Dodaj do ulubionych

Ogorki gruntowe

16.11.23, 12:29
Czy te ogorki wygladajace na gruntowe ktore sa w Polsce w sklepach da sie jeszcze ukisic? Czy to juz takie nie bardzo nadajace sie ?

Pytam bo tu sa przywozone ale jako ze jest po sezonie to z pewna taka niesmialoscia do nich podchodze. Probowala ktoras forumka teraz je kisic?
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Ogorki gruntowe 16.11.23, 12:37
      Robię z nich jeszcze małosolne/kiszone.
      • princesswhitewolf Re: Ogorki gruntowe 16.11.23, 13:47
        dzieki, no to kupuje
        • zona_mi Re: Ogorki gruntowe 16.11.23, 14:46
          princesswhitewolf napisała:

> dzieki, no to kupuje

Dodam, że małosolne spoko -> przechodzą w kiszone, gdy są niezjedzone w stosownym czasie.
          Ale jak zachowywałaby się typowo kiszone w słoikach na zimę, to nie sprawdzałam.
          • princesswhitewolf Re: Ogorki gruntowe 16.11.23, 16:35
            Mi chodzi o takie na biezaco do jedzenia
            • zona_mi Re: Ogorki gruntowe 16.11.23, 19:13
              princesswhitewolf napisała:

> Mi chodzi o takie na biezaco do jedzenia

To spoko.
    • hanusinamama Re: Ogorki gruntowe 16.11.23, 14:02
      MI z ogórków wrześniowych kiszone nie wychodzą. Małosolne tak. Na typowe kiszone się psują. Nie wiem o co chodzi.
      Mam swoje we wrześniu. (sadzone w lipcu)
      • princesswhitewolf Re: Ogorki gruntowe 16.11.23, 16:36
        No wlasnie, wlasnie stad watpliwosci
        • hanusinamama Re: Ogorki gruntowe 16.11.23, 20:25
          Ale wiesz ja w sumie sieję tę samą odmianę w lipcu co w maju. Może jakbym zasiała inną, to by było ok.
          We wrześniu w większości pochłaniamy te ogórki na surowo, trochę na małosolne. Kilka razy robiłam na kiszone i oznaczałam słoiki - zawsze się psuły.
          Może do handlu sieje się inne odmiany później.
          • smoczy_plomien Re: Ogorki gruntowe 16.11.23, 21:21
            Kiedyś usłyszałam przysłowie, że Św. Bartłomiej sika w słoiki big_grin Czyli ogórki kiszone od września (7.09 = Bartłomieja) nie wychodzą wink
            • hanusinamama Re: Ogorki gruntowe 16.11.23, 21:33
              Moja babcia tak mówiła smile Mówiła też ze te z drugiej połowy sierpnia nie będą twarde i chrupiące. Te robiła jako tarte na ogórkową.
    • krolewska.asma Re: Ogorki gruntowe 16.11.23, 17:40
      Ogorki z polskiego sklepu?
      Oplaca wam sie????
      jakim cudem taniej jest niz w miejscowym sklepie jak musza tyle kilometrow wlec????

ale super pomysl z robienem przetworow jak znowu zabrakine warzyw w angielskich sklepach to bedzie w sam raz wink
      • abacab.81 Re: Ogorki gruntowe 16.11.23, 21:28
        U ciebie w Bułgarii lepsze?
      • princesswhitewolf Re: Ogorki gruntowe 17.11.23, 10:49
        >jakim cudem taniej jest niz w miejscowym sklepie jak musza tyle kilometrow wlec????

Ale nie chodzi o to czy taniej czy nie ale o dostepnosc.

W UK nie ma ogórków gruntowych w supermarketach tylko sa te niegruntowez salatkowe. Podobnie. Ie ma pietruszki korzeniowej . Czasem Morrison's miewal acz rzadko. Natomiast zawsze sa w polskich sklepach

• hanusinamama Re: Ogorki gruntowe 17.11.23, 17:35
          Polecam przywieźć sobie naiosna ogórków z pl jak masz ogródek
          Koleżanka lata lata temu przywiozła (takie których nasiona mozna wykorzystywać, zostawiasz jednego mega ogóra az się zrobi wielki i żółty, wyjmujesz i suszysz nasiona).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka