Dodaj do ulubionych

Wątek na piątek!

• mariola233 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 09:06
      Witaj piękna, dzisiaj zrobię makaron z serem białym, wczoraj syn miał zakładany aparat na zeby i przez tydzień ma jeść papki i miękkie potrawy więc coś wymyślę, mam banany bardzo dojrzałe i upieke ciasto zdrowe bez cukru, u mnie ma być 21 stopni a jutro tylko 5,wieczorem idę na dwie godziny na fitness,nastawiłam pranie to szybko wyschnie, miałam umyć okna i zmienić firanki,ale ja tak nie na widzę sprzątać że chyba to odłożę na kiedy indziej, pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego, spokojnego i pięknego dnia 🌹🌷🌺⚘️🌻
    • pepsi.only Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 10:07
      Obudziłam się chwilę po godzinie drugiej, (pies obudził mnie) no i tak rozpoczął mi się piątek...
      W związku z tym dzień mam ciężkawy. I bez humoru uncertain

Na obiad pomidorówka z makaronem.
      - Wczoraj zajrzałam do szafki z przetworami, półki wciąż uginają się od słoików!
      A tymczasem my już sadzimy nowe pomidory, i zaraz zacznę robić nowe przetwory. Trza wyjadać zapasy!
      • homohominilupus Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 10:24
        A ja dziś lepiej się mam niż wczoraj. Bo wczoraj to mnie tak dojechało że kupilam sobie lody, zżarłam i poszłam spać.
        Szykujemy się na pożegnanie sezonu narciarskiego jutro. Więc jeszcze wiosno poczekaj. Zresztą patrzyłam na prognozę na czas kiedy będę w Pl i kurczę, wiosna w odwrocie 😬 a już się nastawiałam na spacery , Warszawa wiosna jest cudna.
    • piataziuta Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 11:29
      Dziękuje za wszystkie wpisy - przeczytałam wszystkie. I za zdjęcia!

ALE muszę ponowić pytanie:
      CO NA OBIAD?

Rozmrażam cycki kurze, wieczorem muszę zrobić z nich gar czegoś. Kotlety odpadają.
      Kto ma pomysły?
      • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 11:36
        Jak wspomniałem, gotowiec burdulescu.
      • daniela34 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 11:39
        U mnie na obiad kurze wątróbki. Chyba. Nie wiem. Nie mam z tym tym nic wspolnego, czekam sobie na Godota, jak widać na załączonym obrazku.
        A z piersi zrobilabym medaliony zapieczobe pod czymś (pesto i mozzarella to najbardziej leniwa wersja).

• jottka Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 11:51
          kiedyś w podobnej sytuacji zabawiałam panią mecenas opowieściami o życiu erotycznym kreta - i proszę, na salę rozpraw weszła wesolutka jak skowronek! może powinnaś spróbować lektur zoologicznych zamiast ciężkich dramatów egzystencjalnych?smile
          • daniela34 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 11:56
            🤣
            Przydałby się ktoś do zabawiania. Niestety sama tu jestem jak palec.
            • jottka Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 12:00
              ok, to ci trochę opowiem. otóż biedny kret żyje jak ten kret w swoich korytarzach i kiedy poczuje wolę bożą, zaczyna intensywnie ryć dalej w poszukiwaniu panny kretówny! albo rywala. gdyż nigdy nie wie, czy przerywszy się do kreciego ziomka, natrafi na kretównę czy też równie nabuzowanego kreta... a wtedy zaczyna się walka na śmierć i życie, ponieważ krety nie umieją inaczej.

ciąg dalszy nastąpismile
              • daniela34 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 12:11
                Dziękuję 🤣❤️
                • jottka Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 12:19
                  i teraz moment istotny z życia kreta - otóż jeśli załatwi wszystkich rywali i w labiryncie korytarzy znajdzie kretównę, to jeszcze nie koniec udręki. bo jeśli nie napotka jej w krótko trwającym okienku (doba czy dwie), kiedy jest przychylna amantom, to ona też rzuci się na niego z zębami!

ciąg dalszy nastąpi.
                  • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 12:22
                    Tak miłość, jak nienawiść, bywają ślepe. 🤔
                    • jottka Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 12:30
                      te mają dodatkowo zęby i pazurysmile
                  • daniela34 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 13:35
                    Kocham te kręcie opowieści. Tymczasem ja skończyłam 😀 teraz w pociąg i do domu
                    • daniela34 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 14:45
                      Taaa...w pociągu. W pociągu wycieczka młodocianych Węgrów. Języki z grupy ugrofińskiej są naprawdę inne. Ostatnio taki poziom niezrozumienia tego, co mówią ludzie dookoła, odczuwałam w Tajlandii 😀
      • eglantine Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 11:50
        Na pierwsze mamy żurek, a drugie chyba zamówię, bo czasu brak, a dzieciaki i tak się dzisiaj stołują na mieście, bo piątek weekendu początek, kino, znajomi, i tak dalej.
        Sama bym w zasadzie chętnie poszła do kina, ale jakaś kompletna bryndza, no nic ciekawego nie grają. Chyba że coś przegapiłam - może polecicie jakieś nowości?

Ja dziś rano zaliczyłam ortodontę i TADAM! odebrałam ostatnie sześć par nakładek i w połowie maja kończę tortury z Invisalign. Jeszcze tylko na noc będę musiała nosić w ramach retencji, ale to już pikuś. Jestem bardzo zadowolona, trochę się pomęczyłam, ale uważam, że było warto, wszystkie stłoczone zęby pięknie mi się wyprostowały.
        • piataziuta Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 11:59
          Jak finansowo rozkłada się invisalign?
          Pierwsza opłata jakiego rzędu? I co ile kolejne (i jakiego rzędu)?

Planuję to w końcu zrobić, tylko muszę się przygotować finansowo.
          • eglantine Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 12:09
            Ja robiłam w Medicoverze, zapłaciłam w sumie 16 tysięcy w trzech ratach. Na początek jakieś 1000 złotych, na wszystkie konieczne badania, prześwietlenia itd, a resztę w dwóch, jedną na samym początku leczenia, drugą niewiele póżniej, ale była chyba możliwość rozłożenia tej drugiej na dłuższy okres.
            I w to wchodzi już absolutnie wszystko, wizyty kontrolne i teraz jeszcze leczenie retencyjne przez chyba rok? Dowiem się w maju.
            Kwota zależy też na pewno od wady, ja miałam system Invisalign Moderate.
            • piataziuta Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 12:10
              Dzięki! smile
      • nenia1 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 12:30
        Na obiad tagliatelle, co prawda nie ja robiłam, ale tym lepiej wink W każdym razie bardzo dobre, sos z mozzarelli, warzywa, grana padano, pomidorki i makaron w idealnej konsystencji al dente. Właśnie z kurzymi cyckami. Cymes. A swoją drogą cymes też bym zjadła. Jadłam raz, w Tykocinie.

Wszędzie na zdjęciach kwitnąca wiosna widzę, a u mnie drzewa trzymają jeszcze wiosnę schowaną, pod korą mocno siedzi. Lubię wiosnę, ale bez szału, wolę bujne lato albo złotą jesień. Najbardziej to cieszy dłuższy dzień i jasność, zima bez śniegu zrobiła się za ciemna.
      • swiecaca Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 12:48
        u mnie obiad ze znalezisk szafkowych i lodówkowych: quinoa+tofu w marynazie azjatyckiej+ cukinia+papryka
      • wapaha Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 13:16
        piataziuta napisała:

> Dziękuje za wszystkie wpisy - przeczytałam wszystkie. I za zdjęcia!
        >
        > ALE muszę ponowić pytanie:
        > CO NA OBIAD?
        pierogi ruskie +kapusta kiszona
        >
        > Rozmrażam cycki kurze, wieczorem muszę zrobić z nich gar czegoś. Kotlety odpada
        > ją.
        > Kto ma pomysły?
        wrapsy
        kieszonki (nadziewane pieczarkami papryka i serem)
        potrawka ryźowa
        chinszczyzna

bo makaron +szpinak pewnie odpada?
        • piataziuta Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 13:27
          Ty wiesz ile ma Primula w bicku?

🤭
          • wapaha Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 13:28
            piataziuta napisała:

> Ty wiesz ile ma Primula w bicku?
            >
            > 🤭
            juz widze

poszlam do lustra

cos tu nie gra suspicious
            • piataziuta Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 13:32
              🤯
              Ta informacja zmieniła moje życie.

Ale może okularów nie włożyła?
              Bez napięcia mierzyła?
              Chce mnie strollować!?
      • heca007 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 19:12
        Dziś? Pikantna zupa tom yum z krewetkami i boczniakami wink
      • leyla76 Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 11:54
        piataziuta napisała:

> Dziękuje za wszystkie wpisy - przeczytałam wszystkie. I za zdjęcia!
        >
        > ALE muszę ponowić pytanie:
        > CO NA OBIAD?
        >
        > Rozmrażam cycki kurze, wieczorem muszę zrobić z nich gar czegoś. Kotlety odpada
        > ją.
        > Kto ma pomysły?

Dzisiaj już wprawdzie sobota i na pewno coś z tych kurzych cyckow wymyslilas.

Ja miałam wczoraj curry z kurczakiem wiórkami kokosowymi i migdałami. Bardzo szybko się robi i jest naprawdę dobre.

zpierwszegotloczenia.pl/przepis/curry-z-migdalami-i-wiorkami-kokosowymi
    • aqua48 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 16:51
      Ciężki tydzień, ale dużo "niemożliwych" spraw załatwiłam z czego jestem zadowolona. Teściowa zadzwoniła rano, że zgubiła rosół, który jej wczoraj (cały gar) ugotowałam. Pewnie krasnoludki wyżarły. Wiosną najwyraźniej robią się głodne.
      Na obiad były naleśniki z truskawkami i jogurtem. Lubię.
      • bene_gesserit Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 19:23
        Naleśniki z owocami to dobry pomysł.
      • anajustina Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 19:44
        Jak to zgubiła?!
        • swiecaca Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 20:00
          Pewnie przecedziła przez sitko do zlewu
          • aqua48 Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 17:18
            Najpewniej zjadła w nocy i zapomniała.
        • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 17:20
          Normalnie, wzięła za sobą na spacer i po drodze zgubiła. Nigdy nie zgubiłaś rosołu? Nawet pomidorowej?
    • alina460 Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 08:49
      W piątek to ja się umęczyłam jak dzika sprzątając i pichcąc na spotkanie koleżanek. Zupa marchewkowa i druga, cukiniowa. Koleżanki grzecznie zjadły. Tarta z brokułami, kurczakiem i fetą tylko ja i jedna koleżanka, bo reszta na diecie. Tiramisu nie zjadł nikt oprócz mnie, bo panie poszczą od słodkiego. Zostałam teraz sama z tym całym żarciem i nie wiem, co z nim zrobię. Zapraszam emamy z Wrocławia na ucztę 😀 Wino przytaczane z Madery sama piłam. Idźcie z takimi gośćmi!
      W weekend laba, zamierzam odpoczywać.
      • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 12:00
        I widzisz? A tak ich broniłaś! 🤣
        • alina460 Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 14:58
          Następnym razem będą liście sałaty do degustacji.
          • alina460 Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 14:59
            A u mnie też wiosna
    • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 10:44
      U mnie piątek zakończył się w parku, oraz sobota się tam rozpoczęła. Pomyślałby kto, że tam mieszkam, co nie jest dalekie od prawdy 🤣
    • leyla76 Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 11:58
      Mamy już sobotę.
      Pogoda piękna, że 20 stopni jest.
      Przydałaby się trawkę skosić, ale wygląda tak pięknie z tymi wsystkimi kwiatkami, że mi po prostu szkoda. Do tego pszczoły mają używanie.

Tak z ciekawości, wasze ogrody to zielona, idealna trawka bez żadnego chwasta czy też tak jak u mnie, łąka kwiatowa?
      • ritual2019 Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 16:51
        leyla76 napisała:

>
        > Tak z ciekawości, wasze ogrody to zielona, idealna trawka bez żadnego chwasta c
        > zy też tak jak u mnie, łąka kwiatowa?

Zielona idealna trawa bez chwastow. Rosliny, w tym kwitnace rosna dookola. Czesc w ziemi czesc w donicach.
      • pepsi.only Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 17:02
        Nie koś, wygląda to uroczo. smile

To zależy wink
        U mnie ogród podzielony jest an strefy, tam gdzie trawnik- tam jest trawnik, jeździ robot, i jest idealny trawnik tongue_out,
        w drugiej części, takiej użytkowej- jest podobnie jak u ciebie, i kwitnie koniczyna, stokrotki, no jeszcze nie teraz, ale na majówkę będzie kwitnąco na pewno.
        I jest łąka naturalistyczna, badyle rosną po pachy, a wykoszone są ścieżki raz na 3-4 tygodnie, a poza ścieżkami, to raz-dwa razy w roku koszenie, a nawet raz na dwa lata (jeśli mąż wysieje rośliny dwuletnie typu nostrzyk, no to kosimy raz na dwa lata)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka