Dodaj do ulubionych

Retinal na lato??

06.04.25, 12:42
Jak w temacie- używać retinalu przez cały rok czy robić teraz przerwę? Skończył mi się właśnie G&G 0,1 i nie wiem czy kupować nowy (0,1 czy 0,2?) czy go czymś innym zastąpić na lato. Spf stosuję cały rok, cera jasna i wystawiać się na słońce nie lubię.
A jeśli nie retinal to czym zastąpić w wieczornej pielęgnacji?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Retinal na lato?? 06.04.25, 12:58
      Ja używam.
    • sabek81 Re: Retinal na lato?? 06.04.25, 13:03
      Ja też używam cały rok. Spf codziennie.
    • autentyczka Re: Retinal na lato?? 06.04.25, 15:06
      Używam cały rok poza jednym miesiącem- urlopem stricte, stosuję spf etc ale nie zawsze v daje rady dopilnować reaplikacji.
      Miesiąc czegoś innego b dobrze mi też robi.
      Np peptydy miedziowe i lepsza witaminę c wtedy daje (osobno)
      • gru.u Re: Retinal na lato?? 06.04.25, 15:12
        Jakie peptydy o witaminę masz?
        • autentyczka Re: Retinal na lato?? 06.04.25, 17:37
          Na ten rok jeszcze nie mam ale staram się używać polskich marek.
          Polecanki?
    • snakelilith Re: Retinal na lato?? 06.04.25, 15:17
      Ja używam. Teraz nawet wprowadzam retinol 1%. Jedynie jadąc na urlop gdzieś na południe, gdzie jednak trudno nie skorzystać z plaży i słońca (ale się nie wybieram), zrobiłabym przerwę. Cera bardzo jasna.
      U mnie jednak sprawdza się lepiej filtr mineralny. Prawdopodobnie dlatego, że organiczne szybciej się rozkładają i praktycznie po 3 godzinach należałoby reaplikować. Mineralne są bardziej stabilne, chronią dłużej. Dlatego nakładam czasem organiczny 50, a na to jeszcze mineralny 30. Mi to nie przeszkadza, bo filtry mam lekkie, a cerę suchą.
      • simply_z Re: Retinal na lato?? 06.04.25, 16:23
        Jakie polecasz?
        • snakelilith Re: Retinal na lato?? 06.04.25, 22:24
          Niedawno odkryłam filtry Colibri i jestem bardzo zadowolona. Mam od nich już drugą tubę Daily SPF 50+ Moisturizer (UVA 22). Jest super. Ma konsystencję lekkiego oleju, ale nie robi żadnego połysku.
          Kupiłam też od nich Ultra Light SPF 50+ (UVA 25) na bardzo upalne dni do częstej reaplikacji, ale nie otworzyłam jeszcze butelki, więc nie wiem jak się sprawdza.
          Mineralne wykorzystuję jeszcze z zapasów, głównie Lavery, których nie ma już w sprzedaży. Mam jeszcze 3 stare tuby plus dwie nowe marki Hej Organic Cactus The Protector SPF 30 i w planie w okolicach lata zakup i+m Mix & Match Daily UV-Fluid SPF 50.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka