igge Re: Rasizm 24.03.24, 00:15 Nie wiem czy o tym myślą nabywcy przed zakupem, ale rasowiec daje dużo większą szansę na łatwe bezproblemowe zwierzę, wymagające mniej nakładów czasowych i innych, tych mniej od czasu i uwagi cennych. IMO rasowiec to tańsze zwierzę niż kundel. Z kotami może mniej tak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Rasizm 24.03.24, 00:36 Lecisz stereotypami z herbatki u ciotki Halinki. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Rasizm 24.03.24, 13:16 Ma wyselekcjonowane cechy, nie tylko wyglądu, ale i charakteru. Ponadto hodowla/reprodukcja może być źródłem dochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Rasizm 24.03.24, 13:19 irma223 napisała: > Ponadto hodowla/reprodukcja może być źródłem dochodu. Wszyscy hodowcy zgodnie ci napiszą, że dokładają do tego interesu, Nie licz na dochód. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Rasizm 24.03.24, 13:20 Hodowcy, dla których jest to pasja i powołanie, to raczej dokładają, więc jako źródło dochodu słabe To raczej hobby (kosztowne). Odpowiedz Link Zgłoś
septembra Re: Rasizm 26.03.24, 10:19 Bo chcą mieć takie a nie inne zwierzę. Ja chciałam brytyjczyka i mam brytyjczyka. Jakbym chciała mieć dachowca to bym miała dachowca, jakbym chciała chomika to, zgadnijcie co bym miała? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Rasizm 26.03.24, 12:08 Tak, chcesz pan beret i masz pan beret. Ludzie są przeważnie bytami bardziej refleksyjnymi i mają jakieś inne motywacje niż "bo chcę!" - od ukończenia 3 roku życia. Niektórzy jednak mentalnie nigdy nie dojrzewają bardziej niż 3-latek. Odpowiedz Link Zgłoś
septembra Re: Rasizm 26.03.24, 13:05 Skarbie, już od 100 postów jest jasne że jesteś najmądrzejsza i najbardziej moralna i w całej wsi. Możesz już spocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Rasizm 26.03.24, 13:50 Najdroższa, obchodziłaś już 4 urodziny? Czy nadal "ja ciem!" to twój najwyższy imperatyw moralny? Odpowiedz Link Zgłoś
septembra Re: Rasizm 26.03.24, 13:57 Nie, jeszcze nie obchodziłam. Ale jak już będę obchodzić to na bank będę to robić gorzej od ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Rasizm 26.03.24, 14:00 Może. Swoich 4 urodzin już nie pamiętam. Przede wszystkim będziesz to robić dużo później. Nie martw się, jeszcze tylko 14 lat i będziesz pełnoletnia. Odpowiedz Link Zgłoś
septembra Re: Rasizm 26.03.24, 14:09 Może się nie znam, bo dopiero jestem w przedszkolu, ale mama mi mówiła że 3+14=17 a 17 to by znaczyło że jeszcze niestety nie będę pełnoletnia. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Rasizm 26.03.24, 14:27 Och, jak możesz. Jak ardzuna mówi, że tak jest, to z pewnością wie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Rasizm 27.03.24, 02:02 septembra napisała: > Może się nie znam, bo dopiero jestem w przedszkolu, ale mama mi mówiła że 3+14= > 17 a 17 to by znaczyło że jeszcze niestety nie będę pełnoletnia. Jeszcze 14 od 4 urodzin Odpowiedz Link Zgłoś
quilte Re: Rasizm 27.03.24, 14:47 Ja też nadal przed 4 urodzinami Od zawsze kupuję psy jednej rasy, bo a) podobają mi się z wyglądu b) odpowiada mi ich temperament. Pies to dla mnie ma być przede wszystkim przyjemność, nie misja. Dbam o nie, kocham, dobrze karmię, odpowiednio leczę. Dożywają u mnie późnej starości, rekordzistka - 19 lat. Mam potrzebę pomagania bezdomnym zwierzętom i pomagam, ale nie przez adopcję. Odpowiedz Link Zgłoś
septembra Re: Rasizm 27.03.24, 15:11 Masz potrzebę pomagania i pomagasz? Normalnie jak 3 latka, "ja ciem"! Odpowiedz Link Zgłoś
quilte Re: Rasizm 27.03.24, 15:16 Wyraźnie napisałam, ile mam lat Robiem co ciem. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Rasizm 28.03.24, 18:34 quilte napisała: > owiednio leczę. Dożywają u mnie późnej starości, rekordzistka - 19 lat. Mam pot > rzebę pomagania bezdomnym zwierzętom i pomagam, ale nie przez adopcję. Fajnie. Jednak najważniejszą pomocą dla bezdomnych zwierząt jest dom. Pomoc pieniężna jest ważna i bez niej wiele instytucji nie byłoby w stanie funkcjonować, ale nic nie zastąpi domu, bez którego te zwierzęta nadal są bezdomne, choć może mają co jeść. Odpowiedz Link Zgłoś