wakacje_50 Re: Zakrętki nowego typu 28.05.24, 21:36 Nijak, nie przywiązuję do tego uwagi. Nie mam też problemu z piciem ani zakręcaniem. I nie rozumiem histerii wokół tych nakrętek, ale musi minąć trochę czasu zanim ludzie przywykną. Ale rozumiem, że dla osoby np. z niesprawnymi rękami, po złamaniu, to może być kłopot. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Zakrętki nowego typu 28.05.24, 23:20 Żywiec ma dobre nowe zakrętki. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Zakrętki nowego typu 28.05.24, 23:21 Mi się podoba bo nieustannie gubiłam zakrętki do otwartej butelki.Jestem za.Po prostu wygodniej mi. Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Zakrętki nowego typu 29.05.24, 08:34 Jak można zgubić nakrętkę? Przecież masz ją w ręku? Odkręcasz, nalewasz i zakręcasz. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Zakrętki nowego typu 29.05.24, 09:23 Też mnie to ogromnie zdumiało. A przy tym zarzuca urywającym, że są nieogarnięci i sami sobie stwarzają problemy😄 Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Zakrętki nowego typu 29.05.24, 09:54 A nie stwarrzają? Wyżej dziewczyna piszę, że urywa, zostaje stercząca część, to też ją urywa i do worka i że to to samo, co dawniej zakrętki luzem- to co to jest, jak nie stwarzanie problemów? Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Zakrętki nowego typu 29.05.24, 11:18 Odkręcasz, kładziesz zakrętkę gdzieś i nie możesz ( potem) znaleźć, nalewasz I wtedy masz problem bo butelka otwarta. Jak masz ADHD to rozumiesz a jak nie, to nie, o co chodzi z gubieniem zakrętki/ miliona innych rzeczy. Nie napisałam nic o nieogarnieciu,tylko o wymyślaniu sobie problemów pt."zakrętka kłuje, trzeba ją odwracać/urywać/ przekręcać a w ogóle to nie da się wyrzucić do plastiku, bo nie... Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Zakrętki nowego typu 29.05.24, 13:39 > Nie napisałam nic o nieogarnieciu,tylko o wymyślaniu sobie problemów pt."zakrętka kłuje, trzeba ją odwracać/urywać/ przekręcać a w ogóle to nie da się wyrzucić do plastiku, bo nie... No ale wiesz, dla Ciebie wymyślaniem problemów jest to, co napisałaś, a dla innych gubienie nakrętek. Nie widzę różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
laluga Re: Zakrętki nowego typu 29.05.24, 08:06 Bardzo podoba mi się nowe rozwiązanie. Może jeszcze kapsle udałoby się jakoś ogarnąć. Generalnie chciałbym powrotu do napojów szklanych butelkach. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Zakrętki nowego typu 29.05.24, 11:45 Powaznie? Mleko w szkle, śmietana w szkle, woda w szkle, sok w szkle. Kto ci to zaniesie do domu.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Zakrętki nowego typu 04.06.24, 17:51 Mleczarz. Śmietaniarz. Wodziarz (wodnik) Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Zakrętki nowego typu 02.06.24, 14:09 laluga napisała: > Generalnie chciałbym powrotu do napojów szklanych butelkach. finansowe i ekologiczne koszty transportu opakowań szklanych są dość wysokie ze względu na ich ciężar i konieczność wożenia w dwie strony - to ma sens bardziej w przypadku małych lokalnych przetwórni; u nas na szkolnych imprezach wjeżdżają tradycyjne skrzynki z wodą w małych butelkach z pobliskiej rozlewni - jak sie chce to można Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Zakrętki nowego typu 29.05.24, 09:30 Początkowo drażniły ale powoli oswajam. Zauważyłam, że niektórzy producenci: 1) dają mocniejsze mocowania nakrętka-butelka/karton i nie chce mi się siłować z odrywaniem, 2) dają dłuższe mocowania nakrętka-butelka/karton i ułatwia to bezpośrednie picie albo też przelewanie do szklanki. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Zakrętki nowego typu 29.05.24, 09:34 Od razu odrywam, bo niewygodnie się zakręca. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zakrętki nowego typu 29.05.24, 09:54 Na początku mnie denerwowały. Teraz moje dłonie nauczyły się i zapamiętały inne ruchy i jest ok, jak zawsze, nic się nie rozlewa i nie drapie. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Zakrętki nowego typu 29.05.24, 10:55 Przekora i robienie "po swojemu". Polactwo to jednak stan umysłu. Nie. Nie odrywam. Są przyczepione, żeby nie odrywać. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: Zakrętki nowego typu 29.05.24, 11:49 Ja tez odrywam. Idiotyczny pomysł z tymi zakrętkami. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Zakrętki nowego typu 29.05.24, 11:58 Problemy pierwszego świata: jak sobie radzicie? odrywacie? nie odrywacie? Problemu nie mam, absolutnie żadnego, bo najzwyczajniej na świecie nie kupuję nic butelkowanego- tzn kupuję mleko, ale mleko ma akurat normalne nakrętki, a wodę noszę kranówkę we własnej butelce, coli czy nawet pepsi nie kupuję, jogurty, kefir inne nabiały kupuję w kubeczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Zakrętki nowego typu 04.06.24, 07:05 Jeszcze ma normalne, za chwilę będzie mieć połączone z butelką/ kartonem Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Zakrętki nowego typu 29.05.24, 17:38 Urywam przy pierwszym odkręceniu. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Zakrętki nowego typu 29.05.24, 19:42 A popiół (znaczy się plastikowy) wywozisz na pole sąsiada🤪. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Zakrętki nowego typu 29.05.24, 21:00 Na początku mnie wkurzały ale już się przyzwyczaiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Zakrętki nowego typu 29.05.24, 21:11 Ja myślę, że żeby było ekologiczniej i żeby udowodnić, że damy radę z tym żyć, a nie płakać jak przeciętny prawak z powodu głupiej nakrętki, napoje powinny być pakowane w 20-litrowe wiadra z blachy ocynkowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Zakrętki nowego typu 30.05.24, 07:10 wkurzają mnie bo są mega niewygodne. Już nie raz zdarzyło mi się coś rozlać, przez tę zakrętkę. I nie chodzi o butelki tylko np. smietanę w kartoniku, gdzie te durne nakrętki też są. Ja nie odrywam bo nie jest to łatwe (bez nożyczek nie da się) i nie chce mi się w to bawić. Natomiast zastanawiam się nad "ideą", naprawdę jest to taki problem w recyklingu? wyrzucacie butelki, kartony, bez nakrętek? no, ja zawsze je przykręcam bo nie leją się resztki płynów z tych butelek czy kartonów, które zresztą zgniatam przed wyrzuceniem. Z prostej przyczyny - bo zajmują mniej miejsca w moim osobistym koszu, jesli juz nie miałabym ekologicznej wrażliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Zakrętki nowego typu 30.05.24, 16:22 A propos: nakrętki od plastikowej butelki nie potrafi odkręcić Sebastian Kaleta. Teraz Sebastian Kaleta robi sobie kampanię na tych nakrętkach. A tymczasem to on sam głosował w Sejmie za wprowadzeniem w Polsce unijnej dyrektywy o tych nakrętkach! To jest taka sama "afera" jak z Zielonym ładem, wprowadzić chcieli, głosowali ZA, ale się nie cieszyli, a teraz płaczą... Słowem- prawacy dzielnie walczą z problemami, które sami tworzą Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Zakrętki nowego typu 02.06.24, 23:27 Urywam i git, ale mam wrażenie, że to jest jakaś kropla przepełniająca czarę. Byłoby śmiesznie, gdyby z powodu nakrętek Unia Europejska została w końcu zniszczona Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Zakrętki nowego typu 02.06.24, 23:27 Zawsze zakręcam bo zgniatam butlkę i zakrecam zeby zostala w zgniecionej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Zakrętki nowego typu 04.06.24, 17:53 To zgniatanie jest męczące. Wolałabym, żeby wprowadzono nakaz sprzedaży napojów w butelkach już zgniecionych Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Zakrętki nowego typu 04.06.24, 17:49 Odcinam maczetą szyjkę butelki wraz z zakrętką Odpowiedz Link Zgłoś