swiecaca 18.07.23, 08:51 poszły w górę na obleganych kierunkach? my wciąż czekamy na wyniki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca7 Re: progi na studia 18.07.23, 23:38 My też czekamy. Syn wyluzowany a ja chyba jajo wysiedzę z nerwów 🤦♀️ W ogóle mam wrażenie, że rodzina spokojna iż gdzieś z czterech kierunków na pewno się dostanie tylko ja taki pesymista 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: progi na studia 19.07.23, 08:34 mój się na plan B raczej dostanie, ale jemu bardzo zależy na planie A... Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: progi na studia 18.07.23, 11:20 Tak, progi poszły w górę ale to było do przewidzenia. Z powodu podwójnych roczników do szkół średnich coraz mniej trafia uczniów słabych. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: progi na studia 18.07.23, 21:01 Progi poszly do gory bo nadzwyczaj dobrze poszla matura. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: progi na studia 18.07.23, 21:12 Ale na studia liczą się rozszerzenia a z nimi chyba szału nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: progi na studia 18.07.23, 21:18 A to juz na studia dotarł podwójny rocznik?? Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: progi na studia 19.07.23, 00:33 Tak. To pierwszy rocznik z dużą ilością osób rozpoczynających edukację szkolna w wieku lat 6. Nie jestem pewna ale wydaje mi się, że w skali kraju mowa była o 1.3 rocznika. W Poznaniu i Warszawie 50 % dzieci z rocznika 2005 rozpoczęła edukację szkolna jako sześciolatki. To był też podwójny rocznik gimnazjum -ósma klasa , był to więc pierwszy poważniejszy skok progów puntowych do szkół średnich. Słabsi uczniowie przestali zasilać LO , co przełożyło się na wyniki matur . Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: progi na studia 19.07.23, 07:20 Zgadza się. Mój syn właśnie z 2005 jest... Na jakie oni potem volty edukacyjne natrafili to głowa mała Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: progi na studia 19.07.23, 18:56 akurat po covvid to juz chyba tylko bedzie w dół poziom leciał Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: progi na studia 18.07.23, 18:24 zależy na co, czego szukacie? Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: progi na studia 18.07.23, 21:58 Czy poszły w górę będzie widać we wrześniu, na razie są pierwsze listy, a uczelnie oficjalnie publikują zazwyczaj progi ostateczne. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: progi na studia 18.07.23, 23:55 chyba za wcześnie, zeby to szacowac. U nas na razie ma zaklepane miejwce na kierunku 3 wyboru. Czekamy na wyniki jescze z 3 innych uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: progi na studia 19.07.23, 08:58 Wrocławski AWF-kierunek Fizjotearpia, w ubiegłym roku 79 pkt, w w tym roku 89 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: progi na studia 19.07.23, 12:23 Widziałam parę dni temu na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, że progi na fizjoterapię niewiele ustępowały tym na medycynę (171?) Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: progi na studia 19.07.23, 12:52 Z uczelniami medycznymi sprawa wygląda zupełnie inaczej. Niemal wszyscy kandydaci składają na kilka kierunków. Wiadomo, że na kierunki lekarskie i stomatologiczne większość przyjętych to laureaci, więc zostaje niewiele miejsc w rekrutacji, dlatego na pozostałe kierunki przewidziane są co najmniej 3 listy rekrutacyjne do uzyskania listy końcowej. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: progi na studia 19.07.23, 18:52 tu się nie zgoddzę akurat kierunki typu fizjo czy nursing, czesto są wybierane jako I - nie zawsze przed lekarskim Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: progi na studia 20.07.23, 20:50 Gdyby tak było, to uczelnie nie przewidywałby na te kierunki, aż tylu list Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: progi na studia 20.07.23, 20:54 skąd ta myśl? nie wiem czy kandydaci raczej przeskakują miedzy uczelniami, niż kierunkami Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: progi na studia 19.07.23, 19:10 Jezeli na fizjo było 171, to w porównaniu z lekarskim różnica była kilkunastu pkt - to jednak sporo (ten próg znam, gdyż bombel przyjaciółki się zrekrutował). Z tym, że będą przecież kolejne listy. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: progi na studia 19.07.23, 08:59 Acha, w ubiełym roku liczba kandydatów wynosiła 980 osob w tym roku wpłynęło 1900 podań... Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: progi na studia 19.07.23, 20:05 2 os na miejsce? to nie jest duzo Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: progi na studia 19.07.23, 20:46 Jakim cudem 2 os/ miejsce obliczyłaś? Miejsc może być np. 100 i wtedy dotąd było 9,8 kandydata/miejsce a teraz 19/miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina211 Re: progi na studia 19.07.23, 12:30 Podepnę się pod wątek, bo nie wiem, czy jako osobny by się rozwinął. Czy ktoś wie, czy gdzieś są publikowane zeszłoroczne progi na studia magisterskie (2 stopnia, stacjonarnie), gdzie przeprowadzana jest rekrutacja? Chodzi o uczelnie warszawskie, UW i UKSW. Poszukiwania syna a potem też moje nie przyniosły rezultatów. Czy publikuje się tylko progi na studia 1 stopnia i jednolite magisterskie? Jeśli ktoś, coś to dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: progi na studia 19.07.23, 18:52 UKSWord to mozna od razu chyba pominąć Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: progi na studia 25.07.23, 11:36 Czy wszystkie warszawskie uczelnie podały wyniki? Chcę odezwać się do znajomych rodziców maturzystów, a nie chcę ich nękać bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: progi na studia 25.07.23, 14:32 Sądzę, że wypytywanie się znajomych o to gdzie ich nastolatek się dostał jest nietaktem. Jeżeli ktoś będzie chciał udzielić ci taką informację, to sam temat rozpocznie Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: progi na studia 25.07.23, 15:00 Chyba, że jakaś naprawdę bliska przyjaciółka, ale to pewno i tak jesteś na bieżąco. Znajomych też bym nie wypytywała. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: progi na studia 25.07.23, 15:03 Mam grupę znajomych, gdzie nietaktem jest się właśnie nie zainteresować - dzielimy się takimi rzeczami od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: progi na studia 25.07.23, 15:13 Jeżeli ktoś będzie chciał się podzielić, to jako pierwszy wyskoczy , a moja młoda dostała się tu i tu. Zastanów się jak może się czuć maturzysta, który nie dostał sie nigdzie, tudzież czeka jak na szpilkach na wyniki trzeciej rekrutacji. Proponuję więcej taktu i empatii. Odpowiedz Link Zgłoś
tiffany_obolala Re: progi na studia 25.07.23, 14:54 Jeszcze nie wszystkie. Poza tym jeszcze jest ruch w interesie - do dziś należało potwierdzić wolę studiowania np. na UW (czyli de facto zdecydowac się na jeden kierunek z trzech czy czterech i zwolnić miejsca dla drugiej rekrutacji). Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: progi na studia 25.07.23, 14:55 Wszystkie uczelnie podaly wyniki, ale tez bym nie pytala rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś