:25
            Liczba ludzi wzrasta i wzrasta. Skąd sie biorą nowe dusze? I nie mów, ze z mrówek i chrzaszczy, bo ilość owadów tez wzrasta.
            • bazia_morska Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:33
              Akurat w świecie owadów mamy teraz "wielkie wymieranie".
              • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:40
                bazia_morska napisała:

> Akurat w świecie owadów mamy teraz "wielkie wymieranie".

Buddysta by powiedzial ze inkarnuja do wyzszych wcielen. Im wiecej ludzi tym mniej robakow.
                • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:36
                  I te najwyższe wcielenia sprowadzą smierć na cała planetę..?
                  • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:41
                    memphis90 napisała:

> I te najwyższe wcielenia sprowadzą smierć na cała planetę..?

Jak tak dalej pojdzie i ludzie sie nie ogarna to nam sie znowu cywilizacja skonczy. Tym razem odrazu z cala planeta w pakiecie.
                    • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:20
                      Te najwyższe wcielenia? Najlepsze z najlepszych? Do ktorych żmudnie dążą glistki, muszki i jamochłony? Doprowadza do zagłady planety…?
              • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:32
                Wymieranie konkretnych gatunków to nie to samo, co wymieranie owadów en masse. Muchy, pluskwy i karaluchy maja się świetnie, im więcej ludzi tym więcej much i pluskiew…

A nawet gdyby w którymś momencie owadów było liczbowo mniej, to jednak nie z zmienia to sensu pytania - życie narodziło się na martwej, gołej skale. Skąd się wzięły te wszystkie dusze, skoro nie powstają nowe, a stare w kółko i w kółko zmieniają skorupy…?
            • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:39
              memphis90 napisała:

> Liczba ludzi wzrasta i wzrasta. Skąd sie biorą nowe dusze? I nie mów, ze z mrów
              > ek i chrzaszczy, bo ilość owadów tez wzrasta.

Na przestrzeni dziejow w sumie pewnie by sie mozna doliczyc znacznie wiecej ludzi niz ich obecnie na swiecie mamy. Ludzie moga reinkarnowac sie w roznych momentach. Mozna by rzec ze cos sie stalo ze ogromna nasza ilosc nagle w jednym momencie zechciala tu przyjsc. Moze to jakies szczegolne czasy. Kto to tam wie.
              • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:35
                Eeee…. Co…?
                • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:46
                  Idziesz do parku biegac w sobote rano i widzisz jeszcze trojke innych biegaczy.
                  Jak przyjdziesz tego samego wieczora i w parku organizuja wielki koncert to zobaczysz setki tysiace ludzi.
                  Moze teraz na swiecie mamy wlasnie taki koncert i wszyscy ludzie wyszli ze swoich domow zeby go obejrzec.

Mam nadzieje ze wystarczajaco malowniczo opisalam ta theorie.
                  • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:23
                    To gdzie były te dusze wcześniej, jak nie było ich w mamutach i dinozaurach..? I czy te dusze z super swiadomą jaźnią nie mogły wybrać sobie lepszego momentu na wepchanie się na impre na Ziemi niż moment tuz przed katastrofą ekologiczną…?
                    • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:36
                      Odpowiem ostatni raz. Byc moze tam gdzie sobie czekaja na wcielenie siedzac i dyndajac duchowymi nozkami.
                      • memphis90 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 10:14
                        Czyli ta nasza planeta ziemia to jak duszowa zsyłka do łagru..? Która super świadoma jaźń z własnej woli wystąpiłaby np w ciało lisa hodowlanego, trzymanego w ciasnej klatce w smrodzie i ciemności, karmionego ścierwami innych lisów i ostatecznie żywcem obdzieranego ze skory dla banalnej fanaberii tego najlepszego z Bytów (człowieka) - skoro może przez cała wiecznosc siedzieć w alternatywnej rzeczywistości z nieskończoną liczbą innych jaźni, dyndając duchowymi nibynozkami…?
                        • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 11:18
                          memphis90 napisała:

> Która super świ
                          > adoma jaźń z własnej woli wystąpiłaby np w ciało lisa hodowlanego, trzymanego w
                          > ciasnej klatce w smrodzie i ciemności

Teoria New Age jest taka, że dusza wybiera cierpienie w kolejnym wcieleniu, aby się samodoskonalić i być bliżej absolutu. Dla mnie to religia masochistów, katolicy to przy nich hedoniści tongue_out
                        • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 12:50
                          memphis90 napisała:

> Czyli ta nasza planeta ziemia to jak duszowa zsyłka do łagru..?

Wszedzie mozna sie czegos nauczyc. Nawet w lagrze.
                          • memphis90 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 14:54
                            Nawet nie wiem, jak to skomentować...
                            • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 15:16
                              memphis90 napisała:

> Nawet nie wiem, jak to skomentować...

Nie martw sie. Nikt na tym nie straci.
                              • memphis90 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 15:49
                                Ale jak to...? Nie jesteś już otwarta na odpowiedzi z różnych źródeł...? Czyli że mówiąc "nikt" masz na myśli konkretnie siebie...?
                                • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 15:52
                                  Zawsze jestem otwarta. Ale nie na zrodla wyschniete. Na takie szkoda mi czasu.
                          • arthwen Re: Reinkarnacja 27.06.23, 18:55
                            jammer1974 napisała:

> memphis90 napisała:
                            >
                            > > Czyli ta nasza planeta ziemia to jak duszowa zsyłka do łagru..?
                            >
                            > Wszedzie mozna sie czegos nauczyc. Nawet w lagrze.

Dziwnym trafem nie wybrałaś życia lisa w klatce. Czyżbyś nie chciała się uczyć?
                            • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 19:21
                              arthwen napisał(a):

> Dziwnym trafem nie wybrałaś życia lisa w klatce. Czyżbyś nie chciała się uczyć?

Nauczylam sie juz trzysta piecdziesiat wcielen temu.

• arthwen Re: Reinkarnacja 27.06.23, 20:02
                                Ewidentnie nie.
            • abecadlowa1 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 22:29
              memphis90 napisała:

> Liczba ludzi wzrasta i wzrasta. Skąd sie biorą nowe dusze? I nie mów, ze z mrów
              > ek i chrzaszczy, bo ilość owadów tez wzrasta.

Może ta dusza jest coraz bardziej rozcienczona w człowieku. Człowiek coraz słabszej jakości 😁
              • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 22:32
                Biorac pod uwage dlugosc zycia to raczej jakosc wzrasta.
          • arthwen Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:40
            A to powiedział, że jest jakaś dusza i że jest nieśmiertelna?
      • jednoraz0w0 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:00
        Też tak to widzę.
      • wapaha Re: Reinkarnacja 27.06.23, 19:03
        milva24 napisała:

> Tak, wierzę w reinkarnację. Przecież te pierwiastki z których jesteśmy zbudowan
        > i były tu już wcześniej i były częścią innych istot czy roślin. Kiedy umrzemy w
        > rócą do obiegu.

Wiadomo z czego zbudowane jest ciało
        A z czego zbudowany jest umysł, psychika,emocje ?
    • alpepe Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:37
      Wiara w bóstwa podobnie jak w reinkarnację pozwala łatwiej pogodzić się z myślą, że kiedyś odejdziemy z tego padołu, taki zawór bezpieczeństwa, nic innego.
      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:39
        No albo wrecz przeciwnie. Mysl ze to sie nigdy nie konczy moze byc bardziej dolujaca niz mysl ze odchodzisz w niebyt.
        • alpepe Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:48
          Nie. Instynkt przeżycia. Poczytaj o tym, kiedy w historii zaczęły pojawiać się bóstwa. To nic, tylko defekt umysłu, albo szczególna cecha. Po śmierci energia, z której się składasz, wędruje z powrotem do ziemi i do wszechświata, w tym aspekcie można uznać, że jesteśmy nieśmiertelni.
        • taniarada Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:48
          W następnym wcieleniu będę Bogusią .Tak sobie myślę 😊
          • panna.nasturcja Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:27
            taniarada napisał:

> Tak sobie myślę

Szczerze wątpię
            • taniarada Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:38
              Mogę rozwiać Twoje wątpliwości .Będę się bujał na chmurce ,a wokół cztery anioły .Imion nie zdradzę .
              • panna.nasturcja Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:47
                Ja nie mam wątpliwości.
                Ja wiem, że nie myślisz.
    • engine8t Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:47
      Tak 100% reinkarnacje? Nie, niemozliwe.
      Dusza musi byc dopasowna do ciala zeby wszytko dobrze funkcjonowalo.
      Dusza to po naszemu Software a wiec cialo umiera to kopia SW zostaje gdzies tam w chmurze i przy urodzeniu dziecko dostaje swoja wersje.
      I okazuje sie ze kontrola jakosci tego SW nie jest idealna i nawet chyba coraz gorsza bo coraz wiecej wirusow? A czasami ta nawet wersja jest nie od tego ciala albo felerna i jest jak jest.
      Mamy takich co im HW i SW do siebie nie pasuja... i widzimy co sie dzieje.
      Logika nakazywalby poprawe SW a nie wymane HW. Ale niektorzy wola HW zmieniac bo np preferuja iOS zamiast MS Windows czy Androida.
    • natalyaxx Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:47
      Nie wierzę w jezusa, buddę, reinkarnację, wierzę w to, że po śmierci jest to samo, co było przed naszymi narodzinami - dla nas nic smile
      • taniarada Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:50
        A bliscy czy przodkowie mają krzyże na grobach czy tak sobie leżą bezimiennie ?
        • panna.nasturcja Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:27
          A jest jakiś obowiązek krzyża na grobach? Moi nie mają. Więcej ci powiem: miliony ludzi na ziemi nie ma krzyża na grobie.
        • borsuczyca.klusek Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:27
          Mają krzyże, bo za życia zakupili sobie pomniki z krzyżami 🙄
          • princesswhitewolf Re: Reinkarnacja 27.06.23, 23:08
            🤣
      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:52
        Sek w tym ze nie wiemy co bylo przed naszymi narodzinami. Nie wiemy tez co bylo z nami tak do 2roku zycia. Wiemh tylko ze nic nie pamietam. Gdyby nie opowiesci rodziny i zdjeciach dowod bylibysmy sklonni twierdzic ze pojawilismy sie tak w okolicach 2 Roku zycia.
        • taniarada Re: Reinkarnacja 26.06.23, 19:48
          Nasz etap życia .Co było wcześniej .www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.solaris-rozwojosobisty.pl/gdzie-byles-zanim-przyszedles-na-swiat-stephen-wagner/&ved=2ahUKEwj8tcXxvuH_AhWSz4sKHbtMAxgQFnoECBcQAQ&usg=AOvVaw1sT2-uIio9Ex-fxmZxcAbc
        • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:29
          A nasze zdolności poznawcze w chwili, w której wypaczkowujemy z pochwy oseska, a nie gadającego, biegającego dwulatka, idą się powiesić… I nadal twardo uważamy, ze my akurat staliśmy się od razu dwulatkiem, no bo nie mogło być inaczej…
          • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:59
            Wiemy ze bylismy kims przed 2 rokiem zycia tylko z opowiesci innych.
            Nie pamietamy tego. Nie mamy wlasnej wewnetrznej swiadomosci co do naszego istnienia przed 2 rokiem.
            Argument ze przed urodzeniem nie ma nic bo nic nie pamietamy jest zatem chybiony. Bo przed 2rokiem tez nic nie pamietamy. Opieramy wiedze o naszym istnieniu na przekazie mamy. Problem w tym ze odnosnie wczesniejszego bytowania to nie mamy juz takiej z Kreis i kosci mamy ktora by nam to potwierdzila.
            Mozemy sie tylko opierac na tym co Sami czujrmy.
            • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:45
              >Argument ze przed urodzeniem nie ma >nic bo nic nie pamietamy jest zatem >chybiony
              A gdzie ja użyłam takiego argumentu…?
              • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:48
                Nie wiem kto uzyl. Ktos napisal ze po smierci jest to co przed urodzeniem czyli nic. (nawet ja to kiedys pisalam). Sek w tym ze my nie wiemy czy jest nic. Wiemy tylko ze nic nie pamietamy.
      • engine8t Re: Reinkarnacja 27.06.23, 20:03
        Tzn przed narodzinami bylo jajko i sperma. ? A co sie dzieje z "dusza"?
        • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 20:10
          engine8t napisał:

> A co sie dzieje z "dusza"?

Odwieczne pytanie. Buddysci maja rozlegla wykladnie kiedy dusza zasiedla czlowieka. A jak jest? Tego nie wie nikt.
    • figa_z_makiem99 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:52
      Wierzę i czuję, że to wcielenie mnie cholernie męczy, tak jakby było błędem, czułam to samo kiedy byłam dzieckiem i nie słyszałam jeszcze o reinkarnacji.
      • asia.sthm Re: Reinkarnacja 26.06.23, 19:07
        > Wierzę i czuję, że to wcielenie mnie cholernie > męczy, tak jakby było błędem,...

Tu nie ma błędów, twija dusza wybrała właśnie to wcielenie w jakimś konkretnym celu nauki czegoś bardxo jej potrzebnego. Jeśli się nie uda będzie poprawka w następnym. Tak właśnie wygláda droga do doskonałości.
        Można w to wierzyć lub nie wierzyć, ale to jest los nas wszystkich bez wyjàtku.
        • figa_z_makiem99 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 19:14
          Najwyraźniej ta nauka mnie cholernie męczy i nie czuję z nią dobrze. Muszę przebijać się do zupełnie innego świata, jestem odmieńcem w rodzinie.
        • panna.nasturcja Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:29
          Nie, to nie jest żaden los nas wszystkich tylko Twoja wiara.
          • figa_z_makiem99 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:42
            Każdy może wierzyć w to co uzna za słuszne, na przykład Rzeźniczak jest przekonany, że rzeczywistość wygląda tak jak ją przedstawił. Jedni chcą poszerzać horyzonty, inni nie i mają do tego prawo.
      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 19:13
        Jak odkryjesz cel dlaczego tu jestes jest spora szansa ze to uczucie wyobcowania zniknie. To uczucie ma z pewnoscia glebsze podloze.
        • figa_z_makiem99 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 19:15
          Pewnie tak.
        • laurielle Re: Reinkarnacja 27.06.23, 07:53
          jammer1974 napisała:

> Jak odkryjesz cel dlaczego tu jestes jest spora szansa ze to uczucie wyobcowani
          > a zniknie. To uczucie ma z pewnoscia glebsze podloze.

Uczucie wyobcowania nie bierze sie znikad, ale jego przyczyne ustala sie na terapii. Ja tez kiedys czulam sie wyobcowana. Inna, niepasujaca. Fantazjowalam jako dziecko, ze gdzies mam inna rodzine, inne zycie, w przeszlosci albo przyszlosci, ze jestem "nie stąd" i kiedys odejde byc tym, kim naprawde powinnam byc. Przyczyna po czesci byl moj mozg jako taki, a po czesci okolicznosci rodzinne i rowiesnicze. Gdybym nie poszla z tym do specjalisty, to nadal by tak bylo. A nie jest. Pomogly antydepresanty i terapia skupiona na dziecinstwie, nie na poprzednich wcieleniach.
          • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 08:31
            To wspaniale.
            Ludzie roznia sie od siebie. Dlatego podejscie holistyczne jest najlepsze.
            Zawsze bylam zwolenniczka dywersyfikacji dzialan. U mnie sie sprawdzilo. Terapia i leki byly znakomitym poczatkiem.
          • figa_z_makiem99 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 10:39
            A kto mówi o skupieniu na poprzednich wcieleniach??? Nigdy mnie to nie interesowało. Kiedyś przeczytałam książkę Newtona i stwierdziłam, że to może mieć sens. W skrócie, facet podczas sesji hipnozy regresyjnej, która stosował w innych celach odkrył, że ludzie opowiadają podobne rzeczy, cofał ich do okresu przed narodzinami. Ludzie się nie znali, pochodzili z różnych środowisk, mieli różne wykształcenie i zawody. Zainteresowało go to, przeprowadził badania i opisał wnioski i tyle. Przeszłam dwie terapie, w tym jedną dawno temu na oddziale dziennym Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Wwie, najbardziej mi pomogła i chwała specjalistom. Dzisiejsi psycholodzy i ich certyfikaty, to dla mnie śmiech na sali. Nie przecenialabym też leków psychotropowych w takiej kwestii, bo niekoniecznie każdemu pomagają i załatwiają wszystko. Śmieszy mnie przekonanie dzisiejszego społeczeństwa, które myśli, że pozjadało wszystkie rozumy i ma monopol na prawdę, każda frakcja tak ma i najłatwiej wyśmiać to czego nie rozumiemy, albo nie chcemy rozumieć. Pokolenie nadetych buców przekonanych o własnej mądrości, co widać też po wykwitach celebryctwa.
            • figa_z_makiem99 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 11:02
              "Psychologowie "
            • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 12:28
              "Śmieszy mnie przekonanie dzisiejsze
              > go społeczeństwa, które myśli, że pozjadało wszystkie rozumy i ma monopol na pr
              > awdę, każda frakcja tak ma i najłatwiej wyśmiać to czego nie rozumiemy, albo ni
              > e chcemy rozumieć".

Swiete slowa.
              Mnie to nawet i smieszy i fascynuje jednoczesnie. Nie pojmuje jak mozna uznac ze juz wiemy wszystko i na wszystko mamy rozwiazanie.
              • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 12:43
                jammer1974 napisała:

> Nie pojmuje jak mozna uznac z
                > e juz wiemy wszystko i na wszystko mamy rozwiazanie.

To tylko zwykła ciemnota, przebrana w piórka "światopoglądu naukowego" rodem z XIX wieku. Ignorancja, głupota, brak ambicji by czegoś się dowiedzieć, mimo że wiedza jest praktycznie za darmo w internetach. Nic strasznego w braku wiedzy i ambicji, gorzej, jeśli głupcy uważają się za oświeconych
              • figa_z_makiem99 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 12:52
                Tak, i rozumiem, że można się z czymś nie zgadzać, nie popierać ale ludzie nie potrafią dziś dyskutować. Trzeba obśmiać i wyszydzić nie znając tematu. Lubię szukać informacji z różnych dziedzin. Na tej zasadzie rozwija się świat, ludzie eksperymentują i są ciekawi. Odrzucając poznanie pozazmysłowe, intuicję czy odczuwanie stajemy się robotami, które konsumują, defekują i kopulują, a na końcu i tak giną bezpowrotnie, nie podoba mi się taka postawa.
              • figa_z_makiem99 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 12:54
                Człowiek inteligentny poszukuje i poszerza wiedzę, horyzonty, bo boi się zgłupieć. Głupiec już niczego nie musi, bo wszystko wie.
                • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 12:55
                  Dokladnie tak.
                  • figa_z_makiem99 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:13
                    Mamy też trend w dzisiejszym świecie do tworzenie głupawych zapychaczy czasu typu netflix i podobne. Prawdziwej sztuki jest jak na lekarstwo, która zmusza do refleksji, zadaje pytania i porusza. Ludzie są rozleniwieni i zajęci głupawymi informacjami, mnie też to dotyczy i nie lubię tego. Jakość wszystkiego drastycznie spada, na wyciągnięcie ręki mamy za to szit.
    • geez_louise Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:53
      Ciekawe, czy ktoś pamięta, że w poprzednim wcieleniu był komarem. Albo glistą ludzką.

Wiara w naszą polską bozię tez ewoluowała, wszyscy wierzą w niebo i aniołki, o czyśćcu i piekle jest cicho.
      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 19:14
        geez_louise napisała:

> Ciekawe, czy ktoś pamięta, że w poprzednim wcieleniu był komarem. Albo glistą l
        > udzką.

Gdzies czytalam ze pamietal o bycie pszczola.
    • laurielle Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:56
      Nie wierze. Uwazam, ze budzi ona obojetnosc na cierpienie drugiego czlowieka, a na to we mnie nie ma. Jest wiec gleboko sprzeczna z moja natura emocjonalna.
      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 19:01
        Masz na mysli buddyjskie pojecia karmy?
        Ze kolejne wcielenie jest konsekwrncja wczesniejszych uczynkow. Dla mnie to tez nie do prxyjecia bo nielogiczne.
    • mama-ola Re: Reinkarnacja 26.06.23, 18:59
      > Dlaczego tak albo nie?
      Udowadniać, dlaczego nie - bez jaj. Udowadnij, że nie ma krasnoludków czy yeti.
      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 19:03
        Dlaczego wierzysz. Albo dlaczego nis wierzysz
        Trudno wiare udowadniac.
        Chodzi o wew.powody jakimi sie kierujesz w swoim pogladzie
        • leosia-wspaniala Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:23
          A dlaczego ty nie wierzysz we wróżkę zębuszkę, smoki i krasnoludki? Czym się kierujesz w swoim poglądzie? Wierzysz w bogów na Olimpie, Styks i cerbera? A w Thora? Dlaczego tak/nie?
          • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:51
            Tak po prawdzie wierze ze swiat jest o wiele - o bardzo wiele bardziej skomplikowane niz jestesmy w stanie to ogarnac naszymi dostepnymi metodami i maszynami.
            W zwiazku z tym jestem sklonna uwierzyc ze gdzies w galaktyce istnieja humanoidy wielkosci krasnoludkow ktore maja smoki jako zwierzatka domowe.
            A wrozek/wiedzm i czarownic to nawet we wspolczesnym swiecie nie brakuje. 8 miliardow ludzi. Jest szansa ze wsrod nich znajdzie sie ktos dziwny o dxiwnych zdolnosciach.

Co do bogow na Olimpie to sa tacy co uwazaja ze inne cywilizacje do nas zawitaly a mysmy je pozniej na oltarze wyniesli.
            Wersji jest pewnie tyle ile ludzi
            • leosia-wspaniala Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:31
              Ja nie pytam o odległe galaktyki. Pytam o ciebie i twoją wiarę, więc odpowiedz: czy wierzysz we wróżkę zębuszkę i Zeusa tu na planecie Ziemia i czym się kierujesz w swoim poglądzie.
              • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 12:39
                Wierze ze mogl sie kiedys pojawic na ziemi ktos kogo uznano za boga Zeusa.
                W istnienie konkretnego boga Zeusa nie wierze. Tak jak w innych osobowycb bogow. Natomiast w istnienie osoby ktora uznano za Zeusa owszem calkiem niewykluczone ze istniala.
                • borsuczyca.klusek Re: Reinkarnacja 27.06.23, 12:43
                  To mogli być przykładowo starożytni kosmici 🙄
                  • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 12:57

> To mogli być przykładowo starożytni kosmici 🙄

Moim zdaniem Biblia opisuje wizytę Onych i wszystko się zaskakująco dobrze spina.
                    Nie twierdzę, że Bóg to kosmita, bo równie dobrze może być tak, że człowiek generalnie ma tendencję do doswiadczania różnych zwidów i "objawień", które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Ale wiele wskazuje na to, że Biblia to taki opis bliskich spotkań 3 i 4 stopnia, znanych ze współczesności. Jest to tak oczywiste, że aż śmieszne, a Kościół w żaden sposób się do tego nie odnosi udając, że nie ma w salonie żadnego słonia tongue_out
                    • borsuczyca.klusek Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:05
                      Bo dla kościoła kosmici to konkurencja, a zdecydowanie woleliby pozostać monopolistą na tym obszarze.
                      • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:10

> Bo dla kościoła kosmici to konkurencja, a zdecydowanie woleliby pozostać monopo
                        > listą na tym obszarze.

Moim zdaniem spokojnie mogliby zagospodarować wersję ze starożytnymi kosmitami na własny użytek, tam nie musi być żadnego religijnego przewrotu. Kosmici to też dzieci boże, przybyli na Ziemię aby nauczać o Bogu. Można to połączyć z teorią symulacji i jeszcze bardziej będzie się spinać, moglibyśmy mieć nawet renesans chrześcijaństwa wink
                        • borsuczyca.klusek Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:52
                          O nie człowiek został stworzony na obraz i podobieństwo boże. Już przedstawiciele innych ras potrafią być dla niektórych solą w oku, a ty chcesz jeszcze kosmitów dołożyć 😉
                          It won't happen.
                          • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 14:08

> O nie człowiek został stworzony na obraz i podobieństwo boże.

No Wiedźmin w grze Wiedźmin też przypomina swojego stwórcę, czyli człowieka tongue_out
                            Hipoteza symulacji wybitnie dobrze gra z Biblią, a także ze starożytnymi kosmitami. Dużo by pisać, ale mnie śmieszy, że ludzie są przekonani, że te hipotezy stoją w jakimś antagonizmie do koncepcji chrześcijańskich, a jest dokładnie odwrotnie smile
                            • borsuczyca.klusek Re: Reinkarnacja 27.06.23, 14:15
                              Co tam Wiedźmin, podobno w cyberpunku można sobie było dostosować wielkość członka 🙄
                              • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 14:47

> Co tam Wiedźmin, podobno w cyberpunku można sobie było dostosować wielkość czło
                                > nka 🙄

Można było, ale nie można było wybrać baby z członkiem jakimkolwiek, co spotkało się z ogromną krytyką ze strony ludzi alfabetu.
                                • borsuczyca.klusek Re: Reinkarnacja 27.06.23, 14:59
                                  dramatika napisał(a):

> borsuczyca.klusek napisała:
                                  >
                                  > > Co tam Wiedźmin, podobno w cyberpunku można sobie było dostosować wielkoś
                                  > ć czło
                                  > > nka 🙄
                                  >
                                  > Można było, ale nie można było wybrać baby z członkiem jakimkolwiek, co spotkał
                                  > o się z ogromną krytyką ze strony ludzi alfabetu.

Już bez przesady z tą krytyką. Może ktoś tam coś smutno popierdywał, ale problemy gry leżały zupełnie gdzie indziej i to one były głośno komentowane.

• dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 23:42

> Już bez przesady z tą krytyką. Może ktoś tam coś smutno popierdywał, ale proble
                                    > my gry leżały zupełnie gdzie indziej i to one były głośno komentowane.

To mi zawsze śmierdziało, bo grałam w Cyberpunka od premiery na PC i nie zaobserwowałam żadnych problemów, dosłownie żadnych. Ponoć to dotyczyło głównie użytkowników konsol, ale na litość boską kto gra w gry na konsoli?!
                                    Ewidentnie spisek ludzi alfabetu i korposów, które za nimi stoją 🙄
                                    • borsuczyca.klusek Re: Reinkarnacja 28.06.23, 00:34
                                      Ludzie alfabetu jak ich uroczo nazywasz to grają w Simsy. Tam da się stworzyć kobietę z penisem, albo chłopa co w ciąże zajdzie 🙄
                                      • dramatika Re: Reinkarnacja 28.06.23, 00:50

> Ludzie alfabetu jak ich uroczo nazywasz to grają w Simsy. Tam da się stworzyć k
                                        > obietę z penisem, albo chłopa co w ciąże zajdzie 🙄

Poważnie? Dałam x lat temu córce tę grę, ale na szczęście była średnio zainteresowana. Nie powiem jaką grę jej zaproponowałam potem, bo mnie MOPS dopadnie tongue_out
                                        • borsuczyca.klusek Re: Reinkarnacja 28.06.23, 00:54
                                          Ta opcja doszła w aktualizacji, nie było jej od początku.

Ale pomyśl mogłabyś sobie stworzyć całą paczkę trans simów w różnych konfiguracjach tylko po to by ich później wszystkich potopić w basenie 🙄
                                          • dramatika Re: Reinkarnacja 28.06.23, 01:05

> Ale pomyśl mogłabyś sobie stworzyć całą paczkę trans simów w różnych konfigurac
                                            > jach tylko po to by ich później wszystkich potopić w basenie 🙄

Ematka uczy i edukuje - nigdy nie dowiedziałabym się, że mogę sobie utopić transwestytę smile
                            • memphis90 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 15:19
                              >Hipoteza symulacji wybitnie dobrze gra z Biblią, a także ze starożytnymi kosmitami.
                              Optymistycznie zakładasz, że jesteśmy produktem ostatecznym, a nie mocno niedoskonałym i upośledzonym etapem ewolucji...
    • klaramara33 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 19:01
      Nie jest to pewnik i nie wykluczam.
      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 19:03
        Bardzo rozsadnie i dyplomatycznie.
    • lauren6 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 19:09
      Nie chciałabym się odrodzić w innym wcieleniu, które nie będzie znało mojego męża, dzieci. Nie mieć świadomości, że kiedyś byliśmy rodziną.
      Pomijając kwestie wiary czy niewiary cała idea reinkarnacji mnie odrzuca.
      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 19:15
        Ponoc czesto odradzamy sie wlasnie w towarzystwie bliskich tylko roznych konfiguracjach. Przynajmniej wg teorii.
        • figa_z_makiem99 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 19:25
          Tak, jest ciekawa książka na ten temat autora M. Newtona.
          • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 19:29
            figa_z_makiem99 napisała:

> Tak, jest ciekawa książka na ten temat autora M. Newtona.

Dokladnie.
            • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:32
              Pachnie wielopokoleniowym dusznym kazirodztwem …
              • figa_z_makiem99 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:47
                Jeśli ktoś postrzega to z płaskiej okrojonej perspektywy, to tak.
                • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:42
                  Wystarczy samo prawdopodobieństwo…
            • eriu Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:26
              W Polsce masz wydane jego 3 książki.
    • briar_rose Re: Reinkarnacja 26.06.23, 19:34
      Nie wierzę i szczerze mówiąc, nie chciałabym, by po śmierci nas to czekało. Odrodzić się jako ktoś zupełnie inny, z innym wyglądem, charakterem, bliskimi... to przecież nie byłabym już ja. To jak całkowite unicestwienie, przecież z mojego "ja" już by nic nie zostało. Chyba już wolałabym, by moja dusza gdzieś w świecie lub zaświatach znalazła dla siebie miejsce.
      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 19:39
        Mnie to sie wydaje ze nowe wcielenia to taki rodzaj zamieszkania w innym kraju. Dostosowujesz sie. Zmieniasz. Ale sedno pozostaje zawsze to samo.
        • asia.sthm Re: Reinkarnacja 26.06.23, 19:46
          Właśnie o sedno chodzi. Ładnie to ujęłaś
      • asia.sthm Re: Reinkarnacja 26.06.23, 19:49
        > to przecież nie byłabym już ja.

Dusza jest twoim prawdziwym ja. Wcielenie to tylko przywdziany mundurek na tę okazję.
        • panna.nasturcja Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:53
          O ile ktoś wierzy w duszę.
          Ja nie wierzę.
          A jestem prawdziwa. Jako ja,
      • figa_z_makiem99 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:03
        Na ziemi podobno nie masz pełnej świadomości.
      • figa_z_makiem99 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:11
        Odzyskujesz pełną świadomość po śmierci ciała i wtedy życie które teraz przeżywasz, będzie tylko małą częścią twojej osobowości. Tak jak wspomniała jammer, podobno inkarnujemy z bliskimi duszami w kolejnych wcieleniach.
      • senin1 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 10:10
        >To jak całkowite unicestwienie, przecież z mojego "ja" już by nic nie zostało. <

Przeciez np istota buddyzmu jest pozbycie sie ego (ja). A wlasciwie przekroczenie ego. Czyli wszystko sie jakby zgadza.
    • nastjaa Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:02
      Tak, wierzę od najwcześniejszego dzieciństwa. Nie było jeszcze internetu, wykluczala to wiara katolicka wpajana przez moich rodziców i dziadków,a ja wierzyłam, było to dla mnie całkowicie naturalne.

Hipnozy regresyjne też robiłam, dały mi dużo odpowiedzi.

• jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:19
        Gdzie robilas te hipnozy?
        • nastjaa Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:38
          Robiłam z gotowych nagrań, ale poprzedziły to lata praktykowania medytacji (no może nie codziennej, czasami z dłuższymi przerwami, ale dość dobrze przecwiczylam wchodzenie w stan relaksacji), czytania na ten temat itd. Jak ktoś świeży w temacie to raczej bym poszła do kogoś sprawdzonego.
          • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:02
            Ja nie zamierzam nigdzie isc. Pytalam z ciekawosci. Nie spieszno mi wracac do ew.poprzednich wcielen. Zwlaszcza ostatniego.
            • nastjaa Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:23
              Dlaczego?
              • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:51
                nastjaa napisała:

> Dlaczego?

Wyobrazilam sobie zbyt mocno ze mnie w komorze gazowej zagazowali. I jakos na wszelki wypadek wole tego nie ruszac. Pozostac w nadzieji ze to tylko moja bogata wyobrazenia.
                • nastjaa Re: Reinkarnacja 27.06.23, 00:20
                  Rozumiem
    • primula.alpicola Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:29
      Niektóre e-matki się odradzają pod innym nickiem.
      Nie, w reinkarnację nie wierzę.
    • beata.1968 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 20:32
      Mam nadzieję że to tylko teoria . Już w dzieciństwie miałam taki lęk że to bedzie prawda i będę musiała znowu chodzić do szkoły big_grin . Teraz w sumie mogłoby być, gdybym się odrodziła jako piękna , bogata i mądra.... żeby się nie dać nabrać żadnemu łowcy posagów i nie skończyć jak Athina Onassis .
      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:04
        Tak, mysl ze znowu po raz trzydziesty czlowiek sie urodzi w domu biedakow gdzie zaden frak na wieszaku nie wisi moze byc frustrujacy.
    • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:20
      Jest to idea, co do której chciałbym, żeby była prawdziwa. Mogłoby być ciekawie. A jeszcze bardziej chciałbym czegoś takiego jak Coco - przez jakiś czas obserwujemy życie naszych bliskich z miejsca, w którym niczego nam nie brakuje, aż w końcu odchodzimy na zawsze, kiedy świat już o nas całkiem zapomni. Natomiast w żadną z tych opcji - podobnie jak w chmurki i aniołki - nie wierzę. Najbardziej zaś przeraża mnie ta wizja nieba, w której dusze są jednym bytem bez wspomnień, planów i marzeń, na wieczność uwiezione w jakiejś „jedności z Bogiem”, „cieszące się bliskością Boga” itd.
      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 22:35
        Kazda teoria moze byc przerazajaca. Chyba najbezpieczniej jest wierzyc w nicosc, odejscie w niebyt/nieistnienie.
        • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:27
          Coco mnie nie przeraża zupełnie.
      • laurielle Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:11
        Kiedys wyobrazalam sobie niebo jako niekonczace sie nabozenstwo. A potem mialam sen, w ktorym snilo mi sie, ze umarlam. Najpierw uslyszalam spiew. Z oddali, a capella, choralny, wielkiej zbiorowosci, ale nie bylo dwoch glosow, ktore spiewalyby to samo. Jakby miliony osob spiewaly na miliony glosow, a mimo to nie bylo zadnej kakofonii, zadnego halasu ani zametu. Idealna harmonia. Spiewano jezyku, ktorego nie znalam, a mimo to rozumialam kazde slowo. Czulam jednoczesnie, ze to moj jezyk ojczysty, ze tam przynaleze, ze po dlugiej podrozy wrocilam do domu, do swoich. Spiewano o pieknie, dobroci i milosci Boga. Najpiekniejsza piesn, jaka tylko mozna sobie wyobrazic. Chlonelam ja kazda czastka siebie. Glosy sie przyblizaly, było coraz jaśniej i coraz piękniej. Czulam narastajaca radosc i podeksytowanie. I wtedy nagle zobaczylam blysk swiatla jasniejszego niz cokolwiek, co mozna sobie wyobrazic. To Swiatlo bylo zywe, dynamiczne, bylo najglebsza glebia, bylo tryskajacym zrodlem, bylo osoba swiadoma, kochajaca, karmiaca wszystkie braki, leczaca wszystkie dziury, akceptujaca, przyciagajaca, bedaca wszystkim, czego kiedykolwiek pragnelam i moglabym zapragnac w przyszlosci. To trwalo moment, jakby punkt w czasie najmniejszy mozliwy do wyobrazenia. Nie bylam w stanie zniesc tego dluzej, sen sie urwal, bo zerwalam sie gwaltownie, siadajac na lozku, jedyny raz w zyciu konczac sen w ten sposob. Przez tydzien po tym snie tesknilam za tym Swiatlem tak bardzo, jakby mi dusze z ciala konmi wyrywano. Jedyne, czego chcialam, to umrzec natychmiast i znowu byc tam, ale to bylo zupelnie inne pragnienie smierci niz to, ktore wystepuje w depresji. W depresji bylo "od", a wtedy bylo "do". Tesknota byla nie do opisania, nigdy wczesniej ani nigdy pozniej za niczym i nikim tak nie tesknilam. Nigdy nie mialam tak wyrazistego snu. Po tym snie wszystko na jawie zdawalo sie tak balde, jakby bylo snem, a tamten sen tak wyrazny jak rzeczywistosc. Mam nadzieje, ze kiedys spotkam to Swiatlo i ze nadal bedzie mnie tak kochalo jak wtedy. Pisze o tym dlatego, ze dopiero po tym snie zrozumialam, jak bardzo rozni sie doswiadczenie od opisu. Nie jestem w stanie oddac slowami tego przezycia, bardziej intensywnego niz wszystkie orgazmy mojego zycia razem wziete. Jakkolwiek bym sie nie starala ciagle brzmi mdlo i nieatrakcyjnie. Jezyk ziemski nie nadaje sie do opisu rzeczywistosci pozaziemskiej, a na to jeszcze naklada sie ludzka ulomnosc w pedagogice religijnej, przez ktora wiekszosc ludzi jest zraniona.
        • asia.sthm Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:19
          I tak cudnie to opisałaś. Przemawia i gra mi spójnie.
          Dzięki 😘
        • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 12:43
          Piekny jest ten Twoj opis.
        • stephanie.plum Re: Reinkarnacja 27.06.23, 14:44
          piękne to!

w moim śnie o Niebie, który miałam jako dziecko, jeździ się tam konno na golasa i są wszędzie takie łagodne, chłodne i czyste wodospady.

Jezus był nastolatkiem, jeździliśmy za Nim, to była szalona zabawa, radość, wolność i swoboda...

Twój sen natomiast jest tak teologiczny, że już bardziej chyba nie można!
          • laurielle Re: Reinkarnacja 27.06.23, 15:38
            No tak, brzmi bardzo teologicznie, chociaz do teologii mam stosunek raczej nieortodoksyjny i zdystansowany. Teologia wydaje mi sie pozbawiona ducha, a zarazem malo racjonalna. Argumenty "racjonalne" są w niej z dupy, nie trzyma sie to za bardzo kupy, do tego jest sztywne, martwe, muzealne, duszne, ograniczajace, bleeee. A tu nagle przychodzi cos, co jest sprzeczne z tym wrazeniem, bo jest zywe i wstrzasajace, a spojne, bo slowa brzmia jakos znajomo, choc w przezyciu nic znajomego nie ma. Dlatego mam cicha nadzieje, ze ten sen byl jakims chwilowym wgladem w duchowa rzeczywistosc i ze to wlasnie zobacze, gdy ostatni raz zamkne oczy.
    • borsuczyca.klusek Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:31
      Biorąc pod uwagę ile jest cierpienia, bólu, znoju i beznadziei na świecie nigdy nie chciałabym się odrodzić po raz kolejny. Szansa, że drugi raz tak dobrze trafię jest minimalna, a i tak pomimo dobrego strzału całe życie czuję się, że w ogóle nie chcę tu być.
      • memphis90 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:40
        No, wyobraź sobie, ze jesteś dziewczynką obrzezaną w 8 rz tęlą zyletkà bez znieczulenia, zmuszaną do seksu i rodzenia kolejnych dzieci, umierająca około 30 z powodu zakażenia po kolejnym porodzie - i masz w głowie swiadomość, ze to już ten rzekomo najlepszy byt, lepiej nie będzie, wszystkie inne dżdżownice, jętki i małe kociatka są poniżej…
        • borsuczyca.klusek Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:46
          W książce Dzikie łabędzie. Trzy córki Chin pada takie zdanie (z ust prababci z tego co pamiętam), że wolałaby być wszystkim nawet psem tylko nie ponownie kobietą. Żałuję, że sobie tego zdania dokładnie nie wypisałam, ale mną wstrząsnęło.
        • arthwen Re: Reinkarnacja 27.06.23, 19:00
          Nie bluźnij. To małe kociątka są koroną stworzenia tongue_out
      • eriu Re: Reinkarnacja 26.06.23, 22:16
        Bardzo smutna refleksja. Ja tam się wolę skupiać na dobrych rzeczach.
      • zaspasniegowa Re: Reinkarnacja 27.06.23, 04:55
        Opisałaś dokładnie moje myśli. Nie wiem czy chciałabym przeżyć jeszcze raz nawet to życie które znam.
        • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 08:32
          Ja wiem ze bym nie chciala.
    • ewka.n Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:37
      Ja "w obecnym wcieleniu" nic nie wiem o poprzednich, w następnych będzie tak samo, bo nikt choć w miarę wiarygodny nie ma świadomości swoich poprzednich wcieleń. Więc czy taka reinkarnacji zachodzi nie ma dla mnie żadnego znaczenia 🤷‍♀️ Brzytwa Okhama skłania mnie do twierdzenia, że to tylko wymysły ludzkiego umysłu mające na celu zmniejszyć strach przed śmiercią.
      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 21:55
        Albo wzmocnic strach przed smiercia. Mysl ze smierc to nie koniec i czlowiek bedzie sie odradzal w nie do konca kontrolowany sposob moze byc gorsza od smierci.
    • snajper55 Re: Reinkarnacja 26.06.23, 23:44
      jammer1974 napisała:

> Czy ematka wierzy? Dlaczego tak albo nie? A moze zna swoje poprzednie wcielenia
      > ?

Czy wierzysz w krasnoludki? Dlaczego tak albo nie?

S.
      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 00:26
        Wierze ze moga gdzies w bezkresnych galaktykach gdzies zyc humanoidy niewielkich rozmiarow.
        Nawet byloby to malo prawdopodobne gdybysmy byli sami jak palec w czyms nieskonczenie ogromnym.
        Jakas szansa na istnienie jakis krasnoludow zawsze moze byc.
        • snajper55 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:32
          jammer1974 napisała:

> Wierze ze moga gdzies w bezkresnych galaktykach gdzies zyc humanoidy niewielkic
          > h rozmiarow.
          > Nawet byloby to malo prawdopodobne gdybysmy byli sami jak palec w czyms nieskon
          > czenie ogromnym.
          > Jakas szansa na istnienie jakis krasnoludow zawsze moze byc.

Miałem na myśli lokalsów, czyli ziemskie krasnoludki. 🙂

S.
          • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 14:41

> Miałem na myśli lokalsów, czyli ziemskie krasnoludki. 🙂

Wierze. Szczaja nam po kryjomu do garnkow
      • taniarada Re: Reinkarnacja 27.06.23, 05:13
        snajper55 napisał:

> jammer1974 napisała:
        >
        > > Czy ematka wierzy? Dlaczego tak albo nie? A moze zna swoje poprzednie wci
        > elenia
        > > ?
        >
        > Czy wierzysz w krasnoludki? Dlaczego tak albo nie?
        >
        > S.
        Ja w te wierzę . "A tu, co postawimy mleko na kwaśne, to skądś wyłażą garbate karzełki i szczają nam do garnków.

Sławomir Mrożek, Słoń.
        • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 08:34
          Piekne. Nie znalam. Ja tu o galaktykach a okazuje sie ze tuz za drzwiami sie bestie sprytnie chowaja i szczaja.nam do garnkow.
          • taniarada Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:16
            🌹👍
      • princesswhitewolf Re: Reinkarnacja 27.06.23, 23:10
        Wierze w krasnoludki i smerfy. Sa wspaniale.
        • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 23:18
          Ja nigdy nie stracilam wiary w swietego Mikolaja. Od lat juz o mnie nie pamieta a ja ciagle wierze.
        • asia.sthm Re: Reinkarnacja 28.06.23, 06:49
          princesswhitewolf napisała:

> Wierze w krasnoludki i smerfy. Sa wspaniale.

Ja wierzę w Złà Godzinę, to to jest dopiero cholera. Tylko czeka żeby człowiek coś głupiego powiedział, zamarzył, zaplanował i bach, zła godzina już się cieszy.
    • znowuniedziela Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:03
      Tak,wierzę. Dla mnie to jest rudymentarna zasada wiary- dążenie do bycia lepszym poprzez kształtowanie duszy w kolejnych wcieleniach, tak to rozumiem jako czyściec,że gdy już osiągnie się wspaniałość samadhi - łączymy się z Bogiem,czyli z Ostatecznością ,z Miłością.
      Tak rozumiem moje życie teraz kiedyś i później...
    • leosia-wspaniala Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:32
      Ematka: Haha, posyłają dzieci do komunii, żenada
      Ematka: W poprzednim życiu byłam komarem

big_grin
      • dramatika Re: Reinkarnacja 27.06.23, 09:39
        leosia-wspaniala napisał(a):

> Ematka: Haha, posyłają dzieci do komunii, żenada
        > Ematka: W poprzednim życiu byłam komarem
        >
        > big_grin

🤣
    • snajper55 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 13:39
      jammer1974 napisała:

> Czy ematka wierzy? Dlaczego tak albo nie? A moze zna swoje poprzednie wcielenia
      > ?

Czy pytanie o przyczynę wiary ma sens? Albo w coś sie wierzy, albo nie wierzy. Czy wiara lub niewiara ma przyczynę? To dla mnie takie samo pytanie jak dociekanie, dlaczego jakaś melodia mi się podoba.

S.
      • jammer1974 Re: Reinkarnacja 27.06.23, 15:19
        Ja jesli uwazam ze czyjes pytanie nie ma sensu to po prostu na nie nie odpowiadam. Serio nie ma obowiazku zeby odpowiadac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka