Dodaj do ulubionych

Torebka turystyczna

28.01.25, 18:24
Zawsze na wyjazdach nosiłam na szyi taki pokrowiec na telefon, w którym trzymałam tez pieniądze i dokumenty. Teraz muszę mieć też ze sobą okulary i mi się nie mieszczą. Macie jakieś fajne torby z którymi poruszacie się np w Azji. W Europie dokumentów nie noszę
Obserwuj wątek
    • dorotakwiatkowska13 Re: Torebka turystyczna 28.01.25, 18:33
      Noszę nerkę, taką większą, z dwiema komorami, mieści się w niej wszystko, co wymieniłaś i jest jeszcze miejsce na np.chusteczki.
      • presens Re: Torebka turystyczna 28.01.25, 18:45
        A konkretnie? Jaka marka? Chciałbym nylonową , żeby była lekka, nie skórę
        • mysiulek08 Re: Torebka turystyczna 28.01.25, 18:50
          www.wittchen.com/damska-nerka-z-nylonu-z-regulowanym-paskiem,p7229581

akurat nerki nie mam, ale z tej serii nylonowej, w tym samym kolorze mam torebke typu crossbody, dobrze sie nosi, dobrze sie pierze, wykonczenie ok, zamki dzialaja
          • presens Re: Torebka turystyczna 28.01.25, 18:53
            Ooo, te crossbody też fajne
            • mysiulek08 Re: Torebka turystyczna 28.01.25, 19:04
              fajne smile
              mam taka jak na focie i troche mniejsza bardziej rozowa tongue_out
              • mysiulek08 Re: Torebka turystyczna 28.01.25, 19:05
                sa bardzo lekkie
          • mama-ola Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 11:44
            Bardzo ładna ta Wittchen, tylko szkoda, że ma karabińczyk z tyłu, na plecach użytkowniczki.
        • dorotakwiatkowska13 Re: Torebka turystyczna 28.01.25, 19:12
          Kipling, kupiłam na Zalando. Jest lekka, materiałowa, nie wiem, czy to nylon, ale bardzo fajny materiał.
        • kropkacom Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 10:27
          presens napisała:

> A konkretnie? Jaka marka? Chciałbym nylonową , żeby była lekka, nie skórę

Johnny Urban, GOT BAG.
    • kotejka Re: Torebka turystyczna 28.01.25, 19:11
      Moje ulubione to kipling i pavers. Są z tkaniny, bardzo lekkie i mają niezliczoną ilość zamykanych przegródek i kieszonek, w których można bezpiecznie pochować najważniejsze rzeczy w podróży i zawsze są pod ręką. Od razu wiadomo, gdzie paszporty, karty, klucze i tam jeszcze trzeba, a jeszcze zmieści się woda i pelerynka od deszczu wink
      • wiosennedni5 Re: Torebka turystyczna 28.01.25, 22:30
        Te kipling są modele rozniste. O jaki konkretnie chodzi? Też szukam torebki lub nerki z którą wejdą na pokład samolotu i nikt się nie przyczepi, a później przyda się podczas zwiedzania.
        • kotejka Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 04:24
          To musisz sobie dobrać. Ja mam większe i mniejsze. Bardziej pstrokate w kolorowe gorylki i jednobarwne. Są rewelacyjne. Często robię też tak, że mam jakieś maleństwo crossbody, z którym się nie rozstaje, i tam tylko najwazniejsze rzeczy. a obok szoperka albo plecak, w którym mam wode, szal, jakiś prowiant, krem do rąk itd
          • wiosennedni5 Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 06:09
            Piszesz o wejściu z tym do samolotu?
            • kotejka Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 06:13
              Tak, też
              • wiosennedni5 Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 08:03
                Nie przyczepią się o tyle torebek? Podręczny, plecak lub szoperka i coś małego?
                • beata985 Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 09:13
                  Z tego co obserwuję zaczęli się czepiać.
                  Kazali włożyć do plecaka, niektórzy mieli problem, bo plecak już full był
                • kotejka Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 09:22
                  Nigdy mi się nie czepiali. To maluskie z paszportami i telefonem wisi jako integralna część ciebie. smile
                  • beata985 Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 09:45
                    To że tobie nigdy nie znaczy, że inni mieli tak samo.
                    Kazali włożyć do plecaka i tyle....
                    • kotejka Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 09:58
                      To wkładasz i tyle. Przejście przez punkt to minuta
                      • beata985 Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 10:14
                        Jak napisałam wcześniej, plecak wyładowany na full...trzeba było kombinować, prosić wspópodroznikow o przysługę.
                        • kotejka Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 10:25
                          Można założyć bluzę i wtedy w ogóle nie widać, że coś pod nią masz
                          • beata985 Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 10:43
                            Ale rozumiesz, że od jakiegoś czasu jest to bardzo utrudnione? To co kiedyś przechodziło teraz niestety już nie. I o ile zimą prędzej coś pid kurtką schowasz to latem będzie zdziwienie
                            • kotejka Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 10:45
                              Zawsze.biore bluzę do samolotu, jak podkręcą klimę bywa bardzo chłodno
                              • kotejka Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 10:46
                                No i warto się przygotować i zostawić minimum miejsca na te torebusie. Później jak odzież do toalety to i tak lepiej mieć coś maleńkiego niż ciągnąć się z całą szoperka czy plecaczkiem
                                • beata985 Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 11:32
                                  Oczywiście że warto zostawić trochę miejsca ale jak widać są osoby które nie wiedzą, że na lotniskach zaczęli wymagać dokładnie tego na co do tej pory było przyzwolenie i pisanie że mi nigdy się tak nie przytrafiło jest wprowadzeniem w błąd.
    • krwawy.lolo Re: Torebka turystyczna 28.01.25, 19:26
      W Azji najlepiej nosić fotokopie dokumentów. W Tajlandii wymieniałem pieniądze w kantorze (wymagają paszportu) a w Malezji wypożyczyłem motorynkę. W Tajlandii motorynki wypożyczałem na nieważny, przeterminowany paszport, z uciętym nożyczkami kodem kreskowym.
    • eliszka25 Re: Torebka turystyczna 28.01.25, 21:40
      Mam taką Skechers. Kupiłam głównie ze względu na kolor, ale jestem z niej bardzo zadowolona. Jest lekka, miękka i czasami nie ma dna. Dziś upchnęłam portfel, telefon, klucze, paczkę chusteczek, żel do dezynfekcji, okulary przeciwsłoneczne, parasolkę, półlitrową wodę, torbę na zakupy i czapkę zimową plus kilka drobiazgów i jeszcze coś by weszło. Idealna w podróży. Można ją nosić jako crossbody lub odpiąć długi pasek i nosić na ramieniu.
    • imponderabilia20 Re: Torebka turystyczna 28.01.25, 22:35
      Nie wydziwiac i wziąć plecak
      • kk345 Re: Torebka turystyczna 28.01.25, 23:09
        I nosić w nim pieniądze i dokumenty?
      • malaperspektywa Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 08:30
        Plecak to na wodę i przekąski. Dokumenty, telefon, kasa - nerka. Najważniejsze - dużo kieszonek. Moja ma z dziesięć lat więc firmy nie polecę ale ma trzy większe komory i dodatkowo dwie malutkie kieszonki po bokach idealne na pomadkę, plastry i coś przeciwbólowego. Nie ruszam się na wyjazdach bez niej. Genialny wynalazek.
    • pffpffpff Re: Torebka turystyczna 28.01.25, 22:50
      Od zawsze mini typu cross body camera bag.
      Czarna albo zlota.
      Jeśli jest prosta, lekka i ladna robi za torebkę do zwiedzania w szortach i tshircie i za torebkę na wieczorne wyjście do knajpy - w sukience i obcasach.
    • pepsi.only Re: Torebka turystyczna 28.01.25, 23:02
      Nerka w pasie, polecam tego typu, albo bardzo podobną: a-sport4f.com/sklep/nerka-4f/?attribute_pa_kolor=jasny-roz&attribute_pa_rozmiar=one-size
      A na plecy mini plecak. Lub dowolna torebka listonoszka, która mieści butelkę z wodą, i inne.
    • ichi51e Re: Torebka turystyczna 28.01.25, 23:47
      W Azji to lesportsac - świetna w tłum się wtapia.
    • dame_de_coeur Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 01:22
      Miałam małą torebkę z przegródkami Reisenthel. Ostatnio odkryłam markę Larkson i kupiłam „banan” w rozmiarze M. Lekka, nieprzemakalna i pojemna.
    • cranberries1983 Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 08:52
      nerek nie polecam
      kazda ktora znam - kótrą okradizono
      używała nerke, nigdy plecak
      • kropkacom Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 09:54
        Jak okradziono, bo akurat nad nerką mam najlepsza kontrolę. Mam ją z przodu i swobodnie kontroluje co się z nią dzieje.
        • kropkacom Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 10:00
          Ja noszę nerkę przez ramię.
    • danaide2.0 Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 09:49
      Moja matka podróżuje z nylonową Samsonite, tańsze wersje są w sklepach turystycznych, np. Jack Wolfskin.
    • kropkacom Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 09:52
      Nerka i tylko nerka.
      • kropkacom Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 10:03
        Z nerka przez ramię nie muszę tez kombinować w toalecie. Nie przeszkadza w czynnościach wink
    • tiffany_obolala Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 10:14
      Jak zobaczyłam tytuł wątku, to byłam pewna, że mowa o torebkach na odchody (ludzkie), które mają być rozdawane turystom w Tatrach.

Ad rem: dokumenty, karty i grubsze banknoty nosiłam zawsze w takich specjalnych torebkach zakładanych pod ubranie - albo na szyi, albo na pasie biodrowym. A telefon, maseczkę (w Azji czasem niezbędna) i drobne - w nerce.
    • mama-ola Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 11:52
      Ja noszę plecaczek crossbody z przodu. Coś takiego jak na zdjęciu, chociaż mój jest brzydszy (może czas na nowy). Moje dzieci mówią, że to się nazywa saszeta. Jako plecak się tego nie założy, jest tylko jeden pasek.
    • wena-suela Re: Torebka turystyczna 29.01.25, 12:13
      Zabieram torebkę którą lubię. Nic wiszącego na szyi. I nie przyszło mi do głowy zabieranie innych dokumentów w Azji niż w Europie. Do torebki zabieram spory portfel Kiplinga, na obcą walutę, karty, można tez wcisnąć telefon jak na plażę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka