Dodaj do ulubionych

olej kokosowy

18.10.23, 12:01
Wydawało mi się, że ostatnio był traktowany jako sano zło, a ostatnio widzę, że znów wraca do łask. Ktoś jest na bieżąco i wytłumaczy?
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: olej kokosowy 18.10.23, 13:39
      No idea jakie sa trends w kwestii coconut oil ale ... smaze na nim placki ziemniaczane, bo to jedyny oil, po ktorym nie czuje tych plackow w domu jeszcze tydzien po smazeniu wink Nie smaze ich tak czesto wiec nawet jesli to wciaz "samo zlo", moze jakos brygady walczace z coconut oil mi wybacza big_grin
      And I know, ematka zaraz sie wypowie na temat ventilation, sposobow smazenia, poleci baking etc. No need, honestly, no need - sie juz w tej akurat kwestii nie zmienie tongue_out Cheers.
      • ewa_2009 Re: olej kokosowy 18.10.23, 18:27
        Chodziło mi o to czy to "samo zło" w kontekście składu, nie sposobu produkcji.
        • chococaffe Re: olej kokosowy 18.10.23, 18:42
          Ale masz na myśli zastosowanie kuchenne czy kosmetyczne?
          • ewa_2009 Re: olej kokosowy 18.10.23, 18:43
            kuchenne jak najbardziej
            • chococaffe Re: olej kokosowy 18.10.23, 18:49
              To faktycznie słyszałam różne opinie. Ale raczej nie w takim sensie, że jest zły tylko nie taki dobry jak się mówiło i jak to z tłuszczami trzeba uważać. A zło dlatego, że ludzie zachwyceni cudownym olejem zaczeli go nadużywać. (sama nie używam, nie mam zdania)
      • snakelilith Re: olej kokosowy 18.10.23, 19:38
        bi_scotti napisała:

> No idea jakie sa trends w kwestii coconut oil ale ... smaze na nim placki ziemn
        > iaczane, bo to jedyny oil, po ktorym nie czuje tych plackow w domu jeszcze tydz
        > ien po smazeniu wink

O, ja smażę na nim rybę w panierce, z tego samego powodu. Do dorsza pasuje, dodaje mu egzotycznej noty, ale placki chyba bym się bała, że tradycyjny smak zniknie. Smakuje bardzo inaczej niż na rzepaku?
        • bi_scotti Re: olej kokosowy 18.10.23, 19:47
          Ciut przebija ta slodkawa nutka coconut ale poniewaz wiekszosc rodziny preferuje placki ziemniaczane na slodko (I know, I know - niektore ematki uwazaja to za blasphemy wink), nie jest to problemem. Osobiscie lubie i tak, i tak ale nawet gdy robie sobie do nich sos na ostro, tez mi nie przeszkadza - sweet & spicy - dla mnie mniam smile Cheers.
          • ayelen40 Re: olej kokosowy 18.10.23, 19:52
            Placki są super w każdej wersji 😋
          • snakelilith Re: olej kokosowy 18.10.23, 19:56
            Chyba spróbuję te placki na kokosowym, bo mój mąż lubi je z jabłkowym musem na słodko.
            Racuchy i inne pancakes smażę na sezamowym. To też smakuje lekko słodko, ciut orzechowo i bardzo pasuje.
            • chococaffe Re: olej kokosowy 18.10.23, 20:00
              a nie gorzknieje ci sezamowy przy smażeniu?
              • snakelilith Re: olej kokosowy 18.10.23, 20:11
                Nie, bo smażę na relatywnie niskiej temperaturze. Temperatura tłuszczu jest dobra, jak wrzucisz na niego kruszynkę chleba i tłuszcz wokoł niego robi małe pęcherzyki. Tłoczony na zimno tłuszcz gorzknieje, jak go spalasz.
                • chococaffe Re: olej kokosowy 18.10.23, 20:28
                  To muszę kiedyś spróbować, zawsze dodawałam go do smaku pod sam koniec przygotowywania potrawy.
                  • snakelilith Re: olej kokosowy 18.10.23, 21:23
                    Masz na myśli sezamowy z prażonych nasion? Tego dodaje się do smaku azjatyckich potraw i ten jest ciemny i faktycznie trochę gorzki. Ja smażę na oleju z naturalnych nasion.
                    • jasnoklarowna Re: olej kokosowy 19.10.23, 08:01
                      No właśnie miałam pytać na którym smażysz, bo mam oba, ten z prażonych daję do koreańskich dań, a ten drugi mi stoi. to może do smażenia zużyję, jak mówisz że dobry.
                      A kokosowy po łyżeczce płaskiej czasami do kawy dawałam, jak epizod keto miałam to mi zasmakowało tak i czasem rano rozpuszczam sobie w kawie.
                      • snakelilith Re: olej kokosowy 19.10.23, 10:26
                        Nie wiem tylko dlaczego polski internet podaje, że sezamowy nie nadaje się do podgrzewania i smażenia. O ile ja wiem, to jasny (nie prażony) sezamowy olej można podgrzewać do 180 stopni i moża na nim smażyć. Więc nie przypalać, a stosować tam, gdzie często używa się masła, np. do jajeczno-mącznych produktów typu naleśniki, rachuchy i podobne. Słodkie racuchy są na sezamowym fantastyczne, pachną na tahini/chałwę. Również do krótkiego, delikatnego smażenia warzyw, jasnego mięsa, albo ryby w kuchni azjatyckiej jest świetny.
                        • ayelen40 Re: olej kokosowy 19.10.23, 10:32
                          Na oliwie niby też nie powinno się smażyć, a przecież odmiana specjalnie do smażenia też istnieje.
    • magia Re: olej kokosowy 18.10.23, 22:07
      moze dlatego, ze zaczela drozec oliwa i jeszcze bardzo podrozeje, woec nest dobra okazja dla producet, zeby odczarowac olej kokosowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka