Dodaj do ulubionych

Wypadek w Szczecinie

01.03.24, 17:05
17 osób poszkodowanych, 3 w stanie krytycznym.

33-letni kierowca wjechał w ludzi na jednym z największych skrzyżowań Szczecina. Był trzeźwy, policja podała oficjalnie wiadomość, że to Polak i że nie był to akt terroryzmu.

Jestem tak... wstrząśnięta, że nie umiem tego ogarnąć...
Obserwuj wątek
    • runny.babbit Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:11
      Trzeźwy, ale czy nie naćpany? Sytuacja szokująca, co tam się wydarzyło, czy uciekał przed kimś, czy pędził i stracił kontrolę nad pojazdem??
      • slonko1335 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:13
        Uciekł po wjechaniu w pieszych. Potem wjechał kilka ulic dalej jadąc pod prąd w inne auta.
      • k.messi Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:15
        Trzeźwy, nie był pod wpływem żadnych substancji - tak podała oficjalnie policja. Jechał szybko, za szybko, uciekł z miejsca wypadku, zderzył się z innymi samochodami i dopiero wtedy został zatrzymany.

Nie wiadomo jeszcze, dlaczego tak pędził, na pewno podadzą... obstawiam brawurę i głupotę, ale nie chcę wydawać oskarżeń zanim nie będzie oficjalnych komunikatów.
    • 18lipcowa3 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:14
      Jak jednym samochodem można potrącić 17 osób?
      • ophelia78 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:15
        Wjeżdżają na chodnik i/lub przejeżdżając z prędkością 100 km/h przez przejście dla pieszych ktor na zielonym idą ludzie
        Co wlasnir miało miejsce
      • k.messi Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:15
        Wjechał w ludzi na zatłoczonym skrzyżowaniu, zapewne przechodzili przez ulicę.
      • slonko1335 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:16
        Na ogromnym bardzo ruchliwym przejściu dla pieszych w godzinach szczytu w centrum miasta to nie problem. Potrącił tam kilka mniej. Reszta to osoby z wypadku ktory spowodowal dalej.
      • lauren6 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:33
        Wjechał w przystanek tramwajowy
    • slonko1335 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:15
      Straszne. Potworne.
      • ichi51e Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:47
        w tym dzieci uncertain
    • krwawy.lolo Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:15
      Ale na pewno polski Polak, bladoróżowy, czy tylko posiadacz obywatelstwa? To bardzo istotne?
      • krwawy.lolo Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:16
        To bardzo istotne! Wykrzyknik.
      • k.messi Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:17
        Tak, to bardzo istotne. Narodowość sprawcy została podana razem z informacją, że nie był to akt terroryzmu jak w Niemczech, widocznie policja uznała to za ważne skoro podali. Myślę, że nie chodziło tu o nagonkę w temacie pochodzenia sprawcy, więc się nie przypieprzaj.
        • ichi51e Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:47
          w art story czytałam było napisane ze policja podała ze Polak po tym jak w necie zaczęło krążyć ze był to Ukrainiec.
        • vivi86 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:58
          Narodowość zawsze powinno się podać. Ludzie i tak będą sobie dopowiadać. Gorzej jak błędnie.
      • slonko1335 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:17
        Polak. Szczecinianin 33 lata.
      • hanusinamama Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:28
        Tak istotne o tyle, ze pod informacjami masa była komentarzy "na pewno Ukr".
        • krwawy.lolo Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:48
          To był sarkazm z mojej strony. Wydawało mi się to oczywiste. Tym bardziej, że napisałem o prosiaczkowatości nadwiślańskiej.
          • hanusinamama Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:13
            W twoim wykonaniu nie było oczywiste...
        • vivi86 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:59
          I dlatego powinno się podawać. No i ludzie mają "wprawę" po wielokrotnym ukrywaniu narodowości na zachodzie, a potem dziewnym trafem okazywało się, że uchodźcy.
    • ophelia78 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:18
      Mieszkam obok miejsca gdzie jadąc po prąd na czołówkę wjechał w inne samochody. Zrobil się karambol na 4 auta.
      Wladnie wyszłam z psem....
      Karetki przez jakas godzin jeździły non stop.
      Cały czas, karetka za karetka. Straż. Policja.

Plac Rodla to takie mega centrum, hub przesiadkowy. Tam zawsze jesy dużo ludzi ale o 15 to szczyt.
    • kachaa17 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:19
      Słuchałam o tym w radiu. Powiedzieli, że jest chory psychicznie. Swoją drogą to czy zawsze podają, że to Polak przy takich zdarzeniach? Jakoś tym razem mi się to rzuciło na uszy.
      • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:23
        Niestety, teraz jak nie podadzą to natychmiast jest fala komentarzy, że "ukrywajom przed nami prawdę" I sprawcą był albo "Ukr" albo "ciapaci terroryści." Więc podają.
        • slonko1335 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:26
          daniela34 napisała:

> Niestety, teraz jak nie podadzą to natychmiast jest fala komentarzy, że "ukrywa
          > jom przed nami prawdę" I sprawcą był albo "Ukr" albo "ciapaci terroryści." Więc
          > podają.

Dokładnie, zwłaszcza że pod postem prezydenta Szczecina wylał się taki rynsztok, że musiał go usunąć...
          • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:30
            Cóż, muszę przyznać, że jak jestem dość przyzwyczajona do tego, że świat jest ogólnie rzecz biorąc raczej paskudnym miejscem, o tyle dzisiejsza kumulacja rynsztokowa wątku o sprawie warszawskiego zabójstwa i tego co wypisują ludzie w sprawie szczecińskiej, jakoś mnie dobiła.
            • slonko1335 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:33
              A widziałaś, że te dwa rynsztoki zdążyli już powiązać że sobą?
              • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:40
                slonko1335 napisała:

> A widziałaś, że te dwa rynsztoki zdążyli już powiązać że sobą?
                >

Tak, właśnie widzę
              • chococaffe Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:52
                czasami jak myślę o internecie przychodzi mi do głowy powiedzenie "dać małpie brzytwę.."
            • milupaa Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:36
              Słuchajcie, przecież za ten rynsztok są odpowiedzialne ruskie trolle, mają za zadanie skłócać polskie społeczeństwo i to robią. To nie tak, że ludzie nagle zidiocieli. Dają się na pewno podpuszczać niestety.
            • malaperspektywa Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:58
              Nawet nie zaglądam do komentarzy, bo wiadomo raczej co tam można przeczytać. To nie na moje nerwy. Wypadek straszny.
          • hanusinamama Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:30
            Ale swoją drogą rynsztok leci na hasło "ukr to zrobił" a jak jak jednak Polak...to cisza.
            Nasz polski morderca lepszy widać. Taki swój
            • vivi86 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:04
              A na takiego Majtczaka rynsztok nie poleciał? I słusznie?
      • ophelia78 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:23
        W godzinę go zdiagnozowali ze chory psychicznie?
        No bez przesady . ...
        • 35wcieniu Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:38
          No bez przesady . ...

Ty tak serio? Nikt nikogo nie diagnozuje w godzinę, takie rzeczy jak to że ktoś jest leczony psychiatrycznie po prostu się ustala dość szybko.
          • kachaa17 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:33
            Dokładnie, tzn. na pewno go nie zdiagnozowali ale może właśnie taką informację uzyskali od kogoś.
        • abria Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 10:37

Wstępne czynności procesowe pod nadzorem prokuratora wskazały, że jest to osoba, która od czterech lat leczy się psychiatrycznie. W tej chwili są weryfikowane te wszystkie informacje w placówkach służby zdrowia.

Te wstępne czynności procesowe to zapewne z przesłuchania sprawcy i rodziny.
          • runny.babbit Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 11:12
            Pięknie, stygmatyzujmy dalej leczenie psychiatryczne. Sama znam ludzi od lat leczących się psychiatrycznie - wystarczy mieć depresję, wypalenie zawodowe, nerwice lękowe.
            • abria Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 14:25
              niestety to ten sam problem, który macie w UK, czyli terrorysta zabija ludzi, policja w ramach poprawności politycznej pisze, że był chory psychicznie

po czym zgłaszają się świadkowie, którzy mówią, że to nieprawda, że facet jedynie miał nerwice lękowe albo depresję emigracyjną (na szczęście u was w UK publikują nazwiska i zdjęcia sprawców, więc bez problemu prawda potem wypływa na wierzch)
      • slonko1335 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:24
        Bo zrobiła się już nagonka na Ukraińców.
      • tromedlov Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:24
        Jak chory psychicznie, to go zamkną i zaraz wypuszczą.
        motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news-sprawca-masakry-w-sopocie-na-wolnosci,nId,2423253
      • krwawy.lolo Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:25
        Podają, że Polak, bo to ucina rasistowskie i ksenofobiczne spekulacje. Nie podają z tych samych przyczyn. Niestety, hołociarstwo od "tych nie z naszej wsi" jest bardzo liczne.
      • lilia.z.doliny Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:25
        Podali, bo na naszym lokalnym forum już się kotłuje.
      • hanusinamama Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:29
        No podali bo juz była fala informacji ze "pewnie Ukr" albo "ciapaty".
        Pretensje do rodaków rasistów i nacjonalistów.
        • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:42
          hanusinamama napisała:

> No podali bo juz była fala informacji ze "pewnie Ukr" albo "ciapaty".
          > Pretensje do rodaków rasistów i nacjonalistów.
          >
          więcej..

już po 15:20 bliska osoba jechała tramwajem i ludziska komentowali..i mówili ze to Ukrainiec...i że szkoda że przed przyjazdem policji ludzie go nie złapali i nie ten..poszturchali trochę..
          • hanusinamama Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:15
            NO bo tak teraz to wygląda. U mnie na osiedlu okradziono sklep w nocy. Rozwalona roleta, zbita szyba, ukradziony...alkohol
            Pół dnia gwizdało, że to pewnie Ukraińcy. Jak kolejnego dnia złapano chłopaczków z osiedla (naszych, polskich) ojej ...cisza.
        • runny.babbit Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:49
          hanusinamama napisała:

> No podali bo juz była fala informacji ze "pewnie Ukr" albo "ciapaty".
          > Pretensje do rodaków rasistów i nacjonalistów.
          >
          Widzisz, powtarzali tylko niesprawdzone informacje które już były na SM, a przecież jak coś jest w internecie to musi to być prawda, co nie?
          • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:52
            runny.babbit napisał(a):

> Widzisz, powtarzali tylko niesprawdzone informacje które już były na SM, a prze
            > cież jak coś jest w internecie to musi to być prawda, co nie?

nie było żadnych nawet niesprawdzonych informacji
            ludzie sami sobie wymyślili, że to na pewno ukrainiec- i szybko poszło..

ja pierwsze co pomyślałam to też : oby nie ukrainiec -bo bedzie piekło
            • runny.babbit Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:06
              Były, latały po Fejsie, a ludzie to traktują poważnie.
              • hanusinamama Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:16
                To nie były informacje tylko wpisy troli. No litości
                • runny.babbit Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:27
                  Tak kapitanie oczywisty. A teraz możesz sobie refleksje zrobić jak sama łyknelas niesprawdzone info i prułas o znieczulicy 😁
              • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:22
                runny.babbit napisał(a):

> Były, latały po Fejsie, a ludzie to traktują poważnie.

nie, to nie były informacje
                to były plotki i wymysły
                • runny.babbit Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:25
                  No popatrz, to zupełnie jak te relacje z tego co kto widział w Warszawie. A gównoburza się rozkręciła.
                  • hanusinamama Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:28
                    jakoś dziwnie bronisz osób, które nie pomogły tamtej dziewczynie...
                    • runny.babbit Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:33
                      Tych osób o których nawet nie wiesz co widziały? Tak, nie lubię nagonki w wykonaniu tłuszczy, a ty?
                      Te osoby które od razu stwierdziły, że kierowcą był Ukrainiec zrobiły dokładnie to samo co ty - ochoczo uwierzyły w niesprawdzone doniesienia, bo im pasowało do światopoglądu.
                  • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:33
                    runny.babbit napisał(a):

> No popatrz, to zupełnie jak te relacje z tego co kto widział w Warszawie. A gów
                    > noburza się rozkręciła.

to nie jest wątek o warszawie
                    • runny.babbit Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:34
                      Ale moja dygresja jest. Niesprawdzone doniesienia fruwały przy jednej i drugiej sprawie.
                      • hanusinamama Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:20
                        Tak zaraz w wątkach o niedzielnym obiedzie bedziesz wrzucać dygresję o Warszawie...
                        • runny.babbit Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:56
                          Nie, tylko w tych w których wykazujesz się hipokryzją...
      • vivi86 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:00
        Zawsze powinni podawać.
      • abria Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:28
        To nie było "podanie", tylko bardzo istotne sprostowanie wcześniejszych informacji:

• wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 22:16
          abria napisała:

> To nie było "podanie", tylko bardzo istotne sprostowanie wcześniejszych informa
          > cji:
          >
          >
          > przestań spamować tym shitem
    • barattolina Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:25
      On jechał chodnikiem. Widziałam filmik, kto wrzucił na FB. Skoro to nie było celowe to nie wiem jak to wytłumaczyć.
      • runny.babbit Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:32
        Może było celowe, ale bez powiązań z ugrupowaniem politycznym, więc nie kwalifikują jako terroryzm?
        • septembra Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:51
          Z oświadczenia policji wynika, że kwalifikują tego jako terroryzm bo sprawca jest narodowości polskiej..
          "Chciałbym uspokoić, że wbrew temu, co krąży już w obiegowej opinii w mediach społecznościowych, nie był to żaden akt terrorystyczny. Kierowca jest narodowości polskiej i ma 33 lata "
          • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:00
            Oświadczenie jest słabe. O terrorystycznym charakterze czynu nie przesądza narodowość sprawcy. Wiem co chcieli osiągnąć ale żle to zrobili.
          • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:23
            septembra napisała:

> Z oświadczenia policji wynika, że kwalifikują tego jako terroryzm bo sprawca je
            > st narodowości polskiej..
            > "Chciałbym uspokoić, że wbrew temu, co krąży już w obiegowej opinii w mediach s
            > połecznościowych, nie był to żaden akt terrorystyczny. Kierowca jest narodowośc
            > i polskiej i ma 33 lata "

mozesz wkleić źródło tego oświadczenia ?
            • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:26
              www.google.com/amp/s/wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,30756272,szokujacy-wypadek-w-szczecinie-kim-jest-sprawca-policja-podala.amp
            • slonko1335 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:26
              Pewnie to: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,30756272,szokujacy-wypadek-w-szczecinie-kim-jest-sprawca-policja-podala.html
              • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:35
                czyli artykuł a nie oświadczenie
                słuchałam wypowiedzi - miałam tv właczony od ok 15:20
                nie kojarzę takiej wypowiedzi na jednym wydechu - łączącej zamach z narodowością
                • septembra Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:39
                  Akurat z onetu a nie z gazety. Zapisane jako cytat, ale nie mam jak zweryfikować. Przy czym brak usłyszenia tego przez ciebie nie jest dowodem na nieistnienie takiej wypowiedzi.
                  • septembra Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:41
                    Cytat z rzecznika policji. Tu jest to samo:
                    wszczecinie.pl/wiadomo-kto-spowodowal-tragedie-na-placu-rodla-nie-byl-to-obywatel-ukrainy/47178
                    • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:46
                      Przy czym brak usłyszenia tego przez ciebie nie jest dowodem na nieistnienie takiej wypowiedzi.

oczywiście masz rację

nie , to nie jest cytat
                      i nie jest to oświadczenie policji

jest to ta sama wypowiedz co wyżej na jednym wydechu w innej kolejności ( zapewne żeby nie było posądzenia o plagiat, jakiś szczegół trzeba było zmienic)
                      • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:50
                        Wypowiedź oficera prasowego to jest oświadczenie. Ustne ale oświadczenie. Możemy oczywiście twierdzić, że dziennikarze nie przytoczyli dokładnie, albo wręcz przekłamali celowo albo wymyślili bo pan Pawel Pankau sie nie wypowiadał wcale. Niemniej na razie policja niczego nie sprostowała.
                        • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:55
                          daniela34 napisała:

> Niemniej na razie policja niczego nie sprostowała.

ale co ma sprostować ?
                          informacje są prawdziwe,
                          wypowiedz która została przedstawiona jest nieprawidłowo sformułowana
                          • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:59
                            No jest. I o ile policja nie poda że Pan Paweł Pankau ujął (sformułował) to inaczej a media coś zmieniły, no to przyjmujemy, że to jest wypowiedź policji (ustami jej oficera prasowego).
                            • mizantropka_20 Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 06:51
                              Zaprawdę powiadam Ci: nie polemizuj z żoną dobrego człowieka, albowiem ona ma informację z pierwszej łapy
                      • septembra Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:52
                        wapaha napisała:

> Przy czym brak usłyszenia tego przez ciebie nie jest dowodem na nieistnienie
                        > takiej wypowiedzi.

>
                        > oczywiście masz rację
                        >
                        > nie , to nie jest cytat
                        > i nie jest to oświadczenie policji
                        >

Ale co nie? Napisałam że jest to zapisane jako cytat i że nie mam jak zweryfikować. Nie wiem z czym się konkretnie nie zgadzasz.

> jest to ta sama wypowiedz co wyżej na jednym wydechu w innej kolejności ( zapew
                        > ne żeby nie było posądzenia o plagiat, jakiś szczegół trzeba było zmienic)

No albo cytowali wypowiedź tego samego człowieka, wymienionego z nazwiska.
                      • slonko1335 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:57
                        No ale to nie jest wymyśl jakiegoś randama z komentarzy na fb tylko informacja z konkretnych mediów z podaniem nazwiska osoby wypowiadającego się funkcjonariusza.
                        • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:07
                          no ale zobacz jaka manipulacja nawet w tej gałęzi

cyt
                          Z oświadczenia policji wynika, że kwalifikują tego jako terroryzm bo sprawca jest narodowości polskiej..

i niżej
                          Chciałbym uspokoić, że wbrew temu, co krąży już w obiegowej opinii w mediach s
                          > połecznościowych, nie był to żaden akt terrorystyczny.(KROPKA) Kierowca jest narodowośc
                          > i polskiej i ma 33 lata "
                          • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:12
                            No ale to nadal byłoby źle. Bo na razie w żaden sposób nie można stwierdzić, jaka była motywacja sprawcy a tym samym nie można stwierdzić, czy był to czyn o charaker terrorystycznym.
                            Wiemy (z oswiadczeń służb), że sprawca się leczył psychiatrycznie, ale to nadal o niczym nie przesądza. Wiem co chcieli powiedzieć i intencje były dobre, ale źle to zrobili.
                            • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:12
                              *o charakterze
                            • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 20:40
                              daniela34 napisała:

. Bo na razie w żaden sposób nie można stwierdzić, ja
                              > ka była motywacja sprawcy a tym samym nie można stwierdzić, czy był to czyn o c
                              > haraker terrorystycznym.

( psychol, )

> Wiem co chcieli powiedzieć i intencje były dobre, ale
                              > źle to zrobili.
                              tak,- to co zostało przedstawione w artykułach ma zły wydźwięk bo sugeruje wynikanie jednego faktu z drugiego
                              ( w wypowiedziach które słyszałam na żywo -tego "bezdechu" nie było)
                              • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 20:45
                                Niezupelnie rozumiem co miałaś na myśli z tym "(psychol)" ale fakt uprzedniego leczenia psychiatrycznego podejrzanego ani nie przesądza o tym, że ten czyn był popełniony w stanie wyłączenia poczytalności ani nie wyklucza charakteru terrorystycznego.
                                • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 20:49
                                  daniela34 napisała:

> Niezupelnie rozumiem co miałaś na myśli z tym "(psychol)"

to, że wcale nie musiał mieć żadnej motywacji

ale fakt uprzedniego
                                  > leczenia psychiatrycznego podejrzanego ani nie przesądza o tym, że ten czyn był
                                  > popełniony w stanie wyłączenia poczytalności ani nie wyklucza charakteru terro
                                  > rystycznego.

czyli policja popełniła bląd podając że :
                                  - nie był to zamach terrorystyczny
                                  -podając na jednym wydechu że fakt że nie był to zamach wynika z narodowości i wieku

?
                                  • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 20:58
                                    Policja popełniła błąd podając, że nie był to zamach terrorystyczny. Mógł być. Na tym etapie tego jeszcze nie mogli wiedzieć.
                                    Nie mogli wiedzieć czy "sprawca nie miał żadnej motywacji" bo "psychol" czy jakaś miał, jaka itd.
                                    I powtórzę - wiem, co chcieli powiedzieć I uważam, że intencje mieli dobre. Chcieli powiedzieć, że to nie był żaden muzułmański terrorysta wjeżdżający w tłum - bo ludzie "widzą" zamach terrorystyczny. Ale to mógł być polski terrorysta wjezdzajacy w tłum. Tego co stało za jego decyzją na razie nie wiemy. Najpierw wyjaśnienia, potem opinie biegłych i potem może będziemy to wiedzieć.
                                    • abria Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 21:04
                                      Policja celowo podała tę informację, gdyż taką informację podało wcześniej wiele mediów, np. gazeta.pl
                                      Gazeta na ten przyklad zalinkowała ten post z "Wypadki i Pożary w Zachodniopomorskim":

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,30756008,szczecin-12-osob-potraconych-przez-samochod-sprawca-zbiegl.html
                                      Linkują nadal, tyle że teraz jest akualizacja i sprawcą jest Polak. A wcześniej było tak:

• wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 22:24
                                      daniela34 napisała:

> Policja popełniła błąd podając, że nie był to zamach terrorystyczny. Mógł być.
                                      > Na tym etapie tego jeszcze nie mogli wiedzieć.

ale skąd wiesz jak wyglądała praca operacyjna na tym etapie -przecież na bieząco szukali i ściagli informacje nie tylko o zdarzeniu ( świetny monitoring miejski i pojazdów) ale i o sprawcy

> Nie mogli wiedzieć czy "sprawca nie miał żadnej motywacji" bo "psychol" czy jak
                                      > aś miał, jaka itd.

skąd wiesz jak przebiegały czynności na miejscu ?

Ale to mógł być polski terrorysta wj
                                      > ezdzajacy w tłum.

terrorysta -co wynika z samej definicji jest planowany,umotywowany zorganizowany i majacy na celu osiągnięciu jakiś cel-najczęściej wymuszeie czegoś . skąd wiesz, jak zachowywał sie sprawca po zatrzymaniu, co mówił, czy przepraszał-płakał-krzyczał- żałował etc - robił rzeczy które wykluczają powyższe zmienne

Tego co stało za jego decyzją na razie nie wiemy. Najpierw wy
                                      > jaśnienia, potem opinie biegłych i potem może będziemy to wiedzieć.

nie wiemy -( opinia publiczna)
                                      ale jest to wiadome
                                      ( wynikające poniekąd z jego zachowania )
                                      • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 22:32
                                        Ja naprawdę nie muszę wiedzieć jak wyglądały tam zynności operacyjne, bo one dla oceny terrorystycznego charakteru przestępstwa nie mają żadnego znaczenia
                                        Żadne operacyjnie zdobyte informacje l sprawcy nie mają dla tej oceny znaczenia. Dla tej oceny znaczenie ma cel jego działania, a ten, przykro mi, ale jednak wiem o czym piszę, możemy oceniać mając jego wyjaśnienia. A wyjaśnienia to się odbiera w określonej procedurze. To jest czynność procesowa a nie żadna operacyjna.
                                        • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 22:36
                                          I przykro mi ale nawet jak sprawca na miejscu rzucił się na kolana i wył do nieba jak pies, bijąc się w piersi to nadal - to nie ma żadnego znaczenia. Więc przykro mi niezmiernie, ja wiem, że wytężone czynności operacyjne na miejscu itp.itd.oraz nie ujmuję Policji ale nadal - to nie ma znaczenia.
                                          • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 22:42
                                            hm
                                            w takim wypadku wypadałoby zwrócić uwagę społeczeństwa na fakt, że policja nas okłamuje i manipuluje-skoro bezpodstawnie wydaje oświadczenie z niesprawdzonymi informacjami ( to nie był akt terroryzmu)
                                            może nawet warto byłoby zwolnić rzecznika prasowego - bo po co taka osoba na miejscu- która wydaje nie tylko nieprawdziwe oświadczenie ale w dodatku z podtekstem ( nie terrorysta bo polak)
                                            • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 22:50
                                              wapaha napisała:

> hm
                                              > w takim wypadku wypadałoby zwrócić uwagę społeczeństwa na fakt, że policja nas
                                              > okłamuje i manipuluje-skoro bezpodstawnie wydaje oświadczenie z niesprawdzonymi
                                              > informacjami ( to nie był akt terroryzmu)

Nigdzie nie napisałam że okłamuje (to by znaczyło, że czyn ma charakter terrorystyczny o czym policja też jeszcze wiedzieć nie może). Natomiast z tymi niesprawdzonymi, a raczej - przedwczesnymi informacjami to prawda. To był zdecydowanie przedwczesny komunikat

> może nawet warto byłoby zwolnić rzecznika prasowego - bo po co taka osoba na mi
                                              > ejscu- która wydaje nie tylko nieprawdziwe oświadczenie ale w dodatku z podteks
                                              > tem ( nie terrorysta bo polak)

Nie podejmuję decyzji kadrowych w policji szczecińskiej (w małopolskiej też zresztą nie). Tak jak napisałam niżej- rozumiem dlaczego taki był przekaz, rozumiem co chcieli osiągnąć. Z mojego punktu widzenia to wyszło źle. Nie potępiam (bo rozumiem dlaczego), ale pochwalać nie będę. I owszem, przemyślałabym to, jak oficerowie prasowi formułują wypowiedzi. Ale to nie pierwszy raz (przypomnijmy sobie Andrychów i pierwsze wypowiedzi pani rzecznik).
                                              • yadaxad Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 23:05
                                                Nie wiem czy tak, w końcu terroryści nie ukrywają celu swoich czynów i jeśli facet nie deklarował, że wjechał celowo, bo coś tam, tylko że to wypadek, to można oznajmić, że to nie motyw terrorystyczny.
                                                • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 23:10
                                                  Facet nie mógł na tym etapie niczego deklarowac w sposob relewantny dla organow ścigania . Takie wypowiedzi na miejscu zdarzenia to są wypowiedzi bez znaczenia prawnego. Jeżeli zlozy wyjaśnienia (a to raczej kwestia minimum godzin, może nawet kolejnych dób) to wtedy będzie można mówić o jakichś jego wypowiedziach mających znaczenie prawne. Nawet w przypadku zwykłego podejrzanego to po takim zderzeniu byłby najprawdopodobniej badany psychiatrycznie. W przypadku podejrzanego z historią leczenia tam najpierw jakaś mądra głową będzie musiała powiedzieć czy on jest w ogóle zdatny do brania udziału w czynnościach.
                                          • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 22:45
                                            I może jeszcze, żeby było jasne - ja wiem, że policja mogła zebrać wiadomości o sprawcy i mogła ustalić brak powiązań z jakimikolwiek organizacjami, środowiskami przestępczymi, radykalnymi, skrajnymi. I co z tego? Ano nic. Mogli ustalić, że to Jasiek Kowalski z Pyrzyc, że się leczył psychiatrycznie przez 4 lata. To nadal nie wyklucza, że był tzw.samotnym wilkiem, który postanowił sterroryzować Szczecin - bo taką miał ochotę. To też byłby czyn terrorystyczny.
                                            Trzeba było sobie odpuścić komunikat o charakerze czynu i ograniczyć się po prostu do informacji o obywatelstwie. A wyszło jak wyszło. Wiem dlaczego, wiem co chcieli osiągnąć. Nie potępiam. Ale nie pochwalam.
                                            • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 22:57
                                              rozumiem
                                              obstawiam że to efekt "klimatu "
                                              pojawia się nius o ukraińcu i przebąkiwania o linczu - stąd info o narodowości
                                              sporo szczecinian jeździ do berlina ( bliżej niz do poznania) i mocno społecznośc przezywała zamach na jarmarku BN w berlinie właśnie-skojarzenia nasuwają się same-pojawia się wyjaśnienie

btw dla mnie genialny jest rzecznik lubuskiej policji Marcin Maludy
                                              • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 23:04
                                                Tak, ja wiem ze te skojarzenia się nasuwają a informacji udziela się na gorąco z dziennikarzami dyszącymi w kark. Dlatego nie potępiam, absolutnie. Wyszło jak wyszło, ale powiedzmy uczciwie, tragedia żadna się nie stała.
                                                • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 23:05
                                                  W sensie oczywiście - przez tę treść komunikatu tragedia się nie stała. Bo samo zdarzenie to ogromna tragedia.
                          • septembra Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:17
                            Nie manipuluję, po prostu w przeciwieństwie do rzecznika policji nie widzę związku narodowości sprawcy z faktem czy to był zamach czy nie.
          • mania_222 Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 03:04
            Na własne uszy na żywo słyszałam jak policja podała, że to obywatel Polski, 33 letni mieszkaniec Szczecina. Narodowości nie podała.
            Później inne media przeinaczały tę wypowiedź na 'narodowość polska'.

Może i narodowość polska, ale też może być cudzoziemcem, który uzyskał obywatelstwo polskie. W Szczecinie mieszka wielu cudzoziemców.

Mam nadzieję, że to nie Ukrainiec, bo ostatnio źle się o nich mówi, a to zaognia stosunki.

Dla mnie dziwne jest, że po 2 godzinach od wypadku ogłoszono, że leczy się psychiatrycznie. Przy każdym wypadku policja obdzwania szpitale i poradnie psychiatryczne, by sprawdzić?

• slonko1335 Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 07:36
              Może znają już pana z jakichs wcześniejszych mniej spektakularnych akcji ....
              • slonko1335 Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 15:07
                Po przesłuchaniu w prokuraturze. Wg TVN a nie komentarzy z fb.
              • mania_222 Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 18:29
                Policja od razu podała, że wcześniej nie miała o nim wiadomości, nie interweniowała i nie miała z nim styczności.
            • septembra Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 10:37
              mania_222 napisała:

> Na własne uszy na żywo słyszałam jak policja podała, że to obywatel Pols
              > ki, 33 letni mieszkaniec Szczecina. Narodowości nie podała.
              > Później inne media przeinaczały tę wypowiedź na 'narodowość polska'.
              >

I znów: to że nie słyszałaś nie jest dowodem na to że rzecznik policji nie powiedział dokładnie tego co cytuje kilka gazet.
            • abria Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 10:38
              policja podaje że to narodowość polska, a ty siejesz fake newsy
    • lucerka Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:29
      Właśnie jestem w drodze do Szczecina autobusem z Niemiec. Straszny szok. Jaka jest motywacja tego faceta skoro to nie atak terrorystyczny?
      • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:42
        lucerka napisała:

> Właśnie jestem w drodze do Szczecina autobusem z Niemiec. Straszny szok. Jaka j
        > est motywacja tego faceta skoro to nie atak terrorystyczny?
        >
        po prostu fiksum dyrdum..
    • semihora Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:44
      Ruskie trolle doznały masowego szczytowania na myśl o tej tragedii i powypisywały w necie różne świństwa. Obrzydliwość.
      • runny.babbit Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:08
        Niestety tak już teraz będzie. Trzeba być maksymalnie nieufnym wobec tego co publikują media, bo w pogoni za klikalnościa i te niegdyś renomowane przekazują niesprawdzone informacje.
        • hanusinamama Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:17
          Nie pisz o mediach skoro wyżej piszesz o FB. FB jest teraz pełen ruskich trolii. Wysyp wszelki Kasia K, Wojtek W albo zdjęć jakiś randomowych babć emerytek nawalających na Ukraińców
          • runny.babbit Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:22
            W obecnych czasach social media, to dla wielu jedyne media. A te wiadomości szerzą się jak pożar lasu, mało kto weryfikuje skąd wzięły początek.
        • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:25
          runny.babbit napisał(a):

> Niestety tak już teraz będzie. Trzeba być maksymalnie nieufnym wobec tego co pu
          > blikują media, bo w pogoni za klikalnościa i te niegdyś renomowane przekazują
          > niesprawdzone informacje.

co ty piszesz ???
          wpisy na stronach FB świadków zdarzenia, znajomych świadków zdarzenia, czytających o zdarzeniu itp to nie sa informacje mediów !
          celowo czy przez przypadek sama idealnie wpisujesz się w tworzenie dezinformacji ?
          • runny.babbit Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:29
            Po prostu rozumiem jak obecnie działają ludzie - czerpią informacje przede wszystkim z mediów społecznościowych. Bardzo dużo osób też wcale nie czyta artykułów, a tylko i wyłącznie komentarze pod. Serio , nie wiedziałaś o tym?
            • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:36
              runny.babbit napisał(a):

> Po prostu rozumiem jak obecnie działają ludzie - czerpią informacje przede wszy
              > stkim z mediów społecznościowych. Bardzo dużo osób też wcale nie czyta artykułó
              > w, a tylko i wyłącznie komentarze pod. Serio , nie wiedziałaś o tym?

i co z tego, że rozumiesz skoro sama posługujesz się ich językiem ?
              fb nazywasz mediami a plotki informacjami
              • runny.babbit Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 20:01
                Od tego że będę nazywać je inaczej, nie zmieni się percepcja tychże w społeczeństwie. Aż takiego wpływu na ludzi nie mam 😁 za to FB i " plotki" - jak najbardziej, mają, co widać powszechnie.
                • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 20:44
                  runny.babbit napisał(a):

> Od tego że będę nazywać je inaczej, nie zmieni się percepcja tychże w społeczeń
                  > stwie. Aż takiego wpływu na ludzi nie mam 😁 za to FB i " plotki" - jak najbard
                  > ziej, mają, co widać powszechnie.

każdy z uzytkowników miejsc publicznej wymiany informacji powinien być odpowiedzialny za słowa które pisze
                  i owszem-masz wpływ, nawet sobie nie zdajesz sprawy-kto taki tekst i w jaki sposób moze odczytac
                  • runny.babbit Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 20:48
                    Tak, dzikie tłumy ludzi którzy czerpią informacje o świecie z FB, na pewno przestaną gdy napiszę na forum emama, że FB to nie media 😂
                    • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 20:50
                      runny.babbit napisał(a):

> Tak, dzikie tłumy ludzi którzy czerpią informacje o świecie z FB, na pewno prze
                      > staną gdy napiszę na forum emama, że FB to nie media 😂

skąd wziełaś dzikie tlumu
                      wystarczy jedna-dwie-trzy osoby do których taka narracja bardzo trafi
                      • runny.babbit Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 21:06
                        Ale że co, FB czytają jedna, dwie, trzy osoby? 🤔
                        • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 22:25
                          runny.babbit napisał(a):

> Ale że co, FB czytają jedna, dwie, trzy osoby? 🤔

nie chce mi się tłumaczyć- nie mam kompetencji pedagoga wczesnoszkolnego
                          • runny.babbit Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 23:52
                            Prawda, na to stanowisko wymagane jest wykształcenie i kultura osobista.
          • slonko1335 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:31
            Media też publikiwaly niesprawdzone informacje na początku i w miarę upływu czasu edytowały te wpisy.
            • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:36
              slonko1335 napisała:

> Media też publikiwaly niesprawdzone informacje na początku i w miarę upływu cz
              > asu edytowały te wpisy.
              >
              jakie ?
              • slonko1335 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:39
                Nie wiem o co pytasz." Kurier" wrzucał info o reanimacji osób poszkodowanych na miejscu. Te informacje zniknęły po aktualizacji. Nie reanimowano nikogo na ulicy jak twierdzi ratownik będący na miejscu
                • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:47
                  slonko1335 napisała:

> Nie wiem o co pytasz." Kurier" wrzucał info o reanimacji osób poszkodowanych na
                  > miejscu. Te informacje zniknęły po aktualizacji. Nie reanimowano nikogo na uli
                  > cy jak twierdzi ratownik będący na miejscu
                  >
                  O reanimacji pisali komentujący na fb -wink, pod pierwszą chyba wrzutka na temat wypadku -bo się pomyliły dwie osoby

• slonko1335 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:50
                    Też oczywiście. Media jednak podawały również na gorąco niesprawdzone informacje które na bieżąco aktualizowały. Ilosci poszkodowanych, dzieci, miejsce zdarzenia, stany ciezkie, reanimacje .
                    • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:57
                      slonko1335 napisała:

> Też oczywiście. Media jednak podawały również na gorąco niesprawdzone informac
                      > je które na bieżąco aktualizowały. Ilosci poszkodowanych, dzieci, miejsce zdarz
                      > enia, stany ciezkie, reanimacje .
                      >
                      informacje były sprawdzone - na daną chwilę
                      pogoowie ratunkowe podało info o 12 osobach poszkodowanych-ta liczba potem się zmieniała. Nie dlatego, że informacja o 12 była nieprawdziwa -ale dlatego, że ujawniono nowych poszkodowanych ( w tym kilka osób z tego dalszego odcinka drogi )
                      • slonko1335 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:02
                        Dzieci było najpierw 3 potem 6. Stanów ciężkich 12, na koniec 4. Wjechał w ludzi przechodzacych na przejsciu na zielonym swietle , wjechał w ludzi idących na chodniku, wjechał w przystanek, przejechal przez 3 powyzsze., była reanimacje,nie było reanimacji.
                        • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:12
                          Pogotowie podało informację o 12 osobach poszkodowanych
                          ( reszta to freestyle i radosna twórczośc)
                          Kolejne info nt zmiany stanu poszkodowanych i ich kwalifikacji pojawiały się w miarę rozwoju sytuacji i jej ogarniania-tak samo zresztą jak przy innych tego typu tragediach /kryzysach - wjechanie w ludzi na jarmarku bn w berlinie, zawalenie budynku w turcji czy nawet zamachu na wtc . Nie widzę tu powodu by robic mediom zarzut w postaci podawania niesprawdzonych informacji tylko dlatego, że się one zmieniały

duży bałagan-niestety robią tzw dziennikarze obywatelscy, czyli po prostu zwykli ludzie, świadkowie, które poza informacją przekazują często swoje subiektywne "coś" lub wyciągajacy samodzielne wnioski ( ci ludzie faktycznie leżeli porozrzucani na torowisku uncertain)
                          • slonko1335 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:16
                            Media się prześcigały i podawały niesprawdzone informacje, wrzucając wypowiedzi i nawet filmiki z randamowymi świadkami. Tak zdaje sobie sprawę że sytuacja była dynamiczna. Ludzie widząc informacje na stronach kuriera czy innych serwisów informacyjnych i nie widząc już aktualizacji mieli prawo przyjmować je jako prawdziwr.
            • hanusinamama Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:21
              Gdzie w mediach podano, ze to Ukrainiec?
              • abria Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:47
                np tu skarbie

• wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 20:45
                  abria napisała:

> np tu skarbie
                  >
                  >
                  to nie są media

to strona fb -
                  każdy z nas może założyć sobie swoją
                  • abria Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 20:53
                    oczywiście - i jest wiele takich stron, to właśnie te mityczne media społecznościowe

i działa już stosunkowo długo
    • alex_vause35 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:44
      Ja jestem wstrząśnięta tym bardziej, że moja córka dosłownie moment później weszła na to skrzyżowanie idąc na przystanek - zobaczyła tych wszystkich przejechanych.potrąconych ludzi na ziemi, była dopiero jedna karetka. Na plus - mówi, że ludzie pomagali poszkodowanym (a druga część kręciła filmiki oczywiście)
      Nie chcę myśleć, co by było, jakby znalazła się tam chwilę wcześniej.
      • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:53
        alex_vause35 napisała:

> Ja jestem wstrząśnięta tym bardziej, że moja córka dosłownie moment później wes
        > zła na to skrzyżowanie idąc na przystanek - zobaczyła tych wszystkich przejecha
        > nych.potrąconych ludzi na ziemi, była dopiero jedna karetka. Na plus - mówi, że
        > ludzie pomagali poszkodowanym (a druga część kręciła filmiki oczywiście)
        > Nie chcę myśleć, co by było, jakby znalazła się tam chwilę wcześniej.
        >

uściskaj młodą, na pewno nią to wstrząsneło
        • k.messi Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 17:58
          Zakładając wątek przeszło mi przez myśl, że przecież tu są forumki ze Szczecina... dobrze, że Młoda cała i zdrowa, uściskaj ją mocno i spokojnego wieczoru życzę... ❤️
          • alex_vause35 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:09
            Weź, chciałam zadzwonić do mojej mamy ok, 17, pisałam też, nie odpowiada, a zazwyczaj tak nie robi...
            • ayelen40 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:40
              Odezwala sie w międzyczasie?
        • alex_vause35 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:08
          Tak, dokładnie, pierwsze co zrobiłam, to się na nią niemal histerycznie rzuciłam, jak wróciła wink.
    • kropkacom Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:01
      Mam nadzieję, że poszkodowani szybko wrócą do zdrowia.

Swoja drogą, czy odkąd liczebność ludzi z ukraińskim i innym obywatelstwem wzrosła, to polscy obywatele przestali w końcu popełnić przestępstwa? Dla koleżanki pytam.
      • semihora Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 21:08
        Trolliszcza z uporem maniaka lansują tezę, że tak - w Polsce Polacy nie popełniają już przestępstw, wszystko wina przyjezdnych (nawet jak nie, to i tak).
        • krwawy.lolo Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 21:24
          Niezupełnie. Ciapaci, ukry i inni, popełniają przestępstwa, bo taka ich natura. To urodzeni złodzieje, gwałciciele i mordercy.
          Nie wpuszczać a tych co są wygnać i popłynie mleko z miodem.
          Czy mam się znowu tłumaczyć z sarkazmu?
          • k.messi Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 22:08
            Nie tłumacz się z niczego, po prostu zamknij mordę trollu.
    • tanebo001 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:04
      Ale dlaczego nie terrorystyczny? Bo Polak? W XIX wieku większość terrorystów było... Polakami...
      • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:08
        Najlepsze jest to, że jak najbardziej mógłby to być czyn o charakterze terrorystycznym. Policja chciała odpowiedzieć na obawy, ale źle im to wyszło. No źle.
      • runny.babbit Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:11
        Ba, jeszcze w drugiej połowie XX wieku terrorysta w Europie miał jasną skórę i włosy i mówił po angielsku z irlandzkim akcentem...
        A policja pewnie chciała wyrazić że to nie był uchodźca, przyjezdny z Kaukazu etc. Wyszło średnio.
      • lauren6 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:53
        Nie był to atak terrorystyczny, tylko koleś celowo wjechał w grupę ludzi stojącą na przystanku. Czego tu nie rozumiesz?
    • hanusinamama Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:27
      Tytuły w polskich mediach " Wiadomo, kto spowodował tragedię na placu Rodła. Nie był to obywatel Ukrainy".
      Jakby tak w UK napisali "Wiadomo, kto spowodował wypadek. Nie był to obywatel Polski" ojej ale byłoby larum, ze Brytole to rasiści, nacjonaliści i chamy...
      Pod informacjami od początku jad na Ukraińców, przetykany ewentualnym "pewnie ciapaty".
      • a.ax Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:37
        3/4 wpisów w tym wątku o narodowości i kolorze sprawcy. Chore. Satysfakcja, że to Polak.
        • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:48
          a.ax napisała:

> 3/4 wpisów w tym wątku o narodowości i kolorze sprawcy. Chore. Satysfakcja, że
          > to Polak.

inaczej
          ja mam satysfakcję ( ulgę) że to nie ukrainiec
        • alicia033 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:49
          a.ax napisała:

> Chore.

Chore to są tu twoje urojenia.
          Ale jak pokażesz jakiś dowód na satysfakcję z tego, że sprawcą jest Polak, to cię przeproszęwink
          • a.ax Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:55
            Satysfakcja, że prawicowcy i ksenofobi nie mieli satysfakcji.

Wypadek, tragedia, a tu dywagacje o narodowości i komentarzach o narodowości.

Chore.
            • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:58
              a.ax napisała:

>
              > Chore.

ludzkie

chore jest twoja interpretacja
              • milupaa Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 23:50
                Ludzkie?? Nie ludzkie, ksenofobiczne. Nie każdy człowiek jest ksenofobem.
        • hanusinamama Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:22
          Nie. Nie zrozumiałaś co czytasz, nie pierwszy raz. Moze język polski wrzucony w translator jednak źle ci tłumaczy kotek
      • abria Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:22
        Takie podano najpierw informacje - że to był obywatel Ukrainy:

• wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 20:46
          abria napisała:

> Takie podano najpierw informacje - że to był obywatel Ukrainy:
          >
          informację podała randomowa strona na fb
          która równie dobrze mogłaby napisać, ze do wypadku nie doszło/doszło w poznaniu/ był wybuch bomby itp
          czyli napisała to co chciała napisać i zasiała ferment
          powinni zostać ukarani
          • abria Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 20:54
            nie jest to żadna randomowa strona

działa już dość długo
            • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 22:30
              abria napisała:

> nie jest to żadna randomowa strona
              >
              > działa już dość długo

no i co że jest to strona ??
              to nie jest żadne medium informacyjne, rzetelne, z akredytacjami, licencją itp

każdy moze sobie taką założyć
              • abria Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 22:37
                siedz cicho trollu

wszystkie media z gazetą i o2 na czele informowaly ze to był Ukrainiec
                oba te media robią tez linki do tej strony na FB co niby jest fejkowa wg ciebie (a która juz podmieniła tekst):

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,30756008,szczecin-12-osob-potraconych-przez-samochod-sprawca-zbiegl.html

www.o2.pl/informacje/okrutne-komentarze-po-wypadku-w-szczecinie-ludzie-wpadli-w-amok-7001370534505440a
                • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 22:43
                  abria napisała:

> siedz cicho trollu
                  >
                  > wszystkie media z gazetą i o2 na czele informowaly ze to był Ukrainiec
                  > oba te media robią tez linki do tej strony na FB co niby jest fejkowa wg ciebie
                  > (a która juz podmieniła tekst):
                  >
                  > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,30756008,szczecin-12-osob-potraconych-
                  > przez-samochod-sprawca-zbiegl.html
                  >
                  > www.o2.pl/informacje/okrutne-komentarze-po-wypadku-w-szczecinie-ludzie-wpadli-w
                  > -amok-7001370534505440a

myslisz ze jak jeszcze x razy powtórzysz to samo to coś się zmieni ?
                  strona która podało nieprawdziwe info o narodowości a za która powtórzyły to inne MEDIA - nie ma nic wspólnego z dziennikarstwem
                  • abria Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 22:46
                    myslisz ze jak powtorzysz te swoje brednie to to cos zmieni?

dla ludzi gazeta, o2, interia to dziennikarstwo, a jak ci sie nie podoba jego jakosc to przestan to czytac i potem komentowac
                    • wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 22:58
                      a Wypadki i Pożary w Zachodniopomorskim to nie jest dziennikarstwo
                      a że ludzie sa głupi cóż..pięknie pokazujesz jak działają ich mózgi..
                      • abria Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 10:28
                        siedź już cicho
    • tanebo001 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 18:37
      Co do tych którzy nie wezwali pomocy - myślę że nie chcieli być zamieszani w sprawę. Wezwanie policji oznacza że będą być może zeznawali przed sądem. Że sprawca pozna ich dane.
      • marta.graca Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:10
        No i? Myślisz, że gdyby nie zeznania, to nikt by się nie zorientował, co facet zrobił?
      • ayelen40 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:50
        Po co przed sadem? Zeznania na policji wystarcza.
        • daniela34 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:59
          ayelen40 napisała:

> Po co przed sadem? Zeznania na policji wystarcza.

Yyyyyyyyy...skąd ten pomysł?
          • marta.graca Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 06:17
            To nie pierwszy raz, kiedy ayelen z taką pewnością wypowiada się na tematy prawne, pisząc nieprawdę.
    • slonko1335 Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 19:04
      Prezydent Szczecina
      • mania_222 Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 03:23
        No właśnie - obywatel polski, a nie narodowość polska. Słuchałam na żywo wypowiedzi policjanta z miejsca wypadku. Prezydent też tak mówi (trzeba doczytać ten drobny druk), a media przeinaczyły obywatelstwo na narodowość.
        • mania_222 Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 04:19
          A tutaj wypowiedź wojewody. Też mówi o obywatelstwie, a portale przerobiły to na narodowość. W Szczecinie mówi się, że to Gruzin, który wcześniej dostał pesel i obywatelstwo.

www.youtube.com/watch?v=96ojDiJzjzQ
          • krwawy.lolo Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 06:26
            To jak, lepiej, czy gorzej, że Gruzin?
          • trzydziestolatka80 Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 07:11
            Brrrr, boję się Gruzinów odkąd jeden zamordował młodą Polkę w hotelu pracowniczym.
            • krwawy.lolo Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 07:14
              To ja w takim razie zjem zupę.
            • iwles Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 07:22

Polaków się nie boisz?
              Właśnie zmarła kobieta, brutalnie zaatakowana i zgwałcona w Warszawie.
              • trzydziestolatka80 Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 07:40
                Niektórych się boję, ale nie rozumiem tego ataku jeżeli ktoś napisze, że coś złego zrobił obcokrajowiec. Mam prawo bać się Gruzinów i tyle. Nie zamierzam jechać też do Gruzji, ani do krajów arabskich, bo Arabów również się boję.
                • krwawy.lolo Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 07:45
                  Głupota nie jest zabroniona prawnie.
              • lauren6 Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 14:39
                O mordercy z Warszawy już się mówi, że nie był Warszawiakiem, tylko pochodził spod Opola. Daj internautom czas, w końcu odkopią, że np jego prababcia została zgwałcona przez żołnierzy Armii Czerwonej i w zasadzie to Rosjanin.
            • enaw11 Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 07:34
              Trynkiewicz jest Polakiem. Polaków się nie boisz ?
            • paskudek1 Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 16:41
              trzydziestolatka80 napisała:

> Brrrr, boję się Gruzinów odkąd jeden zamordował młodą Polkę w hotelu pracownicz
              > ym.

Polaków się nie boisz? Mam wrażenie że wielu ich zabiło i Polki i Polaków.
            • ukrytaczara Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 19:14
              trzydziestolatka80 napisała:

> Brrrr, boję się Gruzinów odkąd jeden zamordował młodą Polkę w hotelu pracownicz
              > ym.

Mnie przeraża Wołyń. Sąsiad sąsiada rzezał.
          • pursuedbyabear Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 07:34
            Nie ma to najmniejszego znaczenia, skąd typ jest i co się mówi.
            • abria Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 10:31
              ma - mam znajomych w policji i Gruzini są odpowiedzialni obecnie za cała masę przestępstw typu włamy, wycinanie katalizatorów i przemoc

a dzieje się tak dlatego, że Kaczyński dał im ruch bezwizowy, w związku z czym cwaniacy przylatują do PL na kilka dni, robią kilka akcji w tym czasie i wracają do siebie jako bogacze i nie da się ich złapać
        • abria Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 10:33
          policja podała że narodowość polska, a nie że obywatel polski - siejesz znów faje newsy
          • mania_222 Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 18:43
            A czytałaś i słuchałaś wypowiedzi prezydenta miasta i wojewody? Wyżej masz link i screen. Bardziej wierzysz pożal się Boże dziennikarzom i funkcjonariuszowi niż wojewodzie i prezydentowi?

Policja ściemnia, ale politycy boją się utraty wiarygodności, bo internauci dojdą prawdy jak przy A1.

Myślę, że policja znowu mataczy, tak jak wcześniej przy wypadku na autostradzie A1, choć tym razem na zlecenie, by nie wzbudzać niepokojów. Nawet nie podała imienia sprawcy, co zawsze robi.

Na jednym ze szczecińskich forów znajomy kierowcy napisał, że to Taras K.
            • abria Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 19:46
              wypowiedzi prezydenta miasta i wojewody juz dawno takie nie są, teraz to jest narodowość polska - bo jak widać bardzo potrzebujecie żeby wam to wytłuszczyć bo jako ruskie trolle inaczej nie zrozumiecie
    • abria Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 22:35
      zamknij się trollu i tyle

wszystkie media z gazetą i o2 na czele informowaly ze to był Ukrainiec
      oba te media robią tez linki do tej strony na FB co niby jest fejkowa wg ciebie (a która juz podmieniła tekst):

www.o2.pl/informacje/okrutne-komentarze-po-wypadku-w-szczecinie-ludzie-wpadli-w-amok-7001370534505440a

• wapaha Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 22:39
        informowały bo jak pelikan i jemu podobne w tym ty złapały się niusy z jakiejś wiejskiej stronki-
        • abria Re: Wypadek w Szczecinie 01.03.24, 22:40
          nie ma znaczenia: info poszlo w swiat i policja z prezydentem miasta musieli robic sprostowanie
    • ukrytaczara Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 19:07
      Taka informacja
      https://pbs.twimg.com/media/GHrgZYCWsAAA1dn?format=jpg&name=large
      • ukrytaczara Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 19:10
        Na zdjęciu "Gruzin"

https://pbs.twimg.com/media/GHrbEMRXcAAifcx?format=jpg&name=large
        • septembra Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 19:43
          Wygląda jak Rosjanin, znasz go?
          • ukrytaczara Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 19:55
            septembra napisała:

> Wygląda jak Rosjanin, znasz go?

To twój stary? Nie, nie znam.
            • abria Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 20:00
              nie, twój stary, ruska onuco
              • mania_222 Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 20:07
                Nie wyzywaj ludzi od trolli i ruskich onuc dlatego, że nie zgadzają się z Twoimi poglądami.
                To, że inni mają wątpliwości, nie daje Ci prawa do wyzwisk.
                Nawet ci, którzy nie chcą obcokrajowców, nie są po stronie Putina.
                • septembra Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 20:11
                  No ale akurat ukryta czara jest ruskim trollem od zawsze. Uważaj kogo bronisz.
                  • krwawy.lolo Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 20:13
                    Czy antysemityzm też należy do ruskiego trollizmu?
                    • abria Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 20:15
                      tak
                      • ukrytaczara Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 20:18
                        abria napisała:

> tak

specjalistka jak z dupy trąba
                    • ukrytaczara Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 20:23
                      krwawy.lolo napisał:

> Czy antysemityzm też należy do ruskiego trollizmu?

Lolo pindolo ty się trollizmem nie zajmuj, bo to za wysoka półka dla ciebie.
                  • ukrytaczara Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 20:16
                    septembra napisała:

> No ale akurat ukryta czara jest ruskim trollem od zawsze. Uważaj kogo bronisz.

Mylisz się. Jestem trollem meksykańskim, a ty wiejskim przygłupem od zawsze.
                    • iwles Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 20:21

Jesteś trollem, który wierzy w każdy fejk, byle był pro rosyjski 🤣🤣🤣
                      • ukrytaczara Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 20:24
                        iwles napisała:

>
                        > Jesteś trollem, który wierzy w każdy fejk, byle był pro rosyjski 🤣🤣🤣

To wypadki teraz są pro? Ja pierdole.
                        • iwles Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 20:28

Pierdol pierdol.
                          Ale najpierw naucz się ogarniać drzewko na forum. Nie jarzysz postów, które sama piszesz i pod którymi toczy się dyskusja? 🤪

Translator nie nadąża z tłumaczeniami dla ciebie?
                      • ukrytaczara Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 20:32
                        iwles napisała:

>
                        > Jesteś trollem,

A ty przygłupem.
                  • mania_222 Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 20:44
                    To było do @abria.
              • ukrytaczara Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 20:07
                abria napisała:

> nie, twój stary, ruska onuco

Bawimy się w przedszkole, jak cudnie. Pokaż jeszcze język, przygłupie.
            • septembra Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 20:04
              Jasne że nie musisz znać, sporo was tam, nawet licząc sam Królewiec
        • tromedlov Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 19:45
          Ja jestem ciekawa - na jakiej zasadzie w jednym przypadku podają dane, po których dosyć łatwo można zidentyfikować człowieka (Dorian S. z Opola), a w innym się je ukrywa? Jest jakaś zasada?
          Z tego, co pamiętam, to w przypadku wjechania w rodzinę w Międzyzdrojach też nic nie podano.
      • abria Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 19:44
        jesteś ruskim trollem i tyle

tak informacja była pierwotnie, ale od dawna już jej nie ma, bo to był fake news, teraz jest tak, więc z łaski swojej won stąd do ruskiej do piwnicy

• krwawy.lolo Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 19:54
          Dyskutując z tą obrzydliwą kreaturą sankcjonujesz niejako klasyfikację przynależności stadnej, jakoby owa miała jakikolwiek wpływ na skłonności do czynienia zła. Narodowość powinna być postrzegana, jak kolor oczu, czy włosów.
    • mania_222 Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 19:35
      Obywatelem polskim jest też cudzoziemiec, który:
      1) od co najmniej 2 lat, nieprzerwanie i legalnie, przebywa w Polsce, na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej lub prawa stałego pobytu
      lub
      2) warunek: od co najmniej 2 lat przebywa nieprzerwanie i legalnie w Polsce na podstawie zezwolenia, które uzyskał w Polsce jako uchodźca

To ze strony MSWiA.
      Tak więc o takiej osobie wojewoda czy prezydent miasta mogą mówić Polak lub obywatel polski, choć narodowość mają różną.

W Szczecinie mieszka bardzo wielu takich Polaków - od Gruzinów po Białorusinów i Ukraińców. Dostali pesel, obywatelstwo i zostali Polakami.
      • septembra Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 19:42
        Sześcioro Ukraińców jest poszkodowanych w tym wypadku, może na tym się skup, skoro kwestia narodowości jest tutaj najważniejsza?
      • ayelen40 Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 20:07
        Już po dwóch?! Coś hojne to polskie państwo.
        • mania_222 Re: Wypadek w Szczecinie 02.03.24, 20:24
          PIS chciał mieć więcej ludności, stąd ustanowił przepisy o łatwym obywatelstwie, a i handel wizami miał w tym pomóc (oprócz celu finansowego).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka