Dodaj do ulubionych

Dom z garażem czy bez

17.12.23, 16:16
Pytanie raczej do osób, które już mają dom i mogłyby szczerze odpowiedzieć czy żałują budowy domu bez garażu albo budowy domu z garażem w bryle domu.
Plusy i minusy każdego z tych rozwiązań są ogólnie znane, np. różnica w kosztach wybudowania versus wygoda.
Mnie bardziej interesują kwestie praktyczne na co dzień. Spotkałam się z opiniami, że w praktyce z takiego garażu się nie korzysta bo auto i tak stoi na zewnątrz, a z garażu robi się graciarnia. Plus kwestia wychłodzenia sąsiednich pomieszczeń jeśli garaż nie jest ogrzewany.
Jakie są Wasze doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:19
      Sąsiednie pomieszczenia to raczej są ocieplone, bo garaż robi za izolację...
    • malgosiagosia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:22
      Moje auta nie staja na zewnatrz. Zawsze w garazu. Mam dom z garazem wolnostojacym i to lubie. W domach polaczonych z garazem moze byc czuc spaliny.
      • princy-mincy Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:04
        jakim cudem?
        wystarczy że otwierasz bramę garażowa zanim odpalisz silnik i zgasisz go przed zamknięciem bramy.
        u nas nigdy spalin czuć nie bylo
        • malgosiagosia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:13
          Moja przyjaciolka ma polaczony z domem i twierdzi, ze jak wiatr zawieje, spaliny wpadaja do garazu. Dochodzi do tego, ze czesto nie uzywaja drzwi laczacych garaz z domem, tylko ida na okolo. Poza tym dojscie z zakupami wyjetymi z drugiego samochodu, ktory stoi dalej od drzwi, jest dosc trudne, mimo, ze garaz duzy i moja przyjaciolka juz dwa razy obila sobie samochod.
          • majenkirr Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 18:27
            Twoja koleżanka to chyba gapa, a na pewno maruda. Mnie tam nic nie śmierdzi i w życiu sobie niczego nie obiłam.
            • malgosiagosia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:36
              Acha i jeszcze ma schodki ktorych nienawidzi, bo sobie na nich noge zwichnela.
              Masz schodki?
              • majenkirr Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:43
                Czyli gapa wink. Schodek mam jeden, nogi jeszcze nie zwichnęłam.
              • princy-mincy Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 20:59
                ja nie mam schodów między garażem a domem
                wszystko co piszesz o koleżance to są jej wydumane problemy a nie wady garazu
                • malgosiagosia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 22:39
                  Nie no, noge miala zwichnieta, niczego w tej materii nie wydumala, a ze gapa, no coz. moze i gapa.
                  • princy-mincy Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 23:25
                    no ale rozumiesz ze to nie wina schodów ani garażu?
                    • malgosiagosia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 23:44
                      Ja rozumiem, ale ona nie. smile
              • taki-sobie-nick Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 22:40
                Kurde, skręciłam nogę na schodkach tramwaju i NIE NIENAWIDZĘ tramwajów.
                • malgosiagosia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 23:42
                  Masz widac dobre serduszko, ale ona twierdzi, ta moja przyjaciolka, ze nienawidzi schodkow anyway, a skrecenie na nich nogi tylko powiekszylo jej nienawisc.
                  • taki-sobie-nick Re: Dom z garażem czy bez 31.12.23, 01:56
                    Nie. Mam wyczucie językowe.
          • ichi51e Re: Dom z garażem czy bez 01.01.24, 10:16
            Ale jak ze zgaszonego samochodu może być czuć spaliny?
      • pitupitt Re: Dom z garażem czy bez 01.01.24, 01:07
        Bzdura.
    • profes79 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:23
      Nawet jeżeli masz garaż w którym nie trzymasz samochodu, to jest świetne pomieszczenie robocze, gdzie można bawić się we wszelkiego rodzaju prace warsztatowe, trzymać większe narzędzia itd.
    • berdebul Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:25
      Mam w bryle i cenię wygodę, możliwość pójścia po coś (narzędzia, przetwory), bez wychodzenia z domu.
      • princesswhitewolf Re: Dom z garażem czy bez 31.12.23, 02:12
        Przetwory w garazu... Ze smrodami spalin? Ale co tam, kto bogatemu zabroni
        • astomi25 Re: Dom z garażem czy bez 31.12.23, 07:53
          Jakie spaliny? 🙈
          Jak wjezdzasz do garazu to brama jest owarta, po sekundzie gasisz auto.
          Nigdy w zyciu nic mi nie smierdzialo spalinami, a trzymam w garazu sporo rzeczy.
          Rowniez przetwory. Mam wielka szafe w garazu gdzie trzymam m.in przetwory.
          Ty nie masz pojecia o czym piszesz princess.
          • astomi25 Re: Dom z garażem czy bez 31.12.23, 07:56
            Ale mi wyszlo maslo maslane🙈
            Sorry. Jeszcze sie nie obudzilam.
          • fibi00 Re: Dom z garażem czy bez 31.12.23, 23:56
            astomi25 napisała:

> Jakie spaliny? 🙈
            > Jak wjezdzasz do garazu to brama jest owarta, po sekundzie gasisz auto.
            > Nigdy w zyciu nic mi nie smierdzialo spalinami, a trzymam w garazu sporo rzeczy
            > .
            > Rowniez przetwory. Mam wielka szafe w garazu gdzie trzymam m.in przetwory.
            > Ty nie masz pojecia o czym piszesz princess.
            >

Nie wiem jak u ciebie ale byłam w dwóch domach gdzie mają przejście z domu do garażu i jakby tylko ciut dłużej zostawili otwarte drzwi z garażu to w domu było czuć może nie spaliny ale ogólnie taki smród smarów zmieszany ze spalinami.
            • shellyanna Re: Dom z garażem czy bez 01.01.24, 10:03
              Dla jednego smród, dla innego najpiękniejszy zapach świata…
    • majenkirr Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:25
      Imo jedyne co można żałować to dom bez garażu.
      • gryzelda71 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:52
        Nie zaluje.
        • majenkirr Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 18:30
          I nigdy nie pomyślałaś sobie rano, szorując z auta lód i śnieg, że byłoby miło po prostu wsiąść i pojechać?
          • gryzelda71 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 18:57
            Pomyslama te,, że najfajniej to wstać i prosto do jeziora wejść polywać.
            Jak się czego nie ma to się tym brakiem nie zadręcza. Inaczej człowiek zawsze niezadowolony.
          • memphis90 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:04
            W Wielkopolsce każdy gram śniegu witamy z radością 😂 Ja to tańczę z miotełką do odśnieżania wokół auta, śpiewając „let it snow, let it snow, let it snow”…
            • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:12
              O właśnie. Dobra uwaga. No więc działka o której piszę jest położna w miejscu, gdzie śnieg to nie jest rzadkość. Stąd pomysł na dom z garażem.
            • bywalec.hoteli Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 21:25
              Memfis, w tym roku mieliśmy prawie lato w pizdzierniku ale w listopadzie tego śniegu było całkiem sporo…
            • milupaa Re: Dom z garażem czy bez 19.12.23, 09:39
              A nie pomyślałaś że auto niszczeje też od deszczu, wilgoci, warunków atmosferycznych ogólnie? Nie pada też tam u was? 😀 Dom bez garażu jeśli są takowe możliwości, to porażka.
            • dar61 Garaż z plusem czy bez 19.12.23, 10:00
              ...W Wielkopolsce każdy gram śniegu witamy z radością 😂 Ja to tańczę z miotełką do odśnieżania wokół auta, śpiewając „let it snow, let it snow, let it snow”…

Dlaczego, u diaska, nie ma opcji plusowania pochwalnego dla wpisów w forum...
              Ten jw. ma plus ode mnie.
              PS Sadzenie lasów sprowadza deszcz. Nawet do Wielgiej Polski.
    • tanebo001 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:28
      Minusy:
      - garaż w bryle trzeba ocieplić. To podraża budowę domu
      - bezpieczeństwo pożarowe. Garaż to skład gumy i benzyny i jest tam zazwyczaj instalacja elektryczna.
      - włamania. Bramy garażowe łatwiej otworzyć niż drzwi antywłamaniowe. Jeśli jest w garażu przejście do domu to te drzwi też powinny być antywłamaniowe. Ale jeśli w garażu jest gniazdko to złodziej może podłączyć narzędzia i żadne drzwi antywłamaniowe nie pomogą.
      • wunder-gaffe Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:41
        tanebo001 napisał:
        > - bezpieczeństwo pożarowe. Garaż to skład gumy i benzyny i jest tam zazwyczaj i
        > nstalacja elektryczna.
        > - włamania. Bramy garażowe łatwiej otworzyć niż drzwi antywłamaniowe.

Dom też się może spalić, bo jest w nim zazwyczaj instalacja elektryczna a ludzie trzymają różne rzeczy łatwopalne, na przykład denaturat, rozpuszczalnik. Niektórzy mają kuchenki na gaz w butlach!
        Co do włamań - okno w domu łatwiej otworzyć niż bramę garażową.

• tanebo001 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:52
          Zależy jakie okno. Okna mają jedną wadę - zazwyczaj są na widoku. Kumplowi się tak włamali - bramę podnieśli podnośnikiem hydraulicznym. Potem wczołgali się pod bramą a drzwi wewnętrzne otwarli rozpierakiem. Najwięcej stracił na bramie bo wszystko pozrywali w jej mechanizmach.
          • wunder-gaffe Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:58
            tanebo001 napisał:
            > Zależy jakie okno. Okna mają jedną wadę - zazwyczaj są na widoku. Kumplowi się
            > tak włamali - bramę podnieśli podnośnikiem hydraulicznym.

A bramy garażowe są zazwyczaj ukryte/zamaskowane a nie na widoku big_grin
            • tanebo001 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:01
              Są zwykle z tej strony z której nie masz sąsiadów czyli od ulicy.
              • wunder-gaffe Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:04
                tanebo001 napisał:
                > Są zwykle z tej strony z której nie masz sąsiadów czyli od ulicy.
                >

Ulicą chodzą/jeżdżą ludzie. Po drugiej strony ulicy są inne domy.
                Ja na miejscu włamywacza wolałbym się włamywać od tyłu a nie od ulicy.
                • tanebo001 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:06
                  Na przedmieściach jeżdżą raz na ruski rok i ludzie tam nie chodzą bo za daleko.
                  • memphis90 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:05
                    I w ogóle to nie Ameryka, tu ludzie mają płoty i nie widać co się dzieje na posesji…
              • snajper55 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 21:16
                tanebo001 napisał:

> Są zwykle z tej strony z której nie masz sąsiadów czyli od ulicy.

A okien od ulicy w domu nie ma?

S.
      • hanusinamama Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:51
        Tenebo odpuśc sobie tematy na których się nie znasz...
        • tanebo001 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:53
          A TY KIM JESTEŚ ŻEBY MI MÓWIĆ CO MOGĘ?
          • chatgris01 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:06
            Ty też mówisz innym, co mogą suspicious
            • tanebo001 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:08
              To proszę o cytat
          • hanusinamama Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:29
            Jeszcze większe te literki zrób...
      • dar61 Garaż z pożarem czy bez 19.12.23, 10:43
        '...garaż w bryle trzeba ocieplić...'

Polemizowałbym.
        Mam też i w lesie dom. Garaż wolnostojący i pierwotnie nieocieplany.
        Gdym doń zimą - z wieloma minusami Celsjusza - rozgrzany jazdą samochód wstawiał, tenże stygł i docieplał. Gdym od wewnątrz ściany garażu docieplił różnymi styropianami i watami ceramicznymi [nad garażykiem mam nibystryszek], nie było potrzeby zimą startowo samochodu dogrzewać. Na termometrze tam przy minus ok. 30, po zaizolowaniu garażu, było wtedy rekordowe minus 2.
        Opisywany po sąsiedzku [ten z żoną z niedosłuchem] przeze mnie sąsiad w takim samym konstrukcyjnie, ale nie doizolowanym garażu na pół godziny przed wyjazdem auto dogrzewał.
        Do mojego, po doizolowamu mu ścian [garażowi] na przedzimiu próbowały leśne i ogrodowe gryzonie wykupywać miejscówki. Ów sąsiad zostawiał na noc w garażu, przymusowo i na głodzie, sąsiadów koty...

Kuny nam królują po sąsiedzku w lesie, na strychach brewerię czynią - pókim im nie doszczelnił tam drogi i przyrynnowego tamaryszka nie wyciął. To większy dla sąsiadów u nas śródleśnie* problem niż zimny garaż.

'...bezpieczeństwo pożarowe. Garaż to skład gumy i benzyny i jest tam zazwyczaj instalacja elektryczna...'

Nikotynistom jeno szafot... Pisze to antynikotynista, syn nikotynistki, jaką nikotyna zabiła przedwcześnie, jaki tejże nikotynistce ratował fryzurę, gdy się od jej tlącego papierosa [drzemała z petem w dłoni] płomieniem zajęła, nie wspominając o poduszce...
        Nawet w domu jednorodzinnym jest możność montażu instalacji wodą gaszącej.
        I wyrzucenia popielniczek [poza dom, np. do altany, palnej, a co tam!]

'...włamania. Bramy garażowe łatwiej otworzyć niż drzwi antywłamaniowe. Jeśli jest w garażu przejście do domu to te drzwi też powinny być antywłamaniowe. Ale jeśli w garażu jest gniazdko to złodziej może podłączyć narzędzia i żadne drzwi antywłamaniowe nie pomogą...'

Owszem**, ale:
        - Są psy żywe, jest wersja ich tresury, by od obcych nie brały jedzenia, nie żarły, co znajdą wrzucone na posesję.
        - Jest też alarm, są tresowani alarmowo sąsiedzi, z niżej podpisanym - jaki chadza do sąsiadów skrzynki pocztowej na furtce, patroszy ją, gdy sąsiedzi wojażują daleeeeeko [a psa swego, a właściwie suczkę, odstawiają do rodziny przed wojażem, niestety].
        Są i alarmy, są imitatory oglądania telewizji, są i sterowane czasowo gniazdka elektryczne, do jakich niżej podpisany w swej leśnej głuszy podpinał radia, a sąsiad głuszowy [ten z przygłuchą żoną] się po mym powrocie nieraz dziwił, że ponoć mnie nie było.
        Są i domofony automatycznie zmieniające głosy damskie na niskobrzmiące męskie, są i wzbudzane dzwonkiem u drzwi/ u bramy [automatyczne] szczekania psów.
        Są i wreszcie podglądy via android i smart-dom z kamer, są rozmowy przez domofon [plus przedłużacz telefonu smart [plus podgląd z kamer] z np. listonoszem czy kurierem, gdy my na antypodach [...]

*/ Środek dnia, środek miasta eks-powiatowego, mego rodzinnego - kuna kamionka, brys!, przez ulicę. Na posesji mych rodziców kuna składa swe koprolity na widoku, by się od niej lokalne koty odczepiły i by im imponować. Koty potwierdzają - boją się jej.

**/ Oba nasze [o zgrozo, na zewnątrz domu] ogrodowe elektryczne gniazdka mają od wewnątrz ścian wyłączniki.
    • mysiulek08 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:30
      zdecydowanie garaz, im wiekszy im lepiej
    • drilka Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:30
      Nigdy nie miałam wątpliwości co do tego, że garaż w bryle domu. I przez 3 lata użytkowania nie widzę żadnych wad a same zalety. Natomiast moi rodzice wolą osobny, argumentując to zapachem spalin (dla mnie bzdura)
    • czarna_kita Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:34
      Mamy garaż w domu a dokładniej jakby w piwnicy. Dom ocieplony a garaż ma szczelną bramę garażową. Nie jest tam specjalnie zimno ( oczywiście jest chłodniej niż w reszcie domu bo garaż nie jest ogrzewany). Mamy też garaż tzw "blaszak" na dworze, dla samochodu syna.
      I ja wolę nasz domowy, czy deszcz czy śnieg czy gorąc na dworze ja sobie wsiadam i wysiadam z auta jak księżna. Jak jadę autem syna a np pada to muszę z zakupami zamknąć blaszaka i pędem do domu a i tak zmoknę.
      W domowym garazu zimą nie trzeba skrobać szyb ( w blaszaku w teorii też nie ale jednak odczuwa się temperaturę). A latem jest tam gorąco.
      Ja rozumiem że moze Tobie nie chodzić o blaszaka a garaż budowany ale tak czy siak z garażu do domu trzeba przejść.
      Ja tam mam parę schodków do garażu, idę w kapciach jak coś potrzebuje z auta- nie muszę się ubierać. Spalin nie czuć bo nie siedzę i nie gazuje a zanim wyjadę i zanim drzwi się zamkną to zdąży wywierzec.
    • ekstereso Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:35
      Nigdy nie zostawiam na noc na podjeździe, dla mnie wygoda. Trzymamy tam rowery, sprzęt, mam wrażenie, że mniej niszczą się niż w blaszaku, bo cieplej.
    • palacinka2020 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:45
      W zimie trzymasz tam auto (nie trzeba odsniezac) a w lecie jesli chcesz to masz warsztat. Warsztat, nie graciarnie.
    • mamamisi2005 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:47
      Mam w bryle - na 2 samochody, motor i rowery. Korzystamy na co dzień. Bardzo doceniam wygodę.
    • princy-mincy Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:48
      My mamy garaż w bryle domu i jesteśmy jedni z nielicznych, którzy parkują jedno auto w garażu (garaż jednostanowiskowy). Drugie auto stoi pod wiata (bo nie ma opcji budowy drugiego garażu, wiata to najlepsza opcja w tej sytuacji).
      Uwielbiam nasz garaż i żałuję że faktycznie nie jest większy.
      Większość naszych sąsiadów ma w garażu rowery, mini siłownię, lodowki,zamrażarki, spizarnie itp. jednym słowem - to od Ciebie zależy jak będziesz garaż użytkować.
      • hanusinamama Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:53
        U mnie wszystkie domu sąsiadów mają garaż w bryle. I nikt nie parkuje na zewnątrz, chyba ze ma 2 samochodu a garaż jednostanowiskowy.
        Mam w garażu kotłownie (piec na gaz i zbiornik wody), spiżarnie, trzymam rowery, hulajnogi...i parkuję samochów.
        Garaż mam dwustanowiskowy.
        • princy-mincy Re: Dom z garażem czy bez 18.12.23, 11:20
          No to teraz wyobraz sobie garaz jednostanowiskowy- albo auto albo wszystkie duperele ktore wymienilas.
          Nie da sie inaczej.
          Dlatego zaluje, ze nie mamy garazu na dwa auta i dlatego wiekszosc moich sasiadow stawia auta na podjezdzie a w garazu maja dodatkowe pomieszczenie gospodarcze.
      • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:56
        Wśród rozważanych projektów jest m. in. Taki jak poniżej. Znajomi pytani o zdanie krytykują, że to strata kasy jeśli 1/4 powierzchni domu zajmuje garaż.
        • wunder-gaffe Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:01
          mysiaapysia napisała:
          > Znajomi pytani o zdan
          > ie krytykują, że to strata kasy jeśli 1/4 powierzchni domu zajmuje garaż.

Ale koszt garażu to raczej mniej niż jedna czwarta całości kosztów budowy domu.
        • gryzelda71 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:02
          Nie widzę za bardzo opisu pomieszczeń, ale w części dziennej nie ma toalety. Błąd.
          • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:05
            Ta oddzielna ubikacja to za daleko od salonu?
            • gryzelda71 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:20
              To dom jednopoziomowy tak? No moim zdaniem za.daleko, bo wchodzisz do części nocnej jak z salonu chcesz skorzystac.
              Spizarnie niedoceniana, pomijana, a cudowne pomieszczenie.
              • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:26
                Jednopoziomowy. A spizarnią i składzikiem ma być ten mały pokój obok kuchni.
                • gryzelda71 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:31
                  To nie rób w nim okna, ani ogrzewania i wejście od strony kuchni.
          • tanebo001 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:20
            Pie...ć toaletę! Gdzie bukieciarnia?
            • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:25
              To nie ma być dom za miliony. Ale dzięki za troskę.
            • gryzelda71 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:30
              U ciebie.
        • pepsi.only Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:14
          Nie wiem czy ja dobrze czytam plan, bo niewyraźnie widać, ale jak dla mnie słaby rozkład.
          Tzn. nie chciałabym wejścia do mieszkania na wprost ściany. Jak rozpatrywałam plan domu to chciałam wejście najchętniej z widokiem na salon, lub ostatecznie na jadalnię. wejście miało być "otwarte" a nie zamknięte , ograniczone ścianą ( w dodatku na sypialnię, która powinna być w części prywatnej.)
          Druga rzecz- kuchnia bez schowka?
          No i brak garderoby, na planie są 4 sypialnie, a żadna nie ma garderoby Nie wyobrażam sobie budować nowy dom i nie zadbać o to.
          • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:18
            Ten mały pokój ma być spiżarnią i takim składzikiem. To nie ma być dom na dużą rodzinę. Ale fakt, garderoby nie ma. Szafy nie wystarczą?
            • gryzelda71 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:21
              Da się, ale wygodniej mieć garderobę.
            • pepsi.only Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:32
              Da się, ale jak planujesz nowy dom, i pod siebie, to rób od razu, żeby było jak najwygodniej.
              I jeśli to nie jest dom na dużą rodzinę, to ja zrobiłabym jedną większą sypialnię z garderobą, jedną mniejszą, i mały pokoik gościnny. Na tym planie nie ma rozróżnienia, wszystkie te 4 sypialnie są podobnej wielkości.
              Skoro 4ty pokoik ma być docelowo schowkiem przykuchennym, to trzeba by zaplanować drzwi z kuchni a nie z korytarza.
              • pepsi.only Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:57
                Dobra znalazłam, weszłam w wybrany przez ciebie projekt. Podtrzymuję co napisałam- fatalny rozkład uncertain
                3 idealnie takie same sypialnie... i duża kotłownia (ciutkę ale to fakt) większa niż pokój.
                Skoro to nie jest dom na dużą rodzinę, to może zobacz również, ile miejsca tracisz na komunikację- na korytarz.
                I jeszcze to wejście na wprost sypialni....

Powiem szczerze, szukałabym innego projektu.

Na przykład zobacz sobie projekt Ekonomiczny 1- to jest mniejszy dom, bo z 2 sypialniami, i bez osobnego WC, ale jak inaczej rozplanowana jest przestrzeń wewnątrz , i porównaj powierzchnie:
                w ekonomicznym kotłownia z pralnią 4,9m m2, u ciebie prawie 7m2,
                korytarz 3,7m2, u ciebie ponad 8,4m2
                Pomieszczenie gosp 1,9m2 , u ciebie schowek przy kuchni będzie mieć 6,7 m
                No i wejście na wprost części dziennej, nie na korytarz, czy ścianę z sypialnią, która powinna być w części prywatnej.
                Ekonomiczny 1 nie jest projektem idealnym (bo nie ma WC osobnego,) ale jeśli chodzi o wykorzystanie przestrzeni, to wygląda to znacznie korzystniej niż w twoim projekcie. Dlatego zobacz sobie kolejne wersje projektu Ekonomiczny, z garażem podwójnym też mają, to zorientujesz się, o czym ja piszę.
        • b.bujak Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 18:41
          w takim układzie rozważałabym wiatę z bardziej zabudowanymi scianami bocznymi;
          ważne jest jeszcze pytanie, czy przed tym garazem jest tez podjazd, na ktorym można zostawić auto; jak jest jeszcze brama to dodatkowe wrota do otwierania / zamykania - jak sie tak kilka razy krąży w ciagu dnia to się robi upierdliwe
          • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:01
            Podjazd musi być, ponieważ miejscowy plan wymaga dwóch miejsc postojowych na każdej działce.
          • princy-mincy Re: Dom z garażem czy bez 18.12.23, 11:18
            Nacisnienie guzika na pilocie?
            Mam dwie bramy wjazdowe i jedna garazowa, naprawde zerowa upierdliwosc.
        • hanusinamama Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:30
          Koszt tego garazu będzie mały przy całym domu i wykończeniu...
      • palacinka2020 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:02
        Nawet jak do garazu wstawisz te lodowki I rowery zazwyczaj zostaje miejsce na samochod.
        • princy-mincy Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:07
          no w naszym nie zostaje bo garaż mały a auto duże.
          Gdyby to było auto typu kompakt to może faktycznie lodówka by weszła ale nie rowery
      • przepio Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:53
        Mogę się podpisać. Z tym , że drugie auto stoi pod gołym niebem i nie wiem jak z sąsiadami.

• gryzelda71 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 16:59
      Masz odpowiednią działkę, masz kasę to budujesz dom z garażem na wszystkie pojazdy które masz, i jednak w bryle. Bo jakoś oddzielne pomieszczenie do którego trzeba dojść, odśnieżyć, wiem,, wiem opady sporadyczne, ale jednak. Cala funkcja garażu, że nie odśnieżacz i skrobies auta, że sucha nogą, że zakupy myk w domu.
    • pepsi.only Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:05
      Jestem za opcją garaż wolnostojący, poza bryłą budynku mieszkalnego.
      • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:07
        Niestety przy takiej a nie innej szerokości działki osobny garaż na 2 auta się nie zmieści.
        • pepsi.only Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:18
          A no to nie ma o czym dyskutować- działka wymusza taki układ, i trudno.

(Chyba że.... można wzdłuż działki , nie na szerokość . Czyli: Nie obok domu, a przed domem , i bokiem w stosunku do domu, a jednocześnie jak najbliżej wjazdu na posesję. )
          • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:22
            24 metry szerokości. Poza tym działka idealna pod względem lokalizacji, zasad miejscowego planu, sąsiedztwa, usytuowania względem stron świata, długości (50 metrów). Tylko szerokość działki nas ogranicza.
            • gryzelda71 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:32
              Szukaj jeszcze projektu.
              • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:54
                No jeszcze takie coś rozważaliśmy:
                www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-pod-hebanowcem-3-g-m34b26cb420f86
                Tylko trzeba by tam trochę pozmieniać. Przede wszystkim poszerzyć garaż kosztem okienka. Ale jakoś nie przekonuje nas sypialnia za garażem.
                • gryzelda71 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:59
                  Znow się czepiam, ale wejście na salony wiedzie przez sypialnie.
                  I okno łazienki jest przy wejściu.
                • bistian Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 18:40
                  mysiaapysia napisała:

> No jeszcze takie coś rozważaliśmy:
                  > www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-pod-hebanowcem-3-g-m34b26cb420f86

Garaż na jeden samochód 18,8 m2, część dzienna na 4 osoby razem z jadalnią 23,3 m2. Cena wykonania 1 m2 podobna.
                  • alicjamagdalena Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:43
                    Taka wielkość garażu to nieporozumienie. Nic poza małym autem się niw zmiesci
                    • bistian Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:58
                      alicjamagdalena napisała:

> Taka wielkość garażu to nieporozumienie. Nic poza małym autem się niw zmiesci

Wielkość części dziennej, to jest dopiero nieporozumienie. Tak samo, wielkość małych pokoi i ubikacji. Ale się oszczędza na ludziach, żeby samochodzik miał miejsce i żeby na korytarze też wystarczyło. wink
                • pepsi.only Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:13
                  W tym projekcie przynajmniej jedna z sypialni ma rozsądny, bo większy rozmiar, schowek przy kuchni- też rozsądnie. WC blisko części dziennej. To na plus.
                  Ale wciąż nie jest to fajne, że traci się tyle miejsca na korytarz,
                  i że wejście jest w części, która powinna być bardziej prywatna - wejście na wprost sypialni uncertain jak dla mnie to słabe jest , a nie w części dziennej. To moim zdaniem dyskwalifikuje ten projekt.
                  Taras od strony południowej? , niezadaszny, już w pierwsze lato będziecie montować pergolę, czy markizę.
                  • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:16
                    Poza pozostawieniem drzew myśleliśmy o wydłużeniu dachu od strony południowej. Podobno to o wiele tańszy sposób niż montowanie i utrzymanie osobnej pergoli.
                    Ale projekty to faktycznie takie sobie. Coś nie możemy znaleźć nic idealnie pasującego. Chyba przyjdzie nam zamawiać indywidualny projekt.
                    • pepsi.only Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:23
                      Wydłużenie dachu- jestem na tak.
                    • b.bujak Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:30
                      zastanow sie nad trwałym osłanianiem od słonca;
                      będzie ci go brakowało w zimowych mieiąch
                      • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 20:10
                        Czyli tak naprawdę nie ma idealnego rozwiązania. Trwałe zadaszenie blokuje słońce poza latem. A markiza niekoniecznie będzie trwała plus wymaga czyszczenia i zwijania podczas deszczu i gradu.
                        • bistian Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 20:13
                          mysiaapysia napisała:

> Trwałe zadaszenie blokuje słoń
                          > ce poza latem.

Sadzisz drzewo gubiące liście zimą i masz słońce gdy potrzeba i cień latem.
                          • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 20:24
                            Owszem, są tam drzewa liściaste. Ale nie jestem pewna, czy to wystarczy. Zresztą pewnie trzeba zachować jakąś odległość między domem a drzewami ze względu na ich system korzeniowy. Jeśli którekolwiek z tych drzew okaże się być za blisko miejsca posadowienia domu, to niestety trzeba będzie je ściąć.
                            • b.bujak Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 20:30
                              mysiaapysia napisała:

> Owszem, są tam drzewa liściaste. Ale nie jestem pewna, czy to wystarczy. Zreszt
                              > ą pewnie trzeba zachować jakąś odległość między domem a drzewami ze względu na
                              > ich system korzeniowy. Jeśli którekolwiek z tych drzew okaże się być za blisko
                              > miejsca posadowienia domu, to niestety trzeba będzie je ściąć.

nie zostawiaj drzew liściastych - wiesz ile się trzeba namachać grabiami jesienią ?
                        • b.bujak Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 20:27
                          mysiaapysia napisała:

> Czyli tak naprawdę nie ma idealnego rozwiązania. Trwałe zadaszenie blokuje słoń
                          > ce poza latem. A markiza niekoniecznie będzie trwała plus wymaga czyszczenia i
                          > zwijania podczas deszczu i gradu.

jeśli markiza jest dla ciebie potencjalnym źródłem problemu to się w ogóle mocno zastanów nad budową domu;
                          właściciel domu ciągle coś ma do wyczyszczenia, konserwacji, naprawy, skoszenia, wycięcia, umycia, zamiecenia itd
                          • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 21:15
                            Już wcześniej napisałam, że mam świadomość ile się trzeba narobić mieszkając w domu i nie mamy z tym problemu. Ale materiałowa markiza to serio problem większy niż konserwacja drewnianej podłogi tarasu albo grabienie liści. Markizę musisz szybko zwijać w razie dużego wiatru, deszczu i gradu. To co innego niż przedłużony dach albo pergola pokryta trwałym pokryciem.
                            • katriel Re: Dom z garażem czy bez 18.12.23, 00:10
                              > Markizę musisz szybko zwijać w razie dużego wiatru, deszczu i gradu.

Są markizy z czujnikiem wiatrowym, które się same automatycznie składają przy silnym wietrze.
                        • tanebo001 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 20:33
                          Jest. Tylko trzeba się przeprosić z astronomią. Między majem a październikiem wysokość Słońca nad horyzontem przekracza 45 stopni. Czyli idealnie zadaszenie powinno być takie jak wysokość kondygnacji.
                    • pepsi.only Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:32
                      Indywidualny projekt nie jest złym pomysłem (i tak za gotowca musisz zapłacić za adaptację).
                      A przejrzałaś projekty Ekonomiczny1 itd. ? Zobacz sobie, bo one mają wewnątrz dobrze wykorzystaną przestrzeń.
                      • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 20:11
                        Fajny jest Ekonomiczny 5 i 8. No ale bez garażu.
                        • pepsi.only Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 20:45
                          Ekonomiczny 5G ma garaż.

Ekonomiczny 8- to jest inna pracownia
                          nie ma garażu, za to jest mega kompaktowy wewnątrz smile funkcjonalny bardzo.
                          moim zdaniem bardzo funkcjonalny projekt, i ja na niego patrzyłam pod swoim kątem. Gdybym się zdecydowała, to chciałabym jednak wprowadzić drobną zmianę- nie potrzebuję 3 sypialni, dlatego wyburzyłabym pomiedzy sypialniami 10 i 11,6m2 ścianę i podczas wykończania dostawiłabym dwie niepełne ścianki działowe z KG,
                          po to by wydzielić komfortową garderobę, oraz wydzielić częściowo oddzieloną część biurową.
                          Na razie jednak u mnie wszystko w fazie uśpionej.
                          Kiedyś wrócę do tematu.
            • pepsi.only Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:38
              No dobrze, piszesz że działka idealna pod względem lokalizacji , wzgl stron świata
              a z której strony będzie wejście do domu/kuchnia , no i taras?
              • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:52
                Wejście od północy. Salon od południa. Taras myśleliśmy zrobić od południa i zachodu, z widokiem na nieodległy las
                • pepsi.only Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:59
                  Jeśli na działce są drzewa, i jest naturalny cień, to ok. Jeśli to "patelnia", to odradzam tak usytuowanie tarasu. Bo zwyczajnie nie wysiedzicie tam.
                  • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 18:12
                    Drzewa są, całkiem sporo 2lasnie od zachodu i poludnia. Brzozy i świerki. Część niestety do wycinki, bo kolidują z potencjalnym posadowieniem domu. Ale reszta zostanie.
                    • pepsi.only Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 18:35
                      RÓB JAK UWAŻASZ, ale to błąd, bo taras będzie bez grama cienia, i nie da się skorzystać z takiego tarasu.
                      Kolejnym twoim wydatkiem będzie montaż pergoli, markizy, czy innego zacienienia.
                      • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 18:37
                        No ale przecież piszę powyzej, że są drzewa właśnie od południa i zachodu
                        • pepsi.only Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 18:42
                          No ale jednocześnie piszesz, że kolidują z budową, są do wycinki.
                          • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:08
                            Nie zrozumialysmy się. Drzewa od frontu działki, część z nich będzie musiała być wycięta. Te od zachodu i południa zostaną.
                            • pepsi.only Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:22
                              Ok smile doczytałam. Czyli jakiś tam cień jest.
                              Pamietaj tylko, że jeśli taras jest od strony południowej , południowo-zachodniej , zachodniej, to jak dacie płyty betonowe, płyty granitowe, czy kostkę betonową , to będzie się to bardzo nagrzewał. Podobnie deska kompozytowa- też będzie się nagrzewać.
                              I jak nagrzeje się, to to ciepło będzie oddawać.
                              Piszę to pod rozwagę, że nie tylko umiejscowienie tarasu, ważny też jest materiał wykończeniowy.
                              • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:28
                                Tak, czytałam, że lepiej drewno, ale wtedy dochodzi kwestia impregnacji. No ale oczywistym jest, że przy domu trzeba się sporo narobić i nie jest to opcja dla każdego.
                                • pepsi.only Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:35
                                  Kwestia impregnacji tarasu drewnianego nie jest to problem- trzeba zrobić raz na rok, lub raz na dwa lata, to się to robi, ani trudne, ani skomplikowane.
                                  za wyjście na taras gołą stopą nawet w upał- bezcenne.
                              • default Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 20:28
                                Zależy w jakiej odległości od tarasu te drzewa są - ja mam wszędzie naokoło drzewa, ale latem w południe słońce jest na tyle wysoko, że cień tych drzew jest za krótki - nie sięga tarasu. Nie pomaga też fakt, że część tarasu jest pod dachem. Latem w ciągu słonecznego dnia nie da się tam wysiedzieć. Korzystamy wtedy z altany w ogrodzie.
                                Ale nagrzany taras ma taki plus, że można na nim siedzieć choćby całą noc (albo spać tam 😉).
        • pepsi.only Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:21
          (NAJGORSZY układ to garaż wolnostojący za domem. Bo traci się znaczną część ogrodu!
          Traci się cały bok działki, bo to droga dojazdowa, i część tyłu .
          I takiego umiejscowienia garażu, czy wiat, budynków gospodarczych, drewutni, itp, nie polecam!!!)
          • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 20:11
            Na tyłach domu na pewno nie chcemy garażu ani wiaty.
    • fibi00 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:05
      mysiaapysia napisała:
      Spotkałam się z opinia
      > mi, że w praktyce z takiego garażu się nie korzysta bo auto i tak stoi na zewną
      > trz, a z garażu robi się graciarnia.

Jeśli nie będzie piwnicy lub większego pomieszczenia gospodarczego lub po prostu domku gospodarczego to zazwyczaj tak to potem wygląda. My mamy garaż (jakby doklejony do domu) i żałujemy że nie jest na dwa auta. To jest jedyną rzecz której nie przemyśleliśmy. Mamy piwnicę więc nie mamy w garażu graciarni, samochód zawsze parkujemy do garażu. Ale drugi niestety stoi obok...
      Tak więc ja jestem team dom z garażem.
      • sol_13 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 22:36
        Dokładnie, u nas na całym osiedlu nikt nie trzyma samochodu w garażu, tylko rowery, narzędzia ogrodowe itp. W domach niestety zabrakło pomieszczenia gospodarczego i garaż spełnia tę rolę. Samochody na zewnątrz, zresztą i tak wszyscy mają 2, a garaże pojedyncze.
    • rosie Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:05
      Mam oddzielny garaż. Brakowało mi zimnej spiżarki na przetwory. Dlatego planując garaż polecam wydzielić pomieszczenie gospodarcze z docieplonym stropem. Wydzielaliśmu spiżarkę w garażu. Ważne też żeby garaż był szczelny, nasz bez stropu (i jeszcze nez podbitki) jest mieszkaniem dla kotów, (nie naszych). Garaż mamy dwustanowiskowy ale mieści się tylko jeden samochód, część garażu zajmują rowery, deskorolki kosiarka do trawy....Drugi raz też zrobilabym oddzielnie garaż. W domu w miejscu garażu jest pokój.
    • smoczy_plomien Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:10
      Mam domek wakacyjny, więc nie jest to korzystanie na co dzień, ale czasem przez dłuższe okresy.

Gdybym drugi raz budowała dom, nie budowałabym z garażem w bryle przede wszystkim ze względu na koszty. Koszt wybudowania 1m2 garażu wyszedł naprawdę niewiele mniej niż powierzchni mieszkalnej, mimo braku choćby ogrzewania. Nadal jest jednak koszt fundamentów, ścian, dachu, deskowania, tynków, do tego automatyka, zabezpieczenie posadzki. Nasz garaż ma ok. 60m2, pomieści 2 samochody i jeszcze trochę gratów, ale to wszystko nie jest warte tych pieniędzy. Co więcej, rzadko też korzystamy z przejścia z domu prosto do garażu, bo to niewielka odległość pójść przez ogród, a przenoszenie kurtek i butów z jednego wejścia do drugiego jest upierdliwe. Co do wychłodzenia, to mamy dwa pomieszczenia przylegające do garażu i w jednym z pokoi jest faktycznie najzimniej w domu, ale w drugim nie, więc chyba nie do końca kwestia garażu.
    • margaretta80 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:21
      Ja nie mam i nie żałuję. Ale jakbym miała to pewnie też byłabym zadowolona. Nie zrobiliśmy ze względu na koszty. To o czym piszą inni czyli np słoiki trzymam w dużej spizarni bezpośrednio przy kuchni. Kosiarki, rowery, sprzęt ogrodowy itp. mamy w drewnianym domku ogrodowym. Ma jakoś 10-12m2, nie pamiętam dokladnie.
    • shellyanna Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:21
      Z garażem. Wsiadam i wysiadam bez mokniecia na deszczu. Rozładowywanie zakupów jest mniej uciążliwe, ladowanie bagaży tez.
      Często zdarza mi się odwozić dziecko do szkoły czy podwozić na zajęcia w klapkach i piżamie.
      • shellyanna Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:23
        Zapasy trzymam w spiżarni, drewno w drewutni, sprzęt ogrodowy w szopce narzędziowej, a kartony i nieużywane klunkry na strychu.
        • mysiaapysia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:29
          No właśnie jeszcze nie rozkminiliśmy kwestii strychu w projektach domów parterowych. Skoro jest strop żelbetowy, to strych powinien być, tylko te składane schody jakoś do mnie nie przemawiają.
          • gryzelda71 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:34
            Składane schody działają doskonale.
            • default Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 20:31
              Działają doskonale, ale jakichś większych czy cięższych rzeczy nimi nie wtaszczysz na strych. Tzn. jest to możliwe, ale cholernie trudne i nawet niebezpieczne.
              • sol_13 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 22:38
                Wtaszczysz spokojnie, tzn. chłop.
              • gryzelda71 Re: Dom z garażem czy bez 19.12.23, 09:01
                Nie wiem co to by miały być za rzeczy wielkie, ciężkie i nie do ogarnięcia.
                • dar61 Piętro z bufetem czy bez 19.12.23, 11:06
                  '...Nie wiem co to by miały być za rzeczy wielkie, ciężkie i nie do ogarnięcia...'

Np. nasz dębowy bufet, ten pod sufit wysoki i ukochany przez moją Mamę, jaka nakazywała nam (co kilka lat) go nosić z piętra na piętro, aż za trzecim razem żeśwa powiedzielki dość...
        • malgosiagosia Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:29
          Wszystko tak samo, tylko kartony i inne trzymam w piwnicy duze,j widnej i z drzwiami do wychodzenia na zewnatrz.
      • b-b1 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:05
        shellyanna napisała:

> Często zdarza mi się odwozić dziecko do szkoły czy podwozić na zajęcia w klapka
        > ch i piżamie.

Do czasu....aż przed szkołą zagarażował mi w zadzie inny rodzic🥴. Nikomu nic sie nie stało, ale....w piżamce, narciarskich skarpetkach i różowych klapuniach trzeba było z samochodu wysiąść🤣. Już nigdy w piżamce do szkoły nie odwoziłam🤣
        • majenkirr Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 19:31
          Hehe, tez w piżamie woziłam do szkoły. Co więcej, wracalam do łóżka na "dospanie" wink.
          • shellyanna Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 23:34
            Żółwik 🤪
    • alicjamagdalena Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:33
      Przemyśl ten projekt...zrób pralnie wstawiasz tam pralkę,suszarkę, kosz na brudy, chemie, możesz połączyć że spiżarnią.
      Garderoba jest super pomysłem...wcześniej miałam szafy i jest o niebo wygidniej
    • geez_louise Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:35
      Garaż żeby miał sens to musi mieć wygodny wjazd i nie pełnić funkcji graciarni. U mnie wjazd jest do bani a w środku jest dramat, od lat go nie używam. Kupuje samochody z ogrzewaniem postojowym /odpalaniem zdalnym i w sumie zaczęłam sobie chwalić tę opcję, bo działa tez poza domem.
    • larix_decidua77 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:35
      Mam bez garażu ze wzgledu na koszt. Dzięki temu splacę kredyt przed 50 tką. Gdybym miala kasę na garaż na koncie, to byłby garaż. Nie będe spłacać kredytu do emerytury żebym nie musiała auta odśnieżać 10 razy w roku. Graty trzymam w budce na działce-koszt 5 tys. Dla mnie garaż nie ma wad za wyjatkiem ceny.
    • babcia47 Re: Dom z garażem czy bez 17.12.23, 17:36
      W moim domu piwnica jest częściowo zaglębiona w ziemi i tam, pod polową budynku jest garaz na 2 samochody, warsztat a ns przedłużeniu znajduje się rodzaj oszklonego pomieszczenia ktore sluzy za schowek na sprzęt ogrodowy i zimujące rośliny ogrodowe. Po bokach i w części warsztatowej sa regały gdzie można trzymać fszelkie narzędzia czy czesci zapasowe sprzęt sportowy, rowery, zapasowe opony itp. Osobno mam nieduza spiżarkę i moze byc wlasnie nieduza by pomieścić tylko zapasy i rzadko używane sprzęty kuchenne. Garaz w odróżnieniu od spizarki jest ogrzewany, w części warsztatowej znajduje się nieduzy grzejnik ktiry pozwala utrzymywać temperaturę pow 15 st nawet w największe mrozy mimo sporej powierzchni garażu. Drzwi do reszty piwnicy sq izolowane o tam już jest ciepło bo znajduje się pralnia z suszarnią. W garażu samochody staly za sobą i wymagało to trochę gimnastyki gdy trzeba było wyjechać tym z tyłu ale w sumie to nie byl problem. Dla mnie takie rozwiązanie bylo i jest komfortowe tym bardziej że teraz stoi tylko jeden sqmochod . Zawsze można było do samochodu zejść w kapciach, zero odśnieżania czy chłodzenia latem, bez problemu rozpakowanie zakupów czy zapakowajie/ wyjście zwierzaków gdy musiałam je przewieźć. Żadnych spalin, bo nie uruchamia się silnika przy zamkniętej bramie zadnych smrodów bo pomieszczenie wentylowane a wszelkie chemikalia w zamkniętych pojemnikach. Auto tez nie brudzi sie tak i nie niszczy gdy stoi w cieple, nawet po deszczu dosc szybko wysycha. Otwarcie zimą bramy to chwilowa iteata ciepła ale w sumie to jak wietrzenie i nikt nie zostawia tak na godziny
      • choinka35wlesie Re: Dom z garażem czy bez 01.01.24, 01:25
        Mamy garaż w bryle budynku. Wsiadam do ciepłego samochodu. Nie muszę drapać szyb ani odśnieżać samochodu. Nie mam problemu ze spalinami, odpalam samochód przy otwartych drzwiach garażowych. Według mnie tylko garaż w bryle budynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka