Dodaj do ulubionych

Zmęczona pomimo snu….

31.03.25, 18:06
Córka moja, ciągle … żadne tam przesilenie, spadek formy itp….Ciagle w lata licząc…
Hashimoto, teraz TSH ponad 1 max było ponad 5, na euthyroxie 50 x 5 dni, 25 x 2 dni. Hiperlaktumemia był czas że „nie biorę euthyroxu bo i tak się źle czuję”.. reszta wyników w normie w tym Wit D.
Endo/gin odsyła do psychiatry bo przy tym psychicznie źle, również długo.
Zaczęła zażywać seronil…
No i do sedna, ona wstaje tak zmęczona i niewyspana jak się kładzie. Bez względu na to ile godzinami i czy zasypia o 22 czy 24….zmeczona i bez sił stale…
Dziewczyny miała któraś podobnie pomogłyście sobie w jakiś sposób?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Zmęczona pomimo snu…. 31.03.25, 18:13
      A może ona ma zespół chronicznego zmęczenia, diagnozował ją ktoś pod tym kątem?
      Wczoraj zaś oglądałam odyseę kobiety, którą nawet zamknięto w psychiatryku, sugerując, że ma ona rozdwojenie jaźni i jedna osobowość bierze w tajemnicy przed drugą środki przeczyszczające. Okazało się, że to autoimmunologiczne zapalenie jelit i stąd problemy z ustawicznymi biegunkami. Kortyzon pomógł.
    • marta.graca Re: Zmęczona pomimo snu…. 31.03.25, 19:27
      A jak poziom żelaza?
    • kozica111 Re: Zmęczona pomimo snu…. 31.03.25, 19:39
      Szukać antydepresanta który podnosi dopaminę.
    • lillyinchains Re: Zmęczona pomimo snu…. 31.03.25, 20:32
      „Hiperlaktumemia był czas że „nie biorę euthyroxu bo i tak się źle czuję”.

Jak długo nie brała?
      • lampasufitowa Re: Zmęczona pomimo snu…. 31.03.25, 21:03
        Około pół roku, jednak kolejny rok zażywa znowu
    • ardzuna Re: Zmęczona pomimo snu…. 31.03.25, 21:15
      lampasufitowa napisała:

> Dziewczyny miała któraś podobnie pomogłyście sobie w jakiś sposób?

Owszem, pomogło zaprzestanie skupiania się na tym. Nadal wstaję niewyspana i zmęczona dzień w dzień. Staram się tego nie przeżywać, są obowiązki, praca itd., więc trzeba robić.
    • rinoa_woman Re: Zmęczona pomimo snu…. 31.03.25, 21:29
      Sprawdzić poziom żelaza i ferrytyny. Wprowadzić suplementację wit z grupy B, magnez, kwas foliowy i żelazo jeśli wyniki będą niskie. Można też sprawdzić poziom selenu, przy niskich wartościach można też włączyć suple, ale tutaj trzeba uważać aby nie przedobrzyć, nadmiar selenu też szkodzi. Selen wspomaga pracę tarczycy zwłaszcza przy chorobach autoimmunologicznych jak Hashi.
      • rinoa_woman Re: Zmęczona pomimo snu…. 31.03.25, 21:39
        Można też dołączyć suplementację inozytolem. Ja mam przy niedoczynności najgorsze momenty sezonowo, inozytol najbardziej mi pomaga, ale jego działanie zaczyna być odczuwalne po dłuższym stosowaniu. Świetnie działa na spadki nastroju i reguluje cykl - zmniejsza intensywność PMS, myślę że na zmęczenie też będzie ok, bo ja mam takie uczucie wyciszenia po nim, ale takie pozytywne.
    • kanna Re: Zmęczona pomimo snu…. 31.03.25, 21:47
      Psychiatra, bo to wygląda na depresję.
      A psychiatra - jako lekarz - zleci inne badania, jak są potrzebne.
    • go-jab Re: Zmęczona pomimo snu…. 01.04.25, 03:25
      Czy ma nadwagę? Bezdech?
    • pupu111 Re: Zmęczona pomimo snu…. 01.04.25, 03:53
      Mozna prosto wygooglowac, ze hashimoto wywołuje rozległe zaburzenia snu typu trudnosci z zasypianiem, przerywany sen, nadmierna sennosc za dnia.
      Osobiscie kiedy zle spię, czy duzo się budzę to rano jestem po prostu wykończona, jak większosc ludzi.
    • srubokretka Re: Zmęczona pomimo snu…. 01.04.25, 04:03
      Przyczyn moze byc bardzo duzo. Ktos ja musi bardzo dobrze zbadac. Ja bym jej dala Fe. Efekty szybko widac. Poobserwuj ja jak spi. Niech na kilka nocy odlozy zupelnie poduszke. Moze ma bezdech i jest niedotleniona. Do tego moze macie za goraco i szczelne okna, i zamkniete drzwi. Moze miec za miekki materac (memory foam) wtedy czlowiek mniej sie rusza i tez to powoduje mniejsze dotlenienie. Do tego jak ma malo ruchu i ma nadwage to bedzie efekt snow ball.
      • panna_lila Re: Zmęczona pomimo snu…. 01.04.25, 08:08
        > Moze miec za miekki materac (memory foam) wtedy czlowiek mniej sie rusza i tez to powoduje mniejsze dotlenienie

Czy częsta zmiana pozycji ma pomóc w spaniu? czy tylko chodzi o dotlenienie? bo jakoś częste zmiany pozycji kojarzą mi się z wybudzaniem raczej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka