Dodaj do ulubionych

Spłukiwanie kibla pitną wodą

16.04.24, 22:19
Jakie to jest marnotrawstwo i barbarzyństwo.
Dzień w dzień miliony litrów czystej, pitnej wody jest marnowane do spłukiwania odchodów.
Nad tym by mogli pomyśleć inżynierowie. Jak to chociaż w jakiejś części ograniczyć.
Obserwuj wątek
    • babcia47 Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 16.04.24, 22:29
      Instalacja,vktora po zgrubnym odfiltrowaniu cząstek stałych i tluszczow wode z innych źródeł: zlewu,bumywalek, z pralki kierowali wodę do spłukiwania. Woda spod prysznica to jest kilkadziesiąt litrów po jednorazowym użyciu a w sumie niewiele zanieczyszczona gdy ktoś używa regularnie 10l starczy do porządnego spłukania toalety po dwójce, 5l po jedynce , tyle splywa z dolnoplukow ktore maja taka opcję
      • babcia47 Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 16.04.24, 22:30
        Wiem ze takich jeszcze nie ma ale ktos moglby to opracować
        • berdebul Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 16.04.24, 22:38
          Są instalacje wykorzystujące tzw szara wodę.
          • babcia47 Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 16.04.24, 23:14
            Ale chyba jeszcze nie u nas no i trzeba by to zaplanować na poziomie projektowania domu albo przy generalnym remoncie. Nie tylkobhy oszczędziło wode pitna ale obniżyło koszty odprowadzenia ścieków ktore u mnie sa ujmowane osobno na rachunku i za pidlicznik za ujecie ogrodowe place tylko za wodę. W moim mieście rachunek za wywóz odpadów z posesji tez jest uzależniony od średniego zużycia wody w poprzednim roku i jest dodqtkowym bodzcem do oszczedania wody
            • berdebul Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 17.04.24, 09:43
              Umywalki nad sedesami z odprowadzeniem wody do spłukiwania można kupić w każdym budowlanym. Odprowadzanie wody z pralki w podobny sposób tez nie wymaga zmian w instalacji, rurę od pralki można sobie dowolnie umieszczać.

• alicia033 Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 17.04.24, 10:00
                berdebul napisała:

> tez nie wymaga zmian
                > w instalacji,

Owszem, wymaga.
                Musisz mieć zbiornik do gromadzenia "szarej wody" i musisz mieć pompę, która tę wodę będzie przepompowywała do spłuczki. Gdyż i albowiem grawitacji nie przeskoczysz.
                • berdebul Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 17.04.24, 10:09
                  Nie musisz jej gromadzić, możesz ją odprowadzać do spłuczki. Będzie się napełniać, a powyżej danego poziomu przelewać do sedesu. Ani dodatkowego zbiornika, ani pompy do tego nie trzeba.
                  • ib_k Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 17.04.24, 10:14
                    Czyli oszczędzasz 1lub 2 spłukania, no rzeczywiście warto
                    • berdebul Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 17.04.24, 10:16
                      Nic Cię to nie kosztuje, wiec nawet 1-2 spłukania to mniej litrów czystej wody. Podobnie z umywalka nad sedesem. I tak myjesz ręce.
                  • snajper55 Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 17.04.24, 10:23
                    berdebul napisała:

> Nie musisz jej gromadzić, możesz ją odprowadzać do spłuczki. Będzie się napełni
                    > ać, a powyżej danego poziomu przelewać do sedesu. Ani dodatkowego zbiornika, an
                    > i pompy do tego nie trzeba.

Tak się nie da. Nadmiaru się pozbędziesz ale co zrobisz z niedoborem? Co gdy spłuczka jest pusta, nie pierzesz i nie używasz umywalki?

S.
                  • babcia47 Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 17.04.24, 16:47
                    Chyba nie starcza mi wyobrazni bo jednak u mnie umywalka jest nawet na nieco niższym poziomie niz poziom zbiornika płuczki. Sama grawitacja sprawy nie zalatwi. Druga rzecz ze taki sposób moze dobry w bloku ale nie w domu gdzie jest kilka łazienek, toalet, kuchnia niekoniecznie do nich przylega a pralnia na jeszcze innym piziomie. Jak się bawić to do końca. To co poniżej zamieściła dziewczyna, schemat, ma sens bo wykorzystuje cqla szara wodę z domu a nie dwa wiaderka. Tak to ja sobie mogę nawet wiaderkiem wykorzystywać np w pralni gdzie mam też prysznic i toaletę do zlewania ktorej wykorzystuje wlasnie wodę z natrysku lub po płukaniu prania przez pralkę . Tam akurat mam jak ja zebrać i przechować zanim wykorzystam a jak mi zbywa to jeszcze podleje ogródek bo akurat obok drzwi do niego
              • ib_k Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 17.04.24, 10:05
                Aha, i robić kupę tylko wtedy jak robisz pranie?
                Logiczne
              • bieda_tubka Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 17.04.24, 16:37
                >rurę od pralki można sobie dowolnie umieszczać.

i umieścisz ją w spłuczce?
                • babcia47 Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 17.04.24, 16:50
                  Ciekawe jak jej wyplywa " pod gorke" bo moja musi mieć odpływ umieszczony na określonej maksymalnie wysokości inaczej się buntuje a zazwyczaj dolnopluki zbiornik jednak maja tak kilkadziesiąt cm nad podłogą
    • taje Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 16.04.24, 22:34
      U mnie w pracy używana jest do tego woda deszczowa. Koloru lekko żółtawego...
      • gris_gris Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 17.04.24, 10:25
        taje napisała:

> U mnie w pracy używana jest do tego woda deszczowa. Koloru lekko żółtawego...
        >

O, ciekawe! Ja mam cysterne na wode deszczowa pod ziemia w ogrodzie (tutaj cysterny byly dawniej obowiazkowe, i u nas sie ostala), ale sluzy do podlewania ogrodu. Jest za mala, zeby byl sens inwestowac w instalacje do uzywania tej wody w domu, ale pomysl jest interesujacy w krajach, w ktorych ciagle pada smile

• asia.sthm Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 16.04.24, 22:39
      O co płaczesz? Inzynierowie już dawno wszystko przemyśleli i wymyślili.
      Szara woda już na ciebie czeka.
    • nellamari Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 17.04.24, 08:32
      Ja spłukuję wodą pozostałą po umyciu rąk, chyba w każdej Casto są już takie modele dostępne.
    • princesswhitewolf Re: Spłukiwanie kibla pitną wodą 17.04.24, 11:15
      Albo odsalanie wody morskiej ale to niestety drogi interes. Choc na biednej Malcie gdzie nie ma wody w kranie leci odsalana.
      W zasadzie wszystko sie sprowadza do energii na to odsalanie i kosztow wytwarzania energii a to z kolei kontroluja ci ktorym sie stary model oplaca i dlatego zadne nowosci w tym temacie nie sa dopuszczane na duza skale

Tymczasem Francuzi drudzy po Chinczykach zbudowali sobie "Sztuczne Slonce"|

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka