pytajacakinga 30.10.24, 10:15 Emamy których dzieci są już pelnoletnie co robiłyście na 18 ke dzieci imprezę z kolegami z rodziną czy coś innego jakiś fajny wyjazd? Już tak pomału zastanawiam się, moja córka mowi że nic nie chce hmmmm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jkl13 Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 10:22 My robiliśmy imprezę rodzinną, w domu, z dziadkami, ciociami, wujkami i kuzynostwem. Był też na niej najbliższy przyjaciel syna i jego dziewczyna. Poza tym syn robił imprezę w lokalu dla znajomych, za którą my oczywiście płaciliśmy, ale ogarniał ją syn (wynajęcie lokalu, jedzenie, alkohol, muzyka). Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 10:23 Nie, nie robiłam. Ja twoja córka nie chce to uszanuj. Odpowiedz Link Zgłoś
lena.morgenstern Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 10:35 U mnie było tak samo. W domu był tort i kawa/herbata, a wieczorem córka poszła z chłopakiem do fajnej restauracji. Tak sobie życzyła, imprezy nie chciała. Na początku byłam trochę zdziwiona , że córka nie chce bawić się z przyjaciółmi - proponowaliśmy różne fajne lokalizację i pomoc w organizacji, ale wytłumaczyła mi, że najchętniej spędzi ten dzień z najbliższą rodziną i swoim chłopakiem. Zrobiliśmy więc tak, jak sobie zażyczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 10:28 Mój syn nie chciał wielkiej imprezy, tylko rodzina i kilku kolegów. Ale my mamy rodzinę sporą, więc kuzynostwo i koledzy bawili się w piwnicy ( piwnica przerobiona na pokój, w pokoju stoły z jedzeniem i piciem a w pomieszczeniu obok tańce. Rodzina ta starsza czyli dziadkowie, chrzestni i my u góry. Kto chciał to mógł sobie zejść do młodzieży. Wszyscy byli zadowoleni, było mało strat i tylko jeden pijacki "zgon", imprezę wspominamy dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 10:35 Nasiadówka dla babć, cioć i chrzestnych. W domu. Zamawiałam catering. Impreza dla kolegów też w domu. Zostawiliśmy chatę wolną i wróciliśmy następnego dnia po południu. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 10:37 Jak nie chce, to nad czym się zastanawiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 10:43 leosia-wspaniala napisał(a): > Jak nie chce, to nad czym się zastanawiasz? Głupio mi nie świętować takich urodzin po prostu. Poza tym myślę że moja córka sama też może nie wiedzieć czego chce mimo że ma te 17,5 roku. Chciała bym zrobić dla niej coś fajnego tym bardziej że jest grzecznym dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 11:55 >Głupio mi nie świętować takich urodzin po prostu. Ale to jej urodziny. >Poza tym myślę że moja córka sama też może nie wiedzieć czego chce mimo że ma te 17,5 roku. No tak, sama nie wie czy chce imprezę czy nie. >Chciała bym zrobić dla niej coś fajnego tym bardziej że jest grzecznym dzieckiem. To ją zabierz na jakiś fajny wypad. Odpowiedz Link Zgłoś
ikonieckropka Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 12:14 A dlaczego uważasz, że może nie wiedzieć? Jeśli już się upierasz, to zaproponuj rozwiązania - że może to być impreza, może być wyjazd, a to coś ekstremalnego, a to po prostu kolacja w domu z jej ulubioną potrawą. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 17:04 Jak jeszcze nie była na takiej imprezie to może nie wiedzieć jak jest fajnie. Inna sprawa że teraz małolaci raczej w domu wolą z kompem spędzać czas niż z rówieśnikami. Ale też twój pomysł jest fajny, trzeba było by wybadać co dziewczyna chciała by Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 17:35 Buagam, prawie 18-latka może nie wiedzieć, jak jest na imprezie? Nigdy urodzin nie miała, nigdy nie była? Może dla niej nie jest fajnie. >Inna sprawa że teraz małolaci raczej w domu wolą z kompem spędzać czas niż z rówieśnikami. Taaaak, bo jak nie chce balangi, to na pewno jest piwniczakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: 18 ka impreza? 03.11.24, 17:38 Niech ci bedzie, pewnie te imprezy nie są dla niej fajne Odpowiedz Link Zgłoś
ikonieckropka Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 17:46 Jak jeszcze w tym wieku nie była, to najpewniej oznacza, że dla niej wcale nie będzie to fajne. Bo poważnie - nie dla wszystkich jest fajnie. To pokolenie po prostu nie chce być wtłaczane z introwertyzmu do ekstrawertyzmu i jest chyba pierwszym, w którym wcale nie trzeba imprezować, jeśli się nie ma ochoty. Odpowiedz Link Zgłoś
anomaliapogodowa81 Re: 18 ka impreza? 31.10.24, 09:46 pytajacakinga napisał(a): > leosia-wspaniala napisał(a): > > > Jak nie chce, to nad czym się zastanawiasz? > > > Głupio mi nie świętować takich urodzin po prostu. > Poza tym myślę że moja córka sama też może nie wiedzieć czego chce mimo że ma t > e 17,5 roku. > Chciała bym zrobić dla niej coś fajnego tym bardziej że jest grzecznym dzieckie > m. Nie no, wiadomo, niegrzeczne dziecko 17,5letnie nie zasługuje na obchodzenie 18tki... Grzeczne dziecko 17,5 letnie, jpr... 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 10:43 Moja też żadnej wielkiej imprezy nie chciała. Natomiast przyjaciółki w liczbie 6 sztuk urządziły jej imprezę niespodziankę w restauracji. Rodzinnie byl obiad też w restauracji. Odpowiedz Link Zgłoś
brydzia1970 Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 10:54 U syna była impreza w lokalu ns która zaprosił rodzinę najbliższą oraz swoich znajomych. W sumie było ok. 30 osób. Rodzina miała oddzielny stół. Bawiliśmy się wspólnie tańce do rana. Było super. Młodzież bardzo fajnie się bawiła. Patrzę u znajomych syna, podobnie razem organizują dla wszystkich razem. Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 11:03 Nie wiem czy to powszechny trend, ale teraz coraz więcej robi się imprez kameralnych, domówek. U mojego dziecka prawie same takie no. 10-12 osób. kilka lat temu popularne były większe, w wynajmowanych lokalach nawet na kilkadziesiąt osób. Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 11:04 No i dla rodziny raczej osobno. I to zwykle najbliższej. Obiad albo kolacja z rodzicami i dziadkami. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 11:44 Jak nie chce to nie chce, po co ja uszczęśliwiać na siłę? Moja chce zaprosić kilka osób do domu. Imprezy rodzinnej, z babcią ciocią i wujkami nie chce. I nie robimy. Syn też nie chciał imprezy rodzinnej ani dla kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 12:05 Moja miała imprezę rodzinną w lokalu i imprezę dla znajomych w wynajętym apartamencie-tą druga w większości finansowała sama. Odpowiedz Link Zgłoś
ikonieckropka Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 12:09 Nasza osiemnastolatka też nie chciała niczego wielkiego. Spotkaliśmy się rodzinnie w restauracji, było też kilkoro jej najbliższych przyjaciół. Tyle. Po co robić coś na siłę? Odpowiedz Link Zgłoś
tiffany_obolala Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 15:56 Moja chciała wielką imprezę w wynajętej sali i miała (nie miała za to studniówki, bo była w ED i stwierdziła, że z obcymi ludźmi nie będzie się bawić). Nie dostała za to żadnego wypasionego prezentu (za prawo jazdy zapłacilibyśmy tak czy siak). Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 16:47 Nie robiliśmy nic. Syn zaprosił najbliższych kolegów do klubu. Odpowiedz Link Zgłoś
myszu13 Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 17:17 Obiad dla najbliższej rodziny. Zamiast imprezy i prawa jazdy córka wybrała wycieczkę do NY. To było jej marzenie. Akurat tuz po jej urodzinach był organizowany taki wyjazd w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 17:38 Impreza w domu była; my z mężem i psem poszliśmy spać gdzie indziej na tę noc. Koledzy syna wynajmowali salę, ale to już droższa sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 17:39 Dla rodziny też robiliśmy, po prostu niedzielny obiad z tortem. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 18:24 No to pozostaje słuchać córki, chociaż dla rodziny najbliższej jakiś obiad i tak bym zrobiła. My już po. Był obiad dla rodziny w domu, a wieczorem impreza z tańcami w klubie. Na imprezie byliśmy i my, cześć rodziny, nasi znajomi oraz znajomi 18latki. Było super. Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 20:29 Zostawiliśmy mieszkanie na weekend i syn robił imprezę w domu. Jeden i drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: 18 ka impreza? 30.10.24, 20:43 Rodzinę najbliższą, babcia, dziadek, chrześni, zaprosiliśmy do domu na domową nasiadowkę 😉 impreza dla młodych była w innym terminie, sala, muzyka, jedzenie robiliśmy sami, plus przegryzki i napoje wszelakie, ludzi koło 40, jakieś prowizoryczne miejsca noclegowe. Solenizant tak chciał. Drugi narazie ma dużo skromniejsze plany. Jeśli dziecko nie ma jakiś wygórowanych oczekiwań to warto zrobić jak chce. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: 18 ka impreza? 31.10.24, 05:47 Impreza dla rodziny, ale te u nas w rodzinie są robione zawsze, niezależnie od wieku jubilata. Z dziewczyną wyszedł na kolację, a z trzema kumplami, przyjaciółmi do dziś, grali przez całą noc przy pizzy, alkoholu nie było, bo nie chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: 18 ka impreza? 31.10.24, 08:37 Robiłam dwie imprezy. Najpierw dla rodziny w restauracji, ale tylko obiad i deser, bez zastawionego stołu, przystawek itp. I druga imprezę dla córki również w lokalu, takim typowym na osiemnastki. Córka nie była do końca przekonana czy chce imprezę, ale ją namówiłam. Teraz twierdzi, że ze wszystkich osiemnastek na których była jej była zdecydowanie najlepsza i jest bardzo zadowolona, że dala się namówić na imprezę że znajomymi. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: 18 ka impreza? 31.10.24, 08:59 U mnie był zapowiedziany dużo wczesniej uroczysty obiad z babciami i matka chrzestna, tortem i tak uroczyscie i bylo extra bo dziecko to wyraźnie poczuło. Tydzien póżniej córka robiła 18-stke w domu dla znajomych, zaprosiła 20 osób, z relacji sąsiadów wynika, ze duuuużo więcej. jak na taką impreze straty to było jedynie połaman krzesło ogrodowe i złamana rączka tosterze nie było żle. Mojej córki rocznik robił 18-stki mega.Otóż każdy Jubilat który robił wymyślał hasło przewodnie- np. Black or White- i absolutnie wszyscy przychodzili tak ubrani, potem było Tęczowe Party-cudne impereza w balonach ,tęczach i każdy ubrany mega kolorowo, była "Opera", moja córka poszła w czarnej sukni i etoli z lisa z lupexu, naprawde to były super imprezy, w sumie chyba z 10 w całym roku ale ona miała świetne towarzystwo.Ma dalej Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: 18 ka impreza? 31.10.24, 16:15 O fajne te tematyczne. Co prawda nie osiemnastki, ale bywały też tematyczne w towarzystwie mego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: 18 ka impreza? 31.10.24, 16:18 Ja sama nie robiłam, ja udostępniłam stary dom na wsi żeby sam zrobił. Chciał, zaprosił grupę znajomych. W domu był tort z naj-najbliższymi członkami rodziny (rodzice, babcia, siostra), nie było żadnej imprezy z ciotkami itp. Odpowiedz Link Zgłoś
marzec2022 Re: 18 ka impreza? 03.11.24, 17:48 My robiliśmy jedną duża imprezę, wspolnie młodziez i rodzina. Syn na poczatku nie chcial żadnej imprezy, ale udalo sie go namówić. Finalnie byłbardzo zadowolony i chyba mial poczucie, ze to jego dzień. Wynajelismy salę z cateringiem oraz Dj. Łacznie bylo ok 50 osob, swietna zavawa i tańce do rana. Odpowiedz Link Zgłoś