Dodaj do ulubionych

wynik rezonansu Mri

26.11.24, 11:10
Witam osttanio synek, wiek 10lat mial rezonans głowy bez kontrastu. Czasami chociaz żadko miewał bóle głowy.
wynik :
w prawej półkuli mózgu na obwodzie płata skroniowego pojedyncze niespecyficzne punktowe ( 2mm) ognisko podwyzszonego sygnału w obrazach FLAIR. Poza tym morfolgia prawidłowa. Innych wyraznych zmian ogniskowych nie stwierdzono w mozgowiu. Sygnał istoty szarej i bialej prawidłowy. Ciało modzelowate prawidłowej wielkości bez zmian ogniskowych. uklad komory prawidłowy nieposzerzony, symetrczyny bez przemieszczen w lini środkowej. Pogrubienie migdałka gardłowego.

Najbardziej martwi mnie pierwsze zdanie ( ognisko 2mm) czym to spowodowane ?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: wynik rezonansu Mri 26.11.24, 11:17
      Ja myślę że to pytanie do neurologa. Generalnie odnoszę wrażenie że wyniki jakichkolwiek badań medycznych, szczególnie tych specjalistycznych, powinny być badanemu przekazywane w zapieczętowanej kopercie...
      • szarmszejk123 Re: wynik rezonansu Mri 26.11.24, 11:41
        Dziesięciolatkowi? 🤔
    • zerlinda Re: wynik rezonansu Mri 26.11.24, 11:47
      Myślę, że nawet gdyby na forum był neurolog, to w żadnym wypadku nie wypowie się na temat zdrowia Twojego dziecka. Nie czytaj, poczekaj do wizyty i wtedy wszystkiego się dowiesz. Bo chyba nie robili dziecku RM z powodu rzadkich bólów głowy?
      • patryklos1988 Re: wynik rezonansu Mri 26.11.24, 15:33
        mial raz bol głowy z wymiotami a pozniej takie krotkotrwałe epizody.
        Te badanie bardziej ze względu na stres żony było robione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka