Dodaj do ulubionych

Klimatyzator stojący/przenośny

28.08.24, 13:17
Ma ktoś?
Sprawdza się?

Pliz, help!
Ematka wie wszystko!
Obserwuj wątek
    • malia Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 13:22
      Teść ma, ale nie mogę ci powiedzieć jaki model i firma. Chłodzi ok, ale jest wyraznie głośny, mnie to przeszkadza
      • szarmszejk123 Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 13:25
        Są dość głośne, to fakt. Moja teściowa woli siedzieć w upale, tak jej przeszkadza, ale ona ma jakieś problemy z jednym uchem.
        • dracaria Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 13:33
          szarmszejk123 napisał(a):

> Są dość głośne, to fakt. Moja teściowa woli siedzieć w upale, tak jej przeszkad
          > za, ale ona ma jakieś problemy z jednym uchem.

Nie trzeba mieć problemów z uchem, aby to przeszkadzało. To wyje 50 decybelami, nikt normalny przy tym dłużej nie wysiedzi.
          • szarmszejk123 Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 13:38
            Ja do takich jednostajnych dźwięków się szybko przyzwyczajam :p
    • szarmszejk123 Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 13:24
      Kupiliśmy do mieszkania w it zanim nam wymienili klimatyzatory ścienne.
      Działać, działają, chłodzić chłodzą, pomogły nam przeżyć:p
      Tylko żebym ja jeszcze pamiętała markę, to bym ci nawet mogła polecić:p
      • szarmszejk123 Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 13:28
        O, przypomniało mi się, marka to Argo.
        Dwa takie schłodziły nam 60m ze 100 stopni początkowych do 26 ( na zewnątrz było 45:p)
        • piataziuta Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 13:32
          Argo - cena rzędu 1000 zł?
          • szarmszejk123 Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 13:36
            Rzędu 300€ jakoś w it, więc chyba on
            • szarmszejk123 Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 14:54
              Ten dokładnie
              www.klimaexpert.pl/klimatyzator-argo-iside-id-1354
              • piataziuta Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 18:27
                Dzięki!
                A myślisz, że gdyby rurę wychodzącą wstawić w uchylone drzwi/okno to by działało?
                • szarmszejk123 Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 18:39
                  Tak, tylko musisz to jakąś kotarą/kocem zakryć. Inaczej bez sensu.
    • dracaria Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 13:30
      Mam. Stoi na balkonie, rura poprowadzona przez robioną na wymiar pleksę w oknie, polecam. Rozwiązanie dobre, gdy nie można zamontować splita. Natomiast trzeba rozważyć, czy nie będzie głośno dla sąsiadów. U mnie jest huk od ulicy jak na dworcu centralnym, więc nikomu nie robi różnicy big_grin

• piataziuta Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 13:33
        Wszystkie muszą mieć takie rury odprowadzające?
        • dracaria Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 13:36
          piataziuta napisała:

> Wszystkie muszą mieć takie rury odprowadzające?

Tak. Te lepsze mają nawet dwie rury wink
        • szarmszejk123 Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 13:37
          No niestety :p
          • piataziuta Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 14:05
            Niedobrzeuncertain
      • kamin Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 15:01
        Zaraz. Dobrze widzę? Klimatyzator stoi na balkonie, a rurę ma skierowaną do wnętrza pomieszczenia? To coś odwrotnego niż znam. Chyba, że chłodzicie balkon wink
        • dracaria Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 15:08
          kamin napisał(a):

> Zaraz. Dobrze widzę? Klimatyzator stoi na balkonie, a rurę ma skierowaną do wnę
          > trza pomieszczenia? To coś odwrotnego niż znam. Chyba, że chłodzicie balkon wink

Tak, klimatyzator stoi na zewnątrz, rura do wewnątrz, po prostu klimatyzator ma opcję przełożenia rury do wylotu zimnego powietrza, a nie gorącego. Chodzi o to, aby nie było wyjca słychać.
          Nie każda klima ma tę opcję, ale jest parę modeli na rynku, do tego robią też pleksy na okno.
          • ritana Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 15:55
            Jakiej firmy ten klimatyzator?
            • dracaria Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 19:15
              ritana napisał(a):

> Jakiej firmy ten klimatyzator?

Ja mam ten
              warmtec.pl/item/622-klimatyzator-przenosny-morso-kp40w
      • taje Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 15:42
        A w jaki sposób robiliście otwór w oknie - w istniejącej szybie?
        • dracaria Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 19:12
          taje napisała:

> A w jaki sposób robiliście otwór w oknie - w istniejącej szybie?

Nie robi się otworu w szybie, tylko zamawia ramę z pleksy na wymiar i w niej jest otwór:

emultimax.pl/pl/products/towary/klimatyzatory/ramy-okienne-termoblock/rama-okienna-warmtec-termoblock-pro-2122
          Rama jest porządna i dobrze też izoluje od hałasu.

• koronka2012 Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 13:39
      Jest głośny, spałam w stoperach. do tego ta rura jest relatywnie krótka i ciężko ją czasami zamontować do okna
      Wymieniłam no Cichutki wiszący i jest bosko
      • piataziuta Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 18:28
        "cichutki wiszący" czyli normalna klima?
    • dwasmoki Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 14:49
      Ja mam, rurę po prostu wysuwam przez okno balkonowe na zewnątrz i zasuwam zasłonę. Trzeba być przy nim, żeby faktycznie chłodził, na drugim końcu pokoju mało co się czuje, ale dla mnie i to dobre, bo mieszkam na 15. piętrze z oknami na zachód, skwar nie do wytrzymania sad
      Mam już drugi, poprzedni się popsuł i nie mogę znaleźć nikogo, kto by naprawił. Naprawiacze urządzeń agd mówią, że klimatyzatorów nie naprawiają, firmy zajmujące się naprawą klimatyzacji naprawiają tylko prawdziwą klimę. I to jest minus, choć może ktoś bardziej zdeterminowany znalazłby kogoś chętnego do naprawy (ja nie znoszę dzwonić, staram się wszystko załatwić mailem lub przez strony typu Fixly).
      • kamin Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 15:02
        Ale zabezpieczasz okno przynajmniej takim rękawem? Bo jeśli nie, to nic dziwnego, że przy otwartym balkonowym oknie jest mało wydajny.
        • dwasmoki Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 15:08
          Nie, tylko zasłaniam grubą zasłoną. Z rękawem bym oszalała, przy każdym wyjściu z domu na dłużej to zdejmować, potem znów zakładać...
          • berdebul Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 15:35
            Dlatego słabo chłodzi. Są składane rękawy, które nie przeszkadzają w zamknięciu okna.
          • snakelilith Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 15:51
            Na to jest sposób. Zamawiasz u stolarza, albo budujesz sobie ramę jak na siatkę na muchy, taką wkładaną do okna, tylko zamiast siatki robisz płytę np.drewnianą pokrytą najlepiej termiczną folią od zewnątrz. To można naprawdę zrobić chałupniczo. Robisz w tym dziurę na rurę. To nie jest idealne rozwiązanie, ale te plastikowe zasłonki na okno dołączane często do tych klimatyzorów są jeszcze gorszym rozwiązaniem.
            Na zdjęciu masz taką ramę, a teraz wyobraź sobie, że zamiast siatki jest płyta z dziurą, jak na zdjęciu 2. Możesz w każdej chwili zdjąć z okna.
            • nelamela Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 18:42
              snakelilith napisała:

> Na to jest sposób. Zamawiasz u stolarza, albo budujesz sobie ramę jak na siatkę
              > na muchy, taką wkładaną do okna, tylko zamiast siatki robisz płytę np.drewnia
              > ną pokrytą najlepiej termiczną folią od zewnątrz. To można naprawdę zrobić chał
              > upniczo. Robisz w tym dziurę na rurę. To nie jest idealne rozwiązanie, ale te p
              > lastikowe zasłonki na okno dołączane często do tych klimatyzorów są jeszcze gor
              > szym rozwiązaniem.
              > Na zdjęciu masz taką ramę, a teraz wyobraź sobie, że zamiast siatki jest płyta
              > z dziurą, jak na zdjęciu 2. Możesz w każdej chwili zdjąć z okna.

Ja tak mam na oknie dachowym. Normalnie okno uchylone a we wnęce okna pleksi z dziurą na rurę.Działa,schładza ale mój klimatyzator cholernie głośny jest.Man zamiar zimą klimatyzację na górę założyć bo upały dały się nam we znaki.Pozdrawiam.
      • piataziuta Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 18:29
        Dzięki za info!
    • b-b1 Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 15:39
      Mam kilka lat, zanim założyłam klime chodził w domu, teraz chodzi na budowie. Z Elektroluxa. W domu otwierałam okno, spuszczałam roletę zewnętrzną , która opierała się na desce( zwykły panel podłogowy z wyciętym otworem na rurę). 😂
      • piataziuta Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 18:30
        I jak działało z tym otwartym oknem?
        • snakelilith Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 19:00
          Ona pisze o czymś takim jak na pierwszym zdjęciu niżej. Spuszczasz rolety zewnętrzne ( jeżeli je masz), aż do dołu, gdzie wstawiasz wąski panel z dziurą. To ciągle nie jest idealne, bo ciepło wchodzi jednak przez roletę, ale dużo lepsze niż gdy okno jest całkiem otwarte. Lepsze też niż przy tych foliach, jak na zdjęciu 2, bo tam też wchodzi ciepło. ta folia wiele nie zatrzymuje.
          Ale pomysł tylko z zasłoną jest kompletnie idiotyczny. Te klimatyzacje żrą ogromne ilości prądu, a jak masz w sumie otwarte okno, to leci ci po kieszeni, a stopień schłodzenia jest tak minimalny, że chłodniej byś miała, gdybyś okno w ciągu dnia zamknęła i na szyby nakleiła termiczną folię odbijającą słońce.
          • snakelilith Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 19:06
            Acha, my też chcieliśmy kupić w tym roku, ale lipiec był tak znośny, że odłożyliśmy zakup do wiosny przyszłego roku. Kupiliśmy tylko oczyszczacz powietrza, by nie mieć problemu z papierosowym dymem sąsiadów, gdy wietrzymy i chłodzimy mieszkanie wieczorami. Ale byliśmy już prawie zdecydowani na model Pinguino PAC N90 ECO Silent marki De'Longhi. To mobilne urządzenie wygrało u nas w Niemczech testy. Te mniejsze od nich i trochę tańsze też są podobno dobre.
            • mysiulek08 Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 19:14
              tego pingwina delonghi mielimy kilka lat w poprzednim domu (wynajmowany, nie chcielismy inwestowac), nawet nie jest specjalnie glosny, schladza dobrze
              • snakelilith Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 19:32
                No więc właśnie w teście było, że nie jest aż tak głośny w relacji do innych. Kupimy na następny sezon, może zimą upolujemy nawet gdzieś lepszą cenę. U nas klimatyzacji splitowej nie da się zamontować, a musimy tu jeszcze co najmniej rok, dwa pomieszkać.
                • mysiulek08 Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 20:01
                  oprocz tego pingwina mielismy dwururowy honeywell, byl duzo glosniejszy ale tez wiekszy i wydajniejszy, schladzaj spory living, jadalnie, przedpokoj i korytarz, reszte domu pingwin
                  • snakelilith Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 20:21
                    My w zasadzie potrzebujmy klimatyzację tylko do sypialni, dlatego mniejszy klimatyzator chyba wystarczy.
                    • mysiulek08 Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 20:36
                      wystarczy
                      zanim zalozylismy klime w nowej chalupie, to w mojej sypialni (okolo 30m2) byl zamontowany delonghi (pokoj ma wielka tafle szkla, niemal na cala sciane wiec mozesz sobie wyobrazic jaki piekarnik sie robil, mimo trzyszybowych okien veki i folii, w kilka minut schladzal np z 25stp do 19stp
                      uzywany tylko w ciagu dnia, bo noce to u nas i latem sa dosc rzeskie
                      • snakelilith Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 21:02
                        U mnie problemem są bardziej noce. Ze względu na wysoką wilgotność powietrza, przy upałach temperatury potrafią w nocy na zewnątrz utrzymywać się tygodniami na poziomie 20-26 stopni, wtedy trudno o ochłodzenie mieszkania. W sypialni nie chce spadać wtedy poniżej 25-28 stopni. 23-24 byłyby akceptowalne, a 22 to już marzenie. Zimą śpię najchętniej przy 17-18 stopni, ale to inna bajka. wink
                        • mysiulek08 Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 21:37
                          to przy wlaczonym pingwinie raczej nie zasniesz, to nie jest jednak jednostajny szmerek klimy, ale dobrze schlodzic przed spaniem da rade

22stp w nocy to horror wink optymalna dla mnie 18-19 stp
                          • snakelilith Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 21:50
                            mysiulek08 napisała:

> 22stp w nocy to horror wink optymalna dla mnie 18-19 stp
                            >

Raczysz żartować. wink Latem to u mnie temperatura nie do osiągnięcia, nawet jak w ciągu dnia jest tylko 20-25 stopni, bo od czerwca do września trudno u mnie o noce poniżej 18 stopni. Jakieś pojedyncze może, a to nie wystarczy, by wychłodzić na dłużej mieszkanie. 18 to ja mam zimą przy wyłączonym ogrzewaniu. wink
                            Dziś np o 18 tej na zewnątrz było jeszcze 28 stopni, teraz o 21.50 jest 25 stopni. Minimum ma być o 6 rano, będzie 21 stopni. W sypialni mam teraz 25,7, co odczuwam chłodno, bo w innych pokojach jest jeszcze cieplej. Nie wiem, czy uda mi się schłodzić do 24, tyle będzie jeszcze na zewnątrz o północy.
                            • mysiulek08 Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 21:54
                              zalety nocy patagonskich tongue_out

letnie noce w santiago to byla inna bajka
                              • snakelilith Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 21:57
                                mysiulek08 napisała:

> zalety nocy patagonskich tongue_out

Ha, ha, ha. wink
          • piataziuta Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 20:34
            Nie mam opcji zainstalowania czegoś takiego - okna od południowej strony, których nie da się otworzyć - po prostu piekło. Czekam na normalną klimatyzację, ale będzie dopiero za dwa tygodnie 🙈. Myślałam, że sobie wstawię coś tymczasowo, a potem przeniosę w inne miejsce, ale z odpowiedzi wynika, że nie ma to za bardzo sensu.
            • snakelilith Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 21:19
              Tymczasowo to możesz, jeżeli masz dostęp do okna z zewnątrz, przykleić folię na szyby. Kupujesz za grosze folię ratowniczą (samochodową) w aptece. Wycinasz dokładnie rozmiar okna i kleisz zwykłą taśmą klejącą na ramach srebrną stroną w kierunku słońca. Na zewnątrz szyby, by szyba się nie nagrzewała. To wygląda badziewnie, ale ratuje życie. Ja robię tak w upały w sypialni i kuchni. Kilka stopni mniej. Zaciemnia tylko trochę.
              Ważne:
              - srebrna strona do słońca, złota do mieszkania
              - na zewnętrznej stronie szyby, nie w mieszkaniu
              - folia musi pokrywać całą szybę, nie zostawiać przerw, bo to może prowadzić do różnic temperatur w szybie.
              • piataziuta Re: Klimatyzator stojący/przenośny 29.08.24, 07:59
                Dzięki!
          • b-b1 Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 21:51
            Dokładnie tak to u mnie wyglądało jak na pierwszej fotce-naprawdę sprawdzało się idealnie.
    • mallard Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 18:12
      piataziuta napisała:

> Ma ktoś?
      > Sprawdza się?

Sprawdza, aczkolwiek tak jak tu piszą, jest dosyć głośny. Kupiliśmy go 3 lata temu - dzięki niemu moja żona jest w stanie przeżyć lato. Marki EBERG, kupiony przez internet.
    • krwawy.lolo Re: Klimatyzator stojący/przenośny 28.08.24, 20:01
      Nie mam, ale się wypowiem. Nie używam nawet w tropikach. No, czasami włączamy przy pakowaniu się.
    • lauren6 Re: Klimatyzator stojący/przenośny 29.08.24, 09:22
      Sprawdza się.
    • tylko.przelotem Re: Klimatyzator stojący/przenośny 30.08.24, 19:13
      Są specjalne rękawy do przenośnych klimatyzatorów. Nazywa się to uszczelka na okno do klimatyzatora.
      Do ramy okiennej przykleja się taśmę z rzepem, a do rzepa ten rękaw. W rękawie jest suwak, którym można regulować wielkość i wysokość otworu na rurę. Rękaw nie przeszkadza w zamykaniu okna (tzn. nie trzeba go zdejmować).
      • tylko.przelotem Re: Klimatyzator stojący/przenośny 30.08.24, 19:15
        Do okna też trzeba przykleić taśmę (jest chyba standardowo sprzedawana w zestawie z rękawem).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka