Dodaj do ulubionych

Pudru szukam

11.10.24, 15:26
Piątkowy temat lekki, łatwy i przyjemny.
Jak wyżej - poszukuję pudru, bo mi się niepostrzeżenie skończył. Sypkiego. Transparentnego.
Cel: żeby się nie błyszczeć.
Cera: czterdziestoletnia, o dowód nie pytają, mieszana.
Jest coś nowego, dobrego w kosmetycznym świecie?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Pudru szukam 11.10.24, 15:29
      Ostatnio jestem zadowolona z Kiko Milano, ale prasowany, nie sypki. Sprawdza się dobrze w upale :p
      • daniela34 Re: Pudru szukam 11.10.24, 15:32
        Ten?
        www.kikocosmetics.com/pl-pl/p/days-in-bloom-perfecting-face-powder-39679/
        • szarmszejk123 Re: Pudru szukam 11.10.24, 15:35
          Ten:
          • daniela34 Re: Pudru szukam 11.10.24, 15:35
            Dzięki, właśnie się zastanawiałam, który to ma być 😀
            • szarmszejk123 Re: Pudru szukam 11.10.24, 15:37
              Jest super, bardzo wydajny, chyba się nigdy nie skończy:p
              • szarmszejk123 Re: Pudru szukam 11.10.24, 15:39
                A w ogóle to kupiłam go przypadkiem, bo mi mejlap na wakacjach spływał a akurat tylko sklep Kiko był pod ręką:p
                • piataziuta Re: Pudru szukam 11.10.24, 15:41
                  Noł mejkap, noł problem. :p
                  • szarmszejk123 Re: Pudru szukam 11.10.24, 15:42
                    Ja już ten mejkap miałam na ryju, rozpuszczający się :p
    • melisananosferatu Re: Pudru szukam 11.10.24, 15:31
      Ja moge polecic by Terry z kwasem hialuronowym, bardzo naturalny, ja mam ten najjasniejszy tzn transparentny ale tez jest wersja ciemniejsza.
      • daniela34 Re: Pudru szukam 11.10.24, 15:35
        Ten kwas brzmi dobrze wink
        • zonda-m Re: Pudru szukam 11.10.24, 21:19
          By Terry z kwasem wygląda sucho na skórze. Nie byłam zadowolona.
          Laura Mercier jest bardzo dobra.
      • koko8 Re: Pudru szukam 11.10.24, 16:01
        O, a ja tego pudru z kolei nie polecam. Jest bardzo ciężki (w sumie to prawie sama krzemionka), ma konsystencję proszku z gliny, no i wersja transparentna trochę bieli.
        • melisananosferatu Re: Pudru szukam 11.10.24, 17:00
          Na mnie jest niewidoczny, nakladam pedzlem.
        • taje Re: Pudru szukam 12.10.24, 00:52
          Dziwne, moim zdaniem zupełnie nie jest ciężki i nie bieli.
          • chatgris01 Re: Pudru szukam 12.10.24, 14:16
            Może to indywidualne, ja się nacięłam na polecany tutaj puder Vipery, bieli straszliwie (mnie przynajmniej) i robi maskę.
    • kotejka Re: Pudru szukam 11.10.24, 15:39
      Paese ryżowy probowalas? Świetna rzecz w niewielkiej cenie
      • daniela34 Re: Pudru szukam 11.10.24, 15:40
        Nie próbowałam a słyszałam dobre rzeczy. Kupię, za taką cenę można zaryzykować
        • bazia_morska Re: Pudru szukam 11.10.24, 21:30
          Do cery naczynkowej polecam bananowy Ecocera.
          • daniela34 Re: Pudru szukam 11.10.24, 21:36
            Akurat to mnie ominęło. Nie mam cery naczynkowej. Ale za polecenie dziękuję
          • pffpffpff Re: Pudru szukam 12.10.24, 16:18
            Ja też lubię bananowy ecocery. Używam na zmianę z bananowym AA
        • eva_evka Re: Pudru szukam 18.10.24, 10:27
          daniela34 napisała:

> Nie próbowałam a słyszałam dobre rzeczy. Kupię, za taką cenę można zaryzykować

Paese puder sypki pod oczy, używany do całej twarzy smile używam ciągle
      • primula.alpicola Re: Pudru szukam 12.10.24, 16:51
        kotejka napisała:

> Paese ryżowy probowalas? Świetna rzecz w niewielkiej cenie

Jest świetny.
        I jeszcze Eveline Variete
        • daniela34 Re: Pudru szukam 12.10.24, 17:00
          Eveline Variete mialam teraz i rzeczywiście jest bardzo dobry.
    • chatgris01 Re: Pudru szukam 11.10.24, 15:43
      Od lat jestem fanką Sisley Phyto-Poudre Libre 1 irisee, lepszego jeszcze nie spotkałam www.dolce.pl/sisley/phyto-poudre/38980.php5
    • koko8 Re: Pudru szukam 11.10.24, 15:55
      Guerlain Les Voilettes Translucent Loose Powder - najlepszy na świecie. Delikatnie upiekszajacy i zabójczo pachnie.
      • daniela34 Re: Pudru szukam 11.10.24, 16:03
        Ten znam. Używałam go i rzeczywiście jest dobry. Jeśli nadal trzyma poziom to może wrócę.
        • kropkaa Re: Pudru szukam 12.10.24, 13:16
          Miałam polecać.
          Zmielony na pył.
          Coś mi się stało z czołem - świeci się jak wiadomo co. Ten Guerlain daje radę.
          • chatgris01 Re: Pudru szukam 12.10.24, 14:18
            Ale Guerlainy to naprawdę pachną ZABÓJCZO 😈
            Mnie ich zapachy (oprócz paru wód kolońskich i AA) powalają na glebę i powodują natychmiastowy ból głowy.
            • snakelilith Re: Pudru szukam 12.10.24, 15:05
              chatgris01 napisała:

> Ale Guerlainy to naprawdę pachną ZABÓJCZO 😈
              > Mnie ich zapachy (oprócz paru wód kolońskich i AA) powalają na glebę i powodują
              > natychmiastowy ból głowy.

Ja to w ogóle nie rozumiem po co kolorówka, albo nawet kosmetyki pielęgnacyjne muszą pachnieć. Przecież jak nałożysz to wszystko na siebie plus jakieś zapachowe antyperspiranty i na koniec perfumy, to masz na sobie kakofonię różnych zapachów, albo raczej kakowoń powalającą na glebę.
              • chatgris01 Re: Pudru szukam 12.10.24, 15:20
                Zgadzam się. Nadmiernie perfumowane kosmetyki to ZUO.
                • snakelilith Re: Pudru szukam 12.10.24, 15:32
                  chatgris01 napisała:

> Zgadzam się. Nadmiernie perfumowane kosmetyki to ZUO.
                  >

Nawet nie nadmiernie. Ale to tylko problem ludzi z dobrym węchem, jak u mnie. Całkiem dobry krem do twarzy Nacomi czułam nie tylko całą noc na sobie, co przeszkadzało mi w zaśnięciu, ale następnego dnia nawet w pościeli. Więc jak coś pachnie już intensywnie w opakowaniu, to u mnie biją dzwony alarmowe, bo prawdopodobieństwo jest duże, że będę to czuć wieki. Szampon mojej fryzjerki czuję na własnych włosach nawet po trzech dniach i trzykrotnym umyciu głowy. I to nie jest zabawne w tym przeperfumowanym świecie. Chętnie zamienię część mojego węchu na trochę lepszy wzrok.
                  • chatgris01 Re: Pudru szukam 12.10.24, 16:06
                    Ja tak mam z kremami Nuxe i, zwłaszcza, Weledy. Porażają mi nos.
                    Kremy o słabym i świeżym zapachu jeszcze jakoś znoszę (nos mi się przyzwyczaja i po kilku dniach przestaję je czuć), ale najbardziej lubię bezzapachowe.
                    No i proszki do prania wyłącznie bezzapachowe (kocham Dalli Sensitiv), takie np. Ariel i Vizir mnie zabijają z daleka, na kimś wyczuwam.
                    • chatgris01 Re: Pudru szukam 12.10.24, 16:09
                      PS. Szampon mojej fryzjerki też mi za mocno pachnie (migdałami), na szczęście tylko w momencie mycia.
                    • snakelilith Re: Pudru szukam 12.10.24, 16:24
                      chatgris01 napisała:

>
                      > No i proszki do prania wyłącznie bezzapachowe (kocham Dalli Sensitiv), takie np
                      > . Ariel i Vizir mnie zabijają z daleka, na kimś wyczuwam.

Ja byłam wczoraj w Lidlu i idę do regałów z promocjami. Tam były jakieś włoskie ciastka, które się do mnie uśmiechały, ale opakowanie waliło tak proszkiem Ariel, który stał na półce niżej, że nie kupiłam.
                      • chatgris01 Re: Pudru szukam 12.10.24, 16:36
                        Rany, współczuję (też by mi śmierdziało).
            • kropkaa Re: Pudru szukam 12.10.24, 15:20
              Aż poszłam sprawdzić, czy dobrze pamiętam. Bo dla mnie ten zapach jest bardzo delikatny. Poodbnie jak metoryty. Jak włożę nos w pudełko w dodatku, bo przecież to, co nałożę na twarz, nie pachnie na mnie.
              • chatgris01 Re: Pudru szukam 12.10.24, 15:27
                To była uwaga ogólna na temat kosmetyków Guerlaina, wierzę, że ten akurat puder pachnie dyskretnie (meteoryty faktycznie pachniały dyskretnie, pamiętam-delikatny zapach fiołków), ale to jednak wyjątki, bo większość ich produktów zapachem zabija i stąd użyte przez Ciebie określenie "pachnie zabójczo" mnie striggerowało big_grin
                • kropkaa Re: Pudru szukam 17.10.24, 22:59
                  Koko pisała, że zabójczo pachnie. Rozumiem to jako „bosko”, nie że zapachowy killer.
                  • chatgris01 Re: Pudru szukam 18.10.24, 08:51
                    Mnie określenie "zabójczo" kojarzy się z killerami, może dlatego, że prawie codziennie jakiś mi uprzykrza życie (ostatnio ciuchy z vinted, grrrrr-czuć nadal po kilku praniach).
                    • koko8 Re: Pudru szukam 18.10.24, 11:12
                      Nie no -nawet do głowy by mi nie przyszło, że ktoś może tak zrozumieć słowo "zabójczo", szczególnie w kontekście rekomendacji. Ten puder pachnie bardzo delikatnie, zapach jest przepiękny, fiołkowy, jednak ledwo wyczuwalny, bez przesady. Tym bardziej, jeśli jest rozpylony na skórze w grubości jednego nanometra (lub mniej;P).
                      Wg mnie jest to jeden z najlepszych pudrów sypkich, jakli zdarzyło mi używać w moim 40+ życiu.
                      • chatgris01 Re: Pudru szukam 18.10.24, 11:18
                        Oj, ale nie bierz tak poważnie big_grin
                        Absolutnie nie miałam zamiaru krytykować Ciebie, a w ogóle to było półżartem.
                        • koko8 Re: Pudru szukam 18.10.24, 11:38
                          Aż tak poważnie tego nie wzięłam 😉
                          "Puder-Gate"big_grin
                          • chatgris01 Re: Pudru szukam 18.10.24, 18:19
                            big_grin
    • india-mia21 Re: Pudru szukam 11.10.24, 16:09
      Polecam
      • daniela34 Re: Pudru szukam 11.10.24, 16:11
        Ooo, tego zupełnie nie znam.
        Ładne opakowanie
    • andace Re: Pudru szukam 11.10.24, 16:14
      Ostatnio odkryłam Polską markę Affect, używam pudru Ideal Blur pod oczy do całej twarzy, daje świetny efekt (nie bieli wbrew kolorowi). Mam też puder w kamieniu z odcieniem, też jestem bardzo zadowolona, oba te pudry nakładam suchą gąbeczką.
      www.hebe.pl/affect-puder-prasowany-pod-oczy-7-g-000000000000503347.html
      Jest też z tej serii puder sypki. Jak na razie wszystkie kosmetyki z tej marki które wypróbowałam są świetne, dla mnie lepsze od Lancome, Clinique czy EL, których używałam przez lata.

Paese ma dobre pudry, polecam też puder wykończeniowy od Hebe, który jest produkowany dla Hebe przez Paese.

Ewentualnie sypki z Eveline, też pod oczy i też używam do całej twarzy.
      www.hebe.pl/eveline-cosmetics-wygladzajaco-korygujacy-puder-pod-oczy-4-g-000000000000503392.html
      • daniela34 Re: Pudru szukam 11.10.24, 16:16
        Bardzo cenię ematkę właśnie za polecajki.polskich marek, o których bym.pewnie inaczej nie usłyszała. Poszukam
        • andace Re: Pudru szukam 11.10.24, 16:26
          Z Paese Puff Cloud
          www.hebe.pl/paese-sypki-puder-do-twarzy-7-g-000000000000436219.html

Linki przykładowe, wszystkie te firmy są dostępne i online i w Hebe i w Rossmann i Superpharm, zazwyczaj kupuję je na promocjach. A pod oczy używam do nakładania puszków trójkątnych, wszystkie te marki mają je też w ofercie.
          Wiem że w Rossman jest też kolekcja Maxineczki i są w niej pudry sypkie matujące, ale widziałam że część jej kosmetyków jest produkowana w Chinach, więc sprawdziłabym przed zakupem.

Affect jest z Bielska-Białej i jest to marka założona przez profesjonalną makijażystkę, byłam zaskoczona jakością ich kosmetyków, polecam też cienie do powiek, podkład, brązy i róże do policzków.
        • snakelilith Re: Pudru szukam 11.10.24, 16:51
          Puder Affect ma w składzie Hexyl Cinnamal, składnik zapachowy podejrzany o silne alergizujące właściwości. Na pierwszym miejscu jest też tylko Talc. Niby nic, ale ten z niewiadomego źródła może posiadać resztki azbestu. Akurat pudry to kosmetyki, które tego wszystkiego nie potrzebują i są miliony na rynku, które mają lepsze składy.
      • is-laura Re: Pudru szukam 12.10.24, 07:34
        Polecam ten zalinkowany Eveline oraz Pease jęczmienny
    • princesswhitewolf Re: Pudru szukam 11.10.24, 16:32
      Ten. Nawilzajacy co ciekawe. Zdobywca nagrod. By Terry Hyaluronic hydra powder

www.byterry.com/hyaluronic-hydra-powder/11307251.html

Poza tym najlzejszy jaki znam to ten.

A najpiekniejszy efekt daje La Mer
      • kropkaa Re: Pudru szukam 17.10.24, 22:56
        Kurczę, no ja jakoś nie widzę spektakularnych efektów po La Mer. Nie wiem, może coś robię źle?
        No i on ma 8 g w słoiku, a reszta świata 20 g. Cena oczywiście z kosmosu, jak to La Mer.
        • madami Re: Pudru szukam 18.10.24, 09:55
          Dla mnie jeden z gorszych pudrów jakie miałam i chyba najdroższy - za to polecam większośc wymienionych Laurę mercier, Hourglass, Guerlain.
          Dbrze matuje sypki Fenty, mają też wersję prasowaną w puderniczce
    • shule_aroon Re: Pudru szukam 11.10.24, 16:44
      Sypki - dr Irena Eris w srebrnym opakowaniu, ale na rynku jest juz trochę i pewnie znasz - skoro pytasz o nowości.
    • memphis90 Re: Pudru szukam 11.10.24, 16:46
      Nie wyobrażam sobie, żebyś używała czegoś innego niż cukier puder…
      • daniela34 Re: Pudru szukam 11.10.24, 17:07
        Nie denerwuj mnie z tym cukrem pudrem. Ostatnio mi kupili jakiś beznadziejny, zbrylony. Dwa opakowania. I to nie tak zbrylony, żeby się dało rozkruszyć. O nie! Cholerne grudki sa twarde jak kamień. Wrrr...
        • memphis90 Re: Pudru szukam 11.10.24, 17:21
          Musisz go ścierać przez sitko…
          • shule_aroon Re: Pudru szukam 11.10.24, 17:24
            Ale jak już w ogóle mowa o produktach spozywczych, to niektóre youtuberki polecały mąkę ryżową do matowienia.
        • lignum-vitae Re: Pudru szukam 11.10.24, 18:32
          Wsadź do reklamówki i wal młotkiem. Jeśli nie masz młotka, to może tłuczkiem.
          • daniela34 Re: Pudru szukam 11.10.24, 18:50
            Młotek to ja mam. I do mięsa, i do gwoździ.
        • primula.alpicola Re: Pudru szukam 12.10.24, 16:57
          Zrób z niego syrop cukrowy.
          • daniela34 Re: Pudru szukam 12.10.24, 16:59
            Zaraz go wrzucę do gotowania gruszek. Jest nadzieja że w wodzie się jednak rozpuści.
    • alchemy_alice Re: Pudru szukam 11.10.24, 16:57
      Paese Jęczmienny. Idealny jest.
      • pasquda77 Re: Pudru szukam 11.10.24, 19:14
        alchemy_alice napisał(a):

> Paese Jęczmienny. Idealny jest.
        >
        O taaak!Uwielbiam go i zawsze robię zapasy na promocji.
    • eliszka25 Re: Pudru szukam 11.10.24, 17:47
      Mogę polecić puder sypki z team dr joseph. Nie mogę znaleźć w internecie, jak wrócę z plaży, to zdjęcie wrzucę. Jest bardzo lekki i nawet na mojej bladej skórze niewidoczny, ale robi piękny finish i matowi na wiele godzin. To taki efekt, że niby nic nie widać, a skóra robi się ładna. Byłam sceptyczna, gdy mi go moja kosmetyczka poleciła, ale jest super.
      • eliszka25 Re: Pudru szukam 11.10.24, 19:00
        Obiecane zdjęcia pudru
        • daniela34 Re: Pudru szukam 11.10.24, 19:17
          Ładne opakowanie ma, w dodatku.
          • eliszka25 Re: Pudru szukam 11.10.24, 20:53
            To też i jak na szwajcarskie warunki nie jest bardzo drogi, ale nie wiem, ile kosztuje w Polsce i gdzie go kupić.
            • snakelilith Re: Pudru szukam 11.10.24, 21:24
              Couleur Caramel jest dostępny na ecco verde:
              www.ecco-verde.pl/couleur-caramel/high-definition-silk-powder?sai=43096
              Kosztuje 185 zł, opakowanie uzupełniające 139 zł. To ekologiczna, francuska marka.
              • eliszka25 Re: Pudru szukam 12.10.24, 00:23
                Hmm, a dlaczego ja byłam przekonana, że to jest dr joseph? 🤔. Oczywiście masz rację, stoi jak byk 🤦🏼‍♀️.
                • snakelilith Re: Pudru szukam 12.10.24, 13:24
                  eliszka25 napisała:

> Hmm, a dlaczego ja byłam przekonana, że to jest dr joseph? 🤔.

Bo tych doktorów jest pełno. Dr. Scheller, dr. Hauschka... wink
                  Ja od Couleur Caramel miałam pomadkę do ust. Dobra, kremowa, ale trwałość, jak przy wszystkich ekologicznych, dosyć ograniczona. Z tuszu do rzęs po przeczytaniu komentarzy w sklepie od razu zrezygnowałam. Ale to nie musi nic znaczyć, bo ekologiczna kolorówka typu szminka do ust i tusz, jest ze względu na dopuszczone materiały generalnie trudna. Pudry mają inne składy i tu właśnie ekologiczny minimalizm może się genialnie sprawdzać.
                  • eliszka25 Re: Pudru szukam 12.10.24, 17:03
                    Mnie się pofikało, bo kupiłam ten puder u mojej kosmetyczki, tak samo jak kremy, które są właśnie dr joseph. Jakoś mi się zaszufladkowało, że to ta sama firma.

Ja mam też tusz do szęs, ale on jest tylko na wyjścia typu postać i ładnie powyglądać, bo właśnie jest bardzo nietrwały. Kupiłam, bo ma przepiękny kolor oberżyny, który w połączeniu z kolorem moich oczu świetnie wygląda. Na randkę w restauracji się nada, na całonocne tańce już nie, bo spłynie. Natomiast ten puder jest naprawdę bardzo dobry.
                    • snakelilith Re: Pudru szukam 12.10.24, 21:11
                      eliszka25 napisała:

> Ja mam też tusz do szęs, ale on jest tylko na wyjścia typu postać i ładnie powy
                      > glądać, bo właśnie jest bardzo nietrwały.

Bardzo dobry ekologiczny tusz do rzęs ma francuska marka Avril. Ten pod nazwą "Mascara High Definition" dorównuje trwałością konwencjonalnym tuszom, ale jest tylko noir i marron. Marron jest ciemnym brązem, to mój ulubiony kolor. A ten pod tylko nazwą "Mascara" jest nieco mniej trwały, ale za to w 4 kolorach. Miałam wszystkie. Noir, marron, marine są bardzo ładne, ciemne i nasycone, prune jest nieco jaśniejszą śliwką. Do zielonych oczu może wyglądać ładnie, na moich niebieskich wyglądał trochę czerwono. wink
                      Ale cena tylko 7,80 franków jest bardzo zachęcająca do eksperymentów, miałam duuuużo droższe, który były duuuużo gorsze.
                      www.ecco-verde.ch/de-CH/avril/make-up-von-avril
                      • eliszka25 Re: Pudru szukam 12.10.24, 22:49
                        O, dzięki! Za taką cenę mogę eksperymentować. Ja wolę właśnie brązowe tusze do rzęs, bo z moją cerą i kolorem włosów wyglądają dużo bardziej naturalnie niż czarne. Ta oberżyna też u mnie robi fajny efekt.
              • panna_lila Re: Pudru szukam 12.10.24, 07:19
                W kontigo można taniej kupić
    • pepsi.only Re: Pudru szukam 11.10.24, 18:19
      Jak w kamieniu to ja używam Rimmel, Stay matt, chyba z przyzwyczajenia go używam. Nie jest zły.
      Ale właśnie ostatnio kolezanka (niedawno zrobiła mi makijaż, używała totalnie innych kosmetyków, niż ja mam) poleciła mi przetestować puder sypki Nam. Jutro jadę do drogerii na zakupy, i zobaczymy co to za cudo wink
      • ja_mamma Re: Pudru szukam 18.10.24, 18:11
        I jak? Kupiłaś puder Nam?
    • arabelax Re: Pudru szukam 11.10.24, 18:45
      Ja mam od dawna z Ireny Eris i bardzo zadowolona jestem.
    • mayaalex Re: Pudru szukam 11.10.24, 19:05
      latami bylam zadowolona z Chanel - drogi ale w sporym opakowaniu wiec wystarcza na dlugo. A ostatnio albo zmienili formule albo mnie zmienila sie cera bo nie matowi tak, jak powinien ale czuje jakby jednoczesnie wysuszal.
      Bardzo dobry jest puder Laury Mercier, mialam jedno opakowanie i może do niego wroce bo byl swietny.
      I taniutki alverde mineralny z DM.
    • crea.tura Re: Pudru szukam 12.10.24, 01:18
      Od ok 20 lat używam mineralnego z Sephory, z małymi zdradami na rzecz innych, ale zawsze do niego wracam. Tylko na spokojnie trzeba sobie dobrać kolor, bez konsultacji z 'konsultantką'. Dodatkowo ma jeszcze lusterko i gąbeczkę (fajną), co jest sporym atutem.
    • iza232 Re: Pudru szukam 12.10.24, 10:59
      Używam Ecocery różnych pudrów, w zależności od pory roku. Latem bananowego a jesienią i zimą: ryżowego, jęczmiennego, bambusowego. Każdy idealnie dopasowuje się do skóry
    • pampelune Re: Pudru szukam 17.10.24, 12:48
      Off top.
      Droga Danielo, mogę do Ciebie napisać na priv? A jeśli tak, to masz mail gazetowy czy inny?
      • daniela34 Re: Pudru szukam 17.10.24, 12:54
        Jasne.
        Mail: daniela34@gazeta.pl
        Tylko dziś nie odpowiem raczej, bo zabiegana jestem, ale jutro odpiszę.
        • pampelune Re: Pudru szukam 17.10.24, 13:03
          daniela34 napisała:

> Jasne.

Dziękuję, napisałam i poczekam cierpliwie.
          • daniela34 Re: Pudru szukam 18.10.24, 11:37
            Odpisałam smile
    • daniela34 Re: Pudru szukam 17.10.24, 23:59
      Widzę, że wątek znowu u góry. Donoszę zatem, że na razie zdążyłam li i jedynie wpaść do Rossmanna i nabyć puder Eveline Variete. Bardzo przyzwoity.
      Natomiast przy okazji serdecznie odradzam maseczkę bankietową AA Keep Yuzing (taka pisownia).
    • mmoni Re: Pudru szukam 18.10.24, 01:22
      To ja polecę Kryolan Anti-Shine
      www.rbskosmetik-sklep.pl/produkt/kryolan-puder-anti-shine-ryzowy-10g/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka