Dodaj do ulubionych

No dobra. To teraz prokrastynacja

20.01.25, 11:23
Która ma lub miała z tym problem i jak sobie poradzilyscie?
Zwłaszcza gdy na horyzoncie duży projekt, duża praca np wielkie sprzątanie, remont, budowa, obrona pracy doktorskiej tudzież magisterskiej albo zwyczajnie, brudna łazienka , góra prania lub postanowienie regularnych ćwiczeń, schudnięcie. No cokolwiek.
Obserwuj wątek
    • konstancja16 Re: No dobra. To teraz prokrastynacja 20.01.25, 11:31
      O, ja jestem specjalistką od prokrastynacji. Z doświadczenia wiem, że na mnie działa tylko deadline. Kiedy się zbliża, zaczynam działać. Niestety, działa tylko w przypadku projektu z deadlinem (praca, studia). W sprawie prania i chudnięcia sama ustalam deadliny. A potem je przesuwam i przesuwam… Łączę się w bólu, ale to podobno naturalna cecha więc może nie ma co demonizować.
    • danaide2.0 Re: No dobra. To teraz prokrastynacja 20.01.25, 11:59
      Ja.

Resztę tekstu wycięłam. Nie wszystko wyląduje na forum.

Na drobnicę polecam zaczęcie od rana, najlepiej wg listy i "wizyty gości," jak za starych dobrych czasów. Jezusek na mnie nie działa, ale "goście" już tak.
      • sueellen Re: No dobra. To teraz prokrastynacja 20.01.25, 18:18
        danaide2.0 napisała:

> Ja.
        >
        . Jezusek na mnie nie działa, ale "goście" już tak.

Goście działają cuda, zwłaszcza tacy którzy dzwonią że wpadną za godzinę. Ileż przez tę godzinę można zrobić to jest wprost nieprawdopodobne!
        • trampki-w-kwiatki Re: No dobra. To teraz prokrastynacja 21.01.25, 18:48
          Tak 😂
        • kamin Re: No dobra. To teraz prokrastynacja 21.01.25, 21:34
          Gościom, którzy chcą wpaść za godzinę, mówię że mnie nie ma w domu. Co za pomysł.
    • mayaalex Re: No dobra. To teraz prokrastynacja 20.01.25, 12:07
      Ja. Czasem jest po prostu potrzebna. Tym bardziej, jesli chodzi o rzeczy typu sprzatanie - jesli nie mam sily czyms sie zajac to znaczy ze trzeba to odlozyc na pozniej a nie dokladac sobie zadan do wykonania.
      Problem pojawia sie tylko wtedy, kiedy przez prokrastynacje ktos zawala terminy i ma to jakies konkretne konsekwencje (w pracy, finansowe). a jesli cos nie jest zrobione i swiat sie nie wali to znaczy, ze moze jednak nie jest to az tak pilne/niezbedne.
    • asiairma Re: No dobra. To teraz prokrastynacja 20.01.25, 12:12
      Na duży projekt potrzebny jeszcze większy. Na trudną sprawę, potrzeba jeszcze trudniejsza.
    • lella_two Re: No dobra. To teraz prokrastynacja 20.01.25, 14:25
      U mnie zadziałało przejście na emeryturę👍😁
    • pepsi.only Re: No dobra. To teraz prokrastynacja 20.01.25, 14:55
      Miewam, czasem.

No dobra, często. Pozwalam sobie okresowo odpuszczać 🥰jakie to jest zdrowe, i potrzebne 🥰🥰🥰 takie "odpi erdolenie się" od siebie tongue_out

Z drugiej strony
      - jestem zadaniowa, i mam dużą potrzebę uporządkowania.
      Dlatego dobry plan, wypunktować i uporządkować sobie w głowie, i na świeżo po prostu zacząć.
      Zacząć i zrobić pierwszy krok. A dalej to już samo idzie.

Pomaga też konkretny termin, do kiedy ten duży projekt zrobić. Do kiedy musimy zamknąć remont. O której godzinie przyjdą goście i łazienka musi lśnić. Kiedy jest ta impreza, na którą chcę schudnąć. I td.
    • sueellen Re: No dobra. To teraz prokrastynacja 20.01.25, 18:21
      Muszę powiedzieć że się zebrałam dzisiaj. Wypucowalam i uporządkowałam spiżarnię i lodówkę. Zabierałam się do tego jak Sojka za morze, aż popełniłam wpis o prokrastynacji i natychmiast zabrałam się do roboty. Pół dnia mi to zajęło ale jest czysciutko ładnie porządnie, można się zachwycać i zdjęcia robić.
      • afro.ninja Re: No dobra. To teraz prokrastynacja 21.01.25, 07:29
        Ale tu chodzi o systematyczność. Czyli do ponownego sprzątania lodówki j spiżarki, wróć za kilka dni, a nie tygodni.
        Takie wielkie sprzątnie nic nie daje, jeśli nie robimy tego na bieżąco. Na rolkach to by od razu wjechało adhd w wydaniu dorosłym. Można po prostu nie lubić sprzątać i tyle.
        • sueellen Re: No dobra. To teraz prokrastynacja 21.01.25, 08:52
          afro.ninja napisała:

> Ale tu chodzi o systematyczność. Czyli do ponownego sprzątania lodówki j spiżar
          > ki, wróć za kilka dni,

Wyjaśnij mi kto i po co sprząta spiżarnię co kilka dni?. Lodówkę przecieram jak się coś rozleje na bieżąco. Nie wyciągam co kilka dni wszystkiego do generalnego mycia. Jeszcze nie zwariowałam.
          • kotejka Re: No dobra. To teraz prokrastynacja 21.01.25, 09:05
            Ja to rozumiem tak, że porządek to nie cel, a proces. Czyli nie sprzątać co kilka dni, ale odkładać na miejsce od razu. Wyrzucać co puste, zamykać od razu funxkjonalnie użyte opakowania itd Na bieżąco ustawiać tak, żeby był dostep, zaglądać tam przy odkurzaniu, a rozsypane produkty wycierać natychmiast. Zazwyczaj małe kroczki są lepsze niz zrywy wink
    • kotejka Re: No dobra. To teraz prokrastynacja 21.01.25, 07:56
      Coraz lepiej sobie z tym radzę. Wychodzę z założenia, że zrobione jest lepsze niż perfekcyjne i robię tyle ile mogę i jak na dany moment mogę.
      I też metoda małych kroczków- jeśli zacznę teraz, to 10/20/50 procent już będzie za mną. A później po malenku się robi.
      Wiele technik pomaga w efektywności. U mnie sprawdzą się stare dobre pomodoro smile
      Po prostu zostaw wszystko i 25 minut skup się na zadaniu. I okaże się, że jesteś dużo dalej niż byłaś 25 minut temu. smile
      No i systematyczność. Po trochę, ale codziennie. Zjeść.jedno jabłko codziennie, to nie to samo co zjeść.7 w sobotę, że tak to obrazowo ujmęwink
    • krwawy.lolo Re: No dobra. To teraz prokrastynacja 22.01.25, 00:09
      Ja rozumiem to, jako działanie niemiłe, ale nieuchronne. No to ja mam odwrotnie, jak z włażenie pod górę. Nienawidzę włażenia pod górę, dlatego zapieprzam jak najszybciej, żeby mieć to z głowy.
      • krwawy.lolo Re: No dobra. To teraz prokrastynacja 22.01.25, 00:11
        Przy tym nie myślę, nie kontempluję krajobrazu, byle mieć to za sobą.
    • beata985 Re: No dobra. To teraz prokrastynacja 22.01.25, 00:25
      Jestem w tym mistrzynią 🫣🤣

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka