Dodaj do ulubionych

Zdzicha vs Sanah

10.09.23, 20:46
Która wersja zdaniem ematki lepsza? Mi się podoba nowa aranżacja ale szkoda ze tego nie śpiewa Sośnicka.
youtu.be/F8wRSN_ZatQ?si=lXCHV-G4zJzLST_u
youtu.be/GGiJstIgkq4?si=dioYyoRHc9ic0qo1

wszystkie swinie byly rowne ale niektore byly rowniejsze. a to dlatego ze znaly numer tel do kogo trzeba
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: Zdzicha vs Sanah 10.09.23, 21:14
      Dziś jechałam samochodem i usłyszałam w radio, i, o matko i córkouncertain WTF ?!

Zdzicha, li i jedynie!

Jak Sośnicka śpiewała, była na topie, to ja dzieciakiem byłam, więc to nie tak, że jestem jakąś fanką, czy coś (nie to pokolenie)
      ale dziś jak słyszę jej Aleja gwiazd, to normalnie mam ciary na plecach.... co to za otwór, co za głos, no mega! Mam nadzieję, że nikt nie pokusi się o nową wersję. Oby nie.

• ichi51e Re: Zdzicha vs Sanah 10.09.23, 22:27
        Niesamowite jest jako ona lekko wyciaga - absolutnie bez wysiłku jeszcze by mogła i mogła…
        • ichi51e Re: Zdzicha vs Sanah 10.09.23, 22:30
          Btw jej fryz w tej piosence to jest jakiś kosmos
        • runny.babbit Re: Zdzicha vs Sanah 10.09.23, 23:08
          Takie wyciąganie jest charakterystyczne dla tamtego okresu, zarówno mężczyźni jak i kobiety umieli śpiewać w ten sposób. Podbijali epickość utworów 😏
        • arwena_111 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 21:54
          Mnie zachwyca jej dykcja. Każde słowo osobno można zrozumieć. Nie musisz się domyślać, co tam bełkocze ktoś pod nosem.
        • ichi51e Re: Zdzicha vs Sanah 10.09.23, 22:58
          Tez fajna. Ale zastanawia mnie dlaczego współczesne piosenkarki maja takie wibrujące głosy… czy to jest taka moda czy one tak maskują braki w skali?
          • alchemy_alice Re: Zdzicha vs Sanah 10.09.23, 23:22
            Karwan ma akurat całkiem niezłą skalę, więc stawiam w jej przypadku na pewną manierę śpiewania.
        • eliszka25 Re: Zdzicha vs Sanah 10.09.23, 23:18
          To nie to, co Sośnicka, ale też całkiem dobra wersja.
          • alchemy_alice Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 01:20
            Jest zupełnie inna. Wiadomo Sośnicka i jej głos to absolutna niesamowitość, ale według mnie Karwan udźwignęła piosenkę i jej wersja jest całkiem dobra smile
            • eliszka25 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 05:40
              No przecież właśnie to napisałam. Głosu Sośnickiej podrobić się nie da, ale cover Karwan jest dobry i słucha się go przyjemnie. Wersja Sanah, to skrzecząca porażka.
            • arwena_111 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 21:58
              Nie zgodzę się. A w każdym razie nie całą. Qrcze co jest z tymi obecnymi "artystami". Gdyby nie to, że znam tekst i mogę sie domyślić co w niektórych miejscach śpiewa - miałabym problem ze zrozumieniem.
              Sośnicka ma dykcję przepiękną. A ta, no cóż,,,,. Chociaż rzeczywiście mogłoby być gorzej.
              • eliszka25 Re: Zdzicha vs Sanah 12.09.23, 07:56
                Do Sośnickiej to nie ma polotu, wiadomo. Dykcja większości dzisiejszych gwiazdeczek też mnie wkurza. Poza tym, to jest jakiś ogólny problem polskiego show biznesu chyba. Polskie filmy muszę oglądać z napisami, bo nie słyszę, co mówią. Jednak mimo wszystko da się tej Karwan słuchać. W przeciwieństwie do beczącej Sanah.
                • arwena_111 Re: Zdzicha vs Sanah 12.09.23, 09:21
                  Nie no ta sanah zobaczyłam w jakiejś reklamie? Coś śpiewała. A ja zastanawiałam się kto ją tak skrzywdził i powiedział że ładnie śpiewa i może to robić publicznie. Ona śpiewa przez nos. I to taki z katarem. Dlugo zastanawiałam się kogo mi ten sposób śpiewania przypomina i doszłam do wniosku, że zenka. On dokladnie tak samo nosowo śpiewa.
                  • eliszka25 Re: Zdzicha vs Sanah 12.09.23, 09:39
                    Mnie się kojarzy z Tatianą Okupnik, ale faktycznie Zenek też tak śpiewa. Okropne to jest.
                    • arwena_111 Re: Zdzicha vs Sanah 12.09.23, 10:32
                      Okupnik nie słyszałam od lat. I fakt ona też miała taką manierę śpiewania. Za to byłam ostatnio na targu i Zenka puszczali przez głośniki - stąd to skojarzenie big_grin.
                      • eliszka25 Re: Zdzicha vs Sanah 12.09.23, 10:48
                        U mnie nie puszczają ani Zenka ani Okupnik, na szczęście, ale pamiętam ją sprzed lat właśnie, jak śpiewała z Blue Cafe. Nie mogłam znieść tego jej kaczkowatego głosu.
    • nenia1 Re: Zdzicha vs Sanah 10.09.23, 21:38
      nie jestem obiektywna bo dla mnie śpiew sanah to jak beczenie kozy, skądinąd kozy bardzo lubię ale wokalnie mnie nie ujmują.

Z nowych wersji starych piosenek to bezapelacyjnie numer jeden nie do pobicia Brodka vs Trojanowska

• 7katipo Re: Zdzicha vs Sanah 10.09.23, 22:23
        🤩🤩🤩
        O tak; uwielbiam tę wersję!
      • ichi51e Re: Zdzicha vs Sanah 10.09.23, 22:32
        Teledysk dobry!
      • eliszka25 Re: Zdzicha vs Sanah 10.09.23, 23:05
        Ja w ogóle nie rozumiem fenomenu Trojanowskiej. Dla mnie ta kobieta jest tak sztuczna, aż zęby bolą. Zwłaszcza jako aktorka.

Wersja Brodki faktycznie dobra i teledysk niezły.
        • aqua48 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 08:23
          A mnie Brodka nie przekonuje. Trojanowska to był fenomen ówczesnych czasów - młoda, piękna i bardzo, bardzo seksowna.
          • ichi51e Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 10:14
            Tala baba z bard o drapieznym pazurem…
            • ichi51e Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 10:14
              *taka baba z bardzo drapieżnym pazurem
          • nenia1 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 17:48
            aqua48 napisała:

> A mnie Brodka nie przekonuje. Trojanowska to był fenomen ówczesnych czasów - mł
            > oda, piękna i bardzo, bardzo seksowna.

tak, jak wiem, że kobiety ocenia się głównie po wyglądzie, ale jakby nie o tym pisałam.
      • ewka.n Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 00:03
        nenia1 napisała:

> Z nowych wersji starych piosenek to bezapelacyjnie numer jeden nie do pobicia
        > Brodka vs Trojanowska

To faktycznie jest sztosik smile Całkiem fajnym coverem jest też np. poniższy.

Nawet jeśli te smyczki podbijające dramatyzm w połączeniu z popową współczesną aranżacją mogą się niektórym wydawać tanim chwytem, to moim zdaniem dobrze się tego słucha i lepiej oddany jest sens tekstu Osieckiej - rzecz dot. uczuć więc takie podbicie dramaturgii jest na miejscu:
        www.youtube.com/watch?v=4GihWYZ0FHU
        Zwłaszcza jeśli porówna się to z mocna trącym już myszką wcześniejszym wykonaniem:
        www.youtube.com/watch?v=PfKeGi0OoUE
        • ichi51e Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 08:13
          Aranżacja świetna ale głos jak szkolny. Zabrzmi boomersko ale panie kiedyś to oni mili głosy! I jak śpiewali!
    • shellyanna Re: Zdzicha vs Sanah 10.09.23, 22:13
      Zdzisie kocham miłością bezgraniczna wiec bezapelacyjnie Zdzisia. Sanah działa mi na nerwy.
    • berdebul Re: Zdzicha vs Sanah 10.09.23, 22:22
      Drrrramat, jak wszystkie dzieła Sanah uncertain a za katowanie poezji to powinni ją zamknąć w piwnicy, bez dostępu do mikrofonu i internetu.
      • grey_delphinum Re: Zdzicha vs Sanah 10.09.23, 22:43
        Zgadzam się!
      • aankaa Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 15:21
        o, tak!!!
        • abasia0 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 15:27
          Sanah jest bardzo irytująca, nie mogę jej słuchać.
          Gdzieś z zamierzchłej przeszłości pani Zawiałow z kolegami wyciągnęli " Płoną góry, płoną lasy" i zaśpiewali to rewelacyjnie.
      • magaja Re: Zdzicha vs Sanah 16.02.24, 13:51
        dokładnie, zmasakrowała Szymborską, za Pawlikowską powinni ją zamknąć, a to teraz... masakra
    • taje Re: Zdzicha vs Sanah 10.09.23, 22:50
      Nie znoszę głosu Sanah, wszystko śpiewa dokładnie tak samo, robotycznie, i ten rytm, jak gdyby drwa rąbała. Tylko Sośnicka.
    • eliszka25 Re: Zdzicha vs Sanah 10.09.23, 23:10
      Nie dałam rady wysłuchać do końca wersji sanah. Tragiczna! Ta laska jakoś tak skrzeczy, że mi się zęby zaciskają. Sośnicka to jest inna liga, zdecydowanie.
      • ewka.n Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 00:08
        eliszka25 napisała:

> Nie dałam rady wysłuchać do końca wersji sanah. Tragiczna! Ta laska jakoś tak s
        > krzeczy, że mi się zęby zaciskają. Sośnicka to jest inna liga, zdecydowanie.

Chyba właśnie to skrzeczenie #najgorzej. Tu przykład coveru, gdzie jak widać (a raczej słychać), że nawet jeśli może nie dysponuje się możliwościami wokalnymi Anny German, to dzięki przyjemnej barwie głosu oraz uwspółcześnieniu aranżacji można stworzyć coś, czego przyjemnie się słucha:

• taje Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 00:17
          Podoba mi się. Bez porównania lepszy niż covery Sanah.
          • eliszka25 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 00:22
            Zdecydowanie, zupełnie inny poziom.
        • eliszka25 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 00:21
          Tego słucha się całkiem przyjemnie. Cover nie jest dla mnie z definicji zły. Bywają nawet lepsze od oryginału, ale sanah nie daję rady słuchać. Nie dość, że skrzeczy, to jeszcze mam wrażenie, że wszystko, co śpiewa, to jest jedna i ta sama piosenka. Wszystko jest tak samo i na jedno kopyto.
        • eliszka25 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 00:27
          O, już wiem! To skrzeczenie sanah brzmi dla mnie podobnie, jak głos Tatiany Okupnik. Matko, jak ja nie cierpiałam tej kaczki! Nie pojmuję, jak komuś może się coś takiego podobać! Z sanah mam tak samo.
          • kropkaa Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 00:33
            Nie potrafiłam zwerbalizować, kogo mi Sanah przypomina - a to beczenie to właśnie przecież Okupnik!
            • eliszka25 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 00:43
              Czyli nie tylko ja mam takie skojarzenia! Tak, jak słyszę Sanah, to od razu mi się Okupnik przypomina!
          • limelight7 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 19:05
            Mam identyczne skojarzenia 🙄
      • kotejka Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 12:22
        eliszka25 napisała:

> Nie dałam rady wysłuchać do końca wersji sanah. Tragiczna! Ta laska jakoś tak s
        > krzeczy, że mi się zęby zaciskają. Sośnicka to jest inna liga, zdecydowanie.

Ja też nie, utwór jest absolutnie wybitny pod każdym względem
        Muzyka, tekst, klimat
        On robi z nim coś strasznego
        To jest tak męczące jakby ciągnęła kozła za jaja
        Ja się mecze razem z nią
        • kotejka Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 12:22
          *ona
    • sloneczna_paraolka1 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 00:12
      Ta nowa wersja okropna.
    • trampkoss1 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 02:41
      A tu kolejny przykład coveru, za który wykonawca powinien mieć dożywotniego bana na śpiewanie nawet pod prysznicem.
      Brrr
      www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DxM4e0ZszEBA&ved=2ahUKEwj3nNHiqKGBAxX6HhAIHcFVBBsQo7QBegQIDhAB&usg=AOvVaw227AjLnoTEbH4G4F0oKA0t
      • eliszka25 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 05:43
        O matko! Tak! Też jakaś skrzecząca masakra 😱
    • memphis90 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 07:14
      Sanah ma:
      -koszmarną manierę śpiewania (musiałby się wypowiedzieć specjalista od emisji, ale jak dla mnie to ona ma nieistniejące górne rezonatory, dlatego śpiewa nosowo i kaczkowato) - albo przerośnięte migdały i trwale zaglutowane zatoki
      - poważną wadę wymowy
      - miałką barwę głosu, nic, co sie zapamiętuje
      • memphis90 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 07:17
        Ok, najgorsze to „jestem” w refrenie, które brzmi jak pisk nienaoliwionych drzwi od kredensu…
      • nuta15 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 09:09
        Już kiedyś pisałam jak bardzo drażni mnie maniera śpiewania Sanah. Nie rozumiem jej pomysłu na taki sposób emisji głosu, śpiewanie z jakby przymkniętymi ustami, spłaszczanie dżwięków, zwłaszcza samogłosek. Co najgorsze dużo młodych wokalistek przejmuje tą manierę i próbuje śpiewać jak ona. Klonycrying
        • simply_z Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 11:20
          Ona spiewa troche jak Zenek, takie zabie skrzenie albo geganie. Oboje pochodza z Podlasia, moze to taka regionalna maniera w glosie.
    • memphis90 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 07:22
      To już mogli to wziąć wink Teledysk jak dla mnie wymiata 😂😂😂

youtu.be/5fScJWyaBUo?si=b8hvuBGYJ2p_bH7d
      • ichi51e Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 08:08
        Widzę i spiralne. I faktycznie wokal lepszy
        • ichi51e Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 08:08
          *inspiracje
    • conena Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 08:18
      jestem trzy razy na nie dla tego typu coverów.

za to jestem ogromną fanką takiej twórczości:
      youtu.be/ztCCewI6KvI?si=xN2aN0P-cP8o3tX9
      • conena Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 08:26
        aha, bo za szybko wysłałam - w wersji Sośnickiej oprócz jej znakomitego wykonania genialną robotę robi gitara basowa w tle i to jest poprzeczka nie do przeskoczenia.
        być może jestem w błędzie i ktoś mnie z niego wyprowadzi, ale ta gitarka to jest basista zespołu kombi smile
    • muszebosieudusze Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 08:27
      O mamuniu, jakoś tak to widzę:
      • ichi51e Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 10:13
        🤣🤣🤣
    • hanusinamama Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 08:54
      Bardzo, bardzo dobrze zrobił to Ro Rogucki z Comą i Kamińskim. Świetnie im wyszło, chyba nawet bardziej mi się podoba niż Sośnickiej. Ale jemu też fajnie wyszło Z poradnika młodego zielarza.
      Fenomen Sanah mnie zadziwia od początku. Beczy niemiłosiernie, tutaj słychać, że nie daje rady w wielu miejscach zaśpiewać i wychodzi dźwięk skrzypiących drzwi.
      • armamagedon Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 10:54
        Rzadko mi się zdarza, ale mnie zatkało. I ze wspomnień i z powodu własnych dzieci. Co te chłopy wyprawiają, do końca dnia będę mówić popiskujac, tak mnie trzyma. To był komplement, jakbycosteges
        • simply_z Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 11:19
          ?
          • armamagedon Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 13:02
            Słowa tej piosenki mnie wzruszają, a wykonanie Comy i Kamińskiego chwyta za serce. Oczywiście królowa jest tylko jedna, ale panowie zrobili to, co co Król, Igo i Zawialow z Byłaś serca biciem - magicznie odświeżyli.
        • hanusinamama Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 15:34
          Ja jestem wielką fanką Roguckiego. I wokalnie i jako aktora.
          • memphis90 Re: Zdzicha vs Sanah 12.09.23, 16:19
            Aktora..?
            • hanusinamama Re: Zdzicha vs Sanah 12.09.23, 16:22
              W sensie, że słabo gra? Mi się podoba.
              W sensie, że gra? Tak
              www.filmweb.pl/person/Piotr+Rogucki-423089
      • taje Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 15:38
        Uwielbiam Kaminskiego.
        • nenia1 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 17:52
          taje napisała:

> Uwielbiam Kaminskiego.
          >
          Jest niesamowity, jak z innej planety.
      • trampkoss1 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 18:12
        Ta wersja Comy i Kamińskiego jest niesamowita, klimatyczna, nastrojowa i genialny teledysk. Aż mnie zatkało. Dziękuję bardzo za zakinkowanie, bo nie znałam.
        Z pamiętnika młodego zielarza Comy też wymiata, uwielbiam tę wersję.
        Jeszcze a propos Bródki, rewelacyjny jest jej cover jeziora szczęścia:
        m.youtube.com/watch?v=rOtt87PNpuc
    • jolie Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 09:12
      Zawsze Zdzisława. Uwielbiam ten utwór, mam ciary od dziecka, gdy go słyszę.
    • aniani7 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 09:19
      Tylko pani Zdzisława, ale ja ją kocham miłością bezgraniczną, jako dziecko chodziłam na jej koncerty i jej głos to prawdziwe dobro narodowe, zawsze był tak samo mocny i dźwięczny, niezależnie od sali, w której występowała. A ta druga niestety beczy.
    • ono_desperacja Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 10:22
      Mnie ta piosenka podoba sie na samym początku jak śpiewa Tomasz Kot
      • trampkoss1 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 18:13
        Tak, niestety potem jest Stanach a nakoncu jakaś wersja Arki Noego dla ubogich 🙁
    • gulcia77 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 10:29
      W kwestii muzyki jestem chyba dziaders, boomer, łotewer. Jak słyszę tą manierę śpiewania, to mam ochotę mordować.
      • ichi51e Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 10:30
        Delikatniej śpiewają tak jakby nucili pod nosem - nie to co kiedys
      • eliszka25 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 14:54
        To ja też. Jak słyszę tę kozo-kaczkę w głosie, to mnie strzela normalnie.
    • thea19 Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 18:09
      Sanah powinna mieć zakaz śpiewania. Tak sepleni, że mi uszy puchną. Głucha jest czy co?
      • presens Re: Zdzicha vs Sanah 11.09.23, 22:35
        Jako dziecko uwielbiałam piosenkę Sośnickiej Julia i ja, chciałam być z tą Julią i szykować te cudasmile Sośnicka to inna liga, wokal światowy, a ta Sanah- kto takie decyzje podejmuje, żeby promować tak mierną wokalistkę i kto tego słucha?
        • ichi51e Re: Zdzicha vs Sanah 12.09.23, 10:36
          Miałam tak samo! big_grin
        • premeda Re: Zdzicha vs Sanah 12.09.23, 10:42
          No słuchają i to na potęgę, a spróbuj kupić bilety na jakikolwiek koncert... Sama nie jestem fanką ale mam świadomość, że jest popularna i to bardzo.
        • mayaalex Re: Zdzicha vs Sanah 12.09.23, 19:56
          Gdzies czytalam, ze to jest corka jakiegos milonera/miliardera, wypromowana dzieki pieniadzom taty (albo w polityce albo krytyce politycznej byl niedawno artykul na temat nepotyzmu w muzyce w PL).
      • arwena_111 Re: Zdzicha vs Sanah 12.09.23, 22:14
        Wzięła sobie do serca tekst "śpiewać każdy może".
    • klaramara33 Re: Zdzicha vs Sanah 12.09.23, 11:39
      Nie ma tej magii u Sany jak u Sośnickiej, lubię Sanę ale ta wersja, którą jej zaproponowano jest gorsza, gdyby to było po Sanowemu to byłoby lepsze bo bardziej magiczne i poetyckie.
    • aadrianka Re: Zdzicha vs Sanah 12.09.23, 22:01
      Postanowiłam wysłuchać wersji Sanah w warunkach kontrolowanych, z przygotowaną odtrutką wersji Sośnickiej, no i nie. Rany gorzkie, jak ona stęka. Nie wiem co mnie bardziej załamuje, jej głos czy te zachwycone komentarze...
      Jeśli to faktycznie córeczka bogatego tatusia, coz, jaki kraj, taka Lana del Rey...
    • reagja Re: Zdzicha vs Sanah 16.02.24, 13:43
      Wersja Sanah podoba mi się bardziej, ale ostatnio wpadłam na jeszcze lepszą wersję tej piosenki, śpiewaną przez Monikę Daukszo: Ta aranżacja podoba mi się najbardziej.
    • ingaki Re: Zdzicha vs Sanah 16.02.24, 14:28
      Podoba mi się wersja Sanah tez. A wersja Sośnickiej to tez dodaje punktów za to, że jest kojarzona z młodością dlatego wam się tak baaardzo podoba. Sanah bardzo ładnie śpiewa nie Można jej tego zabrać. Uwielbiam ich utwór z Grzegorzem Turnauem „Sen we śnie.”

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka