Dodaj do ulubionych

Dobry syrop

05.12.23, 14:43
Proszę o poradę. Potrzebuje dobry syrop na "odrapane gardło, aż do piersi" dla mocno starszej osoby. Jest coś takiego? Syrop z prawoslazem ma, bierze, skutek taki se. Właśnie usłyszałam, że to już zapalenie płuc. Do rodzinnego będę dzwonić, tylko sama jestem chora i nie dałam rady wytrzymać komunikatu, że jestem 50 w kolejce.
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Dobry syrop 05.12.23, 14:53
      zamiast syropow, herbata z anyzku z miodem i zelki olbas do ssania
    • berdebul Re: Dobry syrop 05.12.23, 14:59
      Syropek Pini, ale ten bez kodeiny.
      Jak może być spray to Uniben. Działa od razu.
      • zerlinda Re: Dobry syrop 05.12.23, 16:36
        O, ten spray może być ok. Dzięki za podpowiedź.
      • memphis90 Re: Dobry syrop 05.12.23, 16:45
        A który Pini nie ma kodeiny? Wg analizy składu wszystkie mają…
    • chococaffe Re: Dobry syrop 05.12.23, 15:13
      Niektórzy uważają za obrzydlistwo - ja łykam. Syrop z miodu i cebuli
      • chococaffe Re: Dobry syrop 05.12.23, 15:14
        plus, ale to już mój osobisty wymysł i skutecznośco może być anegodtyczna - galaretki i kisiele do picia, żeby śliskie pokryło gardło
    • danaide2.0 Re: Dobry syrop 05.12.23, 15:32
      Na "odrapane gardło" czyli rozumiem podrażnioną krtań? Proponuję: mleko+masło, herbatkę tymiankową (miałam z Darów Natury) albo oliwkę do psikania Miramile Tonsil.
      Prawoślaz w większej dawce (bliżej nieokreślonej, weźmiesz małą łyżeczkę - jest ok, weźmiesz nieco większą - jest nie ok) działa wykrztuśnie, a jeśli masz "odrapane" gardło to kaszląc podrażniasz całość jeszcze bardziej.
      Ale jak zapalenie płuc to nie wiem, czy pomogę.
      • zerlinda Re: Dobry syrop 05.12.23, 16:35
        Nie, z pewnością nie zapalenie płuc.
    • memphis90 Re: Dobry syrop 05.12.23, 17:19
      A sole emskie do ssania? Zwiększają wydzielanie śluzu w gardle, dzięki czemu nawilżają.
      • zerlinda Re: Dobry syrop 05.12.23, 18:11
        O, super. Zapomniałam o soli emskiej.
    • nenia1 Re: Dobry syrop 05.12.23, 17:27
      ale w sensie że gardło boli? Mnie przy covidzie bolało jakbym miała żyletki w gardle. Lekarka zapisała mi Glimbax, jest to roztwór do płukania gardła - ból przeszedł od pierwszego płukania.
      • zerlinda Re: Dobry syrop 05.12.23, 18:21
        Tu nie tylko gardło boli. Boli gardło, szyją, w piersiach jest odrapane aż do żołądka. Babcia kaszle z 3 razy dziennie, ale z takim namaszczeniem, żeby pewnie wszyscy słyszeli jaka jest chora, niczym gruzlik w ostatnim stadium. Wcześniej twierdziła że ma zapalenie oskrzeli, dziś choroba się przeniosła na płuca, stąd zapalenie płuc. A, jeszcze ma krotki dech. Na to hasło, które słyszę od dawna, mam ochotę zabić.
        Od razu wyjaśnię, zanim zostanę zmieszana z blotem jako wyrodna wnuczka. Babcia oddycha normalnie, saturacja dobra, temperatury brak, nawodniona. Poza tym dajcie bogowie takie zdrowie w takim wieku. To ja nie wyrabiam z tymi wiecznymi żalami i dolegliwościami.
    • szare_kolory Re: Dobry syrop 05.12.23, 17:37
      Trzeba nawilżyć/ wzmocnić śluzówkę. Nawilżają inhalacje, płukanie roztworami soli. Ktoś polecił glimbax - świetny. Spróbowałabym miodu, bo też nawilża, ale może i podrażnić ranę. Ktoś też posał o kisielu - to też fajne, daje chwilową przynajmniej ulgę. Nada się też banan.
      • b.bujak Re: Dobry syrop 05.12.23, 18:31
        ja zawsze piszę o kisielu smile ciepły, płynny, popijany małymi łyczkami
        ale - jeśli to gardło jest "odrapane aż do piersi" to może być tchawica - to trzeba inhalować - albo nebulizatorem albo sole lecznicze / zioła "z garnka"
    • mamamisi2005 Re: Dobry syrop 05.12.23, 17:47
      Na drapiące gardło popijam Sambucol. Trochę powleka śluzówki, trochę immunostymuluje.
    • kozica111 Re: Dobry syrop 05.12.23, 18:45
      Zależy co jest powodem;
      bakteria - antybiotyk
      stan zapalny (wirus) - steryd
      podrażnienie - tiokodin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka