Dodaj do ulubionych

proste letnie obiady

09.08.23, 14:07
do gotowania na działce z ograniczonymi możliwościami kuchennymi. chętnie bez mięsa. moje typy:

- młode ziemniaki, fasolka szparagowa i jajko sadzone
- sałatka z białkowym wkładem np jajko, bób, ryba
- makaron z pesto i bobem

dajcie swoje propozycje
Obserwuj wątek
    • szmytka1 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 14:13
      Wszelkie sałatki to dla mnie zAprzeczenie prostego gotowania. Trzeba wielu składników, kroić, mieszać, brudzi się bo tu coś się chlapnie, tam pokruszy.
      • ritual2019 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 14:34
        Skad pomysl ze salatka wymaga wielu skladnikow?
        • szmytka1 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 14:42
          Z życia.
          • ritual2019 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 15:40
            Z zycia twojego, z mojego nie maja wielu skladnikow.
      • kurt.wallander Re: proste letnie obiady 09.08.23, 19:42
        Bez przesady. Pomidory z cebulką, oliwkami i fetą, to 4 składniki (nie licząc soli, oliwy i octu winnego - z octu mozna zrezygnować), do tego bułka i jest pysznie i prosto.

• laura.palmer Re: proste letnie obiady 09.08.23, 19:58
          Nie nazwałabym tego daniem obiadowym.
        • panna.nasturcja Re: proste letnie obiady 10.08.23, 02:09
          Ale nie jest to danie obiadowe przecież. A autorka pyta o oboady.
    • kaki11 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 14:27
      Młode ziemniaki z różnymi dodatkami (właśnie jajko i/lub fasolka, ale też smażona cukinia, kalafior, zasmażana kapusta) to jedno z moich ulubionych letnich dań.
      Sałatki z dodatkiem serów również, ale u mnie są bardziej kolacyjne, obiadowe częściej kasza/ryż/kuskus plus warzywa plus ser typu np. smażony camembert albo grillowany halloumi lub jakiś kotlecik (ja wege kotlety mrożę, ale fajne są też np. gotowe klopsiki)
      Po za tym makaron ze śmietaną i jagodami (to mi się wybitnie letnio kojarzy tylko już niestety się kończą/skończyły), ale też innymi prostymi sosami, np. teraz już pojawiają się kurki, ale też np. pomidorowym albo z różnych warzyw z dodatkiem serów, albo w tym roku pierwszy raz robiłam właśnie makaron z pesto z bobu smile
      • swiezynka77 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 14:48
        o, kurki!
    • kk345 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 14:44
      Tylko jak się tym najeść, kiedy na dworze 17 stopni i leje?
      • swiezynka77 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 15:05
        mają wrócić upały smile
      • panna.nasturcja Re: proste letnie obiady 10.08.23, 02:10
        Normalnie. Jajko sadzone, ziemńiaki, kalafior, mizeria - jadamy także zimą, nie jesteśmy głodni.
    • smoczy_plomien Re: proste letnie obiady 09.08.23, 14:48
      Leczo, placki z cukinii, mnogo sałatek typu: makaron/kasza bulgur + ser ( najczęsciej feta lub niebieski) + warzywa wg dostępności + czosnek, oliwa, zioła; makarony typu warzywo+ser+prażone pestki+oliwa, zioła (np. Pieczone buraczki + kozi + słonecznik, dynia + niebieski, fasolka + feta).
      • swiezynka77 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 15:06
        placki z cukinii pyszne, ale do prostych bym nie zaliczyła - tarcie (konieczna tarka lub robot) i długie smażenie
        • em_em71 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 15:11
          A obieranie/skrobanie młodych ziemniaków, fasolki a potem gotowanie +smażenie jajek i ew. bułki do fasolki to nie?
          • ritual2019 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 15:41
            Mlodych ziemniakow nie obieram, maja delikatna skore.
          • kurt.wallander Re: proste letnie obiady 09.08.23, 19:45
            Gotuje się samo, juz po obraniu, nie trzeba nad tym stać (choć ja, zamiast ziemniaków, na szybki i prosty obiad wybrałabym ryż, kaszę, makaron, kuskus - tego ostatniego nawet nie trzeba gotować), a jajka sadzone smaży sie krótko. Placki z cukinii smaży się dużo dłużej, a przed smażeniem trzeba wykonac więcej czynności.
            • em_em71 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 19:56
              Dzięki za uświadomienie. Nigdy niczego nie ugotowałam 😉
              • kurt.wallander Re: proste letnie obiady 10.08.23, 11:34
                Najwyraźniej wink
    • no-doprawdy4 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 15:13
      Gazpacho. W ogóle nie wymaga gotowania, jak nie ma szansy na blender na działce to można zrobić w domu, wlać do słoika i do lodówki. A na upał niezrównane.
    • no-doprawdy4 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 15:15
      Ale może zacznij od tego, co jadalnego na tej działce rośnie. Bo mogą być naleśniki czy inne omlety z czymś co tam jest na miejscu.
      • swiezynka77 Re: proste letnie obiady 10.08.23, 15:03
        sosny smile
    • pepsi.only Re: proste letnie obiady 09.08.23, 15:56
      Kotlety z kalafiora (jak kalafior zostanie z dnia poprzedniegotongue_out) i odsmażone ziemniaki (jak zostanie z dnia poprzedniego.

Curry z kalafiora, marchewki i ziemniaków, z ryżem
      Kasza gryczana z ogórkiem kiszonym i jajko sadzone
      Warzywa z patelni z ryżem, makaronem, czy dowolną kaszą- warzywa to np. Cebula, cukinia, papryka czerwona i łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, kumin

A dziś jemy makaron ryżowy:
      na dużej patelni podsmażyć: boczek (albo kawałki kurczaka) , cebula drobno posiekana, starta marchew i ogórek zielony pokrojony w słupki, sos sojowy
      dodać makaron ryżowy
      posypać koperkiem
      • brenya78 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 19:31
        "na dużej patelni podsmażyć: boczek (albo kawałki kurczaka) , cebula drobno posiekana, starta marchew i ogórek zielony pokrojony w słupki, sos sojowy
        dodać makaron ryżowy
        posypać koperkiem"

Brzmi kompletnie niezjadliwie. Chyba zrobię jutro sprawdzić, bo stopień zaintrygowania dość wysoki. Połączenie boczku i koperku i ogórka, to dla mnie wizja rozwalająca styki mózgowe.
        • pepsi.only Re: proste letnie obiady 09.08.23, 19:36
          big_grin
          też byłam sceptyczna, nie tylko co do smaku, wyglądu potrawa też nie ma specjalnego wink
          ale to nie mój autorski przepis, ani żadna improwizacja (przepis mam prawdopodobnie z internetów) i raz na jakiś czas robię, rodzinka lubi.
    • default Re: proste letnie obiady 09.08.23, 19:13
      swiezynka77 napisał:

> do gotowania na działce z ograniczonymi możliwościami kuchennymi. chętnie bez m
      > ięsa. moje typy:
      > - młode ziemniaki, fasolka szparagowa i jajko sadzone

No nie wiem, czy to pasuje do ograniczonych możliwości kuchennych - to danie wymaga użycia jednocześnie dwóch garnków i patelni, no i trzech palników. Chyba że o jakieś inne ograniczenia chodzi.
      Ja bym stawiała na dania jednogarnkowe, np. młoda kapusta z pomidorami (+cebula, koperek), dla mięsożernych można dorzucić kiełbasy.
      • gama2003 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 19:29
        O właśnie - potrawy leczopodobne, zupy gęste
    • gama2003 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 19:27
      Makaron ze świeżym pomidorami, pietruszką zieloną, takie niedorobione bolognese. Może być z dodatkiem uduszonych ( osobno ) grzybów
      Grzyby w sosie śmietanowym/ serowymi makaron
      Ryż z owocami
      Jajecznica z mnóstwem dodatków, kolorowa.
      Makaron z białym serem
      Makaron z sosem serowo - porowym
      Zapiekanki różniste, makaronowe, prl - owska z pieczarkami i serem wchodzi jak złoto
      Lubimy makaron w wersji Włoch mdleje - na zimno z jogurtem naturalnym i jagodami
    • babcia47 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 19:41
      U mnie niestety bylo z kiełbasa bo na stanie 3 chłopów w czym dwaj jeszcze nieduży ale potrzebowali kalorii szczegolnie po pływaniu po jesiorach. Zanim sklarowali lodkę w garnku przysmazalam pokrojona drobno włoszczyznę, cebulę, ziemniaki w większe kawalkibi 2 pęta kielbasy w cwierćpladterki, podlewałam wodą i otwierałam 2vpuszki zielonego groszku. Jedną wrzucałam w całości, druga przecierałam przez sito. Doprawiałam majerankuem i świeża pietruszką. 45 minut i gotowe akurat gdy już kończyli robotę. Starczało za cały obiad
    • iwles Re: proste letnie obiady 09.08.23, 20:01

Grill, ognisko, zupa 😁
    • leni6 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 23:41
      To pierwsze według mnie wcale nie nadaje się na działke, wymaga 3 palników. Na działce to przede wszystkim grill, a poza tym dania jednogarnkowe, ewentualnie makaron z jakimś sosem.
    • aniani7 Re: proste letnie obiady 09.08.23, 23:47
      Kasza gryczana z boczusiem, a do tego kefir.
    • alchemy_alice Re: proste letnie obiady 10.08.23, 03:32
      Chłodnik i młode ziemniaki. Danie idealne na działkę smile
    • maly_fiolek Re: proste letnie obiady 10.08.23, 07:36
      Zupa grzybowa - grzyby, pieprz, zabielane śmietaną. Podawane z makaronem.
      Ryż z warzywami,
      Cukinia faszerowana grzybami,
      leczo,
      zupa owocowa z makaronem (najmłodsze dziecko uwielba),
      kluski na parze w sosie borówkowo-śmietanowym,

• kozica111 Re: proste letnie obiady 10.08.23, 13:12
      Od wielu lat jem bardzo prosto, gotowane ziemniaki, warzywa, w tym kalafior/brokuł, kapusta kwaszona, świeże pomidory , ogórki, sałata ,na deser oliwki, białe wino, owoce..W gościach czasem biały/żółty ser, oliwa kapary, szparagi, jem tez sporo czosnku, marynowanego, duszonego, wiec dla mnie to wyzwanie jest lekko śmiszne..
      • swiezynka77 Re: proste letnie obiady 10.08.23, 15:05
        a białko gdzie?
    • akmaral-100 Re: proste letnie obiady 10.08.23, 15:09
      Ugotowany kalafior wyłożyć na patelnię, zalać rozbełtanymi jajkami z przyprawami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka