Dodaj do ulubionych

Pytanie prawno-spadkowe.

15.10.23, 19:41
Dziewczyny związane w jakiś sposób z prawem, wiecie może co w takiej sytuacji: poświadczenie dziedziczenia u notariusza, trzy osoby uprawnione w równym stopniu do spadku, notariusz poświadcza kwestię dziedziczenia przez te trzy osoby. Co, jeśli np. po miesiącu odnajdzie się testament w inny sposób dzielący majątek testatora? Czy już po ptakach czy w tej sytuacji można coś jeszcze odkręcać?
liska mi osoba znalazła testament na swoją rzecz ale chciałaby, żeby dziedziczyły wszystkie trzy osoby po równo. Jedna z tych osób zachowuje się bardzo niefajnie i przez lata nie pomagała w żaden sposób w opiece nad testatorem, czy jeśli to zachowanie się nie zmieni lub nasili będzie jeszcze możliwość ujawnienia testamentu po akcie u notariusza? Testament jest na rzecz osoby, która sprawowała osobistą opiekę nad zmarłym. I chyba najważniejsza kwestia - testament pisany ręcznie ale nie ma daty, czy on w ogóle jest ważny czy nie ma nad czym deliberować?
Obserwuj wątek
    • falofilia.falofilia1 Re: Pytanie prawno-spadkowe. 15.10.23, 20:14
      Testament ręczny /notarialny też / powinien mieć datę /!!!/ . To jeden z zasadniczych warunków ważności testamentu napisanego przez spadkodawcę . Brak daty skutkuje nieważnością takiego testamentu z mocy prawa Vide art.Kodeksu Cywilnego na ten temat testamentu ręcznego .
      Chyba że są świadkowie którzy byli przy pisaniu przez spadkobiercę tego testamentu odręcznego którzy mogą poświadczyć datę ... Ale wtedy jeżeli są świadkowie robi się z tego ewentualnie z testamentu odręcznego testament ustny ...

-
      warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,30288678,o-duchowosci-polakow-ludzie-masowo-odchodza-od-kosciola-ale.html?_gl=1*1rk1m8t*_gcl_au*MTUzMjA2NzMwMy4xNjkzNzUzNDY0*_ga*MTQ4NDU1NzE4NS4xNjkzNzUzNDY0*_ga_6R71ZMJ3KN*MTY5NzM2ODk1OC4yMjguMC4xNjk3MzY4OTU4LjAuMC4w&_ga=2.189710056.217009140.1696670064-1484557185.1693753464#S.TD-K.C-B.8-L.1.duzy
      • ayelen40 Re: Pytanie prawno-spadkowe. 16.10.23, 23:01
        Albo gdy jest jedynym testamentem...
        • panna.nasturcja Re: Pytanie prawno-spadkowe. 17.10.23, 02:40
          Nie. Testament musi mieć datę spisania.
          • ayelen40 Re: Pytanie prawno-spadkowe. 17.10.23, 08:30
            A jeśli jest jeden?
        • falofilia.falofilia1 Re: Pytanie prawno-spadkowe. 17.10.23, 08:40
          ayelen40 napisała:

> Albo gdy jest jedynym testamentem...

Każdy nowszy ale ważny testament anuluje poprzedni testament .
          Ktoś mógł mieć 5 testamentów i to zrobionych w różnej formie , np notarialny , ustny , własnoręczny , następny ustny i jako 5-ty własnoręcznie napisany .
          Ważny będzie TYLKO ten ostatni , w tym wypadku 5-ty własnoręcznie napisany . Taka jest ogolna zasada ważności testamentów .
          I podpowiedż . Nie kombinować z testamentami ustnymi czy własnoręcznie napisanymi i jeżeli jest mozliwośc to robić TYLKO i wyłącznie testamenty no-ta-ria-lne /!!!/
          I robić te testamenty duuuużo wcześniej a nie na tzw łożu śmierci gdyż wtedy b. często jest już zbyt póżno i mogą być różne problemy ...
          Zrobienie takiego testamentu notarialnego jest tanie .
    • silenta Re: Pytanie prawno-spadkowe. 16.10.23, 16:00
      Wiem, że źle się wstrzeliłam ze swoim postem akurat w wieczór wyborczy. Może dzisiaj któraś z Was mogłaby mi coś podpowiedzieć?
      • panna.nasturcja Re: Pytanie prawno-spadkowe. 16.10.23, 16:17
        Przecież wyżej masz odpowiedż.
        • silenta Re: Pytanie prawno-spadkowe. 16.10.23, 16:23
          Nie widzę odpowiedzi, poza moją.
          • panna.nasturcja Re: Pytanie prawno-spadkowe. 16.10.23, 22:42
            Pewnie masz wygaszoną osobę
    • swinka-morska Re: Pytanie prawno-spadkowe. 16.10.23, 16:12
      Sorry, ale to jakieś kombinacje alpejskie:
      - jak dochodzi do działu spadku, to już chyba wiadomo, czy jeden z potencjalnych spadkobierców angażował się w opiekę nad spadkodawcą czy nie?
      - w czasie poświadczenia dziedziczenia u notariusza, notariusz sprawdza rejestr testamentów i jeśli dobrze pamiętam, to również pyta spadkobiorców czy wiedzą o istnieniu jakiegoś testamentu. Chyba nie bierzesz pod uwagę najpierw oświadczenia "przyjmuję spadek wg dziedziczenia ustawowego" a miesiąc później oświadczyć "a w sumie to mnie rodzina wkurzyła i mam tutaj taki testamencik skitrany"??
      • panna.nasturcja Re: Pytanie prawno-spadkowe. 16.10.23, 16:20
        To czy ktoś się angażował w opiekę czy nie ma zerowy wpływ na spadkobranie.
        Testament ręczny trzymany w domu nie jest przecież nigdzie zarejestrowany.
        Wszyscy mogą zgodnie oznajmić, ze nic nie wiedzą o istnieniu testamentu a odnaleźć go po pół roku. U nas teś nie żuje ponad rok a dopiero niedawno skończyłam przeglądać jego papiery, więc mogłabym coś odkryć dopiero teraz.
        • panna.nasturcja Re: Pytanie prawno-spadkowe. 16.10.23, 16:20
          * teść nie żyje (slownik mnie wykonczy)
    • panna.nasturcja Re: Pytanie prawno-spadkowe. 16.10.23, 16:16
      Nie wiem ci ogólnie w takiej sprawie natomiast testament bez daty nie jest ważny, więc i sprawy nie ma.
      • ayelen40 Re: Pytanie prawno-spadkowe. 16.10.23, 23:02
        A jeśli jest jedynym testamentem?
        • alicia033 Re: Pytanie prawno-spadkowe. 16.10.23, 23:03
          ayelen40 napisała:

> A jeśli jest jedynym testamentem?

Dalej jest nieważny
          • ayelen40 Re: Pytanie prawno-spadkowe. 17.10.23, 08:34
            Nie do końca. Wedle orzecznictwa sądu najwyższego nie zawsze. Aczkolwiek po co robić ludziom kłopot i tej daty nie wpisać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka