Dodaj do ulubionych

Automaty z przekąskami w szkole

28.11.23, 21:47
Są w szkołach Waszych dzieci? Myślicie, że to potrzebne?
Obserwuj wątek
    • kamin Re: Automaty z przekąskami w szkole 28.11.23, 21:53
      Są. Czasem się przydają. Chociaż sklepik byłby lepszy.
    • memphis90 Re: Automaty z przekąskami w szkole 28.11.23, 22:04
      Nie ma sklepiku. W okolicy nie ma żabki ani niczego innego. Internet tam zawraca… Jest automat z kawą i gorącymi napojami, z sokami, przekąski i dystrybutor z gorącą wodą. Nie mogą ponoć mieć mikrofalówki, bo się dzieciątka poparzą podgrzaną zupą.

W podstawówce ani sklepiku, ani automatów, tylko kranik z wodą pitną.
      • alfa36 Re: Automaty z przekąskami w szkole 28.11.23, 23:12
        W szkole mojego dziecka są obiady. Nie wiem po co automaty. Sklepik był ale się zmył. Znaczy nie był opłacalny.
        • la_mujer75 Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 06:53
          Nie w każdej szkole średniej są stołówki.
          Nie mówiąc już o tym, że obecnie szkoły średnie są zatłoczone, a w niektórych skrócono przerwy , więc nawet jakby stołówki były, to nie ma szans, aby się dopchać i zdążyć zjeść. Problemem jest pójście do toalety na przerwie...
        • memphis90 Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 07:10
          W szkole mojego - nie ma obiadów.
        • hanusinamama Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 09:51
          W srednich mało gdzie są obiady.
    • bene_gesserit Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 07:00
      Gdzie są czasy kanapek, przynoszonych do szkoły w foliówce po mleku?
      • triss_merigold6 Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 07:06
        Nawet w głębokim PRL istniał papier śniadaniowy.
        • sarah_black38 Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 08:44
          > Nawet w głębokim PRL istniał papier śniadaniowy.

Pamiętam, był i było to ekologiczne. Moja mama myła woreczki foliowe po soli ,aby mieć je do innych celów. Gdzie te czasy ... !. A przynoszenie kanapek do szkoły to teraz obciach ... w sklepiku albo w automacie kupuje się smieciowe jedzenie typu minipizza chemiczna, słodycze, czipsy itp.
          • thank_you Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 08:59
            Wręcz przeciwnie - żaden obciach i dzieci częstują sie wypasionym żarciem ze śniadaniowek.
            • thank_you Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 09:37
              Obciachem to jest nie przynosić drugiego sniadania. tongue_out
          • emateczka Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 19:12
            Pracuję w szkole. Niemalże wszystkie dzieci mają jedzenie z domu, nie ma u nas sklepiku ani automatu. żaden to obciach, szczerze mówiąc, nie słyszę żadnych komentarzy na temat jedzenia. Co kto ma, to je.
      • abacab.81 Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 07:25
        Przynoszono w foliówce, bo nie było odpowiednich opakowań na rynku. Kanapki ni zniknęły, są w pudełkach, śniadaniówkach.
        • kubek0802 Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 08:10
          abacab.81 napisała:

> Przynoszono w foliówce,
          Jakiej foliówce? po mleku serio pytam. Kojarzę papier śniadaniowy, ewentualnie folię aluminiową.
          • abacab.81 Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 08:22
            Może chodzi o kanapkę zapakowaną w papier śniadaniowy, a potem włożoną do foliowego woreczka? Rzeczywiście, torebek foliowych po mleku nie przypominam sobie, pamiętam maślankę w foliowym woreczku. Ale żeby do czegoś takiego wkładać kanapki?
            • babcia47 Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 10:53
              Wkładało się i to chętnie gdy za którymś razem papier przemokł i zawartość rozmazała się po książkach i zeszytach albo gruszka rozgniotła
              • little_fish Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 11:37
                Kurczę, ja wkładałam do normalnego woreczka foliowego, a nie takiego z odzysku po mleku czy maślance 🤔
                • ichi51e Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 11:51
                  Te po mleku miały specyficzny zapach 🤮
                • emateczka Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 19:14
                  Ile masz lat?
                  Za moich czasów szkolnych (początek lat osiemdziesiątych) nie było "normalnych" woreczków, tylko takie po czymś. U mnie najczęściej po mleku.
                  • little_fish Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 21:25
                    Ja? Szkołę zaczynałam w 81. Mleko kupowaliśmy w szklanych butelkach. Więc na pewno nie nosiłam śniadania w woreczku po mleku.
                  • panna.nasturcja Re: Automaty z przekąskami w szkole 30.11.23, 05:24
                    Starsza jestem. Mleko mieliśmy w szklanych butelkach. Jak najbardziej były woreczki śniadaniowe.
                    • little_fish Re: Automaty z przekąskami w szkole 30.11.23, 07:03
                      Ufff, czyli nie mam sklerozy 😁
                  • katriel Re: Automaty z przekąskami w szkole 30.11.23, 09:02
                    Ja też zaczynałam szkołę w 81. Woreczki po mleku pamiętam, mama używała ich czasem do mrożenia, ale kanapki do szkoły dostawałam w normalnych woreczkach śniadaniowych, przezroczystych i bez napisów (i z cieńszej folii niż te mlekowe).
                    I mleko w szklanych butelkach też pamiętam. Ale w woreczkach też było, leżał taki stos woreczków w ladzie chłodniczej osiedlowego sklepu, zaraz obok żółtego sera marki "ser żółty".
                  • emateczka Re: Automaty z przekąskami w szkole 05.12.23, 00:30
                    Ja zaczęłam szkole w 83. Nie pamiętam dokładnie roku woreczków, ale pamiętam, że moja babcia miała cały stosik ich, umyte i złożone...
    • fibi00 Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 07:09
      Z przekąskami nie ma i w sumie nie ubolewam ale w niektórych automatach są też kanapki i to by się czasem przydało, tzn możliwość zakupu kanapki.
    • thank_you Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 07:44
      U nas automatu nie ma, jest sklepik - z kanapkami, drożdżówkami (wypiekanymi przez ajenta), jakieś szejki, soki, owoce (po 5 zł 😅).
      Są tez obiady, na które chodzi cała szkoła (tak wszystkim smakują).
    • princy-mincy Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 08:18
      U starszej w liceum- jest automat i jest sklepik/barek.
      Poza terenem szkoly (z ktorego nie mozna sie oddalic w czasie przerw, jedynie przed lub po lekcjach) jest zabka i kilka fastfoodow gastronomicznych- kebab, chinczyk, itp

U mlodego w sp- sklepik i automat. Czasem sie przydaje, ale umowmy sie, nie sa to zdrowe rzeczy choc i tak juz jest lepiej, bo nie ma zadnych napojow gazowanych.
    • novembre Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 09:45
      W szkołach moich dzieci nie ma / nie było automatów. Od przedszkola przynosi się swoją śniadaniówkę i picie (przedszkole trwa 3,5 h). Potem naturalnie to przechodzi na podstawówkę. Przy czym dzieci w południe wracają do domu na obiad (albo idą na zorganizowany przez coś a la świetlica posiłek), więc nie muszą o tej kanapce i jabłku wytrzymać do 16.
    • ichi51e Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 09:49
      Myślę że bardzo potrzebne. Przecież do automatu można włożyć wszystko. Równie dobrze może być tam ciepła herbata, zdrowa przekąska jak cola i chipsy.
      Niech tam po prostu nie będzie syfu.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 11:06
      Są, do wyboru batony zbożowe, soki przecierowe, paluszki, 2 napoje gazowane ale nie typu pepsi tylko jakieś sokowe, ogólnie nic ciekawego ;P
    • asia_i_p Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 15:46
      U syna nie ma, ale jest porządna stołówka, obiady gotowane na miejscu.

U mnie w szkole nie ma nawet kafejki szkolnej, więc automaty ratują nam tyłki. Problem jest trochę z zawartością, bo niestety ktoś postanowił, że ma być zdrowo, a że trudno to zrobić w automacie, więc jest niespecjalnie zdrowo i niespecjalnie smacznie - niskosłodzone herbatniki, wafle ryżowe, niskosolone krakersy, batony proteinowe i tym podobne atrakcje. Zdarzają się kanapki i drożdżówki, ale rzadko, bo zmuszałyby faceta do dopełniania codziennie, a mu się nie chce.
    • anorektycznazdzira Re: Automaty z przekąskami w szkole 29.11.23, 16:31
      Nie ma sklepiku, w tym kontekście pytanie czy są potrzebne nie ma sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka