Dodaj do ulubionych

atrofia, Oekolp- pytanie

07.09.24, 17:57
Zrobiłam trzy podejścia do zapisanego przez ginekolog kremu Oekolp. No i niestety za każdym razem palenie i pieczenie tak mocne, że cała noc w plecy i dyskomfort nawet w ciągu kolejnego dnia. Czy zmiana na inny krem, nie wiem, Ovestin, może pomóc? Czy uczula estriol czy jakaś substancja pomocnicza? Jak myślicie?
(Uprzedzając pytanie: napisałam do gin sms - taką formę kontaktu zaproponowała- i od 4 dni czekam na odp.)sad(
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: atrofia, Oekolp- pytanie 07.09.24, 18:03
      bardzo mozliwe, ze masz na uczulenie jak ktorys skladnik, przy zmianie sprawdz sklad

ja mialam problem z jednym kremem, ktory zawieral olej kokosowy, po zmianie bylo ok
    • pffpffpff Re: atrofia, Oekolp- pytanie 07.09.24, 18:10
      Ja nie lubię oekolpu. Używam go na twarz. Dowcipnie mi nie służy.
      Polecam ovestin ale w kapsułkach dopochwowych. Magia.
      • ritana Re: atrofia, Oekolp- pytanie 07.09.24, 18:14
        Na twarz nie pomyślałam żeby używać. A co daje?
        Kapsułki ok, ale właśnie miał być krem również na okolice z zewnątrz a nie tylko wewnętrznie
        • pffpffpff Re: atrofia, Oekolp- pytanie 07.09.24, 18:17
          Czytam sporo publikacji zagranicznych i wychodzi na to, że robi dobrze skórze wink
          Trzeba tylko uważać i używać filtra, bo może powodować melasme (ostuda chyba inaczej) czyli przebarwienia.
          • pffpffpff Re: atrofia, Oekolp- pytanie 07.09.24, 18:17
            Te przebarwienia cofają się po zaprzestaniu stosowania
    • snakelilith Re: atrofia, Oekolp- pytanie 07.09.24, 21:57
      To nie musi być uczulenie, a tzw. pierwsza reakcja. Atrofia powoduje małe uszkodzenia w śluzówce i ta reaguje bardziej wrażliwie na wszelkie substancje. I co znaczy za" każdym razem"? Na początku potrzebna jest dawka uderzeniowa, np. przez 7-10 dni bez przerwy, do odbudowania śluzówki. A potem np. raz w tygodniu do utrzymania. Wtedy piec już nie powinno. Lepsze są też globulki, bo masz wtedy standardową dawką, w kremie tego estriolu może być za mało.
      Ale uczulenie też może być np. na składniki kremu/globulki. Istnieją też suche tabletki waginalne z estriolem. Te mogą mniej piec. Np. Gynoflor. Tam jest estriol plus Lactobacillus acidophilus do poprawy flory bakteryjnej.
      • ritana Re: atrofia, Oekolp- pytanie 08.09.24, 07:54
        Miałam na myśli, że zrobiłam 3 podejścia do kremu i każdorazowo powodował pieczenie. Kolejna próba za 2-3 dni (no nie mogę w ogóle nie spać a jak używam na noc to nie śpię bo tak mnie piecze) i wszystko się powtórzyło. Gynoflor kiedyś używałam i nic nie przeszkadzał. Teraz jednak miałam mieć krem.
        • snakelilith Re: atrofia, Oekolp- pytanie 08.09.24, 09:46
          Takie próby wiele nie dają, bo jak napisałam, powinnaś ten estriol wziąć przez kilka dni pod rząd. Tylko wtedy śluzówka da radę się zregenerować. Teraz masz stale taki mały stan zapalny. Ale jak powoduje to aż taki dyskomfort, to zmień preparat. Nawet gdyby miał być to ten Gynoflor, najwyraźniej dobrze przez ciebie tolerowany. Zastosujesz go przez tydzień, a potem możesz dalej próbować z kremem. Może być, że wtedy nie będzie już tak piekło. Krem ma na pewno tą zaletę, że też natłuszcza na zewnątrz, ale do tego możesz dodatkowo do Gynofloru stosować dowolny krem bez hormonu z apteki, albo zwykły olej kokosowy.
          Z własnego doświadczenia, u mnie globulki Oekolp też na początku powodowały lekkie pieczenie, ale po 3-4 (brane przez 7 dni ciągiem) przeszło, a teraz używam tylko raz w tygodniu i nie piecze nic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka