Dodaj do ulubionych

Operacja onko

27.11.24, 16:21
Bliska osoba ma zaplanowaną operację onkologiczną w obrębie jamy brzusznej, niestety nie laparoskopowo, zbyt duże zmiany do usunięcia. Jeśli mogłybyście napisać jakieś praktyczne wskazówki co do tego, jak może wyglądać opieka po operacji, co jest przydatne, czy może coś powinnam zorganizować wcześniej? będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • marzeka11 Re: Operacja onko 27.11.24, 16:46
      Na pewno trzeba przestrzegać wskazówek odnośnie odżywiania, na pewno takie rady od lekarzy ta osoba usłyszy. Jeśli byłyby problemy z odżywianiem, na pewno pomogą wtedy nutrudrinki. Gdy przed laty po operacji onkologicznej mąż miał problemy z jedzeniem, ze smakiem- to bardzo pomogły mu nutridrinki.
      Zobacz, masz nawet wskazówki, przy jakiej chorobie pomagają w odżywianiu/
      sklep.posilkiwchorobie.pl/kategorie.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAo5u6BhDJARIsAAVoDWucHFeq2aDpxjYIfirlpMZa_ZARZcbN24vApvw9wmMRkfc6NleGzQUaAipZEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
      • misiamama Re: Operacja onko 27.11.24, 18:08
        dziękuję
    • mysiulek08 Re: Operacja onko 27.11.24, 17:03
      jesli to histerektomia to poczytaj forum
      syrenki.net/
      • misiamama Re: Operacja onko 27.11.24, 18:08
        nie, nie histerektomia, usunięcie guza jajnika
        • mysiulek08 Re: Operacja onko 27.11.24, 18:11
          poszukaj, moze tez cos na temat bedzie na tym forum
          • jottka Re: Operacja onko 27.11.24, 18:24
            od razu pytaj o rehabilitację - szpitale zwykle się nie interesują rehabilitacją uro-gin po tego typu operacjach, a to jest kluczowe, żeby potem móc normalnie żyć. i trzeba dbać o opatrywanie rany, w razie najmniejszych podejrzeń szukać lekarza (albo jechać na SOR), bo infekcja może się źle skończyć. to niby wszystko powinni powiedzieć w szpitalu, ale czemuś nie mówią...
        • silenta Re: Operacja onko 27.11.24, 19:20
          No ale macicę zostawią? Chyba nie?
          • misiamama Re: Operacja onko 27.11.24, 20:53
            raczej tak, chyba tylko jajnik ten zajęty przez naciekający guz jest do usunięcia.
            • silenta Re: Operacja onko 29.11.24, 19:38
              Czy to jest potwierdzona zmiana złośliwa? Czy łagodny guz? Jakbym była tą pacjentką i byłby to rak jajnika to bym bardzo poprosiła lekarza o usunięcie całej macicy z przydatkami (no chyba, że myślałabym jeszcze o rodzeniu dzieci i byłaby na to szansa), przy zmianie łagodnej nie.
    • grzybdyrektor1 Re: Operacja onko 27.11.24, 18:44
      Nie wiem jakie są konkretne zalecenia po tej operacji. Mogę Ci tylko powiedzieć, że mama dalszej znajomej miała nowotwór jajnika, duży guz 2 lata temu aktualnie dobrze się czuje. Nie wypytywałam o szczegóły, ale wiadomo: odpowiednia dieta( bardzo dużo schudła, ale doszła do siebie) , odpoczynek i kontrole.Trzymaj się.
      • misiamama Re: Operacja onko 27.11.24, 20:52
        dzięki!
    • silenta Re: Operacja onko 27.11.24, 19:23
      Na pewno szybko się uruchamiać - tzn. jeśli powiedzą, że już można to wstawać i nie opierać się, to ważne, żeby nie powstały zrosty no i leżenie po prostu osłabia.
    • nunia01 Re: Operacja onko 29.11.24, 11:42
      Jeśli jest taka możliwość to poradzić się fizjoterapeuty jeszcze przed operacją:
      - są ćwiczenia, które można robić już na sali pooperacyjnej - kiwanie stopami, rolowanie nogi, wypychanie klatki piersiowej, wspomaga to krążenie i poprawia samopoczucie (mi poprawiało);
      - warto się nauczyć wstawać przez bok, mi po pierwszej operacji wstawanie przysparzało najwięcej problemu, choć miałam szczęście i od razu jak trafiłam do sali to miałam wizytę fizjoterapeutki;
      - mi fizjoterapeuta polecił ruszać się często, to znaczy żeby nie przesadzać z chodzeniem jednorazowo, raczej krócej a częściej.
      Dla mnie jeszcze trudne było picie z dużej butelki. Znacznie lepiej sprawdzały mi się te o mniejszej pojemności i z dziobkiem do picia - jak dla sportowców. Sprawiały mi trudność zarówno zakrętki jak i ciężar butelki.
    • arwena_111 Re: Operacja onko 29.11.24, 12:16
      Nie wiem jak teraz w szpitalach - ale dowiedz się, bo często są oficjalne cenniki.
      Jak mój tata miał usuwany woreczek żółciowy ( normalna operacja, bo przy laparoskopowej pojawiły się komplikacje i musieli kończyć normalnie ) - to wykupowaliśmy pielęgniarkę na opiekę pooperacyjną. Podobnie jak teściowa miała usuwaną nerkę.
      Na sali pooperacyjnej własna pielęgniarka się bardzo pomocna. Tak, wiem patologia - ale na chorym, unieruchomionym nie zamierzałam sprawdzać, czy bez opłacenia będzie miał dobrą opiekę.
    • masarskasio Re: Operacja onko 29.11.24, 13:15

"Informacja dla pacjentki wypisanej do domu po operacji ginekologicznej

Warto zapoznać się z informacjami dotyczącymi zmian jakie zachodzą w organizmie w najbliższych tygodniach po operacji, które z nich są zmianami fizjologicznym, a kiedy należy zawiadomić lekarza.

Proszę zwracać uwagę na częste mycie rąk.
      Ważne jest utrzymanie w czystości rany po operacji (mycie wodą z mydłem, Rivanolem lub Tantum – Rosa).
      Ranę należy utrzymywać w czystości i suchości. Proszę zwrócić uwagę na następujące objawy: gorączkę, zaczerwienienie, obrzęk, wydzielanie płynu z rany pooperacyjnej. W przypadku wystąpienia wymienionych objawów proszę zawiadomić lekarza.
      Współżycie seksualne, irygacje pochwy, a także używanie tamponów, jest niewskazane przez pierwsze 4 – 8 tygodni po operacji ze względu na zwiększone ryzyko infekcji .
      Ból brzucha w pierwszych kilku dniach po operacji jest związany z normalnym procesem gojenia się. Jeżeli ból nasila się a zwłaszcza przybiera charakter bólu ciągłego, proszę zawiadomić lekarza.
      Niewielkie plamienie po operacji stopniowo zmniejsza się i zaniknie w ciągu kilku dni. Proszę zwracać uwagę na następujące objawy: obfite krwawienie, gorączka, nieprzyjemny zapach wydzieliny z pochwy. W przypadku takich objawów, proszę zgłosić się do lekarza.
      W domu proszę wzbogacić dietę o produkty bogate w błonnik (warzywa, owoce), można także pić kompot z suszonych owoców. Ma to zapobiec zaparciom.
      Jeżeli wystąpi obrzęk i zaczerwienienie, ból w obrębie kończyny dolnej (może to świadczyć o groźnym powikłaniu tzw. procesie zakrzepowym w żyłach kończyn dolnych), proszę natychmiast zawiadomić lekarza.
      Jeżeli pojawi się dyskomfort spowodowany żylakami odbytu, można używać maści na żylaki. Proszę zawiadomić lekarza, jeżeli ból mimo używania maści nie ustępuje lub wystąpi krwawienie z żylaków.
      Zaleca się codzienną kąpiel pod prysznicem (nie w wannie) oraz jak najwięcej odpoczynku. Po operacji można wrócić do normalnej aktywności za wyjątkiem ciężkich prac domowych: podnoszenia bardzo ciężkich przedmiotów itp. Ćwiczenia będzie można rozpocząć po omówieniu ich z lekarzem w czasie pierwszej wizyty w 4 tygodniu po operacji .
      Odżywianie: Należy unikać produktów zawierających kofeinę, przypraw, produktów wzdymających, np.: fasoli, kalafiora, brokuł. Należy pić więcej płynów.
      Po każdej operacji może dojść do zaburzeń hormonalnych. Jeżeli jednak nie będzie Pani mogła poradzić sobie z emocjami lub depresją, proszę zgłosić się do lekarza.

Ważne!!! Każdy przypadek podwyższonej temperatury, krwawienia lub patologicznych odchodów z dróg rodnych, wymaga pilnej konsultacji lekarza ginekologa. "
    • zielonazabka888 Re: Operacja onko 29.11.24, 19:25
      Miałam operację onkologiczną w obrębie jamy brzusznej, ale laparoskopowo. Po operacji kazali mi nosić specjalny pas pooperacyjny, ściągający brzuch. Do kupienia w sklepie rehabilitacyjnym. Szpital nie zapewnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka