Dodaj do ulubionych

Psychotropy dla psa

11.11.23, 12:31
Odkąd mój pies bierze , znacznie ale to znacznie mu się poprawiło. Jednak leki miesięcznie 250zl. Pani dr proponuje, że zapisze je na mnie wtedy będzie ok 40zl ale wydaje mi się to nieuczciwe. Bo na recepcie na mnie to będzie jakbym ja je brała czy inna forma recepty na psa? Glupio było dopytywać, pies już chciał wyjść, a może Wy wiecie?
Obserwuj wątek
    • nick_z_desperacji Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 12:38
      Vet chciał wystawić ludzką receptę i to z refundacją? Ciekawe, jak to sobie wyobraża. Żeby lek był refundowany, to musi być dla człowieka, musiałby to lekarz wypisać Tobie. Jeśli pies bierze typowo ludzki lek, który nie ma zwierzęcego odpowiednika, to poszukaj zamienników, czasami są sporo tańsze.
      • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 12:43
        No nie wiem, jeżeli chce wypisac to mnie to ja jednak nie chcę. Nie wiem czy są zamienniki, ale sprawdzę. Już muszę to łyknąć, chociaż komplet leków tych plus na stawy to już jest ładne kilkaset złotych, no ale trudno i tak bardzo bardzo się cieszę że jest lepiej. Już nie mówię, że ja korzystam, bo skończyły się wielogodzinne nocne wędrówki.
        • nick_z_desperacji Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 12:46
          Współczuję i wiem, że to koszty. Po prostu zdziwiło mnie, skąd wet miałby ludzkie recepty i prawo wykonywania zawodu, żeby je wypisywać.
          • 35wcieniu Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 12:50
            Nie może i nie ma technicznie takiej możliwości żeby wypisać lek "na człowieka".
            Recepta weterynaryjna jest zawsze na zwierzę, z danymi właściciela rzecz jasna ale nie jest to w żaden sposób "ludzka" recepta.
          • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 12:54
            Ja nie wiem zupełnie, tylko tak powiedziała. Nie wiem co miała na myśli.
            • silenta Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:22
              Miała na myśli cenę leku produkowanego jako weterynaryjnego z ceną 5X i leku z tą samą substancją czynną produkowanego jako lek dla ludzi, do kupienia w aptece na receptę weterynaryjną z ceną X. Taki lek ludzki nawet kupiony na 100% czyli bez refundacji jest po prostu sporo tańszy niż lek weterynaryjny.
              Trochę się dziwię weterynarzowi, że chce w to iść bo jeśli lek ma odpowiednik weterynaryjny to nie wolno im wypisywać ludzkich. Grożą im za to kary. A przynajmniej weterynarz, do której kiedyś chodziłam była bardzo wzburzona gdy zapytałam czy może mi wypisać dla kota receptę na lek ludzki zamiast sprzedawać znacznie droższy lek koci.
              • shellyanna Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:27
                Niech zgadnę, chciała Ci sprzedać lek ze swojego gabinetu? 😁

Trafiłaś na naciągaczke
                • silenta Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:28
                  To wiem, m. in. dlatego już do niej nie chodzimy.
                • berdebul Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:32
                  Przepis istnieje, ale nie ma zakazu, jeżeli z jakiegoś powodu lek dla ludzi jest lepiej tolerowany/skuteczniejszy, pomimo ze istnieje odpowiednik weterynaryjny. Tylko przyczyną nie może być cena. Znam kupę zwierzaków na lekach dla ludzi, bo doświadczenie weta jest takie ze reagują lepiej niż na odpowiednik vet.

• silenta Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:35
                    Moja kotka też bierze jeden ludzki.
                  • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:37
                    Dzięki! No właśnie liczyłam że tu napiszę i się czegoś dowiem i jak zwykle się nie zawiodłam, Dziewczyny.
          • szare_kolory Re: Psychotropy dla psa 13.11.23, 18:18
            nick_z_desperacji napisała:

> Współczuję i wiem, że to koszty. Po prostu zdziwiło mnie, skąd wet miałby ludzk
            > ie recepty i prawo wykonywania zawodu, żeby je wypisywać.

Weterynarz może wypisywać ludzkie recepty.
            • szare_kolory Re: Psychotropy dla psa 13.11.23, 18:23
              szare_kolory napisała:

> nick_z_desperacji napisała:
              >
              > > Współczuję i wiem, że to koszty. Po prostu zdziwiło mnie, skąd wet miałby
              > ludzk
              > > ie recepty i prawo wykonywania zawodu, żeby je wypisywać.
              >
              > Weterynarz może wypisywać ludzkie recepty.

NIE MOŻE. NIE.
              Idę kupić nowy telefon, bo mój słownik wie lepiej co chcę napisać. A ja tego nie autoryzuje. Sorry za spam.
              • shellyanna Re: Psychotropy dla psa 13.11.23, 23:16
                Może wypisywać recepty na ludzkie leki.
    • kozica111 Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 12:41
      Spora cena, skąd takie przelicznik, szok.
      • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 12:44
        Chyba z tego że na psy nie ma refundacji.
        • presens Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 12:48
          Co to za lek? Mój pies brał seronil na vet receptę i to był tani lek
          • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 12:55
            Gabapantyna 4 tabletki dziennie plus antydepresant nie wiem jaki jestem w łóżku więc nie chce mi się wstawać .
            • vasaro Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:11
              Gabapentyna u ludzi stosowana jest do leczenia padaczki i przeciwbólowo. To nie jest psychotrop ludzki. Mój ko dostaje na uspokojenie np. wizyta u weta
              • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:14
                Dzięki.
              • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:15
                Wiem jakie ma zastosowanie u ludzi. Wiem też jakie u psów, bo doczytałam. Tak czy inaczej, dzięki za chęć pomocy.
        • jowita771 Re: Psychotropy dla psa 12.11.23, 09:13
          Trudno, żeby była refundacja.
    • 35wcieniu Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 12:48
      Coś źle zrozumiałaś, lekarz weterynarii nie może wystawić recepty "na człowieka".
      Może chodzi o rodzaj leku - jeśli jest dostępny lek typowo dla zwierząt to weterynarz powinien go zapisać, nawet jeśli istnieją tańsze odpowiedniki ludzkie, które mogą przyjmować również zwierzęta. Może chodziło jej o to że jednak mimo tego zapisze te tańsze, ludzkie.
      • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 12:57
        A! To prawdopodobnie. To mi ulżyło, bo na coś takiego mogę się zgodzić a na wypisanie na mnie, nie, nawet gdyby miał możliwość. Dzięki, to dla mnie dobra informacja.
        • shellyanna Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:14
          Dziwne myślenie. Wstydziłabys się w aptece, czy o co chodzi?
          • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:16
            W ogóle bym się nie wstydziła, tylko dla mnie to nieuczciwe.
            • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:17
              Tak jakbym wyłudzała refundację, a nie jestem w takiej sytuacji żebym do tego musiała się uciekać, bo inaczej nie miałabym możliwości leczyć psa.
              • shellyanna Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:20
                🤦‍♀️
                • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:28
                  Ale o co Ci chodzi? To przyznam się, że jak był covidowy zastrzyk gotówki dla przedsiębiorców też o niego się nie upomniałam, bo na covid nie starciłam . No każdy ocenia po swojemu, ja nie mówię który sposób lepszy który gorszy.
                  • shellyanna Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:30
                    Wydaje mi się, ze mylisz cwaniactwo ze zdrowym rozsądkiem.
                    • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:33
                      Wydaje mi się, że swoje kryteria czy ocenę wyczuwam, a do innych ocen się nie mieszam.
                    • kachaa17 Re: Psychotropy dla psa 13.11.23, 17:33
                      A ja akurat zgodzę się z ekstrero. Byłoby to nieuczciwe z tego względu, że recepta byłaby wystawiony na nią a faktycznie lek brałby pies.
                      • silenta Re: Psychotropy dla psa 13.11.23, 17:40
                        Ale te rozważanie nie mają racji bytu bo weterynarz nie ma kontraktu z NFZ i nie wypisze leków na człowieka z refundacją.
                        • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 13.11.23, 17:43
                          Prawda, że te rozważania były prowadzone w niewiedzy realiów, ale mnie uświadomilyscie.
              • silenta Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:24
                Ale jaką refundację? Po prostu leki ludzkie są tańsze nawet bez refundacji niż leki weterynaryjne z tą samą substancją.
                • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:29
                  No ok. Ale wyżej Forumka pisze, że tego robić weterynarze nie powinni?
                  • silenta Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:33
                    To ja pisałam. No nie powinni ale widać twoja weterynarz się martwi, że z uwagi na cenę przestaniesz leczyć psa i chce ci umożliwić tańsze leczenie.
                    • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:35
                      Następnym razem postaram się z nią o tym pogadać teraz się nie dało. pies miał pobieraną krew i już takie cyrki odstawiał że głowa mała😁
                • m_incubo Re: Psychotropy dla psa 12.11.23, 04:54
                  Ze słów "zapiszę leki, które bierze pies, na panią, żeby było taniej" wynika jednak zupełnie co innego. Weterynarz nie ma opcji, że zapisuje leki "na psa" i "na panią", autorka (mam nadzieję) czegoś bardzo nie zrozumiała.
                  • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 12.11.23, 08:33
                    Nie zrozumiałam, dlatego pytam. Teraz po wyjaśnieniach emam zakładam, że chodziło o to, że zapisze lek na demencję ludzki na recepcie weterynaryjnej. A powiedziała wobec tego niejasno, jednak się nie dziwię, pies odstawiał cyrki.
                    • m_incubo Re: Psychotropy dla psa 12.11.23, 11:20
                      Może też wynikać zupełnie co innego, bo znam przypadek kota, leczonego dużo tańszym, ludzkim lekiem, ale było to działanie absolutnie nielegalne, bo recepty wystawiał znajomy lekarz internista.
                      • m_incubo Re: Psychotropy dla psa 12.11.23, 11:22
                        Więc wetka wykazałaby się sporą odwagą, proponując wprost.
                      • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 12.11.23, 11:25
                        Ale ja rozmawiałam z panią weterynarz, wątpię,by sugerowała udanie się do internisty w celu wyłudzenia recept. ( Odpowiadam z telefonu, nie widzę dobrze drzewka, zakładam, że do mnie to było).
                        • m_incubo Re: Psychotropy dla psa 13.11.23, 17:04
                          Ja nie mówię, że sugerowała internistę, tylko że znam taki przypadek. Wet miał brata czy kuzyna internistę i ten kuzyn czy brat wystawiał recepty normalnie właścicielce kota, teoretycznie była pacjentką, tylko korzystał z nich kot, a nie ona.
              • berdebul Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:33
                Weterynarz nie wystawi recepty z refundacją.
                • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:35
                  Ok to już coś mi wyjaśnia, dzięki.
      • b.bujak Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:11
        35wcieniu napisał(a):

> Może chodziło jej o to że jednak mimo t
        > ego zapisze te tańsze, ludzkie.
        >

apteka też może zaproponować i sprzedać zamiennik, tylko dawka musi się zgadzać;
        więc trzeba pytać w aptece;

lista zamienników z cenami, np tu:
        www.doz.pl/leki/w467-gabapentyna
        • nick_z_desperacji Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:17
          Pod warunkiem, że na recepcie jest lek ludzki, a nie typowo dla zwierząt
          • b.bujak Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 14:32
            wygląda na to, że gabapantyna jest lekiem ludzkim....
            • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 14:34
              Ok. Jak zejdę na dół to zobaczę co to ten drugi.
              • szorstkawelna Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 14:45
                Daj znać. Mam jeszcze dobre leki, które są już niepotrzebne. Jeśli to te same, to chętnie je oddam.
    • fyshka_hop Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:14
      Mój pies też jest teraz na psychotropach i recepta jest na mnie, ale jest to recepta weterynaryjna z dopiskiem, że dla psa i nie mam jej wyszczególnionej na swoim IPK. I oczywiście nie ma żadnej refundacji.
      • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:18
        Czyli widać różne są praktyki.
        • silenta Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:27
          Bo zależy czy lek ludzki ma odpowiednik weterynaryjny. Jeśli nie ma to zupełnie legalnie i prawidłowo wypisuje się receptę na lek ludzki do kupienia w aptece. Recepta weterynaryjna na dane właściciela oczywiście, przecież nie napiszą na recepcie pies Fafik, lat 4, samiec, rudy.
        • 35wcieniu Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:43
          Jeszcze raz:
          Nie ma żadnych różnych praktyk. Recepta weterynaryjna to recepta weterynaryjna i o takiej pisze przedmowczyni. Weterynarz nie może przepisać ludzkiej bo po prostu nie ma ani takich uprawnień ani fizycznie możliwości.
          Może natomiast na recepcie weterynaryjnej umieścić lek "ludzki", jeśli nie ma odpowiednika zwierzęcego albo jeśli istnieją jakieś powody, dla których uważa że ten lek będzie odpowiedniejszy. Powodem tym nie może być cena, ale oczywiście zdarza się obchodzenie tego przepisu.
          A że na recepcie weterynaryjnej są dane właściciela to chyba logiczne, czyje miałyby być?
          • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 13:48
            Tak wszystko już rozumiem . Dziękuję.
    • samanta1010 Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 14:54
      a co Twoj pies bierze? i jakie dawki i ile kilo ma pies? moj bierze i efekt jest, ale jeszcze niewystarczajacy
      • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 16:13
        Na razie pamiętam tą gabapentyne 4 tabletki 2 2 dawkach na 24kg. Reszty nie pamiętam. Mam covid więc leżę trochę bez sił, nawet mi tu posiłki domownicy znoszą😁jak zejdę na dół to dopiszę.
      • ekstereso Re: Psychotropy dla psa 11.11.23, 19:01
        Drugi lek to Karsivan, przeciwwdemencyjny.A Twój co bierze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka