laura.palmer Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 12:37 3. Czekam na kontakt ze strony banku. Daję kilka dni, jeśli nic się nie stanie, kontaktuję się z bankiem wściekła, że muszę wisieć na infolinii i tracić czas. Na pewno nie odsyłam sama przelewu. Sprawę ma ogarnąć bank chroniąc moje dane. Jeżeli skontaktowałby się ze mną nadawca (bo np. puścił przez pomyłkę blik na mój numer telefonu), proszę o załatwienie sprawy oficjalnie, przez bank. Sama mogę odesłać te pieniądze wyłącznie mając 100% pewność, że znam nadawcę (np. jakiś mój kontrahent). Obcemu w życiu, za dużo teraz oszustów. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 13:05 Wiele lat temu na moje konto wpłynęly pieniądze nie dla mnie. Była tam nazwa firmy. Znalazłam ich w necie i zadzwoniłam do nich z info. Okazało się żecto księgowa w mojej firmie się pomyliła. Oddałam jej kasę w gotówce. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 15:13 Nie ma nadawcy? Nie ma opisu przelewu? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 15:55 Jest nadawca. Dlaczego miałoby nie być. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 16:11 Jezu, co z tego, że nadawca jest? Nic na na razie nie rób, bo to nie twój interes i nie twoja praca. Dostałaś przypadkowo czyjąś forsę, ale przecież nikt ci nie zarzuci, że chcesz kogoś okraść na parę marnych miedziaków, jeżeli nie zareagujesz natychmiastowo. Nawet bank w takim przypadku czasem zostawia sobie czas. Daj szansę temu, kto te pieniądze wpłacił. To on powinien skontaktować się z bankiem, a bank z tobą, by ci powiedzieć, co masz robić. Ja w żadnym wypadku nie przelewałabym teraz nic nikomu. Każdy przelew kosztuje mnie nawet 5, czy tam 7 centów, ale tu nie chodzi nawet o forsę, ale o zasadę. Ty nie zrobiłaś niczego źle, więc nie musisz niczego odkręcać, tym bardziej, że nie wiesz, czy nie narobisz zamieszania. W każdym razie nie przed upływem jakiegoś tam przyzwoitego czasu. Ja czasem tygodniami nawet nie sprawdzam konta, więc w ogóle bym tego nie zauważyła. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 16:18 Przelewy mam bezpłatne 😁 więc to żaden problem Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 17:01 Nie chodzi o problem. Banki i tak masę obowiązków przewaliły już na klientów, po co chcesz robić ich pracę? Nie wiesz, a raczej nie musisz nawet wiedzieć, kto ci te pieniądze przelał, znaczy osoba prywatna czy jakaś firma, więc nie rób zamieszania. Niektóre firmy mają skomplikowaną księgowość i nie znajdą tego zwrotu. Nie bądź w gorącej wodzie kąpana. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 17:19 Niezależnie od tego co zrobi bank, ja ze swojej strony będę miała dokładnie taką samą robotę do zrobienia - czyli zrobienie przelewu. Przecież nikt tego za mnie nie zrobi, niezależnie czy będzie to przelew na konto nadawcy, czy konto techniczne w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 17:45 No nie, jednak jest różnica, czy poczekasz na kontakt ze strony swojego banku, czy będziesz spędzać czas na przekonaniu infolinii, że chcesz zwrócić środki. Oczywiście, infolinia doradzi Tobie realizację przelewu na znany już Tobie numer rachunku… Ja w ogóle nie mam pewności, czy procedura zwrotu przez rachunek techniczny jest możliwa, jeśli nie wystąpił o to nadawca błędnego przelewu. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 17:57 Nie wiem czy jest możliwa. Ale niezależnie od tego ja muszę zrobić przelew chcąc oddać środki. Albo na konto nadawcy, albo na techniczne. Zatem nie bardzo rozumiem, jaką robotę za bank wykonam? Bo w obu przypadkach muszę zrobić ją ja. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 18:16 Nie musisz. Tak jak mi wpłynął zwrot za prawidłowo pobrana kasę za zakupy tak w ciągu dwóch dni mi zniknęły, znaczy konto zostało pomniejszone o tą kwotę z adnotacja ze korekta za nieprawidłowy zwrot. Pisalam gdzieś tu ze wpłynęło mi to ostatnia sesją wieczorem przed świętem jakimś ale korekta została wykonana jeszcze zanim po świętach zdążyłam skontaktować się z bankiem Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 18:19 Ale tutaj bank sam nie może nic zrobić, bo przecież nie ma pojęcia że to jest pomyłka!!! Na jakiej podstawie mogą mi zabrać kasę z konta? Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 18:20 Podejrzewam ze gdyby po drodze byly dni robocze to bank na rzadanie firmy ktora zgłosiła reklamacje tez by przelal po moim powiadomieniu ze mam coś co nie jest moje i zabierzcie bo mi się ręką omsknie i jeszcze wydam przypadkiem Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 18:21 Ale to są dwie zupełnie inne sytuacje. Nie rozumiesz tego? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 22:09 babcia47 napisała: > Podejrzewam ze gdyby po drodze byly dni robocze to bank na rzadanie firmy ktora > zgłosiła reklamacje tez by przelal po moim powiadomieniu ze mam coś co nie jes > t moje i zabierzcie bo mi się ręką omsknie i jeszcze wydam przypadkiem > Rany, ty podobno w banku pracowałaś, a nie masz pojęcia, jak działają systemy... No i popraw to "rządanie", bo już kolejny raz walisz nim po oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Omyłkowy przelew 05.04.24, 00:27 Przepraszam za moja autokorektę po raz kolejny. Ona się uczy od właściciela a ja aparat odziedziczylam choc sama mistrzem ortografii nie jestem. Tak mam pojecie jak działają systemy i domyślam się że w przypadku firm sporo spraw załatwianych jest automatem. . Podwojne pobranie należności zdqrzylo mi się pierwszy raz od ponad ćwierćwiecza odkąd korzystam z karty platniczniej. Podobnie pierwszy raz zdarzylo się ze dostałam omyłkowo przelew, co było wczesniej i zostało odebrane za szybko by mogli w tym maczać ręce ludzie fizycznie bo firma ma w Polsce dużo placówek a jak pisałam okres byl świąteczny wiec pracownicy raczej siedzieli przy stole a nie analizowali transakcje ktore tysiącami wpływają z jednego miasta. Ja w banku moglam to zrobić " na piechote" ale mialam tylko do 700 operacji a i tak już pod koniec lat 90tych system wywalał mi wiele jako podpowiedź na sumy do wyjaśnienia Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Omyłkowy przelew 05.04.24, 00:38 Ps. Nie dość że miszczem nigdy nie byłam to po kowidzie błędy ortograficzne zdarzają mi się częściej a co gorsza ich nie widzę, również przestawiania liter w wyrazie taka moja uroda. Do krzyzowki kiedys wpisałam rzołnież i dziwiłam się co mi tu nie pasuje. Możesz mnie wygasić to nie będzie moja niemota kluc cie w oczy i ukoji bol twojej wrażliwej duszy Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 23:54 Zatem nie bardzo rozumiem, jaką robotę za bank wykonam? Akurat to nie ja piszę, że wykonasz robotę za bank. Natomiast stawiam dolary przeciwko orzechom, że Twój pierwszy kontakt z Twoim bankiem będzie jak w moim scenariuszu: "odeślij to pani w diabły na rachunek nadawcy i nie zawracaj nam pani głowy"... Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 18:08 No to zadzwoń i zapytaj. Numer znajdziesz w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 18:20 Numer telefonu dowolnej osoby znajdę w internecie? Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 18:42 Prywatnej osoby raczej nie (chyba, że kiedyś prowadziła lub obecnie prowadzi działalność gospodarczą albo byłaby namierzalna z jakichś innych przyczyn). Ale firmę czy instytucję raczej można znaleźć. Prywatne osoby w wielu przypadkach też. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 18:46 "Prywatnej osoby raczej nie " no właśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 18:15 Pewnie bym nie zauważyła… strasznie rzadko oglądam historię rachunku Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 21:19 Trzeba mieć naprawdę pecha, żeby zrobić omyłkowy przelew, bo numery konta to nie są przypadkowe ciągi cyfr. Zatem zakładam, że to ktoś, kto ma z jakiegoś powodu mój nr konta, czyli ktoś, kogo znam. Wtedy kontaktuję się z nim i mówię, co zaszło. Gdyby to był natomiast błąd po stronie banku i jakiś zupełnie obcy przelew to pewnie bym olała, bo szkoda mi mojego czasu, a bank się pewnie i tak upomni. Gdyby jednak była to bardzo duża kwota, to wtedy bym zgłosiła do banku, bo jakiś dodatkowy milion jednak mocno zaburza korzystanie z rachunku a w takim przypadku bank na pewno się upomni. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 21:31 To był przelew blik na telefon - numer telefonu dość łatwo pomylić, wystarczy przestawić cyferki 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 21:31 3 i nie zawracam sobie tym głowy, skoro to blik to niewysoka kwota. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 21:37 Wysokość kwoty to akurat rzecz bardzo względna. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 22:28 To jeśli dla kogoś to będzie wysoka kwota, to zgłosi reklamację w swoim banku, a Twój skontaktuje się z Tobą, oddasz kasę i problem solved. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 23:34 Off top Omyłkowego przelewu jeszcze nigdy nie dostałam ani sama nie przelałam na złe konto kasy. Za to wczoraj w nocy zmęczona po podróży omyłkowo wpisałam pin do telefonu 3 razy (nie zauważając, że jestem na stronie banku gdzie wpisuje się pin do bankowości mobilnej). No i potem niemal godzinę zajęło mi odblokowanie dostępu do konta. Mąż zwijał się ze śmiechu przy mojej rozmowie z " Asią" czyli z automatem. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Omyłkowy przelew 04.04.24, 23:58 Te bestie (automaty) tak mnie ***, że za każdym razem próbuję znaleźć najkrótszy scenariusz do połączenia z konsultantem... Odpowiedz Link Zgłoś