Dodaj do ulubionych

Rozczarowane? - kandydaci do PE

25.04.24, 09:59
Ja przyznam szczerze bardzo jestem rozczarowana, że spora część pierwszoplanowych polityków KO, w tym ministrów, kandyduje do PE.
Stara, naiwna...jakoś miałam nadzieję (a ta wiadomo, matką...), że ci ludzie idą do rządu/Sejmu po coś - a nie tylko żeby się przechować, dostać odprawę i skoczyć po większą kasę.
Obserwuj wątek
    • przepio Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 10:04
      To samo pomyślałam, poszli do przechowalni i szybciutko dalej
    • 35wcieniu Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 10:06
      Skąd ta nadzieja? Przecież wiadomo po co się tam idzie. Takich, którzy zrezygnowaliby z takiej okazji w imię jakichś wyższych celów jest tam może garstka. Zresztą w PE też są po coś, wolę tam polityków KO niż błaznującego i śpiącego Korwina.
      • ayelen40 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 11:02
        Do PE się przecież dla kasy idzie.
        • 35wcieniu Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 11:05
          No to przecież to napisałam.
          • damartyn Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:33
            Żadnego rozczarowania. Od lat nie mam złudzeń, że politykom maści wszelakiej o Polskę chodzi, chodzi o kasę.
    • 71tosia Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 10:26
      Efekt krótkiej ławki i w PiS i PO. Miało być inaczej jest jak zwykle - Budka niczego nie kończy a Sienkiewicz to „minister z dykty”. Tez jestem rozczarowana i tym jak się zachowują i tłumaczeniem o „lokomotywach” list dla mnie to spora arogancja wobec takich jak ja wyborców.
    • pepsi.only Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 10:38
      A niby kim mieliby wygrać z pisem- zerknijcie na listy tamtych, to oczywiste, że z PO też wezmą sprawdzonych, i wytrawnych polityków.
      Nie, nie jestem zawiedziona. Ani rozczarowana.
      • fortalesa Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 10:51
        Nie odchodzi mnie to tak naprawdę - głosowałam na tych ludzi, aby w Polsce stanowili prawo i rządzili. Jeśli chcieli iść do PE to trzeba było nie startować do Sejmu, tylko w spokoju przygotowywać się do wyborów do PE.
        • 35wcieniu Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 11:07
          I kto by głosował na zapomnianych polityków, którzy z własnej woli olali wybory do Sejmu, żeby się przygotowywać do PE? Obawiam sie że pod tym względem nie są w ciemię bici i dobrze wiedzieli co robią.
        • asia-loi Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 11:10
          fortalesa napisał(a):

Jeśli chcieli iść do PE to trzeba było nie startować do Sejmu, tylko w spokoju przygotowywać się do wyborów do PE.

Ale wtedy mogliby zostać na lodzie. Nie byłoby ich w sejmie/rządzie, a nie mieli pewności, że znajdą się na listach do UE. Decyzje dopiero teraz zapadły.
          • moni_485 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 12:31
            W sejmie mogli być, tylko bez sensu że umyślili sobie, że przez 4 miesiące będą ministrami.
            • hrasier_2 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 26.04.24, 00:32
              moni_485 napisała:

> W sejmie mogli być, tylko bez sensu że umyślili sobie, że przez 4 miesiące będą
              > ministrami.
              Poczuli woń pieniądza. A te nie śmierdzą.
    • bywalec.hoteli Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 10:39
      Mam nadzieję, że w wyborach do PE wygra prawica i odstawią w końcu szaleńców od władzy.
      • johana7419 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 18:41
        bywalec.hoteli napisał:

> Mam nadzieję, że w wyborach do PE wygra prawica i odstawią w końcu szaleńców od
        > władzy.

Jaki i Kamiński z Wąsikami i innymi podobnymi jełopami są twoją nadzieją? I jeszcze wyświęcony po unieważnionym małżeństwie Kurski. Gratuluję wysokiego IQ
    • ayelen40 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 11:01
      Polityka to największa kurtyzana świata przecież.
    • alpepe Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 11:06
      Tak, jestem rozczarowana.
    • hrasier_2 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 11:08
      Fajna ta lista 1 wchodzą. Nie wspomnę o Sienkiewiczu i pozostałych ministrach. Nie napracowali się. Można naginać prawo i dostać do europarlamentu z 1. Profity też nieziemskie z tego "cmentarzyska politycznych słoni.
      • stasi1 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:35
        Gdyby takim ludziom to przeszkadzało to by nie głosowali na jedynki. Wtedy by nie weszli. Ja profilaktycznie głosuje na tych z środka i nigdy nie byłem zawiedziony
    • afro.ninja Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 11:22
      Jeszcze dosuną kredyt 0 procent i już się przeciętny Polak nie podniesie. Niestety, tez jestem rozczarowana, ale na jakieś spektakularne zmiany nie ma co liczyc. Ludzie po prostu odetchnęli, ze nastąpiła zmiana warty i tyle.
    • pepsi.only Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 11:24
      Wszystkie trolle pisowskie proponuję powygaszać.
      Tusk wie co robi- musi wysłąć najlepszych! Mając tam w PE wytrawnych polityków, będziemy znów liderem w UE. A to wzmocni UE, zapewni nam bezpieczeństwo.

Jeśli mam być czymś zneismaczona , a nawet oburzona, to tym, że Morawiecki, Kuchciński, Mastalerek, Fogiel, Kowalski i Jaki jadą na konferencję prorosyjskiej prawicy do Budapesztu. I będą szukać sojuszników pośród radykalnych populistów, antyszczepionkowców a przede wszystkim wśród propagandzistów Kremla.
      W moich oczach to zdrada.
      Bo za naszą granicą latają bomby, a ci bratają się z wrogiem tak naprawdę.
      • skumbrie Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 11:30
        🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Jedni drugich warci. Róbcie im dalej dobrze. Koniecznie!
        • moni_485 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 12:32
          skumbrie napisała:

> 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
          >
          > Jedni drugich warci. Róbcie im dalej dobrze. Koniecznie!

W punkt.
      • fortalesa Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 11:56
        co to znaczy najlepszych? Kierwiński przez lata był twardą opozycją, punktował błędy PISu - teraz, gdy objął ważny resort, ucieka po kilku miesiącach. Dlatego, że jest taki dobry?
        Sorry, pokazuje że jest właśnie słaby, mierny, że idzie tylko i wyłącznie po kasę. Nie będę na niego głosować.
      • hrasier_2 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 12:00
        pepsi.only napisała:

> Wszystkie trolle pisowskie proponuję powygaszać.
        > Tusk wie co robi- musi wysłąć najlepszych! Mając tam w PE wytrawnych polityków,
        > będziemy znów liderem w UE. A to wzmocni UE, zapewni nam bezpieczeństwo.
        >
        > Jeśli mam być czymś zneismaczona , a nawet oburzona, to tym, że Morawiecki, Kuc
        > hciński, Mastalerek, Fogiel, Kowalski i Jaki jadą na konferencję prorosyjskiej
        > prawicy do Budapesztu. I będą szukać sojuszników pośród radykalnych populistów
        > , antyszczepionkowców a przede wszystkim wśród propagandzistów Kremla.
        > W moich oczach to zdrada.
        > Bo za naszą granicą latają bomby, a ci bratają się z wrogiem tak naprawdę.
        >
        Tu nikt nie trolluje jedynie ty zachęcasz. Fajne ta lista. Większość to za zasługi lub nieprawidłowości. Bo Gronkiewicz- Waltz za co. Z mojego regionu Balt był i się nie napracował. Reszta to to totalne bzdury.
      • bywalec.hoteli Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 12:44
        No właśnie teraz jest nadzieja, że wybory do PE wygra prawica i odsunie obecnie skompromitowanych unijnych parlamentarzystów z lewicy od władzy.
        • natalia.nat Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:49
          No tak. Bo prawica to wcale nie jest skompromitowana, nie jest skompromitowana najbardziej i w najgorszy sposób. Najpierw pomyśl, potem pisz. To że popierasz skorumpowanych złodziei, kłamców, oszustów i manipulatorów, niezliczoną ilość afer i przekrętów z udziałem, nonszalancję, niegospodarność i wielomiliardowe straty dla kraju, coś co nijak nie da się obronić, to naprawdę świadczy tylko o tobie.
          • 71tosia Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:56
            kradli milardy ale 500+ sie dzieli - do niektorych to jednak trafia wink Jest jeszcze konfederacyjna prawica z ich liderami biznezu ktorzy prowadza firemki ale ambicje maja na Muska wink A to wszystko w Putinowskim sosie.
            • natalia.nat Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:29
              Niby tak.
              Ale nowi rządzący wprowadzili 800+ (jakieś kuriozum totalne), więc w pincetplusowej wojnie, zważywszy na to że PiS zaliczył megakompromitację na starcie dzieląc dzieci na lepsze i gorsze, wygrywa Koalicja.
      • 71tosia Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:34
        i dyskutowac tylko z sama soba?
      • szorstkawelna Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:46
        pepsi.only napisała:

> będziemy znów liderem w UE.
        >

Leczysz się na coś?
    • skumbrie Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 11:28
      >.jakoś miałam nadzieję (a ta wiadomo, matką...), że ci ludzie idą do rządu/Sejmu po coś - a nie tylko żeby się przechować, dostać odprawę i skoczyć po większą kasę.

Nie można być tak głupim 🤦‍♀️
    • xxxeeez Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 12:34
      Z mojego okręgu kandyduje Kamiński. Więc rzygać się chce.
      • asia-loi Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 13:53
        xxxeeez napisał(a):

> Z mojego okręgu kandyduje Kamiński. Więc rzygać się chce.

To masz okazję, aby na niego nie głosować.
    • bieda_tubka Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 12:46
      >Stara, naiwna...jakoś miałam nadzieję (a ta wiadomo, matką...), że ci ludzie idą do rządu/Sejmu po coś - a nie tylko żeby się przechować, dostać odprawę i skoczyć po większą kasę.

el o el
    • laluga Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 14:32
      W ogóle jestem rozczarowana rządzącą koalicją. Tym co zrobili, czego nie zrobili i co udają, że robią. Słabe to.
      • is-laura Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 14:46
        No właśnie. Podnieśli VAT na podstawową żywność i cieszą się ile z tego powodu wpłynie do budżetu. A z czyjej kieszeni te wpływy? Nas wszystkich i m.in. z kieszeni najbiedniejszych emerytów, bo jeść każdy musi, czyli dobijmy biedotę. Gdzie jest lewica i co robi oprócz grzania tematów LGBT.
        • bywalec.hoteli Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:17
          is-laura napisała:

> No właśnie. Podnieśli VAT na podstawową żywność i cieszą się ile z tego powodu
          > wpłynie do budżetu. A z czyjej kieszeni te wpływy? Nas wszystkich i m.in. z kie
          > szeni najbiedniejszych emerytów, bo jeść każdy musi, czyli dobijmy biedotę. Gdz
          > ie jest lewica i co robi oprócz grzania tematów LGBT.

Czy po poprzednich 8 latach rządów PO "ciepłej wody w kranie" mieliście złudzenia, że tym razem będzie inaczej?
        • angazetka Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:37
          Gdzie lewica grzeje tematy LGBT? Bo ja widzę, że grzeje tematy praw kobiet, mieszkaniowe, komunikacyjne, edukacyjne.
          (BTW LGBT to 10% społeczeństwa, należy ich olać, bo gdyż?)
          • is-laura Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:43
            Nigdzie nie twierdziłam, że należy ich olać, ale lewica jest głośna tylko w temacie LGBT. Poza tym siedzi cicho.
            • angazetka Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:46
              Nie widzę, by była w ogóle głośna w tym temacie.
              • livia.kalina Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:51
                ja tez nie widzę
                • is-laura Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:53
                  Włącznie tv. Wystarczy obejrzeć fakty czy 19.30. W każdym serwisie i są poruszane tematy LGBT.
                  • angazetka Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:59
                    big_grin
                    I to lewica porusza? Co konkretnie? Jakie projekty ustaw są w temacie?
                  • livia.kalina Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:00
                    Tak, widziałam (po raz pierwszy w historii telewizji publicznej) wzmiankę o Rankingu Szkół Przyjaznych.
                    To jest grzanie, i to na dokładkę przez lewicę?
                    • is-laura Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:03
                      Temat LGBT jest poruszany prawie codziennie. Ja się pytam kiedy lewica zacznie poruszać temat praw pracownika (nie tylko kobiet) i praw do co najmniej minimum egzystencji
                      • angazetka Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:07
                        Konkrety proszę. Poruszane przez lewicę. Bo na razie piszesz tylko, że codziennie i włączcie tv.
                        • is-laura Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:14
                          To chyba ty jako przedstawicielka partii powinnaś przedstawić konkrety. Ja widzę, że nic nie robicie
                          • angazetka Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:15
                            Jestem w jakiejś partii?
                            • is-laura Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:29
                              A nie?
                              • angazetka Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:31
                                Nie. Nigdy w żadnej nie byłam.
                          • leosia-wspaniala Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 20:05
                            Czyli nie powiesz 😀
                            • angazetka Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 20:50
                              Yyy, czego nie powiem? To ty postawiłaś tezę, a ja czekam na dowody na jej poparcie.
        • babcia47 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:43
          is-laura napisała:

> No właśnie. Podnieśli VAT na podstawową żywność i cieszą się ile z tego powodu
          > wpłynie do budżetu. A z czyjej kieszeni te wpływy? Nas wszystkich i m.in. z kie
          > szeni najbiedniejszych emerytów, bo jeść każdy musi, czyli dobijmy biedotę. Gdz
          > ie jest lewica i co robi oprócz grzania tematów LGBT.
          Niezmiennie bawią mnie takie wpisy. Wiadomo bylo ze wczesniej czy później tarcze przestaną działać. Wiedzial to już świety PiS bo nie uwzglednil ich w budżecie a wplywy z VAT uwzglednil jako przychody. Bylam w kwietniu na zakupach i jqkis spektakularnych podwyżek nie zauważyłam.
          Rok wcześniej Morawiecki zlikwidowal zerowy VAT ba energię i paliwa. Nue pamietam by wtedy bylo takie narzekanie a ich podrożenie wplywa pośrednio na wszystkie produkty i mieliśmy inflacje ponad 18% , to była strata dla ludzi. Co najlepsze UE ktora Mateusz sie zasłaniał wymagała 5% VAT-u i by było dobrze. Przywrócono jednak 23% by budzet zyskał wiecej. Do tego każdy 1 procent wzrostu inflacji to dodatkowe 2 mld większych wpływów do budżetu wlasnie z tytułu podatków i danin
          • is-laura Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:49
            Babciu nałóż okulary, skoro nie widzisz podwyżek. Problem VATu można było rozwiązać wyłączając artykuły pierwszej potrzeby, takie jak chleb czy ziemniaki, żeby ludzie nie poumierali z głodu. Odejmij 100 złotych miesięcznie od najniższej emerytury plus weź pod uwagę podwyżkę opłat za energię i może się okazać, że niektórzy zaczną przymierać głodem.
            • livia.kalina Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:52
              Serio sądzisz, ze ktoś umrze z głodu?
              • is-laura Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:54
                Serio. Dziś pod moją biedronką starszy człowiek grzebał w śmietniku biedronkowym, a pracownica, która wyszła na papierosa udawała że go nie widzi.
                • livia.kalina Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:02
                  Od kiedy żyję bezdomni, alkoholicy grzebali w śmieciach. Jaki to ma związek z podwyżką vat na żywność?
                  • is-laura Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:05
                    I to uważasz za normalne? Że marnuje się żywność z dyskontów a ludzi nie stać na jedzenie? Nie wiem czy on akurat był bezdomny, na pewno na bezdomnego nie wyglądał, ale na pewno był biedny.
                    • asia-loi Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:20
                      is-laura napisała:

> I to uważasz za normalne? Że marnuje się żywność z dyskontów a ludzi nie stać na jedzenie? Nie wiem czy on akurat był bezdomny, na pewno na bezdomnego nie wy
                      > glądał, ale na pewno był biedny.

To buszowanie w śmietnikach sklepowych jakoś się nazywa ( nie pamiętam teraz). Są ludzie, którzy celowo tak zdobywają jedzenie, bo mówią, że jest tam dużo dobrego jedzenia, tylko trochę przeterminowane. I jest podobno duża konkurencja w zdobywaniu w ten sposób jedzenia. Było sporo artykułów/teportaży w mediach na ten temat.
                      • is-laura Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:29
                        No proszę cię, chyba nie sądzisz, że dziadek grzebał w śmietniku z powodów ideologicznych ryzykując wezwanie policji
                        • asia-loi Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:36
                          is-laura napisała:

> No proszę cię, chyba nie sądzisz, że dziadek grzebał w śmietniku z powodów ideologicznych ryzykując wezwanie policji

Od kiedy policja przyjedża na tego typu wezwania? Bo będę dzwonić co chwilę, zwłaszcza w nocy.
                          • is-laura Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:41
                            Nie słyszałaś o głośnej medialnej sprawie zatrzymania starszej kobiety za grzebanie w śmietniku?
                            • asia-loi Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 17:07
                              is-laura napisała:

> Nie słyszałaś o głośnej medialnej sprawie zatrzymania starszej kobiety za grzebanie w śmietniku?

Nie.
                              • is-laura Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 17:15
                                Proszę
                                www.polsatnews.pl/wiadomosc/2024-01-06/gdansk-ochroniarz-zamknal-staruszke-w-wiacie-smietnikowej-bo-szukala-tam-jedzenia/
                              • is-laura Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 17:16
                                A tu o zatrzymaniu freganki przez ochroniarza i wezwaniu policji
                                www.bankier.pl/wiadomosc/Kobieta-wziela-zywnosc-ze-smietnika-Biedronki-Sad-uchyli-kare-8440866.html
                • asia-loi Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:16
                  is-laura napisała:

> Serio. Dziś pod moją biedronką starszy człowiek grzebał w śmietniku biedronkowym, a pracownica, która wyszła na papierosa udawała że go nie widzi.

Koło mojego bloku nieroby grzebią w śmietnikach co 2-3 godziny przez całą dobę. Wiem, bo bardzo przy tym hałasują zwłaszcza jak zgniatają puszki. I są to ludzie w większości w wieku 30-45 lat i ze dwóch dziadków. Grzebią w śmietnikach od lat, a nie od podniesienia VAT-u.
            • babcia47 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:32
              Nie zapominaj ze piszesz do osoby jak najbardziej zainteresowanej. Wiem na co patrzę i zawsze wiem ile za co płacę. Moj zestaw produktów ktory regularnie uzupełniam nie podrożał. Z tego co zauwazylam największe ruchy cenowe byly na warzywach ale tu o dziwo gdy czesc wzrosła inne spadły i to nawet sporo.
              • babcia47 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:43
                Ps . Zdążyłam tez zauważyć ze gdy pis wprowadził tarcze na zywnosc i zerowy vat ceny nie tylko nie spadły a wręcz szly dalej w górę jak durne. Wtedy zamiast vatu radośnie wprowadzono dqninę od zawartości cukru w produktach ( wielu) i manipulowano cenami paliw by zachować ich cenę przy przywroceniu wysokiego vatu. Inflacja miala się dobrze, moj portfel dużo gorzej. Energia dla przedsiębiorstw tez nie byla objęta tarcza a to miało wplyw na końcowa cene produktow. 5 % podwyżki na podstawowych produktach to ja mialam co kwartal a nawet więcej bo stosunek wzrostu kosztów utrzymania , przy zaciskaniu juz pada, mialsie nijak do oficjalnie ogłaszanych wskaźników
              • is-laura Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:48
                W Lidlu? Za tydzień, w maju, zauważysz zmianę.
                • babcia47 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 19:08
                  Nie bywam w Lidlu, bo nie
        • natalia.nat Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:14
          is-laura napisała:

> szeni najbiedniejszych emerytów, bo jeść każdy musi, czyli dobijmy biedotę.

E tam. Nowy rząd powinien wprowadzić darmową żywność, mieszkania za złotówkę dla wszystkich, trzydniowy tydzień pracy i alkohol podstawiany pod drzwi obywatela.

Mało ci jeszcze nieuzasadnionego socjalu w tym kraju?
          • is-laura Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:26
            Socjal powinien być uzasadniony. Podwyżki żywności są najbardziej krzywdzące dla ludzi, którzy pracowali, ale przeszli na emerytury dawno temu i rewaloryzacja ich emerytur nie nadąża za wzrostem cen. Teraz tacy 75- 80- latkowie są po prostu biedni i żeby przeżyć muszą zaciskać pasa albo liczyć na rodzinę.
            • asia-loi Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:40
              is-laura napisała:

> Socjal powinien być uzasadniony. Podwyżki żywności są najbardziej krzywdzące dla ludzi, którzy pracowali, ale przeszli na emerytury dawno temu i rewaloryzacja ich emerytur nie nadąża za wzrostem cen. Teraz tacy 75- 80- latkowie są po prostu biedni i żeby przeżyć muszą zaciskać pasa albo liczyć na rodzinę.

Dzięki PiS-owi i dużej inflacji do której doprowadzili. Inflacja okradła wszystkich, najbardziej tych co mieli mało kasy. Ten ich socjal nie rekompensował ich drożyzny.
              • is-laura Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:44
                Ale to już nie ma znaczenia kto co rozdmuchał. Znaczenie ma co do garnka mają włożyć DZISIAJ ci , którym brakuje pieniędzy na żywność. Dlatego radość rządu, że rząd ściągnie pieniądze też z najbiedniejszych jest nie na miejscu
              • babcia47 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:45
                Dokladnie. Moje oszczędności zbierane na emeryturę cale zycie za rządów pis przeszły do historii
            • natalia.nat Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:55
              is-laura napisała:

> Socjal powinien być uzasadniony. Podwyżki żywności są najbardziej krzywdzące dl
              > a ludzi, którzy pracowali, ale przeszli na emerytury dawno temu i rewaloryzacja
              > ich emerytur nie nadąża za wzrostem cen.

I jaki to jest uzasadniony socjal 800+ dla wszystkich dzieci?
              Zawsze będą ludzie biedniejsi i bogatsi a ceny żywności ustala sam rynek i konkurencja. Jeżeli będziesz to sztucznie regulować i komuś coś dasz (albo nie podwyższysz), to drugiemu musisz zabrać, gdzieś ta strata musi być wyrównana. Tak właśnie było z tarczami i zamrażaniem podwyżek cen.
              Emeryci mają niskie emerytury, bo taka jest stopa zwrotu. I jak chcesz temu zaradzić? My, dzisiaj pracujący, będziemy mieć emerytury jeszcze mniejsze albo wcale. System emerytalny wymaga reformy, na pewno podwyższenia wieku emerytalnego, ale cudów się nie ma co spodziewać, ujemny przyrost naturalny też nie pomaga.
              • is-laura Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 17:07
                800 plus zamiast 500 to akurat wprowadził obecny rząd zamiast celowej pomocy dla osób najbiedniejszych.
                • natalia.nat Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 17:19
                  is-laura napisała:

> 800 plus zamiast 500 to akurat wprowadził obecny rząd zamiast celowej pomocy dl
                  > a osób najbiedniejszych

To nie ma znaczenia. Bo to PiS zaczął ten kuriozalny socjal i zrobił najgorsze co mógł temu krajowi. Bo teraz każda partia, jaki nie miałaby nawet dobry program, to i tak żeby mieć szansę wygrać musi pincet plus kontynuować i go jeszcze waloryzować. Trudno bowiem rywalizować z żywą gotówką za nic i płaconą wszystkim jak leci bez kryteriów.
                  A pomoc dla najbiedniejszych już jest. Wystarczająca. Jeżeli uważasz że za mała, to płać z własnej kieszeni. Ja nie godzę się na kolejne socjale z moich podatków. Sama nic nie dostałam, tylko na to wszystko haruję.
                  • is-laura Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 17:50
                    Uważam, że pomoc socjalna jest źle dystrybuowana. Bieda w Polsce ma
                    twarz 80- letnich emerytów, rodzica dzieci że znaczną niepełnosprawnością. Do takich osób powinna być kierowana pomoc społeczna. A nie do rodziców zdolnych do pracy, na babciowe czy inne kredyty mieszkaniowe 0 procent.
                    • natalia.nat Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 18:03
                      Tak jak napisałam. Uważasz że pomoc dla niezaradnych czy emerytów jest za mała, to płać z własnej kieszeni. Ja uważam inaczej.
                • babcia47 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 19:05
                  Cos ci się zdrowo popiermyliło. Podwyżka do 800zł weszła w życie faktycznie od 1 stycznia ale ustawa zmieniajaca wysokosc swiadczenia i termin wejścia w życie to robota pis. Zapowiedziane zostało jeszcze wiosna ubiegłego roku a PoO krzyknęło sprawdzam i chciało by pis wlasnym kosztem a nie juz po wyborach wprowadziło ja juz od 1 czerwca na Dzień Dziecka. Wykręcili się koniecznością nowelizacji budżetu po czym zrobili to z xupelnue innego powodu
    • livia.kalina Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 14:49
      Nie, w ogóle nie, choć pis bardzo się stara mnie przekonać, że powinnam być załamana. wink
      • angazetka Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:38
        Ja tam jestem rozczarowana całkiem bez pomocy PiS-u. Czy może raczej: lekko zniesmaczona.
    • feniks_z_popiolu Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:14
      Niezłe bagno musieli zostawić poprzednicy w resortach sad , nowi się rozejrzeli i zmykają.
      U mnie w okręgu będzie Michał Szczerba. Znam człowieka od bez mala 10 lat i jestem przekonana, że to nie będzie zmarnowany głos
      • taki-sobie-nick Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 26.04.24, 00:28
        feniks_z_popiolu napisał:

> Niezłe bagno musieli zostawić poprzednicy w resortach sad , nowi się rozejrzeli
        > i zmykają.

E tam, zawsze wina PiS-u (nie Tuska tym razem). I tak by wiali, polityk idzie za forsą.
    • szafireczek Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:16
      Wręcz przeciwnie - zrobili bilans otwarcia, a teraz wymiana sztafety. Tak działa rotacja, jak się ma zaplecze fachowców - dla niektórych to niepojęte i zazdroszczą.
      • 71tosia Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:06
        czego zazdroszcza? Ze beda jednym z 750 poslow glosowac na dyrektywa zamiast byc jednym z 26 ministrow w Radzie Unii - gdzie zapada wiekszosc prawnych decyzji dotyczacych Unii?
      • cegehana Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 17:09
        Gdyby mieli zaplecze fachowców to by się go nie wstydzili w czasie wyborów parlamentarnych i samorządowych tylko pokazali i promowali.
        • 71tosia Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 18:09
          Obie partie maja problem krótkiej ławki i nie wyciągają z tego wniosków
      • taki-sobie-nick Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 26.04.24, 00:29
        Nie zauważyłam w tym wątku zazdrości, tylko wkurzenie i rozczarowanie.
    • babcia47 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:30
      Ale że co, miałaś problem z uszami w grudniu? Od początku było mówione ze w czerwcu najpóźniej dojdzie do przebudowy rządu. Wiadomo tez bylo ze w związku z bajzlem jaki trzeba posprzątać w pierwszym półroczu po PiSie wymaga postawienia ns czele resortów ludzi- zderzaków którzy sa wystarczająco zdeterminowani ale zdają sobie sprawę ze mocno dostaną odłamkami hejtu i będą wystawieni na krytykę przeciwników, możliwe że popelnia błędy lub będą musieli iść " na skroty". Po tym czasie osoby które przejmą ich obowiązki mialy zajac się już spokojna, mrówczą pracą. Z tego co widzę konsekwentnie ten plan jest realizowany wiec nie czuje się rozczarowana.
      • feniks_z_popiolu Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:35
        Babcia47, też tak to widzę. Partyzantka PIS-u trwała 8 lat, Nowa Koalicja jest dopiero 5-ty miesiąc .

• yokai Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:49
        Dokładnie. Zgadzam się w 100%. W ogóle dla mnie mówenie, że w PE jest się tylko dla kasy i nic się nie robi jest jakiś kuriozum. Oczywiście, że zarobki są większe, ale właściwie dlaczego miały by nie być? O wiele lepiej jest wysłać tam ludzi znanych o ugruntowanej pozycji niż kogoś, kto dopiero miałby zyskać doświadczenie.
        Ja pamiętam, że od początku była mowa o rekonstrukcji rządu po kilku miesiącach. Nie była to wiedza tajemna. I jest to dla mnie logiczne posunięcie.
      • 71tosia Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:03
        nie- jezeli ktos podejmuje sie powaznego zadania to nie rezygnuje z niego po kilku miesiacach realizacji gdy daleko do mety bo konfitury rozadaj gdzie indziej. Nie opowiada ''o çmentarzysku sloni' do ktorego po kilku dniach chetnie dolacza.
        PE - jest waznym organem Unijnym (formalnie wspolprawodawczym ) ale wystrczy przesledzic proces legislacyjny by wiedziec ze decydujacy wplyw na ostateczny ksztalt dyrektyw i rozporzadzen ma Rada Unii, w ktorej i Budka i Sienkiewicz jako ministrowie mieli by znacznie wiecej do powiedzenia.
        • babcia47 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:15
          Gdzie jest powiedziane ze nie będą kandydować np na stanowiska komisarzy czy innych osób mających wpływ na proces legislacyjny, wrecz na kształt ustaw? Pisowi sie nie udało, większość ich kandydatur przepadła i tylko Wojciechowski zostal na siłę przepchnięty, za trzecim podejściem przez obcych europosłów bo nie wypadalo by Polska nie miala żadnego komisarza jako duże panstwo. No to Wojciechowski " wypracował" zielony lad wg pomysłu z Nowogrodzkiej.. Europosłowie z innych partii zajmowali i zajmuja nadal wysokie stanowiska w samym parlamencie europejskim lub w administracji . Buzek zrezygnował chyba ze względu na wiek
          • 71tosia Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 17:02
            w uni obowiazuje zasada jeden kraj - jeden komisarz, wiec ani PIS nie mialo ani PO nie ma szans na wiecej. Chesz byc komisarzem musisz zrezygnowac z europoslowania - u UE jest scialy rodzial laczenia tych stanowisk. Do PE nie idzie sie by byc kims kto ma ''ma wladze'' wiecej tej wladzy w UE ma minister polskiego rzadu (jako czlonek Rady Unii decyduje o prawie Unii), komisja ma jedynie inicjatywe legislacyjna - wazna fukcja ale nie nie decydujaca o prawie.
            I zgadzam sie z Sienkiewiczem obie partie PO i PIS traktuja PE albo jako "cmentarzysko sloni'' z przyjemnym uposarzeniem, nagrode pocieszenia lub odsuniecie na boczny tor by polityk nie w kraju nie przeszkadzal. Szkoda tylko ze ''minister z tektury'' nie potraktowal wlasnych slow powaznie.
            • babcia47 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 19:12
              No patrz pani a Buzek spędził tam tyle lat, jest i Lewandowski i kilkoro innych . O ile pamiętam po ostatnich wyborach do jakis funkcji kandydowała Broszka i chyba kazda z jej otoczenia. O dziwo to Kopacz załapała się a nie te elitarne gwiazdeczki
              • 71tosia Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 19:39
                Czy Buzek i Lewandowski rezygnowali po kilku miesiacach z posad ministerialnych by zostac europoslami? A argument a u was murzynow bija pomine - za PO miala byc inaczej.
    • kaki11 Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 15:38
      Nie, ani rozczarowana ani zdziwiona nie jestem. Gdzieś w mediach mówiło się o tym od dawna, w uczciwość podejścia polityków już dawno nie wierzę, powodów dla których Tusk miałby swoim bliskim współpracownikom nie dać miejsc na listach na dobrze płatne posady (a umówmy się, tylko o to chodzi) też nie widzę. To politycy, liczący się z własnym interesem bardziej niż z uczciwością, to nie ma barw partyjnych. W pewien sposób, to ja nawet wolę niektórych z nich w PE niż naszym rządzie, chociaż nie dlatego, że uważam, że poradzą sobie lepiej, a bardziej dlatego, że tu będzie ich mniej.
    • natalia.nat Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:04
      Zgadzam się.
      KO mogło wcześniej obsadzić stołki ministerialne jakimś nawet mniej znanymi osobami ale specjalistami, a tych kandydatów "trzymać" do PE. Wiedzieli, że będą wybory. Średnio wyglądają teraz te partyjne roszady pierwszoplanowych polityków i widoczne parcie na kasę.
    • cegehana Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 16:50
      Nie świadczy to dobrze o koalicji rządzącej i szczerze mówiąc ogólem o naszej klasie politycznej: nie ma kogo wystawić, nie planują takich ruchów z wyprzedzeniem, jakby były to tylko pionki, a nie ludzie z jakimiś kompetencjami. Ogólnie to jest sygnał: nie traktujcie zbyt poważnie naszej kampanii, bo jeśli uwierzyliście w hasła kandydatów to wasza strata.
    • swinka-morska Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 17:15
      Co za bzdury... powtarzasz trollowsko-pisowską narrację. Albo płacą za to kopiejki, albo jesteś darmową użyteczną kre..nką
      • 71tosia Re: Rozczarowane? - kandydaci do PE 25.04.24, 17:57
        Naprawdę? kady kto się z tobą nie zgadza jest sprzedajna szuja lub „użyteczna kretynka”? Może jednak jakieś argumenty masz zamiast inwektyw?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka