Dodaj do ulubionych

Prezent urodzinowy

25.08.23, 14:11
Szwagierka miala okrągłe urodziny, na które zaprosila parę osób z rodziny swojego męża i przyjaciół. My nie zostaliśmy zaproszeni ani inni członkowie rodziny mojego męża, choć do nas na wszystkie imprezy jest zapraszana.
Tak się złożyło, że na drugi dzień ze względu na pewne okoliczności zorganizowaliśmy na szybko imprezę rodzinną z rodzeństwem męża i moimi teściami. Przy składaniu telefonicznie życzeń urodzinowych szwagierce od razu zaproponowaliśmy, aby też przyszła z mężem w kolejnym dniu na tą naszą imprezę.
Czy przygotowałybyście prezent urodzinowy tej szwagierce, czy ze względu na brak zaproszenia na urodziny ograniczyłybyście się do życzeń telefonicznych?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 14:13
      Nie, żadnych prezentów.
    • mama-ola Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 14:17
      Szwagierka to siostra Twojego męża? Więc niech mąż decyduje. W końcu jakąś tam tradycję mają, obdarowują się z takich okazji zawsze albo tylko jeśli są gośćmi (różnie ludzie robią, jakiś tam styl kontaktów się układa latami).

Ja osobiście bym nie szykowała prezentu dla swojej szwagierki.
      • stokrotka00000 Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 14:27
        No mąż na siostrę bardzo zły, bo liczył, że choć na okrągłe urodziny nas zaprosi. Ona u nas wciąż się gości, a w drugą stronę wogóle nie zaprasza.
        Zakazał mi kupować czegokolwiek.
        • bylam.stara.mostowiakowa Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 14:29
          I słusznie.
        • mama-ola Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 14:29
          Czemu zatem w ogóle to rozkminiasz. Zapomnij o jej urodzinach.
          • stokrotka00000 Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 14:36
            Bo na imprezie u nas przeprowadzała analizę co fajnego od kogo dostała z okazji urodzin. D Dowiedziałam się tez, że druga szwagierka i teściowa coś jej dały pomimo braku zaproszenia na imprezę urodzinową.
            Atmosfera taka, że tylko my nic nie daliśmy...
            • mama-ola Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 14:51
              I chcesz... dosyłać? Licząc, że przy okazji zrobi aneks, np. podczas Bożego Narodzenia? "Wracając do mojej analizy prezentów, którą robiłam parę miesięcy temu, chciałabym dodać, że stokrotka z mężem też mi dali prezent. Otóż było to to i tamto, wystawiam im mocną czwórkę. Byłaby nawet piątka, ale prezent dali po czasie".
              • stokrotka00000 Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 14:58
                Nie, tylko chciałam poznać Wasze zdanie, czy dobrze zrobiłam. Wynika z tego, że tak.
                Jej zachowanie oceniamy z mężem jako bardzo roszczeniowe i nie na miejscu
            • jasnozielona_roslinka Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 15:52
              Piszesz że szwagierka ma męża a teraz odpisujesz zachowanie 15 latki. Kto jej pozwolił w tym wieku się hajtac?
              A na poważnie, zostaw temat bo nic tu nie poradzisz. Jest przyzwyczajona do brania ale nie potrafi dawać. A rodzina ( teściowa i druga siostra) temu przyklaskują i grają w tą dziwną grę
              Mąż ma rację, odpuść
              • stokrotka00000 Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 16:18
                Dzięki, dobrze że tu napisałam
                • emateczka Re: Prezent urodzinowy 26.08.23, 04:21
                  A jakby ematka ci napisała, żeby kupić prezent? Posłuchałabym ludzi z netu, czy własnego rozumu i męża?
            • novembre Re: Prezent urodzinowy 26.08.23, 19:44
              Powiedziałabym: "My dajemy prezenty tylko jak jesteśmy zaproszeni, inaczej nam się nie zwróci"
              big_grinbig_grinbig_grin
          • cud_bogini_w_bikini Re: Prezent urodzinowy 26.08.23, 02:09
            1
        • heca7 Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 23:06
          I dobrze. Po co chcesz jej w dupę włazić? Ona już was tam ma...
    • galaxyhitchhiker Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 14:31
      O ile ta wasza impreza to nie jest surprise party dla szwagierki, to nie. Będzie wyglądało jakbyście chcieli się odegrać za brak zaproszenia. Poza tym - dla mnie - nietaktem jest wręczanie ludziom prezentów z ich okazji przy okazji zupełnie innych imprez. Niezręczne dla obdarowanego i jeszcze bardziej niezręczne dla innych gości.
    • semihora Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 14:33
      Nie, bez prezentu.
    • alexandra1984 Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 16:28
      absolutnie bez prezentu. Ona nie czula sie zle z tym, ze Was nie zaprosila wiec i Wy nie czujcie sie zle, ze nic jej nie dacie z okazji urodzin.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 16:41
      Nie.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 16:43
      Nie rozumiem też po co organizujesz impreze u siebie dla rodziny męża?
      • imponderabilia22 Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 17:29
        Bo to też jej rodzina?
      • emateczka Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 23:00
        Może to mąż organizuje, też u siebie?
    • majenkirr Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 16:46
      Nic nie kupuj.
    • yannefer Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 17:06
      nie, bez prezentu
    • kaki11 Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 23:03
      Nie, nie widzę powodu. Dla mnie tematem tej waszej imprezy jest ten powód dla którego ją zorganizowaliście, urodziny szwagierki są dzień wcześniej, więc czemu? Gdyby było tak, że wy jesteście zaproszeni na urodziny ale nie możecie przyjść to wręczyłabym prezent po jej przyjściu na spotkanie u mnie, ale w takiej sytuacji osobiście bym nie dawała.
      • stokrotka00000 Re: Prezent urodzinowy 26.08.23, 13:49
        Tak, w sytuacji kiedy jestem zaproszona na jakąś imprezę, a nie mogę przyjść, to prezent wysylam. Jest to bardzo sporadycznie, bo odmawiamy tylko wtedy, kiedy dzieli odległość kilku tys kilometrów od imprezy np weselnej
    • bei Re: Prezent urodzinowy 25.08.23, 23:08
      Czy wcześniej dostawała ta szwagierka prezenty urodzinowe od Was? Jeśli tak, to bym prezent kupiła i podarowała.
      Ja dosyć często daję prezenty i nie oczekuję, ze będę zapraszana . Ktoś może mieć mało miejsca na większą ilość gości, albo zaprasza tylko stały, kameralny skład, przyczyn może być naprawdę wiele.
    • imponderabilia22 Re: Prezent urodzinowy 26.08.23, 13:52
      A ona by ci prezent dała gdybyś jej nie zaprosiła na swoje urodziny albo po prostu imprezy nie organizowała w ogóle?
      • stokrotka00000 Re: Prezent urodzinowy 26.08.23, 15:46
        Absolutnie nie
        • imponderabilia22 Re: Prezent urodzinowy 26.08.23, 16:24
          No to sama sobie odpowiedziałaś. W kontaktach towarzyskich/rodzinnych (no może oprócz naprawdę najbliższych) powinna być równowaga i względna wzajemność. A to chyba nikt bliski dla Ciebie.
    • szmytka1 Re: Prezent urodzinowy 26.08.23, 15:49
      Jak chcesz być bardzo miła, możesz dać jej kwiatki i na żywo powtórzyć życzenia z poprzedniego dnia i tyle. To już będzie bardzo miły gest.
    • eriu Re: Prezent urodzinowy 26.08.23, 22:36
      Ja bym się zastanowiła w ogóle dlaczego Wy zapraszajcie siostrę męża na uroczystości rodzinne a ona Was na swoje okrągłe urodziny nie zaprosiła. Na miejscu męża bym zadzwoniła i zapytała wprost czemu nie zostaliśmy zaproszeni i bym wymagała symetrii.
      • imponderabilia22 Re: Prezent urodzinowy 26.08.23, 22:53
        To by było trochę żałosne. Się dopominać. Ja bym po prostu jej nie zaprosiła. Dziwię im się, że zaprosili i jakby nie widzą w tym problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka