mariola233 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 09:06 Witaj piękna, dzisiaj zrobię makaron z serem białym, wczoraj syn miał zakładany aparat na zeby i przez tydzień ma jeść papki i miękkie potrawy więc coś wymyślę, mam banany bardzo dojrzałe i upieke ciasto zdrowe bez cukru, u mnie ma być 21 stopni a jutro tylko 5,wieczorem idę na dwie godziny na fitness,nastawiłam pranie to szybko wyschnie, miałam umyć okna i zmienić firanki,ale ja tak nie na widzę sprzątać że chyba to odłożę na kiedy indziej, pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego, spokojnego i pięknego dnia 🌹🌷🌺⚘️🌻 Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 10:07 Obudziłam się chwilę po godzinie drugiej, (pies obudził mnie) no i tak rozpoczął mi się piątek... W związku z tym dzień mam ciężkawy. I bez humoru Na obiad pomidorówka z makaronem. - Wczoraj zajrzałam do szafki z przetworami, półki wciąż uginają się od słoików! A tymczasem my już sadzimy nowe pomidory, i zaraz zacznę robić nowe przetwory. Trza wyjadać zapasy! Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 10:24 A ja dziś lepiej się mam niż wczoraj. Bo wczoraj to mnie tak dojechało że kupilam sobie lody, zżarłam i poszłam spać. Szykujemy się na pożegnanie sezonu narciarskiego jutro. Więc jeszcze wiosno poczekaj. Zresztą patrzyłam na prognozę na czas kiedy będę w Pl i kurczę, wiosna w odwrocie 😬 a już się nastawiałam na spacery , Warszawa wiosna jest cudna. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 11:29 Dziękuje za wszystkie wpisy - przeczytałam wszystkie. I za zdjęcia! ALE muszę ponowić pytanie: CO NA OBIAD? Rozmrażam cycki kurze, wieczorem muszę zrobić z nich gar czegoś. Kotlety odpadają. Kto ma pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 11:36 Jak wspomniałem, gotowiec burdulescu. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 11:39 U mnie na obiad kurze wątróbki. Chyba. Nie wiem. Nie mam z tym tym nic wspolnego, czekam sobie na Godota, jak widać na załączonym obrazku. A z piersi zrobilabym medaliony zapieczobe pod czymś (pesto i mozzarella to najbardziej leniwa wersja). Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 11:51 kiedyś w podobnej sytuacji zabawiałam panią mecenas opowieściami o życiu erotycznym kreta - i proszę, na salę rozpraw weszła wesolutka jak skowronek! może powinnaś spróbować lektur zoologicznych zamiast ciężkich dramatów egzystencjalnych? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 11:56 🤣 Przydałby się ktoś do zabawiania. Niestety sama tu jestem jak palec. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 12:00 ok, to ci trochę opowiem. otóż biedny kret żyje jak ten kret w swoich korytarzach i kiedy poczuje wolę bożą, zaczyna intensywnie ryć dalej w poszukiwaniu panny kretówny! albo rywala. gdyż nigdy nie wie, czy przerywszy się do kreciego ziomka, natrafi na kretównę czy też równie nabuzowanego kreta... a wtedy zaczyna się walka na śmierć i życie, ponieważ krety nie umieją inaczej. ciąg dalszy nastąpi Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 12:19 i teraz moment istotny z życia kreta - otóż jeśli załatwi wszystkich rywali i w labiryncie korytarzy znajdzie kretównę, to jeszcze nie koniec udręki. bo jeśli nie napotka jej w krótko trwającym okienku (doba czy dwie), kiedy jest przychylna amantom, to ona też rzuci się na niego z zębami! ciąg dalszy nastąpi. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 12:22 Tak miłość, jak nienawiść, bywają ślepe. 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 13:35 Kocham te kręcie opowieści. Tymczasem ja skończyłam 😀 teraz w pociąg i do domu Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 14:45 Taaa...w pociągu. W pociągu wycieczka młodocianych Węgrów. Języki z grupy ugrofińskiej są naprawdę inne. Ostatnio taki poziom niezrozumienia tego, co mówią ludzie dookoła, odczuwałam w Tajlandii 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 11:50 Na pierwsze mamy żurek, a drugie chyba zamówię, bo czasu brak, a dzieciaki i tak się dzisiaj stołują na mieście, bo piątek weekendu początek, kino, znajomi, i tak dalej. Sama bym w zasadzie chętnie poszła do kina, ale jakaś kompletna bryndza, no nic ciekawego nie grają. Chyba że coś przegapiłam - może polecicie jakieś nowości? Ja dziś rano zaliczyłam ortodontę i TADAM! odebrałam ostatnie sześć par nakładek i w połowie maja kończę tortury z Invisalign. Jeszcze tylko na noc będę musiała nosić w ramach retencji, ale to już pikuś. Jestem bardzo zadowolona, trochę się pomęczyłam, ale uważam, że było warto, wszystkie stłoczone zęby pięknie mi się wyprostowały. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 11:59 Jak finansowo rozkłada się invisalign? Pierwsza opłata jakiego rzędu? I co ile kolejne (i jakiego rzędu)? Planuję to w końcu zrobić, tylko muszę się przygotować finansowo. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 12:09 Ja robiłam w Medicoverze, zapłaciłam w sumie 16 tysięcy w trzech ratach. Na początek jakieś 1000 złotych, na wszystkie konieczne badania, prześwietlenia itd, a resztę w dwóch, jedną na samym początku leczenia, drugą niewiele póżniej, ale była chyba możliwość rozłożenia tej drugiej na dłuższy okres. I w to wchodzi już absolutnie wszystko, wizyty kontrolne i teraz jeszcze leczenie retencyjne przez chyba rok? Dowiem się w maju. Kwota zależy też na pewno od wady, ja miałam system Invisalign Moderate. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 12:30 Na obiad tagliatelle, co prawda nie ja robiłam, ale tym lepiej W każdym razie bardzo dobre, sos z mozzarelli, warzywa, grana padano, pomidorki i makaron w idealnej konsystencji al dente. Właśnie z kurzymi cyckami. Cymes. A swoją drogą cymes też bym zjadła. Jadłam raz, w Tykocinie. Wszędzie na zdjęciach kwitnąca wiosna widzę, a u mnie drzewa trzymają jeszcze wiosnę schowaną, pod korą mocno siedzi. Lubię wiosnę, ale bez szału, wolę bujne lato albo złotą jesień. Najbardziej to cieszy dłuższy dzień i jasność, zima bez śniegu zrobiła się za ciemna. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 12:48 u mnie obiad ze znalezisk szafkowych i lodówkowych: quinoa+tofu w marynazie azjatyckiej+ cukinia+papryka Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 13:16 piataziuta napisała: > Dziękuje za wszystkie wpisy - przeczytałam wszystkie. I za zdjęcia! > > ALE muszę ponowić pytanie: > CO NA OBIAD? pierogi ruskie +kapusta kiszona > > Rozmrażam cycki kurze, wieczorem muszę zrobić z nich gar czegoś. Kotlety odpada > ją. > Kto ma pomysły? wrapsy kieszonki (nadziewane pieczarkami papryka i serem) potrawka ryźowa chinszczyzna bo makaron +szpinak pewnie odpada? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 13:27 Ty wiesz ile ma Primula w bicku? 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 13:28 piataziuta napisała: > Ty wiesz ile ma Primula w bicku? > > 🤭 juz widze poszlam do lustra cos tu nie gra Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 13:32 🤯 Ta informacja zmieniła moje życie. Ale może okularów nie włożyła? Bez napięcia mierzyła? Chce mnie strollować!? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 19:12 Dziś? Pikantna zupa tom yum z krewetkami i boczniakami Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 11:54 piataziuta napisała: > Dziękuje za wszystkie wpisy - przeczytałam wszystkie. I za zdjęcia! > > ALE muszę ponowić pytanie: > CO NA OBIAD? > > Rozmrażam cycki kurze, wieczorem muszę zrobić z nich gar czegoś. Kotlety odpada > ją. > Kto ma pomysły? Dzisiaj już wprawdzie sobota i na pewno coś z tych kurzych cyckow wymyslilas. Ja miałam wczoraj curry z kurczakiem wiórkami kokosowymi i migdałami. Bardzo szybko się robi i jest naprawdę dobre. zpierwszegotloczenia.pl/przepis/curry-z-migdalami-i-wiorkami-kokosowymi Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 16:51 Ciężki tydzień, ale dużo "niemożliwych" spraw załatwiłam z czego jestem zadowolona. Teściowa zadzwoniła rano, że zgubiła rosół, który jej wczoraj (cały gar) ugotowałam. Pewnie krasnoludki wyżarły. Wiosną najwyraźniej robią się głodne. Na obiad były naleśniki z truskawkami i jogurtem. Lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 19:23 Naleśniki z owocami to dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 20:00 Pewnie przecedziła przez sitko do zlewu Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 17:18 Najpewniej zjadła w nocy i zapomniała. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 17:20 Normalnie, wzięła za sobą na spacer i po drodze zgubiła. Nigdy nie zgubiłaś rosołu? Nawet pomidorowej? Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 08:49 W piątek to ja się umęczyłam jak dzika sprzątając i pichcąc na spotkanie koleżanek. Zupa marchewkowa i druga, cukiniowa. Koleżanki grzecznie zjadły. Tarta z brokułami, kurczakiem i fetą tylko ja i jedna koleżanka, bo reszta na diecie. Tiramisu nie zjadł nikt oprócz mnie, bo panie poszczą od słodkiego. Zostałam teraz sama z tym całym żarciem i nie wiem, co z nim zrobię. Zapraszam emamy z Wrocławia na ucztę 😀 Wino przytaczane z Madery sama piłam. Idźcie z takimi gośćmi! W weekend laba, zamierzam odpoczywać. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 12:00 I widzisz? A tak ich broniłaś! 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 14:58 Następnym razem będą liście sałaty do degustacji. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 10:44 U mnie piątek zakończył się w parku, oraz sobota się tam rozpoczęła. Pomyślałby kto, że tam mieszkam, co nie jest dalekie od prawdy 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 11:58 Mamy już sobotę. Pogoda piękna, że 20 stopni jest. Przydałaby się trawkę skosić, ale wygląda tak pięknie z tymi wsystkimi kwiatkami, że mi po prostu szkoda. Do tego pszczoły mają używanie. Tak z ciekawości, wasze ogrody to zielona, idealna trawka bez żadnego chwasta czy też tak jak u mnie, łąka kwiatowa? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 16:51 leyla76 napisała: > > Tak z ciekawości, wasze ogrody to zielona, idealna trawka bez żadnego chwasta c > zy też tak jak u mnie, łąka kwiatowa? Zielona idealna trawa bez chwastow. Rosliny, w tym kwitnace rosna dookola. Czesc w ziemi czesc w donicach. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 17:02 Nie koś, wygląda to uroczo. To zależy U mnie ogród podzielony jest an strefy, tam gdzie trawnik- tam jest trawnik, jeździ robot, i jest idealny trawnik , w drugiej części, takiej użytkowej- jest podobnie jak u ciebie, i kwitnie koniczyna, stokrotki, no jeszcze nie teraz, ale na majówkę będzie kwitnąco na pewno. I jest łąka naturalistyczna, badyle rosną po pachy, a wykoszone są ścieżki raz na 3-4 tygodnie, a poza ścieżkami, to raz-dwa razy w roku koszenie, a nawet raz na dwa lata (jeśli mąż wysieje rośliny dwuletnie typu nostrzyk, no to kosimy raz na dwa lata) Odpowiedz Link Zgłoś