Dodaj do ulubionych

Pytanie do dziewczyn ze Śląska

27.07.23, 19:30
W poniedziałek będę na koncercie na Stadionie Śląskim, i w związku z tym dwa pytania do Ślązaczek:
1. Polećcie proszę jakąś restaurację z tradycyjnym śląskim jedzeniem, może być w Chorzowie, Katowicach lub w Gliwicach. Będziemy mieć ze sobą młodzież zagraniczną i chcieliśmy im pokazać, jak wygląda kuchnia różnych regionów Polski.
2. Gdzie można bezpiecznie zaparkować auto za nieco mniejsze pieniądze niż życzą sobie pod stadionem? (Oficjalny parking kosztuje 70 lub 100 zł).
Obserwuj wątek
    • alterego72 Re: Pytanie do dziewczyn ze Śląska 27.07.23, 20:02
      Kiedyś można było zaparkować na parkingu przy Wesołym Miasteczku (obecnie Legendia) przy ulicy Złotej.
      Nie wiem, jakie teraz są tam ceny. Jest też parking wzdłuż ulicy Chorzowskiej, niemal naprzeciwko stadionu, ale czy bezpieczny? ; no i wiecznie tam pełno aut, ale może?
      A taka typowo śląska, reprezentacyjna restauracja to podobno Śląska Prohibicja na NIkiszowcu (który można przy okazji zwiedzić)
      • paola.brunetti Re: Pytanie do dziewczyn ze Śląska 27.07.23, 20:22
        Dziękuję! Brzmi to bardzo ciekawie, a na Nikiszowcu jeszcze nigdy nie byłam.
        • leli1 Re: Pytanie do dziewczyn ze Śląska 28.07.23, 10:05
          polecam zarezerwowac miejsce bo to popularna knajpka.
      • kulka-online Re: Pytanie do dziewczyn ze Śląska 27.07.23, 20:29
        Przy Legendii kosztuje 149 zł parking jeśli nie jesteś gościem Legendii. Można spróbować zaparkować przy centrum handlowym AKS, to jest dość blisko stadionu.
        • daszka_staszka Re: Pytanie do dziewczyn ze Śląska 27.07.23, 21:48
          Ostrzegam że na parkingu przy AKS wlepiają kary z Apcoa i zawsze się aktywują jak coś się dzieje w parku
    • clk Re: Pytanie do dziewczyn ze Śląska 27.07.23, 20:24
      Rammstein?
      • paola.brunetti Re: Pytanie do dziewczyn ze Śląska 27.07.23, 22:03
        Tak, po niedawnych rewelacjach mam mieszane uczucia, ale skoro bilety kupione dawno temu, to idziemy.
        • clk Re: Pytanie do dziewczyn ze Śląska 27.07.23, 22:15
          Bylam Tydzień temu w Berlinie.
          Nie wchodząc szczegóły a może coś się stało a może nie mam na ten temat własne zdanie mocno podzielone.
          Jeden z lepszych koncertów na jakich byłam. Muzyka, nagłośnienie, oprawa - po prostu miałam gęsią skórkę co rzadko mi się zdarza.
          Sama atmosfera na koncercie - tez fantastyczna - ludzie w każdym wieku od starszych osób w ,średnim wieku , młodych osób nawet rodziny z wczesnymi nastolatkami.
          Mam nadzieje ze będziesz się dobrze bawic!
          • paola.brunetti Re: Pytanie do dziewczyn ze Śląska 28.07.23, 12:21
            Dla nas to już trzeci koncert Rammsteina i na pewno będzie nam się podobało, a na temat kontorwersji wokół zespołu mam zdanie podobne do Ciebie.
    • segregatorwpaski Re: Pytanie do dziewczyn ze Śląska 27.07.23, 21:41
      Parking - nie wiem ale restauracja to koniecznie Śląska Prohibicja, żur śląski i rolada tam to wybitnie dobra rzecz, ale inne dania też cudowne!
    • karmelkove_love Re: Pytanie do dziewczyn ze Śląska 27.07.23, 21:54
      Faktyczniez Śląska Prohibicja jest rewelacyjna, dodatkowo można zrobić sobie fajny spacer po Nikiszu. Bliżej stadionu jest Sztygarka, mocno w śłaskim klimacie i Browar Przystań w Parku Śląskim. Z parkingiem sensownym to ciężko, chyba zaparkowałabym na strefie kultury i wzięła tramwaj na stadion.
      • leli1 Re: Pytanie do dziewczyn ze Śląska 28.07.23, 10:06
        to dobry pomysł, aby zaparkować jednak w okolicy Centrum i przemieścic sie tramwajem albo nawet taxi, to nie jest daleko.
    • gulcia77 Re: Pytanie do dziewczyn ze Śląska 28.07.23, 10:14
      Zdecydowanie bardziej polecam Sztygarkę niż Śląską Prohibicję. Jest smaczniej (modro kapusta genialna) i taniej. Z parkowaniem wokół Stadionu będzie problem. Nie wiem, gdzie będziecie nocować, ale lepiej dostać się tramwajem/autobusem.
    • fibi00 Re: Pytanie do dziewczyn ze Śląska 28.07.23, 10:42
      Restauracja u babuni, Katowice ul. Kilińskiego 16 (6,5 km od stadionu). Tradycyjnie śląskie danie to oczywiście rolada z kluskami i modrą kapustą 😉.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka