Dodaj do ulubionych

Podcasty, prośba o polecajki

05.03.24, 23:26
Długo się broniłam przed podcastami, wolę słowo pisane, ale ostatnio spędzam więcej czasu prowadząc samochód a playlisty już mi się znudziły.

Od siebie polecam Tak właśnie mam, ciekawe słuchowiska z zakresu psychologii, psychoterapii, samorozwoju itp, które z kolei zarekomendowała mi jedna z forumek 😉

Dawajcie swoje typy, tematyka dowolna.
Obserwuj wątek
    • homohominilupus Re: Podcasty, prośba o polecajki 05.03.24, 23:27
      Aha, mogą być też po angielsku lub hiszpańsku.
      • anilkamalinka Re: Podcasty, prośba o polecajki 05.03.24, 23:59
        Podkast amerykański ( przez K) - Nie tylko o polityce i politykach amerykańskich, ale i ciekawostki historyczne i kulturowe Stanów zjednoczonych.
        Raport o stanie świata Dariusza Rosiaka.
        Herstorie - podcasty Wysokich Obcasów- Ale dosłuchałam tylko do połowy cyklu.
        • kandyzowana3x Re: Podcasty, prośba o polecajki 07.03.24, 09:06
          Za Rubieza - bardzo ciekawy i przyjemny do sluchania podcast historyczny
          Raport - Opowiesci Arabskie - Jan Natkanski opowiada o swiecie arabskim z perspektywy histori i wspolczesnosci
          Ziemia zbyt obiecana - historia i wspolczesnosc Izraela
    • beataj1 Re: Podcasty, prośba o polecajki 06.03.24, 00:15
      Radio naukowe
      Skadinad, Stawiszynskiego
      Psychiatra plus.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Podcasty, prośba o polecajki 06.03.24, 06:35
      Brzmienie świata z lotu Drozda
      Dział zagraniczny
      Radio naukowe
      Huberman lab
      Criminopatía
      Olga Herring: True crime
      Moje przyjaciółki idiotki (już zakończony)
      • enia17 Re: Podcasty, prośba o polecajki 07.03.24, 08:56
        Moje przyjaciółki idiotki (już zakończony)

Próbowałam słuchać ale to wydało mi się takie bardziej może dla nastolatek?
    • la_mujer75 Re: Podcasty, prośba o polecajki 06.03.24, 07:20
      Podcast Historyczny
      Podcast Mroczne Wieki
      Radio Naukowe
      Stało się- uwielbiam babkę, feministka, z wielką wrażliwością analizująca pod kontem społecznym historię (głóónie postacie kobiece, ale i bardzo stare, nieznane sprawy kryminalne).
      • arribeth Re: Podcasty, prośba o polecajki 06.03.24, 09:42
        la_mujer75 napisała:

>
        > Stało się- uwielbiam babkę, feministka, z wielką wrażliwością analizująca pod k
        > ontem społecznym historię (głóónie postacie kobiece, ale i bardzo stare, niezna
        > ne sprawy kryminalne).
        >
        Przesłuchałam jeden odcinek na temat książąt z Tower i to jak ta kobieta przekręca fakty nie budzące niczyjej wątpliwości przyprawiło mnie o ból głowy.
        • la_mujer75 Re: Podcasty, prośba o polecajki 06.03.24, 11:47
          Muszę znaleźć i przesłuchac ten konkretny odcinek.
          Te odcinki, które słuchałam nie zawierały błędów, a przynajmniej ja ich nie wyłapałam. A jak mnie coś zaciekawilo, to szukałam dalej.
          Ona nie jest historykiem. Widocznie nie zweryfikowała informacji.
          Chłopaki z HBZ są historykami. I tam kilku z nich wyszukuje i weryfikuje wszelkie info.
          Ona tu sama prowadzi.
          • arribeth Re: Podcasty, prośba o polecajki 06.03.24, 23:14
            Może trochę zbyt ostro ją oceniłam, w wolnej chwili muszę posłuchać czegoś jeszcze, bo tematy ma ciekawe. Po prostu od lat sporo czytam o wojnie Dwóch Róż i Tudorach bo to fascynujący okres w historii Anglii i kiedy usłyszałam, że Ryszard (późniejszy III) był bratem, a może stryjem Edwarda IV, w sumie są różne wersje - to mi ręce opadły. A potem jeszcze kilka błędów, których nie było w podanych pod filmem źródłach.
            A HBZ to co to takiego? Chyba nie znam, a wszelkie historyczne podcasty uwielbiam i chętnie posłucham czegoś nowego.
            • la_mujer75 Re: Podcasty, prośba o polecajki 07.03.24, 08:51
              Historia bez cenzury.
              Mają krótkie filmiki, dedykowane młodzieży, aby ją zachęcić do poznania historii i czegoś nauczyć.
              ALe są fajne.
    • semihora Re: Podcasty, prośba o polecajki 06.03.24, 09:36
      Radio naukowe
      Też odchodzę
      Dwie doopy o doopie
      Podcast dezinformacyjny
      Skądinąd
    • lella_two Re: Podcasty, prośba o polecajki 06.03.24, 10:02
      Podkast dezinformacyjny, Orbita literacka, Rozmawiam, bo lubię.
    • melisananosferatu Re: Podcasty, prośba o polecajki 06.03.24, 10:51
      Filmowe: SpoilerMaster (klasa!), Kobiety eksploatacji (feministyczne spojrzenie na rape and revenge w sezonie 1 i slashery sezon 2), films to be buried with

Nostalgicznie: podcastex (lata 90 )

Desert Island discs: slynni ludzie mowia o muzyce, ktora jest dla nich wazna

Dzikoprzygody: pani z cudnym glosem opowiada ciekawostki przyrodnicze

Blindboy podcast: mlody irlandczyk o wszystkim i o niczym ale mnie koi, bawi a czesto szokuje (odcinki z jego opowiadaniami)

Pierwsza Mlodosc- Karoliny Korwin Piotrowskiej (czasem wkurza jej maniera, czesto mowi oczywistosci ale propsy za cytaty filmowe starego Hollywoodu)

You're wrong about- dekonstrukcja popkulturowych mitow choc nie bezstronna

Maintenance phase- dekonstrukcja kultury diety ale najlepsza jest chemia miedzy prowadzacymi
      • homohominilupus Re: Podcasty, prośba o polecajki 06.03.24, 10:54
        A Desert Island Disco nie leci przypadkiem na BBC 6? Czy tam 5?
        • melisananosferatu Re: Podcasty, prośba o polecajki 06.03.24, 10:57
          To jest podcast BBC (radio 4) ale wszystkie odcinki sa na Spotify.
    • purchawka2020 Re: Podcasty, prośba o polecajki 06.03.24, 12:25
      Klub Ludzi Ciekawych Wszystkiego - zreanimowana dawna audycja z Trójki,
      Myślnik Stankiewicza - o tym, jak praktykować stoicyzm w życiu codziennym,
      Szkoła Bardzo Wieczorowa - audycje kulturalno - oświatowe Radia Katowice
      OSW - ośrodek Studiów Wschodnich - o tym , co za wschodnia granicą ( generalnie, nie tylko o wojnie)
      • mmoni Re: Podcasty, prośba o polecajki 06.03.24, 23:27
        A ja nie wiedziałam, że KLCW zmartwychpowstał, dzięki!
      • kandyzowana3x Re: Podcasty, prośba o polecajki 07.03.24, 11:11
        Myslinik i OSW tez polecam
    • kura17 Re: Podcasty, prośba o polecajki 06.03.24, 22:07
      moje ostatnio ulubione to: "the history of english podcast" i "our prehistory".
    • homohominilupus Re: Podcasty, prośba o polecajki 06.03.24, 22:20
      Dzięki wszystkim, zapisuję sobie.
    • kafana Re: Podcasty, prośba o polecajki 06.03.24, 22:46
      Ja lubie:
      - dobra podroz
      - wybrane zagadnienia z „ dział zagraniczny”
      - o zmierzchu Niedzwiedzkiej ( oprócz tych najnowszych bo już za bardzo wymyśla moim zdaniem)
      - mazurowa o otylosci
      - kryminalne ( szept Hanki, rojkowa, mazurowa)
    • mmoni Re: Podcasty, prośba o polecajki 06.03.24, 23:45
      Same angielskie podam:
      z BBC - wspomniane już tu Desert Island Discs
      In Our Time - Melvyn Bragg rozmawia z grupą zaproszonych ekspertów na różne tematy popularnonaukowe
      BBC 3 Arts and Ideas
      Start the Week - trzech gości, dziennikarz moderujący, tematyka najróżniejsza

Z amerykańskiego radia publicznego NPR
      Fresh Air - wywiady z różnymi ludźmi, ale tylko te, których tematyka mnie interesuje, prowadzone przez różnych dziennikarzy, chociaż gwiazdą jest tam mistrzyni wywiadu Terry Gross
      This American Life - moja absolutnie ukochana audycja, mogę prawie z pamięci spisać jej zapowiedź: "Each week we choose a theme and put together different kinds of stories on that theme." Tematyka najróżniejsza, od bardzo poważnej do śmiesznej, ale na ogół są to opowieści o współczesnym życiu w jego różnych aspektach.
      Serial - no od tego się zaczęła cała rewolucja podkastowa, a sam Serial zaczął się jako swego rodzaju spin-off This American Life (ci sami dziennikarze). Ostatni sezon to reportaż o tym, jak w jednym z najlepszych szpitali w USA czyli szpitalu uniwersyteckim w Yale pobierano kobietom chcącym zrobić IV komórki jajowe bez znieczulenia i nikt im nie wierzył, że je boli. Dopiero po długim czasie ktoś się zorientował, że pielęgniarka narkomanka kradła fentanyl i dolewała zamiast niego soli fizjologicznej.

Spoza uniwersum BBC/NPR: Lexicon Valley (o języku, nie tylko angielskim), Kermode and Mayo's Take (mój ulubiony program o filmie, kiedyś na BBC, teraz niezależni), Filmspotting (drugi ulubiony), Slate Culture, Slate Debates, You Must Remember This (Karina Longworth o historii kina amerykańskiego).

Po polsku: K3 Dariusza Bugalskiego, podkast Tygodnika Powszechnego, wielokrotnie już tu polecane Skądinąd Stawiszynskiego.
    • arribeth Re: Podcasty, prośba o polecajki 06.03.24, 23:46
      Lubię:
      Wyspa historii - O historii Anglii
      Wojenne historie - o II wojnie światowej
      Stanowo, Z Arpiwum X , Opowiem ci historię- true crime
      o bieżących wydarzeniach na wschodzie - płk Lewandowski i Anna Maria Dyner na różnych kanałach, gościnnie tu i tam, kanał Mateusza Lachowskiego
      Bardziej lubię książki niż ludzi - kanał na YT i blog z polecankami książkowymi, dużo popularnonaukowych, wartościowych pozycji można sobie wyszperać
      Historia Realna, ale tu już zależy kto jest gościem - Bartosiaka i Skrzypczaka unikam jak ognia
      • homohominilupus Re: Podcasty, prośba o polecajki 07.03.24, 08:56
        To ja jeszcze polecę we własnym wątku, wprawdzie nie podcast ale słuchowisko Cabin Pressure, jeśli ktoś lubi brytyjski humor, a Benedict Cumberbatch jest wisienką na torcie.
      • barattolina Re: Podcasty, prośba o polecajki 07.03.24, 15:58
        Stanowo - super są jej wątki kryminalne.
    • sueellen Re: Podcasty, prośba o polecajki 07.03.24, 22:06
      Kilka nowych mi wpadło do listy na Spotify dzięki temu wątkowi.
      Zaczęłam słuchać podkastu dezinformacyjne go który to sztucznie wygenerowany Kaczyński zapowiada z pompą. O jeżu. Ale w sumie całkiem ok i przynajmniej prowadzący nie sepleni. Niesty dział zagraniczny mimo że lubię, przeszkadza mi trochę z uwagi na słaba wymowę prowadzącego, podobne problemy z dykcja ma autor za rubieża. Wygrywają zdecydowanie raport Rosiaka oraz radio naukowe bo są ciekawe i autorzy mają dobrą dykcję, co jest ogromnym bonusem.

Niestety przegrywa astrofaza, wielka historia, oraz Bartek Kulczyński.

Co ciekawe, facet od historii bez cenzury mi nie przeszkadza, choć prawdopodobnie przeszkadzałby mi w jakimkolwiek innym programie ( satyrycznie się wpisuje z tym swoim głosem).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka