nena20 22.02.24, 18:24 Pytam naiwnie, czy dzień przed badaniem mogę iść do pracy? Da jakoś radę? Na trzy godziny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swinka-morska Re: Kolonoskopia 22.02.24, 18:26 A jaką masz rozpiskę przyjmowania środka przeczyszczającego? Niektóre zaczyna się przyjmować dość wcześnie, wtedy już lepiej nie ryzykować oddalania się od sedesu. Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Kolonoskopia 22.02.24, 18:29 Oczywiscie. Zalezy tylko, o ktorej masz badanie następnego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Kolonoskopia 22.02.24, 19:00 Badanie mam o 12. W pracy muszę być od 13 do 16 Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Kolonoskopia 22.02.24, 18:29 Jeśli już, to raczej praca zdalna - przygotowanie oprócz przeczyszczania wymaga specyficznej diety. Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Kolonoskopia 22.02.24, 18:33 Wszystko zależy od tego, o której masz badanie i o której masz zacząć pić ten preparat. Jeśli wypijesz go tuż przed pójściem do pracy, to może być tak sobie. Zresztą, po kilku dniach diety, którą należy przed kolonoskopią stosować, w tych jelitach też nie ma nie wiadomo jakich złogów. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Kolonoskopia 22.02.24, 18:34 No pewnie, a czemu nie? Chyba że omdlewasz z głodu? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kolonoskopia 22.02.24, 18:45 Czemu? Ja nie miałam żadnej rozpiski środka przeczyszczającego. Miałam tylko jedną malutką buteleczkę do wypicia, zaraz rano po lekkim śniadaniu, a potem miałam pić przez cały dzień tylko dużo wody. Na wszelki wypadek nie jadłam w w ogóle śniadania, wypiłam tylko kawę, ale ten środek zaczął działać dosyć szybko i dosyć gwałtownie. Jak wtedy dotrzeć w ogóle do pracy? W pracy jeszcze ujdzie, jak ma się łatwy dostęp do toalety, ale też dosyć niekomfortowo. Można oczywiście pić wodę oszczędniej, ale wtedy efekt czyszczący może być słabszy i po co ryzykować, że badanie nie wyjdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Kolonoskopia 22.02.24, 18:58 Ja niestety miałam to paskudztwo Fortans, i zaczęłam pić o 20 wieczorem, w dniu poprzedzajacym badanie, zatem jedyną przeszkodą w pracy mogłoby być osłabienie z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Kolonoskopia 22.02.24, 19:11 Jakiś srodek miałaś? Mam wizytę z wywiadem 5 marca a 12 badanie. Nie mam jeszcze dokładnych zaleceń. Jestem tylko zapisana. Badanie prywatne bo prędzej na raka idzie umrzeć . Wysyłają mnie ciągle na USG i ginekologa. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kolonoskopia 22.02.24, 20:48 Nie pamiętam, bo to już jakieś 5 lat temu. Ale to była mała buteleczka, coś z 20- 30 ml i nie smakowało nawet źle. Internet pokazuje z dużym prawdopodobieństwem, że to chyba Fleet PHOSPHO-soda. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Kolonoskopia 22.02.24, 19:13 Badanie mialam po 19, a rano bylam w pracy na naradzie trwającej 6 h. Wcześniej parę dni trzymałam dietę, z narady nawet nie wyszłam. Za to po badaniu spektakularnie zemdlałam, pewno z nerwów i głodu. Odpowiedz Link Zgłoś