Dodaj do ulubionych

Wątek o tym samym

09.01.24, 22:26

Chciałam zapytać, czy wolno śmiać się z samobójców? Mowa oczywiście o sztuce "Nerwica natręctw".

Wszystkie występujące tam choroby mogą skutkować samobójstwem. OCD w 10%, co do pozostałych nie znalazłam danych.
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: Wątek o tym samym 10.01.24, 09:49
      Ja sie smialam, co zrobie. Dobrze zagrane przez swietnych aktorow, dobrze napisana sztuka.
    • nangaparbat3 Re: Wątek o tym samym 10.01.24, 10:26
      Życie może skutkować samobójstwem - taka jego natura. I nie, nie trzeba choroby.
      Sztuka ma prawo śmiać się ze wszystkiego. Warunek jest jeden - jeśli ten, z kogo się śmiejemy, nie ma nad nami władzy, a na odwrót, jest slabszy, śmiech nie może budować dystansu między nim a nami. To by na pewno dotyczyło chorych.
      Można się śmiać, nie wolno wyśmiewać - granica jest. bywa, bardzo cienka i nie zawsze jednoznaczna, cóż, życie.
      • nangaparbat3 Re: Wątek o tym samym 10.01.24, 10:26
        Acha - sztuki, o którą pytasz, nie widziałam, więc na jej temat się nie wypowiadam.
    • matacznik Re: Wątek o tym samym 10.01.24, 10:34
      taki-sobie-nick napisała:

> Chciałam zapytać, czy wolno śmiać się z samobójców?
      > Mowa oczywiście o sztuce "Nerwica natręctw".
      >
      Jeśli sztuka, samobójca i oczywiście, to raczej Samobójca Erdmana
    • nick_z_desperacji Re: Wątek o tym samym 10.01.24, 11:10
      Z samobójców nie, ze zjawiska czy przyczyn można. Tak samo jak w sztuce można śmiać się z wojny, ale nie z ofiar konkretnej wojny, ze śmierci, ale nie z pogrzebu istniejacej sąsiadki. Śmiech pomaga też załapać dystans do siebie i swojej sytuacji, a to pomaga.
    • m_incubo Re: Wątek o tym samym 10.01.24, 11:36
      Można.
      Nie ma za co.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka