Dodaj do ulubionych

Fajna gra planszowa dla całej rodziny

15.12.24, 19:20
Od kilku lat co Gwiazdkę, kupujemy jakaś rodzinną planszowke pod choinkę.
Mamy tych planszowek naprawdę sporo, ale w tym roku nie mam pomysłu na nic naprawdę fajnego.
Lubimy kalambury (mamy wiele), planszowki z wiedzą (np trival pursuit, milionerzy, quizwanie), strategiczne (typu catan, kakao, carcassone).
Polećcie coś fajnego. Dzieci w wieku prawie 15 i 11 lat.
Obserwuj wątek
    • 18lipcowa3 Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 19:21
      Rummikuba macie?
      • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 19:25
        Mamy, gramy często.
    • engine8t Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 19:25
      Monopoly
      • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 19:26
        Mamy
        • engine8t Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 22:36
          princy-mincy napisała:

> Mamy

To w tym roku zagrajcie na prawdziwe peieniadze
    • memphis90 Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 19:39
      Posiadłość szaleństwa - kooperacja
      Monster slaughter - wcielacie się w potwory (zombie, wampiry, yeti) i macie za zadanie pożreć licealistów, którędyż zrobili imprezkę w chacie na odludziu
      • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 20:54
        Nie znam, dzięki za polecajki
    • paszczakowna1 Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 19:43
      Terraformacja Marsa
      • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 20:54
        Graliśmy u znajomych, jakoś u nas bez zachwytów.
        • paszczakowna1 Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 11:56
          A jakie gry w ogóle lubicie? Agricola (czy jej mutacje typu Kawerna) były próbowane?
        • ania_z_zielonymii Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 17:19
          U nas też terraformacja przeszła bez zachwytu. Jeszcze tu na forum przeczytałam, że to świetna gra dla informatyków, a u mnie w domu sami informatycy i nikomu się nie spodobała. Znudziła nas i zmęczyła.
          Te, które rodzinnie lubimy to np:
          Wsiąść do pociągu, Zwierzęta żądne władzy i Camel Up.

• fibi00 Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 19:44
      Wsiąść do pociągu, Europa.
      • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 20:51
        Mamy
        • jkl13 Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 22:32
          Kupcie wersje Legacy. To wsiąść do pociągu na zupełnie innym poziomie, gra się fantastycznie.
          • pani_libusza Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 18:26
            Powiedz czy legacy jest dużo bardziej skomplikowana- pytam pod kątem dzieci, czy 8 latek który uwielbia grę podstawową, sobie poradzi czy raczej poczekać, żeby nie było frustracji
            • jkl13 Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 19:17
              Poradzi sobie. Zwłaszcza że legacy rozwija się po kolei, z każdą rozgrywką dochodzi część.planszy. owszem, jest trochę nowych zasad, ale jedne się pojawiają, inne znikają, wszystko w miarę rozwoju planszy. Jeśli lubi wersje podstawowa, polubi wersję legacy. Moim zdaniem to jedna z lepszych planszowe ostatnich lat. Gra się w nią na tyle dobrze, że kupiliśmy ją w tym roku ponownie i graliśmy znowu w tym samym gronie. I mimo że wiedzieliśmy, czego się spodziewać, grało się niezwykle przyjemnie i zaskakująco, bo to była zupełnie inna rozgrywka niż rok temu.
              • eglantine Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 19:46
                A te dwanaście rozgrywek ile wam orientacyjnie czasu zajęło? Albo inaczej - każda pojedyncza trwała tyle, co zwykła gra w Ticket, czy krócej/dłużej? Da się przejść całą w kilka dni, powiedzmy między świętami a Sylwestrem?
                • jkl13 Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 17.12.24, 09:26
                  Da się, choć będzie to gra intensywna. Pierwsze 3-4 rozgrywki są krótkie, bo i plansza mała, można połączyć po 2 rozgrywki na jeden wieczór. Potem już zajmuje to więcej czasu, jakieś 2-3 godziny na rozgrywkę, a ostatnie 2-3 partie to już zabawa na cały wieczór. Nam w sumie cała gra zajęła 10 wieczorów, ale pewnie da się szybciej, jak ma się więcej czasu.
                  • eglantine Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 17.12.24, 14:01
                    Dzięki! Czyli nie ma się co spinać, żeby wyrobić się w przerwie świątecznej, rozrywki powinno starczyć jeszcze na kilka weekendów.
              • pani_libusza Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 20:33
                Dzięki!
    • eglantine Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 19:45
      Dixit i Wsiąść do pociągu na pewno macie?
      My bardzo lubimy abstrakcyjne, logiczne z układaniem elementów, typu Azul, Calico, Sagrada.
      Z takich bardziej familijnych, na więcej osób, fajne jest 7 cudów świata i Parki - ta ostatnia przepięknie wydana.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 20:03
        Właśnie Dixit, Wsiąść do pociągu i Azul chciałam polecić smile

Może jeszcze Wysokie napięcie?
        • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 20:52
          Te trzy mamy, wysokiego napięcia nie znam, sprawdzę i dziękuję.
      • pursuedbyabear Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 20:09
        Dixit i Calico są cudowne!
        • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 20:52
          Calico nie znam, dzięki.
      • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 20:51
        Mamy dixit, pociągi, azyl i sagrade. Sprawdzę resztę, dzieki
        • berdebul Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 21:30
          Jeżeli lubicie Sagradę to może Azul?
          • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 21:53
            Mamy azul, zwłaszcza syn lubi
      • hosta_73 Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 22:17
        Azul jest świetny! A nie mam z kim grać bo domownikom nie podszedł 😭😭
    • wapaha Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 21:03
      Gra w życie
      Ubongo
      • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 21:10
        Ubongo mamy, tej drugiej nie znam.
    • eglantine Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 21:05
      O, jeszcze Splendor mi się przypomniał.
      • ursula.iguaran Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 07:18
        Splendor bardzo polecam.
    • taje Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 21:10
      Dla ciut starszych nastolatków lubiących memy to jest fajnevwww.amazon.com/WHAT-DO-YOU-MEME-Core/dp/B01MRG7T0D?th=1
      • night_and_day Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 11:12
        A coś podobnego dla trochę młodszych graczy (12, 14) Albo cokolwiek, przy czym można się razem pośmiać?
        • taje Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 11:22
          Ja gram z moim siedemnastolatkiem i czternastolatkiem i dobrze się bawimy. Aczkolwiek siedemnastolatek marudzi, że trochę stare te memy smile
        • eglantine Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 12:29
          Do pośmiania się razem polecam Munchkina. Przez pewien czas to był u nas numer jeden. Ma bazylion dodatków tematycznych, można wybrać wedle upodobań.
    • berber_rock Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 21:16
      The history of the world - 3h grania. Ale tylko z drugiej reki. Poszukaj na eBay, allegro.
      Carnegie - 2h grania. Somplikowana, i duzy koszt wejscia ale potem idzie
      Concordia z przystawkami
    • runny.babbit Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 21:52
      Może spróbujcie nowych gatunków:
      Eksplodujące kotki.
      Dylemat wagonika, choć nie wiem czy to dla 11 latka za bardzo nie po bandzie.
      Timeline.
      • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 21:55
        Mamy krewetki a one podobno są z tej samej kategorii co eksplodujące kotki.
        Dylemat wagonika- graliśmy u znajomych, myślę, że młodszy nie zrozumie większości kart z kategorii modyfikatorów (nie pamiętam jak dokładnie się nazywają). On nie wie kim są np kardaszianki.
        • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 22:05
          Dodam jeszcze że młody grał w kotki u kolegi i nie do końca mu pasuje ta gra. Woli właśnie krewetki a wirusa kocha.
        • ania_z_zielonymii Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 17:27
          Krewetki się nie umywają do eksplodujących kotków. Kotki są 1000 razy lepsze.
      • taje Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 21:58
        Tak, eksplodujące kotki są świetne
    • arthwen Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 21:53
      Jakby był dodruk kiedyś to Świat Dysku Ankh-Morpork (z drugiej ręki się totalnie nie kalkuluje, osiąga absurdalne ceny). Niby dla fanów Pratchetta, ale gramy ze znajomymi, którzy książek nie czytali i spokojnie dają radę, po prostu nie wyłapuje się wszystkich smaczków, rozgrywka i tak fajna.
      Oprócz już wymienionych w wątku to jeszcze Talisman, macie?
      Mamy też planszówkę Władca Pierścieni: Podróż przez Śródziemie, ale to taka trochę oszukana planszówka, bo trzeba do niej apki wink Ale gra się fajnie.
    • danaide2.0 Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 22:16
      Calico już mam zapakowaną, potwierdzam, super wybór dla fanów Sagrady i Azula.
      Będziemy też testować Rauhę, podobnie logiczno-abstrakcyjną.
      Hitem jest jednak Ostoja. Śliczna, niski próg wejścia, dużo kombinowania. Trochę jak Kaskadia, ale z uwagi na to, że każde zwierzę ma swój układ daje o niebo więcej możliwości kombinowania. Pierwsze wydanie poszło jak woda, ale przed świętami rzucili dodruk czy doproduk.

Jakby co, po latach nieobecności na rynek wróciło Polowanie na robale. Na aukcjach używki chodziły już po parę stów. Prosta, fajna, taka z gatunku push-your-luck - idealna do nauki dodawania!
      • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 10:50
        Nie znam zadnej, dzieki za polecenie
    • kurt.wallander Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 15.12.24, 22:22
      Fauna
      • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 10:51
        Mamy podobna do fauny
    • cottonrose Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 04:45
      My rodzinnie gramy tylko w scrabble.
      Pewnie tez macie.
      • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 10:50
        Mamy, gramy czasem choc rzadziej niz w inne planszowki
    • kafana Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 08:23
      A te pociągi? Podobno fajne chociaż nie miałam okazji.

• beata985 Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 08:37
        kafana napisała:

> A te pociągi? Podobno fajne chociaż nie miałam okazji.
        >

Ja jestem kompletnie nie planszowkowa ale jak czasami dzieciaki wpadają to chętnie z nimi gram..fajna jest
      • memphis90 Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 10:03
        Ticket to ride? Fajny, warto tylko wziąć wersję z „prawdziwymi” wagonikami.
      • lauren6 Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 10:45
        Wsiąść do pociągu? Fajna, ale imo bardzo długo się gra.
        • kurt.wallander Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 11:31
          lauren6 napisała:

> Wsiąść do pociągu? Fajna, ale imo bardzo długo się gra.

To chyba w Talisman nigdy nie grałaś?
          • eva_evka Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 22:45
            Mam tę starą wersję Magii i Miecz z lat 90tych. Ostatnio cieszy się powodzeniem wśród stseszej córki i jej znajomych.
      • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 10:49
        Mamy pociagi, Europa
        • jkl13 Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 17.12.24, 09:28
          To dokup wersję dookoła świata, albo uk, albo Francję. Niby ta sama gra, ale jednak inna. My mamy wszystkie wersje, które wyszły i gramy zamiennie. Uwielbiamy pociągi.
    • bywalec.hoteli Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 09:55
      Ja mam ten problem, że nieco inne gry podobają się mi a inne dzieciom. W te swoje gry to ogrywają mnie, bo ja nie wiem co wymyślić. Inna logika gier.
    • lauren6 Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 10:44
      Sen, wybuchające kotki, wirus, krewetki.
      • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 10:49
        Mamy wirusa z dodatkami, krewetki a kotki synowi nie do konca pasuja (gral u kolegi).
        Snu nie znam, sprawdze.
        • ania_z_zielonymii Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 17:29
          Sen jest bardzo fajny. Również polecam.
    • aagnes Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 11:32
      Łąka, Cardline/timeline, my mamy zwierzęta - fajne jest.
      oldskulowo polecam zapomniane niestety gry w karty - jak jest was czwórka to macie idealne warunki zeby grac np w brydża czy znacznie prostsze ale nie glupie - kierki.
      • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 12:23
        Gramy w oczko, brydża, tysiąca.
    • kurt.wallander Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 11:33
      Kraken jest fajny, ale nie wiem, czy dla 11-latka. No i w to tym lepiej się gra, im jest więcej graczy.
    • kurt.wallander Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 11:34
      Do częściej granych należą u nas jeszcze Tikal, Kolejka i Mali Powstańcy
    • maly_fiolek Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 12:09
      Jednym słowem/times up.
      Azul
      • princy-mincy Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 12:24
        Times up i azul mamy
    • agiq_agiq Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 16:21
      Ja zawsze polecam Tajniaków to dla lubiących slowa i kojarzenie. I najfajniej się gra jak jest minimum 6 osob. I Dekryptor trochę trudniejsza wersja.
      • laluga Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 17.12.24, 10:03
        Tak. Wszyscy lubią w nią grac w Tajniaków. Mamy wersje obrazkową.

I jeszcze Sabotażysta. Zarówno karciana jak i planszowa są fajne.
    • klaramara33 Re: Fajna gra planszowa dla całej rodziny 16.12.24, 17:15
      Splendor, Epoka kamienna, Ekosystem, 'Wirus' to dobra karcianka, jeszcze lepsza karcianka 'Spicy'. My też mamy dużo gier, pewnie nie wypisalam wszytskich rodzinnych, wymienilam te w co ostanio gramy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka