alfa36 02.07.23, 15:26 Podpowiedzcie, gdzie dowiedzieć się, jakie są możliwości otworzenia firmy usługowej z dofinansowaniem państwa. Zależne to od województwa? Miejsca zamieszkania, zameldowania, planowanego miejsca firmy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nenia1 Re: Dofinansowanie, firma 02.07.23, 16:14 najprościej zadzwonić do swojego Urzędu Pracy. Oferują bezzwrotne dofinansowanie ok. 40 tys. zł. w tym roku. Jest to finansowane z Funduszu Pracy na otwarcie firmy (dla osób bezrobotnych). Możesz też szukać dotacji Unijnych w wyszukiwarce, ale według mnie najprostsza i najłatwiejsza do uzyskania jest ta z Urzędu Pracy. www.funduszeeuropejskie.gov.pl/wyszukiwarka/ Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Dofinansowanie, firma 02.07.23, 18:52 Dzięki. W urzędzie pracy środków już nie ma. Podejrzewam, że są wykorzystywane na początku roku. A kiedy wiadomo, co w kolejnym roku? Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Dofinansowanie, firma 02.07.23, 20:45 zadzwoń do swojego urzędu, w moim rejonie zazwyczaj koło marca zaczynają się dofinansowania. Najłatwiej jest dostać na nowo otwieraną działalność. Musiałabyś czekać zatem do nowego roku. Czy będą na pewno i na jakich warunkach teraz pewnie nikt ci nie powie. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Dofinansowanie, firma 08.07.23, 22:59 A nie wiesz, jak to było wcześniej? W urzędzie nie powiedzieli. Dwa czy trzy lata temu też tak było? Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Dofinansowanie, firma 03.07.23, 20:10 A od czego zależy, czy się dostanie, czy nie z urzędu pracy? Rozumiem, że w momencie składania (styczeń?), trzeba być bezrobotnym (w grudniu jeszcze można pracować?)? Odpowiedz Link Zgłoś
zalamana_50 Re: Dofinansowanie, firma 04.07.23, 06:34 alfa36 napisała: > A od czego zależy, czy się dostanie, czy nie z urzędu pracy? Zadzwoń do up, kilka razy już Ci to napisano. Czego nie rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Dofinansowanie, firma 02.07.23, 16:28 Zapytaj w powiatowym urzędzie pracy- w miejscu gdzie będzie siedziba firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Dofinansowanie, firma 02.07.23, 20:29 Mam firmę od 15 lat i przez cały ten czas rozglądam się czy nie ma dla mnie jakichś dofinansowań. No i jakoś przez 15 lat jeszcze mi się nie udało dostać żadnego. Państwowe to chyba tylko na starcie, więc nic nie podpowiem, bo przez 15 lat wiele się mogło zmienić. Natomiast unijne faktycznie są zależne od lokalizacji, płci, wieku i aktualnej mody. I zawsze okazywało się, że albo jestem za młoda, albo za stara, albo mieszkam nie w tym województwie, a jak województwo dobre, to jednak powiat zły. Pamiętając, że kiedyś były dotacje do zatrudnienia pracowników (ale wtedy moja firma nie była na tym etapie) rozejrzałam się teraz czy nie ma czegoś takiego, bo właśnie potrzebuję zatrudnić. Okazuje się, że pracownicy już wyszli z mody i teraz jest dofinansowanie do sztucznej "inteligencji". Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Dofinansowanie, firma 02.07.23, 20:43 to zależy od rejonu, poziomu bezrobocia itd. Teraz jest niskie bezrobocie, ale są dofinansowania np. na utworzenie stanowiska pracy. Z tym, że 2 lata musisz potem pracownika utrzymać na umowie o pracę, na pełnym etacie. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Dofinansowanie, firma 02.07.23, 21:30 Sprawdziłam na stronie PUP i znalazłam dofinansowania tylko do 50+. Tyle to nie dam rady czekać na "mojego" studenta. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Dofinansowanie, firma 02.07.23, 21:41 No ja mam tyle a właśnie zatrudniam pierwszego pracownika. Dzięki Wam sprawdzę. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Dofinansowanie, firma 02.07.23, 21:41 Choć nie wiem czy to dobra decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Dofinansowanie, firma 02.07.23, 21:44 Ale to pracownik ma mieć tyle, nie Ty 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Dofinansowanie, firma 02.07.23, 21:48 zadzwoń, zapytaj się dla pewności, nie zawsze strony są aktualizowane. Na dniach moja klienta dostała dofinansowanie na pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Dofinansowanie, firma 02.07.23, 21:54 Dzięki, zrobię to. Oczywiście chciałabym coś złapać, ale przyznam, że zupełnie na nic nie liczę, na żadną pomoc państwa. Nie znaczy to że nie chcialabym, ale... Może to jakiś rodzaj ochrony przed rozczarowaniami jakiś nam fundują. Ale to nieracjonalne, wiem to . Tak czy inaczej, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Dofinansowanie, firma 02.07.23, 20:49 😀 jeśli cię to pocieszy, to ja nie mogłam się ubiegać o dofinansowanie z Urzędu Pracy na uruchomienie kancelarii, ponieważ jako studentka studiów doktoranckich nie byłam "absolwentką." Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Dofinansowanie, firma 02.07.23, 21:33 Chyba mam jakieś niepolskie geny, bo zupełnie mnie nie pociesza, że Tobie też krowa zdechła 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Dofinansowanie, firma 03.07.23, 20:31 Unijnych środków na otworzenie firmy praktycznie nie ma, co najwyżej jakieś popłuczyny z perspektywy 2014-2020. Zwykle są mocno obwarowane wiekiem, płcią, wykształceniem, miejscem zamieszkania. Dlaczego tak jest? Trzeba by naszą władzunię zapytać czemu robi wszystko, żeby UE wstrzymała nam miliardy na KPO. Został Ci praktycznie urząd pracy, a to już kwestia urzędu kiedy i na jakich zasadach przyznaje kasę. Odpowiedz Link Zgłoś