Dodaj do ulubionych

Krem z mascarpone, cito 🙂

27.01.24, 11:06
Jestem uziemiona w domu i nikogo nie mam na podorędziu, kogo mogłabym wysłać do sklepu.

Mam mascarpone, kajmak, krem czekoladowy, wiśnie w słoiku z cukrem. Chciałam zrobić na popołudnie roladę bezową do kawy, dla znajomych, którzy mają wpaść po południu na kawę i przywieść mi zakupy🙃
Ale przepisy mówią o śmietanie kremówce do kremu, której nie mam. Jaki krem proponowały byście do tej rolady? Białka muszę zużyć...
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Krem z mascarpone, cito 🙂 27.01.24, 11:15
      Mascarpone można zmiksować z kajmakiem, tzn. tak sądzę bo czasami są przepisy z taką masą.
      Ale czy to się do rolady beziwej nadaje to nie mam pojęcia, nigdy na oczy nie widziałam. Ani jednego ani drugiego. big_grin
      • jasnoklarowna Re: Krem z mascarpone, cito 🙂 27.01.24, 16:13
        Ja bym jeszcze wzmocniła łyżką namoczonej i rozpuszczonej żelatyną. Pamiętaj, że mascarpone nie lubi ubijania więc tylko do połączenia skladnikow wymieszaj.
    • ga-ti Re: Krem z mascarpone, cito 🙂 27.01.24, 11:17
      Ten krem czekoladowy to taki typu nutella? To zmiksuj z mascarpone i do tego wiśnie - pycha.
      Albo macsarpone z kajmakiem, ale będzie słodkie z bezą i wiśnie mi do tego nie bardzo.
      • kochamruskieileniwe Re: Krem z mascarpone, cito 🙂 27.01.24, 11:27
        To chyba z tym kremem (typ nutella, ale inny, na mleku sojowym). Bo wiśnie do czekolady pasują, a z kajmakiwm to też średnio widzę. Dzięki. Jakieś zaćmienie mnie dopadło, bo brak śmietanki wybił mnie z myślenia. Byłam na sto procent pewna, że mam..
    • arthwen Re: Krem z mascarpone, cito 🙂 27.01.24, 14:38
      Krem to tak jak wyżej pisała ga-ti - mascarpone z kremem czekoladowym (mi najbardziej smakuje w propocjach 2:1 mascarpone- krem, ale to może zależeć od osobistych preferencji i słodkości kremu wink ).
      Jak robisz roladę bezową? Bo beza to mi się jednak kojarzy jako coś twarda-kruchego, a rolada jest zwijana? Jak zawinąć bezę?
      • kochamruskieileniwe Re: Krem z mascarpone, cito 🙂 27.01.24, 15:49
        Robię tak, jak jest opisane na blogu Ania gotuje. W przepisie na roladę bezową..

bardzo dużo robię tak jak ona to opisuje i od zawsze tak robiłam, a gotuje już (aaaa!) dziesiątki lat. O testy, ale to brzmi....
        Ale urok rolady beżowej w tym, że nie jest super gładka, jak np biszkoptowa. Lekkie pokruszenie jest dopuszczalne🙃
        • kochamruskieileniwe Re: Krem z mascarpone, cito 🙂 27.01.24, 15:51
          Głupi słownik
          Nie testy, a rety
          Nie beżowa a bezowa 😈
        • arthwen Re: Krem z mascarpone, cito 🙂 28.01.24, 17:36
          O, dzięki, lubię rolady, uwielbiam bezę, na następną okazję robię big_grin
          • kochamruskieileniwe Re: Krem z mascarpone, cito 🙂 28.01.24, 18:46
            Jeżeli będziesz piekła krócej bezę (150 stopni z termoobiegiem, 20-25 min) to zwiniesz bez problemu, tylko papier do pieczenia dodatków natlusc). Bo kruchty będzie sam wierzch, bo to takie piankowe bardziej wyjdzie. Jeżeli posuszysz bezę dluzej- pokruszyć się trochę. W każdym razie nie może być to wysuszony na amen blat, jak do tortu np.
    • princesswhitewolf Re: Krem z mascarpone, cito 🙂 27.01.24, 15:03
      Masz cytryne? Zetrzec skorke do tego marscapone. Potem wycisnąc sok i dodac. Miod, cukier albo slodzik. Krem gotowy
    • piataziuta Re: Krem z mascarpone, cito 🙂 27.01.24, 15:16
      Podepnę się ze swoim pytaniem.

Robię dzisiaj kruche z wiśniami i wymyśliłam sobie, że dodam do wiśni trochę żelatyny - żeby wyszło coś w rodzaju frużeliny wiśniowej.
      Czy to ma prawo się udać? Czy rozmiękczy mi ciasto?

• kochamruskieileniwe Re: Krem z mascarpone, cito 🙂 27.01.24, 15:54
        Kruche zapiekasz?
        Jeśli tak, to przed zapiekaniem zaimpregnuj (posmaruj rozbitym) białkiem.
        A z fruzeliną nie piekłam... nie pomogę. Fruzeline używam na surowo, znaczy na gotowe ciasto.
        • kochamruskieileniwe Re: Krem z mascarpone, cito 🙂 27.01.24, 16:01
          A.. fruzeline z żelatyna, a nie z mąką ziemniaczaną.
      • una_mujer Re: Krem z mascarpone, cito 🙂 27.01.24, 15:57
        Ja w tym celu dodaję do owoców makę ziemniaczaną (łyżka - półtorej), po upieczeniu jest dokładnie ten efekt, o jakim piszesz.
        • piataziuta Re: Krem z mascarpone, cito 🙂 27.01.24, 18:39
          Dzięki!
          Chyba nie mam mąki ziemniaczanej, a ciasto musi być na śniadanie.
          Z żelatyną nie próbowałaś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka