jammer1974 05.12.23, 01:41 Jak to jest w kwestii jezdzenia po niewlasciwej stronie drogi jak czlowiek przyzwyczail sie do prawostronnej jazdy? Czy trudno ogarnac taka zmiane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princesswhitewolf Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 01:52 Chyba zalezy od czlowieka. My mieszkajacy w UK jezdzimy do krajow Europy czy USA i normalnie siadamy i jedziemy po.prawej stronie, a w domu po lewej. Nigdy w zyciu nie sprawialo mi to żadnej trudnosci, nawet tematem nie bylo rozmowy. Ale ale, ja nie jezdze moim tutejszym samochodem do Europy tylko wynajmuje na miejscu.Siedzenie po prawej stronie w samochodzie przed kierownica na prawostronnej drodze jest trudne bo trzeba sie gapic w zewnetrzne lusterko przy wyprzedzaniu. Wyjatek stanowia kierowcy tirow, autobusow ktorzy i tak wszystko maja z wysoka podane i wtedy tez nie jest problem Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 04:24 Największy problem miałabym chyba w samochodzie bez automatu - z obsługą dźwigni zmiany biegów lewą ręką Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 07:19 Dla mnie nie do przejścia. To było jednym z głównych powodów odrzucenia czasowej ekspatriacji na bardzo egzotyczna wyspę. Próbowałam i jak jadę spokojnie jest ok, ale w momencie stresu, napięcia, zwiększonego ruchu włączają mi się złe refleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
zanetka.x Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 07:46 trzeba pamiętać aby na rondo wjechać w lewo a nie w prawo Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 19:12 zanetka.x napisała: > trzeba pamiętać aby na rondo wjechać w lewo a nie w prawo A mozna inaczej gdy caly ruch jest lewostronny? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 07:47 dla mnie trudne ale moj maz ogarnia takie zmiany bez problemu, tylko troche ma sklonnosci, zeby zjezdzac na pasie za bardzo na lewo i musze jako pasazer "pilnowac" pasa. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 07:48 Ogarnelam w kilka minut. Ale jeździłam po małej wyspie, nie po Londynie Było kilka momentów grozy, ale mysle, ze dałabym radę na stałe się przestawić. Zreszta przy pierwszym wyjeździe do UK miałam problem (bylo gorzej niż z jazda) z przechodzeniem przez pasy 😁Teraz to naturalne i odruchowe. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 08:12 Poruszam się w ciagle pomiędzy krajami z prawo i lewostronnym ruchem. Czasami zdarzy mi się pomyśleć- czy ja jadę po dobrej stronie? Sama jazda nie jest problemem. Wjazdy, zjazdy , przejazdy uruchamiają czasami światełko w głowie, szczególnie jeśli sie zamyślisz nad czymś innym.. W UK poruszanie sie jest bardzo proste , bo właściwie prawie wszędzie sa ronda, a jazda po prostym jest taka sama tyle , ze z drugiej strony😉Wyzwaniem są wąskie ulice z zaparkowanymi samochodami. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 08:50 No wlasnie. W ogole w Europie zach waskie ulice to wyzwanie a nie ruch praso czy lewo stronny Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 19:00 princesswhitewolf napisała: >W ogole w Europie zach waskie ulice to wyzwanie a nie ruch praso cz > y lewo stronny Ja do waskich uliczek jestem przyzwyczajona ale strachem mnie lewostronny ruch napawa. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 19:27 damartyn napisał(a): 😉Wyzwaniem są wą > skie ulice z zaparkowanymi samochodami. Jest celowy zakaz parkowania na chodnikach. Parkuje się na ulicy. Na początku nie potrafiłam tego pojąć i też się wkurzalam. Tymczasem jest to po prostu naturalna regulacja prędkości. Działa lepiej niż jakiekolwiek progi zwalniające . Jak dla mnie genialne w swej prostocie. Odpowiedz Link Zgłoś
lady.madrugada Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 08:15 Dla mnie to nie problem, jeździłam wielokrotnie, ale tylko autami z kierownicą również po drugiej stronie. Myślę, że ruch lewostronny w aucie z kierownicą po lewej stronie może być większym wyzwaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 08:17 Dasz radę, tylko koniecznie wynajmij automat. Możesz też obejrzeć jakiś filmik na YouTube w tym temacie. Ja tak zrobiłam i po 3 dniach jeździłam jak po Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 19:02 Ja nie potrafie jezdzic automatem. Musialabym sie uczyc dwoch rzeczy naraz jazdy po lewej i automatem. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 19:11 Jak mozna nie potrafic jezdzic automatem? Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 08:34 Moje pierwsze doświadczenie w ruchu lewostronnym skończyło się tym, że urwałam lusterko w zaparkowanym przy drodze samochodzie. Na samym początku zawsze za bardzo na lewo zjezdzalam i trzymałam się się zbyt blisko lewego pobocza. Pomogło ustawienie lusterka, żebym widziała białą linię na drodze. Przestawić się idzie szybko. Obecnie nie ma dla mnie znaczenia z ktorej strony jest kierownica i po której stronie drogi jadę. 12 lat w UK, potem w Szwajcarii ale na zmianę jeździłam samochodem sprowadzonym z UK przez 6 lat, na zmianę z samochodem zakupionym już w Szwajcarii. Obecnie ze 3-4 razy w roku jesteśmy w UK i zazwyczaj jedziemy samochodem. Mamy tam też samochód (na potrzeby pracowników), ale jak trzeba to korzystamy. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 19:10 jammer1974 napisała: > Jak to jest w kwestii jezdzenia po niewlasciwej stronie drogi Biorac pod uwage odkrycia archeologiczne to leave strona jest ta wlasciwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 19:13 Nie ma problemu. W krajach z prawostronnym ruchem jezdze bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 19:23 Nie, ale może się zdarzyć że kiedy chcesz spojrzeć w przednie lusterko w samochodzie z kierownicą po prawej, to spojrzysz przez okno. A zamiast zmienić biegi, otworzysz drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 19:35 debiutowałam w sierpniu w Szkocji; przejechałam bez większych problemów 400 mil; pewnie czasem zdarzało się nadszarpnąć cierpliwości lokalsów poprzez mało dynamiczną jazdę, ale coż - zawsze inaczej jeździ się u siebie a inaczej na wyjeździe zgodnie z radami wzięłam auto z automatem a dodatkowo udało mi się dostać auto podobne do mojego własnego, wiec było tak samo, tylko odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Ruch lewostronny 05.12.23, 20:52 Nie ma różnicy. Nawet, gdy wcześniej się jeździło z manualną skrzynią biegów. Odpowiedz Link Zgłoś