Dodaj do ulubionych

Hermann Hesse. Pytanie

17.12.24, 17:43
W latach 80. "Literatura na świecie" opublikowała opowiadanie Hessego.
Młody człowiek jest przyjęty na naukę u mnicha. Przez wiele lat uczył się w pustelni, pisał wiersze, na przykład o pięknie zachodu słońca, a mnich wskazał ręką na żywy zachód, czym zamykał dyskusję.
Uczeń wdrażał się w tryb nauki i pewnego dnia zauważył, że mnich zniknął. Pomyślał, że trzeba zejść na dół do ludzi, żeby znaleźć ucznia.

Z grubsza tak to szło, szczegółów nie pamiętam.
Poproszę o tytuł, jeśli któraś/ktoś z Was zna.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 17:59
      Może to był fragment z powieści Gra szklanych paciorków?
      • buldog2 Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 18:07
        W "Grze szklanych paciorków", w dodatkach czy uzupełnieniach był podobny fragment. Albo w "Sidhartha", zakończony słowami "Z lasu nie wyszedł już nigdy". Ale chyba nie to, jak kojarzę. Ale zaraz sprawdzę.
        • buldog2 Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 18:21
          "Życiorys hinduski" na końcu "Gry szklanych paciorków" kończy się słowami:
          "Lasu nie opuścił już nigdy."
          Czyli przekręciłem cytat.
          Ale to nie to opowiadanie, niestety nie.
          Oczywiście podziękowania za pomoc : )
    • z_lasu Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 18:08
      Siddhartha
      • buldog2 Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 18:32
        Dla pewności sprawdziłem. Niestety nie to.
        Poszukiwane było krótkie. Kilka, może kilkanaście stron. I kawałki fabuły takie jak napisałem.
        Jeszcze jedno za mną chodzi. "Błękitne tygrysy" Borgesa. One też się ukazały w "Literaturze na świecie" jako "Opowieść o błękitnych tygrysach". I nie chodzi o tytuł, ten początkowy przekład podobał mi się bardziej, niż późniejszy (zmieniony),
        Dzięki.
    • katriel Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 18:22
      Jest takie krótkie opowiadanie, które się w angielskim tłumaczeniu nazywa The Poet (i wyszło w tomie The Fairy Tales of Hermann Hesse). Polskiego tłumaczenia nigdy nie widziałam, ale może to to?
      • buldog2 Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 18:48
        Tak, wygląda na to, że to. Z początku pomyślałem, że podobne, ale wydaje się, że rozpoznałem je po ostatnich akapitach. Tak niewiele z tamtego pamiętam i z pewnością coś przekręciłem.
        Dzięki : ))
        • ichi51e Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 19:16
          Hermann Hesse – Podróż na Wschód, przeł. Jerzy Prokopiuk
          • ichi51e Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 19:17
            Tak jak napisałeś było to w Literaturze na świecie 1978 nr 3 (83)
            • buldog2 Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 19:54
              Zgoda, ale poszukiwana pozycja to nie alchemiczna "Podróż...", tylko wspólnym wysiłkiem odnalezione "Poeta". Prokopiuk to specjalista od takich tekstów, tłumaczył też "Kazania" Mistrza Eckharta.
              W którym numerze "Literatury..." się to "Poet" ukazało, nie wiem. Może razem z "Podróżą..."
              Dzięki.

I nie będę więcej wrzucał obrazków.
      • an-nette Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 21:48
        "Poeta" po polsku był smile W zbiorku opowiadań "Iris" z 1991 r., Wydawnictwo Miniatura, przekład Beata Moderska
        • buldog2 Re: Hermann Hesse. Pytanie 18.12.24, 11:06
          No tak.
          To przejście ze stanu ucznia w stan mistrza, to zapamiętałem najbardziej.

Dzięki.
    • homohominilupus Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 18:32
      Siddartha?
      • buldog2 Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 19:25
        Jak widać, zagadka [najprawdopodobniej] została już rozwiązana.
        Jak niewiele po latach człowiek (taki jak ja) pamięta. Inna rzecz, to co mnie zainteresowało najbardziej, zapamiętałem.
        Dzięki.
        • anajustina Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 19:29
          Po ponad 45 latach taka pamięć. Tylko pozazdrościć.
          • buldog2 Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 20:42
            Po chyba 37 latach (czytaliśmy to chyba w 1987). Ale też spory kawał czasu, na pamięć nie narzekam, zwłaszcza jeśli z czymś skojarzone. Za to zupełnie nie mam pamięci do twarzy i orientacji w wielkich galeriach handlowych. Najgorzej kiedy kłaniają mi się kobiety.
            • buldog2 Re: Hermann Hesse. Pytanie 18.12.24, 11:03
              Jeszcze mniej, skoro ukazało się to w 1991 (myślałem że w końcówce 80.).
    • taje Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 19:04
      A to nie z tej książki?

www.mediarodzina.pl/produkt/podroz-na-wschod/
      • buldog2 Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 19:42
        Ach, nie! Podróż na wschód" to zupełnie co innego, to alchemiczna podróż w poszukiwaniu kamienia filozoficznego, św. Graala itp. Pamiętam jak kolega który się tym (tymi trudnościami) przejął (sporo mu się wtedy przydarzyło, podkreślał " nawet pies Necker mnie potępił"... : )
        Dzięki.
    • kreeeee Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 20:11
      hermann hesse
      ' narcyz i złotousty"
      • buldog2 Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 20:18
        Tego, wydaje się, nie spotkałem. Ale zaraz sprawdzę (jeśli się da).
        Dzięki.
        • buldog2 Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 20:32
          Zobaczyłem opis opowiadania, - mnich i rzeźbiarz. Nie to.
          Dzięki.
    • boogiecat Re: Hermann Hesse. Pytanie 17.12.24, 22:32
      No ale powiedz skad ta potrzeba odnalezienia tego opowiadania?
      • buldog2 Re: Hermann Hesse. Pytanie 18.12.24, 10:56
        Bo mnie kiedyś poruszyło. To, jak uczeń stopił się z tym co robi, i jak stwierdził brak i pożegnał swojego mistrza, jakoś mnie to zauroczyło.
        I widać nie była to "Literatura na świecie" (przejrzałem sporo numerów), tylko to drugie wydawnictwo, nie moglem opowiadania znaleźć, co irytowało.
        • danaide2.0 Re: Hermann Hesse. Pytanie 18.12.24, 12:35
          Nie znam tego opowiadania, ale czasami kartkuję książki z przypowieściami zen. I to właśnie uderzyło mnie w nich ostatnio - że nie powinniśmy tyle pytać, bo odpowiedzi są w nas.
    • bywalec.hoteli Re: Hermann Hesse. Pytanie 18.12.24, 15:16
      I tak wynaleziono rekurencję? wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka