Dodaj do ulubionych

Skinny fat

07.10.24, 14:26
Uważam to określenie za krzywdzące. Czy jeśli ktoś jest szczupły, ma BMI 23 i 70cm w talii to znaczy że jest skinny fat i nie jest zdrowy? Nawet jeśli ma wszystkie wyniki dobre i zdrowo się odżywia?
Gdzie jest ten zbędny tłuszcz u takiej osoby skoro na brzuchu go nie ma i ma zawartość tłuszczu w normie?
Czy każdy kto nie chodzi na siłownię jest „niezdrowy”? Każdy człowiek ma mięśnie. Mięśnie rozrośnięte na siłowni to mięśnie zniszczone które urosły żeby się odbudować.
Obserwuj wątek
    • anka_one_and_only Re: Skinny fat 07.10.24, 14:36
      00zxc00 napisał(a):

Mięśnie rozrośnięte na siłowni to mięśnie zniszczone które urosły żeby się
      > odbudować.

Ale za to jak ładnie wyglądają tongue_out
    • snakelilith Re: Skinny fat 07.10.24, 14:43
      Skinny fat to określenie na ciała z niskim BMI, czyli zwykle BMI 17-22, ale masą tłuszczową w okolicach 25-30% albo wyżej. Więc ani wyższa waga, ani BMI 23, ani talia 70, ani widoczne mięśnie wypracowane na siłowni nie mają nic do tematu.
    • thea19 Re: Skinny fat 07.10.24, 15:05
      kiepskie trolololo
    • primula.alpicola Re: Skinny fat 07.10.24, 16:55
      Jak masz wszystko w normie, to czym się przejmujesz?
      Skinny fat jest o ludziach wizualnie szczupłych, ale ze zbyt wysokim poziomem tłuszczu, zwłaszcza wisceralnego.
      A teraz jadę niszczyć mięśnie.
    • ardzuna Re: Skinny fat 07.10.24, 18:11
      00zxc00 napisał(a):

> Uważam to określenie za krzywdzące.

Nigdy go jeszcze nie słyszałam na żywo. Moja rada - czytaj co innego, ludzie mówią wiele różnych rzeczy.
      https://manufaktura-radosci.pl/wp-content/uploads/2015/04/10968476_810857412321002_8523132611104719384_n.jpg
      • 00zxc00 Re: Skinny fat 09.10.24, 12:13
        Ale na forum to standard że każda szczupła kobieta która nie trenuje na siłowni i nie ma rozbudowanych mięśni jest uważana za skinny fat.
        • grruu2.0 Re: Skinny fat 09.10.24, 12:28
          Przecież tu jest bardzo mało kobiet z rozbudowanymi mięśniami. Natomiast jest faktem, że można mieć procentowo dużo tkanki tłuszczowej i mało mięśniowej przy prawidłowym BMI
          • 00zxc00 Re: Skinny fat 09.10.24, 13:01
            Ale dla kobiet 25-30% tłuszczu to jeszcze zdrowy zakres. Nie widziałam jeszcze kobiety z BMI 28-22 żeby miała więcej niż 30%.
            • grruu2.0 Re: Skinny fat 09.10.24, 13:08
              Ludzie się z Tobą dzielą wynikami pomiarów?
              • 00zxc00 Re: Skinny fat 09.10.24, 13:26
                Zapytaj tych którzy określają innych mianem skinny fat skąd wiedzą jaki mają procent tłuszczu.
                • azalee Re: Skinny fat 09.10.24, 13:27
                  Pewnie tak jak ty oceniaja precyzyjnie na oko.
                • szarmszejk123 Re: Skinny fat 09.10.24, 13:28
                  Ty walisz w bęben, więc ciebie pytam, skąd czerpiesz wiedzę na temat składu ciał innych ludzi, skoro większość z nich sama tej wiedzy nie posiada?
                  • azalee Re: Skinny fat 09.10.24, 13:30
                    Moze ma taka supermoc, ze spojrzy na czlowieka (w ubraniu!) i od razu wie jakie ma BMI i zawartosc tluszczu
            • szarmszejk123 Re: Skinny fat 09.10.24, 13:20
              Pytasz ludzi ile % tłuszczu mają ich ciała?
              Przecież większość nie ma na ten temat kompletnie pojęcia i wcale ich to nie obchodzi...
              • daniela34 Re: Skinny fat 09.10.24, 13:25
                Ooo, to o mnie. Na siłownię nie chodzę, jestem szczupła, nie mam zielonego pojęcia ile mam tłuszczu, bo nigdy tego nie mierzyłam.
                • szarmszejk123 Re: Skinny fat 09.10.24, 13:31
                  Jak 98% ludzkości:p nie jest to wiedza potrzebna do codziennego życia i jeżeli ktoś się tym faktycznie bardzo nie interesuje, to zwyczajnie mu ta wiedza zbędna.
                  Z resztą, pomiary z domowej wagi to sobie można w doope wsadzić, żeby pomiar był wiarygodny, musi być zrobiony na profesjonalnym sprzęcie. Ile osób idzie mierzyć tłuszcz na doopie u profesjonalisty?
                  Ja nigdy nie byłam 🤷
                  • grruu2.0 Re: Skinny fat 09.10.24, 13:42
                    Ja byłam ale zgubiłam kartkę i zapomniałam te procenty smile Pamiętam tylko że mi wyszła sylwetka szczupła i muskularna, czyli jestem skinny no fat
                    • szarmszejk123 Re: Skinny fat 09.10.24, 13:49
                      No i widzisz, że nawet tobie ta wiedza nie jest potrzebna, skoro zgubiłaś:p
                      • grruu2.0 Re: Skinny fat 09.10.24, 13:53
                        Jakbym gubiła tylko rzeczy niepotrzebne to byłoby dobrze. Tak wszystkie na forum mądre zawsze: wystaw walizki, wystaw walizki. A ile takie wystawianie bałaganu generuje to już nie mówią. Ciągle teraz czegoś nie mogę znaleźć
                        • szarmszejk123 Re: Skinny fat 09.10.24, 13:54
                          Zapakowalas do walizek z rozmachu?:p
                          • grruu2.0 Re: Skinny fat 09.10.24, 13:57
                            Raczej wywaliłam sprzątając po pakowaniu. Gorzej, że Kindle mi przepadł
                            • szarmszejk123 Re: Skinny fat 09.10.24, 14:02
                              Oj, to faktycznie strata.. może się jeszcze znajdzie 😘

Ja mam całe mieszkanie ( to z maryjką) pokryte dziwnym, czarnym 'kurzem'. Zapytałam sąsiada o co komon, a on mi na to, że to sadza że spalonego niedawno w sąsiedztwie samochodu 😳
                              • grruu2.0 Re: Skinny fat 09.10.24, 14:09
                                Nieźle tam u was na zachodzie 😯 Kindle to się znajdzie na pewno, jak nie w jednym mieszkaniu to w drugim, ale karteczka nie i znowu będę musiała się mierzyć.
                                • szarmszejk123 Re: Skinny fat 09.10.24, 14:11
                                  To we Włoszech, dzień jak co dzień na południu:p
        • figa_z_makiem99 Re: Skinny fat 09.10.24, 12:31
          Serio twoja samoocena zależy od tego co powie forum? Te które mają bardzo rozbudowane mięśnie forum nazywa starymi indianinami, nie dogodzisz. I jakie ma to znaczenie? Żadne.
          • grruu2.0 Re: Skinny fat 09.10.24, 12:37
            A nie nie, te z mięśniami to babichlopy, stary indianin nie posiada mięśni
        • szarmszejk123 Re: Skinny fat 09.10.24, 12:35
          No nie, na forum to standard, że każda, która raz postawi stopę w siłowni od razu zamienia się w babochlopa:p
        • ardzuna Re: Skinny fat 09.10.24, 14:14
          00zxc00 napisał(a):

> Ale na forum to standard że każda szczupła kobieta która nie trenuje na siłowni
          > i nie ma rozbudowanych mięśni jest uważana za skinny fat.

Czytam inne wątki na forum i nie zajmuję się tym tematem, tobie doradzam to samo.
    • nellamari Re: Skinny fat 09.10.24, 14:07
      Dziwne to określenie, ukute chyba żeby można było się do każdej kobiecej sylwetki dowalić. Jeszcze nie słyszałam, żeby ktoś tak się rozdrabniał przy męskich zadach, na skinny fat i fat skinny, skinny skinny, i fat fat i milion innych.
      • ewbal Re: Skinny fat 09.10.24, 14:31
        👍
      • azalee Re: Skinny fat 09.10.24, 14:37
        Nie no, jak najbardziej uzywa sie skinny fat do okreslenia meskiej budowy. I nie chodzi w tym okresleniu o dowalanie sie do sylwetki, a bardziej o zwrocenie uwagi, ze szczupla sylwetka nie oznacza automatycznie zdrowe cialo.
      • snakelilith Re: Skinny fat 09.10.24, 16:51
        nellamari napisała:

> Dziwne to określenie, ukute chyba żeby można było się do każdej kobiecej sylwet
        > ki dowalić. Jeszcze nie słyszałam, żeby ktoś tak się rozdrabniał przy męskich z
        > adach, na skinny fat i fat skinny, skinny skinny, i fat fat i milion innych.

Sorry...ale to komentarz z kategorii "nie wiem, ale się wypowiem".
        • figa_z_makiem99 Re: Skinny fat 09.10.24, 17:07
          On nie jest skinny, jest budyniowaty i na pewno nie jest drobnej budowy.
          • grruu2.0 Re: Skinny fat 09.10.24, 17:11
            Nie jest gruby, widać że ma prawidłową masę ciała tylko właśnie ta budyniowatość to jest skinny fat
          • szarmszejk123 Re: Skinny fat 09.10.24, 17:12
            Nie trzeba być drobnej budowy żeby być skinny fat, to nie ma znaczenia.
            • figa_z_makiem99 Re: Skinny fat 09.10.24, 17:18
              To zapuszczony facet o normalnej budowie ciała. A nie skinny fat.
              • figa_z_makiem99 Re: Skinny fat 09.10.24, 17:21
                Bo jeśli on jest chudy, to w jakim miejscu? Dla mnie skinny fat, to ktoś bardzo drobnej budowy ciała, gdzie w ubraniu wygląda na chudego, a pod ubraniem zamiast mięśni ma tłuszczyk. A nie budyniowaty i rozlany facet, który zbudował duże mięśnie. Skinny nie zbuduje takich mięśni.
                • snakelilith Re: Skinny fat 09.10.24, 17:24
                  figa_z_makiem99 napisała:

> Dla mnie skinny fat, to ktoś bardzo

To po prostu nie znasz definicji skinny fat i tyle.
                  • figa_z_makiem99 Re: Skinny fat 09.10.24, 17:28
                    To już wiemy, że twoje wyobrażenie skinny to niemieckie 38. Dlatego dostawałaś histerii, kiedy opowiadałam jaki mam rozmiar i wieszczylas kości, a potem dostałaś histerii bo mam też tłuszczyk smile ten pań to normalnego rozmiaru budyń. I koło skinny nie stał.
                    • szarmszejk123 Re: Skinny fat 09.10.24, 17:38
                      O właśnie! Dobrze, że przypomniałaś twoje zdjęcia!
                      TY jesteś idealnym przykładem skinny fat :p
                • figa_z_makiem99 Re: Skinny fat 09.10.24, 17:24
                  Ja jestem skinny i moje nogi, ramiona nigdy nie będą potężne, mogę ćwiczyć i będę wizualnie patyczakiem. A cwiczę tylko siłowo.
                  • szarmszejk123 Re: Skinny fat 09.10.24, 17:26
                    Żeby zbudować mięśnie to trzeba też odpowiednio jeść, inaczej niby z czego chcesz je budować?
                    • figa_z_makiem99 Re: Skinny fat 09.10.24, 17:30
                      A chudzi z natury jadają nienormalnie? Bo jadam mięcho i to moja podstawa żywienia smile
                      • szarmszejk123 Re: Skinny fat 09.10.24, 17:31
                        A ktoś coś mówił o jedzeniu "nienormalnie"?
                        • figa_z_makiem99 Re: Skinny fat 09.10.24, 17:37
                          Napisałaś "odpowiednio ", węglowodany i mięso, jest jak najbardziej odpowiednio, żeby zbudować mięśnie, najczęściej czerwone mięso. I jeśli komuś wisi skóra, to znaczy, że się odchudzał, bo chudemu naturalnie, skóra wisiała nie będzie.
                          • figa_z_makiem99 Re: Skinny fat 09.10.24, 17:39
                            Chudy naturalnie nie musi ograniczać węglowodanów i może jeść w nocy, o północy.
                            • figa_z_makiem99 Re: Skinny fat 09.10.24, 17:40
                              I nigdy nie będzie rozlanym budyniem.
                          • szarmszejk123 Re: Skinny fat 09.10.24, 17:42
                            A skórę skąd teraz wytrzasnelas? Nikt tu o skórze w ogóle nie rozmawia:p
                      • thea19 Re: Skinny fat 09.10.24, 17:42
                        chodziło o to, ze konieczna jest nadwyżka. Bez niej możesz podnosić więcej niż Pudzian a nic nie urośnie.
                  • azalee Re: Skinny fat 09.10.24, 17:27
                    Ale przeciez skinny fat ma oficjalna definicje, nie ma znaczenia co ty uwazasz za skinny/fat/budyn. I co ma do tego fakt, ze twoje ramiona nigdy nie beda potezne?
                  • grruu2.0 Re: Skinny fat 09.10.24, 18:45
                    Potężna nie będziesz ale różnice w składzie ciała możesz mieć
                • szarmszejk123 Re: Skinny fat 09.10.24, 17:25
                  "Dla mnie skinny fat, to ktoś bardzo drobnej budowy ciała, gdzie w ubraniu wygląda na chudego, a pod ubraniem zamiast mięśni ma tłuszczyk. "

Dla ciebie.

Mięśnie może zbudować, dlaczego niby nie?
                  • wapaha Re: Skinny fat 09.10.24, 17:35
                    szarmszejk123 napisał(a):

>
                    > Mięśnie może zbudować, dlaczego niby nie?

Seniorki budują ale figa nie da rady tongue_out
                    jej ciało działa widocznie wbrew algorytmom fizjologii tongue_out

• snakelilith Re: Skinny fat 09.10.24, 18:09
                      wapaha napisała:

> Seniorki budują ale figa nie da rady tongue_out

Figa nie da rady, bo jest stale na negatywnym bilansie kalorycznym.
                      • wapaha Re: Skinny fat 09.10.24, 18:13
                        snakelilith napisała:

>
                        > Figa nie da rady, bo jest stale na negatywnym bilansie kalorycznym.
                        na pewno nie
                        przecież napisała, że je dużo mięsa suspicious
                      • figa_z_makiem99 Re: Skinny fat 09.10.24, 18:27
                        Panie chcące udawać wiotkie nimfy w natarciu smile
                        • figa_z_makiem99 Re: Skinny fat 09.10.24, 18:30
                          Gdybym jadła tak jak niektórzy tu opisują, brak kolacji i troszkę warzywek z makaronikiem, slodkiego nie, umarłabym z głodu.
                        • wapaha Re: Skinny fat 09.10.24, 20:55
                          figa_z_makiem99 napisała:

> Panie chcące udawać wiotkie nimfy w natarciu smile
                          Pudlo
                          Żadna z nas nigdy o sobie tak nie pisała
                          A i slowo "natarcie" to nietrafna ocena ,zdecydowanie przeceniasz swoją osobę -wzbudzasz raczej niesmak nie jakieś wielkie emocje
                          • snakelilith Re: Skinny fat 09.10.24, 21:09
                            wapaha napisała:

> Pudlo
                            > Żadna z nas nigdy o sobie tak nie pisała

Biorąc pod uwagę, że figa fantazjowała kiedyś, że moja siła przy noszeniu ciężarów po schodach musi wynikać z nadmiernej masy ciała, to stawia sobie tylko własnego, chudego chochoła. Ale najważniejsze, że wchodzi w rozmiar 34, a galaretowaty brzuch przycisnęła ciasnymi rajtuzami.
        • nellamari Re: Skinny fat 09.10.24, 17:29
          Wiem, za to że mam w domu świeżo upieczoną pierwszoklasistkę, która już zaczęła oglądać się krytycznie w lustrze pod różnymi dziwnymi kątami. Mam tez prawie gimnazjalistę, który tez się trochę ogląda, ale tylko z błyskiem w oku i podziwem wobec własnej wspaniałości.

• snakelilith Re: Skinny fat 09.10.24, 18:06
            nellamari napisała:

> Wiem, za to że mam w domu świeżo upieczoną pierwszoklasistkę, która już zaczęła
            > oglądać się krytycznie w lustrze

To, że młoda dziewczyna się przegląda krytycznie w lustrze, to żadna ezgotyka. Przeżyje, tak jak my wszystkie przeżyłyśmy. Ma do tego bardziej heterogenny obraz rzeczywistości, bo oprócz wyśrubowanych medialnych wzorów ma jeszcze body positivity i otyłe dziewczyny paradujące w bieliźnie na ulicy. Pomyśl, że wcześniejsze generacje miały tylko piękne z natury super models, a później nawet Kate Moss i heroin chic. To już lepiej sport i budowanie mięśni.
            • nellamari Re: Skinny fat 09.10.24, 18:15
              Pewnie masz rację. To trochę pocieszające, to fakt. Ale zabija mnie różnica w poziomie samoakceptacji już u szkolniaków.
              • pffpffpff Re: Skinny fat 10.10.24, 07:39
                nellamari napisała:

> Pewnie masz rację. To trochę pocieszające, to fakt. Ale zabija mnie różnica w p
                > oziomie samoakceptacji już u szkolniaków.

Mamy po.bany świat. A dzieci są kopiami rodziców. Jak myślisz skąd się bierze ocena wieku czy ceny samochodu koleżanki z przedszkolnej grupy? Samo wymyśliło? Czy raczej usłyszało w domu jak rodzice omawiali?
                Czy normalnie wychowywana 7latka przybiegnie ci pokazać buty, które dostała pod choinkę z tekstem: patrz ciocia jakie złote / śliczne / jak księżniczki. Czy też: zobacz ciocia! Mam buty od Korsa!

Ja bardzo lubię słuchać cudzych dzieci… można się wiele dowiedzieć o danym domu…
                • pffpffpff Re: Skinny fat 10.10.24, 08:01
                  I możesz sobie wychowywać dziecko najlepiej jak potrafisz, a ono i tak spotka na swojej drodze dzieci takich zalanych głupotą i żółcią ematek jak choćby z tego czy wątku o ustach wątku.
          • grruu2.0 Re: Skinny fat 09.10.24, 18:46
            A kto ją tego nauczył, skąd ma taki wzorzec?
            • nellamari Re: Skinny fat 09.10.24, 19:21
              A jak myślisz ? Nie podejrzewasz mnie chyba o to, ze oglądam się pod rożnym kątem w lustrze i stosuję werbalną autokrytykę. Jeszcze mam resztki instynktu samozachowawczego.

• grruu2.0 Re: Skinny fat 09.10.24, 19:48
                No właśnie nie mam pomysłu, skąd to wzięła. Mam siedmiolatkę i takie coś to dla mnie abstrakcja bo nie widzę w ogóle jakiegokolwiek zaabsorbowania ciałem i wydaje mi się to bardzo wczesne
                • szarmszejk123 Re: Skinny fat 09.10.24, 20:17
                  Też mam siedmiolatkę i podobnie.
                • azalee Re: Skinny fat 10.10.24, 10:50
                  Niedoceniasz wplywu otoczenia. Przeciez wystarczy komentarz jednej kolezanki w szkole.
              • snakelilith Re: Skinny fat 09.10.24, 21:00
                nellamari napisała:

> A jak myślisz ? Nie podejrzewasz mnie chyba o to, ze oglądam się pod rożnym kąt
                > em w lustrze i stosuję werbalną autokrytykę.

To może odwrotnie. Wiele matek nie komentuje w ogóle wyglądu bardzo młodych córek. Na przykład dlatego, że uważają zainteresowanie własnym ciałem u dziewczynek w tym wieku za za wczesne, boją się seksualizacji i wolałyby, by dziecko wykazywało inne zainteresowania. Tyle tylko, że nie uchronią tym dziecka przed środowiskiem, a dziś dzieci mają dostęp do wielu medialnych informacji, co nie znaczy, że potrafią dać sobie z nimi radę. Jeżeli więc dziewczynka nie dostaje żadnego feedbacku dotyczącego jej wyglądu od najbliższych, to może wywołać to dużą niepewność i zachowania właśnie tego typu. Lepiej więc rozmawiać z nią na tem temat. wziąć na poważnie i pochwalić nie tylko za mądrą głowę, ale także za cechy zewnętrzne. Dziewczynki chcą czuć się ładne, a każda młoda dziewczynka coś ładnego ma. To wzmacnia samoocenę i chroni przed kompleksami, gdy ktoś tam coś w niej skrytykuje. Niestety, ten świat nie jest idealny, a wygląd zawsze będzie oceniany. Nie tylko zresztą u kobiet.
                Swoją drogą, dzieci są bardzo dobrymi obserwatorami, nauka na modelu należy do standardów rozwoju, więc dobrze widzą, gdy matki o siebie dbają, się pielęgnuję, malują, definiują, odchudzają, operują itd. To, że uroda jest ważna mają więc też z pierwszej ręki.
            • nenia1 Re: Skinny fat 10.10.24, 10:16
              grruu2.0 napisała:

> A kto ją tego nauczył, skąd ma taki wzorzec?

kultura w jakiej się wychowuje. Między innymi wzorzec bierze się z mediów, zaczyna się od bajek gdzie królewny nazywają się Bella albo Sleeping Beauty, z komentarzy otoczenia, z zabawek i ubrań przeznaczonych dla UWAGA "płci pięknej" itd. itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka