Dodaj do ulubionych

Co sie zmienilo w Polsce na plus

26.02.25, 20:29
Na przestrzeni ostatnich 20 lat?

- rynek pracy sie ucywilizowal
- mniej januszostwa i mobbingu
- ludzie maja lepszy stosunek do zwierzat
- digitalizacja przychodni i urzedow
- lepsza jakosc jedzenia ( i wieksza swiadomosc konsumentow)
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 26.02.25, 20:37
      Tak, digitalizacja jest super. Pozostań na linii. Jesteś 47 w kolejce.
      • mysiaapysia Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 26.02.25, 20:40
        O matko! Myślałam, że to tylko u nas w przychodni...
      • czerwonylucjan Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 26.02.25, 22:54
        Eee co? Wszystko sobie rezerwuje online, albo dzownie i wybieram 2 aby oddzowonili
        • 35wcieniu Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 05:52
          I uwazasz że tak jest wszędzie? I nigdy nie słyszałaś o problemach z rejestracją, z niemożnością umówienia, z niemożnością odwołania, z terminami na za 5 lat?
          Okeeej...
          Myślałam że pytanie o Polskę, nie o bańkę.
          • konsta-is-me Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 09:01
            Terminy wynikają z niedostatecznej ilości medyków/ miejsc w szpitalach itp.
            Z sama digitalizacja to nie ma nic wspólnego.
            A że paniom rejestratorkom nie chce się odbierać telefonów ?- no to i 20 lat temu też im się nie chciało, to zależy od przychodni , mnie fascynuje że niektóre jeszcze się utrzymują , chodzą tam wyłącznie emeryci ,przyzwyczajeni do PRL- owskich warunków.
            • 35wcieniu Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 09:26
              No a jak się mają nie utrzymywać jak sama mówisz że brakuje medyków. Jak już istnieja to mają chętnych na usługi.
              A terminy wynikają z wielu kwestii, nie tylko z braku medyków. Również np. z tego że odwołanie wizyty i tym samym zwolnienie miejsca komuś innemu często graniczy z cudem bo nie ma jak się dodzwonić.
              Albo z tego że musisz rezerwować wizytę żeby odebrać wyniki bo przychodnia uznaje tylko kartkę papieru, nie żadne tam systemy. I że tę kartkę może wydać wyłącznie lekarz. I że jak już się na ten odbiór umówisz i chcesz odebrać to się okazuje że zapomniano ci powiedzieć że pan doktor dzisiaj nie jest obecny bocośtam. I że musisz jechać kolejny raz. To moja własna historia z końcówki zeszłego roku, albo początku tego -juz nie pamiętam bo jeździłam tam łącznie chyba 4 razy żeby dostać kartkę papieru.
              A jestem młoda i mobilna. Jak sobie radzą starzy i chorzy- wiadomo.
              • konsta-is-me Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 16:14
                Ale w tej "emeryckiej' akurat medyków jest pod dostatkiem.
                Tylko do jednej są kolejki ,druga siedzi w gabinecie i czeka na nikogo , bo jest koszmarna psychopatka, naprawdę uwielbia znęcać się nad ludzmi ,z jej powodu zmieniłam przychodnie , nowa jest 3.5 km dalej.
                Ale - w tej przychodni 3.5 km dalej wyniki odbieram online , rejestruje się online ( albo odbierają telefony) , anulować wizytę też mogę online,o receptę też moge poprosić online ( i dostaje kod).Do specjalisty/ na badanie/ zabieg też online.
                Medyków jest do wyboru, do koloru.
                Owszem trzeba czekać tydzień,ale jest teleporada
                W starej przychodni nie było teleporady a czekać też trzeba było tydzień bo "pacjenci ( emeryci) tak wolą!". I siedzą tam 3 lekarki- dwie mocno zaawansowane wiekiem i już trochę z demencja jedna, ale, powiedzmy leczą. Plus młodsza ,ta psychopatka, która po prostu sobie siedzi parę h w gabinecie bezczynnie,skargi i zażalenia na nią lecą, nikt nie reaguje.Poza tym jest sennie i cicho - bo już tylko ci okoliczni emeryci tam zaglądają.
                Fakt,że to są realia dużego miasta, gdzie jest ogrom przychodni, klinik i szpitali ale nieprawda że "się nie da ".
                Dałoby się, ale jak kieruje tym stara prukwa/ prukw/prukiew(?), która/y pierdzi w stołek i się już nie chce ,to jest jak jest.

• saszanasza Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 15:11
              konsta-is-me napisała:

> Terminy wynikają z niedostatecznej ilości medyków/ miejsc w szpitalach itp.

I z faktu że chorzy nie odwołują wizyt, ba, nawet potwierdzają że będą a potem nie przychodzą lub zapisują się w kilka kolejek jednocześnie (na kilka różnych skierowań).

> Z sama digitalizacja to nie ma nic wspólnego.
              > A że paniom rejestratorkom nie chce się odbierać telefonów ?- no to i 20 lat te
              > mu też im się nie chciało, to zależy od przychodni , mnie fascynuje że niektóre
              > jeszcze się utrzymują , chodzą tam wyłącznie emeryci ,przyzwyczajeni do PRL- o
              > wskich warunków.

Jestem taką panią z rejestracji i wierz mi, gdybym miała cały dzień tylko odbierać telefony i umawiać pacjentów na wizyty, miałabym cudowną pracę😊
        • milva24 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 11:28
          Zazdroszczę. Gdy próbowałam umówić córkę do specjalosty w szpitalu dziecięcym w końcu się poddałam, wzięłam dzień urlopu i pojechałam osobiście. Na miejscu kolejki do rejestracji nie było, załatwiłam temat w 5 minut a w tle telefon sobie dzwonił....
      • mizantropka_20 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 05:33
        A co ma dygitalizacja do telefonicznej rejestracji? Możesz wyjaśnić nierozumiejącej?
      • iwles Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 06:00
        35wcieniu napisał(a):

> Tak, digitalizacja jest super. Pozostań na linii. Jesteś 47 w kolejce.
        >

Yyyyyy ma pewno wiesz, co to jest digitalizacja?

• 35wcieniu Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 07:12
          Yyyyy... Do ciebie trzeba wszystko drukowanymi i wyjaśniając związki przyczynowo skutkowe?
          Mówię że jest masa miejsc gdzie nadal nie są w stanie ogarnąć takiego niesamowitego wynalazku jak telefon. O digitalizacji dowiedzą się tam może w przyszłym stuleciu.
          • paskudek1 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 10:01
            Ależ oni o digitalizacji doskonale wiedzą. Po prostu albo nie mają środków albo chęci żeby ją ogarnąć.
            A co do kolejki do rejestracji to niedawno musiałam iść do lekarza, a w przychodniach tłumy. No to poszłam rano, ZANIM otworzą rejestrację. Przede mną już stało jakieś 7 osób. Pani w rejestracji szykowała wszystko czego potrzebuje na rozpoczęcie pracy. Była SAMA.
            Kiedy otworzyła okienkiem za mną (a ja byłam jakaś 8 czy 9)stalo już ze 20 osób.
            Od każdego przyjmij info pt imię, nazwozko, data urodzenia, bo tak mają karty oznaczone, wyciągnij kartę, sprawdź w systemie ubezpiecxnie, zapisz do lekarza, podaj pacjentowi godzinę wizyty.
            Serio - wcale mnie nie zdziwiło że NIE ODBIERASZ ciągle dzwoniącego telefonu.
            Może jakby przychodnia dała DWIE panie od rana, no ale trzeba by było im zapłacić prawda?
            • 35wcieniu Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 10:04
              No. I tyle w temacie zmiany na plus w kwestii digitalizacji.
              • paskudek1 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 20:43
                35wcieniu napisał(a):

> No. I tyle w temacie zmiany na plus w kwestii digitalizacji.
                >

Z digitalizacją to nie ma nic wspólnego 🤣🤣
                • 35wcieniu Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 23:06
                  Z digitalizacją to nie ma nic wspólnego

No otóż to, dokładnie o tym mówię. Dekady miną zanim zostaną rozwiązane problemy z takimi rzeczami jak telefony i rejestracja, o ile w ogóle, więc co tu mówić o bardziej zaawansowanych rozwiązaniach.
                  Do digitalizacji dojdą pewnie już nie za naszego życia.
                  • aandzia43 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 21:56
                    35wcieniu napisał(a):

> Z digitalizacją to nie ma nic wspólnego
                    >

>
                    > No otóż to, dokładnie o tym mówię. Dekady miną zanim zostaną rozwiązane problem
                    > y z takimi rzeczami jak telefony i rejestracja, o ile w ogóle, więc co tu mówić
                    > o bardziej zaawansowanych rozwiązaniach.

Mnie się wydaje że w opisanym przypadku chodzi o banalne staroświeckie braki kadrowe, nie digitalizacje i inne acje. Stada babć i dziadków nie będą się rejestrować internetowo, a nie-babcia też często potrzebuje bezpośredniej rozmowy z recepcją żeby by coś ustalić.
          • mizantropka_20 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 20:41
            YYYYYYYY, czyli nie masz pojęcia, co to jest dygitalizacja. Ale gdzież najmądrzejsza i pouczająca na każdym kroku innych przyzna się do własnej ignorancji.
            • mizantropka_20 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 20:44
              *digitalizacja
      • gryzelda71 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 10:02
        Digitalizacja jest ok. No chyba, że....
        W szpitalu wprowadzili system nr do rejestracji. Pobierasz nr, aby pani z rejestracji zapisała cie do specjalisty. Fajnie, ale to absolutnie nic nie zmieniło kolejka jak była tak jest. Tylko ludziska narzekaj.... ze trzeba czekać bo kilkanaście nr pobranych pomyłkowo, ale się wyświetlą, a czas płynie....
        • gryzelda71 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 10:05
          Cala reszta, jestem bardzo zadowoloa, że z każdego niemal miejsca mogę załatwić dużo spraw niewymagających mojej obecności.
        • chicarica Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 28.02.25, 15:30
          Najlepszy system na świecie z tymi numerkami, u nas działa doskonale wszędzie, nawet w sklepie. Jakoś nikt nie pobiera trzydziestu numerków.
          • gryzelda71 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 09:48
            No cóż, może pacjenci tłuki prawda? U ciebie dziala doskonale, tu IMO całkiem zbedne, bo nic nie zmienia. Kolejka.jak była tak jest.
            • czerwonylucjan Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 10:04
              Dziwne, ze wszedzie dziala a u ciebie nie dziala..
              • gryzelda71 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 15:24
                No działa kazdu się zapisze do specjalisty. Dokładnie tak jak sprzed ery pobrania bileciku. Nic to nie zmienia.
                • taki-sobie-nick Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 22:33
                  gryzelda71 napisała:

> No działa kazdu się zapisze do specjalisty. Dokładnie tak jak sprzed ery pobran
                  > ia bileciku. Nic to nie zmienia.

No ale NOWOCZEŚNIE jest! [sarkazm]
                • chicarica Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 22:33
                  Tak samo albo nie tak samo. Dla mnie sam fakt że nie muszę dopytywać kto ostatni, potem pilnować po kim jestem (w międzyczasie wypłynie jeszcze pięć osób z kategorii "ja byłam za tą panią tylko się poszłam wysikać/ posadzić pelargonie/ odebrać bombelka z liceum"), oraz że ten system działa absolutnie wszędzie stanowi doskonały komfort psychiczny z powodu braku konieczności wchodzenia w interakcję z komitetem kolejkowym.
            • chicarica Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 22:30
              Czy tłuki to nie wiem, pewnie się nie mogą przestawić. Natomiast absolutnie cudowny jest fakt, że na słynne "przepraszam, kto jest ostatni?" natknęłam się wyłącznie w polskim konsulacie, gdzie swoją drogą maszynka do numerków jest, ale wyłączona big_grin big_grin big_grin Nie przyjęła się, podobnie jak prawo budowlane na Podkarpaciu. No co robić jak się nie da big_grin
              • gryzelda71 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 11:04
                Przed biletomatem sytuacja wyglądała tak. Stoi kolejka do 3 albo 4 okienek rejestracji. Idę, staje w kolejce i czekam przesuwając się w ich kierunku.
                Teraz idę do biletomatu, pobieram i idę w kierunku okienek rejestracji. Tam już nie ma kolejki, bo po co, każdy zobaczy swój nr na wyświetlaczu. Więc stoją ludzie, ale nieuformowani w wężyk. Co się zmieniło? Zamiast pytania pani ostatnia jest to nie pani nr się wyświetla?
                • chicarica Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 13:58
                  Być może w tym miejscu nie jest to aż tak duża różnica (nie do końca rozumiem stanie w kolejce nr 1). W innych miejscach może jest potrzebniejsze, a ludzie jak się przyzwyczają że ten system jest wszędzie, to używają z automatu. Przykład 1: numerek w supermarkecie do stanowiska w którym kupuje się sery, wędliny i garmaż na wagę, przed świętami, biorę numerek, widzę że jest sporo ludzi przede mną, więc międzyczasie robię inne zakupy a do stoiska wracam gdy zbliża się mój numerek. 2. Przychodnia czy badanie krwi: wbijam swój pesel na automacie żeby potwierdzić swoje przybycie na umówioną wizytę, lekarz lub pielęgniarka wychodzi po mnie gdy nadchodzi moja pora wizyty, nie muszę dyskutować z żadnymi "kto jest ostatni", "pan tu nie stał" ani "pani ma na 14.45, a ja na 14.53 to jestem przed panią" ani z "ja tu siedzę już od rana" i "ja tylko wejdę zapytać". 3. Jakiekolwiek okienko: nie muszę stać w kolejce, nie ma "ja będę za panią tylko podlecę na marsa" ani "ja tu byłem za tym panem tylko poszedłem się wysikać i teraz nagle pojawiam się z 15 kuzynami".

Po tym jak widziałam z pozycji uczestnika jak wygląda oczekiwanie na wizytę w przychodni chirurgicznej szpitala w Gdańsku, gdzie ludzie np. przepuszczali w kolejce znajomego księdza albo zrywali się i chamsko wbijali do gabinetu gdy starsza, chora osoba pomału zbierała się z siedzenia, albo powstały dwie konkurencyjne kolejki gdzie doszło wręcz do fizycznych przepychanek w drzwiach, błogosławię system automatów numerkowych i zawsze będę go błogosławić.
                  • advanced48 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 14:49
                    W jednej z przychodni lodzkich organizacja pracy poszła jeszcze dalej. Najpierw trzeba postać w kolejce (tradycyjnej, z wszystkimi atrybut ami kolejki) do okienka, gdzie pani wydaje numerki i naklejki na pobrana krew, zgodnie ze skierowaniem, a później - to już tylko ekran, wyświetlonym numer, wejście. Oczywiście, najpierw płatni (z litera) , później NFZ (z litera B).
                    • chicarica Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 21:50
                      Przedziwny system. Do wydawania numerków wystarczy mały automacik. Naklejki czy tam fiolki może wybierać pielęgniarka pobierająca.
                      • advanced48 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 03.03.25, 06:40
                        Pielęgniarka pobierając jest od pobierania, prace "biurowe" wykonuje rejestratorka.
                    • nenia1 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 21:54
                      advanced48 napisał(a):

> W jednej z przychodni lodzkich organizacja pracy poszła jeszcze dalej. Najpierw
                      > trzeba postać w kolejce (tradycyjnej, z wszystkimi atrybut ami kolejki) do oki
                      > enka, gdzie pani wydaje numerki i naklejki na pobrana krew, zgodnie ze skierowa
                      > niem, a później - to już tylko ekran, wyświetlonym numer, wejście. Oczywiście,
                      > najpierw płatni (z litera) , później NFZ (z litera B).

Tobie to ciągle wiatr w oczy, jak żyję czegoś takiego nie widziałam.
                      • taki-sobie-nick Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 21:57
                        nenia1 napisała:

> advanced48 napisał(a):
                        >
                        > > W jednej z przychodni lodzkich organizacja pracy poszła jeszcze dalej. Na
                        > jpierw
                        > > trzeba postać w kolejce (tradycyjnej, z wszystkimi atrybut ami kolejki)
                        > do oki
                        > > enka, gdzie pani wydaje numerki i naklejki na pobrana krew, zgodnie ze sk
                        > ierowa
                        > > niem, a później - to już tylko ekran, wyświetlonym numer, wejście. Oczywi
                        > ście,
                        > > najpierw płatni (z litera) , później NFZ (z litera B).
                        >
                        > Tobie to ciągle wiatr w oczy, jak żyję czegoś takiego nie widziałam.

No i co z tego? Ja też nie, ale nie mieszkam w Łodzi.
                  • gryzelda71 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 03.03.25, 08:57
                    Ale ja posze o czyms innym.
                    Biorę bilecik z biletomatu, zeby zarejestrować się do specjalisty. Pani ustala ze mną termin. W danym terminie idę pod odpowiednie drzwi, za którymi czeka na pacjentów specjalista. I który, o czym informuje napis na drzwiach decyduje o kolejności przyjęcia, a godzina jest tylko orientacyjna. Nic się nie zmieniło. No poza pobraniem nr do rejestracji.
    • zanetka.x Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 26.02.25, 20:37
      Zamiast wąsatych januszow biznesu w taksowkach, są młodzi dynamiczni i przystojni Gruzini i inni kierowcy z bylych republik radzieckich.
      • simply_z Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 26.02.25, 22:02
        Jeśli ktoś jeździ uberamk, boltami i innym szajsem,
      • mizantropka_20 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 05:35
        Jak widać bardzo cię owi (młodzi i przystojni) kręcą, co nie marny trolliku?
      • abria Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 20:28
        tak: a sprowadził ich Kaczyński z PiSem
    • alexis1121 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 26.02.25, 20:41
      Płatność za parkowanie z poziomu telefonu komórkowego. Nic nie działało mi na nerwy tak, jak pochodzenie do parkometru i wbijanie cyferek. Jednak nie wydaje mi się, żeby ludzie mieli lepszy stosunek do zwierząt.
    • alina460 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 26.02.25, 20:45
      Jedzenie lepsze? No, nie wiem...
      • czerwonylucjan Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 26.02.25, 22:56
        Ogolem tak, mniej glutaminianow sodu, wypelniaczy itd
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 03:25
          Chyba śnisz!
          • infinitypool Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 06:53
            Zapraszam do DE, nie uświadczysz parówki bez azotynów. Nikt się tutaj też tym specjalnie nie interesuje i ludzie nie czytają etykiet i jedzą syf. W Polsce jest zdecydowanie większy wybór produktów z dobrym skladem
          • mocca25 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 07:12
            Ja czytam składy i jest lepiej. Oczywiście ta częśc, która była zła nadal jest zła, ale pojawiło się wiele nowych produktów i dostawców.
          • czerwonylucjan Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 11:36
            Porownuje oferte takiej chociazby biedronki - kiedys i dzis
    • runny.babbit Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 26.02.25, 21:11
      - stosunek społeczeństwa do kościoła katolickiego. Myślę że mało kto spodziewał się takiego obrotu wydarzeń
      - mimo wszystko lepsze powietrze w zimie, choć wciąż dużo do zrobienia
      -zakaz palenia w przestrzeni publicznej
      • johana741924 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 26.02.25, 21:37
        Płatności blik
        Paczkomaty
        Raczkująca ale jednak większa tolerancja dla inności np osób homoseksualnych, osób z autyzmem
        • taki-sobie-nick Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 00:53
          johana741924 napisał(a):

> Płatności blik
          > Paczkomaty
          > Raczkująca ale jednak większa tolerancja dla inności np osób homoseksualnych, o
          > sób z autyzmem

... a o innych nie słyszałaś, bo w mediach nie mówili
          • angazetka Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 01:51
            Wiesz, co znaczy np.?
          • mizantropka_20 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 06:02
            No, ty na pewno słyszałaś i to nie w mediach (czyżby głosy w twojej głowie?), przybliżysz, czy swoim zwyczajem będziesz szczuć?
      • hrasier_2 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 26.02.25, 21:55
        "mimo wszystko lepsze powietrze w zimie. Gdzie takie jest??
        • runny.babbit Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 26.02.25, 22:57
          W dużych miastach gdzie walczyli z kopciuchami.
          • riki_i Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 00:42
            Choćby w centrum Krakowa.
          • angazetka Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 01:52
            Od paru dni w Warszawie powietrze można jeść.
            • marianna1960 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 05:21
              To wyjedź poza Warszawę do okolicznych wiosek zobaczysz co to smog
            • pepsi.only Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 09:51
              Przyjedź do mnie, odczujesz różnicę...
              tak do granicy miasta jest spoko, mijasz tablicę końca miasta, i wjeżdżasz w siwą mgłę, mgłę z dymów. Mniejsze miejscowości są najgorsze- o ile nowe domostwa nie smrodzą tak, nawet deweloperki, tak tam gdzie są stłoczone budynki z lat 60-70-80-a przede wszystkim 90tych to jest źle, bardzo źle.
              I tu może dodam, było lepiej, był tzw ring, i tzw. korytarz powietrzny, niestety powstało duże centrum handlowe, a pola wokół to teraz strefa ekonomiczna, duże fabryki i magazyny mocno utrudniają wymianę powietrza.
        • beata985 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 07:55
          hrasier_2 napisał:

> "mimo wszystko lepsze powietrze w zimie. Gdzie takie jest??

U mnie
      • m78wt3c Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 15:59
        runny.babbit napisał(a):

> - stosunek społeczeństwa do kościoła katolickiego. Myślę że mało kto spodziewał
        > się takiego obrotu wydarzeń

😊📉
    • riki_i Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 26.02.25, 21:52
      - wymuszony odgórnie przez rząd wzrost płacy minimalnej z poziomu żartu do poziomu marności
      - ewolucja kolei z "największego syfu jaki można sobie wyobrazić" do poziomu zadowalającego (nie dotyczy pociągów TLK)
      - rewelacyjne tempo budowy nowych dróg z nielicznymi wpadkami (np. brak bezkolizyjnego wylotu z W-wy na Gdańsk, częściowe zabudowanie korytarza pod tę drogę w latach 90-tych, obecnie konieczność budowy dwóch ultradrogich tuneli i inwestycja wciąż "w lesie")
      - likwidacja kopciuchów w wielkich miastach, inwestycje w transport bezemisyjny (autobusy elektryczne, CNG, LNG, śladowo wodór) , generalnie zauważalna poprawa jakości powietrza
      - znaczny spadek cen (w stosunku do dochodów) wycieczek zagranicznych od touroperatorów, Polaków nie kwateruje się też już w piwnicach i pokojach substandardowych oraz najgorszych hotelach jak to 20 lat temu bywało
      - 91 tys. osób otrzymuje emerytury z systemu powszechnego w wysokości powyżej 10.000 zł brutto (grudzień 2024r.), co jest kroplą w oceanie, ale jest i powoli rośnie (wcześniej tylko cwane skunksy z grup uprzywilejowanych mogły się załapać)
      - minimalne marże lub sprzedaż dumpingowa (ze stratą) na spożywce z powodu nieustającej wojny cenowej sieci dyskontów
      - czystość i zadbanie, w porównaniu z wieloma krajami w Polsce jest czysto i na pewno czyściej niż 20 lat temu
      - nadal nie mamy islamskich nożowników i gwałcicieli grasujących po ulicach, choć mafia gruzińska stara się jak może zagospodarować teren

------------------------------------------------------------------------------------
      Ale dodam też co się zmieniło na minus , albo trwa nadal w beznadziei:

- kompletna zapaść sądownictwa, ludzie znowu rozwodzą się po parę lat, 1-2 rozprawy w roku
      - opieka zdrowotna na NFZ, odległe terminy specjalistów, słaba jakość oferty w licznych obszarach
      - folwark pańszczyźniany w wielu miejscach pracy, zwłaszcza spółkach skarbu państwa, trwa w najlepsze
      - jakość klasy politycznej spada wciąż na pysk (Matecki, Mejza, pani Arent i reszta pisowskiego płazu, konfederaci nie lepsi, sporo żałosnych postaci na lewicy i w reszcie partii politycznych, silne wpływy grup lobbingowych w partiach vide żenująca pani Bodnar, słup z szemranej branży śmieciowej kandydująca z Trzeciej Drogi na prezydenta Wrocławia itp.)
      - dużo mniej pięknych kobiet na ulicach (może być obserwacją błędną z powodu starczego zaniku libido u Rikiego bądź jego narastających problemów ze wzrokiem....)
      • izabela1976 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 00:10
        Masz rację. Sądy to jakaś masakra. Moja sprawa zaczęła się w 2015 r. i końca nie widać. Przy dobrych wiatrach i 3 obowiązkowo minimum rozprawach to jakieś jeszcze 2 lata. A że tak nie będzie to wiem już teraz.
      • bywalec.hoteli Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 01:00
        riki, w dużej mierze się z Tobą zgadzam

a czas działania sądów to masakra masakry
    • sandy_cheeks Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 26.02.25, 21:55
      Drogi, szczególnie eski i autostrady, ale lokalne też są w dużo lepszym stanie niż kiedyś. Dodatkowo wybudowano wiele kilometrów dróg rowerowych (przynajmniej u mnie w mieście), jutro wybieram się bajkiem do biura i 90% będę jechać ścieżkami rowerowymi 🚴
    • pepsi.only Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 26.02.25, 22:01
      AUTOSTRADY! wreszcie mamy autostrady
      i ścieżki rowerowe
      i wszelkie takie udogodnienia
      zieleń w miastach
      tanie loty z Polski, można lecieć za granicę w dowolnym kierunku świata, jest to dostępne na wyciągnięcie ręki, ale i tu u nas powstało mnóstwo miejsc wypoczynkowych, fajna baza noclegowa, od wielkich hoteli, po różne pensjonaty i wynajem krótkoterminowy
      dużo restauracji, knajpy i knajpki, jedzenie z dostawą do domów
      paczkomaty
      zajebiste koncerty, festiwale
      Większa świadomość designu, zabytków, i renowacji- zrobiły się modne chaty drewniane, ludzie je kupują i remontują, większa śaidomość designu z okresu PRLu, nie tylko meble, czy lampy, ale szkło, porcelana, Ćmielów, Bolesławiec, Włocławek, wszelkich bibelotów.
    • kasia_kar Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 26.02.25, 22:42
      Fundusze Unijne sprawiły że na wsiach pojawiły się chodniki, kanalizacja i wyremontowane domy kultury.
    • chicarica Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 26.02.25, 23:01
      Kultura i bezpieczeństwo jazdy.
      • czerwonylucjan Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 26.02.25, 23:09
        Nie wiem jak bylo kiedys, ale miganie na lewym pasie na mnie gdy jade 140 przu ograczniczeniu 120 mnie wku.....
      • princesswhitewolf Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 00:12
        >Kultura i bezpieczeństwo jazdy.

Nie smile)
        • bezmiesny_jez Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 13:35
          Jak często jeździsz samochodem po Polsce...?
          • princesswhitewolf Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 13:56
            Co kilka lat. Sadzisz ze przyjezdzam do Polski i jezdze po niej autobusami PKS czy pociagiem?

Wlasnie osoby ktore co pare lat przyjezdzaja sa najbardziej obiektywne w kwestii zmian. Widza te zmiany. A jak ktos siedzi w tym to mniej
            • nenia1 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 14:14
              princesswhitewolf napisała:

> Wlasnie osoby ktore co pare lat przyjezdzaja sa najbardziej obiektywne w kwesti
              > i zmian. Widza te zmiany. A jak ktos siedzi w tym to mniej.

Ciekawe ile zobaczysz przez ten tydzień co kilka lat. Trudno się pogodzić, że ten pociąg odjechał?

• princesswhitewolf Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 14:36
                A mowimy o zwiedzaniu? Bo ja o jezdzie samochodem.

Duzo wtedy jezdze odwiedzajac wiele osob.

Ja nie mowie ze sie troche nie poprawilo, ale wystarczy popatrzec na smiertelnosc na drogach - porownanie krajow Europy. No Polska nie nalezy do najbezpieczniejszych.

Ludzie jezdza za szybko, mlodzi mezczyzni miszczowie kierownicy sa najgorsiz wpuszczanie kogos z boku nie jest norma i przez to sa korki. Jest mało wyrozumiałości na drogach a duzo szarzowania.
                • nenia1 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 14:44

> A mowimy o zwiedzaniu? Bo ja o jezdzie samochodem.
                  >
                  > Duzo wtedy jezdze odwiedzajac wiele osob.
                  >
                  > Ja nie mowie ze sie troche nie poprawilo, ale wystarczy popatrzec na smiertelno
                  > sc na drogach - porownanie krajow Europy. No Polska nie nalezy do najbezpieczni
                  > ejszych.
                  >
                  princess co z tobą? Bo naprawdę jest coraz większy regres...aż przykro się czyta. To nie jest wątek porównujący Polskę do krajów zachodnich. To jest wątek, który porównuję Polskę teraz do Polski sprzed 20 lat. Ja pinkolę, czy to jest takie trudne do zrozumienia? Przecież nawet w tytule masz.
                  • princesswhitewolf Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 15:58
                    No wlasnie to jest cos co sie nie zmienia od komuny - brak umiejetnosci rozmawiania w sposob kulturalny. Zaraz " cos musi byc z kims", albo " nie umiesz czytac".
                    Przecietny Polak nie potrafi argumentowac bez przytykow i ponizania.

Moglabys to wyrazic bez tonu wyzszosci tylko wskazujac w sposob bez ad personam wycieczek. No ale to nie do pokonania
                    • mocca25 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 16:04
                      Czego jesteś najlepszym dowodemsmile
                    • nenia1 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 16:26

> No wlasnie to jest cos co sie nie zmienia od komuny - brak umiejetnosci rozmawi
                      > ania w sposob kulturalny. Zaraz " cos musi byc z kims", albo " nie umiesz czyta
                      > c".
                      > Przecietny Polak nie potrafi argumentowac bez przytykow i ponizania.
                      >
                      wierz mi, byłam bardzo powściągliwa w stosunku do ciebie i tego co piszesz. Za wiele szowinistycznych haseł jakie tu wygłaszasz na forum powinnaś po prostu być wycinana. Nie ucz innych kultury tylko zacznij od siebie. Niestety nie zrozumiałaś przesłania wątku, i zdarza ci się coraz częściej kompletnie nie zrozumieć co ludzie do ciebie piszą i o czym piszą. Teraz też nie zrozumiesz, tylko poczujesz się urażona. Tak jest zawsze. A potem wygłoś kolejne ojkoficzne/szownistyczne hasło o Polakach.
                      • czerwonylucjan Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 21:16
                        Typowa dyr marketingu, to co niedorozumie to dogada
            • chicarica Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 28.02.25, 08:29
              Princess, jeżdżę po Polsce mniej więcej ze dwa-trzy razy w roku. Postęp jest widoczny.

Nie jest idealnie, wiadomo, ciągle jeszcze są migacze i poganiacze, ciągle nerwy i pośpiech i korki się zwiększyły. Bywają wariaci i jest problem z ludźmi z odebranymi uprawnieniami. Natomiast jest dramatyczny wzrost kultury i bezpieczeństwa, ludzie nie cisną już jak wariaci i są znacznie uprzejmiejsi niż np. 10 lat temu. Pewnie przyczyniły się do tego surowsze kary, droższe mandaty.

Wpuszczanie kogoś z boku lub przepuszczanie z miejsca parkingowego itp. jest w Polsce normą, normą to nie jest np. w Szwecji gdzie ludzie są wręcz zdziwieni jak puszczasz, a jak ktoś ma pierwszeństwo to jedzie i nie ma jakiegoś tam ustępowania czy przepuszczania. Jest porządek dzięki temu bo wiadomo kto ma jechać a kto czekać, ale dla mnie po przyjeździe z Polski to było lekkie zdziwienie bo odruchowo przepuszczałam.

Naprawdę za rzadko bywasz w Polsce by to ocenić. Dużo zmian moim zdaniem to jest wręcz ostatnie 2 lata mniej więcej.
      • riki_i Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 00:42
        chicarica napisała:

> Kultura i bezpieczeństwo jazdy.

Zależy gdzie. A2 na odcinku Warszawa - Łódź to często horror.
        • princesswhitewolf Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 11:33
          W ogole wiele rzeczy sie zmienilo ale " miszczowie" kierownicy nadal kroluja
          • madami Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 16:05
            miszczowie zdarzają się, tak samo jak i w innych krajach
        • chicarica Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 28.02.25, 15:33
          Warszawa to inny świat. Północ kraju - bardzo przyjemnie się obecnie jeździ, a raczej jechałoby się gdyby nie warszawka na drogach od czerwca do września wink

Postęp jest moim zdaniem dramatyczny, gdzieś tak w późnym koronawirusie się zaczęła mocna zmiana na lepsze.
      • madami Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 16:04
        TAK! Zrobiliśmy po tym względem skok cywilizacyjny
    • princesswhitewolf Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 00:11
      >lepsza jakosc jedzenia

Chodzi ci o restauracje chyba i moze wybor w sklepach?
      • czerwonylucjan Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 11:45
        Porownaj marke wlasna biedronki kiedys i teraz.. a nir sorry ty oceniasz oferte z poziomu tego ci ci dowiaza do polskiego sklepu w uk..
        • princesswhitewolf Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 13:55
          Owszem, ale dowoza wszystko prawie. Mamy tu bardzo wielkie sklepy samoobsługowe z polska oferta.

I zeby nie bylo. Ja nigdy nie uwazalam polskiej zywnosci za zla. Mowie o produktach nieprzetworzonych
        • riki_i Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 16:37
          Jeszcze lepszy byl Lidl jak wszedł do Polski. Nie wiem , czy cokolwiek było tam jadalne. A teraz... inna galaktyka.
    • sueellen Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 00:47
      - Co zmieni się w Polsce na plus?
      - podatek VAT 😊

Zgadlam?
      • noname2021 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 01:11
        Tanie linie lotnicze.
        Ceny biletow na nie sa fantastyczne!
        • 35wcieniu Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 05:52
          Były.
          • mocca25 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 07:07
            Mówimy o 20 latach. Ta sama trasa w podobnym standardzie 20 lat temu kosztowała mnie 1500 PLN a teraz 800 (mówię o tradycyjnych liniach). I to pomijając inflację, czym jest 1000 pln teraz a czym było 20 lat temu.

A 20 lat temu to też już było o wiele taniej niż 25 lat temu o 30 nie wspominając
            • 35wcieniu Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 08:09
              Mowa była o tanich linia lotniczych. A te już okres naprawdę tanich lotów mają dawno za sobą.
              • marta.graca Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 08:23
                70-80 zł za lot z Polski do Włoch to nie jest tanio?
                • 35wcieniu Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 08:40
                  W związku z czym pytasz? Nie będę oceniać co dla kogo jest tanio, mówię że to co tanie linie robiły jeszcze kilka lat temu z promocjami na tanie loty, już się nie powtórzy.
                  • marta.graca Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 08:47
                    W związku z twoim postem. Wg mnie cena, o której napisałam, jest nadal niska ( niezależnie od tego, że kilka lat temu można było polecieć za 40).
                    • pepsi.only Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 09:15
                      Wystarczy, że przeliczycie na zarobki- wtedy najlepiej widać, co jest relatywnie tanie.
                      I ewidentnie wychodzi, że loty są nadal tanie.
                • blahblah2 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 22:07
                  Mi się jeszcze nie udało dorwać tak taniego lotu, Rzym ma wysokie ceny nigdy nie zeszłam poniżej 400 zł, szczególnie w terminach które mnie interesują.
              • mocca25 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 08:49
                Ale mowa jest o 20 latach i na początku tanie linie lotnicze były po prostu tańsze niz zwykle, dopiero potem przez kilka lat były oferty za grosze.
                • 35wcieniu Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 08:59
                  Mowa jest o "na przestrzeni" ostatnich lat. I "na przestrzeni" ostatnich lat tanie linie miały różne ceny, najpierw wyższe, teraz niższe, ale moment największych promocji już się nie powtórzy, z wielu względów, nie tylko ekonomicznych.
                  • pepsi.only Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 09:14
                    Jak się loty zrobiły tanie, tak są nadal tanimi.
                    Oczywiście czasem trzeba pomanewrować pomiędzy lotniskami, ustawić sobie datę, lecieć z podręcznym a nie bóg wie iloma walizami, ale i tak nadal opłaca się w ten sposób podróżować.
                  • feniks_z_popiolu Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 09:19
                    Jednak nadal są to tanie linie. I podróż do wielu miejsc na świecie stała się po prostu dla Polaków dostępna.
              • pepsi.only Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 09:07
                A ja uważam, że w stosunku do zarobków wciąż są tanie. Może dla porównania poczytaj wątki ematki sprzed 20lat...

Rozpiszę, bo możesz negować:
                jak sięgam pamięcią to w tamtym czasie moja pensja wystarczała na opłacenie przedszkola oraz paliwo na dojazdy do pracy. Koniec.
                I nie dojeżdżałam nigdzie daleko, bo jakieś 8 km, po drodze miałam przedszkole dziecka.
                Czy wtedy opłaciłabym sobie lot na przykład do UK, oczywiście że nie, bo ogóle nie było szans na wyjazd zagraniczny, nawet z dwóch pensji
                Lot, to jedno, pobyt tam to już w ogóle kosmos, bo 1 funt wtedy kosztował średnio 8zł.
                (-pracujesz? -pracuję- to fajnie że masz pracę. Tak wyglądały 20 lat temu rozmowy młodych ludzi w Polsce) .
                No to porównajmy dziś- pensja minimalna 4626 zł brutto,
                zerknęłam sobie, za ile aktualnie polecę do Londynu z mojego pobliskiego lotniska- ważne o tyle, że ktoś mnie podwiezie, bo blisko, nie muszę płacić za parking przy lotnisku. (20 lat temu loty były Warszawa Chopin, Poznań, Katowice, a w pobliżu? w jakim pobliżu....przecież nawet Modlin działa od 13 lat dopiero )
                Tadam lecę do Londynu za 80zł/osobę w jedną stronę.
                Po UK sobie podróżuję, wracam z innego lotniska, po kilku dniach, powrót w przeliczeniu na złotówki 230zł. Razem lot w obie strony kosztuje mnie +- 310zł.
                Dobra patrzę inaczej , bilety tam i z powrotem, data podobna, pocz. marca. 186zł.
                Szczerze- drożej wyniesie mnie podróżowanie po Polsce, np wyjazd samochodem do Poznania.
                • 35wcieniu Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 09:18
                  Ja niczego nie neguję, ja w ogóle nie mówię o zarobkach, mówię o tym że mamy za sobą okres hiperpromocji na tanie loty i że on nie wróci. Tyle.
                  Nawet jeżeli ktoś uważa obecne loty za tanie - co z tego, ja w ogóle nie o tym.
                  Ja mówię o tym że nie wróci już zjawisko powszechnosci lotów za 9 zł, o tych za złotówkę to już w ogóle nawet nie wspominam.
                  • pepsi.only Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 09:38
                    Powszechność lotów za 9 złotych, a zwłaszcza za 1zł traktowałam , nadal traktuję, jak Yeti ... podobno ktoś widział Yeti.
                    Ja nie widziałam, nikt z moich znajomych.
                    Lot do UK za 80zł, jest dostępny, lecisz na pocz. przyszłego tygodnia. Pół roku temu leciałam za 39zł.
                    • 35wcieniu Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 09:45
                      No a ja widziałam, co więcej miałam całkiem spore grono znajomych znajomych, którzy mieli takie hobby że wyczajali te loty i dostosowywali pod nie urlopy i zlatali tak spory kawałek świata. Sama żałuje że wtedy tak nie latałam.
                      • pepsi.only Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 09:55
                        Powszechność lotów za 9 zł, i za 1zł,
                        i wyczajanie takich lotów, dostosowywanie swoich urlopów

wciąż nie brzmi jak synonim
                        • 35wcieniu Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 09:58
                          Nie brzmi faktycznie, nie wiem czego synonim miałby to być big_grin
                • dr.amy.farrah.fowler Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 11:03
                  20 lat temu to ja kupowałam nieruchomości z pensji. Teraz na relatywnie to samo musiałabym brać kredyt taki, że nawet już nikt mi go nie da.
    • nenia1 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 02:16
      Przez ostatnie 20 lat? W cholerę, co wynika nie tylko z subiektywnych obserwacji ale obiektywnych danych
      i twardych danych typu, że PKB Polski urosło dużo szybciej niż PKB globalne.
      Z rzeczy dostrzegalnych dla mnie:
      - rozbudowa dróg i autostrad
      - rozwój sieci handlowej
      - powstanie i rozbudowa ścieżek rowerowych, wzrost popularności rowerów
      - recykling i sortowanie śmieci
      - poprawa staniu powietrza (ciągle za mało)
      - wzrósł rynek żywności ekologicznej
      - wzrósł rynek żywności wegetariańskiej i wegańskiej
      - wzrósł rynek dóbr luksusowych i ilość zamożnych Polaków
      - zmienił się znacznie trend w budownictwie/architekturze (coraz mniej gargameli i pastelozy)
      - rozwój bankowości elektronicznej i urzędowych aplikacji mobilnych
      - widoczny wzrost zamożności wsi
      - widoczny wzrost zagranicznych wyjazdów wakacyjnych

dodatkowo

- zmniejszenie ilości wypadków drogowych
      - wydłużenie oczekiwanego okresu życia
      - spadek religijności

• 35wcieniu Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 05:54
        - zmienił się znacznie trend w budownictwie/architekturze (coraz mniej gargameli i pastelozy)

Zjawisko patodeweloperki Ci umknęło?
        Z dwojga złego pasteloza była lepsza bo łatwiejsza do zmiany.
        • pepsi.only Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 09:32
          Bo to trzeba zerknąć też dalej, w krajobraz, i na serio widać, że skończyła się era udziwnionych wielkich landar, facjatki, kolumny i lwy przy bramie, bo teraz budowane są w zdecydowanej większości proste domki, proste bryły, i sam metraż też znacznie bardziej funkcjonalny.
          Do tego samo budownictwo- energooszczędne.

Co mnie osobiście razi to panele fotowoltaiczne, bo jest to okropne w odbiorze wizualnym ( u mnie też mnie rażą, żeby nie było) no ale w wielu przypadkach to konieczność...
        • riki_i Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 11:02
          Cisną devy na PUM. Osiedle Józka Wojciechowskiego na warszawskiej Woli to jest czysta Azja. Syf do sześcianu! Sto tysięcy razy wolę gargamela Czarnego Kota przy rondzie Babka niż przekubaturowane osiedla potworki, zabudowę łanową na polach po kapuście i widoki "okna w okna".
        • nenia1 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 12:45
          35wcieniu napisał(a):

> - zmienił się znacznie trend w budownictwie/architekturze (coraz mniej garga
          > meli i pastelozy)
          >
          >

>
          > Zjawisko patodeweloperki Ci umknęło?

a jak definiujesz zjawisko? Bo jak przykładowo zaczął się szum o śmieciówki, to okazało się, że
          dla niektórych śmieciówkami były również umowy o pracę na czas określony.
      • taki-sobie-nick Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 20:54

> - spadek religijności
        >
        >
        Tak zupełnie samoistnie? [sarkazm]
        • m78wt3c Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 21:33
          taki-sobie-nick napisała:

>
          > > - spadek religijności
          > >
          > >
          > Tak zupełnie samoistnie? [sarkazm]

Przyczyn tego spadku religijności jest 150 , np chociażby tolerancja dla LGBT , Marsze Równości i już masz pustoszenie seminariów duchownych , pustoszenie plebanii i klasztorów meskich i żeńskich.

"...Traktowanie kapłaństwa jako "gay profession" stało się dla Kościoła gangreną ..." - ks.Henryk Zieliński , red.nacz. tyg. kat. "Idziemy"
          • krwawy.lolo Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 21:49
            Polemizowałbym. Akceptacja LGBT i marsze byłyby na końcu. To kwestia postępu cywilizacyjnego i związanego z nim wzrostu konsumpcji. Oczywiście należy docenić powszechność facebuków i instagramów pod strzechą. Oczywiście, na "mojej" wsi najwięksi pijacy chodzą w niedziele na mszę i wielbią Jana Pawła Olbrzymiego, niemniej jest to pozbawione rzeczywistej treści.
            • m78wt3c Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 21:58
              krwawy.lolo napisał:

> Polemizowałbym. Akceptacja LGBT i marsze byłyby na końcu. To kwestia postępu c
              > ywilizacyjnego i związanego z nim wzrostu konsumpcji. Oczywiście należy docenić
              > powszechność facebuków i instagramów pod strzechą. Oczywiście, na "mojej" wsi
              > najwięksi pijacy chodzą w niedziele na mszę i wielbią Jana Pawła Olbrzymiego, n
              > iemniej jest to pozbawione rzeczywistej treści.

Ze 150 przyczyn jedną z przyczyn jest tolerancja dla LGBT i już nikt z hloopców nie musi ściemniać rodzinie i znajomym i mówić hm hm "poczułem powołanie" , pozostało jeszcze 149 przyczyn i niektóre z nich wymieniłeś ale i tak zostało jeszcze z 145 przyczyn.
              • krwawy.lolo Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 22:10
                Jakby nie było, generalnie, im ludziom żyje się dostatniej, niezależnie od wzrostu Polski w siłę (mam nadzieję, że wiesz, co cytuję), tym mniej ich ucieka się w obronę.
                Dlatego nieco kuriozalnie jawią się kółka graniaste i inne tanutanu polityków u Oberszamana z Torunia.
                • m78wt3c Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 22:44
                  krwawy.lolo napisał:

> Dlatego nieco kuriozalnie jawią się kółka graniaste i inne tanutanu polityków u
                  > Oberszamana z Torunia.

Jedną z przyczyn powodzenia tego kolesia z Torunia dobrze uchwyciła aqua48 w przedostatnim zdaniu :

aqua48
                  Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus
                  27.02.25, 09:40
                  Bardzo pomalutku ale świadomość ludzi się zmienia.
                  Byłam zaszokowana gdy dobre parę lat temu w wiejskim sklepiku taka mocno starsza babinka w chusteczce na gówie na pytanie ekspedientki co podać sok czy napój, po krótkiej chwili zastanowienia odparła że sok bo chyba zdrowszy. Moi rówieśnicy (czyli 60+) z tejże wsi zaczęli jeździć na zagraniczne wakacje, co dawniej było nie do pomyślenia.
                  Ludzie żyją zdrowiej. Mają nieco szersze horyzonty, bardziej interesują się światem. Ciekawiej i bardziej różnorodnie spędzają swój wolny czas, może dlatego też że mają go mniej i jest cenniejszy, ale też i dlatego że jest więcej możliwości.
                  Palenie przestało być tak powszechne i modne jak dawniej. To z plusów.
                  Zwiększył się powszechny lęk przed obcymi, przed zmianami, zmniejszyła się tradycyjna rola rodziny, zmieniła rola kobiet w życiu społecznym, zmniejszył się wpływ kościoła i walor tradycyjnych wartości katolickich co dla wielu ludzi automatycznie łączy się z niepokojem i stanowi pewnego rodzaju zagrożenie stabilności życia. Generalnie w świecie jest więcej obaw co chyba też jest połączone z globalizacją..

• bmtm Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 22:00
              Jest w Polsce jakakolwiek tolerancja i akceptacja osób LGBT? Mężczyzn tej samej płci idących w Polsce za rękę widzi się może trzy razy w życiu, a za granicą spotyka się takie pary trzy razy na godzinę. Nie przyglądam się tak bardzo, ale są to skrajnie rzadkie przypadki. Jeżeli ktoś pod pojęciem tolerancji rozumie możliwość w miarę bezpiecznego życia w metropoliach czy fakt, że na wsi jakiejś parze gay/les nie spalą domu to rzeczywiście Polska jest tolerancyjna.
              • bmtm Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 22:12
                A w kwestii spadku znaczenia kościoła to mix czynników lokalnych (konsumpcjonizm, upolitycznienie kościoła i jego pazerność) i przypadkowych (porzucenie praktykowania przez covid, aktualny papież nie do przyjęcia ze swymi poglądami).
                • riki_i Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 22:17
                  No i jeszcze światły przykład licznych wydarzeń obyczajowych jak w diecezji sosnowieckiej bym dodał
              • nenia1 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 23:06
                bmtm napisał(a):

> Jest w Polsce jakakolwiek tolerancja i akceptacja osób LGBT? Mężczyzn tej samej
                > płci idących w Polsce za rękę widzi się może trzy razy w życiu, a za granicą s
                > potyka się takie pary trzy razy na godzinę.

w Albanii, Turcji czy w Rumunii, bo to też zagranica?
                • bmtm Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 23:13
                  w wielu krajach muzułmańskich to norma, choć kontekst kulturowy trochę inny. Polsce wiele brakuje do krajów typu np. Brazylia, Chile pod względem prawodawstwa i generalnej tolerancji.
      • m78wt3c Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 11:56
        nenia napisała
        -spadek religijności

Spadek religijnosci widać chociażby po malejącej ilosci zakonnic-niewolnic.

Ubywa zakonnic-niewolnic :

1990 rok - 26081

1994 rok - 24985

2000 rok - 23926

2005 rok - 23300

2010 rok - 21830

2015 rok - 20008

2016 rok - 19740

2017 rok - 19386

2021 rok - 16800

2022 rok - 16307

2023 rok - 15940
    • mizantropka_20 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 05:30
      Taaa, lepsza jakość jedzenia.... Czytasz składy? Nie musisz odpowiadać, wiem, że nie
      • marta.graca Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 07:56
        Rozumiem, że wg ciebie nie ma możliwości zakupu jedzenia z dobrym składem?
        • advanced48 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 10:37
          Oczywiście, są takie możliwości. Niestety, połowa pracujących z tych możliwości nie bardzo może skorzystać, że względu na cenę tych produktów, nie mówiąc już o kilku milionach emerytów i kilku milionach skrajnie ubogich. Wyraźna zmiana na plus będzie dopiero wtedy, gdy tych ubogich będzie 0,5%, samochodów będzie tyle co w NY, skończy się wykluczenie komunikacyjne. Prawie wszystkie osiągnięcia, wymienione w rozmowie dotyczą ludzi zamoznych, klasy średniej, czyli mniejszości społeczeństwa.
          • pursuedbyabear Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 10:51
            Naprawdę, kokosowy? Blikiem nawet moja ciocia, emerytowana nauczycielka płaci.
            Z czystszego powietrza i wody też wszyscy korzystają.
            Samochodów to akurat powinno być mniej, na rzecz publicznej komunikacji.
            • advanced48 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 11:26
              Nie każdy ma ciotkę - emerytowana nauczycielke, a przewagi płacenia blikiem nad płaceniem gotówką nie widzę. Gotówką wymaga tylko kieszeni i jest nieco bardziej odporna na oszustwa, a blok - posiadania telefonu, opłacania abonamentu, ładowania tego telefonu.
              • elkas11 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 11:33
                Zaletą tych rozwiązań jest, że nie ma przymusu płacenia blikiem. Ja też nie potrzebuję płacić blikiem, ale nie żałuję innym.
                Tak samo jak nie mam samochodu, ale nie zżera mnie zazdrość, że inni mają.
                • advanced48 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 11:44
                  Chyba jednak tak, jeśli wszędzie widzisz tylko zazdrość. Mnie fakt, że inni płacą blikiem nie przeszkadza tak długo, jak długo mogę płacić gotówką. A samochody na chodnikach ci nie przeszkadzają?
                  • elkas11 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 12:36
                    Nie wycofano gotówki z obiegu, więc o co chodzi?
                    Samochody na chodnikach mi przeszkadzają i ogólnie kultura jazdy.
                    Pytanie jednak było o to, czy się poprawiło. No więc tak, poprawiło się.
                    Jest jeszcze dużo do zrobienia, ale świadomość zagrożeń jest coraz większa. Mamy teraz chociażby pasy w samochodach, czy foteliki dla dzieci. Ludzie jeżdżą coraz bezpieczniej, chociaż do Szwecji nam bardzo daleko.
                    Jak poinformowała Komisja Europejska, liczba śmiertelnych wypadków drogowych w naszym kraju zmniejszyła się o 35 proc. w latach 2019-23, lecz śmiertelność na drogach w Polsce nadal przekracza unijną średnią.
              • pursuedbyabear Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 11:42
                Oczywiście, jak cię okradną z gotówki, to pójdzie się yebać i nigdy jej nie odzyskasz, ale co kto lubi.
                I ładowanie telefonu to istotnie straszny problem. Nie masz prądu w domu?

Zastanawiam się, czy ty w ogóle wychodzisz z domu dalej niż po te swoje bułki, bo wczorajszych nie przełkniesz, bo chyba nie widzisz, jak bardzo in plus zmieniła się Polska w ciągu ostatnich dekad. Także dla osób starszych.
                • advanced48 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 19:55
                  Jak okradną nie z telefonu, to oczywiście podniosą mi go do domu. O rozładowanym telefonie słyszę co chwilę. I co ma do tego wychodzenie z domu? Owszem, wychodzę i nie po bułki, bo tych nie jem. Jednym zrobiło się lepiej, innym gorzej, jak to w życiu. Pewnie nie chciałabyś mieszkać na wsi, gdzie kiedyś jeździł autobus a teraz linie zlikwidowano, bo niedochodowa.
          • elkas11 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 10:56
            Naprawdę ze stacji uzdatniania wody i oczyszczalni ścieków korzystają tylko zamożni?
            Z rozwiniętej sieci dróg publicznych też korzystają tylko zamożni?
            Z ograniczenia palenia w miejscach publicznych też korzystają tylko zamożni?

Naprawdę chcemy wrócić do czasów, kiedy na półkach stał tylko ocet?
            • advanced48 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 11:39
              Napisałem - prawie, czyli loty, podróże, jedzenie wysokiej jakości, wycieczki zagraniczne. Doceniam wyremontowane jezdnię, szkoda, że poruszanie się po chodnikach, zastawionych przez samochody i rozjechanych jest nieco trudne. Co do jakości powietrza, bywa różnie. Ostatnio dominuje zle lub niezdrowe.
          • marta.graca Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 20:10
            Sam fakt bycia emerytem nie powoduje, że jest się biednym. A samochodów już i tak jest nadmiar.
            • advanced48 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 21:22
              Pewnie nie. Przypadkiem - 90% emerytów dostaje 14 emeryturę, 6, 5 mln w całości a 2,5 mln w części. Zobacz, jakie są kryteria. Podejrzewam, że nawet w Somali są milionerzy, ale nie świadczy to o zamożności tego kraju.
        • mizantropka_20 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 21:18
          Rozumiem, że według ciebie jest i na tym poprzestańmy. Idź na zwarcie z kimś innym.
      • czerwonylucjan Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 15:35
        Czytam sklady i pracuje branzy wiec wybacz ale mam troche szerze spojrzenie co to tego co oferuja np dyskonty
    • mocca25 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 07:10
      Łatwiej powiedzieć co się pogorszyło, bo generalnie prawie wszystko się polepszyło.

Mnie brakuje miejskich oddziałow banków i linii lotniczych (zwłaszcza tych pierwszych - oczywiście sa, ale o wiele mniej niż było)
    • krwawy.lolo Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 07:13
      Dopiszę się jako Polak "dojeżdżający" dwa razy w roku na kilka tygodni.
      Rzeczywiście drogi. Dzisiaj mam dwupasmową drogę od granicy do Koszylina. Przy czym Koszalin mijam, nie muszę już kluczyć po mieście i dodatkowo omijać zawalonych wiaduktów. Słupsk też ma od paru lat obwodnicę.
      Zakupy internetowe z płatnością przez paypal i dostawą do domu albo od niedawna do paczkomatu. Paczkomat na wsi to niesamowite udogodnienie.
      Płatności kartą (i telefonem) prawie wszędzie.
      Bilety komunnikacyjne na apkę.
      Pomorska Kolej Metropolitalna, dzIęki której za dnia bez problemu połączenie z Lotniskiem.
    • feniks_z_popiolu Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 08:25
      - Rowery miejskie, dobrze funkcjonujący zbiorkom, autostrady, eski, cywilizujące się coraz bardziej drogi na wsiach.
      - Paczkomaty, kurierzy także miejscy, dostawy jedzenia i zakupów do domu, diety pudełkowe.
      - Różnorodność produktów spożywczych, różnorodność oferty gastro co do poziomu jak też kuchni narodowych.
      - Bankomaty, bankowość elektroniczna, płatności kartą, telefonem, blikiem.
      - Infolinia, czat, formularz kontaktowy, e-mail w kontaktach z instytucjami różnego typu.
      - Książkomaty przy bibliotekach, dostępność książek na czytnikach, streamingi filmowe.
    • runny.babbit Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 08:35
      Widzę że część komentujących nie zrozumiała tematu, który nie brzmi " co w Polsce stało się idealne". Na plus, czyli lepsze w stosunku do tego co było.
      • sasha_m Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 11:07
        Moim zdaniem wszystko, z wyjątkiem ochrony zdrowia. Aczkolwiek jak już uda się dostać na leczenie, to standardy są wysokie.
        • feniks_z_popiolu Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 12:58
          Nie wiem od czego to zależy ale u mnie z powodzeniem udaje się umówić telefonicznie wizytę u lekarza/ odwołać wizytę. Może to organizacja samej przychodni/ zespołu przychodni?
          W podstawowym kontakcie posadzili Panią tylko odbierającą telefony, u specjalistów 5 Pań wyposażonych w słuchawki odbierające telefony i jednocześnie obsługujące „ladę”.
          Jednocześnie przychodzą systemowe SMS-y do przypomnienia wizyty i dające możliwość jej potwierdzenia / odwołania
          • sasha_m Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 13:35
            Chodzi mi o czas oczekiwania na pierwszą wizytę u specjalisty, z tym jest porażka 🫤
      • nenia1 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 12:53
        runny.babbit napisał(a):

> Widzę że część komentujących nie zrozumiała tematu, który nie brzmi " co w Pols
        > ce stało się idealne". Na plus, czyli lepsze w stosunku do tego co było.

Bo część komentujących wychowała się w kulturze narzekania i nie potrafi się z niej wyrwać. Ale to na szczęście też się zmienia na plus, zwłaszcza w młodszych pokoleniach widać zmianę mentalnościową. Z rzeczy na plus dodam też jeszcze znacznie mniejsze spożycie wódki (ogólnie mocnych alkoholi) i zwiększone zainteresowanie tzw. "zdrowym trybem życia".
        • chicarica Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 28.02.25, 15:49
          Tu akurat jest rozwarstwienie, u części społeczeństwa zdrowy tryb życia zrobił się powszechniejszy, u części wzrosło spożycie wódki.
          Spożycie mocnego alkoholu w Polsce wzrasta z roku na rok.
          Spada natomiast palenie.
    • boogiecat Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 09:23
      Z mojego punktu widzenia dwie sprawy:

- zakaz bicia dzieci i powolna zmiana mentalnosci w tym kierunku

- normalnie funkcjonujacy proces zakupu tzw dziury w ziemi na kredyt, tzn nie ma juz mozliwosci zeby zdarzyla sie historia z Placu Zbawiciela
      • mmoni Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 11:52
        boogiecat napisała:

> Z mojego punktu widzenia dwie sprawy:
        >
        > - zakaz bicia dzieci i powolna zmiana mentalnosci w tym kierunku
        >
        > - normalnie funkcjonujacy proces zakupu tzw dziury w ziemi na kredyt, tzn nie m
        > a juz mozliwosci zeby zdarzyla sie historia z Placu Zbawiciela

Niekoniecznie

www.bankier.pl/wiadomosc/Ludzie-zostali-z-niczym-Deweloper-mial-wybudowac-bloki-wzial-kase-ale-roboty-nie-ruszyly-8890253.html
      • 7bona1 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 14:02
        Zakaz bicia dzieci - tak, ale jak czasami czytam komentarze dot dzieci, to się łapie za głowę. Nienawiść do dzieciaków i standardowe teksty: kiedyś dostałem i wyrosłem na ludzi, jakby klapa w tyłek dostały, to by było mniej rozwydrzonych bachorów. Tak więcej niby lepiej, a nadal źle.
        Mój kumpel też ostatnio "chwalił się" (bo dla niego to chyba był powód do dumy), ze swojego nastoletniego syna (14 lat) czasami trzaśnie w dziób jak zaczyna pyskować i ma spokój
    • m78wt3c Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 09:30
      Unowocześniamy się. Europeizujemy się. Coraz mniej wieśniactwa, mniej wschodniości , mniej azjatyckości , droga do republikańskości daleka.
      Kościół kat. znalazł się w Polsce na katafalku co cieszy. Puste seminaria duchowne , pustoszejące kościoły , zrzucanie sutann i habitów, coraz mniej ludzi wpuszcza księży podczas ich namolnego łazikowania po mieszkaniach zwanym "kolędą".
      Główną zawadą do normalności Polski jest Kościół Katolicki. To on generuje różne problemy społeczne w tym podziały ,np smoleńskie.

www.o2.pl/informacje/tylu-ksiezy-zrzucilo-sutanne-ksiadz-jak-zawsze-o-tej-porze-roku-7066043983960608a 😊
      • princesswhitewolf Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 11:31
        >mniej wschodniości ,

Z takim naplywem Ukraińców?

>mniej azjatyckości

Jakos nie przypominam sobie aby zwiazki Polski z Azja byly jakos szczegolnie uderzajace

>Główną zawadą do normalności Polski jest Kościół Katolicki.

Tak
        • bezmiesny_jez Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 13:45
          >>mniej wschodniości ,

Z takim naplywem Ukraińców?

To powiadasz, że UK pod napływem Polaków się "uwschodniła"?

>Jakos nie przypominam sobie aby zwiazki Polski z Azja byly jakos szczegolnie uderzajace

Ty jak zwykle po prostu nic nie rozumiesz, tobie trzeba łopatą i drukowanymi literami.
          • princesswhitewolf Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 13:52
            >To powiadasz, że UK pod napływem Polaków się "uwschodniła"?

Oczywiscie ze ma to wplyw na kulture. Ale tez wez pod uwage ze do Uk przyplywaly wszelakie nacje i jest to spoleczenstwo bardzo wielokulturowe. Zas w Polsce masz dominante Ukraincow: Rzeczpospolita Obojga Narodow niemal.
          • princesswhitewolf Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 13:53
            >Ty jak zwykle po prostu nic nie rozumiesz, tobie trzeba łopatą i drukowanymi literami.

No ale pomysl jak super- siedzisz w grajdole jakims w Polsce i male ale cieszy mozesz mi dokopac. Od razu sie lepiej czujesz. Wlasnie TO jest nadal jak za komuny
        • chicarica Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 28.02.25, 15:56
          Raczej o bizantyjskość chodziło w tej azjatyckości. Taką wschodniość mentalną.
          • m78wt3c Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 28.02.25, 20:24
            chicarica napisała:

> Raczej o bizantyjskość chodziło w tej azjatyckości. Taką wschodniość mentalną.
            >

Tak , w tym i bizantyjskość oraz dzikość azjatycką.

-
            Republika ?
            www.youtube.com/watch?v=FBd40xfo6FM
      • bmtm Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 13:00
        Nie będzie żadnej europeizacji przy dalszym masowym napływie osób z obszaru poradzieckiego.
        • princesswhitewolf Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 13:53
          No wlasnie o tym mowilam ale jez sie oburzyla
    • afro.ninja Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 09:32
      Faktycznie, można dodzwonić się do szpitala, poradni, ale terminy nadal kilkuletnie. Ale to miłe z ich strony, że odbierają.
    • aqua48 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 09:40
      Bardzo pomalutku ale świadomość ludzi się zmienia.
      Byłam zaszokowana gdy dobre parę lat temu w wiejskim sklepiku taka mocno starsza babinka w chusteczce na gówie na pytanie ekspedientki co podać sok czy napój, po krótkiej chwili zastanowienia odparła że sok bo chyba zdrowszy. Moi rówieśnicy (czyli 60+) z tejże wsi zaczęli jeździć na zagraniczne wakacje, co dawniej było nie do pomyślenia.
      Ludzie żyją zdrowiej. Mają nieco szersze horyzonty, bardziej interesują się światem. Ciekawiej i bardziej różnorodnie spędzają swój wolny czas, może dlatego też że mają go mniej i jest cenniejszy, ale też i dlatego że jest więcej możliwości.
      Palenie przestało być tak powszechne i modne jak dawniej. To z plusów.
      Zwiększył się powszechny lęk przed obcymi, przed zmianami, zmniejszyła się tradycyjna rola rodziny, zmieniła rola kobiet w życiu społecznym, zmniejszył się wpływ kościoła i walor tradycyjnych wartości katolickich co dla wielu ludzi automatycznie łączy się z niepokojem i stanowi pewnego rodzaju zagrożenie stabilności życia. Generalnie w świecie jest więcej obaw co chyba też jest połączone z globalizacją..
      • moni_485 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 28.02.25, 19:21
        aqua48 napisała:

> Bardzo pomalutku ale świadomość ludzi się zmienia.
        > Byłam zaszokowana gdy dobre parę lat temu w wiejskim sklepiku taka mocno starsz
        > a babinka w chusteczce na gówie na pytanie ekspedientki co podać sok czy napój,
        > po krótkiej chwili zastanowienia odparła że sok bo chyba zdrowszy. Moi rówieś
        > nicy (czyli 60+) z tejże wsi zaczęli jeździć na zagraniczne wakacje, co dawniej
        > było nie do pomyślenia.

Faktycznie wieś zabita dechami, teraz takie bardzo rzadko się spotyka. Domyślam się, że pochodzisz z tej wsi bo wiesz...... baba ze wsi wyjdzie, wieś z baby nigdy. Jak masz ponad 60 lat to pewnie w tej wsi mieliście jedne buty na całą rodzinę.

• bmtm Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 28.02.25, 20:40
          Nieładnie tak pisać. Po co?
    • pursuedbyabear Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 09:52
      Bankowość.
      Turystyka (Slowhop etc.), coraz więcej możliwości wypoczynku w fajnych miejscach i w fajnym standardzie.
      Łatwość podróżowania (niestety ciągle z wyjątkiem wsi i małych miasteczek) - pociąg Kraków-Katowice to raptem godzina. Mnogość lotów (niestety ciągle domunują tanie linie, coraz mniej tanie).
      Różnorodność kuchni. Jakość jedzenia.
      Zauważanie (choć nie wszystkim to wychodzi), że pieszy to też uczestnik ruchu.
      Nasi artyści robią kariery na świecie.
      Januszostwa mniej, ale niestety powraca.
      • princesswhitewolf Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 14:38
        Nie wiem o co chodzi z ta bankowoscia. Bankowosc wszedzie, w kazdy kraju ulegla ewolucji. Także w Polsce. Polska po prostu nie odstaje jakos w tym.
        • pursuedbyabear Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 15:13
          Tytuł wątku brzmi "co się zmieniło W POLSCE" na plus.
          Od razu przypomina mi się wątek, w którym najma przekonywała, że w Polsce na pewno niemożliwy jest przelew w 5 sekund.
          Niemniej again, chodzi o to, co poprawiło się w Polsce, a nie PL versus reszta świata.
          • czerwonylucjan Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 15:46
            Plus realnie bylismy z tym szybsi i sprawniejsi niz np Niemcy..
          • princesswhitewolf Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 15:55
            Ok. point taken. No to tak, w Polsce zgodnie z ewolucja wiele rzeczy sie poprawilo.
            • infinitypool Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 21:01
              Nie zgodnie z ewolucja tylko w szybszym tempie niż chociażby w Niemczech (wiem, wątek nie jest po to aby porównywać kraje ale zdecydowanie jest szybciej)
              • advanced48 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 21:27
                Niektórym się poprawiło, pewne dziedziny życia osiągnęły postęp, innym się pogorszyło (procent skrajnie ubogich rośnie), pewne dziedziny się pogorszyły. Wzorem Misia - żeby plusy nie przeslonily nam minusów.
                • czerwonylucjan Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 22:52
                  Procent skrajnie ubogich jest taki jak 10 lat temu ..
                  • advanced48 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 28.02.25, 08:52
                    Gdzie więc widzisz postęp? Oczywiście, w porównaniu z II RP to postęp, ale ciagly wzrost PKB nie przekłada się jakoś na poziom życia wszystkich, a tylko wybranych.
                    • czerwonylucjan Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 28.02.25, 22:37
                      Wolisz rozny podzial biedy?
                      • advanced48 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 08:21
                        Nie. Wolę równy (w miarę możliwości) równa partycypacje w w tym rosnącym PKB. W Wenezueli est trochę milionerów, ale reszta żyje z dnia na dzień. Chcesz tak samo? W międzywojennej Polsce w Łodzi były fortuny - i ogromna bieda. Do tego dążymy? Istnienie w kraju milionów skrajnie ubogich dyskwalifikuje system.
                        • czerwonylucjan Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 09:47
                          A te osoby na skraju nedzy robia cos aby zwiekszyc to pkb?
                    • czerwonylucjan Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 09:46
                      Ale chyba dobrze, ze chociaz czesc ma lepiej czy chcialbys aby wszyscy mieli marnie ale rowno? Bezpieczenstwo, dobre drogi, powietrze, ulatwienia w urzędach i u lekarzy, to wszystko jest dla wszystkich..
                      • advanced48 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 11:47
                        Chciałbym, żeby nie było w kraju milionów ludzi, których nie stać na życie, i kilku milionów takich, których stać na wszystko. Rola Państwa jest redystrybucji dochodów taka, żeby umożliwić normalne życie wszystkim obywatelom, nawet tym głupim, leniwym, niesprawnym spolecznie. Były już takie państwa, które programowo eliminowaly "jednostki nie przystosowane". Chcesz powrotu?
                        • czerwonylucjan Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 14:47
                          A ja chcialabym aby ludzie brali odpowiedzialnosc za swoje zycie, widac leniwym jest dobrze z ta nedza, tlyko ciebie kluje w oczy, moze zglos tych ludzi do Mops
                          • advanced48 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 14:55
                            Jesteś pewien, że im dobrze? Zwykle, po prostu inaczej nie potrafią, nie wszyscy są ematkami lub eojcami po wyższych studiach, silnymi, sprawnym i mądrym. Lenistwo jest względne, bo ileż razy przedsiębiorcy mówili "jak będę płacił wysokie podatki, mniej zarabiał to zamknę firmę i pójdę na zasiłek". Czyżby tylko chęć zysku a nie chęć do pracy?
                            • marta.graca Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 14:58
                              Nie znam ani jednego przedsiębiorcy, który by tak mówił. Ile jest tego zasiłku i przez jaki czas, by był jakąś alternatywą dla pracy zarobkowej?
                            • czerwonylucjan Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 15:09
                              Miedzy ematka a osoba w skrajnej biedzie jest jeszcze wiele odcieni szarosci, jest mops, sa asystenci socjalni aby pomagac a najlepiej wyciagac takie jednostki, bagna w jakim sa, aby nie dziedizczyc tej biedy, lenistwa i niezaradnosci. A w Polsce nie ma jakiegos ogromnego rozwarstwienia, nie opowiadaj glupot, teskno ci do prl wiem, ale taki system, jak widac sie nie aprawdzil nigdzie, mozna probowac emigrowac na Kube. Co do emerytow to dlugosc zucia tez sie zwiekszyla, a wypracowane lata nie..
                            • taki-sobie-nick Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 22:52
                              advanced48 napisał(a):

> Jesteś pewien, że im dobrze?

To jest darwinist(k)a społeczny/a, a tacy zazwyczaj g...o wiedzą o przyczynach biedy i motywach osób spoza własnej bańki.
                              • czerwonylucjan Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 09:17
                                Trzrba wyciagac ludzi z biedy, a nie dawac im wikt, dom i opierunek aby potem sprzedali ten patent swoim dzieciom. Marzy wam sie system jak w UK? Tylko pamietajcie, ze przyciaga tez cwaniakow zwlaszcza emigrantow
                                • taki-sobie-nick Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 21:08
                                  czerwonylucjan napisał(a):

> Trzrba wyciagac ludzi z biedy

To wyciągaj. Zaczynasz od narażonych na wykluczenie, rzecz jasna.
                                • advanced48 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 21:46
                                  Masz jakiś sposób? Podziel się!
                                  • taki-sobie-nick Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 21:52
                                    advanced48 napisał(a):

> Masz jakiś sposób? Podziel się!

Kto, ja?

To czerwony lucjan uważa, że oni są tacy leniwi i chcą być biedni.

Zapewne nie słyszała nigdy o grupach zagrożonych wykluczeniem (nie ta bańka), zatem niech się douczy, a dalej sama myśli.
                        • marta.graca Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 14:57
                          Ale co konkretnie masz na myśli? Zabrać komuś i dać biednym?
                          • advanced48 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 16:02
                            Temu służą progresywne podatki. Ale rzeczywiście progresywne, a nie zniekształcone różnymi ulgami, odpisami, formami opodatkowania. Po tych wszystkich ulga h okazuje się, że prezes firmy płaci mniejszy podatek niż jego kierowca.
                            ,
                      • taki-sobie-nick Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 21:54
                        czerwonylucjan napisał(a):

> Ale chyba dobrze, ze chociaz czesc ma lepiej czy chcialbys aby wszyscy mieli ma
                        > rnie ale rowno? Bezpieczenstwo, dobre drogi, powietrze, ulatwienia w urzędach i
                        > u lekarzy, to wszystko jest dla wszystkich..

Ach! Powietrze jest dla wszystkich! Co za łaskawcy!

Czerwony lucjan, marsz zatrudniać ludzi zagrożonych wykluczeniem, to zaraz się do pkb przyczynią.

• chicarica Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 22:45
          Akurat w Polsce bankowość i finansowe usługi elektroniczne rozwijają się fantastycznie, w porównaniu do Niemiec czy chociażby UK to jest przepaść.
      • engine8t Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 23:29
        pursuedbyabear napisała:

> Bankowość.

W jakim sensie? Ze sa banki? Ze macie w banku kase? Ze Karty Kredytowe to ciagle luksusu bo kosztuja a nie placa? A ciagle rzadza karty platnicze a nie kredytowe?
        Sztuka w bankowosci to nie to aby uzywac swoja kase i jeszcze placic za serwis bankowy ale uzywanie OPM (other people's money) i jeszcze na tym zaraabiac.

> Turystyka (Slowhop etc.), coraz więcej możliwości wypoczynku w fajnych miejscac
        > h i w fajnym standardzie.

Ale forma to cigle zorganizowane wycieczki autobusaami . Tak jak za PRLy zorganizowane wczasy.

> Łatwość podróżowania (niestety ciągle z wyjątkiem wsi i małych miasteczek) - po
        > ciąg Kraków-Katowice to raptem godzina. Mnogość lotów (niestety ciągle domunują
        > tanie linie, coraz mniej tanie).
        > Różnorodność kuchni. Jakość jedzenia.
        > Zauważanie (choć nie wszystkim to wychodzi), że pieszy to też uczestnik ruchu.

I tu blad bo ieszy nie pownien byc uczastnikiem ruchu ale sobie chodzic tak aby w ruuchu drogowym nie przeszkadzac.

> Nasi artyści robią kariery na świecie.

O tak? Jakie kariery i na jakim swiecie?

> Januszostwa mniej, ale niestety powraca.
        >
        • pursuedbyabear Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 28.02.25, 08:18
          engine8t napisał:

> W jakim sensie? Ze sa banki? Ze macie w banku kase? Ze Karty Kredytowe to c
          > iagle luksusu bo kosztuja a nie placa? A ciagle rzadza karty platnicze a nie kr
          > edytowe?

Kartę kredytową dostaje się bez większego problemu, ale fakt, nie są przyznawane jak leci. Co jest IMHO słuszne, bo w rzeczywistości to życie z ciągłym długiem. Natomiast trudno mi rozmawiać o bankowości elektronicznej z dziadem, który wyjechał 40 lat temu i nawet nie wie, co do czego w tym wątku porównujemy.

> Ale forma to cigle zorganizowane wycieczki autobusaami . Tak jak za PRLy zorga
          > nizowane wczasy.

Chyba w twoich snach.

> I tu blad bo ieszy nie pownien byc uczastnikiem ruchu ale sobie chodzic tak aby
          > w ruuchu drogowym nie przeszkadzac.

Wybacz, ale w Europie nie mamy dup przyspawanych do samochodów. I bardzo się cieszę, że nie muszę już zapuszczać korzeni przed przejściem.

> > Nasi artyści robią kariery na świecie.
          >
          > O tak? Jakie kariery i na jakim swiecie?

Jakub Józef Orliński, slyszałeś? Wyprzedawane koncerty worldwide. Warlikowski, słyszałeś? Aleksandra Kurzak, słyszałeś? Paweł Pawlikowski, slyszałeś? Dorociński, slyszałeś? No wiem, nie. Zatrzymałeś się na Rodowiczu.
          • riki_i Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 28.02.25, 16:25
            pursuedbyabear napisała:

> Kartę kredytową dostaje się bez większego problemu, ale fakt, nie są przyznawan
            > e jak leci. Co jest IMHO słuszne, bo w rzeczywistości to życie z ciągłym długie
            > m.

Można spłacać 100% po grace period i nie wyjmować nią kasy z bankomatu. Wtedy długu w zasadzie nie ma, oprocentowania też nie.
          • engine8t Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 28.02.25, 18:39
            pursuedbyabear napisała:

> Kartę kredytową dostaje się bez większego problemu, ale fakt, nie są przyznawan
            > e jak leci. Co jest IMHO słuszne, bo w rzeczywistości to życie z ciągłym długie
            > m. Natomiast trudno mi rozmawiać o bankowości elektronicznej z dziadem, który w
            > yjechał 40 lat temu i nawet nie wie, co do czego w tym wątku porównujemy.

No w Polsce sie wszytki pprawilo poniewaz niewile bylo a wiec cokolwiek sie pojawilo to juz znaczna porawa.
            Co ma do tego moj wyjazd 40 lat temu?

> Wybacz, ale w Europie nie mamy dup przyspawanych do samochodów. I bardzo się ci
            > eszę, że nie muszę już zapuszczać korzeni przed przejściem.

Nie mozesz sie po prostu przyznac ze samochody sa tak drogie ze wiekszosci ludzi po prostu nie stac i musz chodzic?

> > > Nasi artyści robią kariery na świecie.
            > >
            > > O tak? Jakie kariery i na jakim swiecie?
            >
            > Jakub Józef Orliński, slyszałeś? Wyprzedawane koncerty worldwide. Warlikowski,
            > słyszałeś? Aleksandra Kurzak, słyszałeś? Paweł Pawlikowski, slyszałeś? Dorocińs
            > ki, slyszałeś? No wiem, nie. Zatrzymałeś się na Rodowiczu.
            >
            O K zadnego z tych nie kojarze i nie mam pojecia kto to jest i czym zaslyneliu?
            Oni cos maluja, rzezba, obnazaj sie czy co tam jeszccze?

Rodowicz to przeciez nie byal ani atrystka tylko naloznica komunistczna bo spiewac nawet ni epotrafila... I nikt jrj poza Polska i moze Polonia nie znal..
            • czerwonylucjan Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 09:19
              Ludzie nie zapomnieli tutaj czym jest spacer.. mamy miasta tak zaplanowane, ze mozemy swobodnie i bezpiecznie sie przemieszczac bez samochodu, chyba tez dawno nie byles w Polsce i nie widziales co stoi w niedziele w centrach handlowych..
        • chicarica Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 22:51
          Polacy obecnie podróżują bardzo dużo, zarówno w Polsce jak i za granicę. Zupełnie nie na żadne zorganizowane wycieczki autobusami, tylko latają po świecie i jeżdżą po Polsce. W Polsce powstało bardzo dużo usług tego typu, a wielu ludzi w ogóle nie korzysta z biur podróży tylko kupują bilety sami i rezerwują sobie noclegi i atrakcje też sami. Ewentualnie wykupują pakiet typu charter plus hotel, ale do tego sami rezerwują auto, zwiedzanie na miejscu itp. Przeciętny Polak podróżuje turystycznie obecnie znacznie więcej i dalej niż przeciętny Amerykanin, wiem bo mam znajomych i tu i tu. Ma na to wpływ także fakt że Polacy mają znacznie więcej urlopu, zwykły robol ma prawie miesiąc rocznie.
        • mocca25 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 09:23
          engine napisał: Ale forma to cigle zorganizowane wycieczki autobusaami . T

Ale to tylko ci bogaci, klasa średnia furmankami a ci biedniejsi biegną i sa poganiani bacikiem prze tour operatora.
          • engine8t Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 19:38
            mocca25 napisała:

> engine napisał: [i]Ale forma to cigle zorganizowane wycieczki autobusaami . T[/
            > i]
            >
            >
            > Ale to tylko ci bogaci, klasa średnia furmankami a ci biedniejsi biegną i sa po
            > ganiani bacikiem prze tour operatora.

Masz racje ale ja nie chcialem byc az tak brutalny. smile
            • mocca25 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 19:55
              Nigdy nie miałam wątpliwości co do poziomu twojej wiedzy smile

• turzyca Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 10:09
      Mnóstwo fajnych rzeczy już zostało wpisanych więc dopiszę parę drobiazgów:
      - oczyszczalnie ścieków: praktycznie wszystkie miasta mają oczyszczalnie, dość skutecznie walczy się też z nielegalnym zrzutem ścieków,
      - jakość kranówki: prawie wszędzie da się ją pić bez przegotowania,
      - miasta stały się cichsze. Ekrany dźwiękochłonne, torowiska tramwajowe, zieleń, dużo drobnych rozwiązań. 20 lat temu Nowy Jork odbierałam jako trochę głośniejszy niż Warszawę, 5 lat temu jako nieznośnie głośny. A słuch mi się w międzyczasie raczej nie poprawił...
      • pursuedbyabear Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 10:37
        O tak, kranówka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka