Dodaj do ulubionych

Ile tabletek dziennie bierzecie?

27.08.24, 10:32
Biorę obecnie 20 różnych tabletek dziennie- wszystkie zapisane przez różnych lekarzy.
Na ich widok mi się robi niedobrze. Pobolewa mnie od nich brzuch i pocieszam się, że już niedlugo i że wrócę do standardowych 2 dziennie.
Zazdroszczę wszystkim, którzy nie muszą brać żadnych leków.
Tak tylko się chciałam wygadać.
Obserwuj wątek
    • homohominilupus Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 10:36
      Matko i córko...współczuję.

Biorę 2, z czego jedna to supplement. Mam też lek w inhalatorze, kt biorę teraz 2× dziennie.

Jak długo musisz je brać?
      • princy-mincy Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 10:39
        Jeszcze około tygodnia. W zeszłym tygodniu zakończyłam jeszcze inna terapię w której brałam dodatkowych 5 tabletek. Czyli z 25 zeszłam na 20. W następnym tygodniu powinno być już ok 12.
        Widać więc światełko w tunelu ale wciąż bym chciała nie brać nic.
        • ajr27 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 01.09.24, 21:12
          Helicobacter może? Mój syn się tak mordował niedawno.
    • 1matka-polka Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 10:44
      3 tabletki i 3 rodzaje kropli, 2 razy dziennie.
    • alterego72 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 10:44
      10. I mniej raczej w najbliższym czasie nie będzie... sad
    • anilorak174 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 10:45
      Tylko 7...
    • szarmszejk123 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 10:52
      Poza suplem D3 i sprayem z kortyzonem do nosa, nic innego.
      Biedna ty, ojojam 🤗
    • bei Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 10:52
      Jedną.
    • turbinkamalinka Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 10:56
      Żadnej. Od czasu do czasu jakiś Apap lub podobne ale to może z 10 tabletek rocznie. 4 letni syn bierze jedną tabletkę na dobę ale dawki różne w zależności od dnia tygodnia (euthyrox), Za to partner ma chyba 8 różnych leków i bierze codziennie
    • wapaha Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 10:57
      a wszyscy lekarze wiedzą o sobie i swoich receptach i leczeniu ?- może stąd bóle brzucha, bo poza ilością jakieś leki ze sobą źle reagują
      współczuję bólu choroby i przykrego obowiązku-pomyśl sobie, że każde kolejne to o 20 mniej do celu ( tych 2 )

w temacie- nie biorę żadnych leków ( tfu tfu)
      zdrówka!
      • princy-mincy Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 11:02
        Wiedza o sobie, oczywiście. To są leki na 4 różne schorzenia, każdemu lekarzowi mówię jakie leki biorę.
        • wapaha Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 11:32
          to dobrze
          raz jeszcze kciukam
    • roks30 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 10:59
      Pół tabletki 😆
    • fogito Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 11:00
      Nic nie biorę. 52 lata.
    • evee1 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 11:02
      Współczuję. Ja biorę 4 i myślałam, że to dużo. Może jak pójdę na emeryturę, to uda mi się zrezygnować z jednej, się pewnie inne mi przybędą, chociaż może i nie, bo ha już prawie w polskim wieku emerytalnym jestem 😄
    • chococaffe Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 11:02
      1 tabletka lekarstwo
      0-2 suple
      plus 3 muszę nosić ze sobą, ale od dawna prędzej się przeterminuja niż je zużyje.
    • daniela34 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 11:05
      Ani jednej.
      Moja mama natomiast kilkanaście dziennie (6 rano, 5 wieczorem, dwie w południe). Współczuję jej i wszystkim, którzy muszą tyle łykać.
    • anka_one_and_only Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 11:11
      Zero.
    • makurokurosek Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 11:14
      Nie biorę żadnych leków.
    • pffpffpff Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 11:15
      Dwie. Euthyrox rano i progesteron wieczorem.
      Plus jak mi się przypomni to suplementy. Wit. D3, cynk, magnez i żelazo.
    • kaki11 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 11:15
      O matko 😮Współczuję i życzę ci powrotu do zdrowia i jakiejś normy lekowej też, bo tyle leków to fatycznie nic fajnego... ja biorę obecnie 2-3 dziennie. Jeden to faktycznie lek od lekarza, druga to kwas foliowy i ze 3 razy w tygodniu łykam sobie jeszcze b12.
    • eagle.eagle Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 11:18
      Ja biorę sporo, ok 5-7 supli. Pewnie trochę przesadzam... Ale jakoś z niczego nie chce zrezygnować.
    • lilia.z.doliny Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 11:47
      Od lat biorę leki zapobiegawczo przeciw migrenie. Od pół roku doszedl mi jeszcze jeden lek. Przecuwbolowe- w razie potrzeby ( tzn tryptany)
      Uważam że to dużo, ale ból odczłowiecza, więc nie analizuje, tylko biorę.
      Przy okazji tego wątku przypomniała mi się sp Rosa.
      Jej dziennej dawki leków nie da rady przebić sad
      • homohominilupus Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 12:26
        Tez o Rosie pomyslalam...
      • wrota.do.lasu Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 13:18
        Rosa nie zyje?????
        • majenkirr Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 13:40
          Ano nie😢
    • marusia_ogoniok_102 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 11:56
      6, z czego 1 to suplement.
    • malia Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 12:12
      Jedną, a teraz kilka na niwelowanie skutków ubocznych tej jednej
    • beataj1 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 12:28
      2 - na nadciśnienie i antydepresant.

Klauzula sumienia zabrania mi pakowania w siebie suplementów, witaminek, aszwagand, homeopatii czy innych ziółek (marihuana się nie liczy).
      • chococaffe Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 13:18
        Znak równości między Wit. D a homeopatia?
        • beataj1 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 13:45
          Na poziome suplementów i witaminek na ładne włoski, twarde paznokietki i zdrową wątrobę, kupowanych bo koleżanka bierze i słyszała że trzeba. Tak.
          • chococaffe Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 14:10
            I to o Wit. D? Ok
            • beataj1 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 14:22
              Ile znasz osób które naprawdę pogadały o swoim indywidualnym poziomie wit D z lekarzem a ile które poszły do apteki, kupiły witD jak pietruszkę bo usłyszały (z reklamy, plotek czy od koleżanki, która lubi poczytać w necie), że absolutnie każdy musi suplementować wit D najlepiej największą dawką. I biorą te tabletki jak cukierki, bo to pomaga na wszystko.
              Czym to się różni od homeopatii w której koleżanka powiedziała że jak bierze kuleczki to się lepiej czuje i od 2 lat nie miała kataru?
              • chococaffe Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 14:31
                Wiedza o witaminie D to nie jest wiedza od koleżanek i reklam. Rozumiem wybór, ale stawianie tego na poziomie głupotek od gozdzikowej jest mocno przesadzone. I tyle.
              • wapaha Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 17:30
                beataj1 napisała:

> Czym to się różni od homeopatii w której koleżanka powiedziała że jak bierze ku
                > leczki to się lepiej czuje i od 2 lat nie miała kataru?
                >
                yyy
                ty tak serio ? suspicious
              • 123zielona123 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 22:45
                nie gadałam z lekarzem, tylko zrobiłam badanie ppoziomu witaminy D3
              • jaktolecialo Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 28.08.24, 06:24
                Zgłaszam się! Zrobilam badanie poziomu - zalecone przez endo i rozmawiałam z lekarzem
              • szarmszejk123 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 28.08.24, 07:11
                Pewnie głównie tym, że jedno ma udowodnione i działanie i istnienie a drugie nie :p
              • princy-mincy Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 28.08.24, 09:02
                Ja robie badania wit D i dziwie sie, ze bedac na antydepresancie nie mialas oznaczanego poziomu witaminy D.
                • beataj1 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 28.08.24, 09:06
                  miałam i było ok. Nie pamiętam zakresów, ale się w nich mieściłam.
                  • szarmszejk123 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 28.08.24, 09:09
                    Też miałam i okazało się że mam mega niedobory :p
                    Mówisz, że ściema?
                    • beataj1 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 28.08.24, 09:21
                      nie, jak sa niedobory to przecież oczywiste, że trzeba uzupełniać. O tym mówię.
                      Zbadałaś, wyszły niedobory, zadziałałaś.

To co innego niż: a wszyscy biorą, ponoć trzeba, to kupie przy okazji jak już będę w aptece.
                      • szarmszejk123 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 28.08.24, 09:29
                        No ale jednak trudno postawić Wit D na równi z homeopatia, jakkolwiek by na to nie patrzeć.
                      • chococaffe Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 28.08.24, 09:30
                        A za im wezmę elektrolity w podróży i upale 30 stopni mam robić badania? A jak ktoś jest na diecie eliminacyjnej to na ten okres nie może brać dobrej multiwitaminy my bez badań? smile
                        • chococaffe Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 28.08.24, 09:31
                          A jak wezmę a nie im wezme
                  • princy-mincy Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 28.08.24, 09:25
                    jak nie supplementuje wit D od jesieni do wiosny to ja mam niedobor potwierdzony badaniami
                    wiec ta witamina D nie stoi na rowni z homeopatia
      • simply_z Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 23:31
        A depresja niekiedy bierze sie z niedoborow witaminy m.in.D i B12..
      • mikams75 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 28.08.24, 07:52
        a skad taka klauzula sumienia sie wziela?
      • headonshouldersbaby Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 29.08.24, 19:50
        www.medonet.pl/leki-od-a-do-z/witaminy-i-mineraly,ta-witamina-chroni-przed-rakiem-i-zawalem--90-proc--polakow-ma-niedobor,artykul,77511884.html

Nie wspomnę juz , ze obecne widełki 'normy' są norma dla zdrowia KOSCI . Aby poziom witaminy D wpływał na : stan psychiczny , zapobiegał infekcjom i nowotworom musi być blisko 100.
        60 juz nie styknie.

Q tak w ogóle, ty bierzesz ANTYDEPRESANT, tabsy na nadciśnienie, a nie masz przetestowanego poziomu witamin i minerałów?... Nadciśnienie bierze się z niezdrowego trybu życia, także i depresja. Ciała od umysłu nie odseparujesz. Zmiany w diecie, ruch, zbadanie poziomu niedoborów to powinien być twój priorytet . Chyba ze masz 70 lat i ci się juz generalnie nie chce o siebie dbać .
    • aguar Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 12:32
      Trzy (Dexilant, Resolor i Trittico). I od września dojdzie mi czwarta - wit. D. Pocieszam się, że to nie tak źle, jak na 50 lat, ale obawiam, że dojdzie więcej np. HTZ i z sercem jakby nie ten teges...A po lekach mi często niedobrze.
      • sarah_black38 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 12:42
        Jedną dziennie - hormon plus wit.d3, wapno i magnez. Prze chorobą ani jednej. Zachorowałam na nowotwór mając 50 lat.

Ale jak w gastroskopii wyszła mi helikobakter lekarka wypisała końskie dawki leków, juz nie pamiętam ile, ale szło kilkadziesiąt na dzień, dostałam biegunki polekowej, masakra!
    • heca7 Re: Ile tabletek dziennie bierzecie? 27.08.24, 12:50
      Ani jednej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka