sueellen 13.12.23, 10:22 Nasurcjo nasza! Rondel z głowy zdjęła bo u Boga była. Józef Stalin monstrum chleje Ineksepsis stereo! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanusinamama Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 10:35 Nasturcjo raczej Nasturcja taki kwiatek Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 10:44 Nie, dla mnie to zawsze była nacudja. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Śrut nocnej ciszy 14.12.23, 02:22 Ten wątek nie może się obejść bez linku do forumowego klasyka: forum.gazeta.pl/forum/w,567,131821653,131821653,nacudja_i_inne_pomysly.html Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 10:28 Jesteś serem białym żołnierzem Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 16:50 anilorak174 napisała: > Jesteś serem białym żołnierzem Kiedyś myślałam że to jest "jesteś zerem, białym żołnierzem" Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 10:29 I przyjął ciało zmarłej dziewicy Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Śrut nocnej ciszy 15.12.23, 00:54 obrus_w_paski napisała: > No a co tam jest innego?😂 zmaryji, ale to nieoczywiste -- Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Śrut nocnej ciszy 15.12.23, 06:34 Z Maryi dziewicy. Zmarła dziewica miałaby chyba mały problem, żeby urodzić dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Śrut nocnej ciszy 15.12.23, 09:20 Tylko trochę większy niż żywa. Tej religii to nie przeszkadza. Swoją drogą przyjęcie ciała zmarłej dziewicy wyjaśniałoby, dlaczego Jezus tak wyglądał. Włosy, suknia... tylko ten zarost. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 10:42 Uderzyli przednim czołem. Znajomy, dorósłszy, musiał z tego powodu zrewidować swoją wiedzę o ludzkiej anatomii. Dziecięciem będąc, uznał, że człowiek ma również tylne czoło. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 11:10 atoness napisała: > Uderzyli przednim czołem. > > Znajomy, dorósłszy, musiał z tego powodu zrewidować swoją wiedzę o ludzkiej ana > tomii. Dziecięciem będąc, uznał, że człowiek ma również tylne czoło. Genialne! 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 11:57 > Dziecięciem będąc, uznał, że człowiek ma również tylne czoło. Tak jak moja kolezanka myslala ze pośladki nazywaja sie dolne policzki Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Śrut nocnej ciszy 15.12.23, 07:13 Dla mnie to było logiczne - skoro mam boki głowy, to mogę mieć też boczne czoło. A na Bożym Ciele to jednak trzeba frontem z szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 10:46 Głowiłam się, co znaczy reslyszeć. Wydawało.mi się, że to podwójne słyszenie ( jak podwójne widzenie). Wszystko przez przesunięcie akcentuacyjne w pieśni adwentowej Archanioł Boży Gabriel. Panna się wielce zdumiała Z poselstwa, któ RESŁYSZAŁA Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 12:43 resłyszała czyli usłyszała drugi raz Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 15:35 Może i tak! Ale to by znaczyło, że archanioł musiał się wysilać dwa razy Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 17:21 Tak, ten tekst jest słabo dopasowany do akcentów. Archanioł bo rzyga Bryjel. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 11:21 sueellen napisała: > Rondel z głowy zdjęła bo u Boga była. Trąbę z głowy zdjęła ! Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 11:50 U nas co roku wygrywa kolęda o cielaczku. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 22:14 O jeżyku jeż jest bardzo ładna: Jeżu malusieńki Odpowiedz Link Zgłoś
daneben Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 11:56 Kto to jest winnis? "Niemało cierpiał, niemało, żeśmy byli winnisami" Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 12:06 Dobre! Nigdy o tym nie pomyślałam. Słyszałam za to żart: Jezus był Ukraińcem, bo przecież "pójdźmy wszyscy do stajenki, do Jezusa Ipanienki". Odpowiedz Link Zgłoś
kora.bez.loginu Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 12:19 W przedszkolu córki śpiewali piosenkę o owcy: "Co nam owca przemoc wzięła.." Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 12:34 Z cyklu "7 sakramentów świętych": NamaRszczenie chorych Kłapaństwo Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 18:57 Mala kuzynka, ucząc się siedmiu grzechów glownych do egzaminu przed pierwszą komunią: szoste kapłaństwo siódme małżeństwo. I jeszcze: nie pożądaj żony bliźniego swego nadaremno Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 22:17 Mój brat wśród 10 przykazań recytował takie: Ćwicz ojca swego i matkę swoją. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 13:05 Zapytałam kiedyś babcię, kim są winowajcy. Niestety babcia uważała, że pacierz jest zbyt święty, żeby o niego pytać. Odpowiedź znalazłam w radzieckim elementarzu, który z jakiegoś powodu posiadałam. Była tam ilustracja przestawiająca pionierów zrywających winogrona. Uznałam, że to właśnie są winowajcy. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 14:26 atoness napisała: Była tam ilustracja przestawiająca pionierów zrywających winogrona. Uznałam, że to właśnie są winowajcy. No to akurat byli winorwajcy. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 15:57 atoness napisała: > Prawda, nie pomyślałam o tym. Dzieckiem byłaś! 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 18:07 Tak, dlatego wybaczam sobie bez zastanowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 18:48 Wojski grał na rogu...widziałam ten róg ulic i grającego starca Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 20:54 abasia0 napisała: > Wojski grał na rogu...widziałam ten róg ulic i grającego starca Dawno dawno temu z humoru zeszytów szkolnych w "Przekroju": "Wojski stanął na rogu, nadął się i wydał dźwięk, na który wszyscy oczekiwali" Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 13:27 Tu nawet bez przekręcen „W Betlejem, nie bardzo podłym mieście….” Zawsze się zastanawiam co autor chciał przekazać tà informacją - chwali się czy żali..? „- A to Betlejem to takie bardzo podłe miasto…? -Eee, nie za bardzo, takie se….” Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 14:59 Tak, podłe miasto mocno mnie zastanawiało. Podobnie jak to, że Jezus zstąpił do piekieł. Ta liczba mnoga, ale też samo to, że poszedł do piekła. Wyjaśniłam to sobie prosto: wziął na siebie grzechy wszystkich ludzi, więc gdzie niby miał skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
draconessa Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 14:04 Krolowej angielskiej spiewaaajmy... Grali przy tym, Dzieciateczku nalize... Do dzis nie wiem, co mieli mu nalizac Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 14:34 Czerwony pas, za pasem broń i to purco błyszczy z dala! Tata mój zastanawiał się, czym jest purco, które z dala błyszczy (i topór, co błyszczy z dala) 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 14:38 Nas tam nieodmiennie bawił „szum prutu”… Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 14:42 Maryja panda dzieciątko pastuje (na czarno-biało zapewne) Odpowiedz Link Zgłoś
folivora Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 14:56 Nie nie, rondel z głowy zdjęła, bo uboga była - tak uboga, że na czapkę jej nie starczyło, to nosiła rondel. Zdjęty zapewne z jakiegoś bałwana, wszystko mi się to łączyło w logiczną całość Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 15:19 Moja koleżanka całkiem niedawno się dowiedziała, że uboga, nie u Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
pixie_w_miescie Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 14:57 Chała na wysokości, A to fuj na ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
limelight7 Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 15:41 Kolega uważał, że nawet o wyjątkowo nieurodziwej pannie brzydko mówić, że ma ryja, więc śpiewał 'Nieładna panna, nieładna panna' Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 15:55 Głowiłam się co to za ustrojstwo ten prorokuf. Domyślałam się, że coś w rodzaju megafonu. "Który mówił przez PROROKUF" Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 17:26 Ja myślałam, że to inna nazwa mikrofonu. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 19:06 O o, ja to samo. Ale myślałam, że "prorokół", jakieś takie ustrojstwo jak megafon. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 16:46 Ja wiedzialam, ze rabek z glowy zdjela ale dluuugo nie wiedzialam rabek czego, no bo wszak takiej zlej baletnicy przeszkadzal nawet rabek u spodnicy ... so ... what's the problem z tym "rabkiem" - very confusing A glupio bylo pytac, bo rodzinne skupienie bylo always na nutkach, nie na slowkach Natomiast nie-koledowo, zawsze bylam przekonana, ze "przyjedz mamo na przysiege - zaproszenie wyslal SZEWC" & nawet jakos sobie to w glowie poukladalam, ze widocznie w armi szewc ma takie obowiazki Who knows - moze ma - top secret Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 19:43 Dziecie moje pare lat temu dostalo role Maryi w szopce wigilijnej. Mowie: musimy ci skombinowac kostium... Corka: nie trzeba, mam! Ja: ooo! Jaki?! Corka: rabek jest niebieski...😀 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 20:36 Mimo bycia dziecieciem 100% ateistycznych parents, udzielalam sie (a raczej bylam udzielana) jako "pastuszek grajacy Malenkiemu na skrzypeczkach" na jaselkach u Sw. Marcina - nawet kiedys probowalam volunteer wlasnie do roli Maryji z powodu ... blue szatki, ktora owa nosila - taka miekka, blyszczaca. Ale pewna nun z pimplem na nosie (seriously!) powiedziala mi wprost, ze poganin z krotkimi wlosami nie moze byc Maryja & ze mam sie cieszyc, ze w ogole moge stac & grac kolo zlobka No to sie cieszylam & gralam ... bez rabka Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 22:06 Nam nie po drodze z zadna religia ale corka chciala i bardzo sie cieszyla bo Mary ja spiewala glowny numer przedstawienia i corka dala z siebie wszystko. Smialam sie i plakalam jednoczesnie 😀 A nun z pimplem podla i okropna😡 Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 19:01 Co nam obca przemoc wzięła, szajbom odbierzemy. Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 19:50 Szklana pogooodaa, szyby niebieskie od telewizora 🎵 Tys na pustkowiu chleb rozmrozil panie, Świenty borze, świenty nocny Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 20:49 shule_aroon napisała: > Szklana pogooodaa, szyby niebieskie od telewizora 🎵 > A tam śpiewają coś innego?? Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 20:52 sueellen napisała: > shule_aroon napisała: > > > Szklana pogooodaa, szyby niebieskie od telewizora 🎵 > > > > A tam śpiewają coś innego?? W tekstach jest "DO telewizora" Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 21:02 taje napisała: > Nie, jest "OD telewizorów" > Moje źródło ze screena inny przyimek pokazywało,ale faktycznie może też byc inaczej. W każdym razie zawsze słyszałam pojedynczy telewizor jako kilkulatka którą rodzice tym katowali. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 21:43 W oryginalnym tekście - było "OD telewizorów". Obecnie nie zrozumiałe dla średnio bystrego odbiorcy, więc być może "zamieniono" na "do". Piosenka powstała we wczesnych latach '80, bodajże w 1983 roku. W tamtych czasach były w czarno - białej telewizji dwa kanały. Ludzie mogli nie oglądać "Dziennika" (polityczna tuba), mogli nie oglądać Dobranocki, jeśli nie mieli dzieci, ale ogromna większość - oglądała prognozę pogody. A czarno - biały telewizor dawał w oknach sino - niebieską poświatę. I to właśnie miał na myśli autor - nie ekrany telewizyjne, a okna blokowiska odbijające błękitnawą łunę czarno - białych odbiorników włączonych w pomieszczeniach. Ponieważ kolorowe telewizory nie dają już tego efektu - szyb niebieskich OD telewizorów już się nie zobaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 21:50 U mnie do 1991 byl w domu tylko retro cz-b. A Lombard puszczali rodzice grubo po 1983, zresztą urodziłam się dwa lata później. Odniornik dawał poświatę, fakt. Dużo ludzi w sąsiedztwie też jeszcze na przełomie dekad nie miało kolorowych. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Śrut nocnej ciszy 13.12.23, 22:10 "Szklana Pogoda" to bodaj 1983 rok, Opole. A piosenka powstać mogła np rok wcześniej, w '82 Opola nie było, był stan wojenny. Tą charakterystyczną poświatę "szyb niebieskich" było widać zwłaszcza zimą, kiedy szybko zapada zmrok, ogólnie wieczorem, kiedy leciało coś "oglądalnego", czyli właśnie pogoda, Kobra, teatr telewizji (był często rewelacyjny, i wcale nie tylko ciężkie, monumentalne dzieła prezentował, ale i sporo lżejszych)... Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Śrut nocnej ciszy 14.12.23, 08:37 Zielony mosteczek ugina się Trawa na nim rośnie niesie Kasię Co mi się ojciec natłumaczył, że tam żadnej Kasi nie ma, tylko trawy się nie kosi.. (nie sieka się) Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Śrut nocnej ciszy 14.12.23, 13:39 No tos mnie oswiecila, do teraz myslalam, ze “niesie Kasie” 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś