Dodaj do ulubionych

Facet do sądu

12.04.25, 20:49
Uważacie, że to by miało jakiś sens? Moje dziecko ciągle choruje. Ma chorobę autoimmunologiczną. Ojciec dziecka nie wziął ani dnia opieki. Ja tracę co miesiąc około 1 tys za branie opiek. Czy mogłabym to wyliczyć i żądać zwrotu połowy kosztów brania opiek. Za okres 3 lat do tył. Nie miałby to być sprawa o podwyższenie alimentów ale o wyrównanie moich strat finansowych.
Obserwuj wątek
    • gru.u Re: Facet do sądu 12.04.25, 20:52
      A jaki macie podział opieki?
      • katiemorag Re: Facet do sądu 13.04.25, 10:31
        Nie było sprawy o podział opieki ponieważ ojciec brał dziecko kiedy chciał i się ze mną umawiał. Nie było konfliktów. Więc nikt nie zakładał sprawy. Wszystko bardzo dobrze się układało. Natomiast w sprawie o alimenty jest mowa o opiece naprzemiennej. Której nigdy nie było ale jego prawniczka i pani sędzia przyklepała coś takiego w wyroku o alimenty. Które automatycznie były niższe.
        Ojciec nigdy nie brał dziecka na noc. Brał je w przed zasądzeniem alimentów po szkole od 15-20, trzy razy w tygodniu.
        Pół roku po zasądzeniu alimentów te kontakty zupełnie ustały i nie ma kontaktu z dzieckiem od kilku lat. Jego wersja jest taka, że dziecko za mało się stara i powinno wykazywać większą chęć aby jego zmotywować do odwiedzin.
        Nie chce alimentów ale chciałbym odszkodowanie za poniesione koszty. Kilka lat wstecz bo to wszytsko da się wyliczyć. A to są pieniądze, które ja tracę a on zyskuje bo nie bierze ani dnia opieki. To są dodatkowe koszty, które ja ponoszę a nigdy nie były wliczone w alimenty.

• gru.u Re: Facet do sądu 13.04.25, 10:45
          Dlaczego zgodziłaś się na nazwanie opieka naprzemienna czegoś takiego? Może wnieś o ustalenie stałego grafiku i wtedy będzie wiadomo kto kiedy bierze zwolnienie
    • hrasier_2 Re: Facet do sądu 12.04.25, 21:02
      Najpierw z nim porozmawiaj. Co za bezczelne dziadzisko i bez serca. Dopiero później odpowiednie instytucje i sąd.
      • katiemorag Re: Facet do sądu 13.04.25, 10:40
        Mam dość. Tracę awanse w pracy. Nawet na basen nie mogę iść bo dziecko ciągle chore. Co ciekawsze to w jego rodzinie podobne problemy miały dzieci. Nie w mojej. Wszytsko ukrywał. Diagnostyka dziecka trwała ponad dwa lata bo mówił, że w jego rodzinie nie było żadnych problemów. Narażał dziecko na cierpnie. A mi mówił, że wymyślam problemy i mam coś z głową. Kilka lat po wszytskim w rozmowie z jego siostrą się dowiedziałam, że jej dziecko ma takie same problemy i on dokładnie o tym wiedział. Bo jeszcze załatwiał jej lekarzy. Celowo i perfidnie kłamał. Tego nigdy nie będę mogła mu wybaczyć. Dlatego się cieszę, że ta menda zniknęła z mojego życia. I mam ostatnio żal, że tak wygodnie się ustawił z tymi alimentami.
    • engine8t [...] 12.04.25, 21:10
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • gru.u Re: Facet do sądu 12.04.25, 21:44
        Od miałaby takich problemów jakby dziecko miało dobrego i odpowiedzialnego ojca
        • profes79 Re: Facet do sądu 13.04.25, 00:01
          Jeżeli matka ma przyznaną całkowitą opiekę to ojciec może być odpowiedzialny, a prawa wzięcia wolnego na opiekę nie ma.
      • anorektycznazdzira Re: Facet do sądu 13.04.25, 10:36
        gdybyś nie był pusty jak bęben to może kiedyś napisałbyś coś co nie jest durne
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Facet do sądu 12.04.25, 21:57
      Porozmawiaj z prawnikiem na ten temat.
    • bigimax4444 Re: Facet do sądu 13.04.25, 00:10
      Czyli najpierw , dac ojcu jeden weekend w miesiacu zeby pociagnac jak najwieksze alimenta , a potem pocignac wstecznie "rekompenstae" nie hamuj sie w polskim sadzie wszystko przejdzie dla matki polki
      • anorektycznazdzira Re: Facet do sądu 13.04.25, 10:37
        nie umiesz czytać to może też nie próbuj pisać
        • bene_gesserit Re: Facet do sądu 13.04.25, 10:46
          Nie karm trolla, to przestanie tu puszczać bąki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka