Dodaj do ulubionych

Cholesterol - statyny?

27.11.24, 22:07
Mam 52 lata. Wyniki to cholesterol całkowity 270, HDL 65, nie-HDL 205, LDL 177, trójglicerydy 95. Próby wątrobowe dobre, ale będzie robione USG wątroby dla sprawdzenia czy nie ma stłuszczenia.

BMI 25,3, matka po bypassach, w jej rodzinie miażdżyca, więc obciążenie. Ciśnienie niskie, ale tętno ostatnio ok. 80-90. Przypuszczam, ze z powodu stresu (śmierć psa np).

Dieta - jem mięso 1-2 razy dziennie, raczej chude, jak kurczak to bez skory, ale do gotowania np zup czy dań jednogarnkowych dodaje śmietanki pełnotłustej np 2 łyżki na garnek 3 litrowy. Niewielkie ilości masła, tak żeby zakryły dziurki w chlebie. Czasem wędliny do chleba. Czasem ryby, dużo warzyw, z owoców garść borówek i np jabłko/gruszka dziennie. Chleb żytni pełnoziarnisty, na zakwasie. Nie jem margaryn.
Ruch jest w postaci szybkiego marszu przez godzinę 3-4 razy w tygodniu i pływanie 2-3 razy w tygodniu, lekka joga z raz na tydzień. Praca siedząca.

Lekarz zalecił statyny, jakieś nowe, podobno dużo lepsze niż starszej generacji, bez tylu skutków ubocznych. Dawka na razie minimalna 5 mg przy zwyczajnej 40 mg. Po 6 tygodniach badania. Twierdzi, ze po 50-ce cholesterolu się nie zbije już dieta. Waham się, boje się skutków ubocznych. Jak uważacie?

Obserwuj wątek
    • abria Re: Cholesterol - statyny? 27.11.24, 22:31
      Najnowsze badania dowodzą, że statyny znacząco podwyższają ryzyko zwapnienia naczyń krwionośnych, co z kolei może prowadzić do rozwoju chorób takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, a nawet do zawału serca

daj sobie spokój - cholesterol to medyczne oszustwo
      • justyna_be Re: Cholesterol - statyny? 01.12.24, 18:29
        Nie troluj, podaj linka do tych "badań".
    • inez21 Re: Cholesterol - statyny? 27.11.24, 22:35
      Taaaa nie zbije się dietą😆😆 dieta plus ruch zawsze działa. Ale możesz spróbować przez jakiś czas. Jeżeli ci nie pomoże to rozważysz statyny.
      • peli81 Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 00:26
        Tak, nie zbije sama dieta! Tu cudu nie ma

Hipercholesterolemia rodzinna to choroba uwarunkowana genetycznie, związana z występowaniem podwyższonego stężenia całkowitego cholesterolu i frakcji LDL lipoprotein we krwi.

diag.pl/pacjent/artykuly/hipercholesterolemia-rodzinna-co-to-takiego-zasady-dziedziczenia-hipercholesterolemii/
    • alternatywy77 Re: Cholesterol - statyny? 27.11.24, 22:41
      Aha, miałam (mam nadzieje na czas przeszły) Gravesa-Basedowa, ale leczenie zakończone, a wyniki ostatnio b. dobre.
    • kk345 Re: Cholesterol - statyny? 27.11.24, 22:44
      Starszy od ciebie znajomy zrobił ostatnio eksperyment i na dwa miesiące całkowicie odstawił cukier, także z owoców. Efekt był według niego spektakularny, cholesterol wrócił do normy.
      • alternatywy77 Re: Cholesterol - statyny? 27.11.24, 23:08
        A to ciekawe
        • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 27.11.24, 23:56
          Tym bardziej ze ja w ogole cukru nie jadam a i weglowodanow malo, owoce raz dziennie i malo. Cholesterol w gornej normie

Jestem wegetarianka od prawie 3 dekad
          • hrasier_2 Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 00:56
            Organizm nie pozbędzie się toksyn, regulacja poziomu cukru we krwi też nie. Jeśli nie jesz owoców. Myślę że to błąd. Dobrze że warzywa.
            • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 12:06
              Nie napisalam ze nie jem. Jem owoce ale malo. Wielkosc mojej piesci dziennie i to malo slodkich

Jem tony warzyw
              • bywalec.hoteli Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 22:33
                Ale pomidor to owoc 🙂
                • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 22:51
                  Biologicznie ale kulinarnie ma inna definicje,: warzywo
          • skumbrie Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 07:23
            >Tym bardziej ze ja w ogole cukru nie jadam a i weglowodanow malo, owoce raz dziennie i malo. Cholesterol w gornej normie
            Jestem wegetarianka od prawie 3 dekad

Pierd... jak o wojnie. Dieta wegetariańska i mało węglowodanów. Sorry, to się wyklucza 😉
            • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 12:05
              No przeciez mowie w skrocie o weglowodanach prostych typu : chleb, ryz itd
              a nie zlozonych jak warzywa. Nie lap mnie za slowka. 60 proc mojej diety to warzywa
              • skumbrie Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 16:19
                60% diety to warzywa, ale jesz mało węglowodanów 😉
                Opowiedz jeszcze jakiś dowcip.
                • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 22:52
                  Powtorz to trzeci raz bez czytanja. Lapiesz za slowka ....trolissimus zlosliwus
                  • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 22:52
                    * czytania ( bo sie do literowki przytrolluje)
                • waleria_bb Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 01:03
                  Przecież to zależy od tego, jakie je warzywa.
                  • skumbrie Re: Cholesterol - statyny? 01.12.24, 18:25
                    Warzywa to nadal węglowodany. Przy 60% warzyw w diecie nie ma cudów.
                    Zaraz się dowiemy, że princesska miała na myśli awokado 😉
      • skumbrie Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 07:22
        Normalne.
    • szara.myszka.555 Re: Cholesterol - statyny? 27.11.24, 22:48
      "Twierdzi, ze po 50-ce cholesterolu się nie zbije już dieta."

Moja mama zjechała mocno z wagi w wieku 65 lat (Głównie przez lekkostrawną dietę. Miała problemy około-gastryczne, które okazały się trudne w diagnostyce, ale w końcu się udało).
      Cholesterol spadł jej na łeb, na szyję. Więc może jednak się da...
      • alternatywy77 Re: Cholesterol - statyny? 27.11.24, 23:10
        Pocieszające, co piszesz. Pewnie, ze wolałabym zawalczyć dieta i ruchem
        • koronka2012 Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 10:54
          Ale musiałabyś tę dietę utrzymać do końca życia…
          Żaden problem zbić chwilowo.
          Mi przy ćwiczeniach (raz w tygodniu siłka plus rower czy kijki) spadł do 236
          • alternatywy77 Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 20:41
            koronka2012 napisała:

> Ale musiałabyś tę dietę utrzymać do końca życia…
            > Żaden problem zbić chwilowo.
            > Mi przy ćwiczeniach (raz w tygodniu siłka plus rower czy kijki) spadł do 236

No ale statyny tez do końca życia wg lekarza. Tzn 15-20 lat big_grin W sumie niewielka różnica.

• jdylag75 Re: Cholesterol - statyny? 27.11.24, 23:20
        Czy mozesz napisac więcej o jakie gastryczne problemy chodzi? Mam wysoki cholesterol, biore statyny, walczyłam dietą, ale mam SIBO i IMO i niestety zbicie cholesterolu nie powiodło się bo ciezko było zachowac na dłuzej sensowna dietę.
        • szara.myszka.555 Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 01:34
          "o jakie gastryczne problemy chodzi?"

Ostre bóle brzucha (szczególnie po jedzeniu, ale nie tylko), odbijanie, nudności, jadłowstręt - ale raczej wynikający ze strachu przed bólem.

W kilka miesięcy mama schudła z 63 kg na 48 kg (wzrost 158 cm). Cholesterol spadł - z mocno podwyższonego na dolne granice normy.

Po długiej diagnostyce wyszła lamblioza (dopiero piąte-szóste badanie parazytologiczne kału wykazało zakażenie). Leczenie powiodło się - mama nabrała wagi do 52 kg, cholesterol zatrzymał się w środku normy.

• laurielle Re: Cholesterol - statyny? 27.11.24, 23:42
      Wypróbuj najpierw czerwony ryz. Suplement diety, ale skuteczność porównywalna że statynami. Tu masz solidny artykuł, metaanalizę badań klinicznych : scholar.google.com/scholar?as_ylo=2020&q=cholesterol+rice+yeast&hl=pl&as_sdt=0,5#d=gs_qabs&t=1732747101561&u=%23p%3Dly6DMjAp6U8J
      • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 27.11.24, 23:57
        Mozna sie nim zatruc. Powoduje problemy z trawieniem
        • engine8t Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 02:55
          princesswhitewolf napisała:

> Mozna sie nim zatruc. Powoduje problemy z trawieniem

Skad masz takie informacje?
          Pierwsze stsatyny byly wlasnie uzyskiwane z czerwonego fermentowanego ryzu. I "farma" wymusila na biznesach aby ci wyplukiwali te statyny poniewaz konkurowaly z ich produktem. Ilosc statyn w tym ryzu nie byla duza i mozna bylo jedzac go systematycznie kontrolowac poziom. Ale Farma stwierdila ze to jest niekontrolowane i moze byc grozne dla zdrowia (oczywiscie ich zdrowia finansowego) A ze nawet p wyplukaniu ciagle pzostaja male ilosci a takze istnieje runek nielglany to farma rozszerza propagange przeciwko temu.
          Kiedys rozmawialem z lokalanym kardiologiem pochodzenia japonskiego ktory to potwierdzil i nawet mi powiedzial gdzie mozna ten ryz kupic poniewaz szmugiel w srodwisku azjackim ciagle kwitnie.
          No i poradzil aby sobie zrobic test "calcium score" (czyli stopien zatkania zyl) i jak jest niskie to nie zawracac sobie glowy statynami poniewaz zbyt niskie sa bardzo niekorzystne zwlaszcza na zdrowie mozgu - podobno kobiety powinny go miec go ponad 200.
          Ale co tam sluchac lekarzy zwlaszcza japonskich - internet lepszy.
          • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 12:16
            Red fermented rice jest powszechnie dostepny w UK. Ale to jest to samo co stary lek lovastatin bo zawiera monokanie k i takie same ma efekty uboczne. Ten sam zwiazek chemiczny. I nie ma znaczenia jak sie nazywa. W dodatku zawiera rozmaite inne niepotrzebne skladniki.
            • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 12:16
              O i to
      • hosta_73 Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 07:56
        Bez sensu. Może powodować takie same skutki uboczne co statyny a że to suplement nigdy nie wiemy co jest w środku. To już lepiej wziąć lek.

pantabletka.pl/lipiforma-plus-monakolina-czy-dziala-opinia/
      • koronka2012 Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 10:55
        To też SĄ statyny tyle że naturalne i w mniejszej dawce
    • peli81 Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 00:26
      Tak, nie zbije sama dieta! Tu cudu nie ma

Hipercholesterolemia rodzinna to choroba uwarunkowana genetycznie, związana z występowaniem podwyższonego stężenia całkowitego cholesterolu i frakcji LDL lipoprotein we krwi.

Bierz statyny i zyj
      diag.pl/pacjent/artykuly/hipercholesterolemia-rodzinna-co-to-takiego-zasady-dziedziczenia-hipercholesterolemii/
      • peli81 Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 00:29
        www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/140975,hipercholesterolemia-rodzinna
    • fabryka.lodow.napatyku Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 00:32
      moj calkowity to 358 bardzo niskie trojglicerydy, lekarz juz 2 razy proponowal statyny, odmowilam, BMI ponizej 24
      podziel trojglicerydy przez HDL, jesli wynik bedzie ponizej 2 to nie masz sie o co martwic

tutaj wyjasnienie, c do cholesterolu, ale mozesz sama pogrzebac w necie, jest mnostwo badan, informacji o co w tym wszystkim chodzi

www.youtube.com/watch?v=dp29Sm--vXs&t=1093s
    • abckontogazeta Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 02:32
      Cholesterol który ci wychodzi w badaniach to nie jest ten cholesterol który zjadasz. Cholesterol jest produkowany przez wątrobę , a jego nadmiar np. gdy wysiłek jest za duży albo stres itp. Duży cholesterol to objaw, a nie choroba, jest jak gorączka. Czy masz za duży wysiłek to widać zwykle po włosach itp - przetłuszczają się od razu. W dniu następnym jak się będziesz dobrze prowadził może okazać się , że już chwilowo jest ok.
      Tłuszcz, cholesterol , potrzebny jest do pracy różnych organów. Jak statynami zbijesz takąś frakcję , która czemuś jest potrzebna, to będziesz mieś objawy uboczne. Np. może cię zacząć boleć nerka , albo włosy z suchości stać będą dęba.
      Jeśli tanie, ja bym spróbowała w małej ilości. Jeśli będziesz widzieć , że coś jest nie tak odstawisz , lub zmienisz na inne.
      Dobrze jest dostosowywać się do tego co jesz i np. brać je po golonce, a nie po sałatce itp, raczej doraźnie traktując jak suplement diety, czyli wtedy gdy w diecie nie masz zbijaczy cholesterolu.
      • kk345 Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 10:47
        >Cholesterol który ci wychodzi w badaniach to nie jest ten cholesterol który zjadasz.

i jednocześnie

>Dobrze jest dostosowywać się do tego co jesz i np. brać je po golonce, a nie po sałatce

big_grin
        • abckontogazeta Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 11:08
          Rozumiem , że uważasz to za sprzeczność, ale zauważ , że :
          Coś jem złego na cholesterol =/= jem cholesterol.
      • nangaparbat3 Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 19:17
        Też uważam, że jak ktoś złe prowadzenie się usiłuje zakryć statynami, włosy powinny mu stać dęba.
        • evee1 Re: Cholesterol - statyny? 30.11.24, 00:00
          A co jak ktoś odżywia się dobrze (dieta śródziemnomorska na przykład), dużo się rusza, a jednak cholesterol w kosmos, ciśnienie wysokie, a historia rodzinna fatalna. Też to tak zostawić, bo statyny to samo ZUO?
          • zerlinda Re: Cholesterol - statyny? 30.11.24, 08:14
            Ciśnienie to inna sprawa, tabletki brać trzeba. Jak cholesterol w kosmos, to oczywiście jeżeli zdecydujesz się brać statyny, to Twój wybór. Ale ja mam cholesterol podwyższony trochę, fakt, wszystkie frakcje, a zamiast porady, że mam sprawdzić jeszcze raz, żeby potwierdzić, zrobic homocysteine, nawet na mój koszt, to cała wizyta, że mam brać, skąd przekonanie, że akurat statyny to zło? No nie.
            • zerlinda Re: Cholesterol - statyny? 30.11.24, 08:14
              A ja akurat ciśnienie mam ok.
          • bib24 Re: Cholesterol - statyny? 30.11.24, 09:05
            to niech obetnie węgle, co obniży insulinę co obniży ciśnienie. a nie bierze tabletki a insulinę dalej ma za wysoką i problem dalej istnieje.
      • gorzka.gorycz Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 00:13
        Nareszcie ktoś napisał coś mądrego! Ja juz nie mam siły tłumaczyć, że statyny to zło.
    • katie3001 Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 04:43
      Słusznie się wahasz. Zbadaj homocysteinę i jeśli masz powyżej 8 to bierz modulatory homocysteny. Odżywiaj się zdrowo, więcej ruszaj i będzie ok. Statyny niszczą zdrowie.
    • rosie Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 07:11
      W ostatnich latach obniżono normy cholesterolu, normy ciśnienia i jeszcze pewnie parę innych. Z cholesterolem nie mam problemu ale normy ciśninienia mocno mnie zdziwiły, powyżej 140 lekarz już przepisuje leki na nadciśnienie.
      • gorzka.gorycz Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 00:14
        Big Pharma musi zarobić. Za mało leków na nadciśnienie sprzedają. A teraz jeszcze wynaleźli nowe i jakoś to się tak zbiegło z obniżeniem normy.
    • skumbrie Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 07:17
      Jedz jeszcze mniej mięsa, unikaj masła i koniecznie bierz statyny. Szybciej niż matka będziesz mieć bypassy.
      • gorzka.gorycz Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 00:14
        Bzdury.
    • kocynder Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 09:00
      Rany, nie bądź idiotką! Lekarz widział twoje wszystkie wyniki, a ty chcesz słuchać babek, które nawet w dobrej wierze, nie neguję, ale diagnozują cię z "wycinka" informacji?! Serio? Tylko jeśli posłuchasz i ci się (nie życzę, ale...) pogorszy to co, będziesz biegać do lekarza? I co mu powiedziesz? "No tak, panie doktorze, pan zalecał statyny, ale wolałam posłuchać anonimów na forum i teraz mam dwa razy gorzej i teraz pan ratuj!"?
      • zerlinda Re: Cholesterol - statyny? 30.11.24, 09:22
        Wiesz, lekarz miał w ręku wszystkie moje wyniki, my mamy bogaty pakiet przy badaniach okresowych, a jedyne, czego się czepiał,to cholesterol. Na wyniki moczu nawet nie spojrzał, na szczęście ja wcześniej spojrzałam i już mam wdrożone leczenie od innego lekarza. Robią nam też tsh f3 i f4- myślisz, że lekarz na to spojrzał? Za to w trakcie wypisywania orzeczenia słyszałam tylko pochwalę statyn. Obyś się nigdy nie przejechała na tej naiwnej wierzę, że jak byłaś u lekarza, to wszystko sprawdził i jesteś dobrze zaopiekowana. Bo różnie bywa.
        • kocynder Re: Cholesterol - statyny? 30.11.24, 09:33
          Wiesz, jeśli masz wątpliwości - to idziesz do innego lekarza, a nie słuchasz porad randomów z forum. smile Vide to co ty sama zrobiłaś: " wdrożone leczenie od innego lekarza". Czyli skoro miałaś wątpliwości co do diagnozy - nie zapytałaś panią Wiesię z kiosku, ulubiona fryzjerkę ani nawet siostrę babci, co to jest wdowa po aptekarzu i na pewno wie - tylko poszłaś do lekarza. Innego, ale lekarza, a nie bo forum poradziło nie brać leków, za to jeść czerwony ryż, kurkuminę i trzy razy splunąć przez lewe ramię. smile
          • zerlinda Re: Cholesterol - statyny? 30.11.24, 09:44
            Czyli mówisz, że trzeba chodzić z tym samym problemem do kolejnych lekarzy? I nie mowie o sprawach skomplikowanych, tylko banalnych. Bo skoro jeden lekarz mówi A, drugi B, to trzeba iść do trzeciego. Gorzej jak trzeciego nie powie ani A, ani B, tylko C.
            I ja nie doradzam nikomu zeby leczył się tak a nie inaczej. Każdy jest dorosły i niech robi to, co mu pasuje. Natomiast ciągle obniżanie norm ciśnienia, cukru, cholesterolu itp.,i wciskanie na wszystko od razu leków, jest dla mnie podejrzane i nieetyczne. Ty możesz brac beż chwili refleksji wszystko, co Ci lekarz wciśnie. Na zdrowie.
            • kocynder Re: Cholesterol - statyny? 30.11.24, 09:55
              Jakoś mam szczęście do lekarzy i trafiam na normalnych a nie popaprańców, co zapisują pigułkę na wszystko. Może warto znaleźć dobrego lekarza? Takiego, który nie będzie się uważał za wszechwiedzącego, a mając wątpliwości odeśle do kogoś innego, natomiast we własnym zakresie będzie po prostu mądry i w porządku?
              No i takie drobiazg: w przypadku wątkodawczyni nie wiemy chociażby (bo nie mamy wglądu w jej wyniki) czy ten cholesterol jej nie skoczył nagle, jakie były poprzednie wyniki i kiedy robione? Bo weź pod uwagę, że to tez może mieć znaczenie. Nie znamy całej "historii choroby". I o ile nie namawiam do "ślepego" zaufania tylko za fakt białego kitla, o tyle jednak zdecydowanie odradzam pełne zaufanie do forum, które właśnie ani nie wie jakie są inne wyniki, ani nie zna całości przebiegu choroby, ani nie ponosi żadnej, nawet moralnej odpowiedzialności...
              • zerlinda Re: Cholesterol - statyny? 30.11.24, 11:05
                No to w sumie uważam tak samo. Trzeba znaleźć złoty środek, zaufanego lekarza, a w necie można poczytać, co sądzą i robią inni. Ale o tym, jak się leczyć, decyduje pacjent sam.
                W medycynie pracy lekarz widział mnie pierwszy raz w życiu. Interesowało go tylko ekg i ten nieszczęsny cholesterol. A panel badań akurat u mnie jest bogaty. Żadnego pytania, czy cholesterol już miałam wcześniej podwyzszony, czy już może coś biorę? Nie, mam brać statyny a jeżeli nie wierzę szanownemu panu, to mam zapytać kardiologa. Już lecę, pewnie jeszcze najlepiej prywatnie, żeby kardiolog mi potwierdził. Juz p9mijam, że moja babcia też zawsze miała podwyzszony cholesterol a właśnie ma 98 lat. Ciśnienie ma idealne.
                • kocynder Re: Cholesterol - statyny? 30.11.24, 11:26
                  Czasem mam wrażenie, że lekarz medycyny pracy to stan umysłu... Miałam pracę wymagającą ruchu, wracałam do pracy po operacji kostki. Lekarza medycyny pracy kompletnie nie zainteresował wypis ze szpitala ani notatka od rehabilitanta, po co? Za to uczepił się... Okularów, których nie noszę, a jego zdaniem powinnam, bo "za wolno" przeczytałam najniższy rządek liter na jego tablicy. Zgodziłam się, że pójdę do okulisty, jak mi pracodawca da skierowanie, żeby się odczepił i klapnął zgodę na powrót do pracy. Pracodawca dał, okulista jak mnie obejrzał i sprawdził to się popukał w czoło, zalecił brać rutinoscorbin i nie zawracać mu głowy, dopóki nie będę miała po temu powodów.
                • snakelilith Re: Cholesterol - statyny? 30.11.24, 11:38
                  zerlinda napisała:

> Juz p9mijam, że moja babcia też zawsze miała podwyzszony chole
                  > sterol a właśnie ma 98 lat. Ciśnienie ma idealne.

Problem w tym, że choroby serca i krążenia są zabójcą nr. 1 i większość ludzi je z wiekiem rozwija. To więc powszechna choroba cywilizacyjna dotycząca mas, a nie wyjątek. Wielu lekarzy nie zadaje sobie więc trudu określenia twojego indywidualnego ryzyka i zastanawiania się, czy ty akurat należysz do grupy tych szczęśliwców, którym wysoki cholesterol zapewni na starość wysoką sprawność intelektualną a nie przedwczesną śmierć na zawał. Więc według ogólnych wskazań polecają statyny na wszelki wypadek wszystkim.
                  Ale to własne ryzyko należy wyliczyć sobie uczciwie, sprawdzając inne czynniki i dbanie o to, by niskie zostały, bo tak wcale zostać na zawsze nie musi. Te czynniki to nadwaga, insulinooporność/cukrzyca, nadciśnienie, palenie, alkohol, stres, brak ruchu, złe odżywianie oraz rodzinna predyspozycja, na co już wpływu się nie ma. Kobiety w wieku menopauzalnym powinny też uważać, bo wtedy może zmienić się nagle wszystko np z niskiego całe życie ciśnienia może szybko zrobić się wysokie i może pojawić się insulinooporność.
                  Mi osobiście na krótko przed menopauzą cholesterol wzrósł, ale po wdrożeniu htz znowu spadł, choć ciągle nie jest idealny. Mam jednak lekarkę, która ogarnia mnie całościowo, więc dyskusję o statynach miałyśmy, ale zalecenia brania nie dostałam.
                  Generalnie istnieje nawet coś w rodzaju orientacji. Jeżeli więc cholesterol jest jedynym podwyższonym czynnikiem ryzyka i LDL jest poniżej 190 mg/dl, to statyn podawać zwykle nie trzeba.
    • zorza_123 Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 14:52
      Jestem w podobnej sytuacji. Też mam Graves Basedowa - jestem 8 lat po jodzie. Mam cholesterol pomiędzy 260-280, ale miałam też 330. Póki co nie zdecydowałam się na statyny - chociaż lekarz namawia - nawet mam wykupione. Trudna to decyzja.
    • peli81 Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 15:30
      o co chodzi ze statynami, że ludzie się tak ich boją? Lepiej mieć zawał?
      www.krka-polska.pl/w-trosce-o-zdrowie/artykuly/cala-prawda-o-statynach/
      • bib24 Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 15:49
        fantastycznie dzialają. serio.

pierwszy z brzegu link:

jak statyny wpływają na średni czas przeżycia? Według wczesnych szacunków, jak wynika z zestawienia wszystkich randomizowanych badań w tym zakresie, średnie opóźnienie śmierci wynosi mniej więcej 3-4 dni.

W 2019 r. opublikowano uaktualnione dane szacunkowe, w których wyjaśniono, że poprzednie szacunki w wysokości 3-4 dni były „znacząco zaniżone” i że, w rzeczywistości, dzięki lekom, śmierć opóźnić można średnio o całe 10 dni.

czyli jak widać szaleństwo, łykasz statyny, płacisz, skutki uboczne potencjalnie są i dzięki temu żyjesz 10 dni dlużej. Normalnie lecieć do apteki natychmiast, byle nóg nie połamać.

ps dane pochodzą z: Hansen MR, Hróbjartsson A, Pottegård A, et al. Postponement of Death by Statin Use: a Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Clinical Trials. J Gen Intern Med. 2019;34(8):1607-14.
        • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 22:54
          No moja matka 30 lat bierze i 84 lata skonczy w styczniu. A co jej zmniejszali to skakal cholesterol no pacz Pani
      • gorzka.gorycz Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 00:15
        A lepiej nie chodzić po statynach? Znam taki przypadek.
        • hosta_73 Re: Cholesterol - statyny? 01.12.24, 18:20
          I tak przestał chodzić z dnia na dzień? Te dolegliwości (osłabienie mięśni, bóle mięśni itp) pojawiają się raczej stopniowo, i mijają oo odstawieniu statyn.
    • asia-loi Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 18:10
      Też mam duży cholesterol i nie biorę statyn, choć lekarz mi przepisał.
      Inny lekarz zalecił mi abym sobie poczytała o Berimalu i sama zdecydowała, czy brać Berimal czy nie. Ten drugi lekarz też uważa, że statyny mają dużo skutków ubocznych.
      Jakiś czas temu poświęciłam się i przez pół roku nie jadłam masła. Cholesterol spadł mi tylko o 10. 🫤
      Więc masło chyba nie ma aż takiego znaczenia. Jem dużo warzyw i owoców, nigdy tłustego jedzenia, bo nie lubię, a cholesterol ponad 290 😬
      Ale za to prowadzę kanapowo- fotelowy tryb życia 😔
      U mnie w rodzinie kilka osób ma wysoki cholesterol, więc pewnie to genetyczna skłonność.
      • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 19:19
        Ale ten tryb kanapowy to tez tylko pewien procent.

Z tym maslem to nie takie jasne. Ludzie na diecie keto ( wiec duzo tluszczy zwierzecych) maja potem niski cholesterol.
    • premeda Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 18:15
      Byłam dzisiaj u lekarza (moim lekarzem rodzinnym jest kardiolog dr nauk medycznych) i się przy okazji o statyny zapytałam. Uzyskałam odpowiedź, że obecnie statyny mają najlepszy stosunek skuteczności do skutków ubocznych, ceny i dostępności. Wchodzą już leki nowej generacji ale półroczny zastrzyk kosztuje 12 tys. Więc zamiast słuchać się nie wiadomo kogo lepiej posłuchać się lekarza. A jaki jest syf w żyłach przy miażdżycy to najlepiej widać przy czyszczeniu żył. To akurat wiem od własnego ojca, który miał czyszczone 3 razy.
      • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 19:16
        Moja matka bierze atorvastatin jakies 30lat. Zyje. Demencji nie ma.
        • nangaparbat3 Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 19:21
          Moja też, życzę każdemu takiego zdrowia jak jej.
          • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 20:11
            Tzn moja mama bierze garsc lekow. Od 30 lat. I ma sie ok. 83 lata

Kiedys lekarz mi powiedzial w kontekscie mojej matki, ze w pewnym wieku grzeba brac sporo lekow by zyc.
            • snakelilith Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 21:00

> Kiedys lekarz mi powiedzial w kontekscie mojej matki, ze w pewnym wieku grzeba
              > brac sporo lekow by zyc.

Moja mama jest mniej więcej w wieku twojej i bierze tylko niską dawkę hormonów tarczycy i też dopiero od 2-3 lat. Ten lekarz gada więc bzdety.
              • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 22:56
                Trzeba miec ptasi rozumek by zakladac ze jedna jaskolka czyni wiosne. Ale dzieki za pochwalenie sie ze masz zdrowa matke
            • skumbrie Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 21:04
              >Kiedys lekarz mi powiedzial w kontekscie mojej matki, ze w pewnym wieku grzeba brac sporo lekow by zyc.

W kontekście twojej matki to może być prawda. Współczuję garści leków codziennie. Ale nie rozciągaj tego na całą populację.
              • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 23:02
                Moja droga scumbrie. Prosze chociazby dane na temat lekow na nadcisnienie. Snejkowej matka to szczesciara bo zmiescila sie w 4 proc ludzi ktorzy nie biora lekow na nadcisnienie w tym wieku.

A teraz dolicz wszelakie inne mozliwe leki jakie ludzie w wieku 80 lat biora. To tylko leki na nadcisnienie wyzej...

Srednia lekow jakie bierze 80 latek to 4-5 lekow. Moja babcia miala 83 lata i nie brala nic. I nagle zmarla wlasnie w wieku 83 lat
                • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 23:04
                  No a ilu nie bierze bo nie wie albo olewa....
                • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 23:07
                  A tu, ilu ludzi ma nadcisnienie
                  • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 23:10
                    W UK to w zasadzie co 5 ty czlowiek ma nadcisnienie...a w zwiazku z tym ze licza mlodych ludzi i niemowleta tez to praktycznie prawiw kazdy starszy czlowiek
                    • skumbrie Re: Cholesterol - statyny? 01.12.24, 18:28
                      >W UK to w zasadzie co 5 ty czlowiek ma nadcisnienie...a w zwiazku z tym ze licza mlodych ludzi i niemowleta tez to praktycznie prawiw kazdy starszy człowieka

Jeśli odżywiają się równie zdrowo co ty, zupełnie mnie to nie dziwi 😉
                • snakelilith Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 23:39

> Moja droga scumbrie. Prosze chociazby dane na temat lekow na nadcisnienie.

Ale jeden lek na ewentualne nadciśnienie, to nie garść leków, o których pisałaś.
            • nangaparbat3 Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 22:41
              Moja bierze kilka, te statyny i obniżające ciśnienie, czasem coś na stawy, ale doraźnie i unika. Plus suplementy. I prolię (tą prolią wyszła z osteoporozy w wieku lat 90, tearz ma 94). Chyba jeszcze tritico.
    • kozica111 Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 19:23
      Cholesterol ponad normę- znacznie, miałam w wieku lat ok 30, będąc vege , pływając 4 x w tygodniu i doświadczając bardzo silnego stresu. Jak stres minął to czy byłam grubsza czy chudsza , czy żyłam na surówkach z oliwa czy jadłam ser z oliwkami, zakąszając orzechami zawsze był bardzo ok.
      • princesswhitewolf Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 20:10
        Prawda. Stres robi swoje
      • premeda Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 20:46
        Oglądałam kiedyś jakiś medyczny popularny program na BBC o cholesterolu, taki gdzie grupę osób badali i jednej dawali dietę, innej leki, innej suplementy itd. No jakoś tym z dietą nie bardzo poszło, spadło im o jakiś ułamek procenta. W programie doszli do wniosku, że sorry ale dieta nie działa.
        • bananananas Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 09:38
          premeda napisała:

> Oglądałam kiedyś jakiś medyczny popularny program na BBC o cholesterolu, taki g
          > dzie grupę osób badali i jednej dawali dietę, innej leki, innej suplementy itd.
          > No jakoś tym z dietą nie bardzo poszło, spadło im o jakiś ułamek procenta. W
          > programie doszli do wniosku, że sorry ale dieta nie działa.

Przede wszystkim toczy się teraz spór, co to znaczy ta "dieta" korzystna z punktu widzenia chorób układu krążenia.
          Krytycy obecnych zaleceń dietetycznych wskazują, że globalna zachorowalność na te choroby plus na choroby metaboliczne (mające przełożenie na te pierwsze) wzrosła radykalnie zarówno ilościowo, jak i w ten sposób, że obejmuje młodszych ludzi, nawet dzieci.
          Nie opowiadam się w tym sporze za nikim, bo jeszcze mamy za mało danych, ale powyższe badanie jest niemiarodajne. Na pewno za to schudnięcie łączy się z obniżeniem poziomu cholesterolu, co jet prawdopodobnie powiązane ze ograniczeniem procesów zapalnych w organizmie. Polecam post przerywany w wersji okien dobowych - i łatwo i zdrowo (mój układ pokarmowy jest bardzo wdzięczny).

Co do statyn, to chyba jest symptomatyczna ta często występująca ostrożność lekarzy. Znacie inną grupę leków, przy których lekarz pyta pacjenta, czy chce je używać, każe się zastanawiać?
          • premeda Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 10:09
            Mój tato był bardzo szczupły, taki mocno żylasty, bo ciężko pracujący fizycznie a i tak miażdżycę miał potężną i cholesterol wywalony w kosmos.
            • bananananas Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 10:19
              premeda napisała:

> Mój tato był bardzo szczupły, taki mocno żylasty, bo ciężko pracujący fizycznie
              > a i tak miażdżycę miał potężną i cholesterol wywalony w kosmos.
              >
              Nie on jeden. Tu jest dużo czynników, w tym konkretnie prozapalnych, niemniej schudnięcie (zawsze czy zazwyczj to nie wiem) obniża poziom cholesterolu.
              • wapaha Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 12:57
                bananananas napisała:

> >
                > Nie on jeden. Tu jest dużo czynników, w tym konkretnie prozapalnych, niemniej s
                > chudnięcie (zawsze czy zazwyczj to nie wiem) obniża poziom cholesterolu.

opisywałam przy innej okazji, chyba w wymianie doświadczeń ze snake- jak byłam ostatnio u lekarza po badaniach okresowych . Ten rzekł że mam wysoki choesterol ( odp. wiem mam wysoki od lat ) dlaczego nic z tym nie robię ( alez robiłam tylko nic nie działało ), że nie może być taki wysoki ( ależ może, dla mnie ważny jest poziom TG, pozostałe są tez w normie ) i ze będę miała zawał ( jestem aktywna ruchowo, zdrowo się odzywiam, nie mam nadwagi )
                przy czym pan doktor miał paluszki jak paróweczki, brzuch jak kubuś puchatek i owszem- dopuszczam że cholesterol w normie wink

a tak serio - robiłam różne eksperymenty na sobie - dietę niskocholesterolową ułożoną przez dobrego dietetyka (spadek cholesterolu o ok 10 ), sprawdzenie poziomu po okresie wakacyjnym ( spadek o ok 10 ), zmiana diety i niejedzenie jajek ( spadek o ok10 ), sprawdzałam tez kortyzol-zakładając endogenny wpływ. Gucio. Wszystko w normie
                Najniższy poziom miałam w momencie dużego życiowego stresu i zerowej dawki ruchu...(bolesna kontuzja, operacja, uciążliwa rehabilitacja) ( spadek o 40mg/dl)

i badź tu mądry i pisz wiersze
                (aha, poziom cholesterolu zbyt niski by szukac przyczyn w hipercholesterolemii rodzinnej ( wg wytycznych u dorosłych poziom powinien wynosić >300mg/dl )
          • bib24 Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 10:29
            decyzja o wprowadzeniu leczenia zawsze zależy od pacjenta. lekarz może mówić co chce, ale to pacjent decyduje czy chce brać tabletki, robić operację itp.
            mówimy o dorosłej, nie ubezwłasnowolnionej osobie.
          • snakelilith Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 10:37
            bananananas napisała:

>
            > Co do statyn, to chyba jest symptomatyczna ta często występująca ostrożność le
            > karzy. Znacie inną grupę leków, przy których lekarz pyta pacjenta, czy chce je
            > używać, każe się zastanawiać?

Większość, których działanie nie ma udowodnionej korzyści dla wszystkich jak leci. Zdaje się, że jedyną grupą, u której statyny naprawdę się w badaniach sprawdziły są osoby ze zdiagnozowaną chorobą krążenia/serca, zwłaszcza już po zawałach. Podawanie statyn osobom zdrowym jest sprawą dyskusyjną jak widać nawet u lekarzy. Zwłaszcza, że mówimy o jednym parametrze, a do ryzyka potrzeba ich więcej, a nie tylko podwyższonego cholesterolu (LDL) . U ludzi z niskim ryzykiem statyny nie mają większego wpływu na ewentualne pokazanie się choroby. Większymi czynnikami ryzyka są palenie, nadciśnienie, nadwaga, silna genetyczna predyspozycja, a nie cholesterol.
            Pierwszym krokiem nie powinno być zresztą podawanie statyn, a zmiana stylu życia, zwiększenie ilości ruchu, zredukowanie nadwagi/ otłuszczenia brzucha przy wadze w normie. Samo odżywiania nie ma tu większego wpływu, to wiadomo już od dawna.
            • bib24 Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 11:02
              wcześniej zacytowalam metaanalizę, że statyny przedłużają zycie średnio o 10 dni. czy pacjent, który bierze te leki o tym wie? ile potencjalnie zyskuje? mogę się zalożyć, że po takiej informacji duża część przestalaby te tabletki brać.
              • evee1 Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 14:33
                No, ale to chyba dobrze, że przedłużają? Gorzej byłoby gdyby skracały.
                • bib24 Re: Cholesterol - statyny? 30.11.24, 09:04
                  porównaj 2 informacje od lekarza

"panie Kowlaski, ma Pan wysoki cholesterol, przepisze Panu statyny, ma Pan brać do końca życia"
                  "panie Kowlaski, ma Pan wysoki cholesterol, przepisze Panu statyny, ma Pan brać do końca życia. Proszę pamiętać, że statyny powodują u wielu osób skutki uboczne. Jeżeli będzie Pan je codziennie brać, będzie Pan żył dlużej o 10 dni"

Ktora informacja jest pelniejsza? Na podstawie ktorą Kowalski podejmie poinformowaną decyzję?
    • zerlinda Re: Cholesterol - statyny? 28.11.24, 21:13
      Może zacznij od czerwonego ryżu przez 3 miesiące i zrob badania jeszcze raz?
      Właśnie dzis robiłam badania okresowe, też mi tg i cholesterol wyszedł ho ho. Cóż, w lutym powtórzę i zobaczę. Osobiście statyny uważam za gó...Ciekawa jestem, co jutro lekarz medycyny pracy mi powie?
      • peli81 Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 10:53
        to porada troche jak masz depresje, a nie myslalas isc pobiegac
        • zerlinda Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 11:09
          No jednak nie. Czerwony ryż ładnie obniza cholesterol, dwie koleżanki biorą, więc wiem. I chodzenie z podwyższonym cholesterolem przez kolejne 3 miesiące nie spowoduje, że pacjent skoczy z mostu. A w depresji to różnie może być. Więc porównanie zupełnie bez sensu.
          • hosta_73 Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 12:28
            Czerwony ryż ładnie obniza cholesterol, dwie koleżanki biorą, więc wiem.

A pewnie, że obniża bo to statyny tongue_out
            Niestety, rynek suplementów nie podlega rygorystycznym kontrolom tak jak leki i musisz wierzyć producentowi na słowo, że to co deklaruje na opakowaniu rzeczywiście jest w preparacie (i skład i ilość)

W ogóle to uważam, że na tej histerii antystatynowej najbardziej skorzystali producenci supli. I bracia Rodzeń tongue_out
    • afro.ninja Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 11:11
      To niemało tej śmietany.
    • zerlinda Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 11:44
      No i właśnie jestem po wizycie u lekarza medycyny pracy. Panią dr interesowało głównie ekg i cholesterol. Podwyzszony? Mam brać leki! Poinformowałam kobietę, że nie ma takiej opcji, póki co. Ale żeby chociaż lekarz kazał powtórzyć za jakiś czas te badania, czy na pewno tak jest, skąd. Od razu leki. Wnioski niech każdy wyciągnie sam.
      • bib24 Re: Cholesterol - statyny? 29.11.24, 11:49
        właśnie. a insuliny nawet się nie zająkną, żeby zbadać. a wysoka insulina podwyższa ryzyko zawału dramatycznie bardziej niż cholesterol.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka