nangaparbat3 02.08.23, 21:40 Dzwonię do dostawcy internetu. Słyszę: Połączyłeś się z centrum dowodzenia grupy xxx. Wojna? Chyba z klientami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kk345 Re: pukanie od spodu 02.08.23, 22:20 Mówisz, że centrum dowodzenia- command center- automatycznie kojarzy ci się z wojną? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: pukanie od spodu 03.08.23, 07:47 kk345 napisała: > Mówisz, że centrum dowodzenia- command center- automatycznie kojarzy ci się z w > ojną? Polak w Polsce, zdzwonić co polskiej firmy ma sobie tłumaczyć komunikaty na angielski, żeby stwierdzić, że nie oznaczają w języku polskim tego co chciał przekazać komunikujący??? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: pukanie od spodu 03.08.23, 08:07 Nie rozumiesz zbitki centrum dowodzenia i musisz ją sobie tłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: pukanie od spodu 03.08.23, 08:23 kk345 napisała: > Nie rozumiesz zbitki centrum dowodzenia i musisz ją sobie tłumaczyć? Ty najwyraźniej musisz: kk345 napisała: > Mówisz, że centrum dowodzenia- command center- Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pukanie od spodu 03.08.23, 12:39 Tak mówię. Z wojną, katastrofą, akcją antyterrorystów, kataklizmem. W języku polskim tak się to kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pukanie od spodu 03.08.23, 17:44 Nie. "Dowodzi się" oddziałem, formacją mundurową, no chyba że myślisz o dowodzeniu wyższości świąt Bożego Narodzenia etc. ... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: pukanie od spodu 03.08.23, 18:00 nangaparbat3 napisała: > Nie. "Dowodzi się" oddziałem, formacją mundurową, no chyba że myślisz o dowodze > niu wyższości świąt Bożego Narodzenia etc. ... > Nie no, proszę cię! Można dowodzić KAŻDEJ zbiorowości, grupie, nie tylko formacji mundurowej. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: pukanie od spodu 03.08.23, 19:26 iwles napisała: > Nie no, proszę cię! > Można dowodzić KAŻDEJ zbiorowości, grupie, nie tylko formacji mundurowej. Czy można być dowódcą grupy przedszkolaków? dowódca «osoba dowodząca jednostką wojskową» sjp.pwn.pl/sjp/dowodca;2453881.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pukanie od spodu 03.08.23, 19:49 Nie. Przewodzić można, nie "dowodzić". Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: pukanie od spodu 03.08.23, 21:07 nangaparbat3 napisała: > Nie. Przewodzić można, nie "dowodzić". A taki tam autorytet, prof. Doroszewski:: sjp.pwn.pl/doroszewski/dowodzic;5422634.html Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pukanie od spodu 03.08.23, 22:10 Ale właśnie widzisz, że zdecydowanie dominują konteksty militarne, a te inne, kiedy nie chodzi o wojsko, mają właśnie wojskową konotację, najlepiej to widać w "tym tańcem dowodził i komenderował", wychodzi ironicznie. "Dowodził całą miejscową młodzieżą" - podobnie, podporządkował sobie młodzież, "dowodził" i "Przewodził" to niby to samo, a jednak "dowodzenie" zawiera w sobie podporządkowanie - a już słowo dowódca i dowodzenie tyczą się wyłącznie formacji zmilitaryzowanych, tu w ogóle nie ma o co się kłócić. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: pukanie od spodu 03.08.23, 13:15 Masz jakies nieprzepracowane traumy? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: pukanie od spodu 03.08.23, 07:52 Jeśli koniecznie centrum, to zarządzania, nie dowodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: pukanie od spodu 03.08.23, 07:54 Mam niejasne przeczucie, ze 98,8% dzwoniacych ma na to totalnie wywalone. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: pukanie od spodu 03.08.23, 08:52 To tak samo, jak z "większą" połową. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pukanie od spodu 03.08.23, 12:40 Niestety musze się z Tobą zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: pukanie od spodu 03.08.23, 19:28 suki-z-godzin napisała: > Mam niejasne przeczucie, ze 98,8% dzwoniacych ma na to totalnie wywalone. 98.8% ma totalni wywalone na to, czy mówią "duża ilość ludzi" czy "duża liczba ludzi". S. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: pukanie od spodu 03.08.23, 20:47 Duza ilosc ludzi na dzwiek komunikatu nagranego na centralke obslugi klienta stara sie wylacznie wychwycic, jaki numerek trzeba wybrac by polaczyc sie z zywym czlowiekiem i ignoruje reszte pitolenia. Mala ilosc ludzi ma skojarzenia korpomowy z wojna i tak przezywa, ze zaklada o tym watki o tytule sugerujacym, ze firma zatrudnia nieletnich i przywiazuje ich swiatlowodami do kaloryfera. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: pukanie od spodu 03.08.23, 09:09 krwawy.lolo napisał: > W militarnej retoryce? Podobnie, jak słowo "sztab", a jakoś nikogo już nie razi np. sztab wyborczy. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: pukanie od spodu 03.08.23, 09:11 Mnie razi. Mam organiczną awersję. Jestem dzieckiem Haška. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: pukanie od spodu 03.08.23, 10:00 iwles napisała: > Podobnie, jak słowo "sztab", a jakoś nikogo już nie razi np. sztab wyborczy. Napiszę ematką: Ty tak poważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: pukanie od spodu 03.08.23, 19:29 iwles napisała: > krwawy.lolo napisał: > > > W militarnej retoryce? > > > Podobnie, jak słowo "sztab", a jakoś nikogo już nie razi np. sztab wyborczy. Sztab wyborczy zaatakował target nowym spotem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: pukanie od spodu 03.08.23, 07:59 Kolega dzwoni do dostawcy Internetu z zagranicy (awaria była tuż przed wyjazdem) Można tylko na numer międzynarodowy. Odbiera stara Niemka ( centrala jest w Niemczech ) która nie mówi ani słowa po angielsku. Kurtyna. W sumie po co na miedzunarodowrj linii angielski ? Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: pukanie od spodu 03.08.23, 08:20 Nie czytaj lepiej ogłoszeń o pracę, jeszcze można gdzieniegdzie znaleźć "social media ninja". Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pukanie od spodu 03.08.23, 12:41 O, dziękuję, to chętnie poczytam, to jednak rozrywka. Tez. Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: pukanie od spodu 03.08.23, 09:03 He he, dobre. Ciekawe, czy zarządza generał. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: pukanie od spodu 03.08.23, 09:09 Generał właśnie dowodzi, nie zarządza. Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: pukanie od spodu 04.08.23, 10:40 Faktycznie, Boże, jak moglam tak napisać, on przecież dowodzi, w dodatku sztabem 😂. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: pukanie od spodu 03.08.23, 10:02 annaboleyn napisała: > Poruszające. Co Ci się poruszyło? Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: pukanie od spodu 03.08.23, 12:41 Ośrodek bólu aktywowany wąsatym sucharem. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: pukanie od spodu 03.08.23, 19:42 snajper55 napisał: > > Czy można być dowódcą grupy przedszkolaków? > > > > dowódca «osoba dowodząca jednostką wojskową» Nikt nie mówi o "dowódcy", ale o czasowniku "dowodzić" sjp.pwn.pl/sjp/dowiesc;2453854.html Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: pukanie od spodu 03.08.23, 19:47 No dobrze, wygrałaś. Ale mnie ma przykład chodzi o generalną obciachowość militaryzmu, kultu pistolecika, szabelki, mundurka i z tym związanego kultu przemocy. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: pukanie od spodu 03.08.23, 19:51 Ja sobie obejrzę Rambego, może i zacisnę wątłe piąstki, niemniej w świadomości żałosnego komizmu sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pukanie od spodu 03.08.23, 19:52 Nie, lubię Iwles, ale za nic nie zgodzę się, że wygrała. Nie dowodzi się grupą przedszkolaków, ani uczni, ani pracowników, ani wycieczkowiczek. No nie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: pukanie od spodu 03.08.23, 19:55 Poza tym iwles akurat nie sekuje mnie na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pukanie od spodu 03.08.23, 22:13 Ona w ogóle nie z tych sekujących. Uczni - archaiczna nieco forma, podoba mi się Taki żart to był. Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: pukanie od spodu 03.08.23, 20:09 Grupa uczni? Jezusie w pomidorach....i to jeszcze nauczycielka 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pukanie od spodu 03.08.23, 22:17 Liczyłam na bulwers i nie zawiodłam się. polszczyzna.pl/uczniow-czy-uczni-ktora-forma-jest-poprawna/ Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: pukanie od spodu 04.08.23, 09:18 Może zapoznaj się ze stanowiskiem językoznawców? Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: pukanie od spodu 03.08.23, 20:59 nangaparbat3 napisała: > Nie, lubię Iwles, ale za nic nie zgodzę się, że wygrała. Nie dowodzi się grupą > przedszkolaków, ani uczni A, przed takim autorytetem językowym pozostaje tylko chylić czoło (może być miedziane) > Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pukanie od spodu 03.08.23, 22:18 Wiesz, chyba się nudzę, specjalnie napisałam "uczni", żeby się rozkręciły. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: pukanie od spodu 04.08.23, 09:40 Tak, była już parę lat temu akcja z dopełniaczem "uczni", tu na forum, i przypomniała mi się. Każdy zapamiętuje to, co go bawi. Odpowiedz Link Zgłoś