Dodaj do ulubionych

Żelazo - dobry preparat

25.09.24, 01:18
Poszukuje. Brałam Feroplex. Niestety od jakiegoś czasu niedostępny w Polsce. Jedyny, który dobrze mój organizm przyswaja. Mam problemy ze zdrowiem i muszę brać dodatkowo. Ferrytyna nadal niska. Wzięłam Tardyferon i tragedia. Cały dzień zawroty głowy i senność. Oprócz tego cały dzień biegunka. Jest coś jeszcze dobrego na receptę ? Mięsa nie jem bo mi nie smakuje. Nie dam rady zjeść wątróbki czy innych przetworów. Mam nadwrażliwość zapachową i prędzej zwymiotuję niż coś takiego przełknę.
Obserwuj wątek
    • salatka_z_cynamonem Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 03:17
      A musi być na receptę? Od 30 lat lat nie jem mięsa i suple od czasu do czasu całkowicie wystarczają, np Aliness ma dobry produkt Żelazo Organiczne Microferr, zero problemów z przewodem pokarmowym
    • nena20 Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 03:31
      Brałam biofer. Całkiem dobre efekty. O diecie nie piszę bo jednak mięso dobrze abyś jadła, niekoniecznie wątróbka .
    • novembre Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 08:20
      A kroplowka? Dziala najlepiej i najszybciej.
      • bib24 Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 08:26
        bardzo trudno dostać. u mnie w mieście mówią, że się nie daje i tyle.
        • novembre Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 13:46
          Zartujesz!
          • memphis90 Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 16:22
            Żelazo podawane dożylnie stwarza silne ryzyko wstrząsu anafilaktycznego. Podaje się w szpitalu.
            • novembre Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 17:17
              W przychodni rowniez. Podaje lekarz i po podaniu odsiedzialam 20 minut.
              • memphis90 Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 18:34
                W Polsce…? Jeśli placówka miałaby podawać wlew dożylny żelaza, to zgodnie z wytycznymi musi mieć zabezpieczone zaplecze (w tym czasie w gabinecie zabiegowym nie mogą znajdować się inni pacjenci i odbywać inne zabiegi) i dostępny personel (nie może w tym czasie wykonywać innych zadań!) oraz sprzęt i leki do resuscytacji plus dysponować możliwością szybkiego transferu do szpitala… I trzeba mieć preparat posiadający rejestrację do podawania w lecznictwie otwartym, tj poza szpitalem…
                • novembre Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 19:25
                  Nie, nie w Polsce i nie wiem, jakie są wytyczne w Szwajcarii, ale miałam wlew podawany w dwóch placówkach. Osobne pokoiki, wkłuwał się lekarz, monitorowali, czy się dobrze czuję, po podaniu musiałam swoje odsiedzieć. Wlewy były w przychodniach, więc zakładam, że pierwszą pomoc mają ogarniętą w razie czego, ale nikt mnie niczym takim nie straszył.
            • bib24 Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 18:47
              przeciez ja nie chce wlewu w garażu. tylko w szpitalu.
    • klaramara33 Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 08:48
      Jedz soczewicę-gulasz znajdziesz dużo przepisów w necie i popijaj zakwasem buraczanym .Też nie jem mięsa i to mi najlepiej służy, często piję zakwas buraczany.
    • alpepe Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 09:25
      A jajka? Też mają dużo żelaza.
    • felicjastrelicja Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 09:42
      Sideral. Kupuje się w aptece a nie na allegro lub na jakiś stronach podejrzanych firm.
    • agnes_gray Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 09:45
      Możesz sprobować Sorbifer, chociaż właściwie to lekarz powinien Ci coś zaproponować, nie forum 🙂

Plus wspomniany wyżej zakwas buraczany i pietruszka zielona (posypuj co się da).
    • princy-mincy Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 09:51
      Zamiast miesa moge polecic swiezo robiony sok z buraka. Sam burak jest dosc ciezki, ale jesli dodasz np jablko i/lub marchew, bedzie o wiele latwiejszy do strawienia. Koniecznie trzeba dodac odrobine soku z cytryny, zeby sie lepiej wchlanialo.
      Ja mialam niedob zelaza w ciazy i wzdecia i zaparcia po preparatach zelaza. Robilam sok sama (lepsza bedzie wyciskarka niz sokowirowka, ale tez sie nada), 2 razy w tyg. Wychodzilo mi tyle, ze jedna szklanke swiezo po zrobieniu (zazwyczaj pod wieczor) a druga rano.
    • deszczu_kropelka Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 09:52
      Ferrum Lek.
    • felicjastrelicja Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 11:12
      Jeżeli masz poziom Fe prawidłowy to nie masz co tak panikować bo transeryna to białko produkowane przez wątrobę a nie samo żelazo. Przyjrzyj się diecie może popełniasz błędy typu dużo kofeiny.
      • felicjastrelicja Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 11:15
        Ferrytyna miało być .
        • memphis90 Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 17:10
          Ale akurat jest odwrotnie i bardziej wymierny dla badania gospodarki żelazem jest wynik badania ferrytyny niż wolnego żelaza (niska powtarzalność wyników). ferrytyna jest białkiem produkowanym przez wiele tkanek, nie tylko wątrobę. Kofeina nie ma wpływu na syntezę ferrytyny.
      • katiemorag Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 23:40
        A wiesz zaciekawiłaś mnie. Ja mam podejrzenie immunologicznego zapalenia wątroby. Mam ciągle podwyższone wyniki wątrobowe. Czekam na na wizytę u hepatolgoa na NFZ.
    • ania_z_zielonymii Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 11:19
      Moj syn bierze floradix żelazo, to jest sok. Ale bardzo krótko, więc na razie nie wiem czy będzie efekt.
    • katiemorag Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 11:29
      Lekarze zapisali Feroplex a następnie Tardyferon. U mnie problem są bardzo obfite miesiączki. Wolę sama szukać czegoś dobrego w nadzieji, że Feroplex się w końcu pojawi w aptekach. Dziękuję za rady. Burak i soczewica to niestety za mało aby poprawić moje wyniki.
      • alicia033 Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 13:55
        katiemorag napisała:

> U mnie problem są bardzo obfite miesiączki.

więc trzeba znaleźć co jest ich przyczyną i ją zlikwidować.
        Niejedna z ematek miała ten sam problem (znaczy problem z żelazem via miesiączki) i sytuację poprawiało dopiero rozwiązanie problemu z miesiączkami.
      • snakelilith Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 19:26
        To jesteś w złej sytuacji, bo tracisz z dużym prawdopodobieństwem więcej żelaza niż jesteś w stanie doustnym preparatem nadrobić. Ja też tak miałam i nawet dożylne wlewki, czyli mega dawka żelaza na raz, tak że ferrytynę miałam w okolicach 300 mikrogramów/l pomagały tylko na około 6 -8 miesięcy.
        Lepiej znajdź przyczynę obfitych miesiączek i to wylecz, bo wszystko inne nie ma kompletnie sensu.

• katiemorag Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 23:34
          Idę na zabieg. Wiem co jest przyczyną i będę miała czyszczoną macice. W końcu się doczekałam na NFZ. Bo prawie rok czasu był przekładany. Mam nadzieję, że to pomoże.
    • swiezynka77 Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 11:48
      bez recepty Szelazo, nie ma dużo w porównaniu do preparatów aptecznych ale jest dobrze przyswajane
    • danaide2.0 Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 12:05
      Feroplex bywa niedostępny, ale można zostawić receptę w aptece (swojej aptece, mojej, może każdej?), jak przyjdzie jakaś partia to apteka się skontaktuje i dostaniesz. Dwa razy tak kupowałam. Wawa, choć nie wiem, czy to ma znaczenie.
      • login.na.raz Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 12:41
        Też tak miałam. Zadzwonili do mnie, gdy lek się pojawił.
      • katiemorag Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 23:36
        Receptę mam. Super sprawa. Nie wiedziałam, że tak można. Ja sprawdzałam na bieżąco na stronie: gdzie po lek. Ale zawsze robiłam rezerwację, jechałam do apteki i się okazało, że leku nie ma bo ktoś wcześniej zarezerwował. Dziwna sprawa.
    • panna_lila Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 12:38
      Poczytaj u Pana Tabletki pantabletka.pl/zelazo-dla-doroslych-najlepsze-opinie/
    • swinka-morska Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 14:12
      Szelazo (wariant ekonomiczny) lub FeMe (jeśli może być bardziej wypaśnie) i dołożyć Laktoferrytynę.

Z jedzenia wspomagająco: jajka, indyk, wspominane buraki, herbatka z pokrzywy z cytryną
    • aga_sama Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 16:16
      Feroplex bywa niedostępny, ale nadal można go kupić.
      Dla mnie to jedyny preparat, po którym nie mam objawów zatrucia, ale męczę się z zaparciami.
      Jak masz bardzo niską ferrytynę, to jednak poproś lekarza o skierowanie na podanie dożylne, jak nie u Ciebie w mieście, to może gdzieś obok. To jest procedura jedniodniowa, po kilku godzinach wychodzisz..
      Jeżeli chodzi o dietę, to koktajle z natki pietruszki, wątróbka i wołowina na stale w diecie.
      W sobotę mój gastrolog dał mi jeszcze skierowanie na oznaczenie wit b12 i kwasu foliowego, bo ich niedobory mogą być powodem słabego wchłaniania żelaza.
    • ykke Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 19:48
      Wiesz, że suplementacja na dluzszą metę nie jest rozwiązaniem. Trzeba znaleźć przyczynę uciekania żelaza lub nieprzyswajania. Mam to samo, niestety. Ja dobrze się czułam biorąc ferrum lek w tabletce do zucia. Lepszy niż Feroplex, bo nie trzeba było przyjmować takiej ilości słodkiego ulepku.
    • bospoltyr Re: Żelazo - dobry preparat 25.09.24, 23:07
      Dobrze przyswajałam "Szelazo".
    • hosta_73 Re: Żelazo - dobry preparat 26.09.24, 08:46
      Ascofer, bez recepty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka