Dodaj do ulubionych

Gdzie są młodzi?

13.10.23, 20:11
Patrzę na te wiece wyborcze i bez względu na opcję polityczną ... na wiecach brak młodych. Mam wrażenie, że już ludzie 40+ stanowią mniejszość. GUS ma na stronie fajną piramidę wieku Polaków, taki filmik od 1970 do 2060. Już za 20, 25 lat będziemy odwróconym trójkątem. Jeden młody człowiek będzie pracował na emerytury 2,5 osób. Jak to ma działać??? Przy wieku emerytalny. 60 lat/65 lat?
Kaczyński przemawia właśnie w Sandomierzu. On nie wie, co mowi!!! On ma jakąś demencję. To jest jakiś bełkot. Wyznawcy nie wiedzą, kiedy klapkach, kiedy mówić TAK kiedy NIE. Bo nie wiadomo, co Kaczynski bełkocze.
Czemu mlodzi się nie interesują polityką???
Obserwuj wątek
    • gaskama Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 20:12
      Nie wiedzą, kiedy klaskać.
    • mniejsze_zlo2 Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 20:14
      Glosuja na konfe?
    • ggrr.ruu Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 20:15
      Gdzie są? W pracy pewnie, albo mają inne zajęcia. A interesować się polityką to coś innego niż chodzić na więce
    • kk345 Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 20:18
      Na wiecach, na marszach widziałam sporo młodych, ale ty już kolejny raz piszesz, ze nie ma, więc co innego można napisać? No jak nie ma, to nie ma.
    • kozica111 Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 20:22
      Bo nie widza autorytetów? PO z Tuskiem i Holland spalone na wieki, Kaczyński jest jaki jest wiec co robić..no nic..
      • mdro Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 20:33
        No jakże to tak? Już nie kochasz PiS? Nie podziwiasz rączych koni u wodopoju? Bo pisowska propaganda dalej wchodzi mocno, jak widzę.
    • eglantine Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 20:26
      Na tvn24 właśnie wiec lewicy. Baaardzo dużo młodych.
    • triss_merigold6 Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 20:30
      na wiecach brak młodych

po co mają chodzić na wiece, tam są aktywiści
      ważne, żeby poszli zagłosować, a nie na wiec

Jeden młody człowiek będzie pracował na emerytury 2,5 osób. Jak to ma działać??? Przy wieku emerytalny. 60 lat/65 lat?
      ależ nie będą, wyjadą albo zoptymalizują się podatkowo

Czemu mlodzi się nie interesują polityką???

ponieważ jest memową żenadą i odwołuje się do archaicznych narracji i emocji
      sensowni młodzi uczą się i zarabiają, a nie wczytują co jeden starszy pan powiedział o drugim starszym panu
      • joana012 Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 20:33
        Mój młody 24 latek jest żywo zainteresowany polityką, na wybory chodzi zawsze a na wiece nigdy. Myślę że sporo młodych tak postępuje
        • kariwitch00 Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 20:40
          Moim zdaniem przeciętna zetka której starzy nie są w żaden sposób zaangażowani albo określeni politycznie i jej ewentualnie nie namówią ma gdzieś wybory a tym bardziej nie bedzie tracić dnia i energii (której nie ma zbyt dużo)na wiece, nie podpisze się pod liberałami takimi jak Tusk bo oni uważają ze tam sa hasła ciężka praca ale dla innych, kapitalistyczny wyzysk- tak ci młodzi myślą według mnie ale tez nigdy zetks nie zgodzi światopoglądowo z Pisem co oczywiste.
          • kariwitch00 Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 21:01
            zetka ma światopogląd, napewno nie zgadza się z Pisem, ale to są przede wszystkim ludzie którzy już nie będą zapier. jak starsze pokolenia i potrafią być agresywni w tej niecheci do ciezkiej pracy, kariery mieć nie musza, na czyjaś pracować napewno nie będą no wiec …
      • mdro Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 20:34
        Triss, a tobie to się wydaje, że rozumiesz młodzież? big_grinbig_grinbig_grin
        • triss_merigold6 Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 21:55
          Nie muszę się identyfikować, żeby umieć opisać postawy, mając świadomość, że widzę młodzież z pewnej banki.
          • joana012 Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 22:08
            triss_merigold6 napisała:

> Nie muszę się identyfikować, żeby umieć opisać postawy, mając świadomość, że wi
            > dzę młodzież z pewnej banki.

A w tej bańce jak długo można być odizolowanym od polityki która nadaje kształt szkoły, pracy i innych bańkiwych realiów? Do studiów, do 30 tki? Kiedy zaczyna się łączyć kropki że jednak politycy u władzy tworzą prawo które wpływa na naszą codzienność nawet jak się ma lat 18 czy 20.
            • runny.babbit Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 22:40
              Patrząc na frekwencję w dotychczasowych wyborach w Polsce, to nie tylko młodzi mają problem by połączyć te kropki.
    • tromedlov Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 21:10
      Bo nie zaznali biedy i syfu.
    • kaki11 Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 21:20
      To czy się nie interesują to zobaczymy po wynikach frekwencji na wyborach w widełkach wiekowych. Bo dziś to są tam samo gdzie większość starszych. W domach, na spacerach, na spotkaniach z przyjaciółmi, w szkołach lub pracach itd. Przecież na wiece chodzi jakim minimalny procent tych naprawdę zaangażowanych i chcących się spotkać z politykiem. Reszta ludzi spędza czas w miejscach ważniejszych i przyjemniejszych niz na spotkania z politykami. I to ma niewiele wspólnego z interesowaniem się.
    • nunia01 Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 22:15
      Osobiście jestem w grupie 40+. Głosuję zawsze, od kiedy uzyskałam prawa wyborcze, czyli również niegdyś jako osoba młoda. Nigdy nie byłam na żadnym wiecu wyborczym, co nie oznacza, że nie interesuję się polityką. To oznacza, że nie interesują mnie tego typu imprezy. Młodzi to już chyba wybitnie mają lepsze i ciekawsze sposoby spędzania czasu, albo obowiązki z których nie zrezygnują dla nieciekawego wydarzenia.
    • wapaha Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 22:18
      interesują się smile piszesz tak jakby do tej pory na wiecach zawsze był tłum mody a teraz nagle posucha
      młodzi mają swoje akcje-zobacz np co się dzieje na wszelkiego rodzaju protestach ekologicznych
      btw mam super młodego sąsiada, który angazował się społecznie a potem politycznie zanim skończył 18lat. i mam super młodego radnego, kandydata w obecnych wyborach-którego znam z działalności od lat , z realnej działalności i..skuteczności.
      • kariwitch00 Re: Gdzie są młodzi? 13.10.23, 22:49
        Prędzej są to dzieci ludzi zaangażowanych politycznie albo polityka jest w ich domach, przeciętna zetka pewnie pomyśli o klimacie ale raczej nic ponadto to nie są ludzie którzy chcieliby się angażować politycznie mysle ze nic im nie odpowiada do końca, zakładając ze są zwykłych dziećmi jakiś przeciętnych pracowników, marzą o świętym spokoju.
      • alex_vause35 Re: Gdzie są młodzi? 14.10.23, 07:42
        Jak młody jest ten radny?
        • wapaha Re: Gdzie są młodzi? 14.10.23, 09:02
          nie, nie są to wcale dzieci polityków ani ludzie po koneksjach,, swego czasu sama była mocno zaangażowana społeczno-politycznie i też wokół mnie byli ludzie młodzi ( ok 30 tki) , znajomi mojego najstarszego dziecka są różni-cały przekrój od abnegatów , roszczeniowców, freestylerów, po korposzczury i "misjonarzy" wierzących w zmianię świata

alex- jeden 20 + drugi ok 30
          • alex_vause35 Re: Gdzie są młodzi? 14.10.23, 10:46
            Nie dlatego pytam. Mam co prawda upatrzoną osobę, ale mogę oddać ewentualnie głos na młodego człowieka z tego samego/zbliżonego nurtu
    • mae224 Re: Gdzie są młodzi? 14.10.23, 07:46
      netflixa oglądają.
    • skumbrie Re: Gdzie są młodzi? 14.10.23, 08:02
      >Czemu mlodzi się nie interesują polityką???

Bo ich nie ma.
    • afro.ninja Re: Gdzie są młodzi? 15.10.23, 12:31
      Wyjechali.
    • wapaha Re: Gdzie są młodzi? 15.10.23, 15:08
      ponieważ wykasowano mój wpis o niefajnym sąsiedzie który jest młody i rozmodlony na maksa i za naruszenie ciszy wyborczej uznano gdybanie w postaci że jak jak nie ma na kogo to zawsze zostają jakieś kobiety
      próbuje jeszcze raz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka