Dodaj do ulubionych

Harris - Trump

07.11.24, 20:29
Dlaczego ponad połowa białych kobiet w USA głosowała właśnie na Trumpa?
Obserwuj wątek
    • cegehana Re: Harris - Trump 07.11.24, 20:37
      Myślę, że były rozczarowane poprzednim prezydentem.
    • zbyt_dumny Re: Harris - Trump 07.11.24, 20:40
      Bo Harris to oszołomka
      • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 07.11.24, 23:50
        Nie. To urzedniczka bez specjalnej charyzmy. Dlatego przegrala. Zadna oszolomka. Urzedas wykonuje robote a nie wariuje.
        • zbyt_dumny Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:07
          Tylko ona potrafiła wariować i się śmiać jak głupi do sera.
          • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:13
            A mozesz podac przyklad " wariowania"? Bo jak ktos nie ma śmiertelnie nadetej powagi godnej Polaka ( o ktorej to na instagramie sa setki dowcipow) to jest to smianie sie jak glupi do sera?
            Kultura amerykanska to nie kultura polska- Trump Biden i wszyscy kandydaci jacy byli maja wtrebowane perliste smiechy w celu pominiecia odpowiedzi na pytanie, tudziez by wypasc korzystnie w trudnych sytuacjach.
            • hrasier_2 Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:25
              We wcześniejszych wyborach Amerykanie eksperymentowali, postanowili jednak zmienić sobie prezydenta na nie populistę. Wybrali Bidena to było słuszne. Wszystkie parametry poziomu życie pogorszyły się, w tym ich osobiste bezpieczeństwa związane z masową nielegalna imigracją . No to teraz ponownie postanowili wybrać populistę, który obiecał im to co chcieli usłyszeć i wiadomo, że on to zrealizuje bo dowiódł tego już poprzednio.
              • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:55
                Tak bo za Trumpa bylo lepiej, a skad.

Gospodarke to rozwalil im Reagan bo to wtedy byla decyzja przeniesienia produkcji do Chin itd. I na krotka mete w zwiazku z przelicznikiem dolara do yena to sie oplacalo i byla zlota Era w US. Ale na dluzsza mete no sorry ale nie.

Sytuacja w US po Trumpie byla taka ze plajtowaly biznesy bo nie mogli znalezc taniej sily roboczej. Nikt poza tymi z mexico nie chcial pracowac za oplacalne stawki a tych z Mexico nie bylo bo Trump bardzo ograniczyl imigracje. Zas bialasy to by przyszly do pracy ale za takie stawki,.ze mozna zwijac biznes bo sie nie oplaca.
                • malgosiagosia Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:57
                  Idz juz spac, bo strasznie bredzisz.
                  • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:08
                    U ciebie w Niemczech pozniej.

No powiedz znowu jakis frazes...haha
          • katarrynka Re: Harris - Trump 08.11.24, 08:02
            No w porównaniu do naszego Adrzeja i jego durnych min, to Harris jest ponurakiem.
        • engine8t Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:47
          princesswhitewolf napisała:

> Nie. To urzedniczka bez specjalnej charyzmy. Dlatego przegrala. Zadna oszolomka
          > . Urzedas wykonuje robote a nie wariuje.
          >

Tu nie chodzi o charyzme ale o brak doswiadczenie, dojrzalosci politycznej, wiadomosci i zdolnosci myslenia oraz podejmowania decyzji czy logicznego myslenia.
          Bo unikanie wywiadow, gadanie zuplenie nie temat i tylko uzywajc zapamietanych zdan zamiast odpowiedzi na pytania to nie sprawa charyzmy, a odwiedz na pytanie jaki jest najwiekszy "wrog" USA - ze to Iran , jest brakiem pojecia o polityce. Albo mowienie ze ja nie jestem Biden a kiedy pytaj co bys zmienila w stosunku do Bidena odpiada ze w zasadzie nic to ma sens?
          A jesli chodzi i jej "Plany" to absolutnie oszolomka.
          • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:11
            Mozesz podac co wg ciebie jest oszolomiastego w jej planach? Przeciez Harris to tylko kontynuacja polityki Bidena i Obamy a nie zaden nowatorski plan gospodarczy.

Gadanie nie na temat i uniki to Trump tez ma opracowane. Jak wiekszosc politykow.

Ja nie lubie Harris. Choc pewno ze wolalabym kobiete ale z charyzma.

Nie wierz ze prezydent w US wielce rzadzi. Rzadzi Kongres, senat. Teraz bardziej niz niegdys. To tak naprawde uklad sil w kongresie ma znaczenie
            • engine8t Re: Harris - Trump 08.11.24, 21:21

> Mozesz podac co wg ciebie jest oszolomiastego w jej planach? Przeciez Harris to
              > tylko kontynuacja polityki Bidena i Obamy a nie zaden nowatorski plan gospodar
              > czy.
              >
              > Gadanie nie na temat i uniki to Trump tez ma opracowane. Jak wiekszosc polityko
              > w.
              >
              > Ja nie lubie Harris. Choc pewno ze wolalabym kobiete ale z charyzma.
              >
              > Nie wierz ze prezydent w US wielce rzadzi. Rzadzi Kongres, senat. Teraz bardzie
              > j niz niegdys. To tak naprawde uklad sil w kongresie ma znaczenie
              >

Plany Harris

WOKE, WOKE Woke.
              Nieograniczne prawo matek do zabijania swoich dzieci
              Operacje trans dla dzieci i wiezniow - za darmo a dzieci bez lonecznoscu konsultacji z rodzicaami
              Biologiczny mezczyzna moze chodzic do damskich ubukacji i konkurowac w sporcie.
              Przyjecia do pracy nie na podstawie tego co osoba reprezentuje ale wg kolu skory i preferecnji seksualnych
              Granice otwarte na osciez
              Wyplacimy 10 czy 15 generacji odszkodowania wilekosci milionow $ za to ze prap rpzdkowie byli niewolnikami
              Wszystkich historycznych bogaterow zwalamy z pomnikow za to ze posiadali niewolnikow albo zle traktowali loklanych.
              Pchamy kraaj w storne socjalizu i komunizmu - zabieramy kulakom i dajemy biednym.
              Kontrola cen zywnosci
              Rozbroimy Ameryke
              wymaganie ID do glowaanie jest zabronione prawem
              Rozszerzenie ilosci sedziow w Sadzi najwyzszyma aby "dosypac kilkunastu lewakow
              Podniesienie min zarobkow co wyelimunyje wszytkie male biznesy
              Pracownicy federalniu nie beda potrzebowac studiow.
              Przy przyzjmowaniu do pracy nie wolno sprzwdzac historii kryminalnej aby nie dyskrymminowac - wiadomo kogo.

Wystarczy?
              • zuza38 Re: Harris - Trump 08.11.24, 21:51
                To kiedy wracasz? Bo zdaje się że Trump będzie cię deportował. Założyłeś szpiczastą czapeczkę i oburza cię LGBT. A nie oburzają cię małżeństwa 14-latek. Oburzają cię odszkodowania dla czarnych. I nie 15 generacji temu - ostatnia niewolnica zmarła w 1937 roku. A nie oburza cię śmierć Floyda czy to że czarny może zostać aresztowany po białej dzielnicy. Nazywasz dawanie biednym komunizmem. A jak nazwiesz dawanie Muskowi? Jesteś rasistą. Gardzę tobą.
              • ministra_prawdy Re: Harris - Trump 08.11.24, 22:32
                engine8t napisał:

> WOKE, WOKE Woke.

W przypadku Kamali nie trzeba używać nowomodnych określeń - to jest czysty neomarksizm, czyli antykultura.
                Biden przynajmniej wizerunkowo był katolikiem i pewnie dlatego nie był odbierany jako lewacki oszołom. W praktyce jednak za jego kadencji odbył się istny shit show wiadomo czego big_grin
    • bistian Re: Harris - Trump 07.11.24, 22:27
      Bardzo ciekawe, że czarne kobiety tak prawie jednomyślnie zagłosowały. Jest nadzieja.
      Amerykanie w sumie to chyba się zajmują sobą, oni chcą mieć święty spokój, a za niepowodzenia oskarżają obecnych rządzących, nie wnikają w szczegóły, bo się na tym nie znają, znają swój fach, swoje środowisko i chyba na tym się skupiają.
      • snakelilith Re: Harris - Trump 07.11.24, 22:44
        W tym nie ma nic ciekawego. Afroamerykanie głosują w większości tradycyjnie na demokratów. Jednak ta grupa to tylko mała część amerykańskiego społeczeństwa, więc nie ma aż ta wielkiej siły rażenia. Do tego wielu z nich nie głosuje wcale.
      • engine8t Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:49
        bistian napisał:

> Bardzo ciekawe, że czarne kobiety tak prawie jednomyślnie zagłosowały. Jest nad
        > zieja.
        > Amerykanie w sumie to chyba się zajmują sobą, oni chcą mieć święty spokój, a za
        > niepowodzenia oskarżają obecnych rządzących, nie wnikają w szczegóły, bo się n
        > a tym nie znają, znają swój fach, swoje środowisko i chyba na tym się skupiają.

Obiecala im ze dostan reperacje za niewolnictwo, ze beda miec doplaty jak beda chciec kupic dom i beda na pewnno traktowani jako grupa uprzywilejowna ktorej nie wolno dotykac i denerwowac
        • tanebo001 Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:18
          Czyli jesteś rasistą.
          • snakelilith Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:44
            No na pewno jest rasistą. Tyle tylko, że dziś każdy może być rasistą, nazistą, albo faszystą. Nawet jak nosi nie tą fryzurę co trzeba. Więc daruj sobie, bo w ten sposób po pierwsze, obrażasz ofiary prawdziwego rasizmu, a po drugie dewaluujesz termin do banalnej, nic nie znaczącej obelgi. Już teraz ludzie przestają reagować.
            • engine8t Re: Harris - Trump 08.11.24, 21:24
              snakelilith napisała:

> No na pewno jest rasistą. Tyle tylko, że dziś każdy może być rasistą, nazistą,
              > albo faszystą. Nawet jak nosi nie tą fryzurę co trzeba. Więc daruj sobie, bo
              > w ten sposób po pierwsze, obrażasz ofiary prawdziwego rasizmu, a po drugie dew
              > aluujesz termin do banalnej, nic nie znaczącej obelgi. Już teraz ludzie przesta
              > ją reagować.

A czy czasami ten do daje preferencje na bazie rasy i koloru skory?
              Dlaczego nie popierac "slpeoty rasowej"?
          • engine8t Re: Harris - Trump 08.11.24, 21:23
            tanebo001 napisał:

> Czyli jesteś rasistą.
            >

No zaraz - kto tu daje przywileje i preferencje na podstwie koloru skory? Ja czy Ona?
    • noname2021 Re: Harris - Trump 07.11.24, 22:39
      Bo sa madrzejsze
      • engine8t Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:49
        noname2021 napisała:

> Bo sa madrzejsze

Ile ty masz lat?
    • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 07.11.24, 22:53
      Bo maja krotka pamiec. Zadna kobieta po tym co ten czlowiek wygadywal i jak traktowal kobiety nie powinna na niego glosowac. Chyba ze jak tu niektore " specjalistki" od polityki US nawet nie znaja na tyle angielskiego by zrozumiec o czym Trump belkotal, a bzdurza o powrocie do tradycyjnych wartosci. Boze jak Trump ma tradycyjne wartosci to moze owe forumki odrodza sie w sredniowieczu bo chyba lubia byc tak traktowane

Dla przypomnienia video

www.nytimes.com/2016/10/08/us/donald-trump-tape-transcript.html?smid=url-share
      • snakelilith Re: Harris - Trump 07.11.24, 23:27

>Chyba ze jak tu niektore " specja
        > listki" od polityki US nawet nie znaja na tyle angielskiego by zrozumiec o czym
        > Trump belkotal,

Zakładam, że Amerykanki głosujące na Trumpa znają jednak angielski na tyle, by zrozumieć o czym mówił Trump i podjęły decyzję zgodną z własnym światopoglądem. A "specjalistki" tu na form, o których wypowiadasz się tak pogardliwie, raczej nie głosowały w USA i nie miały wpływu na wyniki, więc twoja logika nie trzyma się ani kupy, ani doopy. Sama kreujesz się na specjalistkę od siedmiu boleści, tylko niestety ze swoim życzeniowym myśleniem nie potrafiłaś przewidzieć wyniku.
        • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 07.11.24, 23:38
          Ooo czyli tobie odpowiada jak zupelnie obcy facet facet w ramach amorow podchodzi i sciska cie za krocze i wulgaryzuje do ucha?
          Nie wiesz o czym mowie? Bo masz zerowa wiedze na temat kim jest Trump ze wzgl na prawie zupelny brak znajomosci jezyka ang.

>tylko niestety ze swoim życzeniowym myśleniem nie potrafiłaś przewidzieć wyniku.

Oo to ja gdzies przewidywalam cokolwiek. Drugi Jackowski haha
          • snakelilith Re: Harris - Trump 07.11.24, 23:44

To nie ma znaczenia, kto MI odpowiada. Ja nie głosowałam w USA. Ale przeważająca część obywateli tego kraju, w tym całkiem dużo kobiet, ma najwyraźniej inne priorytety od twoich. Wbij to sobie w końcu do głowy.
            • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 07.11.24, 23:47
              Priorytety kryminalisty i faceta ponizajacego kobiety ? To sa te wartosci konserwatywne niby?

Ty sobie wbij do glowy ze nie masz pojecia o polityce w US bo wiesz tyle ile zrozumiesz z polskich i niemieckich zrodel. W US nawet nie bylas.
              • snakelilith Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:06

> Priorytety kryminalisty i faceta ponizajacego kobiety ? To sa te wartosci konse
                > rwatywne niby?
                >
                > Ty sobie wbij do glowy ze nie masz pojecia o polityce w US bo wiesz tyle ile zr
                > ozumiesz z polskich i niemieckich zrodel. W US nawet nie bylas.
                >

Jeszcze raz. To obywatele USA zadecydowali kto mam być ich następnym prezydentem. Wynik jest jednoznaczny. I jak to przewidziałam już przed wyborami. Rozmawiałam o tym nawet z biscotti w wątku na dzień, czy dwa przed wyborami. Skoro ty byłaś zdania, że musi wygrać Harris, bo nikt kogoś takiego obleśnego jak Trump nie może wybrać, to goowno wiesz o tym kraju i nie potrafisz ocenić, jakie nastroje panują w amerykańskim społeczeństwie. Ty może w tym kraju byłaś, co niestety kompletnie o niczym nie świadczy, politycznej wiedzy nie zdobywa się przez odwiedzania lotnisk i hoteli. Ja śledziłam walkę wyborczą Trumpa i Harris. I nie w niemieckich mediach, bo te dokładnie tak ja ty, były zaślepione ideologią i moralnym wzmożeniem, i do końca zapierały się głosami różnych samozwańczych ekspertów Ameryki, że Trump przegra. Musi przegrać. A jego wygrana była wręcz miażdżąca. Weź więc pod uwagę, że błądzisz do dziś jak dziecko we mgle i czegoś kompletnie nie zrozumiałaś.
                • princesswhitewolf [...] 08.11.24, 00:17
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • snakelilith [...] 08.11.24, 00:31
                    • princesswhitewolf [...] 08.11.24, 00:59
              • headonshouldersbaby Re: Harris - Trump 08.11.24, 10:50
                nie dla każdej kobiety priorytetem jest aborcja i LGBTQ ( oprócz Taylor swift haha ).
            • paskudek1 Re: Harris - Trump 07.11.24, 23:51
              snakelilith napisała:

>
              > To nie ma znaczenia, kto MI odpowiada. Ja nie głosowałam w USA. Ale przeważając
              > a część obywateli tego kraju, w tym całkiem dużo kobiet, ma najwyraźniej inne
              > priorytety od twoich. Wbij to sobie w końcu do głowy.

No to tylko współczuć kobietom którym nie przeszkadza na stanowisku prezydenta mizgoin, kłamca, przestępca, człowiek wycierający sobie mordę wartościami których SAM NIE przestrzega. Za to chętnie zmusi INNYCH żeby przestrzegali.
              • snakelilith Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:15
                paskudek1 napisała:

> No to tylko współczuć kobietom którym nie przeszkadza na stanowisku prezydenta
                > mizgoin, kłamca, przestępca, człowiek wycierający sobie mordę wartościami który
                > ch SAM NIE przestrzega. Za to chętnie zmusi INNYCH żeby przestrzegali.

Jestem pewna, że te kobiety nie potrzebują twojego współczucia. Być może nie odpowiada im tylko progres idący w tym kierunku, że mniejszości dyktują reguły życia większościom. Trump też wyborców do niczego nie zmusza, on czyta tylko bardzo dobrze ich potrzeby i wypowiada to, co oni i tak już myślą. Jego skażana moralność nie ma więc tu żadnego znaczenia.
                • princesswhitewolf [...] 08.11.24, 00:20
                  • taje Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:31
                    Ja tam uważam, że Snejk ma trafną diagnozę. A że wydaje się niektórym niepoprawna politycznie, cóż, poprawność polityczna jest akurat częścią problemu, o którym rozmawiamy.
                    • malgosiagosia Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:51
                      taje napisała:

> Ja tam uważam, że Snejk ma trafną diagnozę.

Oczywiscie, ze ma trafna diagnoze i co najfajniesze, umie ja podac ligicznie, przejrzyscie i super skrotowo.
                    • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:56
                      W czym sluszna? W prawieniu banalow ze Amerykanie wybrali? No a to dla ciebie jest odkrywcze? Dla mnie nie

Ja tam nie wyczytalam u snejkowej nic poza banalami ze wybrali jak chcieli i mieli prawo.

No skoro dla Ciebie jest to teza tworcza i odkrywcza...hmm
                    • evening.vibes Re: Harris - Trump 08.11.24, 07:46
                      taje napisała:
                      > Ja tam uważam, że Snejk ma trafną diagnozę. A że wydaje się niektórym niepopraw
                      > na politycznie, cóż, poprawność polityczna jest akurat częścią problemu, o któr
                      > ym rozmawiamy.

Ależ 'trafna' diagnoza raka dalej pozostaje diagnozą raka.

Ze Snejkową jest taki problem, że ona nie tyle diagnozuje co jest z frakcji Trumpowej i czeka na takiego człowieka w Niemczech.
                    • zona_glusia Re: Harris - Trump 08.11.24, 09:43
                      >że Snejk ma trafną diagnozę.
                      Czy ja wiem, czy taką trafną? Nie bierze pod uwagę oddziaływania social mediów, milionów władowanych przez Muska, czyli działania propagandy. Wyborcy są też chyba bardziej progresywni niż jej się wydaje.
                      Część progresywnych wartości, na przykład gwarancja praw do aborcji została załatwiona na poziomie stanowym. Tak się stało w referendum na Florydzie.
                      • snakelilith Re: Harris - Trump 08.11.24, 11:24
                        zona_glusia napisał(a):

>
                        > Czy ja wiem, czy taką trafną? Nie bierze pod uwagę oddziaływania social mediów,
                        > milionów władowanych przez Muska, czyli działania propagandy. Wyborcy są też c
                        > hyba bardziej progresywni niż jej się wydaje.

Nie ja się mylę, tylko wielu tu myli się konserwatyzm z zacofaniem. Wyszły niedawno z zapyziałego polskiego katolicyzmu i zapomniały, że reszta zachodniego świata swoje rewolucje obyczajowe miała już dawno temu, bo w latach 60 tych i ludzie potrafią ocenić dziś jaka forma życia jest dla nich prawidłowa. Większość konserwatywnych wyborców wcale nie życzy sobie też powrotu do bogobojnego średniowiecza, choć takie ekstremy też są, bo konserwatyzm to nie monolit. Po drugiej stronie politycznego spektrum mamy jednak też spektakularne przegięcia i całkiem sporo ludzi ma wrażenie, że ten progres idzie w niewłaściwym kierunku i generuje zamiast obiecywanej wolności tylko społeczny chaos.
                        I nie dotyczy to tylko USA. Dlatego wielu woli przystopowanie z Trumpem, nawet jak oznacza to pewne ograniczenia, niż dalej tak z Harris.
                        A co do propagandy, to przecież walka wyborcza to zawsze manipulacja. Harris też miała swoje możliwości i z nich korzystała. Więc tezy, jakoby republikanie otumanili kłamstwami tłumy, a biedni demokraci byli obrońcami słusznej, ale nie tak głośno wykrzyczanej prawdy, są bzdurą. Demokraci meli złego kandydata i złą strategię, do tego nie potrafili wykorzystać przewagi z lata, gdy Harris prześcigała nawet w sondażach Trumpa. Ale nie wykluczam, że to była też tylko medialna próba manipulacji, życzeniowe myślenie co niektórych progresywnych, bo tak mocna wygrana Trumpa jednak zaskoczyła chyba wszystkich. Miało być przecież bardzo "close".
                        • ministra_prawdy Re: Harris - Trump 08.11.24, 11:36
                          snakelilith napisała:

> Ale nie wykluczam, że to była też tylko medial
                          > na próba manipulacji, życzeniowe myślenie co niektórych progresywnych

Media są w rekach lewarów, sondaże były manipulowane i fałszowane. Po to, aby zniechęcić wyborców Trumpa do głosowania na zasadzie, że po co będę się wysilał, jak i tak sprawa przegrana.
                • paskudek1 Re: Harris - Trump 08.11.24, 07:20
                  XU ja w którykolwiek momencie NEGUJĘ ten wybór? Ja po prostu DZIWIĘ SIĘ kobietom, które głosują na przestępcę, mizogina, chama i prostaka. Choćby miał nie wiem ile miliardów na koncie jest chamem, prostakiem i przestępcą
                • headonshouldersbaby Re: Harris - Trump 08.11.24, 10:51
                  100%
        • evening.vibes [...] 08.11.24, 07:31
      • ministra_prawdy Re: Harris - Trump 07.11.24, 23:41

> Trump belkotal, a bzdurza o powrocie do tradycyjnych wartosci. Boze jak Trump
        > ma tradycyjne wartosci to moze owe forumki odrodza sie w sredniowieczu bo chyba
        > lubia byc tak traktowane

"Tradycyjne wartości" od pewnego czasu uległy przedefiniowaniu. Nie chodzi już o przykuwanie kobiet do zlewu, ale raczej o to, aby znowu był podział na dwie płcie tongue_out
        • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 07.11.24, 23:49
          Przeciez Trump nie jest za zadnym równouprawnieniem. Jak facet opowiadajacy ze jak chce seksu z kobieta to podchodzi do niej lapie ja za krocze i sciska i juz kazda mu sie odda ....moze cokolwiek wiedziec o podziale na dwie plcie? Toz on uwaza ze kobieta to narzedzie do jego uciech i nic więcej. Nawet o wlasnej corce sie wypowiadal jak pedofil
          • hrasier_2 Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:03

> Przeciez Trump nie jest za zadnym równouprawnieniem. Jak facet opowiadajacy ze
            > jak chce seksu z kobieta to podchodzi do niej lapie ja za krocze i sciska i juz
            > kazda mu sie odda ....moze cokolwiek wiedziec o podziale na dwie plcie? Toz on
            > uwaza ze kobieta to narzedzie do jego uciech i nic więcej. Nawet o wlasnej cor
            > ce sie wypowiadal jak pedofil
            >
            Musisz z tym żyć przez cztery lata Princessa. To nie Ty zdecydowałaś o zwycięstwie Trumpa. I to tak rzeczywistym i wielkim. Harris nie miała nic do powiedzenia. Wyskoczyła spod skrzydła Bidena i to w ostatniej chwili. Teraz to sobie można gadać różne słowa. Nie tolerujesz, mieszkasz w UK i jesteś szczęśliwa. Za to daj innym żyć i decydować. To już nie wróci.
            • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:58
              A czy ja mieszkam w US ze musze z tym zyc? Albo w Europie wschodniej ktora ma powod do zmartwienia?

>Za to daj innym żyć i decydować.

Nie no skad, zabraniam zyc i w ogole zabarykadowalam okregi wyborcze w USA i nie pozwalalam decydowac 😂
          • taje Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:05
            Princess, ale są osoby, którym taka wizja świata bardziej odpowiada niż świat, w którym nawet nie wiadomo jakie genitalia ma kobieta. No niestety. Ja na Trumpa nigdy bym nie zagłosowała, Ty byś na niego nie zagłosowała, ale jest jak widać wiele kobiet, którym jego persona nie przeszkadza. I co teraz - myślisz, że twierdzenie, że te kobiety są głupie albo pozbawione kręgosłupa moralnego tłumaczy to co się stało?
            • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:24
              Taje ale sa osoby ktorym nie odpowiada. No i co z tego? Mamy tu na forum jakichs kongresmenow czy cos? To forum od gadania opinii.

Jest wiele czynnikow ktore mialy na ten wybor wplyw. Przede wszystkim swietna antykampania marketingowa demokratycznego " establishmentu' na ktora przecietniaki sie nabraly bo wydaje im sie ze social media czy youtube to " wolnosc slowa". Codziennie pracuje nad taka " prawda" zawodowo by upewnic sie ze to nasza korporacja a nie tamta jest lepsza niz inni....nie mowiac nic wprost w tych social media...
          • ministra_prawdy Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:21

> o wlasnej corce sie wypowiadal jak pedofil

Ta jest. Pedofil, Hitler i Mussolini big_grin
            • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:25
              Czy mam ci wkleic co mowil o corce ze gdyby nie byla jego corka to...?
            • zona_glusia Re: Harris - Trump 08.11.24, 09:54
              Wojna się skończyła 80 lat temu. Ludzie, którzy ją pamiętali już nie żyją. Porównania Trumpa do Hitlera (z roku powiedzmy 33) czy Mussoliniego, albo ogólnie rzecz biorąc do faszysty są trafne i prawdziwe, ale nie działają, bo to już zbyt odległa historia. Nie żywe doświadczenie, ale coś przemielone przez popkulturę.
              • pursuedbyabear Re: Harris - Trump 08.11.24, 13:33
                Pamiętajmy przy tym, że USA nie doświadczyły okrucieństw wojny na własnym terenie. Dla większości Amerykanów Hitler to jakiś śmieszny typek z wąsikiem.
          • headonshouldersbaby Re: Harris - Trump 08.11.24, 10:52
            ale to nie jego córka tylko Bidena napisała pamiętnik o tym ze była wykorzystywana seksualnie a z ojcem brała prysznic do podejrzanie dojrzałego wieku. Cos ci się pomyliło. Trump powiedział ze Ivanka jest atrakcyjna ale to nie jest pedofilia wink
            • hrasier_2 Re: Harris - Trump 08.11.24, 11:01
              headonshouldersbaby napisała:

> ale to nie jego córka tylko Bidena napisała pamiętnik o tym ze była wykorzystyw
              > ana seksualnie a z ojcem brała prysznic do podejrzanie dojrzałego wieku. Cos ci
              > się pomyliło. Trump powiedział ze Ivanka jest atrakcyjna ale to nie jest pedof
              > ilia wink
              Tu jest nawet link do tego. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.se.pl/wiadomosci/swiat/szokujacy-pamietnik-corki-bidena-niestosowne-prysznice-z-moim-tata-aa-aSt9-tDpp-V5Bm.html&ved=2ahUKEwi06r30vMyJAxXUBNsEHYg6J04QFnoECBIQAQ&usg=AOvVaw3Ff7cC0d9YQ80VRGlKLF-R
        • malgosiagosia Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:53
          ministra_prawdy napisała:

> "Tradycyjne wartości" od pewnego czasu uległy przedefiniowaniu. Nie chodzi już
          > o przykuwanie kobiet do zlewu, ale raczej o to, aby znowu był podział na dwie p
          > łcie tongue_out

big_grin
      • taje Re: Harris - Trump 07.11.24, 23:59
        Po pierwsze zależy o których kobietach mówisz - wśród czarnych kobiet prawie 90% głosowało na Harris, wśród Latynosek 60%, a wśród białych tylko 46%. Najwyraźniej dla ponad 50% białych kobiet głosujących na Trumpa inne aspekty programu miały większe znaczenie niż jego mizoginia 🤷‍♀️ Jedno wytłumaczenie to na przykład to, że białe kobiety mogły bardziej utożsamiać się ze swoją rasą niż płcią (mówię tu bardziej o programie niż o płci kandydata).
      • twinkletwinkle Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:01
        W Ameryce liczy się prosta arytmetyka, a nie spekulacje, wariacje w temacie BLM, WP, a raczej jak zaspokoić nadzieję aspirujących czy dolne u Masłowa potrzeby WT.
        Ludzie tam obecnie, pomijając
        uprzywilejowanych i upozycjonowanych
        nie oddają się kwestiom ideologicznym, a praktycznym.
        Nie chcą również, przynajmniej na razie w większości, zbyt postępowych dla siebie treści.
        Jak np. wizyty pewnego profesora na basenie, który identyfikuje się jako 6-latka, przebiera się z nimi w szatni, obserwując je w strojach i bez , po czym jak gdyby nigdy nic, hyc! startuje razem z nimi w zawodach.
        Być może tego, jak i tożsamościowych rajdów 'Transformersów' co 5 sekund w toaletach nie chcieli doznać.

Nie bronię tu Trumpa, bo jest turbomizoginem i jako kobieta nie popieram różnych jego czynów.
        Amerykanie bronili tego, co mają już teraz, patrząc na grupy absurdu - czyli antymigranckich latinos.
        Tenże elektorat raczej na pewno nie wybrałby kobiety, chyba, że pomiędzy dwiema kobietami..do tego niecharyzmatycznej i bez zaplecza doświadczeń i wpływowej osobowości.
        Ja od początku znałam intuicyjnie wynik tych wyborów, jak tylko usłyszałam o kandydaturze Kamali.
        Nie jest mi obecnie żal, że nie wygrała kobieta, że nie wygrał 'uczciwy' polityk - byłoby mi żal, gdyby wybrany został ktoś chwiejny, marionetkowy, kto doprowadziłby do eskalacji NIE naszego konfliktu, za który wszyscy płacą i płaczą. I po łbach sobie przez zbiórki i roszczenia komika- komornika w jego cyrku skaczą.
        Może też skończy się cenowa nienormalność w Europie.
        A Trump nie hołduje żadnym 'moralnym wartościom' w życiu prywatnym - sprawnie je nagina i balansuje na krawędzi.

• snakelilith Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:27
          twinkletwinkle napisała:

>
          > A Trump nie hołduje żadnym 'moralnym wartościom' w życiu prywatnym - sprawnie j
          > e nagina i balansuje na krawędzi.

Polityka tu brudny biznes. Nikt normalny nie wierzy więc, że kandydaci mają kryształowy charakter, bo już samo dojście do takiej pozycji wymaga bezwzględności i brutalności. Wszyscy mają coś za uszami. Wyborcy prędzej więc uwierzą komuś kto się stylizuje na szczerego łotra, niż trącącą fałszem świetlaną moralnie postać, która w każdym przemówieniu odlatuje i zamiast trzymać się rzeczywistości bredzi o walce dobrego ze złym, kokietując fotkami w czasopismach dla ekonomicznej elity. Ja od Harris nie kupuję niczego. Ona mnie bardziej irytowała od Trumpa. Najwyraźniej nie tylko mnie.
          • twinkletwinkle Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:21
            Podzielam, ta fasada kiedyś w końcu runie, ludzie wolą brudną szczerość drapieżnika niż niunię chichotkę bez właściwości, od mdłej polit- poprawności kandydata z dyszlem w tyłku, czy niepoważnego swoją 'esencją', wreszcie - pozbawionego daru
            przekonywania i poruszania ważkich dla każdego, a nie mniejszościowego nurtu, tematów.
          • paskudek1 Re: Harris - Trump 08.11.24, 07:24
            Fakt że nie irytowało cię cham, prostak, przestępca i mizogin mówi o tobie dużo. Tyle że nic dobrego.
        • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:27
          >Może też skończy się cenowa nienormalność w Europie.

A jak sobie to wyobrazasz? Nagle wszyscy zaczna kupowac tania rope i gaz u Putina bo Trump kazal? He he
          • hrasier_2 Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:29
            Proszę posłuchać jak jest w UK w kontekście Polski:

m.youtube.com/watch?v=s-ElK7N57pY
            • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:44
              To sa brednie czlowieka ktory nie mial zajec z 1 miesiaca nawet na kursie makroekonomii. Wzrost gospodarczy w Niemczech, Francji czy w Uk byl wolniejszy bo to sa tzw stare gospodarki. A Polska byla krajem wzrostu jako emerging economy. Ale to sie wlasnie skonczylo. UE juz nie laduje tyle pieniedzy w Polske tylko w Rumunie , Bulgarie czyli nowe rynki zbytu. polska dostaje coraz mniej bo dolacza do starszych ekonomii.
              Tylko niestety w Polsce inflacja szaleje nadal a w UK juz recesji nie ma i jest wzrost.

Wiec to video to chrzanienie faceta ktory nie rozumie zagadnienia emerging economies. Teraz to moze niech sobie porownuje jak to Brazylia przescignie gospodarczo Niemcy. No co? Emerging economy i na zasadach myślenia tego Pana tak moze i mialoby byc. No ale nie bedzie bo jak osiagna pewien pulap to zwolnia.

W Pl w zwiazku z tym zrobilo sie drogo ( inflacja ) i inwestorzy wynosza sie z produkcja do Rumunii Bulgarii albo i dalej.
              A Pan z video mysli sobie kurzym mozdzkiem ze bedzie takie samo tempo jak gdy zlotowka stala tanio vs waluta inwestorow niemieckich czy wloskich itp w Polsce. A gdzie tam...
        • natalia.nat Re: Harris - Trump 08.11.24, 13:24
          O proszę! Komentarz 16-latki. smile
      • tania.dorada Re: Harris - Trump 08.11.24, 02:18
        Myślę że jednak inaczej kalkulują, doskonale wiedzą że jest bardzo znikoma szansa że on je konkretnie ściśnie za krocze więc to jest jakby bez znaczenia w kontekście typa który raczej będzie w robocie gadać z facetami lub babkami które sobie w kaszę nie dadzą dmuchać.
    • srubokretka Re: Harris - Trump 07.11.24, 23:36
      Moze dlatego, ze obserwowaly Kamali poczynania przez ostatnie 3 lata. Wbrew pozorom to dlugi czas dla polityka.
      • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 07.11.24, 23:45
        No bo za Trumpa byla taaaka fajna polityka a jakze gospodarka USA świetnie sie miala...ha ha
        • srubokretka Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:05
          Mi odpowiadala. Wykorzystalismy kilka zmian, ktore wprowadzil. Dzeki temu wygodniej nam sie teraz zyje.
          • hrasier_2 Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:13
            Trumpowi zarzuca się rasizm i
            mizoginizm, tymczasem dane mówią o czymś innym. To na korzyść Harris zadziałały czynniki seksistowskie i rasistowskie, niemal 100% czarnych kobiet zagłosowało na nią. Trump został pozbawiony całkowicie tej grupy elektoratu, a mimo to wygrał.
            • srubokretka Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:18
              hrasier_2 logiczne tlumaczenie niewiele sie zda poniewaz w dzisiejszym swiecie wmawia sie ludziom, ze 2+2= zolty.
            • srubokretka Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:19
              Ba, on wygral 3 raz, zeby bylo ciekawiej.
            • taje Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:19
              Wygrał nie mimo braku poparcia wśród czarnych kobiet, tylko dzięki poparciu białych kobiet. Głos czarnych kobiet nie miał wielkiego znaczenia - czarne kobiety stanowiły tylko ok 6% osób głosujących. Natomiast duże znaczenie miało to, że ponad połowa białych kobiet zagłosowała na Trumpa - białe kobiety to ok 40% elektoratu.
              • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:35
                Wygral nie dzieki kampanii promocyjnej ale dzieki tzw antykampanii marketingowej. Dzieki " odtajnianiu" Deep State ktora reprezentuja niby demokraci. I wolnego nieskorumpowanego zbawiciela jakim jest Trump. Wiekszosc Amerykanow nie rozni sie od wyborcow PIS...nie sa zbyt madrzy. Ja rozumiem, ze marza im sie czasy Reagana ,wartosci konserwatywne ...ale przeszlosc
                nie wroci. W UK dzieki Brexitowi nie nastaly lata 80 te ani zadne wartosci z czasow niegdys nie wrocily. Zaden konserwatyzm nie spowodowal wielkiego sukcesu a wzrost gospodarki teraz odnotowano, wraz z rzadem Labour.

Trump to chaos i wspolczuje Europie wsch przede wszystkim.
                • srubokretka Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:42
                  Ja tobie wspolczuje. Ile ty postow nastukalas przez ostatnie 2 dni dotyczace Trumpa? Mialas chociaz czas na pojscie do lazienki? Zaczynam sie powaznie martwic.
                  • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:02
                    >Ja tobie wspolczuje. Ile ty postow nastukalas przez ostatnie 2 dni dotyczace Trumpa? Mialas chociaz czas na pojscie do lazienki? Zaczynam sie powaznie mart

Masz dziwne wyobrazenia o zyciu ludzi. Ja ok 19 tej wrocilam z Madrytu, od rana bylam na stadionie gdzie ktecilismy, potem na lotnisku, potem wrocilam zmam dziecko ktoremu sprawdzilam zadanie z francuskiego, zrobilam jemu i staremu
                    kolacje, uspilam dzieciora po naklonieniu do prysznica a ta mi o pojsciu do lazienki gada....🤦🏼‍♀️

Nie wiem jak ty ale ja wlaze na forum w wolnych chwilach
                • taje Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:48
                  Ta antykampania o Deep State była uskuteczniana już w 2020 i wtedy jednak wygrał Biden, więc to nie tłumaczy wyniku, coś innego musiało się zadziać. Ewidentnie w społeczeństwie amerykańskim od 2020 nastąpiło przesunięcie światopoglądowe na prawo i tu należy zastanawiać się, co je spowodowało. Moim zdaniem to konsekwencja wojen kulturowych i DEI. Oraz tego, że Demokraci nie umieli zająć stanowiska w kwestii Gazy - odwrócili się od nich zarówno amerykańscy żydzi, jak i osoby popierające Palestynę.
                  • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:07
                    >coś innego musiało się zadziać.

No wiadomo ze oczekiwali ze Biden uczyni wielka poprawe, a tak sie nie stalo wiec licza na to ze Trump z Muskiem to rowne kolesie a nie elity finansowe ( ha ha) i dokonaja cudow.

A prawda jest taka ze jak popatrzec wstecz czasy boomu wcale nie zalezaly wielce od polityki ale od nowych niszy na rynku. Zreszta niektore " zlote kury" znosily jajka tylko na okres danego prezydenta a potem sie okazaly powaznym problemem np. sciaganie taniej sily roboczej, outsourcing to China pozbawiajac ludzi pracy itd.
                • snakelilith Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:02

>
                  > Trump to chaos i wspolczuje Europie wsch przede wszystkim.

Bzdety. Putin, choć Trumpowi nie gratulował, już zasygnalizował, że nie miałby nic przeciwko odnowy kontaktu, co nie jest najgorszą oznaką. Miejmy nadzieję, że Trump faktycznie będzie naciskał na porozumienie i ta idiotyczna wojna w końcu się skończy, albo zostanie przynajmniej zamrożona. Interes w jej prowadzeniu mają chyba tylko co niektórzy politycy z przerośniętym ego, którzy za nic mają ludzkie życia i ty, bo potrzebujesz stałego zagrożenia do straszenia Polaków na forum. Pomimo ładowania przez 2 lata ogromnych sum przez USA i inne państwa nie zapowiada się na zwycięstwo Ukrainy, więc czemu to zabijanie ma służyć? I przypomnę ci też, że Trump już był prezydentem i nie było żadnego chaosu. Wręcz przeciwnie, Putin trzymał nogi spokojnie, Kim Jong-un nie wysyłał żołnierzy na Ukrainę, a ściskał dłoń Trumpa, a na Bliskim Wschodzie nie szykował się konflikt z Iranem. Więc weź na wstrzymanie, bo tych bredni nie można już słuchać.
                  • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:14
                    Snejkowa nie chce mi sie z toba rozmawiac bo ty zwyczajnie nie potrafisz. Za kazdym razem to sa infantylne ataki personalne.

Ja rozumiem ze w Niemczech uwazacieze wojna na Ukrainie powinna sie skonczyc a Ukraina powinna sie podzielic i oddac czesc Rosji. Wszyscy wiemy ze chodzi Niemcom o wygode wlasna a nie jakichs Ukraincow i ich losy.
                  • srubokretka Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:17
                    > i ty, bo potrzebujesz stałego zagrożenia do straszenia Polaków na forum.

Czyzby niechec do Trumpa z tego powodu glownie? Nie bedzie " a nie mowilam!!!"
                    • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:20
                      No snejkowa przeciez wyzej walnela " a nie mowilam"?
                      Bo blisko wyborow sprawdzila wyniki badan opinii publicznej haha..

Srubokretka, Trump to nie sa dla was dobre wiesci. Nie byly za poprzedniej kadencji ani nie beda za tej. Nie twierdze ze Harris uzdrowilaby swiat. Ale Trump nie uczyni cudow i nagle wojna na Ukrainie czy to co sie w Izraelu dzieje nagle sie skoncza.
                      • malgosiagosia Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:34

> Srubokretka, Trump to nie sa dla was dobre wiesci.

Dobre, dobre. Damy rade.
                      • srubokretka Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:39
                        > Srubokretka, Trump to nie sa dla was dobre wiesci.

Ok, wierze ci na slowo. Widocznie z twojego polozenia geograficznego wyrazniej widac. Ja tez boje sie, ze wzrosty gieldowe sie w koncu skoncza i nastanie stagnacja. O inflacje sie nie boje, bo mam jeszcze kredyt, wiec fajnie by bylo zeby troche rozpuscil sie.

> i nagle wojna na Ukrainie czy to co sie w Izraelu dzieje nagle sie skoncza.

Tu tez ci wierze. Tak jak pandemia zniknela w cigu jednego dnia dzieki Putynowi, tak i po tych wojnach nie bedzie sladu niedlugo.
                        • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:44
                          No ja nie jestem taka optymistka co do wojen. Na Bliskim Wsch nigdy nie ma spokoju i Izrael z Iranem itd nagle sie nie zaprzyjaznia. Serio 😐

Co do inflacji to jest to wynik recesji a ta to bezrobocie, brak popytu. Martwic sie nalezy o bezpieczenstwo pracy, klientow. Ja nie wierze ze to prezydent ma magiczna rozdzke by zmienic cos.
                          Mamy wojne gospodarcza US Chiny, mamy faktyczne wys koszta surowcow w wyniku wojen zastępczych. No dobra, zobaczymy co Rudy nam pokaze. Ja nie wierze ze cokolwiek dobrego. Sorry
                          • srubokretka Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:57
                            nie jestem taka optymistka
                            nie ma spokoju
                            Izrael z Iranem
                            bezrobocie, brak popytu. Martwic sie nalezy
                            Mamy wojne gospodarcza
                            wys koszta surowcow w
                            zobaczymy co Rudy nam pokaze.

princes wylacz net i inne zrodla, przestan pic kawe,wspij sie , poodychaj swiezym powietrzem. Padniesz nam tu na zawal zaraz.
                            Jak ja mam ci wytlumaczyc, ze nie wazne, ktory polityk. Wazne, zeby robic swoje mimo polityki.
                    • snakelilith Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:37
                      srubokretka napisał:

> Czyzby niechec do Trumpa z tego powodu glownie? Nie bedzie " a nie mowilam!!!"

Ja nie wiem co ona ma, ale że jakieś obsesje, to wyraźnie widać.
                  • evening.vibes [...] 08.11.24, 07:37
              • snakelilith Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:43
                taje napisała:

> . Natomiast duże znaczenie miało to, że
                > ponad połowa białych kobiet zagłosowała na Trumpa - białe kobiety to ok 40% ele
                > ktoratu.
                >

Serio? Gdybym ja była przeciętną białą religijną Amerykanką ze średniej klasy i borykała się z coraz trudniejszymi warunkami życia i brakiem bezpieczeństwa dla własnych dzieci w szkołach i na ulicach, to kandydatka negująca moje troski ekonomiczne, otaczająca się milionerkami z medialnego światka i fotografująca się w stylowych ciuszkach dla Vogue doprowadziłaby mnie do szału. Za setny raz powtarzany slogan freedom wiele nie można sobie kupić. Także prawo do aborcji nie jest priorytetem każdej kobiety.
                • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:03
                  Ty tez sie nabierasz na milionerki z Social Media?
                  • snakelilith Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:14
                    Ja nie, bo ja, powtórzę po raz kolejny, bo ciągle nie dotarło, nie głosowałam w USA. To Harris myślała, że Amerykanki się nabiorą.
                    • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:20
                      Trump tez tak myslal. No i sie nabraly!
                      • snakelilith Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:33
                        Nie wiem, o czym ty znowu bredzisz.
                • taje Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:14
                  Ja uważam, że kwestie ekonomiczne to tylko nadbudowa i że prawdziwa przyczyna leży w kwestiach światopoglądowych. W decyzjach wyborczych nie mogło być analizy ekonomicznej zysków i strat, bo dla przeciętnego człowieka będzie jasne, że propozycje Trumpa są inflacjogenne (choć może będą miały pozytywny wpływ na rynek pracy, kto wie). Beneficjentem obniżki podatków będą ci najbogatsi, a nie zwykły szarak. Mimo to ludzie na Trumpa głosują, więc zakładam, że nie ze względów ekonomicznych, i że inne hasła musiały przeważyć. Światopogląd plus być może, jak piszesz, obietnice zwiększenia bezpieczeństwa na ulicach i szkołach (ludzie myślą - a nuż jak się deportuje nielegalsów to przestępczość spadnie)
                  • srubokretka Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:24
                    > Ja uważam, że kwestie ekonomiczne to tylko nadbudowa i że prawdziwa przyczyna leży w > kwestiach światopoglądowych.

To dotyczy wyborcow Harris.

> W decyzjach wyborczych nie mogło być analizy ekonomicznej zysków i strat,

Taaa, bo my to take tluki co liczyc nie potrafim.

> Beneficjentem obniżki podatków będą ci najbogatsi, a nie zwykły szarak

Skad wiesz, ze bedzie inaczej jak za jego pierwszej kadencji? Masz jakies wtyki u niego?
                    • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:27
                      >To dotyczy wyborcow Harris.

To dotyczy wyborcow kogokolwiek i gdziekolwiek..wyborcami sa ludzie a ci maja swiatopoglad a b czy c
                    • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:29
                      >Skad wiesz, ze bedzie inaczej jak za jego pierwszej kadencji? Masz jakies wtyki u niego?

Jezus ale czy ty rozumiesz czym sie poglady prawicy od lewicy roznia? Bo wynika z tego co napisalas ze uwazasz ze Trump bedzie nagle od czapy realizowal podstawe programowa lewicy i nie utnie podatkow najbogatszym....Taje pisze o czyms oczywistym u podstaw prawo lewo w demokratycznym swiecie. Jak mozna to kwestionowac?
                    • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:33
                      www.cbpp.org/research/federal-tax/the-2017-trump-tax-law-was-skewed-to-the-rich-expensive-and-failed-to-deliver

Tak bylo. Kazdy prezydent prawicowy obcina podatki najbogatszym. Zawsze tak bylo. Boze przeciez to sedno ich programu wyborczego. Obnizka podatkow najbogatszym by mieli więcej kasy i mogli zatrudniac. Tak prawica na tym swiecie zaklada ze ze stymuluje sie gospodarke.

Lewica zas podwyzsza podatki najbogatszym i ogarnia socjal, edukacje...itd
                      • tanebo001 Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:41

> www.cbpp.org/research/federal-tax/the-2017-trump-tax-law-was-skewed-to-the-rich-expensive-and-failed-to-deliver
                        >
                        > Tak bylo. Kazdy prezydent prawicowy obcina podatki najbogatszym. Zawsze tak byl
                        > o. Boze przeciez to sedno ich programu wyborczego. Obnizka podatkow najbogatszy
                        > m by mieli więcej kasy i mogli zatrudniac. Tak prawica na tym swiecie zaklada z
                        > e ze stymuluje sie gospodarke.
                        >
                        > Lewica zas podwyzsza podatki najbogatszym i ogarnia socjal, edukacje...itd
                        >
                        A zatrudniają? Bo jakoś ludzie co raz biedniejsi a współczynnik Giniego co raz wyższy...
                      • srubokretka Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:47
                        princess wiesz czego ci zycze. Zebys kiedys autentycznie zamieszkala w Usa i w koncu pojela jaka idiotke z siebie teraz robisz.
                    • taje Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:53
                      srubokretka napisał:

> > Ja uważam, że kwestie ekonomiczne to tylko nadbudowa i że prawdziwa przyc
                      > zyna leży w > kwestiach światopoglądowych.
                      >
                      > To dotyczy wyborcow Harris.

Nie, to dotyczy wszystkich. Wyborcy Trumpa głosują za tradycyjną Ameryką a przeciw DEI, a wyborcy Harris przeciwnie. Chyba nie twierdzisz, że aborcja jest kwestią ekonomiczną i tylko debatujemy nad obciążeniem dla podatnika?

>
                      > > W decyzjach wyborczych nie mogło być analizy ekonomicznej zysków i strat
                      > ,
                      >
                      > Taaa, bo my to take tluki co liczyc nie potrafim.

Ci, którzy skarżyli się na inflację i głosowali za nałożeniem wysokich ceł nie popisali się wiedzą ekonomiczną...
                      >
                      > > Beneficjentem obniżki podatków będą ci najbogatsi, a nie zwykły szarak
                      >
                      > Skad wiesz, ze bedzie inaczej jak za jego pierwszej kadencji? Masz jakies wtyki
                      > u niego?

No cóż, obniżka podatków na tych samych zasadach dla wszystkich niezależnie od dochodu zawsze uprzywilejowuje tych najbogatszych, tego nie trzeba tłumaczyć, to są podstawy. A zastąpienie podatku dochodowego cłami, co zapowiedział w rozmowie z Roganem Trump to już jakieś szaleństwo. Np tu jest to wytłumaczone abcnews.go.com/Business/trump-proposes-eliminating-personal-income-taxes-work/story?id=115217463 Żeby zastąpić cłami kwoty generowane przez income tax należałoby na wszystkie produkty importowane nałożyć cła w wysokości 70%...
                      • srubokretka Re: Harris - Trump 08.11.24, 02:05
                        > Np tu jest to wytłumaczone...

Dzieki za link. Jutro poczytam. Dzis musze juz konczyc forumowanie niestety.
                        • srubokretka Re: Harris - Trump 08.11.24, 14:28
                          O nie wiedzialam o tym , ze chce wyeliminowac income tax dla wszystkich. WOW jestem za!! Wyeliminuje to szara strefe. Bada mogli wprowadzic dochod gwarantowany. Splace dom w 4 lata.

>Higher tariffs are widely expected to raise prices of consumer goods

Plakac nie bede. Amerykanie i tak dlawia sie juz szitexem made in china.
                          taje bylas kiedys w Usa? Widzialas co Amerykanie wyrzucaja?? Moj caly dom jest wyposazony smieciami bogatych ludzi. Czas najwyzszy odgruzowac troche swiat.

> He has proposed tariffs of between 60% and 100% on Chinese goods.

Chiny juz sie napasly. Jezeli inne kraje chca je dokarmiac, droga wolna. Juz tu kiedys pisalam, ze Chinka, ktora kupila dom obok mnie ze4 lata temu pytala mnie 2x, czy sie wyprowadzam, bo ona by z checia kupila moj dom. Mieszkalam tam prawie 20lat i rozne nacje przewalaly sie przez nasza okolice, ale nikt nie byl tak zachlanny i chamko bezposredni jak Chinczyk. Owszem maja. swoje plusy, ktorymi bylam wrecz zachwycona przez wiele lat, ale ich ekspansja jezeli cie dotknie, to przeraza wrecz. Polacy niedlugo sie zreszta przekonaja na wlasnej skorze.
                          • evening.vibes Re: Harris - Trump 08.11.24, 17:26
                            srubokretka napisał:
                            > O nie wiedzialam o tym , ze chce wyeliminowac income tax dla wszystkich. WOW je
                            > stem za!! Wyeliminuje to szara strefe. Bada mogli wprowadzic dochod gwarantowan
                            > y. Splace dom w 4 lata.

I proszę to jest wiedza ekonomiczna trumpistów - państwo zrezygnuje z podatków (dochodów) to będzie obywatelom płacić dochód gwarantowany. Nie zaświtało w główce z czego???? big_grin
                            • srubokretka Re: Harris - Trump 08.11.24, 19:03
                              Jest niejedna metoda na to, ale ci nie powiem, bo nie chce zebys na tym skorzystala. Podpowiem ci tylko: jest rewolucja.
                          • midge_m Re: Harris - Trump 08.11.24, 18:30
                            srubokretka napisał:

>
                            > Chiny juz sie napasly. Jezeli inne kraje chca je dokarmiac, droga wolna. Juz t
                            > u kiedys pisalam, ze Chinka, ktora kupila dom obok mnie ze4 lata temu pytala mn
                            > ie 2x, czy sie wyprowadzam, bo ona by z checia kupila moj dom. Mieszkalam tam p
                            > rawie 20lat i rozne nacje przewalaly sie przez nasza okolice, ale nikt nie byl
                            > tak zachlanny i chamko bezposredni jak Chinczyk. Owszem maja. swoje plusy, ktor
                            > ymi bylam wrecz zachwycona przez wiele lat, ale ich ekspansja jezeli cie dotkni
                            > e, to przeraza wrecz. Polacy niedlugo sie zreszta przekonaja na wlasnej skorze
                            > .
                            Nie rozumiem jak ten argument może kogoś oburzać w Europie. Produkty z Chin konkurują z europejskimi i niszczą nasz rynek. Jestem bezwzględnie za tym żeby im takie cła narzucić żeby nareszcie ten chiński chłam przestał nas zalewać.
                            • bistian Re: Harris - Trump 08.11.24, 19:01
                              midge_m napisał(a):

> Produkty z Chin kon
                              > kurują z europejskimi i niszczą nasz rynek. Jestem bezwzględnie za tym żeby im
                              > takie cła narzucić żeby nareszcie ten chiński chłam przestał nas zalewać.

To jest słaby pomysł. Lepiej się wziąć za Chiny i udowodnić im dumping, dopiero wtedy ich pogrążyć ekonomicznie.
                              • midge_m Re: Harris - Trump 08.11.24, 19:07
                                bistian napisał:

> midge_m napisał(a):
                                >
                                > > Produkty z Chin kon
                                > > kurują z europejskimi i niszczą nasz rynek. Jestem bezwzględnie za tym że
                                > by im
                                > > takie cła narzucić żeby nareszcie ten chiński chłam przestał nas zalewać.
                                >
                                > To jest słaby pomysł. Lepiej się wziąć za Chiny i udowodnić im dumping, dopiero
                                > wtedy ich pogrążyć ekonomicznie.

Jak długa, żmudna i niekoniecznie zakończona sukcesem procedura jest lepsza od po prostu nałożenia na nich wyższych ceł.
                                • bistian Re: Harris - Trump 08.11.24, 19:15
                                  midge_m napisał(a):

> Jak długa, żmudna i niekoniecznie zakończona sukcesem procedura jest lepsza od
                                  > po prostu nałożenia na nich wyższych ceł.

Nie zgodzę się. Można oszacować koszty, sam byłbym w stanie to zrobić, gdybym dostał dane do wyliczeń.
                                  Przy okazji, poprawiamy warunki pracy pracowników chińskich.
                                  • midge_m Re: Harris - Trump 08.11.24, 19:34
                                    bistian napisał:

> midge_m napisał(a):
                                    >
                                    > > Jak długa, żmudna i niekoniecznie zakończona sukcesem procedura jest leps
                                    > za od
                                    > > po prostu nałożenia na nich wyższych ceł.
                                    >
                                    > Nie zgodzę się. Można oszacować koszty, sam byłbym w stanie to zrobić, gdybym d
                                    > ostał dane do wyliczeń.
                                    > Przy okazji, poprawiamy warunki pracy pracowników chińskich.

Aha, na pewno. Chińczycy produkują także na swój rynek czy na rynek afrykański. Rząd chiński korzysta z niewolniczej pracy obozów pracy, bo mu się to ideologicznie opłaca. Nikt z tego nie zrezygnuje.
                            • evening.vibes Re: Harris - Trump 08.11.24, 19:11
                              midge_m napisał(a):
                              > Nie rozumiem jak ten argument może kogoś oburzać w Europie. Produkty z Chin kon
                              > kurują z europejskimi i niszczą nasz rynek. Jestem bezwzględnie za tym żeby im
                              > takie cła narzucić żeby nareszcie ten chiński chłam przestał nas zalewać.

Rynek to nie tylko zarobek producenta - to przede wszystkim klient, którego na towary produkowane lokalnie może być po prostu nie stać.
                              • midge_m Re: Harris - Trump 08.11.24, 19:38
                                evening.vibes napisała:

> midge_m napisał(a):
                                > > Nie rozumiem jak ten argument może kogoś oburzać w Europie. Produkty z Ch
                                > in kon
                                > > kurują z europejskimi i niszczą nasz rynek. Jestem bezwzględnie za tym że
                                > by im
                                > > takie cła narzucić żeby nareszcie ten chiński chłam przestał nas zalewać.
                                >
                                > Rynek to nie tylko zarobek producenta - to przede wszystkim klient, którego na
                                > towary produkowane lokalnie może być po prostu nie stać.
                                >

Dlatego nie kupuje miliarda dupereli. Jak kupuje pralkę to trochę na nią musi oszczędzić więc będzie chciał i dłuższą gwarancję i dobrą jakość. Gdy okaże się że jakiś produkt będzie drogi do wyprodukowania w Chinach to się przeniesie jego produkcję do Europy.
                                • evening.vibes Re: Harris - Trump 08.11.24, 19:42
                                  midge_m napisał(a):
                                  > Dlatego nie kupuje miliarda dupereli. Jak kupuje pralkę to trochę na nią musi o
                                  > szczędzić więc będzie chciał i dłuższą gwarancję i dobrą jakość. Gdy okaże się
                                  > że jakiś produkt będzie drogi do wyprodukowania w Chinach to się przeniesie jeg
                                  > o produkcję do Europy.

Czyli jak kogoś teraz stać na pralkę za max 1500zł to po wprowadzeniu ceł będzie prać na tarze? Boski pomysł smile

PS. Sprzęty AGD 'produkowane' w Europie też są składane z chińskich komponentów.
                                  • srubokretka Re: Harris - Trump 08.11.24, 21:20
                                    www.rp.pl/handel/art41080131-beko-zamyka-dwie-fabryki-agd-w-polsce-zwolnienia-pacownikow

Jak sie wybralo taki rzad to bedzie na tarze.
                          • midge_m Re: Harris - Trump 08.11.24, 18:34
                            Ja byłam w USA w tym roku i to co mi się rzuciło w oczy to: drożyzna, okropnie wysokie ceny niemal wszystkiego, jedzenie w restauracji to prawie luksus; rasizm - ale pewnie po prostu mnie to szokuje jako Europejke, społeczeństwo jest bardzo silnie podzielone etnicznie; bardzo dużo imigrantów z Ameryki Pld, praktycznie nie trzeba było znać angielskiego żeby się poruszać po US, hiszpański był wszędzie, także na dokumentach oficjalnych; co mnie zaskoczyło, klasa średnia wyższa ma naprawdę świetne warunki bytowe, nie do porównania z Europą. No i USA to jest jednak państwo federalne, prezydent ma znaczenie ale nie aż takie jak nam się wydaje.
                  • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:26
                    Wybory to kwestia swiatopogladu- tak. Nabierania sie na propagande jednej czy drugiej strony.

Ale ekonomia to juz nie kwestia jakichs swiatopogladow tylko konkretnych danych i w oparciu o to decyzji. Najczesciej decyzje rzadow sa z makx krotkoterminowym zyskiem a sprawami dlugoterminowymi jak sie sejm, parlament czy kongres nie zajmie ( np zasmiecanie planety) to dla zadnego rzadu nie jest wazne ze to iemy w smieciach, emisji gazow itd.
                    No i takiemu prezydentowi w drugiej kadencji to juz w ogole : po nas tylko potop...niestety
                  • snakelilith Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:33
                    taje napisała:

> Ja uważam, że kwestie ekonomiczne to tylko nadbudowa i że prawdziwa przyczyna l
                    > eży w kwestiach światopoglądowych.

Ja też tak myślę, ale to bardzo niepopularne. To jest mocne życzenie wielu ludzi na powrót do solidnych konserwatywnych wartości, tych, które były podstawą dobrobytu, bezpieczeństwa i utrzymywały demokrację.
                    Dlatego ludzie nie wnikają co Trump dokładnie rozumie pod pojęciem "I Can Fix It". Ważne było, że czuli się zrozumiani.
                    A co do ekonomicznego planu. No cóż stara mądrość mówi, wysoka woda podnosi także małe łodzie, więc wiadomo, że wzbogacą się przede wszystkim bogaci, ale biedniejszym z tego też coś skapnie.

• tanebo001 Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:42
                      Jakoś nie skapuje...
                      • snakelilith Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:51
                        tanebo001 napisał:

> Jakoś nie skapuje...
                        >

A demokraci twierdzili, że wszystkim jest lepiej.
                    • evening.vibes Re: Harris - Trump 08.11.24, 07:40
                      snakelilith napisała:
                      > A co do ekonomicznego planu. No cóż stara mądrość mówi, wysoka woda podnosi t
                      > akże małe łodzie, więc wiadomo, że wzbogacą się przede wszystkim bogaci, ale bi
                      > edniejszym z tego też coś skapnie.

Mit dawno obalony ale babcia widać przez ostatnie dziesięciolecia ekonomią się nie interesowała.
                  • zona_glusia Re: Harris - Trump 08.11.24, 10:01
                    >Ja uważam, że kwestie ekonomiczne to tylko nadbudowa i że prawdziwa przyczyna leży w kwestiach światopoglądowych.
                    Chyba odwrotnie, kwestie ekonomiczne przeważyły. Za rządów Bidena wszystko podrożało.
    • hrasier_2 [...] 07.11.24, 23:55
      • twinkletwinkle [...] 08.11.24, 00:04
        • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:36
          A te wyzyskujace elity to Demokraci w US? A Trump z Muskiem to " swoi" ludzie z ludu a nie elity? Hle hle
          • twinkletwinkle Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:25
            Jasne, że jest tak, jak mówisz. To gra pozorów, jednak 'dzielony bezwład' rzeczywiście zagraża rozwojowi wszystkich.
            • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:31
              No wlasnie. Dlatego pisalam o chaosie za Trumpa jaki byl... będzie
      • tanebo001 Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:19
        A lubisz umierać????????????????????????
        • princesswhitewolf Re: Harris - Trump 08.11.24, 01:39
          Ze Trump sprawi cudem ze wojna na Ukr sie zakonczy i w Izraelu a Putin i Netanyahu uklekna. Juz to widze....

To nie sa sprawy ktore zmiana osoby prezydenta cos zmienia
          • hrasier_2 Re: Harris - Trump 08.11.24, 08:55

> Ze Trump sprawi cudem ze wojna na Ukr sie zakonczy i w Izraelu a Putin i Netany
            > ahu uklekna. Juz to widze....
            >
            > To nie sa sprawy ktore zmiana osoby prezydenta cos zmienia
            >
            Wojny nie zakończy bo to złoty interes dla firm zbrojeniowych. Jedynie co może zrobić i spełnić obietnice wyborcze- to zwiększyć wydobycie gazu ziemnego. I odsunąć od rynku Ruskich. I tyle w tym wątku.
        • paskudek1 Re: Harris - Trump 08.11.24, 07:26
          tanebo001 napisał:

> A lubisz umierać????????????????????????
          >

Nie, nie lubię. I wyobraź sobie że wojna się nie skończy za to Ameryknki będą umierać z powodu zakazu aborcji. Oraz jeszcze gorszego dostępu do usług medycznych
          • mayolijka Re: Harris - Trump 08.11.24, 09:19
            Masami będą umierać z powodu zakazu aborcji. Będą je z ulic wywozić ciężarówkami - jak z Bergamo w czasie pandemii.

Harris za dużo mówiła o aborcji w czasie kampanii. Żeby trafić do Republikanek zaprzęgła do tego nawet Liz Cheney. A o gospodarce nie miała do powiedzenia zupełnie nic. Tymczasem naprawdę - poza ematkową banieczką - aborcja to nie jest problem, który spędza kobietom sen z oczu. Większość wie jak się zabezpieczać, a jak trafi się nieplanowana ciąża to dostosowują swoje plany.

Już nie wspominając, że jak urzędujący wiceprezydent mówi o zmianie, to nie jest to - delikatnie mówiąc - wiarygodne.
            • paskudek1 Re: Harris - Trump 08.11.24, 09:24
              Wystarczy że JEDNA umrze. Ja wiem że dał miłośników Trumpa to nie ma znaczenia. Co tam zakaz prawda. Ważne że chłop będzie chłopem a baba babą. Tyle. Jak, się widzi świat prosto i prostacko to się prostaka wybiera na prezydenta i się cieszy z wyboru.
              • mayolijka Re: Harris - Trump 08.11.24, 09:47
                A jedna zginie z rąk nielegalnego imigranta to co wtedy? Można ich wszystkich wywalić na zbity pysk?

paskudek1 napisała:

> Wystarczy że JEDNA umrze. Ja wiem że dał miłośników Trumpa to nie ma znaczenia.
                > Co tam zakaz prawda. Ważne że chłop będzie chłopem a baba babą. Tyle. Jak, się
                > widzi świat prosto i prostacko to się prostaka wybiera na prezydenta i się cie
                > szy z wyboru.
                >
                • evening.vibes Re: Harris - Trump 08.11.24, 09:51
                  mayolijka napisała:
                  > A jedna zginie z rąk nielegalnego imigranta to co wtedy?

Postulujesz, że rdzenni Amerykanie mają deportować bawarczyka Trumpa?
                  • mayolijka Re: Harris - Trump 08.11.24, 10:09
                    OMG, ale Ty jesteś dosłowna. Możesz się odnieść do zadanego pytania. Tłumaczę dla mniej bystrych - jeśli w dzisiejszych zapach jedna kobieta zginie z rąk nielegalnego imigranta (dzieje się to w wielu krajach) - czy można deportować wszystkich? (Wydawało mi się, że lewicowe ideały tego zabraniają, ale światła lewica nie takie fikołki robi.)
                    • mayolijka Re: Harris - Trump 08.11.24, 10:10
                      W dzisiejszych czasach
                    • evening.vibes Re: Harris - Trump 08.11.24, 10:17
                      mayolijka napisała:
                      > Możesz się odnieść do zadanego pytania.

Odniosłam się - to proponuje Trump. Kwestia dlaczego on czy jego żonka (i od niedawna jej rodzice) są 'legalni' jakoś nie zaprząta twojej główki?

PS. W USA masz tysiąc razy większą szansę zginąć w masowej strzelaninie z rąk rasowego redneckiego wielbiciela broni ale tym jakoś prawackich główek nie zaprząta.
                      • mayolijka Re: Harris - Trump 08.11.24, 10:22
                        Sformułowanie "prawackie główki" kończy dyskusję. Mam alergię na ludzi niekulturalnych.
                        • evening.vibes Re: Harris - Trump 08.11.24, 10:30
                          mayolijka napisała:
                          > Sformułowanie "prawackie główki" kończy dyskusję. Mam alergię na ludzi niekultu
                          > ralnych.

Och jakąś ty wrażliwą niewiastą. Wystawiaj męża do dyskusji lepiej tongue_out
                        • paskudek1 Re: Harris - Trump 08.11.24, 12:17
                          mayolijka napisała:

> Sformułowanie "prawackie główki" kończy dyskusję. Mam alergię na ludzi niekultu
                          > ralnych.

I popierasz chama, prostaka i przestępcę, zaiste, wielce delikatna jesteś
            • evening.vibes Re: Harris - Trump 08.11.24, 09:31
              mayolijka napisała:
              > A o gospodarce nie miała do powiedzenia zup
              > ełnie nic. Tymczasem naprawdę - poza ematkową banieczką - aborcja to nie jest p
              > roblem, który spędza kobietom sen z oczu. Większość wie jak się zabezpieczać, a
              > jak trafi się nieplanowana ciąża to dostosowują swoje plany.

Logika rednecka - jak zmuszę zgwałconą 12-latkę do urodzenia dziecka oprawcy to będę bogatszy.

Ale oni wcale nie są bezdennie głupi...
              • mayolijka Re: Harris - Trump 08.11.24, 09:44
                Jasne. Bo te zgwałcone dwunastolatki w ciąży to też się tam walają po ulicach. I umierają, dodajmy. A dzięki Kamali dalej będą zgwałcone, ale przynajmniej już nie w ciąży.

Jak się skończy dla Polski wygrana Trupa to się okaże w ciągu kilku najbliższych miesięcy. Ale mam nadzieję, że pokazuje odwrót zachodniego świata od lewicowego, neomarksistowskiego szaleństwa (pod różnymi postaciami: woke, gender, dei, zielony wał itd.). A to dla świata jest zdecydowanie dobra wiadomość.
                • evening.vibes Re: Harris - Trump 08.11.24, 09:52
                  mayolijka napisała:
                  > Jasne. Bo te zgwałcone dwunastolatki w ciąży to też się tam walają po ulicach.

Redneczka nie zrozumiała, nie dziwi mnie to.
                • pursuedbyabear Re: Harris - Trump 08.11.24, 13:34
                  A wyjaśnisz, dlaczego jest to dobra wiadomość, czy uważasz, że ctrl c ctrl v z konserwatywnych social mediów wyczerpuje temat?
            • taje Re: Harris - Trump 08.11.24, 10:07
              >Tymczasem naprawdę - poza ematkową >banieczką - aborcja to nie jest problem, >który spędza kobietom sen z oczu. >Większość wie jak się zabezpieczać, a >jak trafi się nieplanowana ciąża to >dostosowują swoje plany.

To nie jest kwestia zabezpieczania się. Nie zabezpieczysz się przed ciążą pozamaciczną. Prawo do aborcji to jak najbardziej problem, który powinien spędzać sen z oczu amerykańskim kobietom.
    • galaxyhitchhiker Re: Harris - Trump 08.11.24, 00:49
      Bo ludzie wspierający konkretną partię głosują na ich przedstawicieli. I tyle. Można sobie gdybać dlaczego wolą jego od niej, można sobie dorabiać różne teorie, a koniec końców i tak chodzi głównie o lojalność partyjną.

Wybory wygrywa się swing vote'ami. Zwolennicy T przepytywani po wyjściu z głosowania, mówili dość zgodnie: bo gospodarka. Jeśli działania obecnego rządu doprowadziły do tego, że jest ci coraz trudniej, to oczywiście, że zagłosujesz za tym, kto obieca ci poprawę twojej sytuacji, a nie za tym, kto do tej sytuacji doprowadził. Ideały są fajne, ale rachunków nimi nie popłacisz.
    • afro.ninja Re: Harris - Trump 08.11.24, 10:28
      Amerykanie głosują albo na demokratów, albo na republikanów. Jakich partie przygotują kandydatów, tak muszą głosować. Nie rozumiem, czemu nie dali w opozycji do Trumpa mlodszego nieopatrzonego faceta. Był tam taki jeden. Z nikim się nie kojarzył, mógł stanąć do walki na zasadzie stary z młodym. Może by chwyciło... Przecież Trump już wygrał z kobietą, to powinno dać demokratom do myślenia.
      • alicia033 Re: Harris - Trump 08.11.24, 11:00
        afro.ninja napisała:

> Amerykanie głosują albo na demokratów, albo na republikanów.

A Polacy głosują albo na PO/KO albo na piss.
        Chociaż w każdych wyborach masz tu też kupę no-name'ów. Na których jednak nikt nie głosuje, bo, suprise!suprise! są no-name'ami.
      • galaxyhitchhiker Re: Harris - Trump 08.11.24, 12:15
        >Nie rozumiem, czemu nie dali w opozycji do Trumpa mlodszego nieopatrzonego faceta.

Bo nie mogli. Moment na wystawienie młodego był na samiutkim początku, trzeba go było wystawić zamiast Bidena, a nie ciągnąć akcję z reelekcją, chociaż cały świat widział, że Biden nie pociągnie kolejnej kadencji. A jak już trzeba było go odstawić w trakcie kampanii, to jedyną opcją była Harris. Raz, kwestie wizerunkowe, dwa, ktoś zupełnie nowy kompletnie nie dałby rady się odpowiednio wypromować w tak krótkim czasie.
        • afro.ninja Re: Harris - Trump 08.11.24, 12:53
          Jak można wystawić Bidena po raz drugi? Przecież to naprawdę stary człowiek! Chyba na początku roku słuchałam wywiadu z profesorem amerykanistą, który stwierdził, że to jest bardzo zły pomysł wystawiać Bidena do walki ze wzgledu na jego stan zdrowia i szacunek do jego osoby.
          • galaxyhitchhiker Re: Harris - Trump 08.11.24, 14:20
            Bo niewystawienie urzędującego prezydenta to porażka wizerunkowa.
            • afro.ninja Re: Harris - Trump 08.11.24, 17:10
              Wystawienie starszego, schorowanego człowieka na prezydenta, to porażka, nie tylko wizerunkowa.
              Za pozno to zrozumieli, niestety...
              • bistian Re: Harris - Trump 08.11.24, 17:53
                afro.ninja napisała:

> Wystawienie starszego, schorowanego człowieka na prezydenta, to porażka, nie ty
                > lko wizerunkowa.
                > Za pozno to zrozumieli, niestety...

Stary i schorowany człowiek jednak wystartował na stanowisko prezydenta i wygrał wybory. Myślę o Trumpie.
                • afro.ninja Re: Harris - Trump 08.11.24, 19:37
                  No wystarczy że szybciej się rusza i głośniej mówi. Nieważne co.
    • headonshouldersbaby Re: Harris - Trump 08.11.24, 10:46
      bo kolor skory i plec nie są kwalifikacjami? co za pytanie
    • pursuedbyabear Re: Harris - Trump 08.11.24, 13:42
      Okrutnie to być może zabrzmi, ale uważam, że dostaną, czego chciały. Podobnie jak dostaną, czego chcieli polonusi, którzy myślą, że w oczach Trumpa są czymś więcej niż obcymi zatruwającymi jego piękny kraj.
      Jeśli w Polsce są kobiety głosujące na Konfederację i świrnięta Kaja Godek, która nadal włazi do Sejmu i wymachuje tam antyczojsowymi transparentami, to w sumie nie dziwi mnie wybór kobiet w USA. Szczególnie białych. Niech sobie mają, good luck with that.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka